Povežite se sa nama

MONITORING

NAKON UBISTVA DURIJE POJATIĆ: Žene žrtve nasilja i dalje same

Objavljeno prije

na

Članovi nevladinih organizacija Centar za ženska prava, Sigurna ženska kuća i SOS Telefon Nikšić protestovali su ovog ponedjeljka ispred zgrade MUP-a u Podgorici tražeći od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića da utvrde ličnu odgovornost profesionalaca kako se ne bi ponavljali smrtni ishodi prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama i nasilja u porodici. ,,Najoštrije osuđujemo institucije koje nijesu zaštitile Duriju Pojatić”, rečeno je na protestu.

Krajem prošlog mjeseca profesoricu u penziji Duriju Pojatić (78), kako se sumnja, do smrti je tukao njen bratanić Emir Sarvan (39). U policiji sumnjaju da je Serman ubio tetku udrajući je rukama, nogama i raznim predmetima, kako bi od nje uzeo novac. Kod njega je pronađeno 150 eura.

Dvije nedjelje prije zločina žrtva je nasilnika, zbog uznemiravanja, prijavila policiji. Nakon par dana Servana su prijavile i komšije Pojatićeve jer se ,,šunjao oko zgrade cijeli dan”. Policija je tada legitimisala i upozorila Servana. Premalo da se spriječi zločin. Opet.

Na protestu je ukazano da je zločin nad profesorkom iz Podgorice, samo jedan od najmanje osam zločina nad žrtavama porodičnog i partnerskog nasilja, koje su ubijene od 2015. do 2017. godine.

,,Ona je i jedna od najmanje četiri žene za koje se zna sa su u tom periodu prijavljivale nasilje muških članova porodice i čije je ubistvo moglo biti spriječeno da su institucije blagovremeno reagovale. U istom periodu tri žene su preživjele pokušaj ubistva, petoro djece je svjedočilo teškim ubistvima u porodici, a jedan otac je ubijen dok je štitio život kćerke i unučadi”, saopštili su na protestu.

NVO su zahtijevale hitnu izmjenu, kako kažu, negativne prakse policije da upozoravaju nasilnike umjesto da ih odmah procesuiraju i evidentiraju. ,,Da se postupa proaktivno, u skladu sa principom dužne pažnje. Tražimo da Tužilaštvo i MUP detaljno istraže propuste službenika i službenica nadležnih institucija koji ne poštuju principe dužne pažnje i hitnosti u postupanju”, navodi se, između ostalog, u pismu upućenom Stankoviću i Nuhodžiću.

Čak i iz Vlade su saopštili da se nešto mora mijenjati. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava saopštilo je da se ,,mora uvesti odgovornost profesionalaca koji postupaju u ovakvim slučajevima, jer dok god ne postoji lična odgovornost, slučajevi poput ovog će se ponavljati”. Kao da im ko brani da počnu sa uvođenjem odgovornosti.

Ministarstvo je apelovalo ,,na sve institucije da obrate veću pažnju na načine da se nasilje spriječi, na prvom mjestu nasilje nad ženama, tako što će se vjerovati ženama koje se obrate za pomoć zbog porodičnog ili partnerskog nasilja”. I ponovo, po ko zna koji put, pozvalo građane da prijave svaki oblik nasilja koji uoče.

Statistika govori da oni koji odluče da prijave porodično nasilje, najčešće pozovu policiju. U toku prošle godine bilo je oko 1.700 slučajeva. U 95 odsto slučajeva nasilja u Crnoj Gori prijavile su žene.

Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević nedavno je izjavio da se ,,policija sa posebnim senzibilitetom odnosi prema žrtvama koje imaju svojstvo oštećenog lica na osnovu rodnog identiteta ili seksualne orijentacije”. Istraživanja, a i praksa, pokazuju da taj senzibilitet još uvijek nije dovoljan, a problem su i policijski resursi da bi se ozbiljnije uhvatilo u koštac sa ovim problemom. Još veće probleme od policije, u borbi protiv nasilja, prema podacima NVO, imaju drugi učesnici sistema – centri za socijalni rad, tužilaštva, sudovi.

Da je nasilje, prvenstveno nad ženama, poprimilo oblik epidemije govore podaci iz nedavno prezentovanog istraživanja UNDP-a – Nasilje u porodici i nasilje nad ženama. Oni govore da je svaka druga žena, koju sretnete, tokom života bila žrtva nasilja, dok je svaka peta bila izložena nasilju samo u protekloj godini. „Ja se uvijek naježim od ovih brojki”, izjavila je Fiona Mekluni, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, na predstavljanju izvještaja.

U javnost najčešće dospije fizićko nasilje. Poput nedavnog slučaja kada je muž vezao suprugu za stolicu, a zatim je udarao čekićem po glavi i nogama, tražeći od nje da prizna da ga je prevarila.

Ali fizičko nasilje je samo jedno od nasilja koje žene trpe (17 odsto). Najviše žena pretrpjelo je šamaranje ili gađanje predmetima, zatim guranje i čupanje za kosu, udaranje pesnicom, šutiranje, prebijanje, davljenje ili nanošenje opekotina, a najmanje je bilo prijetnji ili napada nožem, pištoljem.

Najzastupljenije je psihičko (38 odsto), zatim ekonomsko (20 odsto), a najređe seksualno nasilje (sedam odsto). O ropskom položaju žena najbolje govori spisak oblika psihičkog nasilja – insistiranje muškarca da u svakom trenutku zna gdje je žena, bijes kada žena razgovara sa drugim muškarcem, sumnja u nevjeru, zastrašivanje, sprječavanje viđanja prijatelja i porodice, prijetnje, ponižavanje i vrijeđanje pred drugima, zahtjevanje da žena traži dozvolu prije odlaska ljekaru.

Najčešći oblik ekonomskog nasilja je određivanje koliko novca žena smije da potroši, zabrana da se školuje ili zaposli, oduzimanje novca koji je zaradila…

Istraživanje je pokazalo da se samo 17 odsto slučajeva prijavi nadležnima, dok 73 odsto ostane neprijavljeno. Čak 62 odsto žena se plaši da prijavi nasilje zbog straha od osvete nasilnika, a 24 odsto zbog osude i sramote. Dio žena ne prijavljuje nasilje i zbog nepovjerenja u institucije, zatim iz želje za održanjem porodice, zbog mentaliteta i tradicije, navike da praštaju, finansijske i stambene nesigurnosti…

Poražavajući je podatak u istraživanju koji govori o tome da žene nasilje uglavnom ne prijavljuju ili, ako se osmjele, povjere prijateljima ili porodici. Obraćanje formalnim institucijama još uvijek je na veoma niskom nivou. Žene, žrtve nasilja, su i dalje same.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

Izdvojeno

EKONOMSKE PORUKE TOKOM KAMPANJE: Ne možete potrošiti koliko mi možemo obećati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Političari znaju kome se obraćaju kada obećavaju brda i doline nakon ovonedjeljnih izbora. Onima koji neće pitati gdje će ovdašnji poslodavci naći još oko milijardu eura godišnje (1.000.000.000) da bi isplaćivali prosječne plate koje ovih dana oni najavljuju

 

Ili mi nijesmo svikli na ovakve predizborne kampanje, ili su ključni politički akteri malo pretjerali tek, teško se nositi sa svim prosperitetom i blagostanjem koje nam obećavaju, a ostati vezan za zemlju.

Minimalna zarada porašće sa 450 na 700 eura (preko 50 odsto). Minimalna penzija sa 250 na 450 (80 odsto). Radni dan biće kraći (sedam sati). To u ime Evrope sad obećava njen lider i kandidat za premijera Milojko Spajić.

Ne zaostaje mnogo ni DPS pod komandom Danijela Živkovića. Budu li se oni pitali, nakon što započnu investicioni ciklus težak milijardu eura (odakle, kako, zašto baš milijardu…?) bruto zarade biće uvećane za 50 odsto. Penzije sljedstveno tome (minimalna penzija 350 eura) pa još dvocifren postotak preko.

Može li ljepše? Kad pročitate predizborni program PzP-a vidite da može. Tamo Nebojša Medojević i njegovi „garantuju“ da će „učiniti da Crna Gora bude uspješna zemlja Evropske unije, sa prosječnom platom iznad 1.000  eura, prosječnim penzijama iznad 700 eura, punim angažovanjem radno sposobnih građana i iskorijenjenim siromaštvom”.

Vozićemo se novim i dobrim putevima. Dva autoputa i dvije brze ceste obećava Evropa sad, do 2030. Sa juga na sjever Bar-Boljare. Sa zapada na istok Jadransko jonski autoput. Duž primorja brza cesta od Ulcinja do Herceg Novog i granice sa Hrvatskom. Duž sjevera brza cesta od granice Bosne i Hercegovine, preko Pljevalja do Bijelog Polja. Stare ideje za nova obećanja. Stare su i cijene prema kojima realizacija ova četiri projekta koštaju blizu četiri milijarde. Skoro pa četiri petine prošlogodišnjeg BDP-a, umalo pa dva ovogodišnja budžeta ili onoliko koliko Crna Gora danas duguje domaćim i stranim zajmodavcima. Ne računajući dugove opština i državnih preduzeća.

Po novim cestama vozićemo nove automobile – električne. Njihovu nabavku, obećavaju, subvencioniraće budući predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti iz koalicije Demokrate-URA Alekse Bečića i Dritana Abazovića. Pomagaće i nabavku solarnih panela za proizvodnju električne energije. A njih će, makar najsrećniji među nama (ili vlastima najbliži), ugrađivati na krovove novih stanova, kupljenih od države po cijeni troškova izgradnje na besplatnom (državnom) placu. Toliko od URA. Uz najavu da će uvećane plate u javnom sektoru i dalje rasti. Ima se, može se. Baš kao i penzije, socijalna davanja, jednokratne pomoći za socijalno ugrožene…

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PORUKA MINISTARSTVA PROSVJETE MATURANTIMA I OSTALIMA: Varanje se isplati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sistem je opet pokazao  da pravda i podržava varanje i prepisivanje. Po onoj staroj, ko je vama kriv što se nište snašli

 

Lopovi, lopovi orilo se u petak ispred zgrade Ministarsva prosvjete u kojoj je smješten i ispitni centar iz grla nezadovoljnih maturanata i roditelja. Oni su protestovali nakon što je Komisija za ocjenjivanje utvrdila da je njih 553 prepisivalo na maturskom izpitu iz CSBH jezika.

,,Mi smo tog dana ni krivi ni dužni bili kao taoci. Skandirali su, ulazili, lupali. Došla je i policija, a jedna je majka rekla – Sram vas bilo, uzimate budućnost mog djeteta”, priča za Monitor jedan od članova Komisije za ocjenjivanje. Kaže da su se osjećali užasno, da su se nakon drame oko maturskog ispita, koja još traje, mnogi članovi komisije razboljeli. ,,Radiš posao kako valja i kako pravila nalažu i doživiš sve ovo. Da te osuđuju, skandiraju, da smo kao taoci zatvoreni u sali, da se bojimo za bezbjednost… Duže od mjesec dana niko nam iz Ministarstva prosvjete nije odgovarao, a na kraju su svi bili spremni da svale krivicu na nas. Niko nije stao iza nas, niko nam se nije obratio”.

Ono što niko ne osporava je nedvosmislen nalaz komisije da je preko 500 maturanata prepisivalo. Što i nije neka novina, s obzirom da  maturske ispite godinama unazad prati ta priča. ,,Imamo slučajeve da su direktori tokom testiranja šetali učionicama i govorili nastavnicima da pomažu učenicima kako bi škola imala što bolje rezultate. Mi jednom moramo da kažemo stop prepisivanju. Uvijek ga je bilo, ali sada moramo da ga svedemo na najmanju moguću mjeru”, izjavio je nedavno predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Novo je što se taj način ,,polaganja” mature omasovio – tužilaštvo je formiralo predmet zbog „curenja“ testova na eksternom ispitu za polumaturante u aprilu. A ispit je ponovljen 26. maja. Tokom aprila javnost se upoznala i sa prepisivanjem testova iz maternjeg jezika putem vajber grupe Druženje.

Komisija je ocjenjivala maturske radove od 15. aprila do 23. maja 2023, a da nema mjesta ljutnji na njih obrazložili su i time da su testove ocjenjivali pod šiframa, ne znajući ni školu, ni opštinu, kao ni ime učenika.

Da su učenici, koji su prepisivali, ocjenjeni nulom i članovi Komisije su saznali u petak 2. juna kada je bio dan za prigovore. ,,Ko je ocijenio djecu sa nulom? Znam koje smo ocjene mi dali. Mi nule nismo upisali”, rekla je Milica Stanković, članica Komisije, gostujući na TV Vijesti. I u Ministarstvu prosvjete tvrde da su zaprepašteni tom odlukom.

U opštem rasulu oko maturskog ispita, desio se eksces jer su članovi Komisije stali iza svog rada. Punudili su đacima, da bi mogli da se upišu na fakultete, da vanredno polažu 13. juna.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović je nakon razgovora sa đacima i roditeljima zanemario stav struke i zatražio da se testovi ponovo pregledaju. Iz Komisije su odgovorili da to nije u skladu sa zakonom i ostali ka stavu da đaci treba vanredno da polažu.

Uslijedila je čistka – Vlada je ovlastila ministra prosvjete da smijeni direktoricu Ispitnog centra Crne Gore Draganu Dmitrović. Na telefonskoj sjednici smijenjen je i Upravni odbor Ispitnog centra, koji čine predsjednica Valentina Radulović Šćepanović i članovi Momir Radulović, Ana Savićević, Dragana Nenadović i Milica Lekić. Dragana Nenadović je razriješena i sa dužnosti glavnog ocjenjivača.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

FUNKCIONERSKA KAMPANJA: Iskočili iz DPS šinjela

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sva ona presjecanja vrpci, predizborna obećanja, zapošljavanja, lažna obećanja, koje su ismijavali i kritikovali za vrijeme vladavine DPS-a, tokom ove kampanje, vlasti su prihvatile  kao obilježje svoje politike

 

Posljednji dan maja, premijer Dritan Abazović sa podgoričkim i rukovodstvom Opštine Tuzi, otvara dio bulevara Podgorica -Tuzi. Sve liči na scene kada su dio istog bulevara 2019. otvarali tadašnji predsjednik države Milo Đukanović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Na optužbe da je otvaranje već viđena predstava i dio predizborne kampanje, Abazović odgovara da Vlada ima agendu, da nije mogla da zna kada će se raspisati izbori… Potrefilo se tako, baš kao što se i DPS- godinama namještalo, otvaranje u predizborni vakat.

,,Funkcionerska kampanja koju DPS toliko vodi je zapravo pokazala sav njihov očaj”, poručivali su iz Abazovićeve stranke u avgustu 2020. Sada su sve to zaboravili, pa potpredsjednik URE i ministar Goran Đurović, par dana prije izbora, kao Vladin predstavlja ukradeni program Stan za sve.  Da se nema granica  jasno je bilo kada su novi trajekt krstili predizbornim imenom Ruka pravde.

Sva ona presjecanja vrpci, predizborna obećanja, zapošljavanja, lažna obećanja, koje su ismijavali i kritikovali za vrijeme vladavine DPS-a, tokom ove kampanje prihvatili su kao obilježje svoje politike.

I ostali koalicioni partneri u vlasti nalaze svoje načine predizborne promocije na istom tragu. Tako je krajem maja ministar pravde Marko Kovač sa rukovodstvom Opštine Nikšić usaglasio da Vlada donira Eparhiji budimljansko-nikšićkoj 220.000 eura za rekonstrukciju Saborne crkve Sv.Vasilija Ostroškog u Nikšiću. SPC-u kao nedostaje novca pa svako malo mora država da je pripomogne, a posebno u predizbornom vremenu.

Kad od DPS politike ne prezaju oni koji su se borili protiv nje, što je ne bi baštinili i oni koji su bivšoj vlasti godinama bili saradnici. Tako su za potrebe Ministarstva kapitalnih investicija, na čijem čelu je Ervin Ibrahimović, krajem maja, raspisani oglasi za čak šest direktora direktorata. Oglas se raspisuje dvije sedmice prije vanrednih parlamentarnih izbora, a rukovodioci se biraju na mandat od pet godina. Usput su raspisani i konkursi za pomoćnika direktora Uprave policije (Sektor za finansijsko-obavještajne poslove) i 16 oglasa za Upravu za gazdovanje šumama (za čuvare šuma, referente i portire)… Iz Vlade i od premijera opet objašnjenja koja vrijeđaju inteligenciju da to sa izborima nema baš nikakve veze.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 9. juna ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo