Povežite se sa nama

Izdvojeno

MIJEŠANJE VLASTI SRBIJE U CRNOGORSKI POPIS STANOVNIŠTVA: Studenti i Dodik na istom zadatku są crkvom

Objavljeno prije

na

Svega deset dana od patrijarhovog popisnog poziva u Podgorici “vjernom narodu” da se izjasne kao Srbi, oglasili su se  i zvanični organi Srbije sa sličnim pozivom zavijenim u brigu “za pronalažеnjе konstruktivnih rеšеnja” za mlade i obrazovane ljude za koje “trеba razmotriti svе načinе kako da budući akadеmski građani imaju što boljе uslovе tokom školovanja” Ovakva izjava stigla je od ministra odbrane i potpredsjednika Vlade Miloša Vučevića, koga opozicija naziva “batlerom porodice Vučić. Vučević je morao znati da ne postoji nikakav registrovani Savez studenata CG u Srbiji

 

Da je popis stanovništva Crne Gore strateški veoma bitan za Srbiju i njene vladajuće strukture vidljivo je i pored nevješte izjave u dalekom Pekingu predsjednika Aleksandra Vučića da se “Srbija ne meša u popis”. Izjava je došla 3 dana nakon tzv. “pastirske posete” srpskog patrijarha Porfirija Perića Crnoj Gori i poruke “vernom narodu” da se trebaju izjasniti kao Srbi. Patrijarh je naglasio da je „dužan da podrži da u svakoj prilici budete ono što jeste… vernici naše Crkve i pripadnici svog (srpskog) naroda… koji govore divnim srpskim jezikom“. Kako mu ovakvu “dužnost” striktno zabranjuje Sveto Pismo i učenje Crkve patrijarh je jedino mogao vršiti “dužnost” kao državni službenik Republike Srbije i njenog vladara.

Svega deset dana od patrijarhovog popisnog poziva oglasit će se i zvanični organi Srbije sa sličnim pozivom zavijenim u brigu “za pronalažеnjе konstruktivnih rеšеnja” za mlade i obrazovane ljude za koje “trеba razmotriti svе načinе kako da budući akadеmski građani imaju što boljе uslovе tokom školovanja”. Ovakva izjava nije stigla, što bi se u normalnim okolnostima očekivalo, od ministra prosvjete ,već od ministra odbrane i potpredsjednika Vlade Miloša Vučevića. Naime, Vučević, koga opozicija naziva “batlerom porodice Vučić” i njegov kolega ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković su primili delegaciju Saveza studenata  Crne Gore u Srbiji. “Studenti” su Vučićevim ministrima predstavili inicijativu da “kopija popisnice postane integralno dokazno sredstvo o nacionalnoj pripadnosti prilikom apliciranja za ostvarivanje prava na besplatno školovanje studenata iz Crne Gore u Srbiji”. Ministarstvo odbrane Republike Srbije je u saopštenju navelo da je Savez studenata “naglasio da je neophodno uložiti dodatne napore na učvršćivanju veza Srba iz regiona i dijaspore sa Srbijom” pa se “zalaže za to da se obezbede uslovi da mladi ljudi iz Crne Gore dobiju pravo na školovanje pod istim uslovima kao i njihovi vršnjaci u Srbiji”. Vijesti su navele da je sastanku prisustvovao i glavni i odgovorni urednik proputinovskog portala IN4S Gojko Raičević, iako se njegovo ime nigdje zvanično ne pominje.

Ovakvo propagandističko – udbaško saopštenje nenadležnog ministarstva Vlade je specifično iz nekoliko razloga i ukazuje na uradak Bezbedonosne informativne agencije (BIA). Kao ministar odbrane i nekoliko puta najavljen kao budući premijer Srbije Vučević je morao znati da ne postoji nikakav registrovani Savez studenata CG u Srbiji. Detaljnom pretragom srbijanskih medija nisu zabilježene ikakve aktivnosti ovog nazovi Saveza. Kad su prečanski Srbi u pitanju postoji Udruženje studenata Republike Srpske u Srbiji sa sjedištem u Novom Sadu, ali nikakvo crnogorsko udruženje studenata Srba. Takođe, svi studenti iz okruženja koji studiraju u Srbiji i do sada su imali ista prava kao i državljani Srbije na besplatno školovanje i/ili razne druge pogodnosti ako bi u prijavi potpisali izjavu “slobodno i svojevoljno da su pripadnici srpske nacionalne manjine iz susednih zemalja”. Još u doba vladavine Demokratske stranke tadašnji ministar finansija Božidar Đelić je tokom posjete miloističkoj Crnoj Gori otvoreno izjavio da će crnogorski studenti koji potpišu izjavu da su Srbi imati pogodnosti za školovanje u Srbiji uključujući i pravo na finansiranje iz državnog budžeta. Do sada je ne mali broj crnogorskih studenata potpisao takve izjave iz  oportunističkih stavova iako se se ne osjećaju Srbima čega su svjesne i srbijanske vlasti. Možda i zbog toga se sada traži preko fiktivnog Saveza studenata CG u Srbiji da se potpisnica koristi umjesto dosadašnje pravno neobavezujuće izjave,  kao vrsta dodatnog pritiska da se što više Crnogoraca izjasne kao Srbi da bi bili sigurniji da će ostvarivati prava u Srbiji.

Interesantan je i profil delegacije Saveza studenata koja je došla na sastanak sa Vučićevim ljudima. Vuk Orović, student beogradskog Pravnog fakulteta  u julu 2020. godine je uhapšen tokom sukoba između huligana i policije prilikom protesta ispred Skupštine Srbije. Bilo je vrijeme covida i zabrane javnih okupljanja, a protesti su izbili nakon najave srbijanskog vladara da će se možda ponovo uvesti policijski čas. Huligani su skandirali ime  ratnog zločinca Ratka Mladića, kao i parole protiv  Vučića i njegovog prijatelja i saveznika Mila Đukanovića. Oroviću je određen pritvor od 30 dana ali je nakon 7 dana pušten – što može biti zgodan način vrbovanja . Osim Orovića poznato je ime i Jelene Dobričanin koja je ćerka poslanika Ujedinjene Crne Gore Vladimira Dobričanina. Dobričanin, porijeklom Srbin iz Prištine, je doduše bio Đukanovićev  protivnik ali je istovremeno čvrsto stajao uz Vučića po pitanju “odbrane srpskog Kosova i Metohije”. Učestvovao je na protestima na sjeveru Kosova u novembru prošle godine i osudio upotrebu “gole sile” premijera Albina Kurtija uperene prvenstveno protiv srpskih kriminalaca i njihovih laboratorija za drogu i kripto valute, dok je Kosovo nazvao “kriminalnom i terorističkom državom”. Dobričanin nikada nije osudio sjevernokorejski model vladavine srpske UDBE i narko bosova nad svojim narodom na sjeveru.

Kada je u pitanju prisustvo urednika portala IN4S treba primijetiti da je taj portal uoči popisa pokrenuo kampanju Ponosni na svoje srpsko u kojoj je iznajmljeno preko 50 bilborda u Crnoj Gori da “podsjećaju sugrađane i sunarodnike na srpsko porijeklo i identitet”. Na mnogim bilbordima su prikazani i poznati Hrvati kao čistokrvni Srbi što je izazvalo protest hrvatske ambasade. IN4S je portal skromnih finansijskih mogućnosti sa svega jednim stalno zaposlenim tako da ta kampanja sigurno ne može biti ni finansirana ni pomagana od strane portala.

Odlazak upravo kod ministra odbrane i aktera mnogih kriminalnih afera je dodatno problematično . Vučević je 10 godina vladao Novim Sadom kao produžena ruka Andreja Vučića, brata predsjednika države, po identičnom modelu pohare Budve od strane Svetozara Marovića koji uživa zaštitu Vučićevih vlasti od odlaska u zatvor. Od Marovića i Đukanovića su  preslikani i

usavršeni modeli kupovine glasova, organizacije kriminalaca u službi režima i bogaćenje na račun države. Vučević je kasnije za službu vladarskoj porodici nagrađen ministarskim mjestom sa perspektivom daljeg napredovanja. On se od strane kosovskih vlasti spominje kao odgovoran za opremanje i treniranje paramilitarne grupe narko bosa – Milana Radoičića  odgovorne za teroristički upad u Banjsku. Jedinica kosovskog Pabla Eskobara, kako ga je nazvao kosovski ministar unutrašnjih poslova, je trenirana na poligonu Vojske Srbije i opremljena njenim naoružanjem. Radoičić i Zvonko Veselinović (Vučevićev poslovni partner iz novosadskih dana) su na crnoj listi američkog ministarstva finansija zbog trgovine narkoticima i drugih kriminalnih djela dok ih vlasti u Beogradu slave kao branitelje “srpskih ognjišta na Kosmetu”.

Nedugo nakon sastanka u Beogradu glasnuo se još jedan branitelj srpstva – predsjednik RS Milorad Dodik. On  je izjavio da je potrebno vratiti Crnu Goru „srpskom nacionalnom biću, jer ona nesumnjivo tu pripada“ te da sada treba reći da “hoćemo jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska, i ako bude takva demokratska odluka, i Crna Gora”. Dodikova izjava je došla odmah nakon što je američko ministarstvo finansija crnoj listi na kojoj je Dodik odavno, dodala i njegovo dvoje punoljetne djece, Igora i Goricu kao  pripadnike  kriminalne mreže koji “omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u RS-u…  izvlačenjem javnih sredstvava iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH”. Dodikov sin Igor je preduzimačkog duha,  pa je napravio biznis plan na osnovu kojega mu je, na časnu riječ, 2008. godine odobren kredit od 1.5 miliona eura od Investiciono-razvojne banke (IRB) RS. Kasnije su se poslovi umnožavali. Prema podacima baze Akta.ba, firma Prointer povezana s Igorom Dodikom je iz raznih budžeta za pet mjeseci ove godine dobila ugovore u vrijednosti oko 30 miliona eura (59m KM).

Kako razne Jovanjice, privatizacije i ugradnje izlaze na vidjelo u Srbiji i Republici Srpskoj  za očekivati je da će “potrebe za jedinstvom srpskog naroda” samo dobijati na značaju da bi se zaštitili kriminalci. Sličnu odbranu crnogorstva je godinama prodavao i DPS režim dok su padali brodovi krcati drogom širom svjetskih mora.

Srbijansko strateško pozicioniranje oko povećanja broja Srba u Crnoj Gori nije od juče, niti je usamljeni slučaj.  Pogodnosti postoje i za etničke Crnogorce katoličke vjere ako se izjasne kao Hrvati. Slična je situacija i sa Makedoncima. Članica EU Bugarska je  nekoliko puta blokirala pristupne pregovore Sjeverne Makedonije zbog različitog viđenja makedonskog identiteta i istorije, koje Bugarska smatra svojim. Makedonci koji se izjasne kao Bugari mogu jednostavno dobiti bugarski pasoš, sva prava u Bugarskoj uz otvorene granice za život i rad diljem EU. Makedonski studenti takođe imaju pravo na sve pogodnosti školovanja u Bugarskoj uz pristup EU školarinama Nije mali broj onih koji će reći da su Bugari iako ne misle tako.

Ubrzano pristupanje EU uz istinske reforme koje to prate djeluju kao jedini lijek ovakvim udbaškim i klerikalnim kampanjama.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

FOKUS

TRI LICA VLASTI: Bitka za kormilo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Državni prvaci vuku svako na svoju stranu. Neki sve  bliži, a neki sve dalji jedan od drugoga. Borba modela koji se u naznakama mogu prepoznati  kao građansko-evropski, klerikalno-svesrpski, diletantsko-populistički ,  mogla bi bitno odrediti budućnost Crne Gore. Bitka za kormilo nastaviće se svom žestinom. Uz moguće obrte i do  skoro nezamisliva savezništva. Ubrzalo se vrijeme

 

 

Predsjednik Jakov Milatović prenio je, onima koji su to htjeli da čuju, zaključke i utiske nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom. “Imajući u vidu da se nalazimo u ključnoj etapi evropskog puta Crne Gore, smatram izuzetno važnim da budete u potpunosti informisani o zaključcima razgovora koje sam imao u Briselu sa našim EU partnerima”, pisalo je u njegovom pozivu predsjednicima parlamentarnih partija.

Većina partija vlasti solidarisala se i izbjegla sastanak na kome su, iz prve ruke, mogli čuti izvještaj o posljedicama usvajanja tzv. Rezolucije o Jasenovcu. Mišel je zbog tog poteza vladajuće većine i otkazao dogovorenu posjetu Podgorici, sastanak sa premijerom Milojkom Spajićem i obraćanje poslanicima u Skupštini Crne Gore.

Iz redova skupštinske većine pozivu su se odazvali samo predstavnici albanskih nacionalnih partija. Ostali su se podijelili u dvije grupe. Jedni su (PES, NDP, NSD) iskoristili priliku da Predsjedniku prebace, pored ostalog: da krši Ustav, izigrava  razrednog starješinu, te da je „sebe stavio u poziciju predvodnika političke manjine“. Drugi (Demokrate i SNP) su predsjednikov poziv prećutali i ignorisali.

I jedno i drugo svjedoči o novoj prirodi odnosa predsjednika države i parlamentarne većine. „Odgovor na pitanje kako je i zašto uspio da distancira od sebe one političke partije koje su ga dovele na poziciju koju trenutno obavlja, Milatović treba da potraži u sopstvenom ogledalu”, poručili su mu iz nekada njegovog PES-a, naglašavajući kako se  pozivu predsjednika države nije odazvalo „95 odsto političkih subjekata koji su ga podržali u prvom i drugom krugu predsjedničkih izbora“. Ali jesu tadašnji i sadašnji politički oponenti iz redova opozicije. U tome u PES-u prepoznaju „očigledno i neskriveno savezništvo između Milatovića i DPS-a“.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

TUŽILAČKI  IZVJEŠTAJI U PARLAMENTU: Tužioci na političkom sudu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je kome šta obećao i ko je s kim jeo svinjetinu, ostala su otvorena pitanja nakon ovonedjeljne poslaničke rasprave o izvještajima pravosuđa.  Brojne optužbe i prozivke na račun tužilaca, međutim, pokazale su  jedno –   ni  nova vlast  živa se  ne odriče pokušaja kontrole tužilaštva i sudstva

 

 

„Mi ne pričamo istim jezikom“. To  je poručio poslanicima tokom ovonedjeljne  skupštinske rasprave o izvještajima Tužilačkog i Sudskog savjeta za prošlu godinu, vrhovni državni tužilac Milorad Marković, koji ih je u Skupštini predstavljao.

“Veoma je teško danas govoriti sa vama. Posebno zbog toga što umjesto o izvještaju, govorimo o konkretnim slučajevima. Ovo nije tužilaštvo, ni sudnica”,  podsjetio je Marković dio poslanika koji su upućivali brojne kritike tužilaštvu, uglavnom pominjući predmete koji se tiču njihovih političkih oponenata, ali i one koji se odnose na funkcionere njihovih partija. U suštini, kritika tužilaštva, u kojoj su prednjačili poslanici Demokratske partije socijalista ( DPS)  i Za budućnost Crne Gore (ZBCG) svela se na negodovanje zbog procesa protiv svojih, i zahtjeva da se procesuiraju oni njihovi.

Kako god, ovo je prvi put nakon decenija, da tužilački izvještaji i tužilaštvo  izazivaju buru u crnogorskoj Skupštini, kako od opozicionih, tako i od strane partija vlasti.

Predstavnici opozicionog DPS, čiji je bivši vrh decenijama imao punu kontrolu nad tužilaštvom i pravosuđem, insistirali su i ove sedmice na tome da je tužilaštvo pod Miloradom Markovićem, te specijalnim tužiocem Vladimirom Novovićem – “selektivno”  i instrumentalizovano.  Glavni argument DPS-a je da  novo rukovodstvo ne pokreće slučajeve koji su vremenski smješteni u period  nakon avgusta 2020., odnosno  poraza DPS  na izborima.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

SRPSKI SVET U PERMANENTNOJ OFANZIVI: Crna Gora i BiH kao meke mete

Objavljeno prije

na

Objavio:

Komemoraciji u Srebrenici je prethodio novi nalet velikosrpske nacionalističke histerije vidno orkestriran sa jednog mjesta. Rukovodstvo Srbije kroz projekat Srpskog sveta ima fokusiran pristup. Za razliku od Miloševića koji se oslanjao na veliku vojnu silu i išao gotovo  protiv svih u bivšoj Jugoslaviji, sadašnji Beograd shvata da je velikorpska ideja strateški poražena u Hrvatskoj i na Kosovu i da tamo nema šta tražiti. Osim RS-a, težište ostaje  Crna Gora

 

 

U Srebrenici je bila brojna crnogorska delegacija na obilježavanju 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima. Osim delegacija koje je poslao predsjednik Jakov Milatović, Vlada (sa tri ministrice) otišla je i brojna delegacija parlamenta – 13 poslanika predvođenih potpredsjednicom Zdenkom Popović (Demokrate). Međutim u skupštinskoj delegaciji nije bilo nijednog predstavnika provučićevskog bloka (NSD, DNP i SNP). Njihovi predstavnici su ranije nekoliko puta rekli da se u Srebrenici desio zločin ali nije genocid. Pri tome su ove partije najgrlatije podržale skupštinsku rezoluciju o Jasenovcu u kojem su tokom četiri godine trajanja logora stradala 44 Crnogorca. Istovremeno oni ne žele rezoluciju o mirnodopskom pokolju u Šahovićima kod Bijelog Polja u kojima je u jednom danu masakrirano najmanje 350 Bošnjaka ili da osude četnički genocid 1943. u kome su, po izvještaju samih komandanata zločinaca, pobili osam hiljada žena, djece i staraca u Sandžaku.

Komemoraciji u Srebrenici je prethodio novi nalet velikosrpske nacionalističke histerije vidno orkestriran sa jednog mjesta. Rukovodstvo Srbije kroz projekat Srpskog sveta ima pragmatičniji i pristup sa smanjenim fokusom. Za razliku od Miloševića koji se oslanjao na ogromnu vojnu silu i išao protiv gotovo  svih u SFR, sadašnji Beograd shvata da je velikorpska ideja strateški poražena u Hrvatskoj i na Kosovu i da tamo nema šta tražiti. Situacija je relativno čista i u Sjevernoj Makedoniji gdje većinsko pravoslavno stanovništvo ne želi biti ni srpsko niti pod srbijanskim patrijarhom. Osim RS-a, težište ostaje  Crna Gora, gdje iako nije većinski, postoji jak osjećaj pripadništva ili makar bliskosti, sa idejom pansrpstva.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. jula ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo