Povežite se sa nama

Izdvojeno

PLANINE IZRANJAVANE TOČKOVIMA TERENACA: Nadležni ignorišu devastaciju

Objavljeno prije

na

Na planinama se isprobavaju performance vozila, a na “četiri točka” stiže se čak i do najviših vrhova, ali i zaštićenih područja.   Ekolozi godinama upozoravaju na šetu, a nadležni ignorišu devastaciju prostora i uništavanje biljnog svijeta

 

Kretanje  terenskih vozila po planinama sjevera Crne Gore niko ne kontroliše.  Zbog toga, svakodnevno,  na desetine džipova i ATV vozila špartaju pašnjacima, a  iza sebe ostavljaju tragove točkova. Tim improvizovanim putevima planine  su godinama išarane  i izranjavane. Štetu nastalo zbog nesavjesnog “divljanja” vozača i nedostaka kontrole i sankcija  odavno konstatuju   konstatuju ekolozi, ali niko je ne prniti procjenjuje niti sprječava.

Na udaru su, naročito, planine do kojih se lako stiže,  a često i zaštićena područja.   Prolazak vozila kroz Nacionalni park (NP)  Biogradska gora, kaže za  Monitor direktorica Marija Dulović, urušava biodiverzitet, plaši i tjera divljač. Šteta  od takve ponašanja turista i domicilnog stanovništva, kaže ona,   neprocjenjiva je.  Služba zaštite NP često nema podršku ostalih institucija u nastojanju da se sankcionišu oni koji  se vozilima kreću van postojećih putava.

“Nezamislivo mi je da neko terenskim vozilima ide u zaštićeno područje.  Pogotovo kada je u pitanju NP Biogradska gora, jedna od posljednje tri prašume u Evropi. Neko ko je istinski ljubitelj prirode, neće koristiti bilo kakvo prevozno sredstvo, već će biti orijentisan isključivo na pješačke ture. Ipak, stanje na terenu okazuje da je, nažalost, drugačije. U NP Biogradska gora se trudimo da turiste  usmjerimo da idu tačno odredjenim putevima i stazama, da ne “iskaču” sa njih i sačuvaju prirodu od devastavije”, kaže Dulović.

Učesnici, preko agencija, organizovanih džip tura,,  u pratnji vodiča, tvrdi ona, uglavnom poštuju pravila zaštićenog područja.  Međutim, gosti koji dolaze u Park “u svojoj režiji”, najčešće, “četvorotočkašima” , objašnjava direktorica,  ne prate staze i postojeće puteva, već “prave” nove.

“Pripadnici Službe zaštite NP  konstantno  su na terenu i trude se da, na najbolji mogući način sačuvaju i zaštite ovo područije. Najčešće e se problemi javljaju u dijelu Parka, koji pripada opštini Berane. Kod Šiškog jezera u setembru prošle godine  prostor  je devastiralo udruženje Off Road iz Bijelog Polja. Obaviještene su nadležne institucije, međutim, niko nije reagovao niti nam  je iko odgovarao  na dopise. U usmenoj komunikaciji su nam rekli da mi sami moramo reagovati ”, kaže direktorica NP.

Da je odavno praksa da se planinom  vozi kuda ko želi i  bez  straha od sankcija pokazuju i  fotografije sa nedavno održane  Džipijade na Bjelasici , u kojoj je učestvovalo preko 100 vozila. U izvještajima sa tog događaja moguće je vidjeti džipove parkirane na vrhovima planine usred borovnjaka i kleka.  Planinu, kaže za Monitor direktor NVO Natura Milan Mikan Medenica  vozači često  koriste i za isprobavanje performansi svojih terenskih automobile.

“Stanje na crnogorskim planinama,  kada je riječ o kretanju vozila van postojećih puteva,  je odavno  nekontrolisano alarmantno. Bjelasica je naročito ugrožena, jer je  lako dostupna.  Godina upozoravamo na takvo stanje,   do sada,  uglavnom bez rezutata.  Štata koju trpi planina je neprocjenjiva  na više načina. Vlasnici ili oni koji iznajme terence  na planini, čak,  isprobavaju moć svojih vozila pa se kreću kuda žele, iznova “probijajući” nove puteve i praveći sve veću štetu”, kaže Medenica.

On objašnjava da  vozila, pored ostalog, ostavljaju tragove, koji kasnije, tokom kišnog perioda, postaju vododerine i jaruge, od kojih su neke i po metar duboke. Točkovima  se skida površinski sloj humusa sa travom, uništavaju borovnjaci i staništa kleke, al ii staništa drugih biljnih vrsta.   Svakom danom na planinama, kaže direktor NVO Natura, sve  više je i vozila i turista i krajnje je vrijeme da nadležni reaguju.

“Pozivam sve čija je nadležnost čuvanje prirode da reaguju. Ovom divljanju po planinama mora se stati na kraj  Mora se uvesti red, ali i sankcije za one koji ne poštuju propise.  Neshvatljivo je da se vozilima dolazi do svakog vidikovaca na Bjelasici, što se sada dešava . Valjda je planina za rekreaciju i pješačenje”,  objašnjava Medenica.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

FOKUS

HAPŠENJE ALEKSANDRA MIJAJLOVIĆA I NJEGOVIH PARTNERA U KRIMINALNIM DUVANSKIM POSLOVIMA: Novović ušao u Grand

Objavljeno prije

na

Objavio:

Mijajlovića Specijalno tužilaštvo vidi kao jednog od dva šefa ove kriminalne grupe. Ko je drugi šef, još nije poznato, ali su najavljena nova hapšenja. Prema spisima SDT, kako navode mediji, Mijlovićeva  grupa krijumčarila je cigarete na međunarodnom planu najmanje tri godine – od 2019. do kraja 2021. godine. Akcija SDT i SPO pokrenuta je na osnovu saradnje i podataka Europola

 

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, ove sedmice uhapšeno je više crnogorskih biznismena i policajaca zbog kriminalnog udruživanja i šverca cigareta međunarodnih razmjera.  Jedno ime među njima posebno se ističe.  Aleksandar Mijajlović je često  povezivan sa građevinskom kompanijom Bemax, koja je svoj rast doživjela u vrijeme Đukanovićevog režima, poslujući sa državom u milionskim obrtima.

Osim Mijajlovića, uhapšeni su vlasnici podgoričke kompanije DG group Golub Vojinović i Dejan Jokić, te policajci Dragan Backović, Mirko Mijušković i Radoje Rabrenović. Narednog dana u okviru iste istrage, uhapšeni su u Nikšiću  Zoran Đukanović, vlasnik kompanije Đukanović company , Mileta Simanić i Milan Rogač. Takođe. U Nikšiću je uhapšen i Milenko Rabrenović, dugogodišnji šef obezbjeđenja Veselina Veljovića. Rabrenoviću je ranije suđeno zbog prijetnji  novinarki  Oliveri Lakić, dok je u Vijestima pisala o švercu cigareta, ali je na kraju oslobođen.

Mijajlovića Specijalno tužilaštvo vidi kao jednog od dva šefa ove kriminalne grupe. Ko je drugi šef, još nije poznato, ali su najavljena nova hapšenja. Prema spisima SDT, kako navode mediji, Mijlovićeva  grupa krijumčarila je cigarete na međunarodnom planu najmanje tri godine – od 2019. do kraja 2021. godine. Akcija SDT i SPO pokrenuta je na osnovu saradnje i podataka Europola.

Mijajlović nije zvanično suvlasnik Bemaxa, iako ga javnost tako percipira. Ipak, brojne su i zvanične njegove veze sa tom moćnom građevinskom firmom. Prema podacima Registra privrednih kompanija, Mijajlović ima funkcije u tri kompanije čiji je osnivač Bemax –   direktor je Alec Montenegro,  član  Upravnog odbora  Arena B i ovlašćeni  zastupnik  S & I INVEST.  Osim Mijajlovića kao stvarni suvlasnik Bemaxa javnost percipira Ranka Ubovića, još jednog podgoričkog biznismena. Zvanično, njegov sin Ivan Ubović, vlasnik je kompanije.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

100 GODINA ODĆUTANOG ZLOČINA NAD BOŠNJACIMA( MUSLIMANIMA) ŠAHOVIĆA: Može li Crna Gora pogledati sebi u oči

Objavljeno prije

na

Objavio:

Rezolucijom koju su u ime  Odbora za obilježavanje stogodišnjice genocida u Šahovićima potpisali Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić i  akademik  Šerbo Rastoder, traži se  da parlament osudi zločin, omogući obilježavanje 100 godina od masakra i podizanje spomen-obilježja stradalima. Zločin u Šahovićima, navodi se, treba unijeti u obrazovne i nastavne programe Traži se i da se pomenu osobe pravoslavne vjere koje su tada spasile jedan broj svojih susjeda muslimana

 

Početkom februara Skupštini Crne Gore i svim poslaničkim klubovima je poslat prijedlog rezolucije koji je uputio  Odbor za obilježavanje stogodišnjice genocida u Šahovićima (današnje Tomaševo) 1924. Potpisnici su predsjednik i potpredsjednik Odbora – Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić i istoričar i akademik  Šerbo Rastoder. Da bi formalno ušao u skupštinsku proceduru, neophodna su najmanje četiri potpisa poslanika.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Rastoder je istakao da je Prijedlog rezolucije o genocidu, kako je zvanično nazvana, „pitanje časti sojske i čojske Crne Gore, njenog građanskog karaktera i multinacionalne politike“.

Rezolucijom se traži da parlament osudi zločin, omogući obilježavanje 100 godina od masakra i podizanje spomen-obilježja stradalima. Zločin u Šahovićima treba unijeti u obrazovne i nastavne programe kao “nedopustivu pojavu u civilizovanom društvu”. Traži se i da se posebno pomenu osobe pravoslavne vjere koje su tada spasile jedan broj svojih komšija muslimana od pogroma razularene mase koja je brojala oko dvije hiljade ljudi došlih uglavnom iz Polja, Mojkovca, ali i iz okolnih mjesta u Vraneškoj dolini.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

VLADA I PROSVJETA: Bolje tri dan štrajkovati, nego tri mjeseca pregovarati

Objavljeno prije

na

Objavio:

Razočaranost roditelja i podsmijeh učenika pratili su tri dana štrajka, do koga je došlo zbog neodgovornosti vlasti da se suoči sa problemom. Kad prijetnje i političke egzibicije nijesu uspjele, dogovor je postignut za tri dana, nakon tri mjeseca ignorisanja

 

,,Oćemo li kupat đecu ili ne”, jedan je od duhovitih komentara na društvenim mrežama tokom neizvjesnosti oko odlaska učenika u školu. U nedjelju veče roditelji i učenici su  do  kasno čekali što će im nastavnici javiti: ide li se ili ne ide sjutra u školu? Većina učenika u školu ipak nije išla. Javnost je pratila kako vlast pokušava da se što prije izvuče iz neugodne situacije u koju je sebe dovela.

Nakon tri dana štrajka, Sindikat prosvjete i Vlada postigli su sporazum. Koeficijenti u prosvjeti će se uvećati od 1. jula za 10 odsto, a od 1. septembra najmanje 17 odsto. Dogovor je postignut nakon trosatnih pregovora na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete kojoj su prisustvovali premijer Milojko Spajić i  ministri prosvjete i finansija, Anđela Jakšić-Stojanović i Novica Vuković. Premijer i ministar prosvjete skoro cijeli februar nijesu imali kad da se sastanu sa prosvjetarima, zbog ranije preuzetih obaveza i putovanja.

Da je prosvjeta ovoj, kao i prethodnim vladama, sporedna briga  bilo je jasno kada su prosvjetni radnici iz medija saznali da neće biti ništa od već dogovorenog povećana plata koje su očekivali od januara ove godine.

Prosvjetari su tražili da se poštuje Granski kolektivni ugovor, prema kojem ih je sljedovalo 10 odsto bruto povećanja od 1. januara ove godine. Iz Vlade su im odgovorili da Ministartsvo finansija taj trošak nije planiralo, te da je za to kriva prošla  Vlada. Sindikat je krajem decembra organizovao štrajk upoozorenja,  i dao  rok do kraja januara za dogovor  o povećanju zarada. Ako dogovora ne bude, najavili su – štrajk. Radna grupa u kojoj su predstavnici ministarstva i sindikata nije se sastajala nakon srijede, 7. februara, kada su imali prvi i jedini sastanak. Tada su nadležne obavijestili  da 19. februara kreću u štrajk.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 23. februara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo