Povežite se sa nama

OKO NAS

Žurke do zore

Objavljeno prije

na

Stanari profesorske zgrade u Studentskoj ulici u Podgorici uselili su se u nove stanove septembra prošle godine. Idilu su im pokvarile komšije – stanari Druge faze novog studentskog doma. U domu cijele noći veselo.

,,Oko 22 sata počinju žurke na terasama doma, pušta se veoma glasna muzika. Na terasama se okupi po njih desetoro piju, viču, vrište, bacaju staklene flaše sa terasa, pjevaju… To treba doživjeti da bi čovjek mogao da nas shvati”, kaže za Monitor jedan od stanara te zgrade.

Stanari su prvo zatvarali prozore, spuštali roletne, ali sve uzalud. Od glasne muzike poslije ponoći san nije htio na oči. Odlučili su da se obrate nadležnima.

,,U Fazi 2 Novog studentskog doma na 7. spratu nalazi se klub/diskoteka u kome se svakog utorka održavaju žurke od 23 sata pa do ranog jutara, a povremeno se u ovom klubu organizuju i proslave koje takođe traju do 4 h ujutro. Muzika koja se pušta u ovom periodu je iznad svih normi za dijelove grada u kojima se stanuje. Prostorije kluba nisu adekvatno izolovane, jer se radi o prostoru kome je prije par godina data ta namjena. Klub je opremljen jakim ozvučenjem, a često se angažuje muzika uživo, tako da je buka koju stvaraju tolika da članovi porodica stanara u susjednoj zgradi ne mogu imati miran san i normalno živjeti u svojim stanovima”, piše u jednom od obraćanja nadležnima stanara u Studentskoj ulici.

Prvo su se obratili upravi doma. Posebno su ukazali na to da u domu nema redarske službe i da u dom može da uđe ko god želi. Iz uprave su dobili odgovor da iz doma može biti iseljen samo ko ne plati mjesečnu kiriju, a ostalo se sve toleriše. Direktor Dom učenika i studenata Podgorica Radoslav Jovanović im je obećao da će uprava organizovati redarsku službu. Stanari tvrde da i dalje niko ne kontroliše ulazak u dom, ni ko živi u domu, niti interveniše kada se pravi buka.

Stanari su onda odlučili da se žale Komunalnoj policiji. Ukazali su na svoja zakonska prava i pokušali da objasne štetnost uticaja buke na zdravlje ljudi a posebno djece.

Komunalna policija je inače zadužena za sprovođenje Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini iz 2011. godine. Ali kako još nema akcionog plana i karata akustičnih zona, šta god to značilo, skinula je odgovornost sa sebe. Kao dodatni argument iz Komunalne policije su naveli i da je Studentski dom javna državna ustanova, a njihove nadležnosti su vezane za lokalni nivo.

Kad ne može komunalna može prava policija, pomislili su stanari. Policija je dolazila par puta, upisivala se na portirnicu, i na tome se završavalo. Možda zbog autonomije Univerziteta.

Država, naravno, ima i druge akte kojima se regulišu ovakvi problemi. Tako Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama iz 2005. predviđa da je ,,zabranjeno vikom, galamom, glasnom muzikom ili pjevanjem narušavati mir u zgradi i u dvorištu stambene zgrade”. Posebno se precizira da se u ,,vrijeme od 15,00 do 18,00 časova i od 22,00 do 06,00 časova stanari moraju ponašati na način koji obezbjeđuje dnevni i noćni odmor stanara zgrade”.

Glavni grad je pokrenuo i inicijativu o skraćenju radnog vremena za objekte smještene u stambenim zgradama u kojima se organizuje muzika uživo ili druga vrsta muzike na osnovu koje je određena gornja granica rada – do 24 sata. Ni to nije pomoglo.

Plakat koji je krajem prošlog mjeseca zalijepljen na studentskom domu obavještava o živoj muzici u kafe baru Gnijezdo, na sedmom spratu doma. Ulaznica euro, početak veselja 23 sata.

U jednoj od žalbi direktoru Jovanoviću stanari su naveli da buku mjesecima trpe i studenti koji žele da uče, a koji poslije bučnih noći ne mogu na pravi način da prate nastavu.

Da utorkom nema učenja kada muzika uživo odzvanja sa vrha zgrade, potvrdili su Monitoru i studenti sa kojima smo razgovarali.

Kontaktirali smo direktora Doma učenika i studenata Podgorica Radoslava Jovanovića. On za Monitor kaže da je problem riješen: ,,U studentskom domu neće više praviti žurke. Tu je ranije bila TV sala, sada je studentski klub. Studenti su nam obećali da neće organizovati žurke”.

Predsjednik Studentskog foruma Dejan Jurišević objašnjava da je ova organizacija dobila taj prostor na korišćenje. Tvrdi da su utorkom bile organizovane proslave povodom diplomiranja studenata.

,,Nova zgrada je preblizu domu, stanari su se bunili, zvali komunalnu i policiju, zbog toga smo odlučili da više ne pravimo žurke. Ove nedjelje nije bilo žurke”, kaže Jurišević.

Stanari se nadaju da će ovonedjeljna tišina potrajati, ali se plaše da će se, i pored obećanja, sa toplijim noćima nastaviti stara praksa – muzika uživo do sitnih sati.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo