Povežite se sa nama

Izdvojeno

MONITOROVA ANKETA: Šta to bješe legitimitet

Objavljeno prije

na

Pitali smo: Kako komentarišete godinu dana rada Vlade Dritana Abazovića?

 

PREDRAG ZENOVIĆ, POLIITČKI ANALITIČAR
Bez interesovanja za svoje legitimacijsko uporište

Manjinska vlada nastala je kao eksperiment koji je imao zapadnu podršku a u kojem je trebalo koncentrovati ideološko-nacionalni pluralizam Crne Gore. Ova Vlada je umnogome izašla iz tog okvira, i koristeći složenost političkih odnosa ona je i danas u tehničkom mandatu.

Međutim, narušen odnos parlamentarnog sistema u kojem Vlada upravlja državom kabinetski bez interesovanja za svoje legitimacijsko uporište u Skupštini, uskratio je Vladi krupnije reformske poduhvate. Onaj moto Vlade da je na pravom putu, stoji, njene odluke u većini slučajeva imale su i načelnu legitimnost građana, Vlada u svojim orijentacijama i vizijama jeste bila na tom putu, ali je pravila greške, i formalne i suštinske. Najkrupniju grešku predstavlja zastoj u procesu evropskih integracija.

 

ANA NENEZIĆ, CEMI
Dobri rezultati u sjenci senzacionalističkih izjava

Vlada Crne Gore, na čelu sa premijerom Abazovićem nije ispunila početna očekivanja, a ni dostigla planirane rezultate. Iako je u samom početku, zbog deklarativnih osnova na kojima je formirana, imala nepodijeljenu i snažnu podršku međunarodne i domaće javnosti, sa ciljem da ubrza evropski put Crne Gore i obezbijedi većinu potrebnu za deblokadu pravosuđa, sada je jasno da nijedan od dva ključna strateška cilja nije dostignut. Nakon godinu dana rada Vlade nije formirana ni inovirana pregovaračka struktura, dok su pravosudne institucije u najvećem dijelu i dalje u v.d. stanju. Obećana reforma izbornog zakonodavstva i stvaranje uslova za slobodne i fer izbore takođe je izostala.

Ono što se može podvesti pod uspjehe dominantno se odnosi na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, gdje je Vlada uticala na stvaranje pozitivnog i podsticajnog ambijenta u kojem nadležne institucije mogu raditi svoj posao. To je svakako olakšalo rad SDT-a i pomoglo da se krene u obračun sa kriminalnim strukturama u Crnoj Gori.

Posebna karakteristika, koja je često bila i nepotreban otežavajući faktor u radu Vlade, je tabloidni pristup politici i političkoj komunikaciji, nedostatak vizije i strategije u djelovanju, i generalno loša komunikacija sa javnostima. Upravo zato, i dobri rezultati su ostajali u sjenci senzacionalističkih izjava, demantija od strane nadležnih institucija, a ozbiljni problemi sa kojima se društvo suočava vrlo često su relativizovani ukoliko se nisu uklapali u aktuelnu političku agendu.

 

DEJAN MILOVAC, MANS
Opet kult ličnosti

Godina dana vlade Dritana Abazovića, koja je veći dio provela u takozvanom tehničkom mandatu, jeste godina propuštenih prilika da se crnogorsko društvo istinski ozdravi, odnosno postave temelji za taj proces koji neće biti u službi političke promocije bilo koje partije ili političara u Crnoj Gori.

Pri tome prije svega mislim da borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, gdje osim napora koje ulaže Glavni specijalni tužilac, ne vidimo ozbiljniju namjeru da se radi na dugoročnim rješenjima koji će ove probleme u Crnoj Gori dovesti na prihvatljivi nivo. Teško je ne vidjeti da su ovi procesi i uopšte antikorupcijska reforma zarobljeni prizemnim politikanstvom i prividom borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, koja za rezultat neće imati jače državne institucije očišćene od kriminala, već samo veći politički rejting partija koje sada čine izvršnu vlast.

U tom smislu smatram da smo propustili da kao država osnažimo institucije, već nakon 30 godina Đukanovića i njegovog režima ponovo imamo pokušaje izgradnje kulta ličnosti, u prvom redu premijera Dritana Abazovića, koja se nudi kao zamjena za sve državne instuticije i poslove, od rasporeda ležaljki na Svetom Stefanu i trajektnog prevoza, pa sve do ocjenjivanja rada tužilaca i sudija koje mu jesu ili nisu po volji.

To svakako nije Crna Gora koja je obećavana građanima, to nije sistem koji je obećavao i sam Abazović iz opozicionih klupa, kada jednom dođe na vlast. Proces opravka Crne Gore će svakako biti težak i dugotrajan, ali taj proces prije svega mora jednom da počne. Ovo što sada imamo na djelu jeste još uvijek puka zamjena igrača u igri koja se igra po pravilima koje je DPS postavio još prije 30 godina. Onda kada političari budu dominantno javni interes stavili ispred partijskog, možemo da govorimo o početku reformi. Ono što se sada građanima „prodaje“ za reformu jeste populizam koji nema drugi cilj do da generiše nove poluge apsolutne moći, sada u rukama onih koji su se nekada borili protiv takvog pristupa.

 

MIODRAG VUJOVIĆ, EKONOMISTA
Godina marketinga

Godinu rade Vlade je obilježilo mnoštvo marketinga, a osim budžetskih zahvatanja i zapošljavanja, malo je rezultata koje zaista možemo objektivno izmjeriti. Uz, naravno, stalno prisvajanje zasluga u radu SDT-a za svoje. Obećavalo se na sve strane od sada već tradicionalne teme svake vlasti: aerodrom u Beranama, pa preko serije infrastruktrih projekata od kojih mnogi nisu ni započeti jer nije pripremljena ni dokumentacija za njih.

Na političkoj ravni, ova vlada se borila da dokaže da ima politički legitimitet da upravlja državom sa podrškom koja je bila tolika da njeni predstvnici nisu imali čak ni kandidata na predsjedničkim izborima. Postajalo je vremenom očigledno da njeni konstituenti čine sve ne bi li ostali što duže na vlasti bez realne podrške u biračkom tijelu koja bi im davala za pravo da donose ključne odluke za dugoročan razvoj Crne Gore. To je dovelo i do toga da je mnogo duže ta vlada bila u tzv. tehničkom nego redovnom mandatu. Ukupno uzev, kada se slegne prašina nakon njenog odlaska, sumiranje tih rezultata, nažalost, neće biti impresivno i plaćaćemo troškove beskrajnih improvizacija i neodgovornosti u odnosu na fiskalnu održivost prije svega.

 

STEFAN ĐUKIĆ, POLIITIČKI ANALITIČAR
Pod teretom legitimiteta

Jako je teško realno ocijeniti domete vlade Dritana Abazovića jer je ona sve vrijeme pod teretom nelegitimiteta. Nastala je kao plod saradnje između političkih subjekata koji su, da bi saradnju ostvarili, morali da grubo pogaze svoja predizborna obećanja i samim tim prevare sopstvene birače. Veoma brzo je izgubila povjerenje u skupštini i nejasno je ko je uopšte podržava, a ona opstaje i vodi državnu politiku kao da je sve redovno. Samim tim i one dobre stvari, kao što je recimo akcija Stop inflaciji i završetak predugačke sage o Temeljnom ugovoru, su, kao i one loše, zasijenjene tom neprestanom nelegitimnošću izbora, gubitka povjerenja i daljeg rada.

Milena PEROVIĆ

Komentari

FOKUS

PREDIZBORNI SAMODOPRINOS HAOTIZACIJI TRIDESETO AVGUSTOVSKIH POBJEDNIKA: Do Kvon u našem sokaku

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nezvanično Monitor saznaje da je Glavni specijalni tužilac (GST) Vladimir Novović odbio formirati predmet po prijemu Kvonovog pisma, u kojem pominje Milenka Spajića  što je izazvalo nezadovoljstvo čelnih ljudi Vlade

 

Hapšenje dva državljanina Južne Koreje 23. marta na podgoričkom aerodromu u pokušaju ukrcaja na privatni avion za Dubai je vratilo, poslije dužeg vremena, Crnu Goru na naslovne stupce svih globalnih medija. Privedeni su Kvon Do-Hjung (poznatiji kao Do Kvon) i Hon Čang Jon za kojima je Interpol raspisao crvenu potjernicu zbog masovnih manipulacija sa kriptovalutama zbog kojih su investitori i ulagači širom planete oštećeni za 42 milijarde dolara. Kvon je nekadašnji kralj kriptovaluta je suosnivač i izvršni direktor Terraform Labs-a sa sjedištem u Singapuru čiji su kriptovalutni sistemi terraUSD i Luna  doživjeli krah u maju prošle godine nakon što im je cijena pala sa rekordnih 116 dolara na pedeseti dio jednog centa. Vlasti u Seulu se nakon toga pokrenule nekoliko krivičnih istraga zbog varanja i kršenja zakona o tržištu kapitala, a u septembru prošle godine izdat je nalog za hapšenje Kvona i još pet njegovih saradnika. U tom trenutku za Kvona se vjerovalo da je u Singapuru sa kojim Seul nema ugovor o ekstradiciji. Kasnije su korejski mediji javili da je Kvon preko Dubaija odletio za Srbiju citirajući neimenovanog seulskog sigurnosnog zvaničnika a u februaru je javljeno su napravljeni kontakti sa srpskom vladom oko lociranja i ekstradicije Kvona.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je po hapšenju izjavio da je Do Kvon jedan od najtraženijih svjetskih bjegunaca čiji ulazak u zemlju nije evidentiran i da je sa svojim kolegom probao napustiti Crnu Goru sa krivotvorenim pasošem Kostarike, a pronađena su im i južnokorejska i lažna belgijska dokumenta. Ministar Adžić je saopštio da Kvona potražuju Južna Koreja, Singapur i Sjedinjene Američke Države. Pride toga, objavljeno je i da su policija i osnovni tužilac oduzeli tri laptopa i pet mobilnih telefona.

Dva i po mjeseca nakon hapšenja, u zadnjoj sedmici predizborne kampanje, Kvon i njegovi zaplijenjeni elektronski uređaji će opet postati fokus naših medija i borbe političkih partija u sve prljavijoj utakmici. Meta je opet lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić čija skoro osnovana partija je doživjela astronomski rast. Spajić je prvo u martu uspješno izbačen iz predsjedničke trke, nakon asistencije Vučićeve vlasti koja je prvi put o komunikaciji sa zvaničnom Podgoricom podijelila informacije da neko lice (u ovom slučaju Spajić) ima prebivalište i državljanstvo Srbije. Nevješto Spajićevo pravdanje i hvatanje samog sebe u neistinama mu izgleda nisu nanijeli dovoljnu političku štetu, kojoj su se nadali njegovi oponenti. Nakon izbora je išla i prijava Vlade i njenog ministra finansija Aleksandra Damjanovića Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog Spajićeve uloge u zaduživanju Crne Gore za 750 miliona eura kroz emisiju obveznica na berzi u Londonu. Optužbe o tom poslu su već neko vrijeme pripremane baražnom vatrom Nebojše Medojevića i Raška Konjevića (koji se kasnije ogradio od ranijih izjava) Prijava je bila zasnovana na manipulacijama i iskrivljivanju činjenica o čemu je Monitor već pisao i najavio da se priprema novi napad u susret glasanju 11. juna.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

EKONOMSKE PORUKE TOKOM KAMPANJE: Ne možete potrošiti koliko mi možemo obećati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Političari znaju kome se obraćaju kada obećavaju brda i doline nakon ovonedjeljnih izbora. Onima koji neće pitati gdje će ovdašnji poslodavci naći još oko milijardu eura godišnje (1.000.000.000) da bi isplaćivali prosječne plate koje ovih dana oni najavljuju

 

Ili mi nijesmo svikli na ovakve predizborne kampanje, ili su ključni politički akteri malo pretjerali tek, teško se nositi sa svim prosperitetom i blagostanjem koje nam obećavaju, a ostati vezan za zemlju.

Minimalna zarada porašće sa 450 na 700 eura (preko 50 odsto). Minimalna penzija sa 250 na 450 (80 odsto). Radni dan biće kraći (sedam sati). To u ime Evrope sad obećava njen lider i kandidat za premijera Milojko Spajić.

Ne zaostaje mnogo ni DPS pod komandom Danijela Živkovića. Budu li se oni pitali, nakon što započnu investicioni ciklus težak milijardu eura (odakle, kako, zašto baš milijardu…?) bruto zarade biće uvećane za 50 odsto. Penzije sljedstveno tome (minimalna penzija 350 eura) pa još dvocifren postotak preko.

Može li ljepše? Kad pročitate predizborni program PzP-a vidite da može. Tamo Nebojša Medojević i njegovi „garantuju“ da će „učiniti da Crna Gora bude uspješna zemlja Evropske unije, sa prosječnom platom iznad 1.000  eura, prosječnim penzijama iznad 700 eura, punim angažovanjem radno sposobnih građana i iskorijenjenim siromaštvom”.

Vozićemo se novim i dobrim putevima. Dva autoputa i dvije brze ceste obećava Evropa sad, do 2030. Sa juga na sjever Bar-Boljare. Sa zapada na istok Jadransko jonski autoput. Duž primorja brza cesta od Ulcinja do Herceg Novog i granice sa Hrvatskom. Duž sjevera brza cesta od granice Bosne i Hercegovine, preko Pljevalja do Bijelog Polja. Stare ideje za nova obećanja. Stare su i cijene prema kojima realizacija ova četiri projekta koštaju blizu četiri milijarde. Skoro pa četiri petine prošlogodišnjeg BDP-a, umalo pa dva ovogodišnja budžeta ili onoliko koliko Crna Gora danas duguje domaćim i stranim zajmodavcima. Ne računajući dugove opština i državnih preduzeća.

Po novim cestama vozićemo nove automobile – električne. Njihovu nabavku, obećavaju, subvencioniraće budući predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti iz koalicije Demokrate-URA Alekse Bečića i Dritana Abazovića. Pomagaće i nabavku solarnih panela za proizvodnju električne energije. A njih će, makar najsrećniji među nama (ili vlastima najbliži), ugrađivati na krovove novih stanova, kupljenih od države po cijeni troškova izgradnje na besplatnom (državnom) placu. Toliko od URA. Uz najavu da će uvećane plate u javnom sektoru i dalje rasti. Ima se, može se. Baš kao i penzije, socijalna davanja, jednokratne pomoći za socijalno ugrožene…

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PORUKA MINISTARSTVA PROSVJETE MATURANTIMA I OSTALIMA: Varanje se isplati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sistem je opet pokazao  da pravda i podržava varanje i prepisivanje. Po onoj staroj, ko je vama kriv što se nište snašli

 

Lopovi, lopovi orilo se u petak ispred zgrade Ministarsva prosvjete u kojoj je smješten i ispitni centar iz grla nezadovoljnih maturanata i roditelja. Oni su protestovali nakon što je Komisija za ocjenjivanje utvrdila da je njih 553 prepisivalo na maturskom izpitu iz CSBH jezika.

,,Mi smo tog dana ni krivi ni dužni bili kao taoci. Skandirali su, ulazili, lupali. Došla je i policija, a jedna je majka rekla – Sram vas bilo, uzimate budućnost mog djeteta”, priča za Monitor jedan od članova Komisije za ocjenjivanje. Kaže da su se osjećali užasno, da su se nakon drame oko maturskog ispita, koja još traje, mnogi članovi komisije razboljeli. ,,Radiš posao kako valja i kako pravila nalažu i doživiš sve ovo. Da te osuđuju, skandiraju, da smo kao taoci zatvoreni u sali, da se bojimo za bezbjednost… Duže od mjesec dana niko nam iz Ministarstva prosvjete nije odgovarao, a na kraju su svi bili spremni da svale krivicu na nas. Niko nije stao iza nas, niko nam se nije obratio”.

Ono što niko ne osporava je nedvosmislen nalaz komisije da je preko 500 maturanata prepisivalo. Što i nije neka novina, s obzirom da  maturske ispite godinama unazad prati ta priča. ,,Imamo slučajeve da su direktori tokom testiranja šetali učionicama i govorili nastavnicima da pomažu učenicima kako bi škola imala što bolje rezultate. Mi jednom moramo da kažemo stop prepisivanju. Uvijek ga je bilo, ali sada moramo da ga svedemo na najmanju moguću mjeru”, izjavio je nedavno predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Novo je što se taj način ,,polaganja” mature omasovio – tužilaštvo je formiralo predmet zbog „curenja“ testova na eksternom ispitu za polumaturante u aprilu. A ispit je ponovljen 26. maja. Tokom aprila javnost se upoznala i sa prepisivanjem testova iz maternjeg jezika putem vajber grupe Druženje.

Komisija je ocjenjivala maturske radove od 15. aprila do 23. maja 2023, a da nema mjesta ljutnji na njih obrazložili su i time da su testove ocjenjivali pod šiframa, ne znajući ni školu, ni opštinu, kao ni ime učenika.

Da su učenici, koji su prepisivali, ocjenjeni nulom i članovi Komisije su saznali u petak 2. juna kada je bio dan za prigovore. ,,Ko je ocijenio djecu sa nulom? Znam koje smo ocjene mi dali. Mi nule nismo upisali”, rekla je Milica Stanković, članica Komisije, gostujući na TV Vijesti. I u Ministarstvu prosvjete tvrde da su zaprepašteni tom odlukom.

U opštem rasulu oko maturskog ispita, desio se eksces jer su članovi Komisije stali iza svog rada. Punudili su đacima, da bi mogli da se upišu na fakultete, da vanredno polažu 13. juna.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović je nakon razgovora sa đacima i roditeljima zanemario stav struke i zatražio da se testovi ponovo pregledaju. Iz Komisije su odgovorili da to nije u skladu sa zakonom i ostali ka stavu da đaci treba vanredno da polažu.

Uslijedila je čistka – Vlada je ovlastila ministra prosvjete da smijeni direktoricu Ispitnog centra Crne Gore Draganu Dmitrović. Na telefonskoj sjednici smijenjen je i Upravni odbor Ispitnog centra, koji čine predsjednica Valentina Radulović Šćepanović i članovi Momir Radulović, Ana Savićević, Dragana Nenadović i Milica Lekić. Dragana Nenadović je razriješena i sa dužnosti glavnog ocjenjivača.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo