Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Na rubu ponora

Objavljeno prije

na

Donedavno najbogatiji Rus, Oleg Deripaska u sve je većim nevoljama. U posljednjih godinu dana navodno je izgubio 24,5 milijarde dolara pošto je globalna finansijska kriza zahvatila Rusiju i oborila cijene aluminijuma. Ovaj tajkun je pogođen je i zato što mora da odustaje od pojedinih projekata, dok mu sudski poklisari sve češće kucaju na vrata s tužbama koje podnose donedavni partneri. Iz Moskve stižu vijesti da Deripaska može izgubiti kontrolu nad najvećim svjetskim proizvođačem aluminijuma United Co. Rusal koji se urušava pod dugom od 14 milijardi dolara i opadajućih cijena metala Posrtanje Deripaskinog Rusala se osjeća i u Crnoj Gori. Iz CEAC je stigla vijest da je Deripaska obustavio učešće u finansiranju projekta elitnog ljetovališta sa marinom Porto Montenegro u Bokokotorskom zalivu. Sekretar za štampu ruskog milijardera Sergej Babičenko je objasnio da je Deripaska odustao od učešća u finansiranju Porto Montenegro zbog finansijske krize u koju je zapao. Prioritet će mu biti restrukturiranje i podrška njegovim poslovima u Rusiji. Babičenko je naglasio da je u ovom projektu Deripaska učestvovao kao pojedinac, i da kompanije Rusal i Bazel ,,nemaju nikakvu vezu” sa Porto Montenegrom. Saopšteno je takođe da Deripaska ostaje vlasnik udjela u Porto Montenegru i da se projekat realizuje u skladu sa ranije usvojenim planom. Njegovi partneri u tom poslu su vlasnik najveće mađarske građevinske kompanije Trigranit Šandor Demjan, kanadski biznismen, osnivač i direktor korporacije Barik Gold Piter Mank, kopredsjednik savjeta direktora američke investicione kompanije Atticus Capital Natanijel Rotšild i predsjednik mađarske OTP banke Šandor Čani.

Ranije je najavljeno da je Porto Montenegro trebalo da bude najskuplje  ljetovalište na Sredozemlju. Postavlja se, međutim, pitanje da li u vrijeme ekonomske krize milioneri i njihove jahte mogu biti namamljeni sa francuske rivijere u nekadašnje vojno pristanište na Balkanu? Oliver Korlet, upravni direktor Porto Montenegro, izjavio je za britansku novinsku agenciju Rojters da bi sidrište koštalo 130.000 eura godišnje za jahtu od 75 metara, u poređenju sa oko milion eura za godinu dana na Antibima, u Francuskoj.

,,Taj projekt je intrigantan,” dodao je predstavnik Svjetske banke Jan-Piter Olters. ,,On privlači segment koji će možda biti najmanje pogođen krizom. To bi možda moglo da upali.” Mank, 82-godišnjak, posjeduje kontrolne dionice u Porto Montenegro i znatno bogatstvo od zlata, jedne od najvećih investicija u sadašnjoj globalnoj krizi. No, ima mišljenja da se problemi mogu pojaviti ukoliko se ekonomska kriza proširi na Crnu Goru, što je moguće. Prva sidrišta i rezidencije trebalo bi da budu gotovi do ljeta, iako ništa do sada nije ponuđeno na prodaju. ,,Definitivno smo usporili izgradnju našeg projekta kako bismo razumjeli kakva će biti potražnja,” kazao je Korlet. Ranije je saopšteno da je ukupna vrijednost projekta procijenjena na 8, 3 milijardi dolara. Projekat Porto Montenegro predviđao je, pored ostalog, izgradnju dva hotela luks kategorije, 65 vila i gradnju 650 vezova, od kojih će 130 primati jahte duge 30 i više metara.

U ruskim medijima pojavio se veliki broj tekstova povodom Deripaskine odluke, sa naslovima zbog kojih crnogorska obala vjerovatno neće privući velikoplatežne ruske turiste: “Deripaska napušta primorje Crne Gore”, “Deripaska zamrznuo Crnu Goru” , “Sezona bez odmarališta”… Sa Deripaskinim finansijskim nevoljama povezana je i kriza u podgoričkom Kombinatu aluminijuma. Skoro istovremeno kada je saopšteno da je Deripaska napustio Poroto Montenegro, Vlada Crne Gore saopštila je da planira podnošenje tužbe protiv Centralno-evropske aluminijske kompanije, većinskog vlasnika Kombinata aluminijuma Podgorica zbog kršenja kupoprodajnog ugovora. Ruski milijarder Deripaska, prema tvrdnjama crnogorske Vlade, ne ispunjava investicione i druge obaveze iz kupoprodajnog ugovora. Ruska kompanija ranije je tužbom od Crne Gore zatražila odštetu od oko 300 miliona eura zbog toga što joj Vlada, navodno, nije prikazala realno stanje imovine i sredstava u KAP-u i Rudnicima boksita Nikšić prilikom prodaje.  Prvo ročište u sporu vodiće Arbitražni tribunal u Frankfurtu. Sudbina KAP-a i dalje je neizvjesna, pošto vlasnik nije prihvatio vladin plan o prevazilaženju krize u toj kompaniji.

Milan BOŠKOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZNACI: Stara fotografija, za nove poene

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zašto je poslanik Raško Konjević prećutao da je za fotografiju policajca Veselina Tabaša i Nasera Keljmendija saznao još u julu 2014. godine, kada je bio ministar unutrašnjih poslova. To proizilazi iz službene zabilješke u koju je Monitor imao uvid

 

Nakanadna pamet ili nešto drugo, tek nedavno se lider SDP-a Raško Konjević dosjetio da sa javnošću podijeli saznanja da se aktuleni prvi barski policajc Veselin Tabaš fotografisao sa Naserom Keljmendijem, osuđenim za mnogobrojna krivična djela. Konjević je krajem prošlog mjeseca pokazao ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću fotografiju Tabaša sa kontroverznim kosovskim biznismenom, tokom saslušanja ministra na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu. Konjević je poručio da je trebalo provjeriti do kraja Tabaša.

„Ako nije, sada je prilika da se provjere relacije između Keljmendija i novog načelnika CB Bar“, zaključio je.

Konjević je, međutim, iz njemu znanih razloga prećutao da je za tu fotografiju saznao još u julu 2014. godine kada je bio ministar unutrašnjih poslova. To proizilazi iz službene zabilješke koju smo imali na uvid, a koju je povodom sporne fotografije sačinio lično policajac Tabaš i adresirao na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Fotografija na kojoj se nalazim ja sa licem Naserom Keljmendijem nastala je, koliko se mogu setiti, 2010. godine. Fotografiju je uslikao krim-tehničar CB Bar S.D. u službenim prostorijama OB Ulcinj u kancelariji za prepoznavanje lica“, dio je službene zabilješke.

Policajac Tabaš tada je objasnio da je to bila jedina slobodna kancelarija u koju je policija izvršila prepoznavanje Keljmendija.

U njoj je bilo još najmanje pet policajaca, čija imena je naveo. To su bili pripadnici barske ali i ulcinjske policije.

Zbog nedostatka mjesta, kako tvrdi, sjeo je pored Keljmendija, dok su ostale kolege bile u istoj prostoriji sa njima, o čemu mogu i oni svjedočiti.

Tabaš je detaljno pojasnio i da su tu proveli izvjesno vrijeme jer je u toku bio pretres stanova i hotela Kaza Grande u Ulcinju, koji je vlasništvo Keljmendija, zbog sumnje da je njegov sin Liridon falsifikovao lične isprave.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 7. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NAKON 3. MAJA – DANA SLOBODE MEDIJA: U službi države ili javnost

Objavljeno prije

na

Objavio:

Duže od deceniju datiraju prijedlozi da se poveća zakonska zaštita medijskih radnika i pooštre kazne za napade na novinare. Političke volje za njihovo usvajanje nije bilo. Da se nešto mora raditi na zapuštenom polju medijskih sloboda, dok ne bude kasno, za sada, na riječima, svjesni su iz nove vlasti

 

Tokom prošle godine zabilježeno je 16 – napada, hapšenja i prijetnji novinarima. Samo za dva mjeseca ove godine imamo četiri napada – Jelena Jovanović, Sead Sadiković, Esad Kočan i Nebojša Šofranac, i dvije prijetnje ekipama TV Vijesti i TV Budva.

Da se nešto mora raditi na zapuštenom polju medijskih sloboda, dok ne bude kasno, svjesni su i iz nove vlasti. Premijer Zdravko Krivokapić je nakon posljednjeg napada kazao da je zamolio ministarku zaduženu za medije Tamaru Srzentić „da što prije svakom novinaru da status službenog lica, mislim da to može mnogo štošta promijeniti”.

Premijer se pogrešno izrazio jer novinarima ne treba status, već dodatna zaštita i zakonom propisane odredbe da se napad i ometanje u vršenju posla od javnog interesa, kaznama tretiraju kao napad na službeno lice. Spin oko statusa službenog lica bivša vlast je često koristila da unese zabunu i da ne prihvati inicijative oko uvođenja oštrijih kazni za napade na novinare.

„Novinari i službena lica ne mogu da se poistovjete, jer razlozi za njihovu zaštitu nisu isti. Službena lica imaju ovlašćenja da primjenjuju zakon, koja novinari nemaju, ali novinari treba da dobiju pojačanu zaštitu, kao i službena lica, zato što rade posao od javnog interesa koji sa sobom nosi povećan rizik po bezbjednost i to treba jasno razgraničiti. Tako da mislim da se tu radi o terminološkom nerazumijevanju, nije to teško pravilno propisati“, kaže za Monitor Tea Gorjanc-Prelević.

Na Dan slobode medija ministar policije Sergej Sekulović je ispravio premijera i objasnio da će njegovo ministarstvo preložiti da se svaki napad na medijskog radnika tretira kao napad na službeno lice. To će se postići tako što će MUP pristupiti izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, na osnovu kojih bi novinari, poput službenih lica bili zaštićeni u slučaju ometanja vršenja svog posla. Sekulović je najavio da će inicirati i izmjene Krivičnog zakonika: „Na ovaj način doprinijećemo većoj sigurnosti novinara, tako što će se pooštriti prekršajna i krivična odgovornost onih koji pokušaju da utiču na bilo koji način na rad novinara“.

Predlozi o pooštravanju kazni za napade na novinare datiraju iz 2008, tada su ih inicirali Pokret za promjene, Socijalistička narodna partija i MANS. Sve do sada nije bilo političke volje da se oni usvoje.

„Akcija za ljudska prava (HRA) je možda prva to 2010. godine i formulisala kao konkretne odredbe s obrazloženjem i zajedno sa Sindikatom medija se poslednjih godina zalagala da se to usvoji“, kaže Gorjanc-Prelević i navodi da ti prelozi mogu da se koriste kao polazište za najavljene izmjene.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 7. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

POSKUPILE OSNOVNE ŽIVOTNE NAMIRNICE: Novi nameti, teže i breme

Objavljeno prije

na

Objavio:

Najnovija poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori, za razliku od drugih država, nisu propraćena otporom građana. Dok  se posljedice krize sve snažnije osjećaju, reakcije države nema

 

Najnovija poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Crnoj Gori, za razliku od drugih država, nisu propraćena buntom. Čak ni spontanim protestom, u skladu sa epidemiološkim mjerama. Tek je poneka stidljiva objava na društvenoj mreži Fejsbuk, u kojoj se građani pitaju kakve će sve načine još morati da izmisle kako bi pregrmili od prvog do prvog u mjesecu… I dok se posljedice krize sve snažnije osjećaju, reakcija države nema.

U posljednjih desetak dana, cijene najosnovnijih životnih potrepština – brašna i ulja u crnogorskim marketima uvećane su za 10 do 30 odsto. Poskupili su i so i šećer, takođe za oko 10 odsto. Tako će sada građani, na primjer, umjesto dosadašnjih euro, za ulje morati da izdvoje i do 1,50 eura, a za kilo brašna umjesto 40 centi, 45.

Glavni razlog za povećanje cijena, kako su objasnili iz pojedinih trgovačkih kompanija, leži u tome što su proizvođači i dobavljači namirnica koje se ne proizvode u Crnoj Gori povećali svoje cijene. Osim toga, poskupilo je i gorivo, odnosno transport. Najupečatljiviji učinak pandemije izazvane virusom COVID-19 ogleda se u tome što je, i pored povećanja cijena naftnih derivata, litar najjeftinijeg jestivog ulja trenutno skuplji od litra eurodizela, čija je cijena 1,13 eura.

I voće i povrće je poskupilo. Tako je na zelenoj pijaci TC Bazar u Podgorici za kilogram jabuka potrebno izdvojiti od 1,30 do 1,70 eura. Za avokado i čitavih osam.

Krastavac se može kupiti po cijeni od euro i po do dva i po, a paradajz od dva do dva i po. Crni luk košta od euro do euro i po, a krompir od 0,60 do 0,80 centi.

I cijene ribe su porasle. Kilogram pastrmke sada košta pet eura.

Poskupljenje namirnica očekuje se i u narednom periodu. To, za posljedicu, ima i poskupljenje druge hrane u kojoj se one nalaze, poput hljeba i drugog peciva, prerađevina, slatkiša,…

Predlogom budžeta za 2021. godinu najavljeno je povećanje akciza na duvanske i proizvode od šećera i kakaoa, kao i na sladolede, alkohol i gazirana pića. To je jedna od mjera poreske politike koja će sa primjenom početi 1. jula. Tako bi se, predloženim rješenjem, akcize na zaslađena pića i alkohol povećale sa 25 na 35 eura po hektolitru, 72 centa po kilogramu za slatkiše, a za duvanske proizvode sa 37 na 51 euro na hiljadu komada cigareta.

Iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) upozoravaju da će taj predlog dovesti do rasta cijena, smanjenja prodaje, povećanja obima sive ekonomije a, u konačnom, i do smanjenja prihoda za državu. To je ocijenjeno na sastanku, održanom krajem aprila u prostorijama PKCG-e. ,,To je pokazala praksa iz prethodnih godina, sa istim scenarijem u dijelu akcizne politike. Sem toga, akcize će zbog porasta cijena uticati i na konkurentnost naše turističke destinacije”, kazala je tom prilikom potpredsjednica PKCG-e Nina Drakić.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 7. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo