Povežite se sa nama

DRUŠTVO

INSPEKCIJA RADA NA UNIVERZITETU CRNE GORE: Predavanje na određeno

Objavljeno prije

na

Inspekcija rada krenula je početkom ove sedmice da provjerava ugovore o radu na fakultetima Univerziteta Crne Gore (UCG). Inspektori su ušli na Univerzitet nakon zahtjeva koji je 27. januara uputio Sindikat UCG, a kojim je tražena hitna reakcija inspekcije rada u pogledu primjene Zakona o radu.

Iako su 22. decembra stupile na snagu izmjene Zakona o radu kojima je propisao da se zaposlenima nakon dvije godine staža kod istog poslodavca omogućava ugovor na neodređeno vrijeme, na UCG to se nije desilo.

Profesorica Ekonomskog fakulteta Mirjana Kuljak, već pet godina radi na određeno – otkako je izabrana za docenta na Ekonomskom fakultetu. Ona je samo jedna od 504 zaposlenih u nastavi – vanrednih profesora, docenata i saradnika u nastavi na UCG koji rade na određeno.

,,Mi u sindikatu smatramo da se Zakon o radu mora odnositi na sve zaposlene u Crnoj Gori pa prema tome i na zaposlene na Univerzitetu”, kaže za Monitor predsjednik Sindikata UCG Vukašin Zogović.

Pitanje ugovora o radu prva je pokrenula Sindikalna organizacija Elektrotehničkog fakulteta. Oni su još u oktobru prošle godine tražili od Sindikata UCG da se donese zajednički stav i usaglase aktivnosti koje treba preduzeti za ispunjavanje prava zaposlenih.

,,Pokrenuli smo to pitanje u oktobru 2013. Tražili smo da se uputi zahtjev da se uradi transformacija ugovora o radu. Od predsjednika sindikata nijesmo dobili nikakve odgovore, dok po mišljenju rektora se smatra da će ETF sprovesti sve zakone i propise”, kaže za Monitor predsjednik SOETF-a Predrag Raković.

On ističe da je tek nakon njihovog zahtjeva da predsjednik Sindikata Zogović podnese ostavku ukoliko ne učini nešto u vezi s ovim pitanjem, uslijedilo obraćanje Sindikata Inspekciji rada.

Raković navodi da je na ETF-u 15 saradnika, i 15 docenata i vanrednih profesora. ,,Ne treba miješati akademska zvanja, sa radno-pravnim statusom zapošljenih. Mi samo tražimo da se se zakon poštuje i insistiramo da sindikat radi svoj posao i zastupa interese svih zaposlenih na UCG”, kaže Raković.

Sindikalni podsticaj je urodio plodom pa je Univerzitetski odbor Sindikata UCG na sjednici održanoj 24. januara donio odluku da se obrati Inspekciji rada sa zahtjevom za vršenje inspekcijskog nadzora na svim univerzitetskim jedinicama.

Pokušali smo iz Rektorata dobiti njihov stav o neprimjenivanju Zakona o radu. Do zaključenja ovog broja odgovori nijesu stigli.

Prema ranijim medijskim napisima Uprava Univerziteta smatra da na akademsko osoblje treba da se primjenjuje Zakon o visokom obrazovanju, te da bi shodno tome ugovori o radu i dalje trebalo da im budu na određeno vrijeme

,,Tražili smo trojni sastanak rukovodstva Univerziteta Crne Gore, Ministarstva prosvjete i Sindikata UCG”, kaže Zogović. ,,Ministar smatra da su pitanja zasnivanja radnog odnosa, pitanja autonomije Univerziteta i da se na Univerzitetu tim povodom treba organizovati sastanak rukovodstva Univerziteta i Sindikata UCG. Taj sastanak je održan. Sindikat je ostao pri stavu da se Zakon o radu, kao sistemski zakon, odnosi na sve zaposlene u Crnoj Gori i da smo se tim povodom obratili Inspekciji rada. Rukovodstvo UCG smatra da je, što se tiče ugovora o radu, sve u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom UCG” objašnjava Zogović.

Zakona je mnogo a još više tumačenja. Zakon o visokom obrazovanju datira od 2003. godine. Izmjene Zakona o radu obavljene su 2004. i 2008. i konačno izmjene iz 2011. koje su stupile na snagu 22. decembra prošle godine po kojem se ugovor o radu po pravilu zaključuje na neodređeno vrijeme.

Zogović kaže da uprava UCG smatra da je Zakonom o visokom obrazovanju iz 2003. godine pitanje radnog odnosa akademskog osoblja – nastavnika uređeno. Tako što se vanredni profesori i docenti biraju na određeno na pet godina, a redovni profesori na neodređeno i da pomenuti zakon upućuje da se radni odnos saradnika u nastavi uredi Statutom Univerziteta. On napominje i da na UCG na određeno vrijeme radi jedan broj stručnog i neakademskog osoblja, te da se i njima, ukoliko ispunjavaju uslove, ugovori moraju transformisati u ugovore o radu na neodređeno vrijeme.

,,Mi u sindikatu smatramo da se Zakon o radu mora odnositi na sve zaposlene u Crnoj Gori pa prema tome i na zaposlene na Univerzitetu, i postavljamo pitanje: u skladu sa kojim zakonom se radni odnos saradnika na Univerzitetu treba urediti, da li Statut Univerziteta mora biti usaglašen sa novim zakonskim rješenjima? Statut UCG donešen je 2006. godine. Zakon o radu se mijenjao više puta i na kraju da li je Ustavna obaveza da se radni odnos zaposlenih uređuje zakonom ili to može da se uredi i statutom ustanove?”, pita Zogović.

Kao što rekosmo, iz Rektorata ne još ne odgovaraju na ova pitanja.

Ispunjavanjem odredbe Zakona o radu UCG, koji je odavno u finansijskoj krizi, ne bi imao dodatnih troškova. Zogović ističe da se potpisivanjem ugovora na neodređeno zarada se ne bi povećevala. Jedino što bi zapošljeni dobili mogućnost da podignu kredit, dobili bi pravo na otkup stana (do sada su ih dobijali u zakup)…

Na UCG je zaposleno 1200 radnika. U akademskom zvanju redovni profesor je 152 zapošljenih, vanredni profesor 95, docent 150. Saradnika u nastavi zaposleno je 259.

Čistačica zapošljena na UCG, sa 11 godina radnog staža, prima platu od 187 eura, radnik sa srednjom školom 345, a VK radnik 350 eura.

Saradnik u nastavi prima platu od 436 eura, ako je početnik (sa fakultetom u trajanju četiri godine), 505 eura ako je magistar nauka i 548 eura ako je doktor nauka. Docenti sa šestogodišnjim radnim stažom primaju 590 eura, a vanredni profesori sa 11 godina minulog rada 666 eura.

Redovni profesori UCG sa 16 godina radnog staža imaju platu od 770 eura, a sa 30 godina rada 856 eura.

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka plate ministara, poslanika i profesora na Univerzitetu Crne Gore bile su iste. Danas ministri i poslanici ne primaju ispod 1000 eura, plus odbori, komisije, radna tijela…

Nalaz Inspekcije rada na Univerzitetu očekuju do kraja naredne nedjelje.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

DRUŠTVO

VLADA I PROSVJETA: Bolje tri dan štrajkovati, nego tri mjeseca pregovarati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Razočaranost roditelja i podsmijeh učenika pratili su tri dana štrajka, do koga je došlo zbog neodgovornosti vlasti da se suoči sa problemom. Kad prijetnje i političke egzibicije nijesu uspjele, dogovor je postignut za tri dana, nakon tri mjeseca ignorisanja

 

,,Oćemo li kupat đecu ili ne”, jedan je od duhovitih komentara na društvenim mrežama tokom neizvjesnosti oko odlaska učenika u školu. U nedjelju veče roditelji i učenici su  do  kasno čekali što će im nastavnici javiti: ide li se ili ne ide sjutra u školu? Većina učenika u školu ipak nije išla. Javnost je pratila kako vlast pokušava da se što prije izvuče iz neugodne situacije u koju je sebe dovela.

Nakon tri dana štrajka, Sindikat prosvjete i Vlada postigli su sporazum. Koeficijenti u prosvjeti će se uvećati od 1. jula za 10 odsto, a od 1. septembra najmanje 17 odsto. Dogovor je postignut nakon trosatnih pregovora na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete kojoj su prisustvovali premijer Milojko Spajić i  ministri prosvjete i finansija, Anđela Jakšić-Stojanović i Novica Vuković. Premijer i ministar prosvjete skoro cijeli februar nijesu imali kad da se sastanu sa prosvjetarima, zbog ranije preuzetih obaveza i putovanja.

Da je prosvjeta ovoj, kao i prethodnim vladama, sporedna briga  bilo je jasno kada su prosvjetni radnici iz medija saznali da neće biti ništa od već dogovorenog povećana plata koje su očekivali od januara ove godine.

Prosvjetari su tražili da se poštuje Granski kolektivni ugovor, prema kojem ih je sljedovalo 10 odsto bruto povećanja od 1. januara ove godine. Iz Vlade su im odgovorili da Ministartsvo finansija taj trošak nije planiralo, te da je za to kriva prošla  Vlada. Sindikat je krajem decembra organizovao štrajk upoozorenja,  i dao  rok do kraja januara za dogovor  o povećanju zarada. Ako dogovora ne bude, najavili su – štrajk. Radna grupa u kojoj su predstavnici ministarstva i sindikata nije se sastajala nakon srijede, 7. februara, kada su imali prvi i jedini sastanak. Tada su nadležne obavijestili  da 19. februara kreću u štrajk.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KAKO SE SUDI BIVŠIM PRAVOSUDNIM I DRŽAVNIM ZVANIČNICIMA: Dugo putovanje u nepoznato

Objavljeno prije

na

Objavio:

Spore istrage i još sporija suđenja. To je razlog što afere u kojima su akteri visokopozicionirani zvaničnici pravosuđa, policije, izvršne i lokalnih vlasti često padnu u zaborav prije nego dobiju adekvatan sudski epilog

Spore istrage i još sporija suđenja. To je razlog što afere u kojima su akteri visokopozicionirani zvaničnici pravosuđa, policije, izvršne i lokalnih vlasti često padnu u zaborav prije nego dobiju adekvatan sudski epilog.

Ko se danas sjeća afere Abu Dabi fond? Istraga o navodnim zloupotrebama prilikom dodjele kredita za razvoj poljoprivredne proizvodnje, koju u očima javnosti personifikuje bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović traje makar od početka 2020. Optužnica je podignuta krajem prošle godine i još nije dobila sudsku potvrđu. A onda slijedi suđenje koje bi, prema dosadašnjim iskustvima, moglo trajati godinama. Samo do prve, nepravosnažne presude.

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda i, prethodno, Vrhovnoj državnoj tužiteljki Vesni Medenici počelo je, nakon što je optužnica podignuta u oktobru 2022, ali postupak, uslijed mnogobrojnih odlaganja ročišta, još nije odmakao dalje od iznošenja odbrane optuženih. Nedavno ročište odloženo je za sredinu marta, zbog nedolaska na suđenje jednog od optuženih koji se brani sa slobode.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SJEVER OČIMA STATISTIKE: Manje ljudi, manje i posla

Objavljeno prije

na

Objavio:

Trenutno u Podgorici, koja broji preko 180.000 stanovnika, ima svega 6.700 nezaposlenih, što bi značilo da je svaki 27. stanovnik nezaposlen, a u Beranama koje, po poslednjem popisu, imaju nešto više od 25.000 žitelja –  svaki šesti. U Budvi, koja po skorašnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima svega  759 nezaposlenih

 

Uprkos tome što su na sjeveru za deset godina utrošeni milioni kroz razne programe za nezaposlena lica, koje je realizovao Zavod za zapošljavanje Crne Gore,  ukupan broj nezaposlenih u sjevernim opštinama, od 2013. do 2022. godine se povećao za 13.142 osobe. Kako objasniti da broj stanovnika, što je pokazao poslednji popis, na sjeveru drastično pada, a nezaposlenost dramatično raste?

Prema podacima bjelopolsjke NVO “Euromost” broj nezaposlenih najviše se povećao u Rožajama, za 4.410 lica, gdje su 2013. godine imali 1.184 nezaposlena lica, dok je taj broj 2022. godine porastao na 5.594 nezaposlena lica. Slijede Berane i Petnjica koji su zajedno 2013. godine imali 2.135 nezaposlena lica, dok je taj broj u ovim opštinama povećan ukupno za 3.937, tako da je u Beranama u 2022. godini bilo 4.932 nezaposlenih lica, dok je u Petnjici imalo 1.140 nezaposlenih lica. Plav je 2013. godine zajedno sa sadašnjom opštinom Gusinje imao 502 nezaposlena lica, dok 2022. godine opština Plav ima 2.187, a sadašnja samostalna opština Gusinje 757 nezaposlenih lica. Na petom mjestu je Bijelo Polje sa 761 više nezaposlenih lica više nego prije deset godina.

Jedina opština na sjeveru Crne Gore u kojoj se smanjio broj nezaposlenih lica za 147, po ovim podacima, je Žabljak.

Berane je, čini se, eklatantan primjer u negativnom i zabrinjavajućem smislu ove statistike. Svaki šesti stanovnika Berana je nezaposlen, što je posljedica katastrofalne tranzicije i zatvaranja skoro svih velikih privrednih kolektiva u ovom gradu. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore zaključno sa decembrom prošle godine, na Birou rada u Beranama nalazilo se 4.248 lica, ili oko 11 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u Crnoj Gori, (38.161 lice). Kao poseban problem ističe se podatak da u Beranama ima izrazito veliki broj nezaposlenih sa fakultetskim diplomama.

Podaci, takođe, govore da je u Beranama više nezaposlenih, nego radno angažovanih lica, uz podsjećanje da broj penzionera i socijalno ugroženih premašuje cifru od 6.000. Predsjednik opštine Berane Vuko Todorović izjavio je nedavno da je nezaposlenost jedan od gorućih problema koji nije lako riješiti. “Uzroke ovakvog stanja treba tražiti u izraženim regionalnim razlikama u Crnoj Gori, jer je više nego očigledno da sjeverni region po svim parametrima zaostaje za centralnim i južnim. Takođe, ovakvom stanju su kumovale i pogubne privatizacije u našem gradu, zahvaljujući kojima su skoro svi privredni subjekti zatvoreni. Zatvaranjem fabrika ljudi su se preselili na biro rada i zato, između ostalog, imamo ovako zabrinjavajući situaciju”, kaže Todorović.

Aktuelni predsjednik opštine Berane smatra da bi država morala aktivno da se uključi u rješavanje ovog problema. “Bez pomoći države mi se ne možemo sami kao lokalna samouprava suočiti sa problemom velikog odliva stanovništva, što je pokazao poslednji popis, kao i ovakvom nezaposlenošću. Bez hitnih mjera sa državnog nivoa, ovakvi trendovi se neće zaustaviti, ni kada se radi o migracijama i odlivu stanovništva, ni kada je riječ o katastrofalnom stanju u pogledu broja nezaposlenih.”

Da se Crna Gora suočava sa drastičnim regionalnim razlikama ukazuje i podatak da trenutno u Podgorici, koja broji preko 180.000 stanovnika, ima svega 6.700 nezaposlenih, što bi značilo da je svaki 27 stanovnik nezaposlen, a u Beranama koje, po poslednjem popisu, broje nešto više od 25.000 žitelja –  svaki šesti. U Budvi, koja po skorašnjem popisu broji 26.667 stanovnika ima svega  759 nezaposlenih.

Monitor  je pisao i o tome da od skoro 3,5 hiljada penzionera u Beranama koji su članovi jednog od dva udruženja penzionera, njih čak dvije hiljade i devedeset je sa najnižom penzijom, što dodatno usložnjava socijalnu situaciju u ovom gradu i iziskuje hitne državne mjere.

Tek iz današnje vizure vidljivo je u kojoj mjeri su politički bili motivisani projekti poput onog “Posao za vas”, kada je 2008. godine  u ovom gradu podijeljen veliki broj kredita za samozapošljavanje i pokretanje biznis projekata. Tada je obećavano da će Crna Gora postati veliko gradilište i da će uvoziti radnu snagu. Koliko  je situacija u ovom sjevernom gradu uprkos takvim projektima i porukama gora nego u to vrijeme, govori i podatak da je broj nezaposlenih za poslednjih deceniju i po porastao za čak dvije hiljade. Da broj stanovnika u beranskoj opštini opada, a broj nezaposlenih raste govori i činjenica da je 2007. godine Berane imalo oko 36.000 stanovnika, od čega je 2.135 bilo nezaposlenih.

“Nakon ove analize i ovolikog povećanog broja nezaposlenih u opštinama na sjeveru Crne Gore postavlja se pitanje, zašta su utrošeni milioni eura, koji su dati za zapošljavanje građana na i smanjivanje broja nezaposlenih lica”, kaže za Monitor direktor NVO “Euromost” Almer Mekić.

On smatra da se taj novac trošio nenamjenski. “To je razlog da smo zatražili od Vlade Crne Gore da konačno stane na kraj zloupotrebama kroz razne programe zapošljavanja, jer se  kroz zvanične podatke vidi da je taj novac išao negdje drugo i da ni jedan projekat nije bio održiv, niti je ima bilo kakvih rezultata”, dodaje Mekić. “Prioritet svih prioriteta ako želimo da zaustavimo migraciju stanovništva na sjeveru Crne Gore mora biti zapošljavanje i otvaranje radnih mjesta, ali ne na ovakav način kakav je do sada bio.”

                       Tufik SOFTIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo