Povežite se sa nama

Izdvojeno

IMA LI DOVOLJNO PILOTA U SUSRET SEZONI POŽARA: Prekomandovani u kancelarije

Objavljeno prije

na

U Službi zaštite i spasavanja Herceg Novi strahuju da tokom ove godine neće imati valjanu podršku iz vazduha koja je neophodna da bi se uspješno borili sa vatrenom stihijom. Podsjećaju na „zabranu“ letenja iskusnim pilotima u Vojsci Crne Gore

 

Dolaskom toplijih dana svake godine slična priča – državne službe su nespremne za borbu protiv vatrenih stihija. A požara je iz godine u godinu sve više, pa je ta nespremnost vidljivija i opasnija.

„Blizu je ulazak u novu požarnu seozonu a nema poboljšanja od strane države“, kaže za Monitor Zlatko Ćirović, komandir Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi. Vatrogasci u ovoj bokeljskoj opštini su se protekle godine mjesecima borili sa požarima, a mnoge ne bi uspjeli da ugase da nije bilo pomoći iz vazduha.

Ćirović, koji je inženjer zaštite od požara sa dvodecenijskim stažom u Službi zaštite i spasavanja, uoči početka požarne sezone upozorava: „Imamo hendikep, dva pilota su dobili premještaj iz pilotske jedinice Vojske Crne Gore u pješadiju, a imamo i prelazak iz te jedinice u Direktorat za zaštitu i spasavanje. Znamo da je Vojska bila ključni nosilac za gašenje iz vazduha, a ovu sezonu dočekujemo sa manjkom od četiri pilota“.

On ističe da im je neophodna podrška iz vazduha i podsjeća na iskustvo iz 2017. kada je gorjela Luštica, i kada su vatrogasci bili potpuno nemoćni da nije bilo podrške iz vazduha. „Prepoznali smo da ima nade kada smo vidjeli pilote VCG, dali su se bezrezrevno i bili su heroji. Međutim, od septembra počinje hajka na te ljude i profesionalce. Ne mogu da shvatim da ulažemo u pilote, da bi ih se tako lako odrekli“, naglašava Ćirović.

Smjene o kojima govori Ćirović su se desile 22. avgusta prošle godine, prvog radnog dana nakon što je u Skupštini Crne Gore izglasano nepovjerenje Vladi. Tadašnji ministar odbrane Raško Konjević smijenio je potpukovnika Jovana Radetu sa dužnosti komandanta Vazduhoplovstva VCG, a nakon nekoliko dana smijenjen je i dotadašnji komandir jedine letačke jedinice u VCG – Mješovite eskadrile, major Radovan Perović.

„Pokušali smo da dođemo do novog ministra i pitamo o čemu se tu radi. Oni nemaju mrlje u karijeri, to je bio hir ministra Konjevića, a sada taj hir podržava i general Zoran Lazarević. Došli smo u situaciju da se za vrhunske pilote koji su se školovali u inostranstvu, pri NATO-u, tako lako odluči i kaže – sada nećete više biti piloti nego ćete raditi u kancelariji“, naglašava Ćirović.

Radeta i Perović su jedni od najiskusnijih pilota u VCG, koji imaju međunarodno pilotsko obrazovanje i preko 2.000 sati naleta. Obojica bez mrlje u profesionalnoj karijeri. Njihove smjene su uslijedile nakon što su završene višemjesečne operacije gašanje požara koje je obavljala VCG sa dva helikoptera bella 412. Za akcije gašenja, kao i spašavanja povrijeđenih po nepristupačnim planinskim predjelima, vazduhoplovci su tokom prošlog ljeta dobijali pohvale državnih zvaničnika, svojih nadređenih i javnosti.

Za školovanje vojnog pilota potrebno je više od deset godina i ono je izuzetno skupo jer podrazumijeva dugotrajnu praktičnu letačku obuku, koja se izvodi na višemilionski vrijednim vazduhoplovima na kojima sat letjenja košta hiljade eura. Zbog toga svaka država vojne pilote „čuva“ da bi mogli da lete što duže.

Prije smjene u vrhu, sa letačkih dužnosti skinut je i potpukovnik Darko Pavlović. Prema pouzdanim informacijama Monitora, motiv za bar jednu od pomenutih smjena su događaji na Cetinju 5. septembra 2021. kada su partijarh SPC Porfirije i mitropolit Joanikije prevezeni vojnim helikopterom. Radeta i Pavlović su bili dio posada dva vojna helikoptera koje su izvršile naredbu dobijenu od tadašnjeg načelnika Generalštaba, brigadnog generala Milutina Đurovića.

„Imam informaciju da je sada u VCG samo jedna posada operativna, a tokom protekle godine bilo je pet posada“, kaže Ćirović.

„Informacije koje ste dobili od Službe zaštite i spašavanja Herceg Novi su netačne i površne. Trenutno u VCG je osposobljeno četiri posade za gašenje požara helikopterom bell 412, svi su aktivni i mogu se angažovati za izvršavanje svih letačkih zadataka“, odgovoreno je Monitoru iz Ministarstva odbrane kojim, nakon razrješenja Raška Konjevića rukovodi Filip Adžić.

„Razlika u odnosu na prošlu godinu u pogledu brojnosti posade ogleda se samo u činjenici da su tokom ove godine dva naša pilota-oficira pojačali redove  Direktorata za vanredne situacije MUP, čime je Vojska Crne Gore posredno dala doprinos jačanju kapaciteta državnog organa, kome su zaštita i spašavanje primarni zadatak. Koristimo priliku da Vas obavijestimo, da osim prethodno pomenute četiri posade koje su osposobljene za zadatke gašenja požara, Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore, u skladu sa svojim planovima obuke, nastavlja sa procesom obuke novih posada za ovu aktivnost“, tvrde iz Ministarstva odbrane.

Miodrag Bešović, v.d. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje, za Monitor potvrđuje da je došlo do „poboljšanja ljudskih resursa u Aviohelikopterskoj jedinici tako što su zaposlena dva pilota helikoptera i jedan pilot na protivpožarnim avionima, a trenutno su u toku oglasi za popunu još dva radna mjesta“.

Za pilote je prelazak u Aviohelikoptersku jedinicu MUP-a primamljiv jer su plate značajno veće od onih u vojsci. Međutim, protivpožarne letjelice MUP-a, tri aviona za gašenje požara i četiri helikoptera, tokom prošle godine nijesu bile u funkciji.

Bešović ističe da se trude da ove letjelice sada budu operativne: „Tokom aprila mjeseca očekujemo isporuku propelera sa redovnog servisa za jedan protivpožarni avion i njegova puna operativnost se očekuje tokom protivpožarne sezone“. Očekuje i da do kraja jula budu opravljena dva protivpožarna aviona i stavljena u operativnu upotrebu, ukoliko ne bude nepredviđenih poteškoća prilikom izvođenja radova i funkcionalnih proba aviona na zemlji i u vazduhu.

Dodaje da je tender za opravku helikoptera AB 212 završen i procjenjuje se vraćanje u operativno stanje početkom septembra, ukoliko ne bude dodatnih radova i kašnjenja u realizaciji ugovora. „Tokom redovnog servisa na helikopteru AB 412 utvrđene su neispravnosti koje zahtijevaju nabavku rezervnih djelova. Pokrenuta je procedura za nabavku rezervnih djelova i očekujemo realizaciju nabavke do kraja aprila“, kaže Bešović.

Vratimo se pilotima. Na pitanje Monitora koji je razlog prekomande pilota Radete i Perovića, iz Ministarstva odbrane nam je odgovoreno: „Obojica oficira predloženi su za postavljenje na viša formacijska mjesta u okviru Generalštaba iz razloga što su svojim stručnim i profesionalnim kvalitetima sebe kvalifikovali za obavljanje poslova višeg, odnosno operativnog i strategijskog nivoa“.

Prema pouzdanim izvorima Monitora, pomenuti oficiri mjesecima doživljavaju profesionalnu degradaciju i pokrivaju podoficirska mjesta. Uz činjenicu da su udaljeni sa poslova za koje su se godinama obučavali i koje su decenijama besprekorno obavljali.

Ćirović ističe da bi Crna Gora sa svojom tehnikom, pet helikoptera VCG i MUP-a i tri air traktora, mogla da odgovori izazovima tokom godine. „Imamo obučene ljude, volimo taj posao i okrenuti smo tome, ali ovakvi slučajevi kao sa pilotima ne smiju da se dešavaju“, zaključuje.

Službe zaštite

U službama zaštite i spašavanja ima oko 660 vatrogasaca-spasilaca i oko 200 vozila, od toga je tehnički ispravnih oko 160 vatrogasno-spasilačkih vozila, kazali su nam iz Direktorata za zaštitu i spašavanje.

Dio sistema zaštite i spašavanja su dobrovoljna vatrogasna društva koja djeluju sa dugom tradicijom u opštinama Tivat (DVD Krtoli) i Kotor (DVD „Bogoljub Brezić“ Perast). U opštini Herceg Novi djeluju tri dobrovoljna vatrogasna društva „Bijela“, „Luštica“ i „Prijevor“, u opštini Tivat su formirana još dva dobrovoljna vatrogasna društva  DVD „Boka” i DVD„Tivat“, a u Nikšiću djeluju DVD „Trubjela“, DVD „Župa“ i DVD „Vojnik“. Dobrovoljna vatrogasna društva imaju ukupno oko 200 dobrovoljnih vatrogasaca i raspolažu sa dvadesetak vatrogasno-spasilačkih vozila.

Podaci govore da se najveći broj požara dešava usljed ljudske nepažnje, te iz Direktorata ističu svoje preventivne aktivnosti.

Preko IPA programa Direktorat će do juna 2023. nabaviti ličnu i kolektivnu oprema za jedan modul za gašenje šumskih požara sa upotrebom vozila ukupne vrijednosti 90.000 eura.

Direktorat ima pet dronova, koji služe za izviđanje, pretragu, snimanje  terena prilikom spašavanja, pojave požara, poplava, saobraćajnih udesa i drugih nesreća. Za njihovo upravljanje obučeno je 7 službenika Direktorata za zaštitu i spašavanje. Takođe, posjeduje i multifunkcionalni robotički sistem koji predstavlja specijalizovani vid opreme za višestruku namjenu za potrebe sistema zaštite i spašavanja i koji se može koristiti u slučaju gašenja šumskih požara, itd.

Kada je u pitanju druga oprema za zaštitu i spašavanje od požara, Direktorat posjeduje određeni broj motornih šegi, mlaterica – 203 komada, naprtnjača – 285 komada, vatrogasnih zaštitnih rukavica – 69 komada, zaštitnih šljemova – 48 komada i pet kompleta ručnog alata za prekidanje požarne linije.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

PREDIZBORNI SAMODOPRINOS HAOTIZACIJI TRIDESETO AVGUSTOVSKIH POBJEDNIKA: Do Kvon u našem sokaku

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nezvanično Monitor saznaje da je Glavni specijalni tužilac (GST) Vladimir Novović odbio formirati predmet po prijemu Kvonovog pisma, u kojem pominje Milenka Spajića  što je izazvalo nezadovoljstvo čelnih ljudi Vlade

 

Hapšenje dva državljanina Južne Koreje 23. marta na podgoričkom aerodromu u pokušaju ukrcaja na privatni avion za Dubai je vratilo, poslije dužeg vremena, Crnu Goru na naslovne stupce svih globalnih medija. Privedeni su Kvon Do-Hjung (poznatiji kao Do Kvon) i Hon Čang Jon za kojima je Interpol raspisao crvenu potjernicu zbog masovnih manipulacija sa kriptovalutama zbog kojih su investitori i ulagači širom planete oštećeni za 42 milijarde dolara. Kvon je nekadašnji kralj kriptovaluta je suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs-a sa sjedištem u Singapuru čiji su kriptovalutni sistemi terraUSD i Luna  doživjeli krah u maju prošle godine nakon što im je cijena pala sa rekordnih 116 dolara na pedeseti dio jednog centa. Vlasti u Seulu se nakon toga pokrenule nekoliko krivičnih istraga zbog varanja i kršenja zakona o tržištu kapitala, a u septembru prošle godine izdat je nalog za hapšenje Kvona i još pet njegovih saradnika. U tom trenutku za Kvona se vjerovalo da je u Singapuru sa kojim Seul nema ugovor o ekstradiciji. Kasnije su korejski mediji javili da je Kvon preko Dubaija odletio za Srbiju citirajući neimenovanog seulskog sigurnosnog zvaničnika a u februaru je javljeno su napravljeni kontakti sa srpskom vladom oko lociranja i ekstradicije Kvona.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je po hapšenju izjavio da je Do Kvon jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca čiji ulazak u zemlju nije evidentiran i da je sa svojim kolegom probao napustiti Crnu Goru sa krivotvorenim pasošem Kostarike, a pronađena su im i južnokorejska i lažna belgijska dokumenta. Ministar Adžić je saopštio da Kvona potražuju Južna Koreja, Singapur i Sjedinjene Američke Države. Pride toga, objavljeno je i da su policija i osnovni tužilac oduzeli tri laptopa i pet mobilnih telefona.

Dva i po mjeseca nakon hapšenja, u zadnjoj sedmici predizborne kampanje, Kvon i njegovi zaplijenjeni elektronski uređaji će opet postati fokus naših medija i borbe političkih partija u sve prljavijoj utakmici. Meta je opet lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić čija skoro osnovana partija je doživjela astronomski rast. Spajić je prvo u martu uspješno izbačen iz predsjedničke trke, nakon asistencije Vučićeve vlasti koja je prvi put o komunikaciji sa zvaničnom Podgoricom podijelila informacije da neko lice (u ovom slučaju Spajić) ima prebivalište i državljanstvo Srbije. Nevješto Spajićevo pravdanje i hvatanje samog sebe u neistinama mu izgleda nisu nanijeli dovoljnu političku štetu, kojoj su se nadali njegovi oponenti. Nakon izbora je išla i prijava Vlade i njenog ministra finansija Aleksandra Damjanovića Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog Spajićeve uloge u zaduživanju Crne Gore za 750 miliona eura kroz emisiju obveznica na berzi u Londonu. Optužbe o tom poslu su već neko vrijeme pripremane baražnom vatrom Nebojše Medojevića i Raška Konjevića (koji se kasnije ogradio od ranijih izjava) Prijava je bila zasnovana na manipulacijama i iskrivljivanju činjenica o čemu je Monitor već pisao i najavio da se priprema novi napad u susret glasanju 11. juna.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

EKONOMSKE PORUKE TOKOM KAMPANJE: Ne možete potrošiti koliko mi možemo obećati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Političari znaju kome se obraćaju kada obećavaju brda i doline nakon ovonedjeljnih izbora. Onima koji neće pitati gdje će ovdašnji poslodavci naći još oko milijardu eura godišnje (1.000.000.000) da bi isplaćivali prosječne plate koje ovih dana oni najavljuju

 

Ili mi nijesmo svikli na ovakve predizborne kampanje, ili su ključni politički akteri malo pretjerali tek, teško se nositi sa svim prosperitetom i blagostanjem koje nam obećavaju, a ostati vezan za zemlju.

Minimalna zarada porašće sa 450 na 700 eura (preko 50 odsto). Minimalna penzija sa 250 na 450 (80 odsto). Radni dan biće kraći (sedam sati). To u ime Evrope sad obećava njen lider i kandidat za premijera Milojko Spajić.

Ne zaostaje mnogo ni DPS pod komandom Danijela Živkovića. Budu li se oni pitali, nakon što započnu investicioni ciklus težak milijardu eura (odakle, kako, zašto baš milijardu…?) bruto zarade biće uvećane za 50 odsto. Penzije sljedstveno tome (minimalna penzija 350 eura) pa još dvocifren postotak preko.

Može li ljepše? Kad pročitate predizborni program PzP-a vidite da može. Tamo Nebojša Medojević i njegovi „garantuju“ da će „učiniti da Crna Gora bude uspješna zemlja Evropske unije, sa prosječnom platom iznad 1.000  eura, prosječnim penzijama iznad 700 eura, punim angažovanjem radno sposobnih građana i iskorijenjenim siromaštvom”.

Vozićemo se novim i dobrim putevima. Dva autoputa i dvije brze ceste obećava Evropa sad, do 2030. Sa juga na sjever Bar-Boljare. Sa zapada na istok Jadransko jonski autoput. Duž primorja brza cesta od Ulcinja do Herceg Novog i granice sa Hrvatskom. Duž sjevera brza cesta od granice Bosne i Hercegovine, preko Pljevalja do Bijelog Polja. Stare ideje za nova obećanja. Stare su i cijene prema kojima realizacija ova četiri projekta koštaju blizu četiri milijarde. Skoro pa četiri petine prošlogodišnjeg BDP-a, umalo pa dva ovogodišnja budžeta ili onoliko koliko Crna Gora danas duguje domaćim i stranim zajmodavcima. Ne računajući dugove opština i državnih preduzeća.

Po novim cestama vozićemo nove automobile – električne. Njihovu nabavku, obećavaju, subvencioniraće budući predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti iz koalicije Demokrate-URA Alekse Bečića i Dritana Abazovića. Pomagaće i nabavku solarnih panela za proizvodnju električne energije. A njih će, makar najsrećniji među nama (ili vlastima najbliži), ugrađivati na krovove novih stanova, kupljenih od države po cijeni troškova izgradnje na besplatnom (državnom) placu. Toliko od URA. Uz najavu da će uvećane plate u javnom sektoru i dalje rasti. Ima se, može se. Baš kao i penzije, socijalna davanja, jednokratne pomoći za socijalno ugrožene…

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PORUKA MINISTARSTVA PROSVJETE MATURANTIMA I OSTALIMA: Varanje se isplati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sistem je opet pokazao  da pravda i podržava varanje i prepisivanje. Po onoj staroj, ko je vama kriv što se nište snašli

 

Lopovi, lopovi orilo se u petak ispred zgrade Ministarsva prosvjete u kojoj je smješten i ispitni centar iz grla nezadovoljnih maturanata i roditelja. Oni su protestovali nakon što je Komisija za ocjenjivanje utvrdila da je njih 553 prepisivalo na maturskom izpitu iz CSBH jezika.

,,Mi smo tog dana ni krivi ni dužni bili kao taoci. Skandirali su, ulazili, lupali. Došla je i policija, a jedna je majka rekla – Sram vas bilo, uzimate budućnost mog djeteta”, priča za Monitor jedan od članova Komisije za ocjenjivanje. Kaže da su se osjećali užasno, da su se nakon drame oko maturskog ispita, koja još traje, mnogi članovi komisije razboljeli. ,,Radiš posao kako valja i kako pravila nalažu i doživiš sve ovo. Da te osuđuju, skandiraju, da smo kao taoci zatvoreni u sali, da se bojimo za bezbjednost… Duže od mjesec dana niko nam iz Ministarstva prosvjete nije odgovarao, a na kraju su svi bili spremni da svale krivicu na nas. Niko nije stao iza nas, niko nam se nije obratio”.

Ono što niko ne osporava je nedvosmislen nalaz komisije da je preko 500 maturanata prepisivalo. Što i nije neka novina, s obzirom da  maturske ispite godinama unazad prati ta priča. ,,Imamo slučajeve da su direktori tokom testiranja šetali učionicama i govorili nastavnicima da pomažu učenicima kako bi škola imala što bolje rezultate. Mi jednom moramo da kažemo stop prepisivanju. Uvijek ga je bilo, ali sada moramo da ga svedemo na najmanju moguću mjeru”, izjavio je nedavno predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Novo je što se taj način ,,polaganja” mature omasovio – tužilaštvo je formiralo predmet zbog „curenja“ testova na eksternom ispitu za polumaturante u aprilu. A ispit je ponovljen 26. maja. Tokom aprila javnost se upoznala i sa prepisivanjem testova iz maternjeg jezika putem vajber grupe Druženje.

Komisija je ocjenjivala maturske radove od 15. aprila do 23. maja 2023, a da nema mjesta ljutnji na njih obrazložili su i time da su testove ocjenjivali pod šiframa, ne znajući ni školu, ni opštinu, kao ni ime učenika.

Da su učenici, koji su prepisivali, ocjenjeni nulom i članovi Komisije su saznali u petak 2. juna kada je bio dan za prigovore. ,,Ko je ocijenio djecu sa nulom? Znam koje smo ocjene mi dali. Mi nule nismo upisali”, rekla je Milica Stanković, članica Komisije, gostujući na TV Vijesti. I u Ministarstvu prosvjete tvrde da su zaprepašteni tom odlukom.

U opštem rasulu oko maturskog ispita, desio se eksces jer su članovi Komisije stali iza svog rada. Punudili su đacima, da bi mogli da se upišu na fakultete, da vanredno polažu 13. juna.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović je nakon razgovora sa đacima i roditeljima zanemario stav struke i zatražio da se testovi ponovo pregledaju. Iz Komisije su odgovorili da to nije u skladu sa zakonom i ostali ka stavu da đaci treba vanredno da polažu.

Uslijedila je čistka – Vlada je ovlastila ministra prosvjete da smijeni direktoricu Ispitnog centra Crne Gore Draganu Dmitrović. Na telefonskoj sjednici smijenjen je i Upravni odbor Ispitnog centra, koji čine predsjednica Valentina Radulović Šćepanović i članovi Momir Radulović, Ana Savićević, Dragana Nenadović i Milica Lekić. Dragana Nenadović je razriješena i sa dužnosti glavnog ocjenjivača.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo