Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Montaža atrakcija

Objavljeno prije

na

Malo se ko u životu usrećio ako se umiješao u velike, pa i u sasvim male tokove istorije. Svi koji su pravili istoriju (ili njezine komadiće) dobivali su po nosu od svoje tvorevine, bolje reći, od onih kojima je nepodnošljivo svako ljudsko tvorenje. Što je tvorenje značajnije i humanije, zlim je dušama nepodnošljivije. Neka mi čitalac unaprijed oprosti ako zloupotrebljavam ovu kolumnu, pa sebe pokušam pribrojiti onima koji su na svojoj koži osjetili kako je stvaranje neoprostivi grijeh u „kulturi” koja samu sebe neprestano proždire od pakosti i zlih misli. Napola u spasonosnoj samoironiji mogao bih reći kako će mi se kao „prononsiranom” nagnutom deliji oprostiti sve što sam u životu činio prema svojoj mjeri stvari. Ne drži se u narečenoj „kulturi” istočnim grijehom to što čovjek ima drznuća da mjeru za sebe uzima iz sebe, jer i avetinje baš to rade. Nepodnošljivo je participijentima te „kulture” ako tvorevine po svojoj mjeri nijesu avetluci niti banalne stvari. Držim da se meni neće nikada oprostiti dvije stvari, a zasigurno je da će me prerasti i nadživjeti. Prva je to što sam stvorio Katedru za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Druga je moje učestvovanje u standardizaciji crnogorskog jezika. Da je pustoga literarnog dara jednoga Gogolja ili Čehova od osnovne fabule moga prvoga i neoprostivog grijeha dala bi se ispripovijedati lijepa novela. Njezina neobična fabula, prepuna fantasmagoričnih događaja, još uvijek dobija epilog. Nikad nijesam ni imao volje da bilježim karakteristične stranice te fabule u potonjih dvadeset i nešto godina. Nije uvijek zdravo podsjećati se. Zato je i Fridrih Niče negdje u svojim spisima hvalio spasonosnu moć zaboravljanja i prezir prema arhivarskom porivu datiranja. Zato će i istorija moje Katedre, ako nekad kakav dokoličar odluči da je napiše, biti prikladno dosadna, suvoparna, faktografski nakićena i lišena onoga glavnoga što se u njoj doista odigravalo: drama sukoba volje za stvaranjem i volje za razaranjem!

O drugom sam svom grijehu ovdje htio nešto reći. Vuče me on za jezik, jer jarko zrcali „ozračjem” vremena u zemlji u kojoj živim. Kada ljetos obznanismo Pravopis crnogorskog jezika brojni mediji u mojoj otadžbini bili su zatečeni događajem. Reagovali su na njega na standardno glupi način, prema obrascu zajedljivih i neinventivnih viceva o Crnogorcima, tako omiljenih bratskom „duha” i njegovom odnosu prema „drugom oku”. Malo su se sprdali na moj račun, malo su režali, malo prijetili, ali sve u granicama opšte nekulture većine ovdašnjih medija. Ubrzo su shvatili da nijesam dovoljno kažnjen za svoj veliki lingvistički grijeh, pa su instrumentalizovali i medijski napumpali „slučaj” jednog moga bivšeg asistenta. Nije teško pogoditi da sam u medijskoj kampanji proglašen teškim krivcem za nastali „slučaj”. No, kako se stvar nije razvijala u željenom pravcu dotični je veselnik nagovoren na operetni „štrajk glađu”, koji je trajao pola dana. U zemlji u kojoj stotine i stotine nesrećnika i nezadovoljnika štrajkuju na sve strane, liježu na puteve i željezničke pruge, u očajanju sebi sijeku prste itd., pa sve to mediji jedva da proprate, o „štrajku” moga bivšega asistenta izvještava se danima. Razumije se, mene niko iz medija ne zove da čuje i tzv. „drugu stranu”.

Većina nastavnika i saradnika s moje Katedre šalje medijima saopštenje za javnost. U njemu jasno staju u moju odbranu. Ni jedan jedini medij u državi Srbiji nije htio da objavi to saopštenje. Preostalo mi je da zbijam šale na vlastiti račun. Zahvaljujući crnogorskom jeziku postao sam gemišt Hitlera, King Konga, Godzile, dr Mabuzea i Fredija Krugera. Ni Mel Bruks to ne bi bolje sastavio u jednom insanu!

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo