Povežite se sa nama

OKO NAS

Kontinuitet propadanja

Objavljeno prije

na

Kako se crnogorske vlasti bore sa ekonomskom krizom, ne čudi što je sve više onih što su spremni da zamole nemojte nas više braniti. Praktično jedini ,,antikrizni” potez Vlade kontinuiteta u mandatu Igora Lukšića, izuzev bjesomučnog zaduživanja i sipanja novca u bisage tranzicionih preduzetnika, bilo je uvođenje poreskog paketa ,,euro po euro”.

U istom smjeru idemo i nakon izbora i formiranja novog kabineta Mila Đukanovića.

Prvo su penzionerima oteli pripadajuću povišicu. Onda su dodatno oporezovali sve malobrojnije zapošljene u Crnoj Gori koji primaju bruto platu veću od 480 eura (ako nekome znači – za minimalnu potrošačku korpu treba izdvojiti više od 800 eura mjesečno). Potom je krenula priča o neophodnom povećanju poreza na dodatu vrijednost, kao jednog od najvažnijih oružja za popunu državnog budžeta.

Tako je iz Ministarstva finansija javnosti predočeno da na povećanju PDV-a insistira Svjetska banka. Navodno, to je preduslov za kreditnu podršku od 50 miliona koju Crna Gora očekuje krajem maja. Nije tajna da bi povećanje PDV-a značilo i novi talas poskupljenja, nerijetko i višestruko veći od procenta za koji bi bio uvećan taj porez. U Ministarstvu Radoja Žugića, ipak, još pokušavaju relativizovati tu prijetnju. Uz podsjećanje da je stopa PDV-a u Crnoj Gori najniža u regionu, naglašavaju kako su, makar za sada ,,fokusirani na praćenje primjena postojećih mjera, čiji su efekti već itekako vidljivi”.

Nije zgorega navesti par podataka o makroekonomskim efektima Vladine ekonomske politike.

Prema podacima Monstata, prosječna plata zapošljenog u Crnoj Gori isplaćena u februaru iznosi 485 eura i za dva odsto je manja od prosječne plate isplaćene u istom mjesecu prošle godine.

Smanjenje plate prati i manji broj zapošljenih. Podaci Zavoda za zapošljavanje, i pored toga što prikazuju uljepšane/nerealne statističke podatke, svjedoče da se trend smanjenja broja radnih mjesta nastavlja. Od avgusta 2009. godine, kada je zabilježena najmanja stopa nezaposlenosti u eri DPS-ove vladavine Crnom Gorom (10 odsto) broj onih koji uzaludno pokušavaju pronaći radno mjesto raste, praktično, iz mjeseca u mjesec. I stigli smo do 14 odsto (istovremeno, podaci Monstata govore da je stvarna stopa nezaposlenosti za 50 odsto veća).

Da stvar bude gora, nema izgleda da bi negativan trend mogao biti preokrenut. ,,Mi u Uniji poslodavaca ne vidimo da ima šanse za povećanje zaposlenosti u realnom sektoru. Stimulativne mjere u zapošljavanju moraju postojati, ali kada govorimo o stimulativnim mjerama tu se podrazumijeva da se obore porezi i doprinosi a mi sada imamo sasvim suprotan slučaj…”, obrazlažu eksperti iz Unije poslodavaca.

Smanjenje zarada i broja zapošljenih ipak nije uticalo na stopu inflacije. Ona je tokom 2012. godine dostigla neočekivano visokih 5,1 odsto. Tokom prošle godine, iznad tog prosjeka rasle su cijene stanovanja, komunalnih usluga i goriva, hrane, bezalkoholnih i alkoholnih pića i duvana. Malo ispod prosjeka rasle su cijene odjeće i obuće, troškovi telekomunikacionih usluga, rekreacije i kulture…

Plate padaju, troškovi života rastu, sve je više nezapošljenih.

I u Vladi su zabrinuti: kako bi na sve ćešće pominjano povećanje stope PDV-a i prateći rast većine cijena gledali strani investitori? Da makar neko bude zadovoljan.

Zoran RADULOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo