Povežite se sa nama

DRUŠTVO

NATAŠA AĆIMOVIĆ POTPISALA NEZAVRŠEN POSAO: Herceg Novom prijeti mrak

Objavljeno prije

na

Bivša predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović (koja je bila kandidat Izbora tokom vladavine DPS-a i Izbora) potpisala je Zapisnik o primopredaji instaliranih LED svjetiljki i prateće opreme javne rasvjete u opštini Herceg Novi, saznaje Monitor.

,,Tako nešto po zakonu nikako nije mogla uraditi bez prethodno, od strane licencirane firme i stručne komisije obavljenog tehničkog prijema urađenog posla”, kažu sagovornici Monitora. Zbog toga, a i zbog značajnog broja drugih nedoumica u cijelom projektu, predmet LED rasvjete u Herceg Novom, čija je tenderska vrijednost bila 2. 690.000 eura, od proljeća ove godine nalazi se kod držvanog tužioca. Međutim, prema riječima načelnika sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju u Opštini Herceg Novi Aleksandra Kovačevića, i poslije par obraćanja, iz tužilaštva još nije dobijena nikakva povratna informacija.

,,Ne znam dokle se stiglo sa procesom kod tužioca. A imamo veliki problem jer ćemo za praktično 20 dana, kada se skrati dan, imati prilično mračne ulice”, kazao je Kovačević za Monitor.

Do sada, iako je ugovor po završetku tenderskog postupka, Opština Herceg Novi sa ponuđačem Hesa light A/S iz Danske zaključila 17. novembra 2015. godine, još uvijek, po riječima nadležnih, nije plaćeno ni centa.

,,Po ugovoru koji je dostupan i na sajtu Opštine jasno je definisano da se projekat LED rasvjete plaća tek nakon izvršene primopredaje i testnog perioda i da se plaća u deset jednakih godišnjih rata i to je ujedno i period na koji je izvođač dao garantni rok za rasvjetu”, rekla je direktorica Javnog preduzeća Stambeno komunalno Herceg Novi (JPSKHN) Jasmina Konjević objašnjavajući da upravo zbog toga sada postoje ogromni problemi u gradu. Trenutno niko nema ugovor za održavanje rasvjete i nema ugovora o tehničkom prijemu pa stoga ne smije ni da se pristupi tim rasvjetnim tijelima.

,,Jer bismo tako automatski prihvatili primopredaju, a to nikako ne želimo. Tehnički prijem bi trebalo da se izvrši od strane stručne komisije koju formira Opština i tek nakon potpisivanja primopredaje, pa poslije šest mjeseci ispitnog roka može da se pregovara eventualno o tome da mi u njihovo ime preuzmemo održavanje”, rekla je Konjevićeva.

Ona je kazala da trenutno ne funkcioniše kako treba, otprilike 50 posto sistema od oko šest hiljada rasvjetnih tijela koliko je u sklopu LED rasvjete.

,,Nekih 300-400 svjetiljki bukvalno ne rade i na njima ima kvarova, ali imamo veliki broj rasvjetnih tijela koja ne rade kako bi trebalo”, objašnajva ona.

Ali ni tu nije kraj problemima i nedoumicama oko LED rasvjete u Herceg Novom, jer danska firma Hesa light je prošle godine bankrotirala. Tek se nedavno pojavila švedska firma Nova lume kao pravni nasljednik.

Monitor je stupio u kontakt sa advokatskom kancelarijom koja je ovdašnji zastupnik firme Nova lume i na pitanja: šta će ta firma kao pravni nasljednik preduzeti, te da li je bilo nekih plaćanja između firme i Opštine Herceg Novi, kao i da li postoje neki neplaćeni računi prema podizvođačima, nam je vrlo ljubazno odgovoreno sa: ,,Nemamo komentar”. Takođe, kazali su da nije istina da je Hesa light zbog bankrota odustala od projekta i da oni imaju volje i kapaciteta da dovrše sve što je predviđeno ugovorom između Opštine i Hesa light.

Da li će Herceg Novi zimski period dočekati u mraku niko ne zna.

Ono što se zna je da je v.d. direktora JPSKHN kada je počela da se postavlja LED rasvjeta bio kadar DPS-a Branislav Božović, koga je tadašnja vlast smijenila, kako on tvrdi upravo zbog toga što je ukazivao na nepavilnosti u izvođenu cijelog projekta.

,,I po onome što ja znam niko nije vodio pravilno magacinsko poslovanje i evidenciju o tome šta je ušlo od demontiranih starih svjetiljki a šta je od opreme izašlo. Meni je 11. marta 2016. godine, dakle 20 dana nakon početka radova, električar rekao da nedostaju stare svjetiljke i da ih neko odnosi. Odmah sam poslao mejl na pet adresa – mendažmentu Opštine, nadzoru i izvođaču da imamo informaciju da se otuđuju svjetiljke, i da insistiram da se obustavi sprovođenje projekta dok se ne obezbjedi adekvatno magacinsko poslovanje”, kazao je za Monitor Božović uz tvrdnju da mu niko nije odgovorio. Uslijedila je njegova reakcija – dao je ostavku.

Božović kaže da je nevjerovatno da je upropašten tako dobar projekat koji je mogao donijeti mnogo benefita gradu. On objašnjava da je u septembru prošle godine, nakon tih njegovih primjedbi došla ekipa inženjera iz Danske kojima je JPSK asistiralo u pokušaju da se otklone navedene napravilnosti

,,Mi možemo raskinuti ugovor i postaviti novi tender sa našim novim uslovima, međutim šta će biti ukoliko se raskine ugovor i pravni nasljednici dođu i skinu LED rasvjetu. Moramo negdje presjeći, raditi ili raskinuti ugovor, pa onda razmišljati šta dalje. Opština je sigurno u gubitku “, kazao je Kovačević podsjećajući da u cijeloj priči oko LED rasvjete ne postoji ni idejni projekat, već samo projekat izvedenog stanja.

Slučaj je oko tendera već bio na sudu krajem 2015. godine kada je predstavnik beogradske firme Elektro energy Zoran Mišković tvrdio da je pri raspisivanju tendera ,,napravljena jedna vrsta diskriminacije prema drugim eventualnim ponuđačima, jer u tenderu nije dozvoljeno alternativno rješenje”.

Iz iste firme su tvrdili i da se ,,Opština, kroz dodatnu garanciju u vrijednosti ugovora, dodatno zadužuje, jer u slučaju prvog neplaćanja, korisnik može da aktivira bankarsku garanciju na njihov teret”, ali su iz Opštine Herceg Novi tada odgovorili da je ,,konzorcijum iz Danske izabran na osnovu tenderski i zakonski utemeljene ponude, koja u potupnosti odgovara zahtjevima u smislu finansijske i tehničke održivosti cijelog projekta” i naveli da je Uprava za inspekcijske poslove obavila nadzor 11. decembra 2015. i da nije dala nijednu primjedbu ,,na način, tok i zakonitost vođenja predmetnog postupka”.

Nebojša MANDIĆ

Komentari

DRUŠTVO

DOK NASILJE NA ULICAMA RASTE: Ko kontroliše policiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako su smijenjeni svi šefovi sektora u Upravi policije, nakon što je za direktora izabran Zoran Brđanin, ne čini se da nova vlast potpuno drži kontrolu nad tim dijelom bezbjednosnog sektora

 

Mnogi su se nadali da će se nasilje u javnom prostoru smiriti nakon što su završeni lokalni izbori u gradu pod Trebjesom ili „bitke za Nikšić“, kako je ovaj događaj nazvan u srbijanskim tabloidima. Međutim, podjele i tenzije ne jenjavaju.

Takozvane „patriotske“ i „komitske“ snage, koji smatraju da je ugrožena nezavisnost Crne Gore, gotovo svakodnevno nalaze razloge za protestna okupljanja ili demonstrativne organizovane vožnje po crnogorskim gradovima. Opozicione partije svojim saopštenjima ohrabruju ovakva okupljanja, blago zabašureno preuzimaju i zasluge za njih, a poruke podrške često stignu i od samog Đukanovića. Posljednji takav razlog su bile najavljene promjene u primjeni Zakona o državljanstvu.

Svoje razloge za proteste i javna okupljanja, a i za kontraproteste, nalaze i pristalice vlasti nezadovoljne odlukama Vlade. Prosrpske grupacije zamjeraju polciji što ima blaži odnos prema partitoskim snagama nego što je imala prethodna vlast prema demonstrantima. Oni se bune i zbog  najavljene smjene ministra pravde Vladimira Leposavića. Ovi protesti su dobili podršku dijela vladajuće koalicije okupljene oko Demokratskog fronta, ali i dobrog dijela srbijanskih tabloida.

U uskomešanoj atmosferi fizički je napadnuto više građana i novinara, ali i službenih lica. Dok se na protestima „patriota“ mogu čuti pjesme koje šire mržnju prema Srbima, kao što je Boj na Čavnoglave, na protestnim okupljanjima prosrpskih snaga mogu se čuti i vidjeti transparenti koji negiraju genocid u Srebrenici, čime valjda daju podršku Leposaviću i njegovoj izjavi koja je išla u tom pravcu.

Od Uprave policije se očekuje da vrati mir na crnogorske ulice i obezbijedi poštovanje zdravstvenih mjera. Ali primjetan je njen pasivniji odnos prema ovakvim događajima nego što je to bio tokom prethodne godine, koju su obilježili protesti. Iako su smijenjeni svi šefovi sektora u tom organu, nakon što je za direktora izabran Zoran Brđanin, ne čini se da nova vlast drži kontrolu nad tim dijelom bezbjednosnog sektora. Pitanje je da li je riječ o većem stepenu tolerancije prema pravu na slobodu okupljanja, čak i kad se ono zloupotrebljava, ili nova vlast ne želi da reakcijom policije izazove bijes građana kao što je tokom prošle godine učinila prethodna vlast.

Propusti policije naročito su bili uočljivi tokom blokade puta u Bogetićima, na saobraćajnici Podgorica – Nikšić, kada su u sukobu „patriota“ i policije povrijeđeni oficir Vojske Crne Gore (VCG) Rajko Čanjak, vojni doktor Dragan Martinović i službenik Uprave policije Jovan Bijelović. Dogodila se i neodgovorna  reakcija pripadnika Sektora za obezbjeđenje objekata i štićene ličnosti, koji je službenim automobilom prošao kroz blokadu, dok su na vozilu sjedjeli demonstranti. U vozilu se nalazila ćerka premijera Krivokapića i javnosti je saopšteno da je službenik policije tako reagovao jer je procijenio da je njen život u tom trenutku bio ugrožen. Na video snimcima, koji su dospjeli u javnost, nije vidljiv stepen ugroženosti koji bi opravdao takvu upotrebu sile. Sve se ovo dogodilo naočigled pripadnika policije koji su trebali da obezbjeđuju ovaj skup i spriječe narušavanje javnog reda i mira.

Izvršni direktor Centra za građanske slobode Boris Marić smatra da je ponašanje policije „očigledno u skladu sa odlukom da demokratski i tolerantan ptistup treba da bude osnova postupanja policije“. On za Monitor kaže da je to težak zadatak kada imamo forsiranje antagonizama prvenstveno od struktura bliskih Demokratskoj partiji socijalista i Demokratskom frontu.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 16. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

SEKSUALNO NASILJE NAD DJECOM U CRNOJ GORI: Hoće li napokon biti pooštrene kazne

Objavljeno prije

na

Objavio:

Stravičan zločin koji je izvršio komunalni policajac kada je nedavno, usred bijela dana, obljubio devetogodišnjakinju u podgoričkom naselju Stari Aerodrom, uznemirio je javnost. Sistem zaštite seksualno zlostavljane djece ilustruje i činjenica da Crna Gora nema zvaničnu statistiku o seksualnom nasilju nad djecom, a ni odgovarajuće kazne za zločince niti psihološku podršku žrtvama

 

Stravičan zločin koji je izvršio komunalni policajac R.O. kada je nedavno, usred bijela dana, obljubio devetogodišnjakinju u podgoričkom naselju Stari Aerodrom, uznemirio je javnost. I podstakao na pitanje – kakav je sistem zaštite seksualno zlostavljane djece u Crnoj Gori?

Zvaničnu statistiku o seksualnom nasilju nad djecom crnogorski državni organi nemaju. Kazne za seksualne zločince nisu zadovoljavajuće, a podrška žrtava je neefikasna, smatraju sagovornici Monitora.

,,Evropska statistika pokazuje da je od petoro djece, jedno preživjelo neki oblik seksualnog nasilja. Od petoro koje je kroz to prošlo, četiri su djevojčice, a jedan dječak. Iskustva iz EU, regiona i crnogorskih NVO koje se bave problemom zaštite i prevencije seksualnog nasilja, govore da nema razloga da ne vjerujemo da je i u Crnoj Gori ista ili, bar, vrlo slična statistika”, kaže za Monitor izvršna direktorica NVO Prima Aida Perović, koja je nedavno, u saradnji sa partnerima, realizovala kampanju pod nazivom Seksualno nasilje nije dječja igra.

Najčešća zabluda je da uglađeni, obrazovani, dobrostojeći ljudi lijepih manira ne zlostavljaju djecu, kao i da su djeca najsigurnija u porodičnom okruženju, upozorava Perović. „Istina je, međutim, da seksualno nasilje u 90 odsto slučajeva djetetu nanosi poznata osoba, koja mu predstavlja autoritet i u koju ima povjerenja. Takvi seksualni predatori vješto maskiraju svoje namjere i prilagođavaju ih dječijoj radoznalosti, naivnosti i neznanju. Djeca najčešće u startu ne prepoznaju nasilje, jer misle da je u pitanju igra. Jedna od velikih zabluda je i to da su svi seksualni zlostavljači djece pedofili. Postoje osobe koje se seksualno iživljavaju nad djecom, a koje imaju uobičajene seksualne odnose sa odraslim osobama”.

Monitor je od Uprave policije (UP) pokušao da sazna koliko je slučajeva seksualnog nasilja nad djecom (nedozvoljenih polnih radnji, obljuba i silovanja) u posljednje tri godine prijavljeno toj državnoj upravi. Do zaključenja ovog broja, odgovor nije stigao.

Studija o seksualnom nasilju nad ženama i djecom u Crnoj Gori, koju su radile NVO Prima, Sigurna ženska kuća i SOS za žene i djecu žrtve nasilje iz Nikšića, a koja je obuhvatila period od pet godina, od početka 2014. do kraja 2018. godine, pokazala je da su žrtve koje su preživjele neki vid seksualnog nasilja, u 60 odsto slučajeva – djeca. „To ne znači nužno da su djeca brojnija među žrtvama, jer punoljetne osobe mnogo rjeđe prijavljuju seksualno nasilje i dobijaju epilog na sudu”, objašnjava Perović.

Krivični zakonik Crne Gore za silovanje djeteta propisuje kaznu zatvora na period od najmanje 10 godina. Za obljubu zatvor od tri do 12 godina, a za nedozvoljene polne radnje – novčanu kaznu ili zatvor – od dvije do najviše 15 godina.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je, nakon inicijative iz Kabineta premijera Zdravka Krivokapića 12. aprila, pristupilo izradi Predloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika. Cilj je – maksimalno pooštravanje kazni zatvora za krivična djela protiv polne slobode koja su učinjena prema djeci i nemoćnima. „Za silovanje i obljubu predložena je mogućnost da počinitelj bude kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju od 40 godina. To je najstroža kazna koju domaće krivično zakonodavstvo predviđa za najteža krivična djela. Predložene kazne zatvora, koje mogu biti ocijenjene kao drakonske, ne moraju biti izrečene u svakom pojedinačnom slučaju”, navodi se, između ostalog, u saopštenju tog Vladinog resora.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 16. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

Kad tužilaštvo radi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Čuvari u NP Skadarsko jezero uhvate krivolovce sa sve ribom i agregatima kojim je ubijaju, a tužilaštvo ih pusti i vrati im opremu za ,,rad”. Tako teče najnovija kampanja Stop krivolovu na Skadarskom jezeru

 

U toku je kampanja Stop krivolovu – Ribolovni zabran na Skadarkom jezeru od 15. marta do 15. maja. U njenom jeku, nadzornici NP Skadarsko jezero su, prošli četvrtak, u krivolovu zatekli Dražena Prenkića i Živka Lazovića, saopštili su iz ovog Nacionalnog parka. Sa stotinama kila ulovljene ribe i agregatima kojima je riba ubijena. Tužilac Ivana Petrušić- Vukašević odlučila je da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela.

Iz tog preduzeća konstatovali su da najnoviji „slučaj nudi još jedan dokaz tvrdnji da tužilaštvo mora biti iz korijena promijenjeno kako bi konačno počelo da štiti državu i njenu imovinu”.

Ovo bi se moglo tumačiti i kao svojevrsni odgovor tužilaštva na nedavni poziv NP policiji, sudstvu, tužilaštvu i inspekcijama da počnu da ispunjavaju svoje zakonske obaveze i konačno urade nešto na očuvanju Skadarskog jezera.

Marina Jočić, predsjednica UO JP Nacionalni parkovi CG izjavila je da je nekoliko grupa koje se bave krivolovom na nivou mafije, što se tiče organizovanosti i povezanosti sa državnim organima.

Nasuprot njima je Služba zaštite NP Skadarsko jezero, koja je, kako je navela, malobrojna, loše opremljena i još gore plaćena. Ona je za TV Vijesti izjavila da sumnja i da su pojedini čuvari u sprezi sa krivolovcima, ali to je jako teško dokazati.

Ipak, iz NP tvrde da su već prvog vikenda zabrana uspjeli da zaplijene  nekoliko plovila, akumulatora, pretvarača i ostalih sredstava za ubijanje ribe i ostalog živog svijeta u jezeru. Međutim, tužilaštvo je oslobodilo te ljude i nije ih krivično gonilo, dobili su prekršajne prijave i vraćen je alat za ubijanje živog svijeta u jezeru, navodi Jočićeva.

Posljedica toga je da su oni koji prijave krivolov zastrašeni: ,,Imaju razlog za strah. Imamo snimak gdje krivolovci repetiraju pištolj znajući da ih kamera snima. Dešavalo se da naši nadzornici budu napadnuti, da im se prijeti da će biti sprženi sondom. Ti su ljudi spremni na sve”, kazala je Jočićeva.

S druge strane država je totalno nespremna. Na sudu završi jednocifren broj slučajeva krivolova, a sudije ih ili oslobađaju ili im propisuju uslovne kazne.

Iz ovog NP navode da je vrijednost izlova ribe na Skadarskom jezeru pet miliona eura godišnje, a da još toliko donosi turizam. Upozoravaju da ako se nastavi sa ovim razmjerama krivolova u sljedećih nekoliko godina možemo očekivati scenario sličan onom na rijeci Zeti koja je bez riba. A teško da će tada dolaziti i turisti da ,,uživaju” u mrtvom jezeru.

Nije problem samo jezero. Nedavno je građanska inicijativa Stop krivolovu pozvala nadležne da hitno reaguju u borbi protiv krivolova. Naveli su da im učestalo stižu prijave građana o detonacijama u rejonu Luštice, Krimovice, na brojnim lokacijama u blizini Bara, Budve, ušću Bojane. ,,Između uvale Žanjic i Plave špilje, sportski ribolovci su našli jedan od štekova ribolovaca dinamitaša”, naveli su iz ove organizacije.

Oni, kako su naveli, očekuju jak odgovor države na ovo ,,povampirenje” dinamitaša, koji koriste trenutno stanje izazvano pandemijom virusa kovid 19, angažovanost pripadnika policije na drugim zadacima.

Odgovora do sada skoro i da nije bilo.

P. NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo