Povežite se sa nama

OKO NAS

KOLAŠINSKE ĆUMURANE: Perspektivna djelatnost ili ekološki problem

Objavljeno prije

na

Gotovo sve ćumurane u kolašinskoj opštini izgrađene su bez građevinskih dozvola, na nasumično izabranim lokacijama i bez potrebnih analiza na koji način utiču na životnu sredinu.  To, najavljuju iz lokalne uprave, uskoro treba da bude promijenjeno

 

Broj ćumurana na teritoriji kolašinske opštine još niko nije precizno utvrdio. Svi ti objekti se prave bez građevinskih dozvola, neuklopljeni u urbanističke planove i bez elaborata procjene uticaja na životnu sredinu. No, izvjesno je da značajan broj Kolašinaca živi od  proizvodnje ćumura (drvenog uglja) ili im ta djelatnost koristi da dopune kućni budžet. Najbrojnije  su ćumurane uz magistralni put Kolašin – Podgorica, ka Crkvinama, ali i na obali Tare ka Mateševu.

Oni koji trpe ćumurane u blizini svojih kuća ili turističko–ugostiteljskih objekata kažu da im je život nepodnošljiv zbog gustog dima i neprijatnog mirisa tokom cijelog dana. I vozači na magistrali više puta su upućivali pritužbe da dimne zavjese, naročito predveče, ozbiljno ugrožavaju saobraćaj. S druge strane, proizvođači ćumura kažu da su oni diskriminisani, da nemaju nikavu podršku i pomoć institucija. Zbog svega toga nakon nekoliko godina, odustaju od proizvodnje uglja.

Od te djelatnosti žive, uglavnom, Kolašinci sa dugim stažom na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Nerijetko, pripadaju i teže zapošljivim kategorijama, kad je riječ o starosnoj dobi ili kvalifikaciji.  Zarađuju, tvrde, malo. Rijetko ko dosegne mjesečnu zaradu u visini prosječne plate na nivou države. Nije im, kažu, jasno kako zagađuju životnu sredinu ako sagorijevaju drvo.  Objašnjavaju i da se radi „o prostom obliku drvoprerade gdje se koristi drvo slabijeg kvaliteta i drvni otpad“.

Milija Bijelić nedavno je, tvrdi, poslije šest godina, prestao da nalaže ćumurane. Najteže je bilo objašnjava on za Monitor prodati to što mukotrpno proizvede. „Samo da je bilo neke pomoći pa makar u plasiranju gotovog poizvoda, sve bi bilo drugačije. Sa jedne strane morao sam da nabavljam drvni otpad, da radim na ćumurani,  a onda pored puta da prodajem ćumur. Premnogo je to posla i nemoguće je fizički sve to izdržati.   Nikad niko nije ponudio pomoć, nemam pojma kakav je moj status. Uz malo podrške, bila bi to drugačija priča, ovako je crni posao za malo para“, kaže Bijelić.

Rado bi, tvrdi, legalizovao svoju djelatnost, ali mu još niko nije objasnio na koji način. Mnogo je, kaže Bijelić, nejasnoća oko toga u kakve se objekte svrstavaju ćumurane i šta je od papira potrebno za njihovu gradnju.

Ćumurana prema Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata i  Pravilniku o privremenim objektima nije privremeni objekat. Istim zakonom nije definisana ni kao pomoćni objakat. U Zakonu o klasifikaciji djelatnosti, međutim, proizvodnja ćumura postoji kao proizvodna djelatnost. „Ćumurana je proizvodni, privredni objekat za koji su potrebne određene dozvole i saglasnosti. Izgradnju ćumurana na neadekvatnoj lokaciji, bez dozvola, treba spriječiti na samom početku gradnje od strane nadležnih inspekcijskih organa. Postojeće, koje se ne budu uklapale u planski dokument, treba izmjestiti“, kaže Mile Glavičanin, sekretar za zaštitu životne sredine u kolašinskoj lokalnoj upravi.

Prema njegovim riječima,  za  ćumurane su  potrebne  građevinske dozvole, jer se ti objekti zidaju. Procedura bi, koju za sada niko ne poštuje, trebalo da počne izdavanjem urbanističko tehničkih uslova (UTU) za gradnju, u skladu sa planskim dokumentom. Potom bi trebalo, kaže Glavičanin, „podnijeti zahtjev nadležnom organu za izdavanje ekološke saglasnosti koja dodatno propisuje mjere zaštite prirode i zdravlja ljudi“. Naš sagovornik objašnjava kako su izmjena Prostorno-urbanističkog plana (PUP) opštine Kolašin prilika da se,  u pojedinim planskim zonama, odrede lokacije za te objekte. „To, svakako, ne bi trebalo da budu zone predviđene za stanovanje, turizam ili rekreaciju, kao i u zaštićenim područjima, jer su u pitanju nespojive djelatnosti“, tvrdi Glavičanin.

Posebnu pažnju treba obratiti na bezbjednost saobraćaja zbog dima, upozorava naš sagovornik i objašnjava kako izgradnja ćumurana zahtijeva i dovoljnu udaljenost od šume, zbog mogućnosti pojave požara, kao i potrebnu blizinu vode zbog specifičnosti proizvodnog procesa.

Iz Sekreterijata za zaštitu životne sredine upozoravaju da proizvođači ćumura, uglavnom rade bez zaštitne opreme. „Pored svega toga dosadašnja praksa je pokazala da ćumurane u blizini turističkih i ugostiteljskih objekata i zona prave veliku ekonomsku štetu vlasnicima imovine i opštini. Zbog toga se njihovim lokacijama, ubuduće, mora posvetiti značajna pažnja“, navodi Glavičanin.

U kabinetu predsjednika Opštine Milosava Bulatovića kažu kako će ubuduće nastojati da pomognu što boljoj poziciji proizvođača ćumura. I podsjećaju na dugu  tradiciju te djelatnosti u kolašinskom kraju. „To je bila, uglavnom, dopunska djelatnost na poljoprivrednim gazdinstvima. U posljednje vrijeme,  postaje i djelatnost u koju se sve više ulaže i od koje se sve više dobija. Svjedoci smo da je proizvodnja ćumura na području kolašinske opštine, iz godine u godinu, sve intenzivnija. Sa pozicije lokalne uprave podržavamo sve preduzetničke djelatnosti kojima se stvaraju nove vrijednosti i ostvaruju zarade“, kažu u Bulatovićevom kabinetu. Oni najavljuju da će pomoći udruživanje proizvođača drvenog uglja, ali i da će „voditi računa da ta djelatnost ni na jedan način ne ugrozi životnu sredinu“.  U lokalnoj upravi tvrde da će buduće lokacije ćumurana biti brižljivo planirane, ali ne preciziraju kad namjeravaju da se posvete tom poslu.

„Zajedničkim naporima uvijek se mogu naći rješenja kako bi se i proizvodio ćumur i štitila životna sredina. Zbog toga treba brižljivo planirati i određivati lokacije ćumurana“, navode iz kabineta predsjednika Opštine pa upozoravaju kako „državni organi imaju nadležnosti da preciziraju način rada ćumurana i da prate poštovanje propisa“.

Ćumurane su bile predmet pažnje državnih inspekcija prije pet-šest godina i to tek nakon nekoliko prijava, koje su podnijeli ugostitelji na Crkvinama. Oni su tvrdili da im dim i neprijatni mirisi tjeraju goste sa terasa restorana. Nije poznato da li je tada bilo sankacija za proizvođače ćumura, koji su do danas nastavili svoj posao  na istim lokacijama.

                                                                                    Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo