Povežite se sa nama

INTERVJU

NIKO GORŠIČ: Krugovi pakla ženske svakodnevice

Objavljeno prije

na

MONITOR: Premijera drame ,,Jaja” prošla je veoma uspješno. Što vas je najviše privuklo ovom tekstu, koji je nagrađen na prvom konkursu CNP-a za najbolji domaći savremeni tekst?
NIKO GORŠIČ: Kao zanimljivost treba naglasiti da je Natašu Nelević nagradio međunarodni žiri. Nisam siguran da bi tekst dobio nagradu ako bi bio samo crnogorski. Radi se o skoro programskom omnibusu kraćih dramskih prizora koji otvaraju krugove pakla ženske svakodnevice. Kao tema nešto novo u crnogorskoj dramaturgiji. Tekst Jaja možemo staviti u posljeratni literarni trend ženskih autorki na Balkanu – nazivam ih crne dame. Od Ljubljane do Skoplja otvaraju se nove crne teme, možda i suštinskije od političkih tema kojima se vjekovima bave uglavnom muškarci. Samo u Crnoj Gori sada postoji bar desetak dramskih autorki – što je i zasluga katedre za dramaturgiju na Cetinju. Od crnih dama očekujem da se ambiciozno predstave i izvan regiona. Da stvore brend.

Što me je privuklo da radim tekst Jaja? Već prije tri godine, godinu ranije nego što je dobio priznanje, htio sam ga režirati na Cetinju jer je tekst crnogorski, nov, sa novom važnom temom i dobro napisan. Istovremeno sam se plašio da će ga teško neko raditi zbog njegove neuobičajene forme za klasično pozorište – i radi više desetina uloga.

MONITOR: Drama obuhvata sve probleme žena, ali je tema drame univerzalna i u vremenskoj i prostornoj dimenziji, jer na neki način daje dijagnozu o neutješnoj i neizmjenjivoj prirodi čovjeka. Na šta ste se vi najviše fokusirali tokom rada i koliko ste se držali prvobitnog teksta?
NIKO GORŠIČ: Moje ishodište kao pozorišnog stvaraoca je poštovanje teksta kojeg režiram ili glumim. I unosim u njega vlastitu stvaralačku snagu. Prisvojim ga. Stavljam ga u svoje tijelo. Ne možemo izbrojiti koliko stvaralaca i u koliko varijanti i varijacija je to radilo samo sa Shakespearovim Hamletom. U tome je veličina tog pisca: svakome je ponešto darovao – a i oni su mu darovali vječnost. Posle ovih rečenica jasno je da je u mome radu i cijele ekipe bio fokus kako iz literature uraditi pozorište. Uvažavao sam formu omnibusa, spoj različitih priča, i upotrebio različite postmoderne rediteljske postupke za svaki prizor posebno. Različitost priča, kraja, osoba, doba predstavili smo gledaocima u pet, šest prizora različitih stilova i žanrova: od početnog brechtovskog teatra… do finalnog beckettovskog. I tu su glumice i glumci vješto obavili svoj zadatak. Ponosan sam na njih. Filmska montaža emocija. Sve u ime pozorišta. I u ime pozorišta dodira. Ne volim da radim predstave koje se ne tiču gledaoca. I tu ide prije svega za crnogorskog gledaoca. I volim pozorište svijesti. Do polemike. Šta se krije ispod crnine društvenog stanja. Tek tada će imati predstava svoj razlog postojanja. I uvjeren sam da je prestava Jaja takva. To je predstava sa tezom. Niko neće ostati ravnodušan kod nje. Mora se opredijeliti do nekih neprijatnih istina u tekstu kao do izazovnih scenskih rješenja. Radim pozorište koje želi mijenjati svijet…

MONITOR: Elfride Jelinek je izjavila da umjetnost ne može da promijeni ništa, iako je sa velikim žarom iz korijena uzdrmala temelje društva.
NIKO GORŠIČ: Svaki čovjek nešto mijenja na svijetu i radi svakog čovjeka je svijet drugačiji od onoga kad tog čovjeka ne bi bilo. A znamo da se svijet mijenja, to znači da ga neko mijenja – pojedinci. Neko više neko manje. Znamo za ljude koji su i previše mijenjali svijet. I revolucije vode pojedinci. Logično pa da niko ne može sve da promijeni najedanput. Veliki umjetnici, kao što je austrijska spisateljica, nagrađena Nobelovom nagradom, vole da preuveličavaju ili minimiziraju svoj udio u istoriji čovječanstva! Umjetnost je istinitiji dokument vremena nekog društva i njegove svijesti nego svaka školska istorija. Razmišljam da ne bi trebalo istoriju uopšte poučavali u školama. Znamo da istoriju pišu pobjednici – i zato se istorije država toliko razlikuju. I nas vode u nove ratove. Ako umjetnost ništa ne mijenja – iako je ekskluzivna i samo prividno mislimo da se njom bavi vrlo mali broj ljudi, možda i jeste mali a utiče na većinu – onda ne bi države ubijale, zatvarale i zabranjivale umjetnike.

MONITOR: Kao umjetnik prisutni ste kod nas još od FJATA. Kako danas gledate na buđenje te alternativne scene?
NIKO GORŠIČ: Kao glumac u predstavama Ljubiše Ristića, Vita Taufera, Dušana Jovanovića, Matjaža Pograjca i Branka Brezovca dolazio sam na vaš, tada značajan jugoslavenski, a kasnije i međunarodni, festival skoro tri decenije. Pa i sa nekima prvima predstavama u mojoj režiji. Reditelj Nick Upper postao sam sasvim slučajno, tek mnogo kasnije – 1996. godine. Mnogo sam pomagao i kod selekcije predstava. Ponosan sam na selekciju, sa Jovanom Ćirilovim, jugoslovenskog postmodernog pozorišta. To nije tako stručno uradio nijedan drugi festival. U ono vrijeme bilo je alternativno pozorište iznimno jako – kod nas u Jugoslaviji kao i u Istočnoj Europi uopšte. I uticajno. Doslovno je hranilo zapadnu umjetnost. Prije svega je alternativa stvar mladih. Oni moraju imati svoj prostor da iskažu talenat. I inovativnost. Alternativa je neminovna za svako zdravo društvo. Zato mora imati svoj udio i u crnogorskom. I to ne samo na planu pozorišta.

MONITOR: Reditelj ste nezaboravne predstave ,,Otpad”, rađene po tekstu Ljubomira Đurkovića, čija je premijera bila prije deset godina. Bavila se raspadom svih građanskih i moralnih vrijednosti u Crnoj Gori, ali i procesom samoosvješćivanja.
NIKO GORŠIČ: U Crnoj Gori režirao sam osam predstava. Sve te predstave imale su svoj razlog – na planu početka neke internacionalizacije pozorišta sa koprodukcijama, promovisanja crnogorskih tekstova kao i predstava, na formiranju grupe mladih glumaca, na konstituisanju crnogorskog jezika na pozorišnoj sceni i traženje novih crnogorskih scenografa, kostimografa, majstora svjetla, dizajnera… Ponosan sam na sve to. I tu je i predstava Otpad koja se je upisala u sjećanja svih pozorišnih znalaca. Sjećam se da tada nisam dovoljno poznavao crnogorske glumce – pa su mi ih sugerisali od pisca do umjetničkog direktora. A na premijeri 2002. godine, bila je sasvim druga glumačka ekipa. Umjetnost je slučajnost. Prošle godine sam vidio ponovo predstavu Otpad u CNP-u. Glumci su sazreli u umjetnike. Plakao sam na predstavi kao i drugi gledaoci. Samo još to da kažem: nismo promijenili ni riječi od teksta Ljuba Đurkovića. Savršena drama u bolno vrijeme.

MONITOR: Kako sada komentarišete našu umjetničku scenu?
NIKO GORŠIČ: Sa Crnom Gorom družim se već od 1957. godine, od kada sam 2000. počeo da režiram – razlika je ogromna. Mnogo više je pozorišnih stvaralaca, pa i institucija. I reputacije. I previše siromaštva. Glavno – tu je i pozorišna akademija. Dolaze novi i novi ljudi koji će već radi same logike stvari inovirati vaše pozorište i kulturu. Sad bi već mogli da radite i po tri ili četiri velike predstave istovremeno – toliko je sjajnih glumaca. Tu su i mladi pozorišni i filmski režiseri i dramaturzi. Vjerujem da će se uskoro u Crnoj Gori formirati i pozorišna kritika i teatrologija – jer bez stručnog odjeka stvari zakržljaju. Opasno je sadašnje vrijeme svjetske recesije u kojem mogu nestručni političari u njeno ime uništiti mnogo teško izborenih stvari i okrenuti stanje kulture za desetljeća unazad. Morali bi znati da ako uzmu kulturi sav novac, neće neki drugi resori ni primijetiti da su nešto dobili – a gubi se civilizacijski standard neke države. Gubi se svijest i samosvijest neke nacije. A još veća je opasnost, ako se u tim godinama nemaštine zatvorite u sebe. I izgubite kontakt sa objektivnim vrijednostima.

Miroslav MINIĆ

Komentari

INTERVJU

DRAGIŠA JANJUŠEVIĆ, ANALITIČAR:  Nema promjena uz iste matrice

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ako nagrade i nagrađeni budu projektovani po ideološkoj ili partijskoj matrici, a ne strukovnoj , onda smo jako malo ili gotovo ništa uradili sa očekivanim promjenama nakon 30. avgusta prošle godine

 

MONITOR: Ove sedmice najavljeno je da postoji većina za usvajanje budžeta, sa kojim se kasni više mjeseci. Iako je od početka bilo jasno da nova Vlada neće biti stabilna, odavno se govori o njenoj rekonstruciji, a sada i o novim izborima. Šta to sve znači za crnogorsko društvo i kako vidite dalji ishod ovih procesa?   

JANJUŠEVIĆ: Sva ova dešavanja oko usvajanja budžeta, trvenja unutar parlamentarne većine i Vlade, priča oko rekonstrukcije Vlade poslije šest mjeseci njenog formiranja, govori samo o činjenici da mi prolazimo porođajne bolove demokratije poslije 30 godina simuliranja višestranačja i demokratičnosti. To svakako znači da kao građansko društvo izuzetno sporo sazrijevamo, da je taj plemenski korijen veoma dubok i da su ostaci te svijesti jako prisutni i vidljivi. Sigurno će biti potrebna minimum dva izborna ciklusa da se ustabilimo i konsolidujemo kao demokratija koja će biti servis građana a ne partija.

MONITOR: Prethodne sedmice izabran je novi mitropolit MPC.  Kako vidite događaje koji su prethodili tom izboru, kao i sam doček mitropolita? Da li je dio nove parlamentarne većine, ali i Vlade, u neprimjerenom odnosu sa  SPC u Crnoj Gori, ali i Beogradom,  i šta su posljedice toga?

JANJUŠEVIĆ: Crkva se već duži vremenski period, gotovo 30 godina, svojevoljno ili ne, nalazi u političkom kontekstu, a pogotovo od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, krajem 2019. Crkva je takođe imala presudan uticaj u parlamentarnim izborima avgusta 2020. Sve to govori da je ona i dalje akter političkih odnosa Vlade i parlamentarne većine, opet možda ne toliko svojim voljom koliko političkom i partijskom inercijom, pogotovo onih subjekata koje je doživljavaju kao nesporan autoritet i čiju bi naklonost željeli da imaju ubuduće. Sve to pomalo baca sjenku na ustavni koncept našeg društva kao građanskog, prije svega. Iskreno vjerujem da će demokratski procesi u Crnoj Gori posložiti sve subjekte u društvu onako kako je Ustav definisao, a to je da su crkva i država odvojeni i da građanski koncept ove države ne smije biti upitan nijednog trenutka.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

Dobrica Veselinović, politikolog i građanski aktivista, Inicijativa ,,Ne davimo Beograd”: Pravi problemi i izazovi 21. vijeka su iznad nacionalnih podjela    

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mislim da se talas promjena osjeća svuda u regionu i to je optimizam koji se vidi. Naravno, to se neće desiti, niti treba da se desi preko noći, već postepeno i sporo, ali baš zato će i ta promjena biti suštinska i održiva

 

MONITOR: Prije nekoliko dana bili ste jedan od predstavnika opozicije koji se sastao sa Metjuom Palmerom, specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan. Da li to, možda, znači da će se nova američka administracija, zainteresovati za urušavanje sloboda i institucija u Srbiji o čemu ste, kako ste izjavili, razgovarali sa Palmerom? I  hoće li to ići dalje od ovakvih razgovora?

VESELINOVIĆ: Ovaj sastanak je organizovan u sklopu višednevne posete Metju Palmera Balkanu. A njega smo, kao i uostalom i druge strane diplomate, ovom prilikom upoznali sa trendom urušavanja institucija i opšteg pada demokratije u našoj zemlji, kao i na razloge koji su doveli do bojkota izbora u junu 2020. godine.

Poseban fokus bio je na brojnim napadima na predstavnike opozicionih pokreta, nezavisnih medija i organizacija civilnog društva koje dolaze od strane Srpske napredne stranke. Takođe, govorili smo o sveprisutnoj korupciji i nesposobnosti državnih organa i lokalne samouprave da reše izazove sa kojima se naša zemlja suočava u 21. veku, kao što su klimatske promene, energetska tranzicija i saradnja u regionu.
Videćemo uskoro koliko su ove naše signale ozbiljno shvatili.

MONITOR: Već više godina ste u javnosti prepoznati kao „lice“ Inicijative Ne davimo Beograd. Na posljednjim beogradskim izborima dobili ste nešto više od tri procenta glasova, a parlamentarne i opštinske izbore 2020. ste bojkotovali. U javnosti se pominjete kao jedan od mogućih kandidata za gradonačelnika Beograda, na izborima 2022. Ima li pobjede 2022. bez jedinstvene podrške opozicije kandidatima  za predsjednika Srbije i gradonačelnika glavnog grada?

VESELINOVIĆ: Što se tiče jedinstvene opozicije, mislim da je to uzaludno očekivanje, i da se ne može i neće desiti. To se inače već pokazalo u dva primera – Savez za Srbiju i Ujedinjena opozicija Srbije. Ljudi hoće nove politike i nove ljude.
Mislim da je važno da se ljudima ponudi program i da što veći broj ljudi izađe na birališta, kad budu bolji uslovi i da izaberu u skladu sa svojim preferencijama. Da li je to tri, pet ili deset kolona, mislim da to nije važno. Treba nam velika izlaznost i veliki broj različitih programa. To bi rezultiralo time da ljudi imaju da biraju nešto za šta su, a ne za nešto protiv čega su.
Što se nas tiče, to je plan ,,Za! dobar grad” koji smo sastavili i koji prezentujemo i u krajnoj liniji, živimo.

Nastasja RADOVIĆ
Pro;itajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 11. juna ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DALIBORKA ULJAREVIĆ, IZVRŠNA DIREKTORKA CENTRA ZA GRAĐANSKO OBRAZOVANJE: Na gubitku su građani

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vanredni izbori trenutno ne odgovaraju nijednom političkom subjektu, pa čak ni opozicionom DPS-u koji se teško oporavlja od 30. avgusta, ali i ne pokazuje sposobnost adekvatne unutrašnje rekonstrukcije koja bi mu proširila koalicioni kapacitet. Znači, kraj ove Vlade nije tako blizu, ali teško da ona može izdržati puni četvorogodišnji mandat

 

MONITOR: Kako vidite ocjene u najnovijem Nezvaničnom dokumentu EK o stanju u poglavljima 23 i 24?

ULJAREVIĆ: Mi smo nedavno, i u kratkom razmaku, dobili dva važna dokumenta iz Evropske unije.

Jedan je nikad opširnija Rezolucija Evropskog parlamenta, a drugi je Nezvanični dokument Evropske komisije. Oba dokumenta pokazuju da se u EU sve bolje vide nedostaci našeg sistema i da se sve eksplicitnije ukazuje na izazove, ali i upire prst u odgovorne. Takođe, čita se i zabrinutost zbog visokog stepena polarizacije u društvu i poziva na politički dijalog kao održiv način prevazilaženja problema.

Proces progovora je poslije početnog entuzijazma i dobrog zamajca udario u zid kada je prethodna vlast shvatila da se time urušavaju njeni monopoli moći. Nažalost, ni nova vladajuća struktura taj proces nije oživjela a danas je i u tehničkom pogledu situacija kompleksnija. Nezvanična klauzula balansa je odavno na snazi a neizvjesno je kad će proces biti otkočen.

Na to opominje i posljednji Nezvanični papir naglašavajući da ispunjavanje prelaznih mjerila ne zavisi samo od primjene akcionih planova i strateških dokumenata već da uključuje i demonstraciju jače političke volje na nivou Vlade da adresira postojeće izazove, osobito one koji se odnose na oblasti koje pokriva poglavlje 23 i one koja su u nadležnosti Ministarstva pravde i ljudskih i manjinskih prava. Uz ovo je EK poslala i jasnu poruku kad je riječ o odnosu suočavanja sa prošlošću i ratnim zločinima, koja bi morala zvoniti u glavi poslanicima i onima u Vladi koji su i dalje spremni da stoje uz ministra Leposavića.

MONITOR: U dokumentu se, između ostalog, ovdašnjim vlastima sugeriše da hitno moraju izabrati šefove i članove radnih grupa za ta poglavlja. Da li to znači da ovoj Vladi nijesu prioritet evropske integracije?

ULJAREVIĆ: Crna Gora ove godine obilježava devet godina od otvaranja pregovora o pristupanju sa EU, a prošlo je i skoro  deceniju i po od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, odnosno nešto više od deceniju od kada je postala kandidat za članstvo u EU.

Ovaj podsjetnik ukazuje da postavljamo rekorde u dužini ovog procesa a da se dominantno krećemo u začaranom krugu u kojem presudnu ulogu imaju tzv. veto igrači, ma iz koje političke ili vezane ekonomske ili kriminalne strukture oni dolazili. Danas, kad bi trebali biti makar administrativno kapacitirani, pregovaračka struktura države Crne Gore sa EU je u rasulu i, što je još gore, bez ideje daljeg restrukturiranja. Nakon šest mjeseci rada ove Vlade, jasno je da tu podbacila Vlada odnosno da tu nije bila ni na minimumu očekivanog rezultata da imenuje šefove radnih grupa.

Voljela bih da se varam, ali čini mi se da prioritet ove Vlade nije evropeizacija društva i države, iako je to nesumnjivo želja većinske Crne Gore. Od prihvatanja i dosljedne primjene evropskih standarda i najboljih praksi bježala je, u posljednjem periodu, i stara vlast. Pregovori o pristupanju EU nijesu švedski sto sa kojeg naši donosioci odluka mogu uzeti što im se dopada a ostalo ignorisati. Mnogo je tu neugodnih stvari koje se moraju uraditi kako bi se kao društvo uredili. Vladajuća struktura, za sada, ne pokazuje razumijavanje tog procesa niti spremnost da ga valjano sprovede. A konkretnih rezultata neće biti bez neupitne političke volje i snažne i organizovane pregovaračke strukture.

MONITOR: Kako doći do te političke volje i dobre pregovaračke strukture?

ULJAREVIĆ: S obzirom da je danas u Crnoj Gori evropska ideja jedna od rijetkih koja ima snažan progresivni, integrišući i kohezivni potencijal, upravo ta ideja treba da bude polazna tačka u nalaženju saglasnosti o nekim ključnim pitanjima i uspostavljanju tzv. crnogorskog mjerila.

MONITOR: Crnogorskog mjerila?

ULJAREVIĆ: Namjerno i često koristim sintagmu crnogorsko mjerilo kao paralelu briselskim mjerilima koje smo dobili kako bismo postupno zatvarali pregovaračka poglavlja a koja su nerijetko tehničkog karaktera. Cijenim da u našem kontekstu te obaveze prema EU ne mogu biti ispunjene ako nemamo usaglašenost oko crnogorskog mjerila koje nosi vrijednosni i politički sadržaj.

Previše je razlika među nama i zato ključni cilj treba da nam bude pronalaženje vezivnog tkiva da se naše razlike, makar oko nekih važnih pitanja, prevaziđu. To nam nije zacrtano nikakvim briselskim mjerilima, i zato je to ono mjerilo koje mi ovdje u Crnoj Gori treba da postavimo kao osnov demokratizacije i evropeizacije našeg društva i da na njemu dosljedno radimo.

MONITOR: Ima li još znakova da ova Vlada ima neke druge prioritete?

ULJAREVIĆ: Promjena loše vlasti bila je neophodna. Niko nije očekivao da time svi naši problemi budu riješeni. Ta promjena je trebalo da otvori put da se koriguju defekti bivše vlasti i da se uđe u novu fazu konsolidovanja demokratskog poretka u Crnoj Gori uz prioritete zasnovane na javnom interesu.

Međutim, ne samo da se mnogi raniji problemi ne rješavaju nego se javljaju  i aveti za koje smo vjerovali da su iza nas. Vidljiva je i konfuzija kad je riječ o prioritetima, ugroženost građanskog koncepta države, uz olako preuzimanje loših praksi stare vlasti kad je riječ o netransparentnosti, ali i zloupotrebi funkcija.

Na primjer, bizaran je, a ilustrativan, primjer bahatosti zamjenika generalnog sekretara kojem je konstatovano od strane nadležnih organa i kršenje niza, i to ne samo saobraćajnih, propisa a da ova Vlada tvrdoglavo drži tog čovjeka na istoj poziciji. Sa kojim kredibilitetom onda Vlada može govoriti o bahatostima i nekažnjivosti kod prethodne vlasti?

MONITOR: Izmjenama tužilačkih zakona otvara se mogućnost oslobađanja tužilaštva. No, mislite li da je to dovoljno da se konačno naprave suštinski koraci u poglavljima 23 i 24? 

ULJAREVIĆ: Mi smo u CGO-u i ranije ukazivali da je  tužilačka organizacija u Crnoj Gori neefikasna i da konstelacija unutar ovog organa ne doprinosi učinkovitoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a sjetimo se samo načina adresiranja afera Snimak, Koverta, itd. To naglašava i potrebu da reforme budu u skladu sa standardima i najboljim praksama. Znači, isto kao što se sa ovim tužilaštvom ne može graditi funkcionalna vladavinu prava, ne može se napredovati ni ako se jedan politički uticaj zamijeni drugim.

Ovo pitanje je moralo biti mnogo otvorenije i stručnije iskomunicirano sa evropskim partnerima, jer crnogorske vlasti nemaju tu ni naslijeđenog ni mnogo novog kredibiliteta da bi njime bagatelisali.

MONITOR: Kako vidite dešavanja koja su pratila izbor novog mitropolita Mitropolije crnogorsko-primorske? Brine li vas to što se premijer i dio parlamentarne većine više bave crkvenim pitanjima od reformi neophodnih za ulazak u EU?

ULJAREVIĆ: Takvim pristupom premijer i dio parlamentarne većine prave višestruku štetu državi Crnoj Gori.

Naime, osim što daju doping injekcije DPS-u i drugim partijama u opoziciji jačajući dobijeni klerikalni oreol, oni time dovode u pitanje karakter države Crne Gore, kao i jedini dobar dio u politici prethodne vlasti – spoljno političke prioritete.

Imam poštovanje prema ljudima koji su vjernici, ali ekstenzivna javna demonstrancija religijskih uvjerenja je, u najmanju ruku, neumjesna kad se radi o bilo kome a posebno o zvaničnicima. Dodatno, u slučaju zvaničnika i neodgovorno u jednom multikulturalnom i multinacionalnom malom društvu, kakvo je crnogorsko.

Klijentelistička zaostavština DPS-a neće nestati s molitvama niti uz bilo čiji blagoslov. Da bi se država revitalizaovala potreban je posvećen rad, znanje i širina prema različitostima.

MONITOR: Gdje nas može odvesti politička kriza vlasti?

ULJAREVIĆ: Politička kriza ovdje nije novost, već prije jedna konstanta. Ova će trajati još, bivajući sve mučnije kako direktnim akterima, bilo da iniciraju ili primaju udarce, tako i onima koji to posmatraju sa strane.

Vanredni izbori trenutno ne odgovaraju nijednom političkom subjektu, pa čak ni opozicionom DPS-u koji se teško oporavlja od 30. avgusta, ali i ne pokazuje sposobnost adekvatne unutrašnje rekonstrukcije koja bi mu proširila koalicioni kapacitet.

Znači, kraj ove Vlade nije tako blizu, ali teško da ona može izdržati puni četvorogodišnji mandat.

U konačnici, i to treba naglašavati, na gubitku su građani Crne Gore čiji kvalitet života trpi.

MONITOR: Kako ocjenjujete to što je Odbor za ljudska prava predložio Skupštini da se ne usvoji Rezolucija o Srebrenici? Ili, to što u Skupštini nema jasne poruke i većine da se smijeni ministar pravde koji negira taj zločin?

ULJAREVIĆ: Ta odluka Odbora je poražavajuća i jača negativne trendove relativizacije tog najmasovnijeg zločina izvršenog na tlu Evrope poslije II svjetskog rata, ali i međunarodnih sudskih odluka i obavezujućih međunarodnih dokumenata što je ograničavajuće za dalju suštinsku demokratizaciju crnogorskog društva.

U Crnoj Gori postoji kontinuitet neadekvatnog bavljenja pitanjima iz domena tranzicione pravde. Nažalost, to je sada naglašeno kroz rad nove vladajuće većine u Skupštini, ali i Vlade, jer se tim temama prilazi uz negiranje činjenica. Time se intenzivira opasna igra sa prošlošću zarad sticanja političkih poena u dijelu biračkog tijela dok kao društvo regresiramo. Upravo takva klima je obavezivala novu većinu da dobijemo nedvosmislen stav Skupštine o osudi genocida u Srebrenici i uspostavljanju mehanizama koji su dio kulture sjećanja.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo