Povežite se sa nama

OKO NAS

IZBOR PREDSJEDNIKA OSNOVNOG SUDA U BERANAMA: Pod velom tajne

Objavljeno prije

na

Osnovni sud u Beranama, koji pokriva i opštine Andrijevica i Petnjica, već dvije godine je u stanju za koje pravnici kažu da je potpuno nezakonito.  Dosadašnjem predsjedniku tog suda Draganu Dašiću, mandat je istekao prije dvije godine, ali se on i dalje nalazi na čelu tog suda „do izbora novog predsjednika”.  Koji se, prema tvrdnjama Monitorovih dobro upućenih izvora, sada – „šteluje”

 

Izbor predsjednika Osnovnog suda u Beranama mogao bi poprimiti obrise nove afere u crnogorskom pravosuđu, bremenitom skandalima kojima se bave i međunarodne adrese, a zbog čega naša država nikako da odmakne u pregovorima oko pristupanju članstvu u Evropskoj uniji.

Predsjednica Komisije za ocjenjivanje sudija dr Vesna Vučković, na zahtjev pojedinih medija da im dostavi Odluku o utvrđivanju konačne ocjene kandidata koji su se prijavili na javni oglas za predsjednika Osnovnog suda u Beranama od osmog oktobra prošle godine, odgovorila je kao da odavno nije zakoračila u zgradu Vrhovnog suda Crne Gore u kojoj ta komisija „stanuje”.

„Obavještavamo vas da sve odluke za prijavljene kandidate, još uvek nijesu pismeno izrađene, zbog čega vam iste ne dostavljamo” – odgovorila je Vučković, četvrtog februara, dan nakon što joj je pitanje upućeno elektronskom poštom.

Stvari ne bi bile čudne ni zanimljive da četiri kandidatkinje, koje su se javile na konkurs, nisu još u januaru dobile pismene odluke Komisije. Zapravo, tri kandidatkinje Odluku su dobile 31. januara, dok četvrta, koja je bila u izolaciji, Odluku o utvrđivanju konačne ocjene kandidata preuzela je ove sedmice.

To je potvrdio dobro obaviješteni sagovornik iz beranskog Osnovnog suda, dodajući da bi čitav slučaj mogao da „završi na sudu”.

Prema njegovim riječima, očigledno je da se izbor predsjednika suda „šteluje”.  Na to ukazuje i odgovor predsjednice Komisije za ocjenjivanje sudija Vesne Vučković o konačnoj ocjeni kandidata.

„Nemoguće je da ona ne zna da je Odluka poslata. To je izborna odluka koju ona potpisuje, što cijelom slučaju dodatno daje na težini, posebno to da je Komisija za ocjenjivanje sudija tijelo Sudskog savjeta. Inače, svi članovi Komisije su i članovi Sudskog savjeta. Blago je reći da je cijela stvar šokantna” – kaže ovaj iskusni pravnik.

On tvrdi da je Sudski savjet i prije „skeniranja” učinka i kvaliteta rada sudija prijavljenih na konkurs za predsjednika Osnovnog suda u Beranama, donio odluku o budućem predsjedniku.

„Ima ozbiljnih indicija o svemu tome. Vidjeće se sve vrlo brzo”, tvrdi Monitorov izvor.

Jedna od kandidatkinja Monitoru je potvrdila da je primila odluku Komisije za ocjenjivanje sudija.

„Na poštanskom žigu je datum iz mjeseca januara” – kazala je kratko, ne želeći dalje da komentariše čitav slučaj i implikacije koje iz svega mogu proizići.

Osnovni sud u Beranama, koji pokriva i opštine Andrijevica i Petnjica, nalazi se već dvije godine u stanju za koje pravnici kažu da je potpuno nezakonito.

Dosadašnjem predsjedniku tog suda, Draganu Dašiću, mandat je istekao prije dvije godine, ali se on i dalje nalazi na čelu tog suda „do izbora novog predsjednika”.

„Po Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama, koji je odavno donešen i još uvijek je na snazi, Dašić nije mogao biti predsjednik suda preko dva mandata. A on je predsjednik Osnovnog suda u Beranama preko dvadeset godina” – kaže dobro upućen sagovornik.

Prema njegovim riječima, njemu je poslednji mandat, treći ili četvrti, istekao prije skoro dvije godine.

„Međutim, Odlukom Sudskog savjeta broj 01-5880/20, od 8. oktobra 2020. godine, u kojoj je konstatovano da mu je prestala funkcija, njemu se ostavlja mogućnost da nastavlja da obavlja fukciju predsjednika suda do izbora novog predsjednika. To je potpuno nezakonito” – kaže taj sagovornik.

Prema njegovim riječima, Dašić je još uvijek predsjednik Osnovnog suda u Beranama na osnovu Odluke koje nema na sajtu, na kom se objavljuju i neke potpuno nevažne odluke.

„Dragan Dašić je, kada se o zakonitosti radi, predsjednik suda, koliko smo vi i ja” – kaže Monitor sagovornik.

Nakon što je Dašiću u oktobru 2020. godine nezakonito omogućeno da nastavlja da obavlja posao, konkurs za izbor novog predsjednika objavljen je tek u oktobru 2021. godine.

Proces takozvanog konačnog ocjenjivanja kandidata prati veo tajnosti i upitnosti da li su sve četiri kandidatkinje vrednovane na isti način, odnosno da li su učnici nekih kandidatkinja sakriveni, da bi se isforsirali drugi kadnidati odnosno kandidatkinja.

To je tek prva stepenica, a već je zapelo. Tek treba da uslijede intervjui prijavljenih kandidata pred Sudskim savjetom.

I dok se sve to završi, a može da potraje još prilično dugo i zamršeno, zbog čega neki kažu „gledaćemo se na sudu”, funkciju predsjednika beranskog Osnovnog suda, kako tumače pravnici, i dalje će nezakonito obavljati čovjek koji je na to mjesto došao, i u tu fotelju sjeo, još daleke 1998. godine. Taman u vremenu raskola između Mila Đukanovića i Momira Bulatovića.

Dašić je stao uz Đukanovića, a smijenjen je njegov prethodnik Vesko Lekić, koji je ostao uz Momira Bulatovića.

Ispada nekako da se u sudstvu skoro dvije i po decenije nismo pomakli s mjesta. Na to ukazuju i posljednja dešavanja beranskom Osnovnom sudu, kada se radi o izboru novog predsjednika.

       Tufik SOFTIĆ        

Komentari

Izdvojeno

ZLOUPOTREBA SISTEMA JAVNIH NABAVKI U ZDRAVSTVU: Preko beba do ekstraprofita

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uvoznici hranu za odojčad praktično poklanjaju porodilištima. Uz jasnu ekonomsku računicu. Onu hranu koju novoronđeče konzumira u porodilištu, mora koristiti do kraja perioda dohranjivanja. Zato  apotekama kutija „poklonjene“ hrane za bebe košta do 20 eura

 

 

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je u junu prošle godine odlučivala u sporu između tri firme koje se bave uvozom hrane za odojčad. Spor je nastao oko ponuđene cijene hiljadu kutija hrane za bebe – Farmegra je dala ponudu od 0,01 euro, Gruppp tessile cijena 0,00001 euro, a Glosarij cijenu po kutiji od 0.00.

Pomenute tri firme uvoze hranu za porodilišta u Crnoj Gori, a kako se tenderi za nabavku hiljadu ili 2.000 paketa hrane za odojčad kreću u rasponu od nula od 0,01 euro, tenderi se završavaju tako što se najbolji ponuđač određuje žrijebanjem.

U apotekama i prodavnicama cijena ove hrane: Humana, Hipp, Aptamil,  za jednu kutiju kreće se od 15 do preko 20 eura, u zavisnosti od gramaže i proizvođača.

,,Dobavljači se pozivaju na svoje proizvođače koji im dozvoljavaju da praktično doniraju tu hranu, ali nigdje ne kažu da ćete tu hranu kad počnete da je upotrebljavate stalno morati da koristitie. Vi sa 2.000 kutija možete da dovedete u zavistan položaj 4-5.000 beba, dosta je jedanput da se tom hranom nahrane. I onda roditelji dolaze u situaciju da to plaćaju 100 i 200 puta skuplje nego što je tobož država obezbijedila kroz tenderske procedure. Zato tvrdim da su i u ovom slučaju ti tenderi potpuno beskorisni i nemaju nikakve svrhe u javnom zdravstvu”, kaže za Monitor Goran Marinović, bivši direktor Montefarma.

Iz kompanije Farmerga objašnjavaju da se procijenjena vrijednost nabavke utvrđuje na osnovu metodologije koju propisuje Ministarstvo zdravlja, a da je naručilac Zdravstvena ustanova apoteke Montefarm tenderskom dokumentacijom utvrdio tehničku specifikaciju predmeta nabavke kojom je predvidio da procijenjena vrijednost nabavke za partiju  – dječija hrana i hrana za bebe od 0 do šest mjeseci iznosi 0,01 eura.

,,Naša kompanija uz saglasnost proizvodjača u predmetnim postupcima javnih nabavki nudi dječiju hranu i hrana za bebe od 0 do šest mjeseci po raspisanoj cijeni”, kazali su iz Farmerge.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

KAKO JE KOŠARKAŠKA IGRA POSTALA POSAO: Crnci i Crnogorci

Objavljeno prije

na

Objavio:

ABA liga pretvorila se u surogat onoga što je trebala biti. Krivci su svi: rukovodstva klubova, menadžeri, finansijeri, Euroliga. Žrtve su mladi košarkaši

 

 

Odmah da pojasnimo: u tekstu koji slijedi biće rasizma taman koliko i u poznatoj pjesmi Janka Đonovića.

Godina 2001. Pametni i preduzimljivi košarkaški poslenici sa prostora bivše SFRJ, napravili su sjajan projekat i osnovali regionalnu košarkašku Jadransku ligu. Utemeljivači su bili predstavnici sarajevske Bosne, podgoričke Budućnosti, zagrebačke Cibone i ljubljanske Olimpije. Formirana je firma Sidro koja je imala procenat u učešću. Obezbijeđen je glavni sponzor lige, po kojem se zvala Good Year liga (američki koncern koji je kupio slovenačku gumarsku industriju Sava), a sponzorski je pul pokrio troškove takmičenja učesnicima iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore (tada dio državne tvorevine Srbije i Crna Gora).

Ubrzo su u ligu ušli timovi iz Srbije, pa Makedonije, priključivali se povremeno mađarski, bugarski klubovi, Makabi iz Tel Aviva. Proklamovani cilj je bio da se podigne kvalitet košarke – kraljice igara u nekad zajedničkoj državi, da se timovima obezbijedi jako takmičenje u kojem bi sazrijevali i dokazivali se mladi igrači. Da se nastavi tradicija.

Sad malo košarkaške istorije. SFRJ je važila za košarkašku velesilu. Imala je sjajnu ligu, sjajne igrače koje su pravili treneri – stvaraoci. Reprezentacija se od 1970. godine, s manje više svakog takmičenja vraćala s medaljama. Dominacija je naročito bila izražena od 1989. kad su klubovi redom bili prvaci Evrope, a jedna vanserijska reprezentacija (stvorena i odgojena u jugoslovenskoj školi košarke) kao od šale pobjeđivala na svim takmičenjima na kojima se pojavljivala.

Četiri jugoslovenska tima osvajala su titule klupskih prvaka Evrope, kako se tada zvao pobjednik Kupa šampiona. Od Bosne, u Grenoblu 1979., pa preko dvije uzastopne Cibonine, 1985. i 1986. i tri splitske Jugoplastike/ Pop ’84 od 1989. do 1991., zaključno sa Partizanovom 1992. dokazali su kvalitet rada trenera u klubovima. Mlađi čitaoci treba da imaju na umu da je to period u kojem je svaki klub mogao da ima maksimalno dva strana igrača. Dakle, čisti kvalitet, kao plod talenta nadograđenog marljivim radom.

Treneri su bili genijalci da prepoznaju talenat, ubijede ga da dođe kod njih, da ga razviju kao igrača, kreativno i košarkaški. Nije bilo potrebe da crtaju akcije na tablama košarkašima koji su u svakoj situaciji imali više rješenja. Zato sad u NBA dominiraju izdanci tog načina shvatanja košarke Luka Dončić i Nikola Jokić.

Milivoje KOVAČEVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

OKO NAS

PROCESI PROTIV VISOKIH FUNKCIONERA: Suđenje u (ne)razumnom roku

Objavljeno prije

na

Objavio:

Brojni procesi protiv visokih funkcionera, po ko zna koji put, u Višem sudu u Podgorici  ovih dana odloženi su za jesen ove godine. I tako prolaze godine

 

 

„Nijesu ispunjeni zakonski uslovi za održavanje glavnog pretresa“, rečenica je koju sudije podgoričkog Višeg suda izgovaraju u mnogobrojnim postupcima posljednjih dana. Bez obzira što je riječ o pritvorskim predmetima, početak ili nastavak suđenja zakazuju potom  za septembar i oktobar. Idu kolektivni odmori.

Da se sudije odmore moraće da čeka  nekadašnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica. U slučaju koji protiv njenog sina Miloša, i članova njegove kriminalne grupe i dalje nijesu saslušani svi optuženi, sutkinja Nada Rabrenović suđenje je nedavno odgodila za sredinu septembra i početak oktobra. Razlog tome je  nedolazak otpuženog Vasilija Petrovića.

U oktobru će biti dvije godine od podizanja optužnice protiv ove kriminalne grupe, pa se  nameće i pitanje ko je odgovoran što do sada optuženi nijesu iznijeli svoju odbranu i šta je tokom dvije godine preduzeto da se obezbijedi nesmetano vođenje sudskog postupka. Ovaj slučaj nije usamljen i to je ono što bi trebalo za zabrine borce za suđenje u razumnom roku.

Advokat Stefan Jovanović u razgovoru za Monitor kaže da to što se pretresi zakazuju za jesen za posljedicu ima povredu prava na suđenje u razumnom roku. “Istovremeno,  akav način zakazivanja pretresa je posljedica svega onoga na šta ukazuje esnaf kojem ja pripadam, to je da Specijalno odjeljenje Višeg suda u Podgorici nema prostora i kapaciteta niti uslova da svoj posao radi onako kako je to zakon predvidio”,  kaže Jovanović. Podsjeća da ima samo šest sudija Specijalnog odjeljenja. “Od tih šest sudija formiraju se dva vijeća za ogroman broj predmeta budući da se preko 90 odsto optužnica Specijalnog tužilaštva u suštini zasniva na onome sto je dobijeno putem Sky aplikacije. Imamo optužnice koje se potvrđuju, makar je to do sada bio slučaj, bez prave kontrole kako je to propisano odredbama ZKP-a. To su optužnice sa velikim brojem lica od kojih su neka dostupna nadležnim organima, neka nijesu. Dakle svi ti činioci utiču na to da jednostavno suđenja ne mogu da se završavaju u nekom doglednom vremenskom period”, smatra advokat Jovanović.

On podsjeća da je u slučaju procesa protiv njegovog branjenika Miloša Medenice samo Medenica do sada iznio odbranu. “Drugi  nijesu, i njemu suđenje praktično treba da počne u septembru.”.  Jovanović ocjenjuje da je njegov klijent Medenica odavno izgubio status pritvorenog lica i postao taoc.

Za jesen su sudije Višeg suda odgodile mnogobrojna suđenja među kojima su i premedti u kojima je optužnica podignuta još pre više od šest godina, ali do danas u njima nije doneta ptrvostepena sudska odluka. To je slučaj sa postupkom pokrenutim protiv nekadašnjeg prvog čovjeka Berana Vuke Golubovića. Optužnica je podignuta u februaru 2018.godine, ali do danas nije bilo prvostepene presude.

Jesenje dane da iznese svoju odbranu će čekati i kontroverzni bankar Duško Knežević. Specijalno tužilaštvo protiv njega je podiglo nekoliko optužnica zbog višemioniskih malverzacija i pranje novca. Njegova odbrana je nedavno tvrdila da ne može pripremiti kvalitetenu odbranu zbog Kneževićevog lošeg zdravstvenog stanja. Knežević je tada sudu dao izvještaj zatvorskog ljekara, koji potvrđuje njegov medicinski pregled. U izvještaju je navedeno i da je pod terapijom koja mu utiče na koncentraciju.

I postupak u javnosti poznat kao “Stanovi” sudiće se od septembra. Podsjetimo, radi se o optužnici Specijalnog tužilaštva kojom se članovi Komisije za rješavanje stambenih pitanja Vlade koja je postojala od 2016 – 2020. terete za zloupotrebu službenog položaja. Optužnica je podignuta protiv funkcionera Demokratske partije socijalista Predraga Boškovića, kojeg SDT, uz još 12 osoba sumnjiči da je počinio navedeno krivično djelo. Osim Boškovića, da su budžet Crne Gore oštetili za dva miliona i 600 hiljada eura, SDT sumnjiči i Budimira Šegrta, Suada Numanovića, Sanju Vlahović, Ivana Brajovića, Dražena Miličkovića, Damira Šehovića, Dragicu Sekulić, Osmana Nurkovića, Suzanu Pribilović, Jelenu Radonjić i Aleksandra Jovićevića.

Za razliku od ovog sudskog postupka koji tek treba da započne, u podgoričkom Višem sudu, više od dvije godine se sudi, nekadašnjem direktoru tajne policije Dejanu Peruničiću koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja. Peruničiću i njegovom kolegi Srđanu Pavićeviću za nezakonito snimanje i praćenje se sudi iza zatvorenih vrata, a suđenje će im biti nastavljeno u septembru. Peruničić i Pavićević se sumnjiče za krivična djela prisluškivanje i praćenje funkcionera Demokratskog fronta, bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i više drugih osoba.

Svetlana ĐOKIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo