Povežite se sa nama

Izdvojeno

UHAPŠEN PETAR  LAZOVIĆ, POTJERA ZA LJUBOM MILOVIĆEM: Nema više Katnićevog senzibiliteta za službu

Objavljeno prije

na

Zbog sumnje u saradnju sa kriminalnom grupom odbjeglog Radoja Zvicera, policijskom službeniku Petru Lazoviću određen je pritvor do 30 dana, dok je njegov kolega Ljubo Milović u bjekstvu . Nalog za hapšenje nije izdat i za policajca Nebojšu Bugarina, koji se prema spisima iz Europola, uz Lazovića i Milovića, fotografisao sa šefom kavačkog klana i beogradskim kriminalcima Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem

 

„Policijac Petar Lazović kolateralna je šteta u pokušaju da se naruši nezavisnost Crne Gore, a tužilaštvo prikaže kao nesposobno, korumpirano i da se u tom pravcu država izmijeni i postavi ’protektor’ koji će te stvari promijeniti“.

To je rekao Milivoje Katnić bivši glavni sepcijalni tužilac nakon što je istraživački portal Libertas prije dva i po mjeseca objavio da su službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović i Ljubo Milović blisko sarađivali sa takozvanim kavačkim klanom i učestvovali u švercu kokaina iz Ekvadora. Lazović je sin bivšeg agenta i rukovodioca Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Zorana Lazovića, kojeg mnogi mediji označavaju kao Katnićevog kuma.

Specijalno policijsko odjeljenje je, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, kojim rukovodi Vladimir Novović,  lišilo slobode Petra Lazovića, dok se intenzivno traga za njegovim kolegom Ljubom Milovićem. Oni su osumnjičeni da su dio kriminalne grupe Radoja Zvicera, koji važi za jednog od šefova kavačkog klana. Prema riječima Lazovićevog branioca – advokata Nikole Martinovića, Lazović „nije uhapšen, već se predao policiji“. Osumnjičeni je negirao krivična djela koja mu se stavljaju na teret, a određeno mu je zadržavanje do 72 časa. Milivoje Katnić se nije oglašavao povodom tužilačkog postupka protiv Lazovića.

Prema spisima SDT-a Lazović je sa odbjeglim policajcem Milovićem i navodnim šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom formirao kriminalnu organizaciju i učestvovao u međunarodnom švercu velikih količina kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i Australiju. Hapšenje je uslijedilo nakon što je tim SDT-a temeljno analizirao poruke koje je Europol do sada dostavio za Lazovića i Milovića. Sumnjiče ga i da je zloupotrijebio službena ovlašćena, ali i počinio krivična djela krijumčarenje i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Na zahtjev specijalnog tužioca Zorana Vučinića, Lazoviću je određen pritvor do 30 dana.

U strogo čuvanoj akciji Specijalnog policijskog odjeljenja pretresen je Hotel Podgorica, restoran na Grahovu, ali i nekoliko stanova i kuća u kojima su se, prema tvrdnjama Europola, Lazović i Milović sastajali sa visokopozicioniranim pripadnicima kavačkog klana. Uprava policije od početka juna ćuti da li je Milović pobjegao iz države, te da li imaju saznanja gdje se nalazi.

Nalog za hapšenje nije izdat  za policajca Nebojšu Bugarina, koji se prema dostavljenim spisima iz Europola, uz Lazovića i Milovića, fotografisao sa šefom kavačkog klana i beogradskim kriminalcima Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Lazović je pod nikom Junior, vodio komunikaciju sa Bornom (Zvicerom) preko Sky aplikacije. Milović je koristio nekoliko nikova. Prvi dio dokaza Europol je Specijalnom državnom tužilaštvu dostavio u julu 2021. Podaci Europola,  koje je objavio portal Libertas press, pokazuju da su zaštitu Belivuku i Miljkoviću za vrijeme višednevnog boravka na Crnogorskom primorju, pružali Lazović, Milović, za koje se vjeruje da su sa njima učestvovali u međunarodnom lancu dopremanja kokaina iz Ekvadora, švercu oružja, cigareta…

,,Ukoliko bi Crna Gora bila zainteresovana za preduzimanje istrage u vezi sa krijumčarenjem kokaina Milovića, Lazovića i drugih pripadnika kavačkog klana, molimo pošaljite Europolu zahtjev za dobijanje neobrađenih podataka. S obzirom na to da je Milović poslao skoro preko 100.000 poruka preko svog SKY naloga, nemoguće je izvršiti analizu svih poruka”, napisali su u dokumentu službenici Europola i dali ga crnogorskom tužilaštvu.

Nakon objava prepiski na portalu Libertas mnogi političari, analitičari i mediji bliski bivšem režimu tvrdili su da je Lazović bio infiltiran u kriminalnu organizaciju kako bi prikupljao dokaze. Ispostavilo se da zakon u Crnoj Gori u to vrijeme nije prepoznavao taj metod prikupljanja dokaza.

Specijalno državno tužilaštvo, odnosno, specijalni tužilac Saša Čađenović, 20. januara 2022. ocijenio je da ,,nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”. Milivoje Katnić, kazao je da je Petar Lazović ,,postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima” i da je ,,o svim radnjama obavještavao pretpostavljene, što je doprinijelo otkrivanju počinilaca teških krivičnih djela”… ,,Nikada se ne hapse vlastiti agenti. Makar nijesu do sad”, kazao je ranije Katnić.

Bivši premijer i direktor Agencije na nacionalnu bezbjednost Duško Marković je kazao da je  praksa i profesionalni standard da službe bezbjednosti i obavještajne agencije svoje saradničke pozicije, a vrlo često i operativne koji imaju potencijal za to, infiltriraju u kriminalne mreže i obavještajne strukture koje djeluju obavještajno protiv države koju brane. ,,Bio sam svjedok desetina takvih akcija Agencije, samostalno i u saradnji sa partnerskim službama. Imena tih ljudi se čuvaju i nikad se ne daju javnosti, pa i kad se kiksa i dođe do zloupotrebe”, naveo je on.

Iako je  Petar Lazović, zbog uticaja svog oca u policiji, možda ,,najkrupnija riba” u službi koja je uhapšena zbog veza sa kriminalnim klanovima, takvih slučajeva bilo je i ranije. Međutim, ne u tolikom broju koliko su službenici policije povezivani sa kriminalnim klanovima. Sam Zoran Lazović dovođen je u vezu sa klanom Safeta Kalića, na čijoj svadbi je viđen, ali tadašnje vlasti su tvrdile da je iskusni operativac bio na zadatku. Nikada nije bio predmet istrage.

Kotorskom  inspektoru  za droge Ivanu Cvijoviću  sudi se  zbog kriminalne grupe Igora Terzića, koji je policajca optužio da je od njega tražio mito za informacije koje bi mu bile korisne u poslu šverca kokaina i marihuane. Viši sud je prihvatio  jemstvo u iznosu od pola miliona eura koje je Cvijović ponudio kako bi se branio sa slobode.

 

HRA: Ne bavimo se Temeljnim  ugovorom da bi se izbjegla pravda

Akcija za ljudska prava (HRA) saopštila je da je politikanska ocjena građanskog pokreta URA kako se Temeljnim ugovoru sa SPC-om protive samo oni koji bi da se izbjegne pravda. Tvrde da se tim saopštenjem najprije krši pretpostavka nevinosti, a drugi je neistinita tvrdnja da svi koji ,,dižu buku” u vezi sa Temeljnim ugovorom to čine da bi se izbjegla pravda.

Iz GP URA saopštili su nakon hapšenja Lazovića da ,,buka koja se danima unazad stvara oko Temeljnog ugovora nije buka radi toga – to je buka radi pravde i onih koji bi tim diskursom da je izbjegnu”. U HRA smatraju da je razumljivo da svi koji žele dobro Crnoj Gori podržavaju aktivan rad Specijalnog državnog tužilaštva, ali da podrška koja im se pruža mora biti u skladu sa osnovnim načelima pravičnog postupka.

,,S indignacijom odbacujemo tvrdnje da su naše primjedbe na Temeljni ugovor političke i da su date da bi bilo ko izbjegao pravdu. To su obične populističke floskule koje mogu samo da obeshrabre javni dijalog i građanski aktivizam. Šteta. Na kraju upozoravamo da se do pravde ne može ‘preko koljena’, kršenjem pravila i procedura na kojima se zasnivaju i Crna Gora i Evropska unija čije se članstvo priželjkuje”, navode u saopštenju HRA.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

NAŠA TOTALNA DEMOKRATIJA: Svi sa svima, svi protiv svih

Objavljeno prije

na

Objavio:

Teško je predvidjeti ishod kombinatorike ko bi mogao činiti novu vladu, nakon masovne političke neprincipijelnosti, i domaćih igrača i stranih faktora. Sigurno je tek da je šansa iz avgusta 2020. godine, nakon pada DPS-a, da se ovo društvo istinski reformiše, izgubljena. Treba stvoriti novu

 

Nakon 100 dana manjinske Vlade, raspravlja se o njenom – kraju. Sljedeće sedmice, u petak,19. avgusta, održaće se sjednica parlamenta na kojoj će se glasati o Inicijativi za izglasavanje nepovjerenja vladi, koju su, nakon što je premijer Abazović potpisao Temeljni ugovor sa SPC, podnijeli – Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Liberalna partija i Socijademokrate. Da bi inicijativa bila prihvaćena, potpisnicima nedostaje još pet glasova u parlamentu. Oči su trenutno uprte u Demokratsku Crnu Goru. Ta partija je prošle sedmice, iako je donedavno tvrdo zastupala stav da sa DPS-om neće donositi krupne odluke, saopštila da će se o tom pitanju izjasniti za „deset dana“, uz komentare koji bi se mogli tumačiti i kao mogućnost da sljedećeg petka podignu ruke za izglasavanje nepovjerenja Abazovićevoj vladi.

Šta će se dogoditi 19. avgusta, nije izvjesno. Posebno što se trenutno, za razliku od atmosfere u vrijeme izglasavanja nepovjerenja vladi Zdravka Krivokapića u februaru ove godine, gotovo i ne razgovara o rješenjima izlaska iz ko zna koje po redu ovdašnje političke krize. Pitanja se nižu: šta će se dogoditi ako se izglasa nepovjerenje Abazovićevoj vladi? Čekaju li nas izbori ili nova vlada? Ukoliko je rješenje nova vlada, ko će je voditi, a ko činiti? Ko će joj dati podršku? Umjesto dijaloga i razgovora o tim pitanjima, politika se svela na bezbroj političkih izjava i saopštenja koja govore – svi protiv svih. Ali, za razliku od prethodnog perioda, i  – svi bi mogli sa svima zarad  vlasti. Principijelnost je, sve u svemu, postala odloženi teret u borbi za moć.

Jedini koji je za sada predložio model u slučaju pada vlade je Demokratski front. Oni se zalažu za tehničku vladu koju bi činili pobjednici avgustovskih izbora.

„Prvenstveno smo se obratili Abazoviću i potpredsjedniku Vlade Vladimiru Jokoviću da bi dobro bilo resetovati prethodnu većinu, vratiti stvari na narodnu volju naroda od 30. avgusta 2020. godine – saopštio je nedavno lider DF Andrija Mandić. Kazao je da smatra da je dao „poštenu ponudu”.

Ponuda nije naišla na reakciju. „Ako se ne izjasne, prepustićemo ih njihovoj sudbini“, saopštili su iz DF-a. Potom je Joković kazao da će o ponudi DF odlučivti partijski organi Socijalističke narodne partije (SNP), dodajući da su u oni načelno otvoreni za saradnju sa svima koji će raditi na ispunjenju njihovih prioriteta. SNP odluku još nije donio, a Abazović se tim povodom nije oglašavao.

Problem DF-a je to što ih Zapad ne vidi kao partnere. Svojevremeno je visoki američki zvaničnik Gabrijel Eskobar saopštio da „DF nije partner i blokira put u EU”. Slično je ponovio i sada tvrdnjom da će SAD podržati svaku vladu koja podržava EU i NATO. Zbog toga očito opcija koju ovaj politički savez predlaže nije scenario koji će se ozbiljnije razmatrati. Uz to,  u okviru DF postoje krupne programske razlike a koliko se zna i ozbiljne razlike i unutar Pokreta za promjene.

Upravo zbog podrške Zapada, pažnju javnosti skrenuo je sastanak lidera Demokrata Alekse Bečića i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka u Bratislavi.

„Naš spoljnopolitički kurs je kurs naših evropskih susjeda i evropskih prijatelja“ – kazao je Bečić u razgovoru sa Lajčakom. Lider Demokrata tako je poslao poruku da Zapad treba, za razliku od DF-a, da ih vidi kao „partnere”. Demokrate i DF približili su u oktobru prošle godine interesi SPC, kada je ustoličenje mitropolita Joanikija postalo pitanje važnije od svih drugih. Pošto je Abazovićeva Vlada potpisala Temeljni ugovor sa SPC, Demokrate sada imaju ležerniju poziciju u komplikovanoj političkoj domaćoj kalkulaciji pod nadzorom Zapada.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

NAKON POTPSIVANJA TEMELJNOG UGOVORA, NE PRESTAJE ZAPALJIVA RETORIKA: SPC i DPS opet o patriotama i izdajnicima

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ispada da jedino ljubav prema Putinu i Rusiji ponovo može spojiti dva zavađena bloka u Crnoj Gori. DPS i Đukanović su „novu evropsku Crnu Goru“ gradili po Putinovim standardima i sistemima vrijednosti dok SPC-u nikada nije smetao model takvog surovog društva dok god su crkveni interesi bili zaštićeni i glavni arhijereji finansijski namireni

 

Uzalud se nadao dio javnosti i političke scene da će potpis na Temeljni ugovor (TU) između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Vlade Crne Gore umiriti retoričke strasti, makar kada je crkva u pitanju, koja je dobila skoro sve što je tražila uključujući i priznanje da SPC navodno postoji osam vijekova. DPS i satelitske partije su, kako su ranije najavili, pokrenule proceduru izglasavanja nepovjerenja Vladi u Skupštini Crne Gore i obećale da će kad oni dođu na vlast odmah staviti van snage potpisani dokument. Crnogorski predsjednik i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović je u autorskom tekstu naglasio da oni koji su podržali TU su zapravo za „srednjevjekovnu, teokratsku državu“ koja je dobrim dijelom slična njegovom feudalnom konceptu države, samo bez popova i sa njim kao apsolutnim vladarem.

Na Cetinju su priređeni hepeninzi kačenja crnogorskih zastava na ograde Cetinjskog manastira, Vlaške crkve i Crkve Sv. Jovana u Bajicama uz noćnu digitalnu video projekciju zastave na apsidi manastira. Povod je bio navodno skidanje državne zastave i bacanje na zemlju od strane monahinje S.S. sa ograde manastira, na koji je zastava bila improvizirano zakačena. Na objavljenom video snimku se ne vidi da je monahinja bacila zastavu već je samo skinula i smotala. Policija je, reagujući po prijavi građana o skrnavljenju zastave, podnijela krivičnu prijavu protiv monahinje „za povredu ugleda Crne Gore“ a radnje gonjenja je potom preuzeo osnovni tužilac na Cetinju. Sredinom jula je ministar vanjski Ranko Krivokapić na otvaranju manifestacije 540 godina od osnivanja grada izjavio da će zastava Crnojevića biti vraćena i na manastir na kom se od prvog dana vijorila.

Potpisivanje TU je prokomentarisao i poglavar kanonski nepriznate Crnogorske crkve (CPC) Mihailo nazvavši ga „ciganski posao“. Tim je  izazvavo reagovanja  romskih udruženja koja su ga optužila za diskriminaciju i omalovažavanje romske zajednice.  Izvinjenje episkopa Mihaila nije uslijedilo. Nadležni se nijesu oglašavali.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

MARKO BATO CAREVIĆ PODNIO OSTAVKU: Iznuđen odlazak gradonačelnika budve

Objavljeno prije

na

Objavio:

Predsjednik Opštine Budva, Marko Bato Carević podnio je, 8. avgusta, ostavku na tu funkciju i za svog nasljednika odredio lidera budvanskog DF-a Mila Božovića. Čini se da je njegov silazak sa funkcije uoči lokalnih izbora koji su zakazani za 23. oktobar iznuđen čin, prije svega zbog njegove veoma izražene samovolje u vođenju grada i nedostatku sposobnosti da sa koalicionim partnerima, održava partnerski odnos

 

Usred turističke sezone u Budvi se  odvija neuobičajen izborni proces. Smjena na čelnoj gradskoj poziciji, odlazak jednog predsjednika Opštine i imenovanje drugog i to tokom prinudne uprave u lokalnoj samoupravi uvedene prije par mjeseci, zbog blokade rada lokalnog parlamenta.

Predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević podnio je 8. avgusta ostavku na tu funkciju i za svog nasljednika odredio lidera budvanskog DF-a Mila Božovića. Carević je prethodno najavio svoj odlazak iz politike. Čini se da je njegov silazak sa funkcije uoči lokalnih izbora koji su zakazani za 23. oktobar iznuđen čin, prije svega zbog njegove veoma izražene samovolje u vođenju grada i nesposobnosti da sa koalicionim partnerima, kako sa partijama sa svoje izborne liste tako i sa onima koje to nisu, održava partnerski odnos u vršenju vlasti u skladu s osvojenim mandatima na posljednjim lokalnim izborima.

Carevića je ponio uspjeh na izborima 30. avgusta 2020. godine kada je izborna lista DF-a koju je predvodio, osvojila 45 odsto glasova birača u Budvi, što mu je obezbijedilo 14 odborničkih mandata. Nedovoljno za apsolutnu vlast koju je on, od konstituisanja parlamenta, ipak sprovodio, ne hajući za stavove i mišljenja drugih, pogotovo građana Budve, koji nisu tako odlučili.

Na čelo Opštine Budva Carević je stupio u januaru 2019. po osnovu koalicionog sporazuma sa Demokratama o rotirajućem predsjedničkom mandatu na po dvije godine, nakon izborne pobjede ove dvije političke opcije na izborima 2016. godine, kada je DPS poslije  višegodišnje vladavine, poslat u opoziciju.

Ponovo je biran za gradonačelnika nakon avgustovskih izbora 2020., u punom mandatu od 4 godine. Mjesto predsjednika Skupštine pripalo je tada Demokratama. I to je bio posljednji trenutak postizborne saradnje između ove dvije političke grupacije. Što je na kraju dvogodišnjeg trvenja dovelo Budvu do prinudne uprave a Careviću skratilo sigurni četvorogodišnji mandat na svega 23 mjeseca.

Od 30. avgusta 2020. nije formirana koaliciona vlast koja bi donijela očekivane promjene u načinu vođenja grada. Nisu izabrani potpredsjednici Opštine. Većina funkcionera izvršne vlasti bila je u v.d. stanju, kršile su se procedure i propisi. Carević je vodio grad sam, dodijelio je sebi apsolutnu moć i obilato zloupotrebljavao član 59 Zakona o lokalnoj samoupravi koji omogućava da prvi čovjek grada može privremeno donositi odluke koje su u nadležnosti skupštine ako skupština nije u mogućnosti da se sastane.

Međutim i stanje prinudne uprave pod kojim stenje „kraljica“ turizma u jeku turističke sezone Carević je vješto iskoristio da završi one poslove za koje u redovnoj proceduri, u Skupštini, nije mogao dobiti saglasnost odbornika. Apsurdnu situaciju u koju je zapala Budva, da joj visoko predstavničko tijelo vode nepoznata lica, koja su iz državne administracije upućena na privremeni rad u Budvu, DF koristi da zauzme što povoljnije pozicije u lokalnoj upravi pred nastupajuće izbore.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. avgusta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo