Povežite se sa nama

Izdvojeno

KOLAŠIN OSTAJE BEZ ZELENILA: Od vazdušne banje do krčevine

Objavljeno prije

na

Aktuelna kolašinska vlast, do sada, nije pokazala da je previše brine što investitori krče atraktivne lokacije u blizini gradskog centra.  Jedini “trud” koji je lokalna uprava u tom smislu napravila bio je zahtjev da KIPS, kao “naknadu” za posječena stabla,  donira nekoliko desetina sadnica drveća. Reakcije nije bilo ni prilikom nedavne bespravne sječe u budućoj Park šumi Dulovine

 

Kolašin ostaje bez prepoznatljivog gradskog zelenila. Ambicijama investitora i skandaloznim odlukama lokalnih vlasti o prodaji opštinskog zemljišta izmakle su, za sada, samo manje površine oko Trga boraca i Spomen doma.

Nekadašnji gradski park pored hotela Bjanka, odavno je privatno vlasništvo. Veliki broj parcela u okviru budućeg zaštićenog područja Park šuma Dulovine, takođe, su privatizovane.  Gotovo cijeli zeleni pojas na Lugu, od Tare prema centru grada, vlasništvo je nekoliko kompanija koje su na tim lokacijama najavile gradnju hotela i turističkih naselja.

Pripremajući parcele za gradnju, investitori uklanjaju stabla i to, za sada, izazove samo sporadične rekacije par organizacija civilnog sektora. Od nedavno, i iz sada opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), stižu apeli za zaštitu zelenila, iako je najveći dio optinških parcela prodat baš dok je ta stranka bila na vlasti u Kolašinu.

Policija još radi na identifikaciji osoba, koje su u park šumi Dulovine, 13. novembra, na privatnoj parceli, bespravno posjekli osam stabala crnog bora i tri stabla topole. Parcela je u neposrednoj blizini Botaničke bašte, zaostavštine pokojnog Danijela Vinceka.

Trajnu zaštitu Dulovina, prošle godine incirali su iz NVO Natura. Na taj način, objašnjeno je u incijativi, omogućila bi se zaštita atraktivnog dijela Kolašina od budućeg devastiranja i gradnje.  Važeća planska dokumenta omogućavaju gradnju, čak i u tom dijelu grada. Prema nacrtu izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Kolašin, i Dulovine bi pripale zelenom pojasu, u kojem ne bi bilo gradnje. Očekuje se da taj prostor bude proglašen Predjelom izuzetnih odlika.

Iz opozicionog kluba odbornika Pokreta “Zajedno gradimo Kolašin” (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti) saopštili su da je osoba koja je vlasnik parcela na kojima je obavljena bespravna sječa, tokom trajanja javne rasprave o nacrtu PUP-a,  tražila da se za tu parcelu “izdaju smjernice za urbanističko-tehničke uslove (UTU)”. Odbornici Pokreta  pitali su nedležne “ ko je bio dovoljno uticajan da vlasniku obeća da će biti u mogućnosti da gradi na  parceli koja je dio  područja za koji je u toku izrada studije zaštite”. Postupak donošenja studije zaštite Dulovina započeo je prije više od godinu i njime rukovodi Agencija za zaštitu životne sredine. Opozicija je od sugrađana tražila da “dignu glas protiv očigledne namjere da se devastira park šuma”.

Kolašinci nijesu digli glas kada su, u martu ove godine, na Lugu, na par stotina metara od centra grada, takođe u okviru privatne parcele, posječena 44 stabla. Na dijelu te katastarske parcele, u okviru Detaljnog urbanističkog plana (DUP) “Centar”, podgorička kompanija KIPS planira da gradi hotel sa četiri zvjezdice, a posječeno drveće je na mjestu koje će zauzimati taj objekat. Uprava za gazdovanje šumama i lovištima, odobrila je tu sječu, a uklonjena su stabla crnog bora, smrče, brijesta, topole, javora, jasena, lipe i vrbe. Sadašnja  krčevina, na kojem se odvijaju pripremni radovi za početak gradnje, bila je nekada svojevrsni mini park i mjesto na kojem su održavane sportske aktivnosti učenika obližnje  osnovne škole.

Vlasnici hotela Bjanka, bivše Bjelasice, odavno su i vlasnici nekadašnjeg gradskog parka, na 50-ak metara od Trga Boraca. Kako je Kolašin, prilikom privatizacije Bjelasice izgubio gradski park koji je hotelu, u drugoj polovini prošlog vijeka, dat na korišćenje, još nije poznato javnosti. U više navrata je oko tog hotela obavljana sječa, navodno starih i stabala koja predstavljaju opasnost za prolaznike. Opština se, naravno, o tome nije pitala.

Ukoliko investitori dobiju potrebne dozvole, zbog gradnje turističkih objekata, nestaće i na desetine samoniklih stabala jove na Lugu, u blizini rijeke Tare. Ta šuma, prema arhivskim podacima, početkom prošlog vijeka, slovila je za prvi kolašinski park. Više od dvije decenije ona je privatna. Vlasnici parcela i njihovi poslovni partneri u procesu su pribavljanja dozvola za gradnju velikog turističkog kompleksa, koji je, zbog toga što je u neposrednoj blizini rijeke,  dobio nezvanični naziv “Kolašin na vodi”.

Iz Incijative Zeleni Kolašin kontinuirano upozoravaju da grad “iz dana u dan ostaje bez zelenih površina”. Manje zelene površine u gradu, koje nijesu privatne, tvrde iz te NVO, mogu biti degradirane svakog trenutka. Podjećaju da Kolašin nema katastar zelenih površina. Komisija za unapređenje gradskih zelenih površina, kažu, postoji, međutim, ona se bavi isključivo javnim zelenim površinama, a takvih je u gradu vrlo malo.

”Problem prevelikog pritiska na zelene površine u urbanim sredinama najefikasnije se rješava vođenjem katastra zelenih površina. Iako već neko vrijeme postoji ideja o formiranju takvog katastra za teritoriju opštine Kolašin, on još nije izrađen. Dolazimo u situaciju da grad, koji je nekada bio vazdušna banja, prepoznat kao odlično mjesto za organizovanje sportskih priprema, iz dana u dan, ostaje bez zelenih površina, okovan kubicima betona”, upozoravaju iz Incijative.

Poručuju da, bez obzira na to na čijoj je parceli završilo, gradsko zelenilo mora biti očuvano.  Zbog toga je, ističu, važno da budu otvorena pitanja upravljanja postojećim. Sječa na Lugu, prema ocjeni članova Incijative, “podsjeća na to koliko lako i brzo grad može ostati bez zelenila koje se razvijalo decenijama i koje ne može biti tek tako nadoknađeno”.

Prvo, namjenski zasađeno drvo u kolašinskoj varoši, bila je jela, zasađena 22. septembra 1879. godine, na gornjem gradskom trgu, podsjeća publicista i lokalni hroničar Branisalav Jeknić. Posađena je, “po blagoslovu Mitrofana Bana, na godišnjicu oslobođenja Kolašina od Turaka, u vrijeme kapetanstva Jevrema Simova Dragovića”.

“Prvi drvoredi u varoši zasađeni su, najvjerovatnije 1894. godine, nakon uređenja varoši po planu Sava Ivova Andrića sa Njeguša.  Stabla su zasađena i oko glavne p’jace (Gornji trg), a u isto vrijeme su zasađena i stabla brijesta oko crkve Svetog Dimitrija. Opštinske vlasti tada su vodile računa o održavanju i izgradnji novih drvoreda. U dokumentima, sačuvanim u Državnom arhivu na Cetinju, postoji podatak da je opštinska uprava izdvajala sredstva (kao posebna budžetska stavka) za sadnju drveća ‘po ulicama varoši i pjaci’. U budžetu za 1901. godinu za tu namjenu izdvojen je iznos od 58,88 kruna, a u budžetu za 1903.godinu iznos od 60 kruna”, navodi Jeknić.

Aktuelna kolašinska vlast, do sada, nije pokazala da je previše brine što investitori krče atraktivne lokacije u blizini gradskog centra.  Jedini “trud” koji je lokalna uprava u tom smislu napravila bio je zahtjev da KIPS, kao “naknadu” za posječena stabla,  donira nekoliko desetina sadnica drveća. Reakcije nije bilo ni prilikom nedavne bespravne sječe u budućoj Park šumi Dulovine.

                                                                             Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

ANDRIJA MANDIĆ, OSVAJANJE VLASTI: Za srpski svet u Orbanovoj Evropi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nadolazeća desna Evropa, računaju Vučić, Dodik i Mandić, mogla bi imati razumijevanja za njihove aspiracije: političke, nacionalne, državne. Umjesto da im se suprotstavi, postojeća većina u crnogorskom parlamentu pravi se da bira između nekadašnjih DPS-a i DF-a. A to je siguran način da svi budemo na gubitku

 

 

Bio je to trijumfalan petak (12. jul) za predsjednika parlamenta. U Podgorici je, u odsustvu, nepravosnažno oslobođen optužbi za učešće u aferi poznatoj kao državni udar. Na Cetinju je, pod njegovim pokroviteljstvom, obavljena dodjela Trinaestojulskih nagrada. Andrija Mandić se potrudio da sve to ostane u sjenci njegove najnovije inicijative – obnova kapele na Lovćenu.

“Smatram da smo danas zreli kao društvo i zajednica da realizujemo tu ideju koja će dovesti do pomirenja i okupljanja ljudi u Crnoj Gori. I želim da iskoristim priliku da je kao predsjednik Skupštine Crne Gore javno iniciram. Poštujući Njegoševu želju, uspostavili bi novu moralnu vertikalu koja će učiniti da Crna Gora ozdravi i da u bolju budućnost zakorači svjesna sebe i svoje slavne istorije zatvarajući poglavlje podjela i netolerancija”, poručio je Mandić iz Vladinog doma u Prijestonici.

Pomirenje, ozdravljenje, uspostavljanje nove moralne vertikale… To je dio  nove retorike kojom  Mandić daruje  javnost od, otprilike, prošlogodišnjih predsjedničkih izbora. Na kojima je, kao trećeplasirani, pretrpio ozbiljan neuspjeh. Takav i toliko da bi ga malo ko, izuzev njega, politički preživio na ovdašnjoj javnoj sceni.

To je i najveće skeptike uvjerilo u upotrebnu vrijednost decenijskog političkog iskustva i neograničene logističke, finansijske i medijske podrške zvaničnog Beograda. Aleksandra Vućića, preciznije. I SPC. Pod uslovom da ta dva centra moći posmatramo kao zasebne entitete.

To, naravno, ima  cijenu. Mandić je plaća, veselo,  lično i preko političkog bloka koji predvodi. Intenzivno radeći na tome da destabilizuje Crnu Goru, naruši njene odnose sa susjedima i zapadnim partnerima. I, možda najvažnije, pojača zavisnost koalicionih partnera iz vladajuće većine od njega i njegovih domaćih i stranih saveznika sa transverzale Banjaluka – Beograd – Budimpešta – Moskva.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

OZBILJNA DOJAVA DA JE KRIMINALNA GRUPA SPREMALA UBISTVO MILA ĐUKANOVIĆA: Šta je motiv?

Objavljeno prije

na

Objavio:

Monitoru je iz dva zapadna diplomatska izvora potvrđeno da je  vijest o prijetnji istinita i potencijalno opasna. Jedan izvor, koji je htio ostati anoniman, je rekao da postoje indicije da se  navodno radi o ranijim neraščišćenim ilegalnim poslovima prethodne crnogorske vlasti sa ljudima iz bivšeg mafijaško-političkog establišmenta u Albaniji i na Kosovu. Za tu tvrdnju  nisu ponuđeni konkretni dokazi

 

 

Prošle subote je osvanula vijest da je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obavijestio nadležne institucije da je u posjedu informacija koje je dobio “od određenih međunarodnih zvaničnika iz obavještajne zajednice” da se na njega sprema atentat. Vijesti su dobile potvrdu informacije iz ureda bivšeg predsjednika dok im je noć prije odgovorila Uprava policije (UP) da “ne raspolažu podacima koji bi ukazivali na planirane aktivnosti” koje bi ugrožavale sigurnost bivšeg šefa države. Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) nije odgovorila na upite. Vijestima je izvor blizak Đukanoviću rekao je da ga je “visoki strani vojni zvaničnik sa Kosova obavijestio da organizovana kriminalna grupa iz jedne susjedne zemlje navodno planira da izvrši atentat, u sprezi sa bezbjednosnim službama jedne druge susjedne zemlje”.

Đukanoviću bliska Televizija je bila malo konkretnija. Ona je javila da je “američki vojni funkcioner koji radi na Kosovu, preko zapadnih obavještajnih kanala” alarmiran da je “jedna kriminalna grupa iz susjedstva, iz grada udaljenog stotinjak kilometara od Podgorice”, dobila ,,ugovor“ za likvidaciju. Za razliku od izvora Vijesti koji govori o sprezi sa bezbjedonosnim službama jedne druge susjedne zemlje, Televizija E je izvijestila o “moćnoj paradržavnoj ekipi iz zemlje sa kojom se Crna Gora graniči” kao naručiocu takvog “ugovora”. Taj zvaničnik je, preko posrednika sa Kosova, informacije navodno direktno saopštio Đukanoviću, a on onda državnim organima.

Đukanovićev ured je takođe medijima rekao da crnogorske sigurnosne službe nisu pozvale na razgovor ni Đukanovića, ni koordinatora njegovog obezbjeđenja, kako bi ukazali na potencijalnu opasnost. Štaviše, umjesto da mu obezbjeđenje kao štićenoj ličnosti bude pojačano, iz ureda je rečeno da je čak smanjeno tako “što je ukinuto obezbjedjenje na mjestu stanovanja bivšeg predsjednika u dnevnoj smjeni”. Na ove informacije su se opet nadovezali mediji bliski Đukanoviću da mu je i kod putovanja u inostranstvo pratnja svedena sa dva na jednog pripadnika obezbjeđenja koji uglavnom i nije u neposrednoj blizini osobe koju štiti.

U nedjelju 14. jula opet se oglasila Uprava policije saopštenjem u kojem stoji da je  “nakon medijske objave, u subotu 13. jula 2024. godine u popodnevnim časovima, UP  dobila odgovarajuću informaciju od strane Agencije”. U saopštenju se napominje  da se “vjerodostojnost informacije i dalje provjerava od strane ANB”. Policija je odmah, kako kaže “po prijemu informacije” pojačala obezbjeđenje Đukanoviću i obavijestila tužilaštvo koje je formiralo predmet.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ZLOUPOTREBA SISTEMA JAVNIH NABAVKI U ZDRAVSTVU: Preko beba do ekstraprofita

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uvoznici hranu za odojčad praktično poklanjaju porodilištima. Uz jasnu ekonomsku računicu. Onu hranu koju novoronđeče konzumira u porodilištu, mora koristiti do kraja perioda dohranjivanja. Zato  apotekama kutija „poklonjene“ hrane za bebe košta do 20 eura

 

 

Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je u junu prošle godine odlučivala u sporu između tri firme koje se bave uvozom hrane za odojčad. Spor je nastao oko ponuđene cijene hiljadu kutija hrane za bebe – Farmegra je dala ponudu od 0,01 euro, Gruppp tessile cijena 0,00001 euro, a Glosarij cijenu po kutiji od 0.00.

Pomenute tri firme uvoze hranu za porodilišta u Crnoj Gori, a kako se tenderi za nabavku hiljadu ili 2.000 paketa hrane za odojčad kreću u rasponu od nula od 0,01 euro, tenderi se završavaju tako što se najbolji ponuđač određuje žrijebanjem.

U apotekama i prodavnicama cijena ove hrane: Humana, Hipp, Aptamil,  za jednu kutiju kreće se od 15 do preko 20 eura, u zavisnosti od gramaže i proizvođača.

,,Dobavljači se pozivaju na svoje proizvođače koji im dozvoljavaju da praktično doniraju tu hranu, ali nigdje ne kažu da ćete tu hranu kad počnete da je upotrebljavate stalno morati da koristitie. Vi sa 2.000 kutija možete da dovedete u zavistan položaj 4-5.000 beba, dosta je jedanput da se tom hranom nahrane. I onda roditelji dolaze u situaciju da to plaćaju 100 i 200 puta skuplje nego što je tobož država obezbijedila kroz tenderske procedure. Zato tvrdim da su i u ovom slučaju ti tenderi potpuno beskorisni i nemaju nikakve svrhe u javnom zdravstvu”, kaže za Monitor Goran Marinović, bivši direktor Montefarma.

Iz kompanije Farmerga objašnjavaju da se procijenjena vrijednost nabavke utvrđuje na osnovu metodologije koju propisuje Ministarstvo zdravlja, a da je naručilac Zdravstvena ustanova apoteke Montefarm tenderskom dokumentacijom utvrdio tehničku specifikaciju predmeta nabavke kojom je predvidio da procijenjena vrijednost nabavke za partiju  – dječija hrana i hrana za bebe od 0 do šest mjeseci iznosi 0,01 eura.

,,Naša kompanija uz saglasnost proizvodjača u predmetnim postupcima javnih nabavki nudi dječiju hranu i hrana za bebe od 0 do šest mjeseci po raspisanoj cijeni”, kazali su iz Farmerge.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo