Povežite se sa nama

Izdvojeno

KUĆA VUJOVIĆA  U PODGORICI ŽRTVA VIŠEDECENIJSKOG URBANISTIČKOG HAOSA: Spomenik nerazumijevanju prostora 

Objavljeno prije

na

Srušena Kuća Vujovića nije imala status kulturnog dobra. U urbanističkim planovima bila je podvedena kao „ruševina”. Njena sudbina je posljedica lošeg planiranja i procedura koje omogućavaju realizaciju još gorih projekata. Idejno rješenje poslovnog objekta planiranog na njenom mjestu, ni u tragovima se nije bavilo njenom zaštitom

 

,,Kuća Vujovića poslednja je u nizu građevina od kulturno-istorijskog značaja koje smo tokom posljednjih 10 godina izgubili, a sve zbog toga što ove građevine nijesu prepoznate kao kulturno nasljeđe, te stoga mogu nestati čim neko baci oko na njihovu atraktivnu lokaciju”. To za Monitor kaže istraživačica u oblastima urbanizma i arhitekture na Univerzitetskom institutu u Lisabonu i članica grupe KANA Sonja Dragović o rušenju autentične građevine, izgrađene početkom 20. vijeka, koja je donedavno krasila Bokešku ulicu u Podgorici.

Fasada na Kući Vujovića srušena je neradnog ljetnjeg dana, u nedjelju, iako je investitor koji tu gradi novi poslovni kompleks, podgorička firma Coinis, prethodno obećao da će je „na sve načine sačuvati”.

Monitor je pisao o ovom slučaju u martu. Još tada su stručnjaci upozorili da bi se izgradnjom petospratnice, planirane na ovom prostoru, najuže jezgro grada dodatno, estetski i pragmatski, ruiniralo.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je šokiran što je Kuća Vujovića srušena i podnio je krivične prijave, iako je to predviđeno planom Urbanistički projekat (UP) Nova Varoš – Blok E iz 2011. godine, koji je i sada aktuelan. Urađen je za Agenciju za izgradnju i razvoj Podgorice kao naručioca, dakle za Glavni grad. Izradila ga je firma Inkoplan arhitekte Nikole Drakića, autora DUP-a Re­kre­a­tiv­no-kul­tur­na zo­na na oba­li ri­je­ke Mo­ra­če, koji je svojevremeno doprinio izgradnji nebodera kod Hotela Podgorica. Šoku, zato – mjesta nema.

Iz NVO KANA – Ko ako ne arhitekt oglasili su se na oficijalnoj Fejsbuk stranici, ocijenivši ovaj urbanistički plan kao katastrofalan. „Nije ni trebalo da bude usvojen, jer praktično predviđa uništenje istorijskog bloka između Bokeške, Njegoševe i Hercegovačke”.

Autor emisije Oči Podgorice Predrag Tomović za Monitor ističe da je u  Podgorici u ratovima, bombardovanju, zemljotresima uništeno mnogo čega, i da bi zato građevine poput Kuće Vujovića trebalo naročito zaštititi. „Ovako, prepuštene volji investitora, građevine koje su zajedničko dobro i simboli grada nestaju pod udarima bagera. Institucije vode javne dijaloge koji nemaju efekat. Naše društvo se nalazi u fazi da samo oštra osuda široke javnosti može da dovede do neke sanacije ili ublažavanja loših odluka”.

Idejno rješenje poslovnog objekta na uglu Bokeške ulice i Bulevara Stanka Dragojevića, prema pisanju stručnog portala Gradnja.me, ni u tragovima se nije bavilo Kućom Vujovića. Obilovalo je brojnim nedosljednostima i nekorektnostima, kako grafičkim, tako i tekstualnim. ,,Nakon što smo ukazali na brojne propuste koji se tiču tretmana kulturnog nasljeđa unutar Mirkove varoši, Kuće Vujovića, Direktoratu glavnog državnog arhitekte se naknadno obraćaju investitori sa zahtjevom izmjene saglasnosti, uz obrazloženje da je ‘nakon dobijanja prethodno date saglasnosti od strane glavnog državnog arhitekte uočena razlika između predloga rješenja iz planskog dokumenta i postojećeg objekta u Bokeškoj ulici, te da je potrebna izmjena da bi Kuću Vujovića što vjerodostojnije replicirali i uklopili u novi objekat’”.

Pitanje repliciranja, navodi ovaj portal, nije u skladu sa izdatim urbanističko-tehničkim uslovima, niti ga predložene mjere tako prepoznaju. „Oni koji su izradili idejno rješenje bili su u obavezi da u njemu predlože set mjera koji se tiču zaštite, sanacije i rekonstrukcije kuće Vujovića, a ne repliciranja. Umjesto toga, izvršeno je rušenje/uklanjanje objekta nastalog između svjetskih ratova koje je ‘preživjelo’ savezničko bombardovanje, zemljotrese i požare, ali ne i crnogorsko institucionalno planiranje i projektovanje”, piše još na Gradnji.me.

Iz NVO KANA, navode da je sada izgubljena mogućnost da ovaj dio podgoričke kulturne i graditeljske baštine ikada bude prepoznat, rekonstruisan i sačuvan. „Predstavnici gradske vlasti sada traže da investitori snose odgovornost, što naravno podržavamo, i nadamo se da će istraga o tome ko je tražio, odobrio i sproveo rušenje biti pokrenuta. Moramo, međutim, imati u vidu da je ovaj plan na snazi već više od 10 godina i da su postojali mehanizmi da se on izmijeni ili stavi van snage na vrijeme. Gradska vlast je do kraja 2017. godine imala potpunu kontrolu nad lokalnim planskim dokumentima, tako da nije bilo smetnji da se ovaj plan preinači”, napominju.

Usvajanje novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kojim je Ministarstvo urbanizma, prostornog planiranja i ekologije preuzelo nadležnost u oblasti planiranja prostora kritikovala je stručna javnost, ukazujući na nevolje koje to prouzrokuje pri izradi lokalnih planskih dokumenata. Mnogo je puta traženo da zakon bude izmijenjen. Uzalud.

„Dok god postoje ovakvi sistemski problemi, ovo što se juče desilo u Bokeškoj nastaviće da se dešava. Nadležni će da se pravdaju na razne načine – gradonačelnik će reći da nije on bio na dužnosti kad je plan usvojen, ministarka da je tek došla na funkciju i da planira da mijenja zakon, Glavni državni arhitekta da on samo radi svoj posao, a investitor će reći da ima sve papire. Treba istražiti sve ove tvrdnje – a odgovorne za propuste u ovom slučaju kazniti.  Svi izgovori u suštini nijesu važni, jer mi godinama gubimo građevine od istorijskog značaja sprovodeći loše planove za čiji užasan kvalitet niko ne odgovara”, upozoravaju još iz KANE.

„Model prostornog razvoja koji privatni profit stavlja na prvo mjesto je u korijenu svih naših urbanističkih problema, pa tako i ovog, smatra Sonja Dragović.

Početkom prošle godine, piše na portalu Gradnja.me, Kuću Vujovića arhitekte i građevinski inženjeri digitalno su prezervirali (3D skenirali). Tako je sačuvan „digitalni blizanac kuće” koji može služiti budućim istraživačima, istoričarima, arhitektama… Ili donosiocima odluka koji razumiju njen značaj.

Kuća Vujovića nije imala status kulturnog dobra. U urbanističkim planovima bila je podvedena kao „ruševina”. Prije nje su na udaru bili Tabački most, Hotel Crna Gora, Hotel Podgorica. Njihova sudbina je posljedica lošeg planiranja i procedura koje omogućavaju realizaciju još gorih projekata. Bavljenje samo saniranjem šteta, ni neku sljedeću važnu građevinu neće spasiti uništenja.

Andrea JELIĆ

Komentari

INTERVJU

LINO VELJAK, FILOZOFSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU: Besramna je laž da se rezolucijom o Srebrenici  srpski narod proglašava genocidnim

Objavljeno prije

na

Objavio:

I bez crnogorskog amandmana Rezolucija je jasna: zločine su činili pojedinci i skupine, a ne narod. Vlastodršci u Beogradu i Banjaluci (i njihovi sluge u Podgorici) žele halabukom izjednačiti Miloševićev zločinački režim  s narodom. Svrha tog izjednačavanja je u dodatnoj homogenizaciji naroda i – što je još važnije – prikrivanju pljačke i korupcije koja je na djelu

 

 

MONITOR: Hrvatska je jedna od zemalja kosponzora Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, veoma se oštro izražavao o zemljama iz regiona koje su poduprle  Rezoluciju. Kako se u hrvatskoj javnosti komentariše oštrina kojom zvanični Beograd, Banjaluka i dio političara u Crnoj Gori, kvalifikuju ovu odluku Hrvatske i još nekih država regiona?

VELJAK: Prije nego što odgovorim na ovo pitanje htio bih nešto reći. Predstavlja mi iznimnu čast što me još jednom redakcija Monitora zove da komentiram aktualna zbivanja u regiji. Pod vođstvom koliko časnog i hrabrog toliko i mudrog urednika Esada Kočana Monitor se u ovim decenijama afirmirao kao svjetionik nepotkupljivog novinarstva i kritičkog mišljenja (ne samo u Crnoj Gori nego i mnogo šire). Nedavno je netko od beogradskih moćnika optužio Monitor za antisrpstvo; istodobno neki drugosrbijanci tvrde da je Monitorova uređivačka politika pročetnička. To je indikator da je redakcija na pravom putu. Kad vam u Beogradu ili Banjaluci kažu da ste ustaša a u Zagrebu ili Mostaru vas optuže za četništvo (a to nije tek nekakva hipotetična mogućnost nego se dešavalo i još uvijek se događa) – to sasvim izvjesno znači da ste na pravom putu.

No, da se vratim na pitanje! Ne mogu komentirati javno mnijenje u Hrvatskoj, nego ću se ograničiti na jednu procjenu motiva osude Rezolucije kakva se oblikuje u „srpskom svetu“. Besramna je laž da se tom rezolucijom srpski narod proglašava genocidnim. I bez crnogorskog amandmana Rezolucija je jasna: zločine su činili pojedinci i skupine, a ne narod. Vlastodršci u Beogradu i Banjaluci (i njihovi sluge u Podgorici) žele halabukom izjednačiti Miloševićev zločinački režim koji je organizirao i provodio etničko čišćenje (koje je kulminiralo sudski ustanovljenim genocidom u Srebrenici) s narodom. Svrha tog izjednačavanja je  u dodatnoj homogenizaciji naroda i – što je još važnije – prikrivanju pljačke i korupcije koja je na djelu. Oni koji vjeruju glasnogovornicima „srpskog sveta“ i njihovim bezočnim konstrukcijama neće dovoditi u pitanje autoritet i legitimnost kriminalnih likova koji sebe izjednačuju s narodom.

MONITOR: Milorad Dodik je na dan glasanja o Rezoluciji u GS UN, zakazao sjednicu Vlade u Srebrenici ali je tražio i dozvolu da se položi cvijeće u Memorijalnom centru u Potočarima. Tome su prethodile nove prijetnje o osamostaljivanju RS. Kako da razumijemo neprekidno Dodikovo „miješanje karata“ u kojem ima i Srbije i Rusije i EU, a ponekad čak i SAD koje su ga stavile pod sankcije?

 VELJAK: To ponašanje može se objasniti isključivo Dodikovom kvislinškom ulogom, koja je motivirana jedino njegovim interesom da sačuva plodove pljačke nacionalnog bogatstva. Njegova nada se temelji na vjerovanju da će buduća Europska komisija biti blagonaklonija balkanskim diktatorima i da će američki predsjednički izbori rezultirati Trumpovim povratkom na vlast. Dotle mu ne preostaje ništa drugo nego da lavira, prijeti secesijom, licemjerno polaže cvijeće na grobove žrtava Karadžićevog režima koji on smatra patriotskim – i čeka pogodnija vremena.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

PORUKA SVIJETU REZOLUCIJE UN O GENOCIDU U SREBRENICI: Pamtiti, ne ponoviti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Rezolucija UN o genocidu u Srebrenici će, sasvim izvjesno,  biti izglasana. Izvjesno je da će za usvajanje glasati i Crna Gora. Tu se drama Crne Gore i njeno suočavanje sa srpskim svetom, ne završava. Vrijeme će brzo pokazati da li  Spajićev Pokret Evropa sad i Bečićeve Demokrate imaju volje i snage da se odupru velikosrpskim pritiscima i manipulacijama. Ili će sudbinu Crne Gore opet vezati za totalitarne i kriminogene vlasti u Beogradu i Banja Luci, kao što je to početkom 90-tih uradio jedinstveni DPS

 

Kada ovaj broj Monitora bude na kioscima, vjerovatno će se znati  ishod glasanja o Rezoluciji UN kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Pamtiti, ne ponoviti – tako se može sažeti poruka koju Rezolucija šalje svijetu. Međutim, male su šanse da će se u dogledno vrijeme išta promijeniti na bolje.  U srijedu je Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska (RS), izjavio svojoj Radio Televeviziji (RTRS) da je odlukom o Rezoluciji u Generalnoj skupštini UN „potpisan kraj Bosni i Hercegovini“ i najavio da će sa sjednice Vlade RS u Srebrenici Federaciji BiH biti predložen mirni razlaz. Dodik godinama najavljuje secesiju tog entiteta i razbijanje Bosne i Hercegovine (BH) pa je i najnovija manifestacija već viđeno. Istovremeno,  režimski mediji u RS-u i Srbiji su prepuni raznih komemoracija tokom ratova 90-tih i Drugog svjetskog rata u kojima se preuveličavaju nesporna srpska stradanja a nekad i potpuno izmišljaju. Uz to ide umanjivanje ili negiranja zločina počinjenih u ime velikosprstva. Regionalni mediji bilježe porast broja fizičkih napada i paljevina imovine Bošnjaka povratnika u opštinama istočne RS gdje su prije agresije 1992. godine  činili apsolutnu većinu i odakle su etnički očišćeni, a dio pobijen.

U srijedu  su i desničarske NVO u Podgorici održale slabo posjećeni protest ispred Vlade i državne Skupštine, koji je nastavljen u četvrtak u nadi da će možda vremenom dobiti reprizu litija pred pad režima Demokratske patrije socijalista (DPS) 2020. Iza neprijavljenih okupljanja stoji 11 prosrpskih i proruskih NVO-a. Iza nekih NVO-a stoje funkcioneri Demokratske narodne partije (DNP), čiji lider Milan Knežević se lično pojavio, Nove srpske demokratije (NSD) i još nekih manjih provučićevskih stranaka. Prva na listi NVO organizatora protesta pod sloganom „zaustavite izdaju“ je Srpski kulturni centar Patrijarh Varnava koji nosi ime po nekadašnjem patrijarhu SPC-a Varnavi Rosiću – otvorenom simpatizeru Adolfa Hitlera i nacističke partije. Varnava je jedini Pljevljak za kojim je lično Adolf Hitler izrazio saučešće po smrti 1937. Aktivista ove NVO je bio i sadašnji nacionalno ostrašćeni gradonačelnik Pljevalja Dario Vraneš. Vraneš, član NSD-a, je osim nacionalističke retorike postao poznat i po izlivima berspogovorne lojalnosti Srbiji i njenoj Prvoj Familiji. I neke druge NVO, manje ili više poznate imaju elemente klerofašizma pod maskom tobožnjeg pravoslavlja i borbe za srpstvo. Milutin Mirjačić, direktor Osnovne škole Bajo Pivljanin u Plužinama se obratio “predsjednicima Vlade i Republike jer državu ne priznaje”. Za njega je Crna Gora i dalje „republika u saveznoj državi“. Mirjačić je naglasio da on ne prihvata „ni individualnu krivicu“ za zločine jer „niko nije odgovarao za ubistva Srba” dodavši da će on i slični „možda biti primorani“ na „rušenja i blokade“. Nadležno ministarstvo prosvjete se ogradilo od njega i pozvalo na ispitivanje odgovornosti.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DANAS, SJUTRA

U ogledalu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Rezolucija UN o Srebrenici i reakcije na nju, samo su još jedno upozorenje da je krajnje  vrijeme da se suočimo i sa prošlošću i sa današnjicom. Sve dok naše političke klase budu negirale prošlost ili ćutale o ulozi Crne Gore u ratnim devedesetim,  dok budu selektivno pamtile i pokazivale prstom u tuđa dvorišta umjesto da se zagledaju u svoje,uzalud nam IBAR, evropske strategije i evropski zakoni. Nećemo mi nigdje

Predsjednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić u stvari je, Evropejac. I nije to bilo nešto tipa kafkijanskog preobražaja, ono – „Kad se Gregor Samsa jednog jutra probudio iz nemirnih snova, otkrio je da se u krevetu pretvorio u golemog kukca.“ Ne, Mandić je Evropejac, kaže, oduvijek bio. Uputio je nevjernike da pogledaju program njegove Nove srpske demokratije, gdje leži navodni dokaz da je ta partija od samog osnivanja “istinski evropski orijentisana stranka”.  Ni tu nije kraj. Mandić i njegovi su, tvrdi predsjednik parlamenta,  u stvari preteča, jer su “Evropsku uniju zagovarali dok su neki govorili o posljednjem ostrvu komunizma na Balkanu”.

Šta reći.  Uzdah je recimo prigodan. Mandić to govori dok nas sa svojim partnerima iz srpskog sveta, gura od Evrope. Dok negira genocid u Srebrenici, potvrđen na Međunarodnom sudu u Hagu i poziva premijera Spajića da ne glasa za Rezoluciju UN o Srebrenici ovog četvrtka, jer je to “opasno” po Crnu Goru. Poštovanje sudskih presuda, suočavanje sa prošlošću i poštovanje žrtava, a Rezolucija je upravo to, ne bi trebalo biti opasno  za “istinski evropski orijentisane partije”. Baš suprotono.  Mandić nas ubjeđuje da je oduvijek evropski orijentisan dok srebreničke žrtve pokušava da prekrije jasenovačkim žrtvama,  dijeleći ne samo žive, nego i  mrtve na naše i njihove.  Dok to čini za partijski  i interes  Aleksandra Vučića, srpskog autokrate, najboljeg učenika Vojislava Šešelja, koji želi i Crnu Goru da usisa u svoj srpski svet,. U svijet krvi i tla.  Mandić je, pri tom, kako i sam primjećuje, malo umjereniji od svog kolege Milana Kneževića. Blago Evropi.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo