Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Na rubu ponora

Objavljeno prije

na

Donedavno najbogatiji Rus, Oleg Deripaska u sve je većim nevoljama. U posljednjih godinu dana navodno je izgubio 24,5 milijarde dolara pošto je globalna finansijska kriza zahvatila Rusiju i oborila cijene aluminijuma. Ovaj tajkun je pogođen je i zato što mora da odustaje od pojedinih projekata, dok mu sudski poklisari sve češće kucaju na vrata s tužbama koje podnose donedavni partneri. Iz Moskve stižu vijesti da Deripaska može izgubiti kontrolu nad najvećim svjetskim proizvođačem aluminijuma United Co. Rusal koji se urušava pod dugom od 14 milijardi dolara i opadajućih cijena metala Posrtanje Deripaskinog Rusala se osjeća i u Crnoj Gori. Iz CEAC je stigla vijest da je Deripaska obustavio učešće u finansiranju projekta elitnog ljetovališta sa marinom Porto Montenegro u Bokokotorskom zalivu. Sekretar za štampu ruskog milijardera Sergej Babičenko je objasnio da je Deripaska odustao od učešća u finansiranju Porto Montenegro zbog finansijske krize u koju je zapao. Prioritet će mu biti restrukturiranje i podrška njegovim poslovima u Rusiji. Babičenko je naglasio da je u ovom projektu Deripaska učestvovao kao pojedinac, i da kompanije Rusal i Bazel ,,nemaju nikakvu vezu” sa Porto Montenegrom. Saopšteno je takođe da Deripaska ostaje vlasnik udjela u Porto Montenegru i da se projekat realizuje u skladu sa ranije usvojenim planom. Njegovi partneri u tom poslu su vlasnik najveće mađarske građevinske kompanije Trigranit Šandor Demjan, kanadski biznismen, osnivač i direktor korporacije Barik Gold Piter Mank, kopredsjednik savjeta direktora američke investicione kompanije Atticus Capital Natanijel Rotšild i predsjednik mađarske OTP banke Šandor Čani.

Ranije je najavljeno da je Porto Montenegro trebalo da bude najskuplje  ljetovalište na Sredozemlju. Postavlja se, međutim, pitanje da li u vrijeme ekonomske krize milioneri i njihove jahte mogu biti namamljeni sa francuske rivijere u nekadašnje vojno pristanište na Balkanu? Oliver Korlet, upravni direktor Porto Montenegro, izjavio je za britansku novinsku agenciju Rojters da bi sidrište koštalo 130.000 eura godišnje za jahtu od 75 metara, u poređenju sa oko milion eura za godinu dana na Antibima, u Francuskoj.

,,Taj projekt je intrigantan,” dodao je predstavnik Svjetske banke Jan-Piter Olters. ,,On privlači segment koji će možda biti najmanje pogođen krizom. To bi možda moglo da upali.” Mank, 82-godišnjak, posjeduje kontrolne dionice u Porto Montenegro i znatno bogatstvo od zlata, jedne od najvećih investicija u sadašnjoj globalnoj krizi. No, ima mišljenja da se problemi mogu pojaviti ukoliko se ekonomska kriza proširi na Crnu Goru, što je moguće. Prva sidrišta i rezidencije trebalo bi da budu gotovi do ljeta, iako ništa do sada nije ponuđeno na prodaju. ,,Definitivno smo usporili izgradnju našeg projekta kako bismo razumjeli kakva će biti potražnja,” kazao je Korlet. Ranije je saopšteno da je ukupna vrijednost projekta procijenjena na 8, 3 milijardi dolara. Projekat Porto Montenegro predviđao je, pored ostalog, izgradnju dva hotela luks kategorije, 65 vila i gradnju 650 vezova, od kojih će 130 primati jahte duge 30 i više metara.

U ruskim medijima pojavio se veliki broj tekstova povodom Deripaskine odluke, sa naslovima zbog kojih crnogorska obala vjerovatno neće privući velikoplatežne ruske turiste: “Deripaska napušta primorje Crne Gore”, “Deripaska zamrznuo Crnu Goru” , “Sezona bez odmarališta”… Sa Deripaskinim finansijskim nevoljama povezana je i kriza u podgoričkom Kombinatu aluminijuma. Skoro istovremeno kada je saopšteno da je Deripaska napustio Poroto Montenegro, Vlada Crne Gore saopštila je da planira podnošenje tužbe protiv Centralno-evropske aluminijske kompanije, većinskog vlasnika Kombinata aluminijuma Podgorica zbog kršenja kupoprodajnog ugovora. Ruski milijarder Deripaska, prema tvrdnjama crnogorske Vlade, ne ispunjava investicione i druge obaveze iz kupoprodajnog ugovora. Ruska kompanija ranije je tužbom od Crne Gore zatražila odštetu od oko 300 miliona eura zbog toga što joj Vlada, navodno, nije prikazala realno stanje imovine i sredstava u KAP-u i Rudnicima boksita Nikšić prilikom prodaje.  Prvo ročište u sporu vodiće Arbitražni tribunal u Frankfurtu. Sudbina KAP-a i dalje je neizvjesna, pošto vlasnik nije prihvatio vladin plan o prevazilaženju krize u toj kompaniji.

Milan BOŠKOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo