Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Pravo na grob

Objavljeno prije

na

Ima vremena kad u istorijskoj malaksalosti narodom zagospodari misao o smrti i nesreći. Jedan je ruski teolog, pišući za neku zapadnu enciklopediju početkom 20. vijeka studiju o istočnom hrišćanstvu, tj. pravoslavlju, postavio neobičnu hipotezu. Tvrdio je da su južni i istočni Sloveni u procesu hristijanizacije od Vizantije primili ideologiju teškog umora zemaljskog. S hrišćanstvom, bolje reći – kao hrišćanstvo, primali su slabotinju staračkog duha teške dešperacije civilizacije koja je vjekovima propadala. To znači da su jednu duhovno moćnu i životvorno entuzijastičku religiju slobode, ljubavi i nade, što bijaše hrišćanstvo u svom izvornom obliku, preuzeli u obliku koji je do te mjere bio devastiran duhom umiruće Vizantije da je iz njega mogao dalje da „isklija” samo teški tanatološki i fatalistički grč. Taj je grč tokom dugog niza vijekova podsticao turobnu narodnosnu ideologiju pravoslavnih Slovena. Iz nje se mentalitetski učvrstila najlošija moguća vrijednosna inverzija života i smrti, nesposobnost za aktivni i kreativni život, pa i ontološki fatalizam. Iza krinke naknadne priče o slobodarstvu on se istorijski opredmetio u ropstvu tuđinima, ropstvu kao unutrašnjem stanju narodnog života, pa i ropstvu kao trajnijoj konstanti „narodnog duha”.

Jedan oblik te ideologije smrti u potonje vrijeme preskače južnoslovenske konfesionalne granice, pa kao kakva tanatološka groznica zahvata srpske i hrvatske duhovne prostore i penje se put Alpa i Karavanki, Kočevskog roga i Blajburga. Ne briže mnogo trubači te ideologije o pravu na život na „ovim prostorima”, iako je od svih ljudskih prava u potonje dvije decenije najugroženijim bivalo baš to pravo. Sve su im se misli i „razvojne perspektive” usredsredile na „pravo na grob”. Zdravom razumu se ne da da to „pravo” smjesti negdje na listu tzv. osnovnih ljudskih prava. Po normama humanosti i osjećaja pijeteta za one koji su nekada živjeli, pa ostali „bez groba i mramora”, nekako bi se i mogla razumjeti potreba živih da im obilježe grobna mjesta. Sa stanovišta osnovne političke pismenosti i istorijskog obrazovanja ne može se prihvatiti stav da su svi kojima treba da pripadne „pravo na grob” u svoje vrijeme, poslije završetka Drugog svjetskog rata, na pravdi boga, „ni krivi ni dužni!” bili nevine žrtve „komunističkih krvoloka”.

Niko razuman ne može sporiti da je u masovnim grobnicama, rasijanim od Srbije do Blajburga tokom 1945. etc. godine smrt našlo ko zna koliko nevinih ljudi. A može li ko sporiti da se u tim istim grobnicama nalazi veliki broj onih koje je stigla zaslužena kazna i po božjoj i po prirodnoj i po ljudskoj pravdi? Ne leže u tim grobnicama Srbi, Hrvati, Crnogorci, Slovenci, Njemci i ko zna još koji, nego – osim nevine nejači – fašistički i nacistički zlikovci, ustaše, četnici i kvislinzi od svake vrste. Dakle, leže ubice, ratni zločinci, krvoloci, silovatelji…

Valjalo bi za početak, ako je ideolozima „prava na grob” zaista stalo do istorijske istine, pravde i humanosti, jasno utvrditi kriterije krivice i nevinosti u ratnom vihoru Drugog svjetskog rata. Ako im je stalo da amnestiraju fašizam ili da na hohštaplerski način izjednače fašizam i antifašizam, pa nadalje i fašizam i komunizam, onda programski valja raščistiti jednu stvar. Od fašizma (i nacizma), komunizma i liberalizma svijet je doživio najstrašnija zla! Fašizam i nacizam programski i ideološki eksplicitno htjeli su to zlo! Komunizam i liberalizam ga nijesu htjeli. Zlo nije bilo njihov program. Praksa, naprotiv, i jednome i drugome bila je i još jeste nešto sasvim drugo!

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo