Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Kaplja žuči

Objavljeno prije

na

Njemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele na školski način je pokazao u Podgorici da usvajanje izbornog zakonodavstva i sloboda medija za njega nijesu uslovi za dobijanje datuma pristupnih pregovora, nego preduslovi za bilo kakav napredak Crne Gore u evropskim integracijama. Ljekovito je to za Crnu Goru, jer ovđe od modela izbornog zakonodavstva zavisi čak i ljubaznost šalterskih službenika. „Pred vama je dalek put do EU i usudio bih se kazati da se Crna Gora nalazi ne na kraju već na samom početku tog puta”, rekao je jasno šef njemačke diplomatije u Podgorici.

ŽRTVA: Za ispijanje te kaplje žuči svi su crnogorski zvaničnici pred zamjenikom kancelarke Angele Merkel javno pokazali spremnost. Najviše premijer Igor Lukšić, jer njegova politička budućnost zavisi upravo od napretka Crne Gore u evropskim integracijama. On je od dolaska na tu funkciju dobio snažnu podršku Njemačke, čak je u toj zemlji u proljeće ove godine primljen na najvišem nivou. Očekivanja Njemačke nijesu ispunjena. O tome govori svakako i paljenje vozila Vijesti, čiju je podršku Lukšić imao. Neotkrivanje počinilaca tog zlodjela potvrđuje nemoć trenutnog premijera. Stoga se ova posjeta Vestervelea može tumačiti i kao davanje posljednje šanse Lukšiću i njegovoj Vladi da do sredine septembra učini nekoliko konkretnih poteza kojima bi dokazao da ima volje i snage da se izvuče iz šinjela svog partijskog šefa Mila Đukanovića. Time bi Crna Gora dobila datum pristupnih pregovora do kraja ove godine, a aktuelni predsjednik Vlade izbjegao projektovanu sudbinu žrtve.

ODLUČNOST: Moto Vestervelea tokom ove druge posjete regionu upravo je bio: pokazati odlučnost i pogled usmjeriti u budućnost. No, mali su izgledi da će Lukšić u ovakvoj konstelaciji snaga i odnosa unutar svoje stranke pokazati odlučnost, a Crna Gora gledati u budućnost. Zemlja je zarobljena od paralelnih centara moći, a ekonomska situacija dramatično se pogoršava. U suočavanju sa krizom Crna Gora ništa nije naučila od njemačkog premijera, niti to kani uraditi. Htjela bi samo njemački novac. I tu je država Njemačka bila veoma izdašna: u proteklih deset godina uložila je u Crnu Goru više od 250 miliona eura, dok su investicije njemačkih kompanija bile simbolične.

Predsjednik Crnogorsko-njemačkog društva Vukašin Ćulafić kaže za Monitor da je žalosno što zvanična Podgorica i njene institucije nijesu proteklih godina iskoristile spremnost Njemačke i njenih kompanija da ulažu u Crnu Goru. „Ni Vlada ni Privredna komora Crne Gore nijesu ništa preduzele da se ekonomska saradnja dovede na viši nivo, a da se ne govori o turističkoj saradnji. Tu je ove godine praktično sve zakazalo. Imaćemo tek 25 hiljada od ukupno 60 miliona gostiju s tog tržišta”, napominje Ćulafić.

VELESILA: Dok su prethodnih godina drugi lamentirali, Njemci su stimulisali i nagrađivali rad, uspješnost, preduzetništvo. Zato su i od drugih u Evropi, kojima pomažu da prevladaju bankrot, tražili isto: da se ponašaju racionalno, da štede i da više rade. U srcu krize, postali su velesila.

A u ušima građana Crne Gore još odzvanjaju bajke novokomponovanih biznismena iz vremena „ekonomskog buma” koji su govorili da će građani Crne Gore od toliko stranih investicija i posvemašnjeg razvoja već 2011-2012. dobijati više od hiljadu eura svakog mjeseca, a da ništa neće raditi! Kasnije su crnogorski zvaničnici tvrdili da će kriza nas zaobići, dok je Lukšić nedavno ustvrdio da je „Crna Gora tehnički izašla iz krize”. Poslije toliko netačnosti, logično je, valjda, što se premijer sada iščuđava što je produktivnost u našoj zemlji tragično niska i da iznosi tek 30 odsto evropskog prosjeka. Svjestan stanja u državnoj kasi, on poručuje da pomoć od države za rješavanje brojnih socijalnih nevolja radnika ne treba očekivati. Stalno govori o investicijama, dok mu Vestervele poručuje da treba stvoriti preduslove za to. „Ulaganja zavise od toga da ovđe bude bezbjedno i da se poštuju evropske vrijednosti i mjerila, da postoji sigurni pravni okvir.”

Imaju aduta i crnogorski čelnici, koji ne izgoreše previše za EU. „Mogu da se kladim da zbog ove krize u EU, pa i ovih dešavanja na sjeveru Kosova, oni slave. To je njihov pravi teren”, kaže za naš list analitičar u Podgorici. Crna Gora je, međutim, pod povećanom lupom Brisela i Berlina, kojima se u posljednje vrijeme pridružio Vašington. Đukanović i njegovi znaju koliko su ranjivi. Crna Gora je njihovom voljom u čekaonici EU, ali će ipak morati naprijed kada je pozovu. Vestervele je to već učinio u ime Njemačke koja je lokomotiva Evrope.

Zbog toga može se reći da je nakon posjete njemačkog šefa diplomatije i zavrtanja ruke crnogorskim zvaničnicima naša zemlja ipak bliže Evropi. Njemačka je najbolji primjer da je Evropska unija iscjeliteljski projekat.

Mustafa CANKA

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo