Povežite se sa nama

DRUŠTVO

NA STARTU NOVOG ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Procvjetala divlja gradnja na primorju

Objavljeno prije

na

Donošenje novog, kontroverznog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata obilježilo je godinu za nama. Kao rijetko koji zakonski dokument prije toga, ovaj set novih, revolucionarnih pravila u oblasti planiranja prostora Crne Gore i izgradnji objekata, izazvao je interesovanje građana, strukovnih i nevladinih organizacija i lokalnih samouprava, koji su tokom šest mjeseci javnih rasprava i debata, ubjedljvom argumentacijom osporavali valjanost predloženih zakonskih odredbi.

Međutim, ni struka ni nauka nisu pomogle da se zaustavi pokrenuta mašinerija Vlade i Ministarstva održivog razvoja i turizma i kampanja kojom je rukovodio agilni ministar Pavle Radulović, u namjeri da se iz temelja promijeni sve ono što se prethodno primjenjivalo u toj oblasti u Crnoj Gori.

Usvojenim zakonskim rješenjima poslovi planiranja prostora centralizovani su na nivou Vlade, u okviru MORT-a. Oduzete su sve ingerencije lokalnim upravama u poslovima planiranja prostora i izdavanja odobrenja za gradnju. Ukinute su građevinske i upotrebne dozvole, pa se čitav niz poslova koji su bili u nadležnosti opština, prenio na Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Vlada premijera Duška Markovića uspjela je u namjeri da svu moć u upravljanju prostorom prenese u svoje ruke, da zahvaljujući radikalnim zakonskim rješenjima neometano eksploatiše preostale vrijedne i atraktivne lokalitete na primorju.

Zakon je usvojen po hitnom postupku, na vanrednom zasijedanju republičkog parlamenta 30. septembra, vulgarnom političkom trgovinom, uz čuvena noćna ubjeđivanja poslanika manjinskih i patuljastih partija, Bošnjačkog saveza, Hrvatske građanske inicijative, Sopcijaldemokratije i Liberalne partije, bez čijih glasova ne bi prošao.

Nakon dva mjeseca primjene novog Zakona, žurba oko njegovog usvajanja pokazala se posve nepotrebnom, osim ako iza nje nisu stajali neki skriveni ciljevi. Ministarstvo je pokazalo potpunu nepripremljenost za primjenu zakona u praksi. Samo desetak dana nakon stupanja novog Zakona na snagu, ministar Radulović donosi uredbu kojom oduzete poslove oko izdavanja urbanističko-tehničkih uslova – vraća lokalnim upravama.

To je bila upravo ona odrednica oko koje su predstavnici primorskih opština imali najviše prigovora, koje je ministar Radulović samouvjereno odbijao kao neutemeljene.

Zakonska norma po kojoj urbanističke uslove izdaje isključivo MORT, naprasno je promijenjena. Opštinama je već 19. oktobra vraćeno pravo izdavanja urbanističkih uslova, ali u ograničenom trajanju, samo do 31. decembra 2018. Dok ministar ne pripremi svoje službe za ove zahtjevne poslove.

Inače, idejna rješenja objekata izrađenih na osnovu uslova izdatih u opštinskim sekretarijatima za urbanizam, ipak idu na saglasnost glavnom državnom arhitekti, novoj instituciji u okviru u MORT-a. Tako će se investitori sa zahtjevima za izdavanje odobrenja za gradnju šetati od opština do Ministarstva i natrag.

Glavnom državnom arhitekti data su velika ovlašćenja, među kojima je davanje saglasnosti na idejno rješenje za sve vrste objekata kao i saglasnosti na vizuelni izgled objekata i naselja, ali i svih vrsta privremenih objekata, trgova, javnih prostora…

Na funkciju glavnog državnog arhitekte Vlada je u novembru imenovala arhitektu Dušana Vuksanovića, profesora na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici. Arhitekta Vuksanović kadar je ministra Radulovića, na čiji je predlog i postavljen na ovu visokorangiranu poziciju bez javnog konkursa, kao generalni direktor Direktorata Glavnog državnog arhitekte.

Državni arhitekta Vuksanović koji se od sada pita praktično za sve u oblasti igradnje objekata i gradova u Crnoj Gori, posjeduje diplomu Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, sa užom specijalizacijom za energetsku efikasnost zgrada, što nije bila smetnja za zvanje prvog arhitekte u državi.

Uskoro ističe zakonski rok od tri mjeseca tokom kojeg su opštine bile obavezne da imenuju svoje gradske arhitekte. Za sada je jedino predsjednik Opštine Ulcinj Nazif Cungu, imenovao arhitektu Valona Buzuk za glavnog arhitektu ovog turističkog grada.

Praznine nastale ukidanjem jednih i nedostatkom novih službi koje je zakonskim rješenjima prigrabio MORT, poslužile su investitorima diljem Crne Gore za neometanu bespravnu gradnju koja je od usvajanja novog Zakona prosto procvjetala.

Divlji graditelji utrkuju se ko će brže i više izgraditi dok se ministar Radulović ne snađe u obilju poslova koje je na sebe preuzeo.

Za bespravnu gradnju nadležna je isključivo Urbanističko-građevinska inspekcija, služba koja je u skladu sa novim zakonom ukinuta u Upravi za inspekcijske poslove i vraćena u okvire MORT-a.

Iako je ministar uvjeravao javnost u efikasnost buduće inspekcijske službe koja će brojati oko 70 inspektora, to se nije dogodilo, pa je mali broj izvršilaca nedovoljan da kontroliše cijelu državnu teritoriju. To je divljim graditeljima dalo vjetar u leđa pa su prionuli na posao.

Divlje višespratnice niču u Tivtu, Budvi, Ulcinju…a da niko iz MORT-a ne reaguje, Nastao je pravi mali raj za sve one koji žele da grade mimo planskih rješenja u nadi da će svoje bespravne građevine jednostavno legalizovati.

Oni koji su ranije započeli svoje divlje objekte, sada su mirno nastavili i priveli gradnju kraju. U centru Budve završno ruho, spreman za tržište, dobio je soliter od 14 spratova za koje investitor nema niti jedan papir, nijedno odobrenje za gradnju ni od Opštine ni od Ministarstva održivog razvoja i turizma. Istovremeno su ovog betonskog monstruma zaobišle sve nadležne inspekcijske službe Uprave za inspekcijske poslove iz Podgorice, kao i nadležni inspektor ove institucije, sa službom u Budvi. Uzalud se mnogi građani pitaju kako je tako nešto moguće, pored činjenice da je u Crnoj Gori bespravna gradnja krivično djelo za koje je predviđena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

Bespravnim graditeljima zatvorom je, doduše verbalno, prijetio gotovo svaki ministar od 2008., kada je ovakva incijativa pravno uređena. Što su više bivši i sadašnji ministri Predrag Sekulić, Branimir Gvozdenović i Pavle Radulović glumili strogoću, to su divlji graditelji bili učinkovitiji.

Kako domaći, tako i strani. Nije poznat nijedan primjer da je neki investitor bespravnog objekta za takvo krivično djelo završio u Spužu. Naprotiv, u skladu sa novim Zakonom o planiranju i izgradnji legalizovaće sve što su sazidali.

Branka PLAMENAC

Komentari

DRUŠTVO

KRIMINAL U SLUŽBI DRŽAVE I OBRNUTO: Belivuk i Miljković – državni vojnici oba oka u glavi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Veljko BelivukMarko Miljkovići njihova kriminalna grupa se pred Specijalnim sudom u Beogradu terete , za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje. Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana, koji je  kasnije likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu

 

 

Skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru dvojici elitnih beogradskih kriminalaca 28. decembra 2020. godine je nedavno koštalo slobode dvojicu možda najvažnijih menadžera bivšeg režima Demokratske partije socijalista (DPS). Veljko BelivukMarko Miljković i njihova kriminalna grupa se suočavaju sa ozbiljnim optužbama pred Specijalnim sudom u Beogradu. Terete se, za sada, za sedam teških ubistava, silovanje, posjedovanje oružja, dilovanje droge i zločinačko udruživanje.

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ih tereti da su ilegalno ušli u Crnu Goru u drugoj polovini 2020. gdje su izvršili ubistvo Damira Hodžića, Adisa Spahića i otmicu Mila Radulovića zvanog Kapetan iz Škaljarskog klana. Radulović je kasnije takođe likvidiran i tajno zakopan na Lovćenu. Ova ubistva su dotični komentirali preko SKY aplikacije. Belivuk i Miljković su na ove okolnosti prvi put saslušani u Beogradu krajem 2021. godine od strane tadašnjeg Glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića i njegovog zamjenika Saše Čađenovića. Obojica su sada u pritvoru. I Belivuk i Miljković su negirali djela tvrdeći da tada nisu bili u Crnoj Gori jer su imali zabranu ulaska u zemlju.

Međutim, oni su godinama imali podršku osoba iz vrha dva bratska režima – vučićevskog i đukanovićevskog. Suđenje Belivuku i Miljkoviću za ubistvo bivšeg karate reprezentativca Vlastimira Miloševića (upucanog i “overenog u glavu” 30. januara 2017. u centru Beograda) je ogolilo zarobljenost srpskog pravosuđa i države. Maskirani ubica se lagodno ponašao ne obazirući se ni na svjedoke ni na ulični video-nadzor. Terenski operativci srbijanske policije su prikupili obilje dokaza među kojima i tri uzorka DNK Belivuka – jedan na vratima zgrade gdje je živio pokojni Milošević, drugi na vozilu korišćenom za bjekstvo (po policijskoj pretpostavci), dok je navodno treći uzorak nađen na tijelu ubijenog. Zahvaljujući kamerama policija je rekonstruirala rutu kojom su se kretali likvidatori dok je snimak  bio dovoljnog kvaliteta da se odradi i antropološko vještačenje. Policija je Belivuku i Miljkoviću oduzela mobilne telefone prilikom hapšenja pet dana nakon ubistva.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

PREMIJER OBEĆAVA JOŠ VEĆE PLATE: EU da nam zavidi

Objavljeno prije

na

Objavio:

U premijerovom obećanju o “mogućoj” plati većoj od EU prosjeka nema preciznijih rokova pa bi se moglo pokazati da smo mi, a ne Milojko Spajić nepopravljivi optimisti. Dok on to samo vješto koristi

 

Premijer Milojko Spajić ostaje nepopravljivi optimista. Ili je čovjek sa rijetko viđenim talentom da relativizuje činjenice. Uglavnom, umjesto ispunjenja prošlogodišnjih, predizbornih, obećanja dobili smo nova. Ljepša, bolja, veća. “Do vremena kad Crna Gora bude bila predložena za članicu Evropske unije, mogla bi da ima prosječnu zaradu veću od prosjeka EU”, prenijeli su mediji premijerovu izjavu datu pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta.

Spajić je ovo rekao odgovarajući na pitanja evropskih poslanika. To mu, začudo, nije bilo “gubljenje vremena”. Dolazak u parlament u kome je izabran i gdje je dužan da, makar s vremena na vrijeme, podnosi račune – jeste. Ali, da se vratimo ljepšim temama: kako ćemo trošiti tih skoro 2.200 eura, koliko danas iznosi prosječna neto zarada u Evropskoj uniji? Čim ih zaradimo (uzajmimo) – mi ili država.

Jedni su na ove najave veselo trljali ruke, drugi zbunjeno slijegali ramenima, a traći pokušali racionalizovati premijerovo obećanje. Tražeći odgovor na pitanja kad i kako. I ko će to da plati. A ko da vrati (kredit).

Pomalo bajati podaci s kraja 2022. pokazuju da je prosječna zarada u privatnom sektoru bila za skoro 160 eura manja od prosječne (555 naspram 712 eura, koliko je tada iznosila prosječna neto zarada).  Pa kako smo onda dobacili do prosjeka?

Da je broj zaposlenih u javnom i privatnom sektoru jednak, a nije, to bi značilo da je zaposleni koji je platu primao iz državnog ili nekog od lokalnih budžeta, ili je zarađivao u nekom državnom (javnom) preduzeću, prije dvije godine, u prosjeku, primao zaradu za 300 eura veću od zaposlenog u privatnom sektoru. Pošto je odnos broja zaposlenih u javnom i privatnom sektoru ipak nešto drugačiji (više je zapošljenih u privatnim firmama), to znači da je razlika u zaradama jednih i drugih bila još veća. U korist tzv. budžetskih korisnika.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

AKO JE VESNA BRATIĆ IZABRANA U ZVANJE REDOVNE PROFESORICE UCG: Komisija po resavskom modelu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izbor su pratile brojne primjedbe i sumnje na nepravilnosti. Bratićeva protivkandidatkinja Tanja Bakić tvrdi da Vijeće Filološkog niti Senat nisu sankcinisali Komisiju za pisanje izvještaja o kandidatima, iako su dva člana predala potpuno identične tekstove

 

Senat Univerziteta Crne Gore je 15. marta ove godine izabrao dr Vesnu  Bratić u akademsko zvanje redovne profesorica iz oblasti Anglistika – Anglofona književnost i civilizacija i Engleski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Bratić je od kraja 2020. do kraja aprila 2022. bila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta u 42. Vladi. Bratić nije bila jedina kandidatkinja, pored nje na konkursu za izbor u akademsko zvanje iz navedenih oblasti, koji je raspisan u junu prošle godine, prijavila se i dr Tanja Bakić.

Sam tok konkursa i izbor zanimljivi su zbog brojnih primjedbi i sumnje  na nepravilnosti koje su se dešavale tokom njegovog trajanja.

U septembru 2023. imenovana je Komisija za razmatranje konkursnog materijala i pisanje izvještaja u sastavu prof. dr Radojka Vukčevič sa Filološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Janko Andrijašević sa Filološkog fakulteta UCG i prof. dr Zoran Paunović sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Nakon što je Andrijašević u oktobru iz zdravstvenih razloga odustao od rada u komisiji, za novog člana je imenovana prof. dr Vesna Lopičić sa Univerziteta u Nišu.

Krajem prošle godine u Biltenu UCG objavljeni su izvještaji o kandidatima članova Komisije. Sva tri člana Komisije pozitivno su ocijenili kandidatatkinju Bratić i dali preporuku da se Bratić izabere.

Prigovor na recenzije, u januaru ove godine, Vijeću Filozofskog fakulteta UCG, upućuje Tanja Bakić. Ona u njemu kao apsurd ocjenjuje da su dva člana komisije potpisala istovjetne recenzije. Dr Bakić tvrdi da su izvještaji prof. dr Zorana Paunovića i prof. dr Radojke Vukčević potpuno identični:  ,,Jedina razlika je u tome što je dr Paunović, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, koji izvorno govori ekavicu, pokušao da ekavizira tekst profesorke Vukčević, izvorno napisan na ijekavici. Nažalost, u tome nije savim uspio, ostavivši znatan dio predatog teksta u ijekavici”, napisala je dr Bakić.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo