Povežite se sa nama

Izdvojeno

PLAN VLADE ZA UPRAVU ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: Vratiti kontrolu u partijske ruke

Objavljeno prije

na

Vlada je naprasno i nenajavljeno riješila da Upravu za inspekcijske poslove vrati pod partijsko okrilje, u sastav ministarstava. Od 321 zaposlenog bez posla bi ostalo najmanje 80, a mnogi inspektori ne bi nastavili sa radom ukoliko bi zavisili od partijske volje

 

Vlada je na telefonskoj sjednici 16. januara naprasno odlučila da postojeći sistem rada Uprave za inspekcijske poslove (UIP) ne valja i da inspekcije treba vratiti pod okrilja ministarstava.

Zabrinutost ovom najavom javno je podijelila direktorica UIP-a Ana Vujošević. Ona je kazala da u decembru, tokom razgovora u Vladi, nije bilo plana o reformi, te da je tada rečeno samo da se UIP mora kadrovski jačati, te da Informaciju o reorganizaciji nisu dobili službenim putem već su je pročitali na sajtu Vlade.

,,Uprava za inspekcijske poslove ima 321 zaposlenog koji su sada zabrinuti za svoju sudbinu i poslove, jer nova Vlada planira reformu ovog državnog organa”, izjavila je Vujošević.

Prema Vladinom dokumentu, biće omogućeno ostvarivanje odgovornosti, kako inspekcije tako i resornog ministra za stanje u ovoj oblasti.

To što se planira da partijski kadrovi budu na čelu inspekcija, koje bi trebalo da su nezavisne, upravo i brine.

,,Inspekcije koje su počele uspješno i nezavisno da rade, što se vidi po većim prihodima koje su donijele državi tokom protekle godine, sada opet hoće da se stave pod političku kontrolu”, kaže za Monitor izvor iz UPI koji je insistirao na anonimnosti. ,,Jedan od glavnih problema u dosadašnjem radu inspektora je što kad se krene u provjeru državnih preduzeća u kojima su partijski kadrovi, telefoni ne prestaju da zvone. Traže se objašnjenja, prijeti se, ucjenjuje, zašto se nazor vrši baš u tom preduzeću. Postigli smo to da se ne obaziremo na ta stalna uznemiravanja. Ako se ostvari naum Vlade i sve se vrati u ministarstva, sa partijski postavljenim ministrima, onda će uticaj na inspektore, od strane partija, biti nesmetan”, naglašava naš sagovornik i dodaje da se najavljenom rješenju, kako kaže, raduju neradnici i kadrovi bivšeg režima.

Iz Instituta alternativa su upozorili da Vlada ne raspolaže ni tačnim brojem zakona, koje je neophodno izmijeniti kako bi se izvršila decentralizacija inspekcija, iako se njihove izmjene zahtijevaju do 15. februara.

,,Ovako krupna odluka donosi se bez prethodne najave u ekspozeu sadašnjeg premijera, a nemoguće je sprovesti uz puno učešće javnosti i zainteresovanih strana, pa i samih inspektora i inspektorki, u roku kraćem od mjesec dana. Takođe, Strategija za reformu javne uprave, koja se primjenjuje, predvidjela je jačanje uloge i kapaciteta Uprave za inspekcijske poslove, kroz unapređenje normativnog okvira, kadrovskih kapaciteta i uvezivanje registara neopodnih za proaktivno djelovanje inspekcijskog nadzora, a ne njeno ukidanje”, poručili su iz IA.

Iz Instituta alternativa su istakli da se Vlada uopšte nije bavila  djelovanjem inspekcija koje već funkcionišu u okviru resornih ministarstava, poput urbanističko-građevinske ili upravne inspekcije. Iz te NVO su kazali da je drugim riječima, Vlada pretpostavila superiornost decentralizovanog modela, a da se uopšte nije bavila efikasnošću djelovanja inspekcija koje već funkcionišu pri resornim ministarstvima.

Sindikalna organizacija zaposlenih UIP je, ove sedmice, uputio pismo Delegaciji EU i pojedinim ambasadama zapadnih zemalja u kojima ih upoznaju sa svojim bojaznima. U pismu, u koje je Monitor imao uvid, upozoravaju da promjene koje Vlada planira podrazumijevaju izmjenu preko 140 zakona, te da su im pojedini izvori iz Vlade potvrdili da se namjerava da se ovaj posao odradi što brže, maltene tajno, donošenjem uredbe kojom bi se izbjegla izmjena zakona.

,,Osim što bi ovakvo postupanje bilo neustavno, jer podzakonski akti ne mogu imati jaču pravnu snagu od zakona. Sigurni smo da ste svjesni da bi bilo koje brzopleto rješenje, bez temeljnog sagledavanja situacije, dovelo do katastrofalnih pravnih posledica u pogledu vršenja inspekcijskih nadzora. Molimo  vas da se hitno kod premijera i ministarstva javne uprave zainteresujete za ovu temu, kako bi spriječili nastanak velikih problema u funkcionisanju inspekcija”, navodi se u pismu sindikata.

Oni naglašavaju i da je Vlada u informaciji iz januara ove godine prepisala informaciju koja datira iz vremena Vlade Duška Markovića, te da su se otada mnoge stvari promijenile. Prije svega ističu značajan napredak po pitanju inspekcijskog nadzora, koji je, kako tvrde, prepoznat u domaćoj javnosti ali i od strane međunarodnih organizacija.

,,Opravdano strahujemo da će se vraćanjem inspekcija pod okvire resornih ministarstava izvršiti politizacija inspekcije. Ministri, državni sekretari i direktori direktorata, kao i sekretari ministarstava se uglavnom biraju po političkoj pripadnosti, a prema organizacionoj strukturi ministarstva bili bi hijerarhijski iznad inspektora. S obzirom na to da su promjene na navedenim funkcijama vrlo česte zbog heterogene političke scene, za očekivati je da bi različiti interesni krugovi pokušali vršiti uticaj na rad inspektora, koji bi na taj način bili dovedeni u veoma nepovoljan položaj”, ističu iz sindikata.

Navode da bi se otvorili i brojni problemi, među njima i taj što jedan dio inspektora u domenu svoje nadležnosti vrši inspekcijske nadzore nad ministarstavima. Po novom modelu inspektori bi kontrolisali ministarstvo u čijem okviru rade i trebali bi da budu objektivni.

,,Imamo slučajeve da su inspektori koji su se zaposlili preko pojedinih partija, članovima tih istih partija pisali kazne. Što je negdje i dokaz samostalnog rada inspekcija. A možete misliti kako bi ih sada dočekali u patrijski premreženim ministarstvima”, govori Monitorov izvor iz inspekcije. On kaže da bi, najavljenom decentralizacijom, najmanje 80 radnika ostalo bez posla, s tim što pojedini inspektori ne bi nastavili sa radom znajući što ih čeka ako se inspekcija vrati u partijske ralje.

 

Prakse u regionu

,,U zemljama okruženja je i dalje na snazi jedinstveni organ, unutar kojeg rade inspekcije”, navela je na konferenciji za štampu direktorica UIP Vujoševićeva. To je ponovio i pomoćnik direktorice Darko Rašović, koji je  naglasio da je u većini zemalja ovaj organ nezavisan te da bi ovom odlukom, resori stekli veću kontrolu nad inspekcijama.

Iz sindikata su u pismu upućenom ambasadama naveli da kao značajno  iskustvo Hrvatske – ,,po kojoj smo najskloniji da se upoređujemo, jer se radi o najsličnijem pravnom i društvenom sistemu. Republika Hrvatska je imala jedinstvani inspekcijski organ, nakon čega je vratila inspekcije u okvire resornih ministarstava, ali je vrlo brzo, uočivši sve nedeostatke tog poteza, inspekcije ponovo okupila u jedinstveni organ – Državni inspektorat, koji sada djeluje kao jedna veoma ozbiljna institucija”

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

TRI LICA VLASTI: Bitka za kormilo

Objavljeno prije

na

Objavio:

Državni prvaci vuku svako na svoju stranu. Neki sve  bliži, a neki sve dalji jedan od drugoga. Borba modela koji se u naznakama mogu prepoznati  kao građansko-evropski, klerikalno-svesrpski, diletantsko-populistički ,  mogla bi bitno odrediti budućnost Crne Gore. Bitka za kormilo nastaviće se svom žestinom. Uz moguće obrte i do  skoro nezamisliva savezništva. Ubrzalo se vrijeme

 

 

Predsjednik Jakov Milatović prenio je, onima koji su to htjeli da čuju, zaključke i utiske nakon sastanka sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom. “Imajući u vidu da se nalazimo u ključnoj etapi evropskog puta Crne Gore, smatram izuzetno važnim da budete u potpunosti informisani o zaključcima razgovora koje sam imao u Briselu sa našim EU partnerima”, pisalo je u njegovom pozivu predsjednicima parlamentarnih partija.

Većina partija vlasti solidarisala se i izbjegla sastanak na kome su, iz prve ruke, mogli čuti izvještaj o posljedicama usvajanja tzv. Rezolucije o Jasenovcu. Mišel je zbog tog poteza vladajuće većine i otkazao dogovorenu posjetu Podgorici, sastanak sa premijerom Milojkom Spajićem i obraćanje poslanicima u Skupštini Crne Gore.

Iz redova skupštinske većine pozivu su se odazvali samo predstavnici albanskih nacionalnih partija. Ostali su se podijelili u dvije grupe. Jedni su (PES, NDP, NSD) iskoristili priliku da Predsjedniku prebace, pored ostalog: da krši Ustav, izigrava  razrednog starješinu, te da je „sebe stavio u poziciju predvodnika političke manjine“. Drugi (Demokrate i SNP) su predsjednikov poziv prećutali i ignorisali.

I jedno i drugo svjedoči o novoj prirodi odnosa predsjednika države i parlamentarne većine. „Odgovor na pitanje kako je i zašto uspio da distancira od sebe one političke partije koje su ga dovele na poziciju koju trenutno obavlja, Milatović treba da potraži u sopstvenom ogledalu”, poručili su mu iz nekada njegovog PES-a, naglašavajući kako se  pozivu predsjednika države nije odazvalo „95 odsto političkih subjekata koji su ga podržali u prvom i drugom krugu predsjedničkih izbora“. Ali jesu tadašnji i sadašnji politički oponenti iz redova opozicije. U tome u PES-u prepoznaju „očigledno i neskriveno savezništvo između Milatovića i DPS-a“.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

TUŽILAČKI  IZVJEŠTAJI U PARLAMENTU: Tužioci na političkom sudu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je kome šta obećao i ko je s kim jeo svinjetinu, ostala su otvorena pitanja nakon ovonedjeljne poslaničke rasprave o izvještajima pravosuđa.  Brojne optužbe i prozivke na račun tužilaca, međutim, pokazale su  jedno –   ni  nova vlast  živa se  ne odriče pokušaja kontrole tužilaštva i sudstva

 

 

„Mi ne pričamo istim jezikom“. To  je poručio poslanicima tokom ovonedjeljne  skupštinske rasprave o izvještajima Tužilačkog i Sudskog savjeta za prošlu godinu, vrhovni državni tužilac Milorad Marković, koji ih je u Skupštini predstavljao.

“Veoma je teško danas govoriti sa vama. Posebno zbog toga što umjesto o izvještaju, govorimo o konkretnim slučajevima. Ovo nije tužilaštvo, ni sudnica”,  podsjetio je Marković dio poslanika koji su upućivali brojne kritike tužilaštvu, uglavnom pominjući predmete koji se tiču njihovih političkih oponenata, ali i one koji se odnose na funkcionere njihovih partija. U suštini, kritika tužilaštva, u kojoj su prednjačili poslanici Demokratske partije socijalista ( DPS)  i Za budućnost Crne Gore (ZBCG) svela se na negodovanje zbog procesa protiv svojih, i zahtjeva da se procesuiraju oni njihovi.

Kako god, ovo je prvi put nakon decenija, da tužilački izvještaji i tužilaštvo  izazivaju buru u crnogorskoj Skupštini, kako od opozicionih, tako i od strane partija vlasti.

Predstavnici opozicionog DPS, čiji je bivši vrh decenijama imao punu kontrolu nad tužilaštvom i pravosuđem, insistirali su i ove sedmice na tome da je tužilaštvo pod Miloradom Markovićem, te specijalnim tužiocem Vladimirom Novovićem – “selektivno”  i instrumentalizovano.  Glavni argument DPS-a je da  novo rukovodstvo ne pokreće slučajeve koji su vremenski smješteni u period  nakon avgusta 2020., odnosno  poraza DPS  na izborima.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

SRPSKI SVET U PERMANENTNOJ OFANZIVI: Crna Gora i BiH kao meke mete

Objavljeno prije

na

Objavio:

Komemoraciji u Srebrenici je prethodio novi nalet velikosrpske nacionalističke histerije vidno orkestriran sa jednog mjesta. Rukovodstvo Srbije kroz projekat Srpskog sveta ima fokusiran pristup. Za razliku od Miloševića koji se oslanjao na veliku vojnu silu i išao gotovo  protiv svih u bivšoj Jugoslaviji, sadašnji Beograd shvata da je velikorpska ideja strateški poražena u Hrvatskoj i na Kosovu i da tamo nema šta tražiti. Osim RS-a, težište ostaje  Crna Gora

 

 

U Srebrenici je bila brojna crnogorska delegacija na obilježavanju 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima. Osim delegacija koje je poslao predsjednik Jakov Milatović, Vlada (sa tri ministrice) otišla je i brojna delegacija parlamenta – 13 poslanika predvođenih potpredsjednicom Zdenkom Popović (Demokrate). Međutim u skupštinskoj delegaciji nije bilo nijednog predstavnika provučićevskog bloka (NSD, DNP i SNP). Njihovi predstavnici su ranije nekoliko puta rekli da se u Srebrenici desio zločin ali nije genocid. Pri tome su ove partije najgrlatije podržale skupštinsku rezoluciju o Jasenovcu u kojem su tokom četiri godine trajanja logora stradala 44 Crnogorca. Istovremeno oni ne žele rezoluciju o mirnodopskom pokolju u Šahovićima kod Bijelog Polja u kojima je u jednom danu masakrirano najmanje 350 Bošnjaka ili da osude četnički genocid 1943. u kome su, po izvještaju samih komandanata zločinaca, pobili osam hiljada žena, djece i staraca u Sandžaku.

Komemoraciji u Srebrenici je prethodio novi nalet velikosrpske nacionalističke histerije vidno orkestriran sa jednog mjesta. Rukovodstvo Srbije kroz projekat Srpskog sveta ima pragmatičniji i pristup sa smanjenim fokusom. Za razliku od Miloševića koji se oslanjao na ogromnu vojnu silu i išao protiv gotovo  svih u SFR, sadašnji Beograd shvata da je velikorpska ideja strateški poražena u Hrvatskoj i na Kosovu i da tamo nema šta tražiti. Situacija je relativno čista i u Sjevernoj Makedoniji gdje većinsko pravoslavno stanovništvo ne želi biti ni srpsko niti pod srbijanskim patrijarhom. Osim RS-a, težište ostaje  Crna Gora, gdje iako nije većinski, postoji jak osjećaj pripadništva ili makar bliskosti, sa idejom pansrpstva.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 12. jula ili na www.novinarnica.net

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo