Povežite se sa nama

INTERVJU

MARIJA PEROVIĆ, REDITELJKA Kad znanje i talenat postanu moć i vrlina

Objavljeno prije

na

Crnogorska rediteljka Marija Perović boravila je na Univerzitetu Teksas u Ostinu gdje je bila je gostujući profesor. Njeni filmovi Opet pakujemo majmune i Gledaj me, koji su dobili nagrade kritike na festivalima u zemlji i inostranstvu, prikazani su na Univerzitetu u Ostinu i reakcije su bile više nego pozitivne. Perović će ostati upamćena i kao prva žena filmski i televizijski reditelj u istoriji Crne Gore, a njen film Opet pakujemo majmune iz 2004. godine takođe je prvi film u crnogorskoj produkciji, nakon 12 godina. Perović je i docent na katedri za Filmsku i televizijsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

 

MONITOR:Kako je došlo do saradnje sa Univerzitetom u Ostinu i kakvi su Vam utisci nakon pet mjeseci provedenih na prestižnom fakultetu?
PEROVIĆ:Bila sam jedan od dobitnika JFDP stipendije, tako da sam boravak na američkom univerzitetu zaradila, prije svega dobro napisanim pismom namjere i uspješnom biografijom. Naravno, i testovima i intervjuima koje sam prošla. Pet mjeseci sam provela na RTF departmentu u Ostinu i bila u prilici da učestvujem i pratim nastavu na različitim nivoima – od one na stepenu dodiplomskog do doktorskih studija iz oblasti medija. Srela sam se i sarađivala sam s profesorima i istaknutim umjetnicima iz prakse, o kojima sam samo čula do tada… Ali najveći uspjeh je prilika da budem dio najljepšeg i izuzetno uhodanog sistema američkog društva koji se zove život i rad na američkom univerzitetu i da postanem prijatelj sa kolegama na filmsko-televizijskom odsjeku. Svuda je specifičan i povlašćen status studirati umjetnost, a u Sjedinjenim Američkim Državama je povlašćen status studirati uopšte. I postoji mogućnost da znanje i talenat postanu moć i vrlina. Sama po sebi, kao u bajci…

MONITOR: S obzirom na to da ste profesor na cetinjskom Fakultetu dramskih umjetnosti, vaš zadatak na Univerzitetu u Ostinu bio je i da upoznate njihove metode rada. Koliko se one razlikuju od naših?
PEROVIĆ: Docent sam na cetinjskom Fakultetu dramskih umjetnosti i rukovodilac odsjeka Filmske i televizijske režije. U SAD ne postoji nepotizam u izvornom obliku, koji ruši većinu sistema. Obrazovni sistem je uhodan, otvoren, adaptibilan i promjenjiv, savremen i tradicionalan, zasnovan na interesu s obje strane katedre da bude što bolji i profesionalniji. Najviše se razlikuju po profesionalizmu i samoodgovornosti. Naravno i po internacionalizmu. Šansa zaista postoji za sve, i na vama je kako ćete je iskoristiti. A sve je tu da vam se pomogne, ako dođete u povlašćenu poziciju da budete student ili predavač. Biblioteke, elektronske knjige, tehnologija, grantovi za nadarene i za manjine, grantovi za žene i bilo koje manjinske populacije… Na univerzitetima društvo pokušava da bude ravnopravno u kontekstu – uspješan sam koliko vrijedim. I to jeste tako.

MONITOR: Ostin je jedan od centara indi filma. Koliko će sve to uticati na Vaš rad.
PEROVIĆ: Krajnje konkretno… Razmišljam da napišem knjigu, razmišljam da sljedeći film snimim djelimično i u Ostinu, i pokušavam da mi ne ukradu osmjeh i taj pozitivan duh i samopoštovanje uz poštovanje drugih, koji najlakše steknete boravkom na američkom univerzitetu kao stipendista američke Vlade. Želim i da na studente na Cetinju prenesem dio znanja, pragmatizma, odgovornosti i nezavisnog duha koji neminovno tamo ili steknete ili potvrdite.

MONITOR: Vaši filmovi ,,Opet pakujemo majmune” i „Gledaj me” prikazani su na Univerzitetu u Ostinu. Kakve su bile reakcije publike, da li su Vas iznenadili njihovi komentari, zapažanja?
PEROVIĆ: Iako je američki sistem dosta racionalan, ovo je mali prostor za sve pozitivne utiske. Reakcije su bile prave, otvorene, pametne. Ono što me najviše dirnulo je isticanje da im je film Gledaj me promijenio mišljenje o filmovima sa Balkana u kontekstu da se o teškim temama može pričati na dostojanstven i nevulgaran način, do isticanja konsekvetnog vizuelnog rukopisa koji su primijetili u oba filma.

MONITOR: Koji film im se više dopao?
PEROVIĆ: Svaki na svoj način. Amerikanci su radoznali u najljepšem smislu te riječi…ali ipak Gledaj me, ne zanemarujući činjenicu da su filmovi prikazani univezitetskoj publici, kolegama, profesorima, studentima različitih odsjeka i zainteresovanim građanima.

MONITOR: Nakon projekcija odgovarali ste na pitanja publike. Šta je Amerikance najviše zanimalo?
PEROVIĆ: Ono što je mene obradovalo je njihovo shvatanje svakog detalja u filmovima. Tu sam shvatila koliko je Balkan potvrda onog vica – jedno mislim, drugo govorim, treće radim. Publika je otvorena i direktna. Smijali su se na istim mjestima kao i svuda, i plakali su… Imali su niz pitanja o mentalitetu i malim porodičnim sistemima koji prouzrokuju tragedije ili komedije… U zavisnosti od žanra u Americi je dosta toga straight forward i iskreno u SAD sam shvatila šta su iskrene čestitke kao i pitanja.

MONITOR: Na festivalu u Aleksandriji dobili ste nagradu za režiju u kategoriji prvog i drugog filma. Nagrade Vas nijesu zaobišle ni na Hercegnovskom festivalu, Mojkovačkoj filmskoj jeseni, Novom Sadu… Koliko Vam znače sva ta priznanja?
PEROVIĆ: Znače kao potvrda, prepoznavanje… Nekada će valjda značiti i za nacionalnu penziju (smijeh). Nagrade, festivali i ova stipendija pomogli su stvaranju kontakata koje bih sa radošću prenijela u Crnu Goru, jer mislim da Crna Gora ima i stvara infrastrukturu, osobito ako se kulturni menadžment osloni na ljude kojima je do ovog prostora istinski stalo i koji su za Crnu Goru vezani i nečim drugo, osim profesionalnim angažmanom. Dakle, ljubavlju i nepotcjenjivanjem realnih mogućnosti Crne Gore i moji kontakti i nagrade će se isplatiti.

MONITOR:Nakon šestomjesečnog usavršavanja u oblastima filma i medija u Americi, kada se mogu očekivati novi projekti?
PEROVIĆ: Ono što sam najbolje naučila u Americi je potreba za networkingom. Voljela bih da novi projekat bude konkretno učešće u kreiranju TV festivala u Baru, uz prepoznavanje jedne prekrasne baze stvorene uz naporan rad izuzetne gospođe Ljiljane Đinđinović i uz podršku Ministarstva kulture sporta i medija. A lični projekti – filmovi i serije će se desiti, jer kao umjetnik moram da radim ono što volim. To je prednost bavljenja ovim poslom…Nešto vas goni napolje. Bilo da je kreacija, bilo da su putovanja…

Miroslav MINIĆ

Komentari

INTERVJU

DRAGAN KOPRIVICA, IZVRŠNI DIREKTOR CDT: Dobro došli u crnogorsku partitokratiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Imamo tipičan primjer obrasca: jako zagovarate progresivne i demokratske vrijednosti i aktivnosti a istovremeno radite sve kako ne bi došlo do promjene sadašnjeg stanja i postojeće političke kulture

 

 

Anomalije koje su dovele do prijevremenih lokalnih izbora u Budvi, Andrijevici i, možda, Šavniku ukazuju na obrazac ponašanja i funkcionisanja političkih elita u Crnoj Gori, kaže nam Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju. “Funkcionisanje institucija kao da je svrha njihovog postojanja, omogućavanje i podsticanje partijskog preduzetništva, a ne javni interes, pravna država i razvoj zajednice zapravo jeste suština tog modela”

MONITOR: Može li se to promijeniti nakon vanrednih lokalnih izbora?

KOPRIVICA: U Budvi i Andrijevici nema puno ni političkih ni ideoloških razloga za krizu vlasti i vanredne izbore. Radi se samo o dodatnoj fragmentaciji izborne scene, novoj prekompoziciji i potrebi da se blokira rad opštine u nadi da će im novi izbori omogućiti bolju poziciju prilikom isisavanja državnih (opštinskih) resursa i njihovo prebacivanje u ruke moćnika. To je dio naše političke kulture koja se, iako svaki dan slušamo drugačije priče, neće brzo promijeniti. Problem je što građanke i građani još uvijek ne umiju da ovakvo ponašanje kazne na izborima. Oni se, nažalost, ili okreću apstinenciji ili, ako su mlađeg doba, odlaze iz zemlje.

To je savršen scenario za partitokratiju. Kad pogledamo razvoj političkih odnosa, ne bi bilo iznenađenje da se ove anomalije nastave i u drugim opštinama ili se brzo pojave i na državnom nivou.

MONITOR: Situacija u Šavniku je i za naša poimanja politike neobična. Postoji li, vama poznat, sličan primjer u izbornoj praksi?

KOPRIVICA: U svojoj praksi, a bavim se izborima skoro 25 godina, nijesam vidio sličan slučaj. Gotovo je teorijski nemoguće da se u jednom izbornom ciklusu, za izbore koji imaju 1.600 upisanih birača, dogodi sve ono što smo imali prilike da gledamo u Šavniku. Da smo taj slijed događaja pokušali smisliti, i u šali, vjerujem da nam ne bi pošlo za rukom da budemo toliko kreativni. Slijed događaja, ponašanje političkih subjekata, različitih državnih organa i izborni proces koji traje 19 mjeseci zaista nije lako smisliti. To je, nažalost, ono što ni teorijski nije moguće zamisliti jeste naša politička realnost.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ANA LALIĆ-HEGEDIŠ, PREDSJEDNICA NEZAVISNOG DRUŠTVA NOVINARA VOJVODINE: Hajka će se završiti kada Vučić opozove svoje poslušnike

Objavljeno prije

na

Objavio:

Podrška međunarodnih organizacija i pritisci EU zvaničnika i stranih ambasada na srpsku vlast su jedini način da se ova krvločna hajka na Dinka Gruhonjića i mene završi

 

 

MONITOR: U vrijeme vanrednog stanja usled pandemije kovida, bili ste uhapšeni zbog izvještavanja o situaciji u zdravstvenim ustanovama u Novom Sadu. Sada ste ponovo na žestokom udaru, na društvenim mrežama i preko SMS poruka…Čini se kao da ste na nekom mogućem spisku „dežurnih krivaca“?

LALIĆ-HEGEDIŠ: Srpskim vlastima je uvek potrebna lista “dežurnih krivaca” kojom se skreće pažnja građana sa nepočinstava, nepodopština i političkih marifetluka vladajuće koalicije. S obzirom da svojim izveštavanjem godinama ukazujem na sistemsku korupciju, nepotizam, partijsko iživljavanje nad građanima, koketiranje sa nacionalizmom, na bahatost, siledžijstvo … a uz to radim u nezavisnim medijima koje Vučić otvoreno naziva “stranoplaćeničkim i izdajničkim”, moje ime je podvučeno na svim njihovim spiskovima za obračun. Za mene ništa novo, jer prezime moje porodice se već devedesetih našlo na jednom takvom opskurnom spisku. Tada ga je sastavljao četnički vojvoda, haški osuđenik i Vučićev politički otac Vojisalav Šešelj, za potrebe proterivanja Hrvata iz Srema. Danas, njegov najbolji radikalski đak samo nastavlja Šešeljevu misiju i viziju, a to je hegemonističko društvo podeljeno na “srpske patriote” i “izdajnike” , “ustaše” i “strane plaćenike”. A zna se šta takvima treba da se dogodi …

MONITOR: Identifikovano je nekoliko  osoba od onih koji su vam prijetili, neki su uhapšeni -pa pušteni u kućni pritvor…Može li ovo što je do sada urađeno na očuvanju vaše bezbjednosti, da spriječi dalje napade? Ili je za to važnija javna podrška-kolega, strukovnih udruženja-ovdašnjih i međunarodnih, EU predstavnika i dijela javnosti, koju ste vi i vaš kolega Dinko Gruhonjić, dobili?

LALIĆ-HEGEDIŠ: Koliko god su hapšenje osoba koje su nam pretile da će nam zaklati porodice, ubiti nas, silovati decu, lomiti kosti … za nas dobra vest, toliko istovremeno izazivaju potpuni kontraefekat u javnosti. Nakon svakog uhapšenog, salve nasilja i uvreda koje primamo se multiplikuju, jer značajan deo građana Srbije, koji se svakodnevno informišu isključivo preko režimskih medija, smatra da su ljudi koji nam prete neki novi srspki Obilići, a da smo Dinko i ja izdajnici koji zaslužuju da im se stane na kraj.

Podrška međunarodnih organizacija, ali i pritisci EU zvaničnika i stranih ambasada na srpsku vlast su jedini način da se ova krvločna hajka završi. A, završiće se onda kada Vučić opozove svoje trbuhozborce sa skupštinskih govornica, poslušnike, dodvorice i armiju botova koji su po njegovom nalogu i otpočeli ovaj pir nasilja i bezumlja.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VESELIN RADULOVIĆ, ADVOKAT: Ogoljena borba za vlast

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministar policije nema aktivnu legitimaciju za podnošenje tužbe protiv akta u čijem je donošenju učestvovao, bez obzira na to kako je na sjednici Vlade glasao. Tužbu protiv ove odluke Vlade mogao bi podnijeti neko od kandidata koji nijesu izabrani. Prihvatanje tužbe ministra bio bi presedan u dosadašnjoj praksi Upravnog suda

 

 

MONITOR: Ministar policije Danilo Šaranović tužio je Vladu Upravnom sudu zbog postavljenja v.d šefa Uprave policije za koje tvrdi da je bilo nezakonito. Kako vidite tu tužbu i njenu sudbinu pred Upravnim sudom?

RADULOVIĆ: Postupak određivanja v.d. direktora Uprave policije je bio nezakonit, ali je u tom nezakonitom postupku vrlo aktivno učestvovao i ministar unutrašnjih poslova. Tužbu gospodina Šaranovića vidim kao reakciju strane koja je poražena u besprizornoj borbi za kontrolom tog značajnog dijela bezbjednosnog sektora. Međutim, ono što je bitno jeste da ministar nema aktivnu legitimaciju za podnošenje tužbe protiv akta u čijem je donošenju učestvovao, bez obzira na to kako je na sjednici Vlade glasao. Tužbu protiv ove odluke Vlade mogao bi podnijeti neko od kandidata koji nijesu izabrani. Prihvatanje tužbe ministra bio bi presedan u dosadašnjoj praksi Upravnog suda i zato očekujem da taj sud štiti interese zakonitosti, a ne partijske interese i neostvarene ambicije bilo kog člana Vlade.

MONITOR: Koliko su takve tužbe uobičajene?

RADULOVIĆ: Takve tužbe nijesu česte u praksi, ali dešavaju se slučajevi da tužbu podnese lice koje nema aktivnu legitimaciju. Obično takve tužbe podnose pravno neuka lica.

MONITOR: Kako vidite proces izbora vd šefa UP i šta je sve tokom tog izbora bilo nezakonito?

RADULOVIĆ: U procesu izbora v.d. direktora UP sve je bilo nezakonito. Na istoj sjednici kada je razriješen prethodni direktor policije Zoran Brđanin, Vlada je morala da odredi vršioca dužnosti na predlog ministra, kako je to propisano Zakonom o unutrašnjim poslovima.Umjesto toga, Vlada i ministar su ušli u nezakonite improvizacije, počev od raspisivanja tzv. internog oglasa, pa do poligrafskog testiranja na inicijativu ministra koje je sprovođeno proizvoljno i na način koji je izazvao brojne sumnje. Ni javnost, a ni kandidati, ne znaju ko je i na osnovu čega odredio na koje okolnosti kandidati treba da se ispitaju na poligrafu, gdje će se sprovodi ispitivanje, kojim redosljedom, da li će svima biti postavljena ista pitanja i sl. Na kraju smo došli do čak apsurdne situacije da su strožiji uslovi i komplikovanija procedura za izbor v.d. direktora, nego za izbor direktora u punom mandatu.

MONITOR: Sporni izbor odigrava se u vrijeme dok se vlasti kunu u IBAR, odnosno dobijanje Izvještaja o privremenim mjerilima za poglavlja 23, 24, koja se tiču upravo vladavne prava. Koliko je Crna Gora daleko od vladavine prava?

RADULOVIĆ: Ovaj izbor je samo jedan od primjera koji pokazuje da živimo u ambijentu u kome je sve podređeno partijskim i ličnim interesima i pokušajima da se preuzme ili sačuva kontrola nad što većim dijelom sistema. Političke partije i njihovi lideri otvoreno pokazuju da ih javni interes ne zanima. Politička scena u Crnoj Gori uglavnom je podijeljena na dva dijela, od kojih bi jedan dio prodao Crnu Goru bez razmišljanja, a drugi dio bi je poklonio drugom. Pri tome i jedni i drugi državu i njene resurse doživljavaju kao plijen i koriste ih u ličnom i partijskom interesu. Istovremeno, brojne insititucije koje treba da obezbijede poštovanje pravnog poretka su nedovoljno funkcionalne. Kad svemu tome dodamo nepodnošljivo neznanje i veoma često i loše namjere kod političara i javnih funkcionera, onda je jasno koliko smo blizu ili daleko od društva vladavine prava.

MONITOR: Gdje je u tom smislu pravosuđe, i koliko smo daleko od njegovog reformisanja?

RAULOVIĆ: Nažalost, pravosuđe još uvijek nije ušlo u proces ozbiljnih i istinskih reformi. Vesna Medenica je ukupno 17 godina rukovodila pravosuđem na jedan autokratski način koji je favorizovao nestručne kadrove bez integriteta, a istovremeno sputavao profesionalce. Tri godine nakon njene ostavke i dvije godine od kada je ona uhapšena, sistem koji je ona sa saradnicima u pravosuđu kreirala i dalje je skoro netaknut. Možda je najbolji primjer za to upravo postupak koji se vodi protiv nje, gdje je suđenje do sada 15 puta odloženo i to na način koji pokazuje da je određenim akterima postupka i dalje dozvoljeno da se sa pravosuđem i državom izruguju jednako kako su to zajedno sa g-đom Medenicim radili dok je ona pravosuđem i formalno upravljala. Mislim da će tako biti sve dok se u cjelokupnom pravosuđu ne sprovede neka vrsta vetinga ili lustracije koja će pravosuđe očistiti od kadrova koji su ga doveli u stanje u kome se nalazi i koji sada sprječavaju početak ozbiljne reforme u pravosuđu. U fokusu tog procesa, pored odgovornosti, trabalo bi da bude ispitivanje zakonitosti porijekla imovine tih lica.

MONITOR: Šta su vlasti nakon pada DPS-a propustile da urade na reformisanju pravosuđa?

RADULOVIĆ: Osim izbora Glavnog specijalnog tužioca, teško da se može govoriti o pozitivnim potezima koje su vlasti nakon pada DPS-a preduzele na reformi pravosuđa. Prije se stekao utisak da su svi koji su vršili vlast željeli da u pravosuđu imaju nekoga ko će njima biti ono što je Medenica bila DPS-u. Od kada je DPS izgubio vlast, aktuelna Vlada je treća po redu. Niti jedna od tih Vlada nije uradila gotovo ništa da državnom tužilaštvu i pravosuđu uopšte poboljša uslove rada. Pozitivne stvari u pravosuđu prethodnih godina desile su se isključivo iz dva razloga. Prvi je izbor g-dina Novovića za Glavnog specijalnog tužioca, a drugi je dokazni materijal koji je Crnoj Gori stigao od strane Europola. To je u krajnjem dovelo i do procesiuranja g-đe Medenice, pa je logično i prirodno da ona i njeni saradnici čine sve da ospore i opstruiraju aktivnosti GST-a i materijal Europola. Ipak, zabrinjavajuće je da GST i pravosuđe nemaju adekvatnu i dovoljnu podršku od onih koji, bar deklarativno, ne pripadaju sistemu čiji značajan dio je bila g-đa Medenica. Izgleda da vladavina prava ne ide u prilog ni mnogima od njih.

MONITOR: Dok se u vladi dešava sukob oko bezbjednosnog sektora, na lokalnom nivou dešavaju se turblencije. Kako vidite slučajeve Andrijevica i Šavnik iz pravnog ugla?

RADULOVIĆ: Uvođenje tzv. prinudne uprave u Andrijevici od strane Vlade bilo je opravdano. Međutim, odluka Vlade da uvede prinudnu upravu u opštini Šavnik je sporna, isto kao što je sporna i odluka Skupštine opštine Šavnik da skrati mandat koji je prestao još 2022. godine. Nakon toga, sporna je bila i odluka Vlade da “povuče” odluku i kasnije opet da je objavi. Skupštini opštine kojoj je mandat istekao ne može se skratiti mandat, niti se može raspuštiti Skupština opštine kojoj je mandat istekao. Odluke o raspuštanju ili skraćenju mandata mogu se donijeti samo dok mandat traje. Primjeri Andrijevice i Šavnika potvrđuju da Crna Gora nema funkcionalne institucije koje treba da obezbijede poštovanje zakona, odnosno u tim slučajevima održavanje sjednice Skupštine opštine i održavanje lokalnih izbora.

Mislim da je dobra odluka predsjednika Milatovića da ne raspiše izbore u opštini Šavnik jer izborni proces po ranijoj odluci o raspisivanju izbora je tamo u toku, odnosno nije okončan. Pravni izlaz iz takve situacije je u tome da institucije obezbijede da se okončaju već raspisani lokalni izbori jer je to obaveza države i njenih institucija. Nažalost, na djelu imamo ogoljenu borbu za vlast koja, u nedostatku funkcionalnih institucija, ima prednost u odnosu na pravni izlaz i poštovanje zakona.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo