Povežite se sa nama

Arhiva

Odlazak

Objavljeno prije

na

Prije neku godinu, radeći za jedan njemački mikrofinansijski fond, upoznala sam Holanđane koji su imali samo riječi hvale za top menadžmentski duo lidera u našem bankarskom sektoru. Sjećam se da su bili impresionirani osjećajem za razvojnost crnogorskog tržišta koje daje šansu ženama sa kompleksnom odgovornošću vođenja bankarskog tima na uspješan način, jer je slična situacija u zemlji koja njedri petovjekovnu bankarsku tradiciju skoro nemoguća. A među nama sarkastični šovinizam, kao značajna demokratska vrijednost ukupne zajednice, je jedino njedrila etikete direktorkama bankarskog lidera, tipa: ,,žuta i crna”, „one što su se mnogo uzbičile” i sl.

Jedna era treba da se završi sa dvojcem koji je obilježio posljednju deceniju našeg bankarskog mijenjanja ka tržišnim definicijama, jer s njima smo stigli iz banke kao servisa privrede; prošli šticovanje i restrukturiranje ukupnog sistema neuspješnih federacija; pa razdvajali manji dio državne zajednice; njihova sposobnost da kreiraju, osmisle i povežu (žuta), i da pripreme odgovarajuće papire i postave administraciju (crna) pomogla je državnoj zvaničnoj administraciji. Bankarstvo je tržišni posao i nema razloga za barjačenje i zapjevavanje, zato se ne traže ordeni i zasluge. Ipak, treba vjerovati da je minimum kavaljerstva prema osobama čije su ideje i sposobnost mnoge napravile bogatim u Crnoj Gori, što preko kredita/što putem akcija, sastavni dio nedavnih odluka o dobrovoljnom povlačenju.

Međutim, ako ovo sagledamo samo kao osvrt na stabilnost i sigurnost bankarskog sektora naše nacionalne ekonomije, tada je ovo više od pogleda na odlazak “žute i crne”. Svim jakim signalima i svim potajnim mehanizmima svakog dana se ukupno tržište, komitenti, ino-javnost i štediše trebaju uvjeravati, sa adresa udarnih državnih institucija, da odluka o dobrovoljnoj penziji top dvojca našeg bankarstva nema nikakve konekcije sa manipulacijama da se za konkretne i autohtone poremećaje u onoj banci proizveo intencioni dodatni ,,zemljotres”. Čisto da se više ne priča o glavnoj pacijentkinji naših banaka. Odlazak menadžera one banke je bio pozitivan pomak u sektoru dok je glavni problem još neriješen (nedavna tvrdnja regulatora), ali odlazak navedenog dvojca ako je iznuđen može se vratiti kao bumerang, a naš bankarski sektor nema prostora za očevidno nepostojanje regulatora i „konkurenciju” koja nije poslovna nego sistemska i nema veze sa bankarstvom.

Šta god da donese budućnost, od potencijalnog merdžera na našem tržištu, do različitih principijelnih ili manje principijelnih shema finansiranja za omiljene, bliske „biz(m)nismene”, ne bi trebalo stvarati nikakav prostor poremećaja prema lideru, jer višegodišnja koncentracija tržišta kredita i depozita ukoliko se razbije nestručno i neprijateljski zaustaviće ukupan privredni, a ne samo finansijski sistem. Crna Gora treba bolje kao garanciju sigurnosti i stabilnosti ukupnog sistema, to je više nego sigurno. Druga je priča zašto je lider tako jak. Dvojac s početka je veliki dio tog odgovora, ali je tekuća situacija važna sa pozicije povjerenja, a ne sujetnosti.

Podsjetimo se, ,,konkurentski” napad od prije dvije godine se prirodno vratio u izvorište, kod one banke i uzdrmao ukupan sistem, dok se lider tek na kraju ,,zakašljao” odlivom depozita zbog globalnog nesklada a ne ,,uspješnosti” neprijateljskog preuzimanja ,,prijateljskih deponenata”. Rizici u lokalnoj finansijskoj krizi su još naglašeniji, nego prije dvije godine kada je počinjala, jer se pokazalo da banka nije ,,igračka” i da je bankarstvo ozbiljna aktivnost.

Mila KASALICA

Komentari

nastavi čitati

Arhiva

Giljotina za ekonomiju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Gušenjem slobode guši se ekonomija.To ne zna crnogorski premijer, a ni njegovi ministri. Njihovu ekonomsku politiku dugo trpimo. Odakle dolaze ljudi koji vladaju? Sa brda i dolova naše male Crne Gore. To su potomci predaka koji su vitlali sa jataganima. To su djeca roditelja koji su nedavno udahnuli industrijski dim i povjerovali u san o jednakosti među ljudima. To su akteri ratova devedesetih. To su nazovi komunisti, kontrolori državnih resursa, kojima je neko na uho šapnuo: „Vrijeme je. Bogati se”. Uporedo sa procesom bogaćenja zadržana je i državna uprava. Stari čuvari novog sistema. Tržište za gladne rođake, kumove i prijatelje. Mješoviti javno – privatni sektor na crnogorski način. Način, koji guši slobodne i progresivne. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Arhiva

A poslije krize?

Objavljeno prije

na

Objavio:

Finansijska kriza, koja evo već više od godinu dana udara po svjetskoj privredi pokazuje znake popuštanja, pa nam omogućava da procijenimo štetu koju je iza sebe ostavila. Privrede su oslabljene, loše unutrašnje veze izašle su na vidjelo, a preduzeća u škripcu zbog manje tražnje i nedostatka kredita. Ali najgore je možda prošlo. Sa stanovišta političara, sada je ključno izvući prave pouke iz duboke recesije kako bi potezi nakon krize obezbjedili jače osnove i strukture otporne na neke buduće ekonomske šokove. To posebno važi za male privrede, koje nijesu raznolike. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Arhiva

Kafana u defanzivi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok je godinu dana unazad globalni ekonomski i finansijski svijet proživljavao najdramatičnije dane stoljeća, pokušavajući da pojmi šta se desilo, u Crnoj Gori smo se još koji mjesec bavili kafanskim biznis pričicama da će nas ukupna kriza struke mimoići, jer – koga sljeduje da izmisli toplu vodu u ovakvo vrijeme ako ne nas. Međutim, život se uobičajeno odvija van skučenih kafanskih zidova i(li) suženih poslovnih projekcija onih kojima je bastalo. Na prve naznake krize tipična agresivnost, definisana neoliberalno, nestručno kao najvažnija tržišna komponenta, je bila usmjerena ka državi. U odsustvu strategija razvoja i poslovnih planova za podignute kompanije s ciljem umanjenja negativnih efekata krize, država je izabrana kao prirodna adresa za žalopojke i samoupravnu kuknjavu, pa se prevaziđenim modelom traži(o) oprost svakojakih poreza i prebacivanje odgovornosti u vezi zaposlenih na budžetske troškove. Drugi talas javnog napada naših privrednika/poslodavaca/biznismena targetira bankare, pošto su ove godine bankari odlučili da malo uvedu red u interno upravljanje rizicima, odnosno da dokažu/izmole svoje poslovne klijente, dužnike, da je u njihovom interesu da im knjige i izvještaji budu transparentni i kvalitetni, puni suštinskih, a ne friziranih podataka. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo