Povežite se sa nama

INTERVJU

IVONA ČOVIĆ – JAĆIMOVIĆ, GLUMICA: Ambicije, strahovi i pobune

Objavljeno prije

na

Predstava Komad, koju je po tekstu Stefana Boškovića režirao Mirko Radonjić, nedavno je premijeru imala na sceni Dodest u KIC-u Budo Tomović, u okviru manifestacije Decembarska umjetnička scena.U ovoj produkciji Nevladine organizacije Art365, igraju Žana Gardašević-Bulatović, Jelena Nenezić-Rakočević i Ivona Čović-Jaćimović, a kostime potpisuje Lina Leković.

MONITOR: Nedavno je bila premijera predstave ,,Komad”, priče smještene u pozorištu, priče o tri glumice – prijateljice koje su se okupile oko jedne predstave. O kavom je komadu i kakvoj ulozi riječ?
ČOVIĆ – JAĆIMOVIĆ: Nakon deset godina različitih puteva – od pozorišta, filma i televizije – tri glumice , prijateljice i još koleginice sa klase, opet su se našle u istoj ,,klupi”, ovog puta na čitajućoj probi nove predstave. Na stolu je tekst koji se ovoga puta bavi glumicama . Komad raspravlja o našim ambicijama, strahovima, pobunama, pristajanjima. O tome zašto smo takve, kakve jesmo. Priča je smještena u savremeni društveni kontekst, pa nas pisac scenarija posmatra katkad kao ,,lutke na koncu” , ,,ljude od slame”, ali istovremeno i kao heroine, buntovnice . Komad nas stavlja u poziciju interakcije ,,glumca sa glumcem”, to jest glumca sa sobom. Nas tri glumice imamo tri različite priče, ali nam je sudbina u Komadu ista. Laž, pretvaranje, manipulacija i ambicija produkuju “društvo uzajamnog divljenja” koje čeka Godoa.

MONITOR: Koliko je ovo komad i o vašim životima i da li je bilo teško glumiti glumicu?
ČOVIĆ – JAĆIMOVIĆ: U svakom pozorišnom tekstu glumac treba da prouči i ,,pronađe” lik. Komad je takva priča koja pronalazi glumca, koja ga lično dira, što mi je i olakšalo zadatak da igram glumicu. Kada se pozorište bavi glumcima uvijek je zanimljivo i izazovno posmatrati kako se u takvim scenama percipiramo.

U predstavi nema ,,trećeg plana”, glumice su neprekidno u ,,krupnom kadru”, bez obzira koja od njih trenutno ima riječ. Ovo je priča o našim životima, o subjektivnoj refleksiji objektivne stvarnosti. Ova priča je univerzalna, dotakla je publiku, što je bilo očito i u reakcijama nakon premijere.

MONITOR: Interesantno je to što je ovu žensku priču napisao muškarac, a takođe i režirao muškarac. Kakvo je vaše iskustvo rada na predstavi?
ČOVIĆ – JAĆIMOVIĆ: Nije dokazano da suprotstavljenost polova u ljudskom rodu podrazumijeva isključivost polova u umjetnosti. Scenarista Stefan Bošković i reditelj Mirko Radonjić očigledno dobro znaju da se muškarci nalaze s druge strane ,,ženskog bola”. Vidjećete u predstavi da samo jedan muški šamar može proizvesti radikalnu ženku pobunu, osvješćenje. Muškarci iz ekipa Komada su za nas bili dragocjeni, u najmanju ruku okupili su nas oko jednog projekta u kojem je sve ,,domaća snaga” – scenario, režija, produkcija, glumačka igra.

MONITOR: Savremenim, domaćim tekstom , pozorište se uključilo u podršku i borbu žena za bolji status u društvu, ukazujući na probleme žena danas. Mislite li da je obaveza pozorišta da govori o problemima društva, da ne smije da bude suzdržano?
ČOVIĆ – JAĆIMOVIĆ: Pozorište ima smisla samo ako nije suzdržano, pozorište bez propitivanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, pozorište bez upitanosti, bez umjetničke i duhovne pobunjenosti, otvara vrata lakoj zabavi i jeftinoj politici. Pozorište nema alibi za naivna čitanja ni za suzdržanost!

MONITOR: Predstava je nastala pod okriljem nezavisne produkcije Art 365. Koliko je nezavisna produkcija važna za našu kulturu?
ČOVIĆ – JAĆIMOVIĆ: Da smo nas tri glumice čekale da do ,,Komada” dođemo posredstvom pozorišta čekale bismo Godoa. Da su mladi scenarista i reditelj čekali da im pozorište prepozna rukopis i talenat – čekali bi Godoa. Zato postoji nezavisna produkcija. Velike pozorišne kuće imaju svoje misije, procedure, kriterijume, budžete. Nezavisne produkcije su jednostavnije, hitrije, fleksibilnije, što opet samo po sebi ne garantuje kvalitet i nosi brojne izazove i rizike. Sa Komadom smo imali i sreće – NVO ,,Art 365” bila je dovoljno hrabra i preduzimljiva da sa nama uđe u ovaj projekat i na kraju odradi odličan posao. Jednostavnu i relativno jeftinu produkciju dopunila je iskrena, životna i univerzalna priča. Na kraju dobru pozorišnu predstavu ne mora da čini skupa scenografija, kostimi ili efekti, već upečatljiva priča i iskrena igra. Raduje me činjenica da je predstava prepoznata i podržana od Ministarstva za ljudska i manjinska prava kao pozorišni doprinos borbi žena za bolji društveni status i uvrštena u akciju ,,16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”. Eto primjera kako nezavisni projekat može biti društveno angažovan.

MONITOR: Nedavno je bila i premijera predstave ,,Hormoni”, takođe potresna ženska priča napisana kao komedija. Riječ je o komadu koji preispituje tekovine naše civilizacije, ideju o modernoj porodici, majčinstvu i rađanju.
ČOVIĆ – JAĆIMOVIĆ: Da, u mom matičnom Gradskom pozorištu na repertoaru je nova predstava Hormoni, koju je režirala žena od koje sam mnogo naučila, Alisa Stojanović. Ta predstava se bavi temom koja nas se tiče svih, a nažalost je i aktuelna – odnosom državnih institucija prema porodiljama i novorođenčadima. Odnosom majki prema djeci i porodici i različitim gledanjima na porodicu kao osnovnu ćeliju društva.

Miroslav MINIĆ

Komentari

INTERVJU

VIDOSAV STEVANOVIĆ, KNJIŽEVNIK IZ BEOGRADA: Ne treba nam lider, spasilac od kojeg nas treba spašavati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Današnja srpska politika je nastavak Miloševićeve drugim sredstvima. Kad se ona istroše, a sve slabije deluju, onda će se pribeći i drugim sredstvima iz starog repertoara

 

MONITOR: Autor ste političke biografije Slobodana Miloševića, kritikovali ste „slabost“ zapadnih političara prema njemu kada su ga poslije Dejtonskog sporazuma titulisali kao faktora mira. Milošević je ipak optužen u Haškom tribunalu i preminuo u njegovom pritvoru. Danas Aleksandar Vučić kao da je za zapadne vlade još veći „faktor mira“ od Miloševića?

STEVANOVIĆ: U „Milošević, jedan epitaf“ – „knjizi koja je napisana protiv svih na tu temu i umesto onih koje nisu“, a može se naći čak i na srpskom – izašao sam jedini put iz literarne fikcije i bavio se stvarnom osobom, „neukim, slabim i nedarovitim političarem“  i „čovekom bez osobina“. Ocena koju pominjete glasi otprilike ovako, citiram se po sećanju. „Kad se zapadnjaci naljute na Miloševića, kazne Srbe. A kad se sažale na Srbe, nagrade Miloševića“. I to je trajalo sve dok nije preterao i svima se smučio.

Današnja srpska politika je nastavak Miloševićeve drugim sredstvima. Kad se ona  istroše, a sve slabije deluju, onda će se pribeći i drugim sredstvima iz starog repertoara. Evropska unija će kasniti i ponavljati neuspehe iz devedesetih, jer  nije država i nema sredstva prisile, a kod naših rodoljuba ubeđivanje ne uspeva. Pogotovo ako je zasnovano na razumnim argumentima. Amerika je daleko, a ruska propaganda i odgovarajuće službe, uključujući i paravojske, raširile su se po Zapadnom Balkanu.

Kako reče jedan istoričar, ne ponavlja se istorija, ponavlja se ljudska priroda. I ponavljaće se dok ne nestane ili dok se ne promeni. Ovo važi ne samo za nas ovde, koji se trudimo da budemo gori od sebe i često uspevamo u tome, nego i za sve druge.

MONITOR:  Tokom 90-ih bili ste osnivač liberalnih političkih i intelektualnih grupacija i aktivni učesnik  građanskih protesta. Niste bili zadovoljni sa  onima koji su 2000. srušili Miloševićev režim. Danas je  opoziciju u Srbiji još teže ujediniti i sve su vidljivije razlike pa i sukobi oko rešavanja najvažnijih državnih pitanja. Vidite li, kao zagovornik laičke države i građanskog društva, svoje sledbenike među opozicionarima?

STEVANOVIĆ: Nisam čeznuo ni za literarnim sledbenicima niti sam ih tražio, a sami se nisu zapatili. To je dobro za moje knjige, za eventualne čitaoce i za literaturu uopšte.

U umetnosti je najbolje i najvrednije ono što je najređe. A u politici je drukčije: značajno je i presudno  ono što je opšte. Politikom se nisam nikada bavio, osim kao građanin koji na to ima pravo, kome je i dužnost da iznosi svoje mišljenje i da civilizovano brani svoj pogled na svet.

Ako me pitati da li imam istomišljenike na teme liberalizma, odgovoriću vam kratko. Knezu Mihajlu je njegov sekretar predložio da se osnuje liberalna stranka. I knez je odgovorio: „Ajte, molim vas. Računajući vas i mene u Srbiji liberala ima otprilike dvanaest“. Ne bih ni da procenjujem koliko je to „otprilike“ danas i ovde. Da ne ispadnem optimista pod starost.

Ako je malo i premalo liberala, onda liberalizma jedva da ima u ekonomiji, politici, javnom životu, kulturi, u medijima, u školama i u akademijama nauka i umetnosti. A iz opozicije su bezmalo nestali.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 3. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

BRANKA BOŠNJAK, POTPREDSJEDNICA PARLAMENTA I POSLANICA PZP-a: Neće se sve riješiti kompletiranjem Ustavnog suda

Objavljeno prije

na

Objavio:

Moja ideja za izbor sudija Ustavnog suda  je namjerno iskarikirana u javnosti od određenih interesnih grupa koje žele da političkim ucjenama i trgovinama, isforsiraju izbor sebi poželjnih kandidata

 

MONITOR: Ove sedmice je, iza zatvorenih vrata, napravljen djelimičan

dogovor oko sudija Ustavnog suda.

BOŠNJAK: Raduje činjenica da smo uspjeli da kompromisom dođemo do dvotrećinske podrške za troje kandidata za sudije Ustavnog suda. Nadamo se da će se do sjednice Ustavnog odbora postići dogovor i oko četvrtog kandidata, jer čini se da postoji šansa. Ne bi bila dobra poruka, ako smo sasvim blizu dogovoru da ne izaberemo svo četvoro sudija u prvom glasanju, posebno što niko ne osporava stručnost i profesionalni integritet  četvrtog kandidata, koji je nesporno ostavio dobar utisak i nakon intervjua.

Kada se radi o konkretnim imenima, onda zaista nije lako i nijansira se, a svi negdje imaju svoje favorite ali nadam se da će ipak doći do kompromisa, jer vrlo malo nedostaje.

MONITOR:  Vaša ideja da se sudije Ustavnog suda, u konačnici, od kvalifikovanih kandidata, biraju modelom žrijeba, nije prihvaćena, a izazvala je različite komentare, često krtične i ironične. Kako vidite te reakcije?

BOŠNJAK: Moja ideja je, usudiću se reći, namjerno iskarikirana u javnosti od određenih interesnih grupa koje žele da političkim ucjenama i trgovinama, isforsiraju izbor sebi poželjnih kandidata. Imajući u vidu haos i ogromno nepovjerenje između političkih subjekata, a svjesna činjenice koje bi posljedice bile neizbora sudija Ustavnog suda, ja sam kao izlazni, odblokirajući mehanizam, predložila slučajni izbor od onih koji su svima nesporni i prihvatljivi sa stanovišta referenci i integriteta, a da taj broj nespornih bude što je moguće manji, ali maksimum 12. To se onda ne može nazvati nikakvom lutrijom. Ovakva metoda je postojala još u Antičkoj Grčkoj, a poznata je i pri izboru patrijarha u pravosljavlju.

Svakako da bi mnoga bolja poruka bila da se postigne kompromis i da se dogovorimo, za šta ja i navijam, ali ako ne bude dogovora već prevlada isključivost i eskalira nepovjerenje između političkih subjekata, onda je ovo, i dalje tvrdim izlazna varijanta. Ne želim ni da pomislim da se neće izglasati sudije Ustavnog suda, to je nešto što ne smijemo dozvoliti.

Čini se da postoji želja, makar zasad, za kompromisom i dogovorom. Svi smo svjesni situacije i crvenog alarma, ali uvijek postoji bojazan kad krenemo da razgovaramo o konkretnim imenima, da stvari krenu u negativnom pravcu.  Nedavni sastanak je bio ohrabrujući.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 3. februara ili na www.novinarnica.net

 

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ADRIAN PEZDIRC, GLUMAC: Nepopravljivi sam tužni optimista

Objavljeno prije

na

Objavio:

Žrtve će kao i uvijek do sada biti oni politički, ekonomski i socijalno najnezaštićeniji. Smatram da svako vrijeme u ljudskoj povijesti nosi svoje izazove i da je najbolje i najgore vrijeme za sve one koji ga žive

 

Adrian Pezdirc jedan je od najtalentovanijih i najangažovanijih mlađih glumaca u Hrvatskoj. Diplomirao je 2014. ulogom Tartifa u istoimenoj predstavi za koju je iste godine dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najboljeg mladog glumca. Članom ansambla Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) postaje 2016. godine. U Sarajevu je 2018. godine nagrađen na uglednom Internacionalnom teatarskom festivalu – MESS-u.

U ZKM-u, u pozorišnom čitanju jednog od najznačajnijih romana u istoriji književnosti „Braće Karamazovih“ reditelja Olivera Frljića, Pezdirc igra Aljošu Karamazova. Frljićevi Karamazovi, kako su i najavljeni, savremena su obrada klasika ruske književnosti i antiratni poklič koji je sasvim nenadano na pozornici osvanuo u zoru novog evropskog rata. „Karamazovi” su rađeni kao dvije uslovno nezavisne predstave, koristeći Tolstojevu rečenicu „Sve sretne obitelji sretne su na isti način, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj“ kao podnaslove.

MONITOR: Premijera „Karamazovih“ desila se na početku ruske vojne invazije i ponudila je kontekst za aktuelizaciju. Kako su izgledali početak rada na predstavi, probe, kako je nastajao tekst i predstava.

PEZDIRC: Kada smo počeli raditi na predstavi krajem prosinca 2021. godine, slika svijeta je izgledala samo malo drugačije. Uz puno rada, truda, vlastitih promišljanja počeli smo zajedno graditi jedan naš svijet. Oliver i dramaturginja Nina Gojić otpočetka su znali da žele dvije predstave i dvije perspektive. Jedna kroz prizmu privilegirane klase braće Karamazovi, Grušenjke, Katarine Ivanovne i gospođe Hohlakove, a drugu kroz pogled svih onih na čijim je leđima nesreće i iskorištavanja, ponajviše obitelji Snegirev, izgrađen sustav vrijednosti vrlo sličan onome u kojem svi živimo. Na dan početka invazije i rata na Ukrajinu, imali smo generalnu probu, i apsolutno je cijela predstava poprimila potpuno novu konotaciju. Kao da je život imitirao predstavu. Tokom procesa jedan jedini pola kartice nadopisani tekst i sam Dostojevski kao da su najavili zbivanja kojima smo toga dana počeli svjedočiti.

MONITOR: U novonastalom tekstu priča o porodici Karamazov je osnova, ali korišćene su razne reference naročito veze s aktualnim političkim dešavanjima u Evropi. Kad sam gledao predstavu nedavno u januaru, u ZKM-u je bilo prepuno. Publika je pažljivo gledala predstavu i bila oduševljena. Da li je uvijek takva reakcija?

PEZDIRC: Kao ansambl zaista smo presretni i zahvalni na procesu kojeg smo imali. Svi smo dali svu mentalnu, fizičku i kreativnu snagu koju smo imali, a rezultat je predstava koju zbilja ponosno čuvamo. Takva energija nemoguća je da ne zarazi gledatelje. Reakcije su podijeljene, ali više oko toga o čemu je predstava, i jesmo li tehnički prebrzi, a ne toliko je li dobra ili nije. Što je ja mislim znak da je predstava i naša priča uspješna jer otvara rasprave u cijelom sijasetu tema. Zagrebačka publika je karakteristična. Uvijek u ideji da točno zna kako bi nešto trebalo napraviti, a kada im se nešto sviđa bojažljivo će dati do znanja da uživaju. Neki od komentara na predstavu su bili i da imaju osjećaj da je aktualnost predstave nadišla granice Balkana, i zaista zagrebačkoj publici donjela osjećaj pripadnosti širem kontekstu. Hrvatska i Zagreb boje se takvih promjena u ideji gubitka „identiteta”, ali po reakcijama publike tokom predstave i punoj dvorani zaključujem da uživaju jednako kao i mi na sceni.

Miroslav MINIĆ
Foto: Marko MIŠČEVIĆ

Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 3. februara ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo