Povežite se sa nama

Izdvojeno

OPET BIJESNE POŽARI OKO KOLAŠINA: Lopatom i naprtnjačom protiv stihije

Objavljeno prije

na

Bez pomoći sa državnog nivoa, četiri dana kolašinski vatrogasci i mještani borili su se s požarima u nekoliko okolnih sela. Vatra je napravila  ogromu  materijalnu štetu, gorjele su i kuće, a šume su, ponovo, najviše stradale

 

U kolašinskim selima Vlahovići, Jasenova, Bare, Ocka Gora, Osreci, Cerovica… požari su, od subote 19. marta  uništili velike površine šume, pašnjaka, ugrozili dalekovode… U plamenu je nestalo i nekoliko nenastanjenih kuća.

Danonoćno, na terenu su bili samo pripadnici lokalne Službe zaštite i spašavanja (SZS) i mještani.  Kolašinski vatrogasci su od Direktorata za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) pomoć zatražili još u nedjelju. Podrška sa te adrese nije stigla, a tek u srijedu poslije podne helikopteri Vojske Crne Gore pritekli su u pomoć.

,,Šteta na šumi je ogromna.  Riječ je o vrlo nepristupačnom terenu do kojeg nije bilo moguće stići vozilima. Otežano smo u tim selima stizali i do nekih domaćinstava. Neophodno je bilo prvo ručno popraviti put, pa tek onda proći vozilom”, opisivao je Monitoru, u srijedu poslije podne, komandir kolašinske SZS Željko Darmanović. ,,Učinjeno je koliko smo najviše bili u mogućnosti, gasili smo naprtnjačama, pregrabljivali, danima smo na terenu, mještani pomažu…. Međutim, vatru je nemoguće kontrolisati, potpomognuta vjetrom širi se u svim pravcima. Uzdamo se samo u pomoć Vojske iz koje su obećali da će, nakon izviđanja, danas gasiti iz vazduha”.

Darmanović nije mogao da kaže zbog čega se Direktorat oglušio o apele za pomoć. Ni na novinarska pitanja o razlozima nepružanja podrške kolašinskim vatrogascima iz MUP-a nijesu  odgovorili do zaključenja ovog broja Monitora.

Ogromnim trudom vatrogasaca i mještana, među kojima je bilo čak i djece, sačuvani su domovi  mnogima u tim selima, ali ne i šuma. Nije bilo ni mogućnosti ni vremena da se o šumama  misli.

,,Riječ je o požarima pred kojima smo nemoćni. Mogu se gasiti samo iz vazduha ili angažovanjem znatno većeg broja ljudi. Nemamo ni opremu ni tehniku da se s vatrom sami izborimo. Skoncetrisali smo se da branimo kuće i koliko je moguće zaustavimo širenje na druga sela”, objašnjava Darmanović.

U kolašinskoj SZS nemaju podatke koliko je tačno šume minulih dana uništeno vatrom. Precizne podatke nemaju ni za prošlu godinu, kada su, od januara do avgusta, čak 87 puta intervenisali u gašenju požara. Najveća šteta tada je napravljena na brdu Ključ.

,,Dva dana i dvije noći, zajedno sa vatrogascima branili smo imovinu od požara. Tri kuće  smo spasili, a  četiri, uključujući i staru kuću moje porodice, su izgorjele. Vatru  je bilo nemoguće kontrolistati”, priča mještanin Duško Radojević. ,,I mještani su tražili pomoć od Direktorata, oni su nam kazali da nemaju čime da gase, jer im je avion pokvaren. Nijesmo mogli da vjerujemo to što smo čuli: da smo, zajedno s vatrogascima, ostavljeni sami da se borimo sa vatrenom stihijom”.

Sagovornik Monitora tvrdi da se požar širio najviše zahvaljujući ,,velikim  količinama drvnog otpada na površinama gdje je bespravno sječena šuma”.  Radojević objašnjava kako ne pamti veći požar u tom dijelu kolašinske opštine. ,,Ja ću svakako prijaviti policiji izazivanje požara od nepoznatih počinilaca. To će uraditi još neki mještani. Očekujemo istragu. Neko mora snositi odgovornost za ogromnu šetu na privatnoj i državnoj imovini. Godinama se isto stanje ponavlja, a niko za to ne snosi odgovornost. Niko nikad nije kažnjen, a mali broj je i pozvan u policiju”, tvrdi Radojević.

Ljudski faktor je uzrok požara i ovog puta, procjenjuju vatrogasci. Tačnije, kaže Darmanović, nesavjesnost i nepažanja. Vatra je, objašnjava, najvjerovatnije krenula u subotu veče s imanja vlasnika koji  žive u drugim gradovima, a samo su vikendom na selu.

,,Ljudi krenu da čiste imanja, zapale otpad i odu, ostave vatru. Vjetar je bio jak, nije trebalo dugo da se proširi. Nevjerovatno je da se godinama isto dešava, da mi stalno  ponavljamo apele, a da situacija ostaje ista.  Niko se ne obazire na zakone i propise. Naredbom predsjednika Opštine zabranjeno je paljenje vatre na otvorenom, a osim toga taj dokument obavezuje i na održavanje okućnica. Neuklonjeni lako zapaljivi materijal oko nenastanjenih kuća izazvao je ogromne probleme i doprinio nekontrolisanom širenju požara”, kaže komandir SZS.

Pored toga, naredbom predsjednika Opštine Kolašin, Uprava za šume obavezana je da organizuje čišćenje i uklanjanje granja i posječenog drveća iz šumskih komplesa. Takođe, i da učini prohodnim šumske puteve kako bi vatrogasna vozila nesmatano mogla da prolaze. Iako su te obaveze propisane još prošle godine, do sada nije bilo izvještaja o njihovoj relizaciji. Iz Naredbe nije jasno ni ko bi trebalo da kontroliše na koji način se sprovodi odluka o uklanjanju zapaljivog otpada i održavanju pristupnih puteva.

Kolašinski vatrogasci su ranije upozoravali ,,da u ruralnom području kao i šumskim kompleksima koje eksploatišu koncesionari nijesu formirane preduzetne jedinice”. Kao značajan problem prepoznaju i ,,nepostojanje hidrantske mreže na ruralnom području”. Kako je objašnjeno, zbog velike udaljenosti hidranta nije moguće brzo puniti kamione vodom, a na ruralnom području ne postoje hidrantska mjesta na kojima je moguće napuniti vozila.

Zato su prilikom gašenje požara, tokom minulih dana, nekoliko puta bili prinuđeni da odlaze do Manastira Morača da napune cisterne vodom, pa da se vrate na teren.  Slična situacija bila je i ranije.

Crna Gora je u požarima 2021. godine izgubila ogromno šumsko bogastvo. Do početka novembra opožarena površina  šume, pašnjaka i drugih vrijednih staništa  bila je oko 423 kvadratna kilometra. To je daleko više od godišnjeg prosjeka minule decenije. Na primjer, oko 50 puta veća Francuska imala je, tokom minule decenije, za 60 odsto manje opožarene površine od naše zemlje.

Od 2011. do pred kraj prošle godine, prema podacima Uprave za šume, u Crnoj Gori evidentiran je 1.001 požar. Za isti period pokrenuta su svega 33 sudska postupka za izazivanje požara, a samo četiri su okončana zatvorskom kaznom.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

FOKUS

VLADIN LIJEK ZA GLAVOBOLJU: Obećavaju povišicu, pripremaju nove dažbine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok prosvjetni radnici, policajci, nemedicinsko osoblje u državnom sistemu zdravstva, državna i lokalna administracija… iščekuju informacije o iznosu/procentu obećane povišice, iz Vlade sve glasnije najavljuju kako se ,,ozbiljno razmatra” ponovna naplata doprinosa za zadravstveno osiguranje

 

Iz nedjelje u nedjelju, na sjednicama Vlade slušamo o povišicama plata zaposlenima u državnoj administraciji i javnom sektoru. Prošle nedjelje najavljene su veće zarade policajcima iz Specijalnog policijskog odjeljenja koji rade sa tužilaštvom i zaposlenima iz IT sektora u javnoj upravi. Vlada je pripremila prijedlog izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Usvoje li se one, ubuduće šefovi kabineta ministara, načelnici, inspektori, savjetnici, referenti… iz sve tri grane državne vlasti i lokalnih samouprava, sve skupa oko 20.000 državnih službenika, platu neće primati po osnovu postojećeg Zakona i ranije propisanih koeficijenata (od 9,4 do 2,6) već će o njoj, uz pomoć sindikata, pregovorati po osnovu Opšteg kolektivnog ugovora (kad bude potpisan). Što bi trebalo da im donese veće zarade.

Između sjednica, ministri objašnjavaju kako je stanje u državnoj  kasi ,,neodrživo”, žale se na ,,naslijeđene probleme”  i tragaju za kreditorom spremnim da pozajmi novac (do 350 miliona) predviđen nedavnim rebalansom budžeta za 2022.  Prema saznanjima Monitora zajmodavca smo izgleda pronašli u Njemačkoj. Samo još da saznamo koliko je on spreman pozajmiti i kolike će biti kamate.

Onda slijedi malo prazničkog opuštanja, pa potraga za novim kreditima. Svejedno da li će na vlasti biti 43. ili 44. Vlada. Prema prijedlogu Zakona o budžetu za narednu godinu državnoj kasi nedostajaće oko 700 miliona.

Para treba više nego ikad. Samo za uvećane neto plate i penzije – okruglo 1.000.000.000 (milijardu) eura. Procente povišica ne znamo, ali imamo obećanje resornog ministra da će oni biti približni stopi ovogodišnje inflacije. Ugrubo, između 15 i 20 odsto.

Dok prosvjetni radnici, policajci, nemedicinsko osoblje u državnom sistemu zdravstva, državna i lokalna administracija… sa nestrpljenjem iščekuju informacije o iznosu/procentu ponuđene povišice, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić najavljuje kako se ,,ozbiljno razmatra” ponovna naplata doprinosa za zadravstveno osiguranje. Riječ je o državnim dažbinama koje su programom Evropa sad ukinute od ove godine zbog čega je, pored ostalog, došlo do značajnog povećanja neto zarada u Crnoj Gori.

,,To moramo da uradimo kako bismo obezbijedili održivost sistema zdravstva”, saopštio je Šćekić obrazlažući da je program Evropa sad ozbiljno ugrozio održivost zdravstvenog sistema. I da je o tome kako, kada i kome vratiti obavezu plaćanja doprinosa za zdravstvo već razgovarao sa ministrom finansija.  ,,Nijesmo konkretizovali, ali svakako da smatramo da kroz institucije sistema mora da se vrate izdvajanja za doprinose za zdravstveno osiguranje”.

U prvi mah, bilo je neobično da tako krupno finansijsko pitanje – doprinosi za zdravstveno osiguranje donijeli su, lani, državnoj kasi više od 180 miliona – ne pronalazimo u predloženom budžetu za ovu godinu. Pošto je period od 12 mjeseci, u najboljem slučaju, vremenski okvir u kome bi aktuelna Vlada u tehničkom mandatu mogla da projektuje svoje poteze. Taman kada smo pomisllili  da su premijer Dritan Abazović i njegovi preostali ministri zagledani u budućnost mnogo dalje nego što bi trebali, ministar Damajnović je, koliko-toliko, pojasnio stvari.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

INTERNET PREVARE U OBLANDAMA LAŽNOG MARKETINGA: Meta naivni i nezaštićeni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje prevarne oglase koji prenaglašavaju efekte ponuđenih proizvoda, sadrže neistinite tvrdnje da će on biti dostupan samo u kratkom roku ili uspostavljanje i vođenje tzv. piramidalnih programa… Ipak, baš takve sadržaje svakodnevno susrijećemo na portalima i društvenim mrežama

 

Na portalima i društvenim mrežama zapljuskuju oglasi koji nude priliku da se bez mnogo truda i novca oslobodimo zdravstvenih i finansijskih problema. Ponuda je bogata: riješite se dioptrije bez operacije, zaboravite na dijabetes, obnovite oštećenu hrskavicu na zglobovima, izliječite neplodnost, prostatitis ili smršajte 50 i nešto kilograma za 28 dana.

Ponuđene metode su, kako piše, nove i revolucionarne, dok ljekari i farmaceuti pokušavaju da ih zataje ne bi li sačuvali dobru zaradu. Često se naglašava kako je za čudesno otkriće zaslužan neki crnogorski student/studentkinja. Doduše, kako svjedoče kolege iz okruženja, ako istim  oglasima pristupite sa internet adresa iz neke druge zemlje, bude da je pronalazač njihov a ne naš zemljak.

Timski rad? Ili najobičnija prevara? Biće drugo.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Europskom kongresu urologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je bio na bini. Bio je to Veselin Mitrović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje prostatitisa i spriječenje smrtonosnih posljedica. Razvoj lijeka koordinirao je profesor Aleksandar Mišić, urolog na medicinskom institutu”.

Tako počinje tekst koji u naslovu tvrdi da je pronađen lijek koji prostatitis uklanja poslije prve terapije. Slijedi razgovor sa dvojicom ,,pronalazača”, fotografije, opis teškoća (i prijetnji) kojima ih je navodno  izložila farmaceutska mafija. Čitav sajt djeluje prilično poznato. Počevši, nerijetko, od fotografije osobe koja vodi dnevnik na nekoj od ovdašnjih televizija. I, kako izgleda, baš čita vijest o našem genijalnom studentu (fotografija mu je u pozadini) i njegovom nevjerovatnom otkriću.

Tokom istraživanja naišli smo na makar tri slučaja da su novinari/novinarke iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine bili žrtve zloupotrebe takvih montaža. Neko je pozajmio njihovo ime/fotografiju da bi dao vjerodostojnost reklamama za svoje čudotvorne proizvode.

Sajt sa revolucionarnim lijekom nudi brojne sadržaje karakteristične za obične portale (politika, ekonomija, zdravlje, zabava…). Samo što oni, umjesto očekivanog sadržaja, vode do oglasa za kupovinu prostamida, kako se zove novootkriveni ,,lijek”.

Tu piše kako se za nekoliko minuta završava petnaestodnevna akcija tokom koje je ,,lijek” moguće kupiti u pola cijene, iako ni tada nije jeftin – 39 eura. Treba, ipak, požuriti pošto na lageru, pokazuje brojčanik, ima još samo nekoliko komada.     „Preporučujem da Prostamid što prije naručite. Program se neće ponoviti uskoro”, podstiče i profesor koordinator.

Za nepovjerljive, tu je istraživanje o učinkovitosti lijeka. ,,Prostamid distribuiramo u Crnoj Gori više od mjesec dana i proveli smo anketu među 10.000 naših klijenata”, kazuje jedan od ,,pronalazača” uz rezultate navodne ankete: Normalizacija mokrenja i prestanak neugodne boli – 99% ispitanika;  Lakoća i učinkovitost liječenja – 100% ispitanika; Poboljšanje potencije – 92% ispitanika; Nisu uočene nuspojave i ovisnost – 100% ispitanika.

Kako ne kupiti takav lijek? Ili neki sličan, a dostupan samo u virtuelnoj stvarnosti.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Evropskom kongresu dijabetologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je na bini. Bio je to Mićan Vujović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje dijabetesa i spriječavanje smrtonosnih posljedica”, piše u tekstu na sajtu na kome se promoviše ,,unikatni lijek” koji reguliše dijebetes poslije prve terapije.  Djeluje poznato?

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MINISTAR PRAVDE MARKO KOVAČ PREDLOŽIO ALBANSKI MODEL: Vetingom do reforme pravosuđa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarstvo pravde, na čijem čelu je u tehničkoj Vladi Marko Kovač,  predlaže veting sistem u reformi pravosuđa, koji bi podrazumijevao ispitivanje imovine nosioca pravosudnih funkcija, istraživanje njihovih veza sa kriminalnim grupama, provjeru njihovih kvalifikacija…

 

Crna Gora je više puta kretala u reformu pravosuđa. Nikada iskreno. Tome svjedoče slučajevi bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović više puta je kao argument o neiskrenosti navodila optužnice za pranje novca protiv kriminalnih grupa Safeta Kalića i Darka Šarića. Iako su zbog loših optužnica na kraju oslobođeni optužbi, svi koji su učestvovali u tom predmetu su napredovali u karijeri.

Izvještaji međunarodnih organizacija upozoravaju da su kriminalne strukture uvezane sa određenim državnim službama, dok nam korupcija nagriza cijeli sistem. Obje vlade formirane nakon parlamentarnih izbora najavile su zakone o porijeklu imovine i lustraciju. Mđutim, još nemamo nacrte tih zakona, niti javnu raspravu.

Ministar pravde u tehničkom mandatu Marko Kovač provukao je prošle sedmice da se razmišlja o uvođenju veting sistema u pravosuđu. Riječ je o sistemu reforme pravosuđa koji se pokazao uspješnim u susjednoj Albaniji. Državne službe bi provjeravale porijeklo imovine sudijama i državnim tužiocima, kao i njihove veze sa kriminalnim strukturama. Ukoliko bi pravosudni funkcioneri bili kompromitovani, razriješili bi se dužnosti, a njihov predmet bi preuzelo tužilaštvo. Međutim, cijelu provjeru mogli bi da spriječe ukoliko podnesu ostavku. U Albaniji je na ovaj način preko 45 odsto ljudi uklonjeno iz pravosudnog sistema. Većina njih je podnijelo ostavku kako bi se obustavio proces provjere.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo