Povežite se sa nama

INTERVJU

MIODRAG LEKIĆ, LIDER DEMOSA: Ne očekujem puno od razgovora s Krivokapićem

Objavljeno prije

na

MONITOR: Prilikom nedavne radne skupštine Demosa kazali ste da ta partija nema opsesiju obaranja sadašnje vlasti, kako bi je preuzeli po svaku cijenu, već da je potrebno pokazati društvu da je vlast smjenjiva. Koji su najvažniji koraci u cilju smjene vlasti?
LEKIĆ: Smatram da je korisna distanca od opsesivnosti kao iracionalne kategorije, koja se može shvatiti i kao velika glad za vlašću. Ta distanca ne umanjuje suštinu opozicionog političkog angažovanja Demosa. A to je čvrsta opredijeljenost da se ozbiljnim, kompetentnim i istrajnim javnim dijelovanjem doprinese neophodnim promjenama u zemlji. Pri tom Demos teži objedinjavanju čitave opozicione energije na osmišljenim, iskrenim, ravnopravnim odnosima među opozicionim subjektima.

Govorimo o promjenama u interesu građana a koje bi vodile ekonomskoj, demokratskoj, kulturnoj emancipaciji zemlje. Bitan korak ka tom cilju treba da bude stvaranje uslova za demokratske izbore na kojima opozicione snage kao ozbiljna i kredibilna alternative treba da pobijede, odnosno dobiju većinsko povjerenje građana.

MONITOR: Dio opozicije predvođen DF-om inistira na protestima kao metodom dolaska do prelazne Vlade. Ostatak, kojem pripada i Demos, nije za sada izabrao taj model. Razmimoilaženja su očita. Kako ih prevazići u cilju objedinjavanja opozicije?
LEKIĆ: Već je više puta javno rečeno, a mogu i da ponovim da se Demos ne razlikuje od drugih koji smatraju da treba koristiti nenasilne proteste kao legitiman, sistemski oblik političkog djelovanja.

Demos zastupa da više ima izgleda na uspjeh jedinstvena protesna akcija svih opoziciono građanskih snaga – partija, sindikata, nevladinih organizacija, studenskih organizacija, društvenih udruženja i asocijacija i sl.– dakle, zajednički organizovani, sa zajednički utvrđenim ciljevima i sadržajima, sa ravnopravnošću svih subjekata učesnika protesta.

Ovaj pristup nije identičan sa konceptom unilateralno organizovanih protesta, dakle od strane jednog subjekta. To opet ne znači da se nekome negira pravo na proteste u verziji za koju se sam odluči, još manje da se negiraju potencijalni rezultati.

MONITOR: Povodom protesta 24. oktobra kazali ste da je Podgorica ličila na Bejrut, te da zbog svega što se izdešavalo u noći protesta neko treba da preuzme odgovornost. To se nije dogodilo. Zašto?
LEKIĆ: Postoji široka saglasnost u javnom mnjenju, i to ne samo opozicionom, da je u drugom dijelu protesta prilikom upotrebe sile došlo do prekoračenja ovlašćenja i da zbog toga neko iz vlasti i iz policije treba da snosi odgovornost.

Jedini mogući komentar na neutvrđivanje odgovornosti jeste da imamo još jedan primjer, eklatantan i brutalan u isti mah, nepostojanja demokratsko -pravne kontrole, kako nad vladajućim strukturama vlasti, tako i nad izvršnim polugama iste vlasti.

MONITOR: Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić pozvao je lidere parlamentarnih partija na dijalog o traženju prihvatljivih rješenja u funkciji izgradnje povjerenja u izborni proces. Šta očekujete od sastanka kod Krivokapića, na koji idete?
LEKIĆ: Na bazi dosadašnjih iskustava ne treba očekivati mnogo. S druge strane, smatram da mi je dužnost da se odazovem javnom pozivu za javni dijalog koji se i ne odvija u već blokiranim institucionalnim tijelima već u novom obliku javnog foruma. Smatram da se na njemu treba boriti za pravedne i demokratske ciljeve, sve to pred licem javnosti.

Tim prije što se radi o dvije vjerovatno najznačajnije teme u političkom trenutku zemlje. Uslovi za primjenu izbornog sistema i model pravno-političkog upravljanja izbornim sistemom. Druga tema otvara mogućnost pokretanja pitanja formiranja prelazne vlade koju su tražile sve političke partije iz opozije.

U samom obrazloženju uz poziv se otvoreno ukazuje na dosadašnje izborne prevare i apostrofira afera Snimak koja je znamo primjer političke korupcije i udarar na ustavno- politički sistem.

Čini mi se da se nedolaskom na sastanak daje Đukanoviću, Krivokapiću i ostalima iz vladajuće koalicije prilika da se prikažu demokratama koji su za javni dijalog o najaktuelnijoj temi danas, ali bez sagovornika.

Neka taj kapacitet pokažu pred opozicionim snagama, pred našom javnošću, predstavnicima EU i nezavisnim NVO. Ovo je dakle moj stav, tolerantno uvažavajući drugačija mišljenja i odluke ostalih kolega.

MONITOR: Da li ćete učestvovati na narednim parlamentarnim izborima?
LEKIĆ: Sagledaćemo situaciju i uoči izbora, a odgovor u ovom trenutku je jednostavan. Ako bude demokratskih izbornih uslova učestvovaćemo na izborima kao šansi za demokratsku smjenu vlasti. Ako ne bude takvih uslova nećemo učestvovati.

MONITOR: Ukoliko DPS i hipotetički pristane na implementaciju novog izbornog zakonodavstva i elektronsku registraciju birača, da li ćete u tom slučaju izaći na izbore? Ovo imajući u vidu fakat da DPS prije svega kupuje duše, čime primarno – daleko više nego manipulacijama na izborni dan – utiče na izbornu volju građana?
LEKIĆ: U pravu ste, i svi znamo da se izborne neregularnosti ne završavaju nepoštovanjem izbornog zakonodavstva. Postoji čitav i to mučan sistem zloupotrebe državnih resursa, socijalnih davanja itd. sve u intersu partije na vlasti. Kada se ovome doda partijski uticaj na medije pod njihovom kontrolom makar oni bili finansirani od svih građana onda se radi o jednom razgranatom, čudovišnom, sve na bruku ove zemlje, sistemu.

Ako ste me, sada u ovom kontekstu, opet pitali da li izaći na izbore, moj odgovor ostaje isti, dakle onaj na prethodno pitanje.

MONITOR: U DPS-u je već duže na sceni disciplinovanje budvanskog klana te partije, na čijem je čelu Svetozar Marović, u cilju, između ostaloga, zadovoljavanja briselskih insistiranja na procesuiranju „krupnih riba”. Sve češće se govori i o hapšenju Marovića. Šta to znaći?
LEKIĆ: Ne bih znao pouzdano koliko u hapšenju kriminalnih grupa iz Budve – kako ih kvalifikuje tužilac – inače članova DPS-a, ima partijskih obračuna. Pratim zvaničnu istragu i djelovanje nadležnih tužilačkih organa.

Ono što je politička činjenica prvog reda, a bio bi ogroman i rijedak politički skandal u demokratskim društvima, jeste nastavak iste partije da poslije, sada već dokazano, pljačke Budve od strane njenih kadrova, nesmetano nastavlja da upravlja gradom. Ništa ostavke, ništa novi izbori, ništa stid prema građanima zaduženog i pljačkanog grada.

MONITOR: Kako komentarišete uporno ćutanje Svetozara Marovića uprkos procesuiranju njegovih najbližih?
LEKIĆ: Razlozi za ćutanje visokog funkcionera vladajuće stranke su van mog interesovanja.

MONITOR: Za nekoliko dana očekuje se odluka o slanju pozivnice za članstvo u NATO Crnoj Gori. Od čega najviše zavisi odluka NATO članica da nam (ne) pošalju pozivnicu i kako oba eventualna scenarija mogu uticati na nas?
LEKIĆ: U atmosferi valjda vrhunca skupe, agresivne, nedemokratske propagande vladajuće garniture, dakle u atmosferi novog sudnjeg dana se očekuje NATO pozivnica. Koliko smo shvatili – eventualni dolazak pozivnice označava samo jednu etapu u procesu odlučivanja što govori da će se na domaćem terenu dominantno nastaviti ista propagandna predstava, dakle i u izbornoj 2016. g.

Da se razumijemo, ja ne potcjenjujem samu temu. Nju su primarno potcijenili ovdje oni koji su je pretvorili, umjesto predmeta ozbiljne i demokratske debate, u neviđenu propagandu sa unutrašnjom funkcijom ostajanja na vlasti.

Ukratko, NATO je ispostavio neke uslove, između ostalog u vezi sa pravnom državom, dakle rezultatima u borbi protiv kriminala. Taj uslov nije, i to svi znaju, ovdje ostvaren. Ako ta pozivnica ipak stigne NATO rizikuje izvjesnu kompromitaciju. Zvuči cinično ali ispada da je bilo bolje za njegovu reputaciju da NATO nije postavio nikakve uslove crnogorskim vlastima. Ovako će se farsa širiti i ona neće promaći domaćoj javnosti sa svim posljedicama produbljivanja krize, novim podjelama među građanima.

No sačekajmo da NATO članice odluče o pozivnici, o onome što su ovdje propaganda domaće vlasti i njeni tajkunsko-švercerski dijelovi već mjesecima saopštili da je već završeno.

Svijet je u velikim previranjima

MONITOR: Svedoci smo loših odnosa između dva suprotstavljena tabora, Vašingtona i Moskve. Obaranje ruskog aviona od strane Turske produbilo je takvo stanje. Kako vidite trenutnu geopolitičku situaciju?
LEKIĆ: Svijet je u velikim previranjima. Dinamično se mijenjaju i odnosi snaga u njemu… Sve to u kontekstu geopolitičkih, strateških i ekonomskih interesa. Napravljene su ogromne, nekažnjene greške, naročito na Bliskom istoku. Sve to sa vidljivim, teškim posljedicama. Ujedinjene nacije su namjerno već duže vremena marginalizovane. Činjenica da UN nisu reformisane i sasvim prilagođene novom vremenu, nije dovoljan razlog za unilateralne politike bez međunarodnih pravila. Crnogorska elita bi morala da shvati duh vremena svijeta koji je u velikim promjenama. Da se ne dozvoli da Crna Gora u sve to ulazi zatvorenih očiju prepuštajući da drugi odlučuju i za nju. Posljedice sasvim izvjesno ostaju nama.

Marko MILAČIĆ

Komentari

INTERVJU

DRAGAN KOPRIVICA, IZVRŠNI DIREKTOR CDT: Dobro došli u crnogorsku partitokratiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Imamo tipičan primjer obrasca: jako zagovarate progresivne i demokratske vrijednosti i aktivnosti a istovremeno radite sve kako ne bi došlo do promjene sadašnjeg stanja i postojeće političke kulture

 

 

Anomalije koje su dovele do prijevremenih lokalnih izbora u Budvi, Andrijevici i, možda, Šavniku ukazuju na obrazac ponašanja i funkcionisanja političkih elita u Crnoj Gori, kaže nam Dragan Koprivica, izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju. “Funkcionisanje institucija kao da je svrha njihovog postojanja, omogućavanje i podsticanje partijskog preduzetništva, a ne javni interes, pravna država i razvoj zajednice zapravo jeste suština tog modela”

MONITOR: Može li se to promijeniti nakon vanrednih lokalnih izbora?

KOPRIVICA: U Budvi i Andrijevici nema puno ni političkih ni ideoloških razloga za krizu vlasti i vanredne izbore. Radi se samo o dodatnoj fragmentaciji izborne scene, novoj prekompoziciji i potrebi da se blokira rad opštine u nadi da će im novi izbori omogućiti bolju poziciju prilikom isisavanja državnih (opštinskih) resursa i njihovo prebacivanje u ruke moćnika. To je dio naše političke kulture koja se, iako svaki dan slušamo drugačije priče, neće brzo promijeniti. Problem je što građanke i građani još uvijek ne umiju da ovakvo ponašanje kazne na izborima. Oni se, nažalost, ili okreću apstinenciji ili, ako su mlađeg doba, odlaze iz zemlje.

To je savršen scenario za partitokratiju. Kad pogledamo razvoj političkih odnosa, ne bi bilo iznenađenje da se ove anomalije nastave i u drugim opštinama ili se brzo pojave i na državnom nivou.

MONITOR: Situacija u Šavniku je i za naša poimanja politike neobična. Postoji li, vama poznat, sličan primjer u izbornoj praksi?

KOPRIVICA: U svojoj praksi, a bavim se izborima skoro 25 godina, nijesam vidio sličan slučaj. Gotovo je teorijski nemoguće da se u jednom izbornom ciklusu, za izbore koji imaju 1.600 upisanih birača, dogodi sve ono što smo imali prilike da gledamo u Šavniku. Da smo taj slijed događaja pokušali smisliti, i u šali, vjerujem da nam ne bi pošlo za rukom da budemo toliko kreativni. Slijed događaja, ponašanje političkih subjekata, različitih državnih organa i izborni proces koji traje 19 mjeseci zaista nije lako smisliti. To je, nažalost, ono što ni teorijski nije moguće zamisliti jeste naša politička realnost.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

ANA LALIĆ-HEGEDIŠ, PREDSJEDNICA NEZAVISNOG DRUŠTVA NOVINARA VOJVODINE: Hajka će se završiti kada Vučić opozove svoje poslušnike

Objavljeno prije

na

Objavio:

Podrška međunarodnih organizacija i pritisci EU zvaničnika i stranih ambasada na srpsku vlast su jedini način da se ova krvločna hajka na Dinka Gruhonjića i mene završi

 

 

MONITOR: U vrijeme vanrednog stanja usled pandemije kovida, bili ste uhapšeni zbog izvještavanja o situaciji u zdravstvenim ustanovama u Novom Sadu. Sada ste ponovo na žestokom udaru, na društvenim mrežama i preko SMS poruka…Čini se kao da ste na nekom mogućem spisku „dežurnih krivaca“?

LALIĆ-HEGEDIŠ: Srpskim vlastima je uvek potrebna lista “dežurnih krivaca” kojom se skreće pažnja građana sa nepočinstava, nepodopština i političkih marifetluka vladajuće koalicije. S obzirom da svojim izveštavanjem godinama ukazujem na sistemsku korupciju, nepotizam, partijsko iživljavanje nad građanima, koketiranje sa nacionalizmom, na bahatost, siledžijstvo … a uz to radim u nezavisnim medijima koje Vučić otvoreno naziva “stranoplaćeničkim i izdajničkim”, moje ime je podvučeno na svim njihovim spiskovima za obračun. Za mene ništa novo, jer prezime moje porodice se već devedesetih našlo na jednom takvom opskurnom spisku. Tada ga je sastavljao četnički vojvoda, haški osuđenik i Vučićev politički otac Vojisalav Šešelj, za potrebe proterivanja Hrvata iz Srema. Danas, njegov najbolji radikalski đak samo nastavlja Šešeljevu misiju i viziju, a to je hegemonističko društvo podeljeno na “srpske patriote” i “izdajnike” , “ustaše” i “strane plaćenike”. A zna se šta takvima treba da se dogodi …

MONITOR: Identifikovano je nekoliko  osoba od onih koji su vam prijetili, neki su uhapšeni -pa pušteni u kućni pritvor…Može li ovo što je do sada urađeno na očuvanju vaše bezbjednosti, da spriječi dalje napade? Ili je za to važnija javna podrška-kolega, strukovnih udruženja-ovdašnjih i međunarodnih, EU predstavnika i dijela javnosti, koju ste vi i vaš kolega Dinko Gruhonjić, dobili?

LALIĆ-HEGEDIŠ: Koliko god su hapšenje osoba koje su nam pretile da će nam zaklati porodice, ubiti nas, silovati decu, lomiti kosti … za nas dobra vest, toliko istovremeno izazivaju potpuni kontraefekat u javnosti. Nakon svakog uhapšenog, salve nasilja i uvreda koje primamo se multiplikuju, jer značajan deo građana Srbije, koji se svakodnevno informišu isključivo preko režimskih medija, smatra da su ljudi koji nam prete neki novi srspki Obilići, a da smo Dinko i ja izdajnici koji zaslužuju da im se stane na kraj.

Podrška međunarodnih organizacija, ali i pritisci EU zvaničnika i stranih ambasada na srpsku vlast su jedini način da se ova krvločna hajka završi. A, završiće se onda kada Vučić opozove svoje trbuhozborce sa skupštinskih govornica, poslušnike, dodvorice i armiju botova koji su po njegovom nalogu i otpočeli ovaj pir nasilja i bezumlja.

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VESELIN RADULOVIĆ, ADVOKAT: Ogoljena borba za vlast

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministar policije nema aktivnu legitimaciju za podnošenje tužbe protiv akta u čijem je donošenju učestvovao, bez obzira na to kako je na sjednici Vlade glasao. Tužbu protiv ove odluke Vlade mogao bi podnijeti neko od kandidata koji nijesu izabrani. Prihvatanje tužbe ministra bio bi presedan u dosadašnjoj praksi Upravnog suda

 

 

MONITOR: Ministar policije Danilo Šaranović tužio je Vladu Upravnom sudu zbog postavljenja v.d šefa Uprave policije za koje tvrdi da je bilo nezakonito. Kako vidite tu tužbu i njenu sudbinu pred Upravnim sudom?

RADULOVIĆ: Postupak određivanja v.d. direktora Uprave policije je bio nezakonit, ali je u tom nezakonitom postupku vrlo aktivno učestvovao i ministar unutrašnjih poslova. Tužbu gospodina Šaranovića vidim kao reakciju strane koja je poražena u besprizornoj borbi za kontrolom tog značajnog dijela bezbjednosnog sektora. Međutim, ono što je bitno jeste da ministar nema aktivnu legitimaciju za podnošenje tužbe protiv akta u čijem je donošenju učestvovao, bez obzira na to kako je na sjednici Vlade glasao. Tužbu protiv ove odluke Vlade mogao bi podnijeti neko od kandidata koji nijesu izabrani. Prihvatanje tužbe ministra bio bi presedan u dosadašnjoj praksi Upravnog suda i zato očekujem da taj sud štiti interese zakonitosti, a ne partijske interese i neostvarene ambicije bilo kog člana Vlade.

MONITOR: Koliko su takve tužbe uobičajene?

RADULOVIĆ: Takve tužbe nijesu česte u praksi, ali dešavaju se slučajevi da tužbu podnese lice koje nema aktivnu legitimaciju. Obično takve tužbe podnose pravno neuka lica.

MONITOR: Kako vidite proces izbora vd šefa UP i šta je sve tokom tog izbora bilo nezakonito?

RADULOVIĆ: U procesu izbora v.d. direktora UP sve je bilo nezakonito. Na istoj sjednici kada je razriješen prethodni direktor policije Zoran Brđanin, Vlada je morala da odredi vršioca dužnosti na predlog ministra, kako je to propisano Zakonom o unutrašnjim poslovima.Umjesto toga, Vlada i ministar su ušli u nezakonite improvizacije, počev od raspisivanja tzv. internog oglasa, pa do poligrafskog testiranja na inicijativu ministra koje je sprovođeno proizvoljno i na način koji je izazvao brojne sumnje. Ni javnost, a ni kandidati, ne znaju ko je i na osnovu čega odredio na koje okolnosti kandidati treba da se ispitaju na poligrafu, gdje će se sprovodi ispitivanje, kojim redosljedom, da li će svima biti postavljena ista pitanja i sl. Na kraju smo došli do čak apsurdne situacije da su strožiji uslovi i komplikovanija procedura za izbor v.d. direktora, nego za izbor direktora u punom mandatu.

MONITOR: Sporni izbor odigrava se u vrijeme dok se vlasti kunu u IBAR, odnosno dobijanje Izvještaja o privremenim mjerilima za poglavlja 23, 24, koja se tiču upravo vladavne prava. Koliko je Crna Gora daleko od vladavine prava?

RADULOVIĆ: Ovaj izbor je samo jedan od primjera koji pokazuje da živimo u ambijentu u kome je sve podređeno partijskim i ličnim interesima i pokušajima da se preuzme ili sačuva kontrola nad što većim dijelom sistema. Političke partije i njihovi lideri otvoreno pokazuju da ih javni interes ne zanima. Politička scena u Crnoj Gori uglavnom je podijeljena na dva dijela, od kojih bi jedan dio prodao Crnu Goru bez razmišljanja, a drugi dio bi je poklonio drugom. Pri tome i jedni i drugi državu i njene resurse doživljavaju kao plijen i koriste ih u ličnom i partijskom interesu. Istovremeno, brojne insititucije koje treba da obezbijede poštovanje pravnog poretka su nedovoljno funkcionalne. Kad svemu tome dodamo nepodnošljivo neznanje i veoma često i loše namjere kod političara i javnih funkcionera, onda je jasno koliko smo blizu ili daleko od društva vladavine prava.

MONITOR: Gdje je u tom smislu pravosuđe, i koliko smo daleko od njegovog reformisanja?

RAULOVIĆ: Nažalost, pravosuđe još uvijek nije ušlo u proces ozbiljnih i istinskih reformi. Vesna Medenica je ukupno 17 godina rukovodila pravosuđem na jedan autokratski način koji je favorizovao nestručne kadrove bez integriteta, a istovremeno sputavao profesionalce. Tri godine nakon njene ostavke i dvije godine od kada je ona uhapšena, sistem koji je ona sa saradnicima u pravosuđu kreirala i dalje je skoro netaknut. Možda je najbolji primjer za to upravo postupak koji se vodi protiv nje, gdje je suđenje do sada 15 puta odloženo i to na način koji pokazuje da je određenim akterima postupka i dalje dozvoljeno da se sa pravosuđem i državom izruguju jednako kako su to zajedno sa g-đom Medenicim radili dok je ona pravosuđem i formalno upravljala. Mislim da će tako biti sve dok se u cjelokupnom pravosuđu ne sprovede neka vrsta vetinga ili lustracije koja će pravosuđe očistiti od kadrova koji su ga doveli u stanje u kome se nalazi i koji sada sprječavaju početak ozbiljne reforme u pravosuđu. U fokusu tog procesa, pored odgovornosti, trabalo bi da bude ispitivanje zakonitosti porijekla imovine tih lica.

MONITOR: Šta su vlasti nakon pada DPS-a propustile da urade na reformisanju pravosuđa?

RADULOVIĆ: Osim izbora Glavnog specijalnog tužioca, teško da se može govoriti o pozitivnim potezima koje su vlasti nakon pada DPS-a preduzele na reformi pravosuđa. Prije se stekao utisak da su svi koji su vršili vlast željeli da u pravosuđu imaju nekoga ko će njima biti ono što je Medenica bila DPS-u. Od kada je DPS izgubio vlast, aktuelna Vlada je treća po redu. Niti jedna od tih Vlada nije uradila gotovo ništa da državnom tužilaštvu i pravosuđu uopšte poboljša uslove rada. Pozitivne stvari u pravosuđu prethodnih godina desile su se isključivo iz dva razloga. Prvi je izbor g-dina Novovića za Glavnog specijalnog tužioca, a drugi je dokazni materijal koji je Crnoj Gori stigao od strane Europola. To je u krajnjem dovelo i do procesiuranja g-đe Medenice, pa je logično i prirodno da ona i njeni saradnici čine sve da ospore i opstruiraju aktivnosti GST-a i materijal Europola. Ipak, zabrinjavajuće je da GST i pravosuđe nemaju adekvatnu i dovoljnu podršku od onih koji, bar deklarativno, ne pripadaju sistemu čiji značajan dio je bila g-đa Medenica. Izgleda da vladavina prava ne ide u prilog ni mnogima od njih.

MONITOR: Dok se u vladi dešava sukob oko bezbjednosnog sektora, na lokalnom nivou dešavaju se turblencije. Kako vidite slučajeve Andrijevica i Šavnik iz pravnog ugla?

RADULOVIĆ: Uvođenje tzv. prinudne uprave u Andrijevici od strane Vlade bilo je opravdano. Međutim, odluka Vlade da uvede prinudnu upravu u opštini Šavnik je sporna, isto kao što je sporna i odluka Skupštine opštine Šavnik da skrati mandat koji je prestao još 2022. godine. Nakon toga, sporna je bila i odluka Vlade da “povuče” odluku i kasnije opet da je objavi. Skupštini opštine kojoj je mandat istekao ne može se skratiti mandat, niti se može raspuštiti Skupština opštine kojoj je mandat istekao. Odluke o raspuštanju ili skraćenju mandata mogu se donijeti samo dok mandat traje. Primjeri Andrijevice i Šavnika potvrđuju da Crna Gora nema funkcionalne institucije koje treba da obezbijede poštovanje zakona, odnosno u tim slučajevima održavanje sjednice Skupštine opštine i održavanje lokalnih izbora.

Mislim da je dobra odluka predsjednika Milatovića da ne raspiše izbore u opštini Šavnik jer izborni proces po ranijoj odluci o raspisivanju izbora je tamo u toku, odnosno nije okončan. Pravni izlaz iz takve situacije je u tome da institucije obezbijede da se okončaju već raspisani lokalni izbori jer je to obaveza države i njenih institucija. Nažalost, na djelu imamo ogoljenu borbu za vlast koja, u nedostatku funkcionalnih institucija, ima prednost u odnosu na pravni izlaz i poštovanje zakona.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo