Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Naš Svetobran

Objavljeno prije

na

Potpredsjednik Vlade za politički sistem Svetozar Marović se zalaufao. Do prije koji mjesec internet stranice o njegovom doprinosu u radu Vlade bile su puste. Kad je počeo, počeo je radikalno. Poslije njegove dvije najnovije inicijative, nije više lako biti demokrata u Crnoj Gori. Vlada je, na Marovićev predlog, nedavno usvojila zaključak kojim traži od Skupštine da pravno obaveže svoj Administrativni odbor da ukida imunitet javnim funkcionerima osumnjičenim za krivična djela korupcije. Bilo je nevjerice i smijeha. Potpredsjednik Skupštine Rifat Rastoder je Marovićevu inicijativu okarakterisao običnim dizanjem prašine, Pokret za promjene ju je nazvao tipičnom Marovićevskom farsom, dok su iz Nove srpske demokratije poručili da u slučaju da se inicijativa prihvati Marović ne bi izlazio iz suda.

SUVIŠNA INICIJATIVA: Parlamentarci (izuzev depeesovaca) podsjećaju da Administrativni odbor ne donosi konačne odluke o skidanju imuniteta, već samo preporuke skupštinskom plenumu, te da i bez Marovićeve inicijative Skupština ima obavezu da skida imunitet javnim funkcionerima koji su osumnjičeni za djelo korupcije. Oni podsjećaju da bi umjesto što pišu inicijative, iz Vlade trebalo da upute naredbu depeesovcima u Skupštini da dižu ruke kad na red dođu odluke o skidanju imuniteta njihovih partijskih kolega.

,,Sada se Marović od Zavale i Đukanović od Prve banke pokušavaju predstaviti kao odlučni borci protiv onoga što upravo njih dvojica personifikuju u Crnoj Gori. Oni obećavaju suočavanje sa korupcijom baš kao što su nedavno obećali suočavanje sa prošlošću. Pošto i jedno i drugo suočavanje predstavlja suočavanje sa njima samima i njihovim nedjelima, glup je onaj koji u ovakvu prevaru povjeruje”, komentariše portparol PzP-a Koča Pavlović.

Stanko Marić, predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore za Monitor komentariše da je Marovićeva inicijativa u najmanju ruku tek politička izjava. Marić potvrđuje da je inicijativa suvišna jer Skupština već ima obavezu da skida imunitet funkcionerima za koje se osnovano sumnja da su počinili djelo korupcije.

,,Svrha privilegije da se o skidanju imuniteta raspravlja u skupštinskom plenumu je da se javni funkcioneri zaštite od šikaniranja i neosnovanih kleveta, a ne od krivične odgovornost”, objašnjava Marić, upozoravajući da poslanici imaju obavezu, a ne pravo da odlučuju hoće li ili ne da skinu imunitet javnim funkcionerima optuženim za teška krivična djela, što se u praksi zloupotrebljava. ,,Skupština ima pravo da ne skine imunitet funkcionerima samo kada se radi o djelima za koje i običan građanin može biti oslobođen od odgovornosti”.

Marović je, ispalo je, odlučio da gine za borbu protiv korupcije. Iz opozicije podsjećaju da bi, kada bi njegova inicijativa zaživjela, on prvi morao ostati bez imuniteta zbog afere Zavala. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnijela je Vrhovnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv Marovića zbog sumnje da je počinio krivična djela protivzakonitog posredovanja i lažnog predstavljanja, zaradivši tako milione.

Marović, poznat po dvosmislenim izjavama, ipak je ovog puta bio precizan. On je od Skupštine tražio da imunitet skida funkcionerima protiv kojih tužilaštvo pokrene postupak. Što se crnogorskog tužilaštva tiče Marović je uzorni građanin.

ZAŠTITNIK MEDIJA: Svetozar Marović je, ničim izazvan, postao i novi zaštitnik medija. Iz njegovog kabineta nedavno je najavljena još jedna inicijativa: da se mediji oslobode visokih novčanih kazni za krivično djelo klevete.

Marović se konkretno zalaže da se u slučaju da se mediji kazne za krivično djelo klevete od njih uzme tek jedan euro, nakon čega bi se presuda objavila u kažnjenom mediju. On to zove dekriminalizacijom klevete. Marović je i ranije pokazivao fini senzibilitet za medije. Jedini put kad se pojavio u Skupštini, bilo je kada se izglasavalo nepovjerenje politički nepodobnim kandidatima za Savjet RTCG.

Monitor saznaje da je Marovićeva inicijativa tek dirljiva priča potpredsjednika Vlade kojem se ražalilo na ovdašnje medije koji ne pišu hvalospjeve njegovim partijskim drugovima. Inicijative nema na papiru.

Pa čak i da se Marovićeve lijepe riječi pretvore u javu, to je tek polovično rješenje kad je riječ o slobodi javne riječi u Crnoj Gori, upozoravaju iz civilnog sektora.

Tea Gorjanc-Prelević iz Akcije za ljudska prava komentariše za Monitor Marovićeve najave: ,,Nijesu samo novčane kazne za medije problem. Problem su visoke naknade štete koje se dosuđuju zbog povrede časti i ugleda i činjenica da se viša naknada dosuđuje za bol zbog povrede časti nego zbog pogibije roditelja u ratnom zločinu, što je apsurdno za savremeno demokratsko društvo”.

Podsjećanje: Ukoliko sudovi usvoje sve tužbe, nedjeljnik Monitor i dnevnici Vijesti i Dan platiće oko 13 miliona eura kazni za klevete i duševne bolove. Većinu tužbi podnijeli su ljudi bliski premijeru Milu Đukanoviću, koji je svojevremeno tužio dnevnik Vijesti i tražio odštetu od milion eura. Taj iznos postao je reper mnogim sudijama prilikom odmjeravanja astronomskih kazni nezavisnim medijima.

Prije visine kazni, objašnjava Tea Gorjanc-Prelević, mora se raščistiti kada je medij stvarno odgovoran za klevetu i uvredu: „U nekoliko presuda protiv novinara sud nije imao osnova da utvrdi bilo kakvu odgovornost, zbog toga što je morao imati u vidu da se u svim slučajevima raspravljalo o temama od posebnog javnog interesa, kao što su suprotstavljanje ratu i zločinima i suočavanje s takvom prošlošću, istraživanje korupcije i organizovanog kriminala”.

Osnova da se mediji kazne nije bilo, podsjeća Tea Prelević-Gorjanc, ni zbog toga što su postojali objektivni razlozi da se vjeruje u opravdanost ili tačnost onoga o čemu su izneti činjenični ili vrednosni sudovi: „U takvim situacijama se ne može zahtijevati apsolutno dokazivanje istinitosti informacija ili iznijetih vrednosnih sudova”. Glavni problem je, kaže ona, što naši zakoni, sami po sebi, ne zahtijevaju od sudija da ustanove je li u pitanju bila tema od javnog interesa ili ne, da razlikuju je li navodno uvrijeđen ili oklevetan političar ili druga javna osoba koja mora trpjeti veći stepen kritike.

U Akciji za ljudska prava smatraju da je umjesto vladinih inicijativa potrebno sagledati sve praznine u postojećem pravnom okviru koje dovode do toga da se u Crnoj Gori sloboda izražavanja ne štiti na nivou koji je neophodan u evropskom demokratskom društvu.

POLITIČKA GILJOTINA: Osim što je zalegao za slobodu medija i borbu protiv korupcije, Marović će osloboditi i preduzetnike. Od skoro je zadužen za vladin projekat Giljotina.

Iako je svojevremeno objašnjavao kako se ne razumije baš u biznis, Marović je preko tog projekta zadužen za ukidanje ,,štetnih, nepotrebnih, zastarjelih propisa i procedura” koji predstavljaju barijeru u poslovanju i životu građana.

Mnogi smatraju da je Marovićevo novo lice zapravo pokušaj da se spase od sopstvene političke giljotine, te da se pozicionira u mogućoj preraspodjeli najviših državnih funkcija.

Nego, u ova turobna vremena važno je što su i grešni novinari dobili sveca zaštitnika. Šta god radili, gdje god bili, nad nama bdi naš Svetobran.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER I DALJE ZATVORENI: Statis optužuje premijera za prijetnje sudijama

Objavljeno prije

na

Objavio:

Javni poziv kompanije Adriatic properties na saradnju pretvorio se u niz neprimjerenih optužbi i kvalifikacija na račun Vlade i premijera Zdravka Krivokapića, kojeg potpisnici optužuju da utiče na rad crnogorskog pravosuđa na način da lično prijeti pojedinim sudijama u sporovima koje zakupac vodi protiv države Crne Gore i Opštine Budva

 

Prepiska između predstavnika Vlade i zakupca hotelskog kompleksa Sveti Stefan i Miločer, kompanije Adriatic properties povodom zatvaranja/otvaranja hotela za ovu turističku sezonu, dostigla je krajem jula kulminaciju. Više se ne  biraju riječi i uvrede koje jedna strana upućuje drugoj.

U posljednjem u nizu javnih saopštenja kompanije Adriatic properties i Aman resorts pozvale su predstavnike Vlade na saradnju u rješavanju nezavidne trenutne situacije. Najpoznatije ljetovalište na Crnogorskom primorju i dalje je zatvoreno, uprkos poodmakloj turističkoj sezoni.

Ponovljen je zahtjev  u kojem tvrde da jedino  traže uvjerenje da mogu nastaviti da upravljaju luksuznim risortom u skladu sa međunarodnim standardima. ,,Bez upada, uznemiravanja, zastrašivanja ili oštećenja rizorta”.

Međutim, ovaj javni poziv  na saradnju pretvorio se u niz neprimjerenih kvalifikacija na račun Vlade i premijera Zdravka Krivokapića. Njega  potpisnici optužuju da utiče na rad crnogorskog pravosuđa na način da lično prijeti pojedinim sudijama u sporovima koje zakupac vodi protiv države Crne Gore i Opštine Budva.

,,U lokalnim medijima čitamo šokantne izvještaje da premijer prijeti lokalnom sudiji da će, ukoliko odluči u našu korist, zahtijevati da se protiv njega podnese krivična prijava tvrdeći da je institucija radila protiv interesa države”, navodi se u saopštenju koje su objavile Vijesti.

Da bi se zabrinuto upitali kakva se poruka ovakvim aktivnostima premijera šalje aktuelnim i potencijalnim investitorima u smislu demokratije i političke stabilnosti u Crnoj Gori.

Petros Statis nije potpisan ispod teksta saopštenja za javnost. Ali  prepoznatljiva je retorika predsjednika Odbora direktora kompanije Adriatic properties, čiji je osnivač of-šor kompanija Aidway investments Ltd, registrovana na Britanskim Djevičanskim Ostrvima.

I pored detaljne pretrage nije bilo moguće naći niti jedan tekst u medijima na temu u kojoj se pominju prijetnje premijera Krivokapića nekom od sudija. Ko je, gdje i kada objavio  takvu informaciju, Statis nije podijelio sa čitaocima. Teško je povjerovati da bi informacija o direktnom miješanju premijera Crne Gore u nadležnost pravosuđa ostala na marginama medijske scene u Crnoj Gori. Naprotiv, takva skandalozna vijest, našla bi se na naslovnicima vodećih medija i bila važna  vijest na svim TV stanicama i portalima. Ne bi bila ekskluziva tamo nekog lokalnog medija, ili onih medija koje Statis kontroliše.

Problematičan je i drugi dio neutemeljenog javnog opanjkavanja premijera, po kojem je u pitanju prijetnja lokalnom sudiji nekog lokalnog suda.

Od nižih sudova u Budvi radi samo Sud za prekršaje, dok se sporovi građana i privrednih subjekata sa teritorije opštine Budva uglavnom vode pred Osnovnim sudovima u Kotoru ili na Cetinju. U slučaju spora o kome govore u Adriatic propertiesu, navedeni sudovi nisu nadležni, pa ne može biti riječi o lokalnom sudu ni o lokalnom sudiji.

Podsjećamo, početkom jula kompanija Adriatic properties preko svojih advokata predala je Privrednom sudu u Podgorici predlog za određivanje privremene mjere kojom se državi Crnoj Gori zabranjuje da preduzima mjere i radnje koje mogu  nanijeti štetu ovoj kompaniji kao i zabranu da se vrše promjene na imovini koja je predmet Ugovora o zakupu hotela Sveti Stefan i Miločer kao i ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

,,Dodatan broj smrtnih slučajeva može biti indirektno vezan za koronavirus ili može biti posljedica oslabljenog pristupa zdravstvenoj zaštiti tokom kovid krize”, izjavio je za Vijesti direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

U prvim mjesecima pandemije sami pacijenti su izbjegavali odlaziti u bolnice zbog rizika od COVID19, a tokom prošle godine  imali smo zatvaranje ambulanti na sekundarnom i tercijarnom nivou, podsjeća za Monitor epidemiološkinja iz Instituta za javno zdravlje Milena Popović Samardžić: ,,Kad se tome pridruže dugoročne posljedice COVID-19 infekcije može se postaviti sumnja da konačan broj umrlih od COVIDa nije definitivan i da može biti značajno veći”.

Ona kaže da porast broja smrtnih slučajeva daje potpuniju sliku uticaja pandemije na mortalitet, što se samo iz prijavljenih smrtnih slučajeva od COVID 19 ne može zaključiti. ,,Da bismo izmjerili stvarni uticaj pandemije na moratalit pored registrovanih umrlih od COVID 19 potrebno je analizirati i excess deaths, tj. promjenu u broju umrlih u poređenju sa prosjekom za isti period prethodne godine”, kaže.

Podaci govore da je tokom 2020. umrlo 430 muškaraca i 268 žena više u poređenju sa 2019. Najveći porast u broju smrtnih slučajeva u odnosu na 2019. godinu zabilježen je starosnoj strukturi iznad 65 godina. ,,Trend rasta mortaliteta tokom 2021 nastavio je da raste. Tokom januara broj preminulih je veći za preko 200 u odnosu na isti period prethodne godine. Taj trend rasta mortaliteta se nastavio i u narednim mjesecima što samo govori o ozbiljnosti ove pandemije. Kada se uz to uzmu u obzir i dugoročne posljedice COVIDa ili nešto što je već u literaturi poznato kao long COVID a što je čest uzrok vraćanja pacijenata u bolnicu u periodu od tri do šest mjeseci nakon inicijalne pojave simptoma, ponovno zauzimanje hospitalnih kapaciteta, pa i povećan rizik od smrti u prvih šest mjeseci od inicijalne infekcije, jasno je da će konačna slika ove pandemije što se tiče broja žrtava biti mnogo ozbiljnija”, zaključuje Popović-Samardžić.

Usljed kovid krize, tokom prošle godine, jedna od preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti bila je da parovi odgode planove za proširenje porodice.

Kovid je dodatno ogolio negativne trendove koji odavno traju, a koje država do sada nije preduprjeđivala. Nakon što su početkom ovog mjeseca  objavljeni alarmanti podaci o padu nataliteta, reagovala je jedino Socijalistička narodna partija koja je poručila da nova vlast rješavanju problema negativne stope prirodnog priraštaja mora pristupiti krajnje ozbiljno, jer se radi o trendovima koji bi upalili „crveni alarm“ i kod država sa neuporedivo većim brojem stanovnika. U većini ostalih partija alarm se pali samo na priče iz davnina.

Sredinom aprila je objavljeno da će se pitanjima koja se tiču nataliteta baviti skupštinski odbor za Rodnu ravnopravnost.

Dugoročne prognoze, koje su još 2017. godine objavile Ujedinjene nacije govore da će u 2100. Broj stanovnika u Crnoj Gori biti za 200.000 manji nego danas i iznositi 437.000 ljudi. Polovinu stanovništva će činiti stariji od 60 godina.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

,,Podsjetiću da je u Jugoslaviji tokom 1972. za mjesec dana vakcinisano 18 miliona ljudi od variole vere. U epidemiji najvažniji je brz odgovor. Vakcinacija je dobrovoljna i umnogome zavisimo od solidarnosti. Mladi ljudi koji upravljaju pandemijom vakcinisani su u veoma malom procentu. U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. To je  bolje nego prije mjesec dana ali i dalje nedovoljno. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće nam poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru”, zaključuje Popović-Samardžić.

P.NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo