Povežite se sa nama

Izdvojeno

NOVA VLADA U PREDNACRTU: Jedino je vlastoljublje očigledno  

Objavljeno prije

na

Medijski izvještaji o neformalnim pregovorima o budućoj vladi, za sada više izgledaju kao ogledalo apetita političkih struktura, pa i ogledalo medijske scene,  nego što se iz njih može dobiti precizna informacija o tome dokle se sa tim “neformalnim” pregovorima došlo, i kako izgleda platforma za kreiranje buduće vlade

 

Dok se čeka da Državna izborna komisija (DIK) proglasi konačne rezultate izbora, nakon čega bi se konstituisao parlament i započeli zvanični pregovori o formiranju 44. crnogorske vlade, mediji uveliko izvještavaju o neformalnim pregovorima koji se vode oko formiranja buduće vlade. Čitajući, međutim, medijske izvještaje, oni više izgledaju kao ogledalo apetita pojedinih političkih struktura, i ogledalo medijske scene, nego što se iz njih može dobiti precizna informacija o tome dokle se sa tim “neformalnim” pregovorima došlo, i kako izgleda platforma za kreiranje buduće vlade.

Za sada je izvjesno tek da su u nešto intenzivnijoj komunikaciji oko formiranja vlade –  Pokret Evropa sad (PES) , koji je osvojio najveći broj mandata na vanrednim parlamentarnim izborima – 24, Demokrate (sedam mandata ) i predstavnici manjinskih partija  –  Bošnjačka stranka, Albanski forum, Albanska Alijansa. Demokratska partija  i Hrvatska građanska incijativa (HGI) koji skupa imaju 10 mandata.  Ukupno, ove partije imaju  prostu većinu u parlamentu – 41 poslanika. Hoće li se na tome stati, nije izvjesno, pošto se lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić, koji se vidi kao budući mandatar, nije o sastavu buduće vlade izjašnjavao, nakon što je odmah nakon izbora saopštio da u buduću vladu ne želi Građanski pokret URA Dritana Abazovića, zbog afere Do Kvon. U sedmici pred izbore Abazović je pokrenuo aferu Do Kvon, te otvorio sumnje da je lider PES Spajić imao neprimjerene konekcije sa  poznatim svjetskim bjeguncem, Do Kvonom čije izručenje traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog prevare teške desetine milijardi dolara na tržištu kriptovaluta,  a koji je u Crnoj Gori uhapšen u martu ove godine. Takođe, iz tehničke vlade podgrijane su sumnje da je Do Kvon, odnosno “kripto zajednica” finansirala kampanju Spajića. Procjene su da je zbog te afere Pokret Evropa sad ostvario slabiji rezultat od očekivanog na junskim izborima.

Spajić je nakon izbora saopštio da su njegovoj partiji Demokrate i partije manje brojnih naroda “prioritetni partneri”, te da su otvoreni za razgovor sa koalicijom Za budućnost Crne Gore.  Takođe, saopštio je da neće pregovarati sa Demokratskom partijom socijalista.

Milan Knežević, lider koalicije Za budućnost Crne Gore, izjavio  je prije nekoliko dana da oni do sada uopšte nijesu učestvovali u pregovorima oko vlade. “Imao sam jedino razgovor sa Spajićem, nedugo nakon što su se završili parlamentarni izbori, ali ne mogu reći da su to bili pregovori već više sagledavanje neke opšte situacije, mogućnosti ili perspektiva eventualne saradnje, ili nesaradnje”,  kazao je  Knežević. On tvrdi da o neformalnim razgovorima o formiranju vlade čita iz medija, pa je na taj način saznao i za nezvanične informacije da lider Demokrata Aleksa Bečić inicira sastanak Demokrata, Pokreta Evropa sad, GP URA i SNP-a, a da su navodno spremni i da njegovoj koaliciji ponude mjesto šefa parlamenta i još neke pozicije u vlasti

I on je odlučio da pritisne  one koji utiču na izgled buduće vlade, pa je poručio Spajiću  da ukoliko ne budu u vlasti neće biti konstruktivna opozicija: “Ukoliko nas nema u vladi, mi smo opozicija, ali nismo konstruktivna opozicija, nego smo opozicija koja će učiniti sve da tu Vladu đavoliše što prije”.

Koalicija Za budućnost Crne Gore je na vanrednim parlamentarnim izborima osvojila je 13 mandata. Kao i nakon avgustovskih izbora 2020. godine, kada je pao Đukanovićev DPS, sa međunarodnih adresa stigle su i sada direktne poruke da ih admiistracija SAD ne vidi kao partnere. U avgustu 2020. formirana je ekspertska vlada, a nakon što je izgubila povjerenje, bivši DF je ostao van manjinske vlade, iako je preuzeo brojna mjesta „po dubini“.

Pregovora PES i URA, takođe, nije bilo, iako su neki mediji  izvještavalli da se lider Demokrata Aleksa Bečić ponudio da organizuje sastanak Demokrata, PES, URA i Socijalističke narodne partije, koja je čestvovala u manjinskoj, a danas tehničkoj vladi Abazovića . Do tog sastanka nije došlo, niti je mugućnost takvog sastanka komentarisana od strane lidera i funkcionera Spajićevog Pokreta Evropa sad.  Iako je u medijima objavljeno da bi Spajić mogao promijeniti mišljenje o ulasku URE u buduću vladu ukoliko Abazović promijeni stav o aferi Do Kvon, to niko iz PES nije potvrdio. Čini se, da takvi navodi više ukazuju na  želje  predsjednika  tehničke Vlade Abazovića da nastavi da učestvuje u novoj vlasti.

Objava o navodnoj želi Bečića da organizuje sastanak PES, URA  i SNP, uslijedila je nakon što je objavljeno da Bošnjačka stranka Ervina Ibrahimovića traži brojne resore u budućoj vladi, što su neki mediji predstavili kao ucjenjivačku poziciju te partije koja je ostvarila veliki rast na prethodnim izborima.  Bošnjačka stranka je demantovala navode da traži veći broj resora. „ Netačna je informacija da je Bošnjačka stranka proširila svoje zahtjeve, i tražila dodatne resore i pozicije za ulazak u novu vladu”, kazao je portparol te stranke Adel Omeragić.

Mediji bliski koaliciji ZBCG Milana Kneževića, tvrde da su „da bi zamaskirali svoju poziciju, Demokrate prethodnih dana preko jednog broja medija spinovali priču kako žele razgovore i sa koalicijom Za budućnost Crne Gore, ali je postalo jasno da je to bio klasičan spin kako bi disciplinovali aktere manjinskih stranaka da ih plaše sa ulaskom u vladu dijela bivšeg DF-a, kako bi za sebe zagrabili što više funkcija”.  Oni tvrde da već postoji dogovor o budućoj vladi, po kom će u opoziciji ostati ZBCG, DPS I URA, “dok je status SNP-a i dalje  ni na nebi ni na zemlji”.

Vlastoljublje je jedino što je u kontuniitetu više nego očigledno. A zbog njega, Crna Gora je „ni na nebu ni na zemlji“.

 

SDP-u presudio Leposavić?

Predsjednik liste Pravda za sve Vladimir Leposavić povukao je sve žalbe koje je ta partija prethodno uputila Ustavnom sudu. On je to učinio, kako je i sam potvrdio, zbog mogućnosti da Socijaldemokratska partija (SDP) na ponovljenim izborima ostvari parlamentarni status.

DIK je, u međuvremenu,  odbio prigovor Socijaldemokratske partije (SDP) kao neblagovremen, nakon što se ta partija žalila tražeći ponavljanje izbora na jednom biračkom mjestu u Kolašinu, za koje je Leposavić povukao ustavnu žalbu. Očekuje će da će SDP nakon praznika uputiti žalbu Ustavnom sudu istim povodom.

Na ponovljenim izborima na Cetinju SDP nije uspjela da dobije mjesto u državnom parlamentu, ali je znatno povećala broj glasova.  Na ponovljenom glasanju na biračkom mjestu Lovćenski partizanski odred II na Cetinju, prema rezultatima koje je objavio Centar za demokratsku tranziciju (CDT), SDP je dobio  375 glasova, dok im je za prelazak cenzusa nedostajao 42 glasa.

Kako SDP ne bi obezbijedila prelazak cenzusa na ponovljenim izborima na drugim mjestima, Leposavić je povukao sve žalbe.

” Budući da bi pomenuta partija ovakvim radnjama izvjesno ostvarila parlamentarni status na sledećim ponovljenim izborima, koje je inicirao Narodni pokret Pravda za sve, odlučili smo da u najkraćem roku promijenimo strategiju i ne dozvolimo da naša borba za vladavinu prava i jednakost svih pred zakonom bude zloupotrebljena za potpuno suprotne političke ciljeve”, navodi se u saopštenju Leposavića. On je optužio SDP i “političke pomagače” za izborni inžinjering.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović poručio je da je na Cetinju bio inženjering, ali sa Pokretom Evropa sad i Vladimirom Leposavićem u glavnim ulogama.  “Da više niko ne sumnja da li Leposavić i PES imaju isti osjećaj za pravdu”. On je reagovao nakon što su iz PES pohvalili potez Leposavića.

Milena PEROVIĆ

Komentari

Izdvojeno

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV VESELINA VELJOVIĆA: Skaj prepiska u centru pažnje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se SDT stavom da je vijeće Višeg suda potvrdilo da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije predstavlja zakonit dokaz. Veljovićev advokat tvrdi suprotno

 

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Optužnicom je obuhvaćeno 15 osoba koje se terete za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, pranje novca i zloupotreba službenog položaja. Podsjećamo, Veljović se tereti da je 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije koju je 2018. godine formirao Aleksandar Mrkić radi šverca cigareta i pranja para. Konkretno, tereti se da je 25. decembra 2020. godine Mrkiću dojavio da će policija pretresti prostorije koje koristi pripadnik njegove kriminalne organizacije Mujo Nikočević.

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se i Specijalno državno tužilaštvo koje se saopštilo da je vijeće suda potvrdilo pravno stanovište SDT-a da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije, pribavljena u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, predstavlja zakonit dokaz. „Nema razloga da se dovodi u sumnju zakonitost procedure pred nadležnim inostranim pravosudnim organom koji je taj dokaz prikupio, te da se svakako međunarodna saradnja zasniva na međusobnom povjerenju, odnosno pretpostavci da je dokaz u drugoj državi pribavljen na zakonit način“, piše u saopštenju koje potpisuje specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Veljovićev advokat Mihailo Volkov u razgovoru za Monitor kaže da ga odluka Višeg suda kojom se potvrđuje optužnica protiv njegovog klijenta nije iznenadila. Naprotiv, tvrdi, to je i očekivao. „Nijesam vjerovao da će vanraspravno vijeće Višeg suda imati dovoljno pravne kuraži da obustavi postupak, posebno pri činjenici da se u dijelu Veselina Veljovića kompletna osnovana sumnja bazira samo na navodnoj skaj prepisci koja, uzgred, ni sama po sebi nije krivično opterećujuća. Svako onaj ko je bio u Višem sudu na tim ročištima zna kvalitet takvih rješenja i značaj samog instituta potvrđivanja optužnice koji će vrlo brzo da nestane iz zakonske procedure. Tako da s tim u vezi nijesam iznenađen“, kazao je Volkov.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

UDRUŽENI PODUHVAT VUČIĆEVIH POLITIČARA, UDBE I EPISKOPA SPC: Nemoć u UN iskaljuju na Crnu Goru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kampanja nakon najave premijera Milojka Spajića da će Crna Gora glasati u Ujedinjenim Nacijama (UN) Rezoluciju kojom se osuđuje negiranje genocida u Srebrenici, presuđenog od strane međunarodnog suda u Hagu vidno je orkestrirana iz ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovakva histerija protiv Crne Gore nije postojala ni u predvečerje referenduma o nezavisnosti 2006. godine

 

 

Od tzv. antibirokratske revolucije 1989. godine teško da je bilo toliko povika i gnjeva na malu Crnu Goru od strane srpskog sv(ij)eta diljem regiona. Razlog je navodna izdaja „bratske Srbije“ i „interesa srpskog naroda“ zbog najave premijera Milojka Spajića da će Crna Gora glasati u Ujedinjenim Nacijama (UN) Rezoluciju kojom se osuđuje negiranje genocida u Srebrenici, presuđenog od strane međunarodnog suda u Hagu. Kampanja je vidno orkestrirana iz ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovakva histerija protiv Crne Gore nije postojala ni u predvečerje referenduma o nezavisnosti 2006. godine. Tada je crnogorska Mitropolija predvođena pokojnim Amfilohijem Radovićem ostala po strani referendumske kampanje pozvavši se na jevanđeosku maksimu „caru carevo, Bogu božje“.

U ovom slučaju se prije pet dana u kampanju uključio i sadašnji mitropolit Joanikije Mićović kome norme Jevanđelja i hrišćanske vjere ne važe kada su politički interesi Beograda i Moskve u pitanju. Mitropolit se prvo na uskršnjoj liturgiji 5.maja u Podgorici, kojoj su prisustvovali premijer, predsjednik i drugi zvaničnici, pojavio sa ruskim carskim grbom na vladičanskoj kapi (mitri). Istina, na štitu grba nije bilo ruskog Sv. Đorđa, (vjerovatno ciljana „korisna nejasnoća“) ali je ornament svakako ruski stiliziran i poruka je jasna. Kasnije je, slijedeći  poruku patrijrha SPC  Porfirija,  Joanikije rekao da „pri­ča o sre­bre­nič­kom ge­no­ci­du ni­je na­uč­no ute­me­lje­na, ali je i te ka­ko po­li­tič­ki mo­ti­vi­sa­na“. Tamo se desio, rekao je  zločin ali „lobiranje, sponzorisanje i propagiranje priče o genocidu u Srebrenici, ne može nadoknaditi nedostatke dokaza za održivost te priče“. Poruka mitropolita je da Crna Gora ne treba glasati predloženu Rezoluciju kako bi „uvijek bila otvorena za istinu,…sačuvala svoje dostojanstvo…(i) svoju unutrašnju stabilnost“.

Da je unutrašnja stabilnost i koaliciona Vlada narušena vidi se i iz izjave lidera Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića koji je „saopštio premijeru da teško možemo nastaviti da podržavamo njegovu Vladu ukoliko CG podrži Rezoluciju“ u UN-u. Pojedini vučićevski mediji u zemlji i van su pozvali na organizaciju protesta i litije koje bi predvoditi episkopi. Andrija Mandić, predsjednik državne Skupštine i lider Nove srpske demokratije (NSD) nije prijetio izlaskom iz vlasti, na koju je toliko vremena čekao, ali je rekao da „mi srpski lideri u Crnoj Gori tu Rezoluciju i pokušaj da se Srbi proglase genocidnim narodom doživljavamo kao problem“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

APELACIONI SUD SILOVATELJU MALOLJETNICE DUPLO SMANJIO KAZNU: Nasilje u produženom trajanju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako je u ranijim presudama izrečeno da ne postoje olakšavajuće okolnosti te da je B.B. i ranije osuđivan, Apelacioni sud je naveo da je Viši sud ,,prestrogo odmjerio” kaznu, te je sa maksimalne od 15 smanjio na osam godina.  Odluka je izazvala bijes javnosti, brojne reakcije i proteste

Maloljetnicu od 15 godina je pod prinudom početkom 2020. u svoju kuću odveo 50-godišnji  komšija B.B. ,,Ako ne dođe kod njega da ga nešto posluša” roditelji će joj ostati bez posla. Prijetnje su pojačavane, zaprijetio je i da će joj oca ubiti.

Djevojčica je krila od roditelja šta joj se dešava, dok otac nije primijetio promjene u njenom ponašanju, pregledao njen telefon i pronašao poruke komšije. Potom je djevojčica bratu ispričala o nasilnim seksualnim odnosima koje je mjesecima trpjela. Porodica je slučaj prijavila policiji nakon čega je silovatelj uhapšen i pritvoren.

Viši sud je, u dva navrata u julu 2022. i novembru 2023, B.B. osudio na maksimalnu kaznu zatvora od 15 godina. Sud je utvrdio da je B.B. od januara do juna 2020, upotrebom sile i prijetnje, u više navrata silovao djevojčicu, prijeteći joj da će joj ubiti oca ako nekome kaže.

Apelacioni sud je u februaru prošle godine ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda koju je potpisala i jula 2022. godine donijela sutkinja Vesna Kovačević. Ona je B. B. osudila na 15 godina zatvora, ali je tadašnjom odlukom Apelacionog suda silovatelj vraćen na ponovno suđenje. Nakon toga, u novembru prošle godine sudija Višeg suda Veljko Radovanović donosi istovjetnu presudu kao i sutkinja Kovačević.

Apelacioni sud je sada preinačio odluku i smanjio kaznu sa 15 na osam godina.

Iako je u ranijim presudama izrečeno da ne postoje olakšavajuće okolnosti te da je B.B. i ranije osuđivan, Apelacioni sud je naveo da je Viši sud ,,prestrogo odmjerio” kaznu. Posljednja odluka Apelacionog suda je pravosnažna.  Ako ona ostane na snazi B.B, koji je već četiri godine u pritvoru izaći će iz zatvora tokom 20**08.????

Odluka Apelacinog suda izazvala je bijes javnosti i brojne reakcije. U srijedu je ispred ovog suda održan protest više desetina građana.  ,,Strože kazne za zločine nad djecom”, ,,Smanjite silovanje, ne kaznu”, ,,Osam godina zatvora za doživotnu traumu”, ,,Produženo silovanje nema prenaglašen značaj”, neki su od transparenata koji su se mogli vidjeti na protestu.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo