Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

„Čip“ inferiornosti

Objavljeno prije

na

Ozbiljno su se zabrinuli neki moji „dijasporični” Crnogorci zbog toga što su u javnosti na tako drastičan način isplivale ozbiljne razlike u crnogorskom državnom vrhu oko uspostavljanja diplomatskih odnosa s Kosovom. Briga im je toliko velika da su me, ničim ozbiljnim izazvani, počeli gurati po svaku cijenu u ono što nijesam. A izvjesno je, nijesam „kremljolog” za unutrašnje odnose u vrhu vladajuće političke ekipe Crne Gore. Zaludu im objašnjavam da u toj ekipi i oko nje nemam nikoga ko bi mi šaptao dvorske tajne. Štaviše, za saznavanje tih tajni nemam nikakvog posebnog interesa, jer me ljudski i profesionalno zanimaju bitnije tajne ovoga i onoga svijeta. Ne vjeruju mi ni kad se pravdam da sve što se čini u političkoj Crnoj Gori mogu analizirati samo na osnovu onoga što kao i svaki drugi gledalac ili čitalac vidim, čujem i pročitam u medijima. Čak sam, bogu hvala, daleko i od podgoričke čaršije, koja – kao i sve čaršije na kugli zemaljskoj – zna sve o svemu, tj. ništa ni o čemu. Isto tako, od kad sam, tamo daleko u 20. vijeku završio studije, u mozak sam „instalirao komandu” za automatsko iskopčavanje i brisanje svih vijesti koje proizvode i šire tzv. terazijski Crnogorci. Tako mi ni njihove dezinformacije ne mogu dodatno iskriviti ono malo neznanja.

Kad vidim da traženo objašnjenje o tome „šta se ovo čini u Crnoj Gori” ne mogu izbjeći, onda potegnem jedno opštepoznato tumačenje. Ne smeta što ono izgleda i zvuči kao da objašnjavam prilike u Nikolinoj kraljevini, a ne u državi koja optira da uđe u evropsko društvo modernih naroda. Previše je tu sličnosti da bi se tumačenje odbacilo zbog toga što počiva na nategnutim analogijama. Nažalost, koliko su neke karakteristike vladajuće političke „elite” istorijski premijerno pokazane u nekadašnjoj nikolajevskoj, toliko se na čemeran način ponavljaju u političkoj „eliti” današnje suverene Crne Gore.

Prva karakteristika je patološka vlastoljubivost koja ne bi prezala da svu Crnu Goru laguma i preda okupatoru, samo da se namiri u beskrajnoj žudnji za vladanjem. Zato se, bez ustezanja i građanskog rafinmana, može i smije reći i ovo: jednom broju političara koji sjede pri samom vrhu crnogorske piramide vlasti ne može se vjerovati da su bezrezervno odani ideji samostalne i slobodne Crne Gore čak ni kad bi „golom guzicom śeli na šporet” da uvjere u suprotno! U njihovu odanost Crnoj Gori može se vjerovati koliko i Nikolinoj vladajućoj „eliti” poslije 1918. godine kada je svakome postalo jasno kako je sramotno izdala Crnu Goru i kralja kojemu se zaklela. I zato, daj svemogući bože da niko moj ne doživi opet tu godinu i ne vidi na što je sve spreman legendarni karakter crnogorski!
Druga karakteristika je crnogorsko prokletstvo kolonijalne svijesti. U hipotalamusima većine vodećih crnogorskih političara, a izgled, držanje i riječi tu odista ne varaju, sadržano je duboko osjećanje inferiornosti prema Srbiji i Beogradu. Zapravo, ugrađen je najstupidniji istorijski mitologem o „izdajstvu srpstva”, o potrebi svoga „žrtvovanja za srpstvo”, o odustajanju od svojih interesa kada su u pitanju „interesi srpstva” etc. Ti me crnogorski političari, a strašno je za Crnu Goru to koliko su visoko pozicionirani na piramidi vlasti, podsjećaju na junake onih holivudskih filmova u kojima se žanrovski miješaju horor i naučna fantastika. To su oni kojima je ugrađen odgovarajući čip, pa u ključnom momentu, vođeni daljinskim upravljačem, treba da počine neko veliko zlo.
Ima li ikoga danas u Crnoj Gori da ozbiljno omete komandne signale što nesmetano putuju od tih upravljača do „čipova”?

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo