Povežite se sa nama

Izdvojeno

UHAPŠEN PETAR  LAZOVIĆ, POTJERA ZA LJUBOM MILOVIĆEM: Nema više Katnićevog senzibiliteta za službu

Objavljeno prije

na

Zbog sumnje u saradnju sa kriminalnom grupom odbjeglog Radoja Zvicera, policijskom službeniku Petru Lazoviću određen je pritvor do 30 dana, dok je njegov kolega Ljubo Milović u bjekstvu . Nalog za hapšenje nije izdat i za policajca Nebojšu Bugarina, koji se prema spisima iz Europola, uz Lazovića i Milovića, fotografisao sa šefom kavačkog klana i beogradskim kriminalcima Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem

 

„Policijac Petar Lazović kolateralna je šteta u pokušaju da se naruši nezavisnost Crne Gore, a tužilaštvo prikaže kao nesposobno, korumpirano i da se u tom pravcu država izmijeni i postavi ’protektor’ koji će te stvari promijeniti“.

To je rekao Milivoje Katnić bivši glavni sepcijalni tužilac nakon što je istraživački portal Libertas prije dva i po mjeseca objavio da su službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović i Ljubo Milović blisko sarađivali sa takozvanim kavačkim klanom i učestvovali u švercu kokaina iz Ekvadora. Lazović je sin bivšeg agenta i rukovodioca Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Zorana Lazovića, kojeg mnogi mediji označavaju kao Katnićevog kuma.

Specijalno policijsko odjeljenje je, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, kojim rukovodi Vladimir Novović,  lišilo slobode Petra Lazovića, dok se intenzivno traga za njegovim kolegom Ljubom Milovićem. Oni su osumnjičeni da su dio kriminalne grupe Radoja Zvicera, koji važi za jednog od šefova kavačkog klana. Prema riječima Lazovićevog branioca – advokata Nikole Martinovića, Lazović „nije uhapšen, već se predao policiji“. Osumnjičeni je negirao krivična djela koja mu se stavljaju na teret, a određeno mu je zadržavanje do 72 časa. Milivoje Katnić se nije oglašavao povodom tužilačkog postupka protiv Lazovića.

Prema spisima SDT-a Lazović je sa odbjeglim policajcem Milovićem i navodnim šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom formirao kriminalnu organizaciju i učestvovao u međunarodnom švercu velikih količina kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i Australiju. Hapšenje je uslijedilo nakon što je tim SDT-a temeljno analizirao poruke koje je Europol do sada dostavio za Lazovića i Milovića. Sumnjiče ga i da je zloupotrijebio službena ovlašćena, ali i počinio krivična djela krijumčarenje i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Na zahtjev specijalnog tužioca Zorana Vučinića, Lazoviću je određen pritvor do 30 dana.

U strogo čuvanoj akciji Specijalnog policijskog odjeljenja pretresen je Hotel Podgorica, restoran na Grahovu, ali i nekoliko stanova i kuća u kojima su se, prema tvrdnjama Europola, Lazović i Milović sastajali sa visokopozicioniranim pripadnicima kavačkog klana. Uprava policije od početka juna ćuti da li je Milović pobjegao iz države, te da li imaju saznanja gdje se nalazi.

Nalog za hapšenje nije izdat  za policajca Nebojšu Bugarina, koji se prema dostavljenim spisima iz Europola, uz Lazovića i Milovića, fotografisao sa šefom kavačkog klana i beogradskim kriminalcima Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Lazović je pod nikom Junior, vodio komunikaciju sa Bornom (Zvicerom) preko Sky aplikacije. Milović je koristio nekoliko nikova. Prvi dio dokaza Europol je Specijalnom državnom tužilaštvu dostavio u julu 2021. Podaci Europola,  koje je objavio portal Libertas press, pokazuju da su zaštitu Belivuku i Miljkoviću za vrijeme višednevnog boravka na Crnogorskom primorju, pružali Lazović, Milović, za koje se vjeruje da su sa njima učestvovali u međunarodnom lancu dopremanja kokaina iz Ekvadora, švercu oružja, cigareta…

,,Ukoliko bi Crna Gora bila zainteresovana za preduzimanje istrage u vezi sa krijumčarenjem kokaina Milovića, Lazovića i drugih pripadnika kavačkog klana, molimo pošaljite Europolu zahtjev za dobijanje neobrađenih podataka. S obzirom na to da je Milović poslao skoro preko 100.000 poruka preko svog SKY naloga, nemoguće je izvršiti analizu svih poruka”, napisali su u dokumentu službenici Europola i dali ga crnogorskom tužilaštvu.

Nakon objava prepiski na portalu Libertas mnogi političari, analitičari i mediji bliski bivšem režimu tvrdili su da je Lazović bio infiltiran u kriminalnu organizaciju kako bi prikupljao dokaze. Ispostavilo se da zakon u Crnoj Gori u to vrijeme nije prepoznavao taj metod prikupljanja dokaza.

Specijalno državno tužilaštvo, odnosno, specijalni tužilac Saša Čađenović, 20. januara 2022. ocijenio je da ,,nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”. Milivoje Katnić, kazao je da je Petar Lazović ,,postupao u skladu sa zakonom i ovlašćenjima” i da je ,,o svim radnjama obavještavao pretpostavljene, što je doprinijelo otkrivanju počinilaca teških krivičnih djela”… ,,Nikada se ne hapse vlastiti agenti. Makar nijesu do sad”, kazao je ranije Katnić.

Bivši premijer i direktor Agencije na nacionalnu bezbjednost Duško Marković je kazao da je  praksa i profesionalni standard da službe bezbjednosti i obavještajne agencije svoje saradničke pozicije, a vrlo često i operativne koji imaju potencijal za to, infiltriraju u kriminalne mreže i obavještajne strukture koje djeluju obavještajno protiv države koju brane. ,,Bio sam svjedok desetina takvih akcija Agencije, samostalno i u saradnji sa partnerskim službama. Imena tih ljudi se čuvaju i nikad se ne daju javnosti, pa i kad se kiksa i dođe do zloupotrebe”, naveo je on.

Iako je  Petar Lazović, zbog uticaja svog oca u policiji, možda ,,najkrupnija riba” u službi koja je uhapšena zbog veza sa kriminalnim klanovima, takvih slučajeva bilo je i ranije. Međutim, ne u tolikom broju koliko su službenici policije povezivani sa kriminalnim klanovima. Sam Zoran Lazović dovođen je u vezu sa klanom Safeta Kalića, na čijoj svadbi je viđen, ali tadašnje vlasti su tvrdile da je iskusni operativac bio na zadatku. Nikada nije bio predmet istrage.

Kotorskom  inspektoru  za droge Ivanu Cvijoviću  sudi se  zbog kriminalne grupe Igora Terzića, koji je policajca optužio da je od njega tražio mito za informacije koje bi mu bile korisne u poslu šverca kokaina i marihuane. Viši sud je prihvatio  jemstvo u iznosu od pola miliona eura koje je Cvijović ponudio kako bi se branio sa slobode.

 

HRA: Ne bavimo se Temeljnim  ugovorom da bi se izbjegla pravda

Akcija za ljudska prava (HRA) saopštila je da je politikanska ocjena građanskog pokreta URA kako se Temeljnim ugovoru sa SPC-om protive samo oni koji bi da se izbjegne pravda. Tvrde da se tim saopštenjem najprije krši pretpostavka nevinosti, a drugi je neistinita tvrdnja da svi koji ,,dižu buku” u vezi sa Temeljnim ugovorom to čine da bi se izbjegla pravda.

Iz GP URA saopštili su nakon hapšenja Lazovića da ,,buka koja se danima unazad stvara oko Temeljnog ugovora nije buka radi toga – to je buka radi pravde i onih koji bi tim diskursom da je izbjegnu”. U HRA smatraju da je razumljivo da svi koji žele dobro Crnoj Gori podržavaju aktivan rad Specijalnog državnog tužilaštva, ali da podrška koja im se pruža mora biti u skladu sa osnovnim načelima pravičnog postupka.

,,S indignacijom odbacujemo tvrdnje da su naše primjedbe na Temeljni ugovor političke i da su date da bi bilo ko izbjegao pravdu. To su obične populističke floskule koje mogu samo da obeshrabre javni dijalog i građanski aktivizam. Šteta. Na kraju upozoravamo da se do pravde ne može ‘preko koljena’, kršenjem pravila i procedura na kojima se zasnivaju i Crna Gora i Evropska unija čije se članstvo priželjkuje”, navode u saopštenju HRA.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

BESKONAČNO TRAJANJE SUDSKIH PROCESA: Dok nas smrt ne rastavi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Neke istine odavno su jasne. Samo pravosuđe nije u stanju da ih saopšti. Usled beskonačnih istraga i sudskih procesa koji se pokatkad okončaju smrću okrivljenih ili zastarom

 

Objavljeno je ove sedmice – preminuo je Željko Vuković, optuženi za saučesništvo u ubistvu Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 2006. godine. To je na suđenju zakazanom za ovu sedmicu saopštila njegova advokatica Aleksandra Rogošić.  Sada se čeka od Ministarstva unutrašnjih poslova da po zahtjevu Višeg suda u Podgorici potvrdi ovu informaciju. Ukoliko ona bude tačna proces se obustavlja. U prevodu, nakon skoro 20 godina od ubistva Vojičića i napada na Brkovića, proces će se okončati ne presudom i rasvijetljenim slučajem, već smrću jedinog osumnjičenog. U međuvremenu je preminuo i književnik Jevrem Brković.

Na ovonedjeljnom  ročištu advokatica  Rogošić je saopštila da je od Vukovićeve majke dobila informaciju da je preminuo: “Dobila sam informaciju od majke okrivljenog da je preminuo 1. aprila. Istu informaciju je dobio sud od policije. Do narednog pretresa, sud će tu informaciju da potvrdi, kako bi se postupak obustavio”, kazala je Rogošić.

Puniša Vojičić, stric ubijenog Srđana,  saopštio je da sumnja da je Vuković “ubijen ili sklonjen u inostranstvo”. On je sudu predložio da zatraži ispitivanje da li je tijelo koje se nalazi u grobnici zaista Vukovićevo.  Vojićić smatra da je Vuković bio prijetnja nalogodavcima zločina.

Vijesti su u februaru ove godine objavile  transkript razgovora odbjeglog policajca Ljuba Milovića i šefa kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera o tome “da je jedan podgorički biznismen” organizovao napad na književnika, kada je ubijen  Vojičić. Brković je više puta tvrdio da je motiv napada i likvidacije njegov roman Ljubavnik Duklje, u kojem je pisao o vezama bivše crnogorske vladajuće političke i poslovne klase s organizovanim  kriminalom.

Vuković je uhapšen u oktobru 2019., a suđenje je počelo naredne godine – četrnaest godina nakon ubistva. I istrage koja je tapkala u mjestu. A onda je nastavljeno tapkanje u sudnicama.

Viši sud je Vukovića u novembru 2022.godine proglasio krivim za saizvršilaštvo u pokušaju ubistva i osudio na tri i po godine zatvora. Međutim u aprilu prošle godine Apelacioni sud je  predmet vratio na ponovno suđenje. Vuković je pušten da se brani sa slobode.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

EKONOMIJA VLASTI: Državna preduzeća – partijsko vlasništvo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Službena saopštenja iz državnih kompanija, nerijetko, otkrivaju i najnovija pomjeranja na ovdašnjoj političkoj mapi. Neke ljubavi se gase, neke razbuktavaju. A neke traju

 

Još ne postoji zvaničan podatak o broju preduzeća koja su u većinskom vlasništvu države Crne Gore ili neke od ovdašnjih 25 opština. Iz Instituta alternativa potrudili su se i napravili svoju listu. Ona, u stvarnosti, ne može biti kraća. Samo duža. Prema njihovim podacima, imamo 55 državnih i 123 lokalna preduzeća sa, makar, 20.515 zapošljenih. Čiji broj u kontinuitetu raste.

Makar neki od donosioca odluka u prebrojanim državnim  preduzećima ne osjećaju se kao dio tog sistema. Odnosno, ne prihvataju pripadajuće obaveze o javnosti rada. Tako su iz pljevaljskog Rudnika uglja (dio sisetama EPCG) odbili da NVO MANS dostave podatke o zapošljavanju i poslovnim aranžanima vezanim za prodaju uglja kompanijama iz Srbije. Poslovna tajna, objasnili su.

„Kada smo tražili kopiju pravilnika o poslovnoj tajni, odgovoreno nam je da ova kompanija nije obveznik Zakona o slobodnom pristupu informacijama (SPI), jer Rudnik nije u vlasništvu države“, objasnili su iz MANS-a novinarima Vijesti. I predočili dokument – odgovor koji su dobili iz Rudnika uglja. Tamo stoji: „U smislu citirane zakonske odredbe (dio Zakona o SPI, primjedba Monitora), a imajući u vidu činjenicu da je Rudnik uglja, kao jednočlano akcionarsko društvo u 100 odsto vlasništvu EPCG, a ne države Crne Gore, smatramo da ne postoji zakonska obaveza Rudnika uglja za postupanje“.

To što je EPCG skoro pa u sto postotnom vlasništvu države – nema veze. Da je važno, valjda bi neko od nadležnih iz izvršne vlasti ili regulatornih i nadzornih agencija reagovao na objavljene tvrdnje. Ovako, stvari su sada postavljene na sledeći način: Rudnik uglja nije državno nego vlasništvo Elektroprivrede, pa se na njega ne odnosi Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Pride, pošto im je resorni ministar Saša Mujović to završio, ubuduće će „sva nabavka uglja EPS-a od RUP-a ići na osnovu bilateralne saradnje dvije kompanije“. Tako će se, pojasnili su iz Ministarstva energetike dogovor Mujovića i izvršnog direktora EP Srbije Dušana Živkovića, „izbjegnuti nepotrebni troškovi trećih lica, posrednika u trgovini, smanjiti mogućnost manipulacija i postigli maksimalni benefiti za kompanije“. Možda. Ali će se tako takođe izbjeći i javno oglašavanje prodaje, nadmetanje potencijalnih kupaca koje bi moglo donijeti bolju cijenu prodavcu (iz perspektive Crne Gore to nam je u interesu) i bilo kakva kontrola poslova ugovorenih bilateralnom saradnjom. Čija se tajnost, vrlo je vjerovatno, podrazumijeva.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NOVO VRIJEME, STARI NAČIN: Posao sa malim HE cvjeta

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vlasnici  33 mHE koje su sagrađene po osnovu šeme podsticaja koju plaćaju građani ubiraju milionske profite. Oni kojima je spriječena gradnja traže od države milionski odštetu. Nacrtom zakona o obnovljivim izvorima predviđaju se brojne olakšice, pa se prekaljeni biznismeni već  organizuju da prigrabe nove subvencije

 

 

Deset firmi koje gazduju sa 22 male hidroelektrane (mHE), od biznisa prodaje struje u prethodnim godinama, pa do kraja prošle godine, prikazalo je dobit od preko 21,5 miliona eura, saopštili su iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP).

Iz ove organizacije podsjećaju da su biznis mHE razvile vlade Demokratske partije socijalista. Do poslova su došli uglavnom bliski vrhu te partije po političkom, rodbinskom, kumovskom-prijateljskom ključu.

Podsticaj za mHe, kao obnovljive izvore energije, plaćaju građani. Prema zvaničnim podacima na terenu imamo 33 mHE koje su sagrađene po osnovu šeme podsticaja. Biznis šema je obuhvatala dodjelu koncesija za proizvodnju struje iz mHE na period od 27 do 30 godina, a koncesionar dobija pravo na subvencije u prvih 12 godina, koje plaćaju potrošači kroz račune na struju, a dio se izdvaja iz državne kase, naveli su iz ASP.

Male HE uglavnom se nalaze na nerazvijenom sjeveru, gdje mještani godinama ukazuju da su im uništile rijeke. Ilustrativan je primjer Andijevice na čijoj teritoriji se nalazi deset malih HE, devet privatnih i samo jedna opštinska. Godišnje vlasnici mHE sa područja ove opštine od njih zarade oko četiri miliona eura, a budžet Andijevice je 2,5 miliona. No u ovoj opštini su donekle zadovoljni jer su se izborili za procenat od šest odsto koje naplaćuju malim HE za koncesuju na vode. U drugim opštinama taj je procenat svega 0,5 odsto. Koncesije se naplaćuju preko Ministarstva finansija, a 70 odsto pripada lokalnim samoupravama, dok 30 odsto ide u državni budžet. Prema projekcijama mHE će u tri decenije, koliko će biti u privatnom vlasništvu, zaraditi oko 120 miliona eura. Opštini Andijevica će u tom periodu pripasti samo devet miliona eura.

U susjednim Beranama Hidroenergija Montenegro je razgranala posao sa  malim hidroelektranama. ,,Hidroenergija Montenegro, koja gazduje sa osam mHE, a do kraja prošle godine je nagomilala dobiti oko devet miliona eura“, navode iz ASP-a.

Ova kompanija je u vlasništvu Olega Obradovića i Ranka Radovića, kome su vlasništvo ustupili Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović, nezvanični vlasnici kompanije Bemaks.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo