Povežite se sa nama

DRUŠTVO

INSPEKCIJA RADA NA UNIVERZITETU CRNE GORE: Predavanje na određeno

Objavljeno prije

na

Inspekcija rada krenula je početkom ove sedmice da provjerava ugovore o radu na fakultetima Univerziteta Crne Gore (UCG). Inspektori su ušli na Univerzitet nakon zahtjeva koji je 27. januara uputio Sindikat UCG, a kojim je tražena hitna reakcija inspekcije rada u pogledu primjene Zakona o radu.

Iako su 22. decembra stupile na snagu izmjene Zakona o radu kojima je propisao da se zaposlenima nakon dvije godine staža kod istog poslodavca omogućava ugovor na neodređeno vrijeme, na UCG to se nije desilo.

Profesorica Ekonomskog fakulteta Mirjana Kuljak, već pet godina radi na određeno – otkako je izabrana za docenta na Ekonomskom fakultetu. Ona je samo jedna od 504 zaposlenih u nastavi – vanrednih profesora, docenata i saradnika u nastavi na UCG koji rade na određeno.

,,Mi u sindikatu smatramo da se Zakon o radu mora odnositi na sve zaposlene u Crnoj Gori pa prema tome i na zaposlene na Univerzitetu”, kaže za Monitor predsjednik Sindikata UCG Vukašin Zogović.

Pitanje ugovora o radu prva je pokrenula Sindikalna organizacija Elektrotehničkog fakulteta. Oni su još u oktobru prošle godine tražili od Sindikata UCG da se donese zajednički stav i usaglase aktivnosti koje treba preduzeti za ispunjavanje prava zaposlenih.

,,Pokrenuli smo to pitanje u oktobru 2013. Tražili smo da se uputi zahtjev da se uradi transformacija ugovora o radu. Od predsjednika sindikata nijesmo dobili nikakve odgovore, dok po mišljenju rektora se smatra da će ETF sprovesti sve zakone i propise”, kaže za Monitor predsjednik SOETF-a Predrag Raković.

On ističe da je tek nakon njihovog zahtjeva da predsjednik Sindikata Zogović podnese ostavku ukoliko ne učini nešto u vezi s ovim pitanjem, uslijedilo obraćanje Sindikata Inspekciji rada.

Raković navodi da je na ETF-u 15 saradnika, i 15 docenata i vanrednih profesora. ,,Ne treba miješati akademska zvanja, sa radno-pravnim statusom zapošljenih. Mi samo tražimo da se se zakon poštuje i insistiramo da sindikat radi svoj posao i zastupa interese svih zaposlenih na UCG”, kaže Raković.

Sindikalni podsticaj je urodio plodom pa je Univerzitetski odbor Sindikata UCG na sjednici održanoj 24. januara donio odluku da se obrati Inspekciji rada sa zahtjevom za vršenje inspekcijskog nadzora na svim univerzitetskim jedinicama.

Pokušali smo iz Rektorata dobiti njihov stav o neprimjenivanju Zakona o radu. Do zaključenja ovog broja odgovori nijesu stigli.

Prema ranijim medijskim napisima Uprava Univerziteta smatra da na akademsko osoblje treba da se primjenjuje Zakon o visokom obrazovanju, te da bi shodno tome ugovori o radu i dalje trebalo da im budu na određeno vrijeme

,,Tražili smo trojni sastanak rukovodstva Univerziteta Crne Gore, Ministarstva prosvjete i Sindikata UCG”, kaže Zogović. ,,Ministar smatra da su pitanja zasnivanja radnog odnosa, pitanja autonomije Univerziteta i da se na Univerzitetu tim povodom treba organizovati sastanak rukovodstva Univerziteta i Sindikata UCG. Taj sastanak je održan. Sindikat je ostao pri stavu da se Zakon o radu, kao sistemski zakon, odnosi na sve zaposlene u Crnoj Gori i da smo se tim povodom obratili Inspekciji rada. Rukovodstvo UCG smatra da je, što se tiče ugovora o radu, sve u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom UCG” objašnjava Zogović.

Zakona je mnogo a još više tumačenja. Zakon o visokom obrazovanju datira od 2003. godine. Izmjene Zakona o radu obavljene su 2004. i 2008. i konačno izmjene iz 2011. koje su stupile na snagu 22. decembra prošle godine po kojem se ugovor o radu po pravilu zaključuje na neodređeno vrijeme.

Zogović kaže da uprava UCG smatra da je Zakonom o visokom obrazovanju iz 2003. godine pitanje radnog odnosa akademskog osoblja – nastavnika uređeno. Tako što se vanredni profesori i docenti biraju na određeno na pet godina, a redovni profesori na neodređeno i da pomenuti zakon upućuje da se radni odnos saradnika u nastavi uredi Statutom Univerziteta. On napominje i da na UCG na određeno vrijeme radi jedan broj stručnog i neakademskog osoblja, te da se i njima, ukoliko ispunjavaju uslove, ugovori moraju transformisati u ugovore o radu na neodređeno vrijeme.

,,Mi u sindikatu smatramo da se Zakon o radu mora odnositi na sve zaposlene u Crnoj Gori pa prema tome i na zaposlene na Univerzitetu, i postavljamo pitanje: u skladu sa kojim zakonom se radni odnos saradnika na Univerzitetu treba urediti, da li Statut Univerziteta mora biti usaglašen sa novim zakonskim rješenjima? Statut UCG donešen je 2006. godine. Zakon o radu se mijenjao više puta i na kraju da li je Ustavna obaveza da se radni odnos zaposlenih uređuje zakonom ili to može da se uredi i statutom ustanove?”, pita Zogović.

Kao što rekosmo, iz Rektorata ne još ne odgovaraju na ova pitanja.

Ispunjavanjem odredbe Zakona o radu UCG, koji je odavno u finansijskoj krizi, ne bi imao dodatnih troškova. Zogović ističe da se potpisivanjem ugovora na neodređeno zarada se ne bi povećevala. Jedino što bi zapošljeni dobili mogućnost da podignu kredit, dobili bi pravo na otkup stana (do sada su ih dobijali u zakup)…

Na UCG je zaposleno 1200 radnika. U akademskom zvanju redovni profesor je 152 zapošljenih, vanredni profesor 95, docent 150. Saradnika u nastavi zaposleno je 259.

Čistačica zapošljena na UCG, sa 11 godina radnog staža, prima platu od 187 eura, radnik sa srednjom školom 345, a VK radnik 350 eura.

Saradnik u nastavi prima platu od 436 eura, ako je početnik (sa fakultetom u trajanju četiri godine), 505 eura ako je magistar nauka i 548 eura ako je doktor nauka. Docenti sa šestogodišnjim radnim stažom primaju 590 eura, a vanredni profesori sa 11 godina minulog rada 666 eura.

Redovni profesori UCG sa 16 godina radnog staža imaju platu od 770 eura, a sa 30 godina rada 856 eura.

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka plate ministara, poslanika i profesora na Univerzitetu Crne Gore bile su iste. Danas ministri i poslanici ne primaju ispod 1000 eura, plus odbori, komisije, radna tijela…

Nalaz Inspekcije rada na Univerzitetu očekuju do kraja naredne nedjelje.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo