Povežite se sa nama

INTERVJU

BILJANA STEPANOVIĆ, GLAVNA I ODGOVORNA UREDNICA BEOGRADSKE NOVE EKONOMIJE: Siniša Mali je mozak svih finansijskih operacija u Srbiji

Objavljeno prije

na

Javni dug Srbije udvostručen je za deset godina naprednjačke vlasti, sa 16 na 32 milijarde dolara

 

MONITOR: Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, ponovo je predložio Anu Brnabić za mandatarku sljedeće Vlade Srbije. Predsjednik je dao i osnovne kadrovske koordinate buduće Vlade: Ivica Dačić kao zamjenik premijerke, potpredsjednici Miloš Vučević i Siniša Mali. Kako biste objasnili „logičnost“ ovakvog kadriranja?

STEPANOVIĆ: Kao sasvim logično. Ana Brnabić se pokazala kao idealan kandidat za premijera po merilima Aleksandra Vučić, a prema njemu je servilna i poslušna, što su osobine koje on visoko ceni, a prema opoziciji se ponaša krajnje arogantno i čak nepristojno. Vučić je uspostavio sistem po kome je on glavni „šef“ bez obzira što time direktno krši Ustav Srbije jer predsednik nema takva ovlašćenja. Ana Brnabić je idealan predsednik Vlade pošto svoja ovlašćenja najmoćnije funkcije u Srbiji uopšte ne koristi. Naprotiv, ona Vučića javno zove „šefe“. Siniša Mali je čovek koji raspolaže državnom kasom i jedini ima uvid u sve finansijske tokove, a Miloš Vučević je predsednikov novi čovek od poverenja, pošto su mnogi prethodni poispadali – Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić, Selaković, da ne nabrajam. Iako Vučević nije ni mlad ni nov u politici, sedi na funkciji gradonačelnika Novog Sada, Vučić nije propustio priliku da ga na specifičan način čak i ponizi, izjavom da će pored Ane Brnabić da se „sprema“ za buduću poziciju premijera, ali i šefa stranke kad se on povuče. Naravno da je ponovo ponizio i Anu Brnabić jer joj je po drugi put četvorogodišnji mandat unapred skratio na dve godine.

MONITOR: Bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, Zoran Ivošević, smatra da je izjavom o oročavanju mandata Ane Brnabić na period do 2024. godine, Aleksandar Vučić prekršio Ustav Srbije. Šta građanke i građani Srbije mogu da očekuju od ovakve  i ovako oročene Vlade?

STEPANOVIĆ: Građani mogu da očekuju ono što im Aleksandar Vučić otvoreno i govori: poskupljenja, pad standarda, tešku zimu, moguće nestašice struje i veliku neizvesnost. Ali za to su glasali. Istina uz velike manipulacije, medijski i svaki drugi pritisak, razjedinjenu opoziciju, ali su ipak glasali. To što Aleksandar Vučić ponovo oročava mandat Vladi Ane Brnabić na dve godine, a Vlada još nije ni formirana, kao što je uostalom uradio i 2020. pokazuje njegov stil vladanja: svi ste zamenjivi, Ustav i zakoni za mene ne važe, mogu da vas smenim kad god hoću, mogu da vas „rekonstruišem“, da raspišem prevremene izbore, a mogu da vas ostavim i do kraja mandata. Sve su opcije otvorene, a na vama je da se borite za moju naklonost i za svoje pozicije. Sasvim je jasno da to nikako nije odlika demokratskog, već autokratskog sistema.

MONITOR: Mandatarka Ana Brnabić je izjavila da će cilj i njene nove Vlade biti jačanje ekonomije i napomenula da to djeluje „gotovo nemoguće“ ali da ona vjeruje da je moguće. Pošto je već dva puta u periodu od pet godina postavljana za premijerku, kako ocejenjujete domete nje i njenih kabineta?

STEPANOVIĆ: Kako sam i rekla, Ana Brnabić se pre svega, da ne kažem isključivo, za to vreme dokazivala svom „šefu“ a pokazivala aroganciju i netrpeljivost prema svakome ko je postavio neko pitanje ili uputio neku kritiku. Katastrofalne odluke koje su donošene i posledice koje su ostavljene – razbacivanje novca na sve građane tokom pandemije bez obzira na imovinsko stanje (takozvani „helikopter mani“) koštalo je Srbiju oko dve milijarde evra, devastacija Elektrioprivrede Srbije koštaće za sada isto toliko, a do kraja se posledice ne mogu ni sagledati. Srbija sada uvozi struju umesto da je izvozi, i to kad su cene otišle u nebo. Srbija sada uvozi i ugalj, što će sigurno morati da bude zabeleženo kao fenomen. Srbija zimu čeka i sa neizvesnošću oko snabdevanja gasom, umesto da je bar prošireno skladište u Banatskom dvoru, jedino koje imamo. To će sve neminovno pasti na leđa budžeta, dakle svih građana Srbije. Samo da napomenem, javni dug Srbije udvostručen je za deset godina naprednjačke vlasti, sa 16 na 32 milijarde dolara.

MONITOR: Sudeći prema izvještaju agencije Fič kreditni rejting Srbije je solidan kao i ranije-BB plus. Ovo kao da ima malo veze sa realnošću ekonomskog položaja stanovništva koji ubrzano pogoršava rast cijena proizvoda i usluga koji unaprijed „jede“ i najnovije najave o povećanju plata i penzija. Hoće li se izlaz tražiti u sve većem zaduživanju?

STEPANOVIĆ: Možda bi najbolji odgovor bio citat dela izveštaja Fiskalnog saveta, valjda jedinog preostalog stručnog i nezavisnog kontrolnog tela u Srbiji:

„Privredna aktivnost je usporila, inflacija koja je već bila visoka dodatno je ubrzala, a deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni snažno je porastao. Makroekonomski rezultati u Srbiji na početku 2022. primetno su lošiji nego u drugim zemljama CIE, što ukazuje na to da se deo pogoršanja duguje neodgovarajućim domaćim politikama – između ostalog i lošem upravljanju javnim energetskim preduzećima. Jedino je domaća inflacija bila nešto niža nego u zemljama CIE, budući da je u maju izmeren međugodišnji rast cena od 9,2% naspram prosečnih 10,7% u CIE. Međutim, iza ovog boljeg rezultata ne stoje zdraviji ekonomski fundamenti, već prvenstveno čvršća kontrola cena u Srbiji, što se naročito odnosi na cene struje i gasa. Vlada je cene ovih energenata „zaledila“ na pretkriznom nivou. Rigidna kontrola cena struje i gasa jeste donekle pomogla da se ublaži inflacija u prethodnim mesecima, ali je ta mera dovela do ogromnih gubitaka u javnim preduzećima koji se u velikoj meri prelivaju na budžetski deficit i javni dug“. Dakle, ovakvu ekonomsku politiku će neko na kraju morati da plati. A nema ko nego opet svi građani.

MONITOR: Vučić hvali „kontroverznog“ ministra finansija Sinišu Malog i budućeg potpredsjednika Vlade, kao nekog čijim bi se rezultatima mogla pohvaliti malo čija vlada. Kako Vi ocjenjujete Vučićevog glavnog finansijskog stručnjaka koji je svoju karijeru počeo u Agenciji za privatizaciju?

STEPANOVIĆ: Stalno ponavljam da svi koji potcenjuju Sinišu Malog grdno greše. On je doduše kompromitovan onim doktoratom koji mu je Univerzitet poništio, pa sad traži da mu se taj doktorat prizna preko suda, ali on je definitivno mozak svih finansijskih operacija u Srbiji. I državnih, i paradržavnih, a i onih koje se obavljaju za „familiju“. Famozni Beograd na vodi, noćno kriminalno rušenje kvarta Savamala, razne transakcije o kojima je i Nova ekonomija pisala, nekako uvek vode do njega. Kao „nagradu“ za ovaj moj stav, pisanje i pričanje o tim temama, dobila sam da Uprava za sprečavanje pranja novca već skoro dve godine „istražuje“ moje račune, poslovanje moje firme (zajedno sa još pedesetak novinara i NVO) pod tobože sumnjom za pranje novca i finansiranje terorizma (?!). Ta Agencija i ta akcija pod direktnom su ingerencijom Siniše Malog. Dakle, novac ne pere Siniša Mali, nego eto, ja.

MONITOR: Pred Srbijom je neizvjesnost snabdijevanja potrebnom energijom tokom zime. Od Vučića se, naizmjenično, dobijaju krajnje obeshabrujuće („Čeka nas 1944-a“) ili krajnje optimistične prognoze (da nas Rusija neće iznevjeriti). Tek od novembra i nas pogađaju sankcije koje je EU uvela Rusiji u vezi sa uvozom nafte. Od čega najviše zavisi razrešenje ove „Vučićeve dileme“?

STEPANOVIĆ: To je prepoznatljiv stil vladanja Aleksandra Vučića. Osim što stalno izmišlja i stvara spoljne i unutrašnje neprijatelje pa često vrlo neverovatnim konstrukcijama, najavama ratova, sopstvenog ubistva, plaši građane što lično što preko svojih tabloida, sada je počeo da manipuliše egzistencijalnim strahovima ljudi. Čas govori „groblja će vam biti mala“, čas – ne brinite, nabavili smo dovoljno vakcina, zdravstveni sistem super radi, sve je pod kontrolom. Čas kaže čeka nas užasna zima, nema hrane, nema ogreva, čas – vodimo odgovornu politiku, najbolji smo u regionu, svi nam zavide na uspesima. Time se građani vrlo uspešno drže u strahu, onda se on pojavi da ih spase, i stalno su u psihozi, nesposobni da se okrenu oko sebe i vide šta se stvarno događa.

MONITOR: Ovih dana, vidimo da i najbogatije i ekonomski najmoćnije članice EU računaju na štednju energije i na privremeni povratak na izvore energije koji su bili napušteni. Kako vidite globalni ratni političko-ekonomski „rašomon“?

STEPANOVIĆ: Kao prvo, Evropa ni sada ni u narednim godinama ne može bez ruskog gasa, Nemačka i priznaje da je pogođena ratom u Ukrajini. Dakle, trebaće vreme za postepeno oslobađanje od zavisnosti od uvoza ruskog gasa, a evropskim zemljama je taj energent potreban sada. Alternativa se u ovom kratkom roku očigledno ne može naći. Čini mi se i da je cela Evropa sada uvidela da prelazak na obnovljive izvore energije i napuštanje tradicionalnih – prljavih kao što je ugalj, više nije realistično i da će se ta aktivnost ostaviti za budućnost.

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

EDIN OMERČIĆ, ISTORIČAR, INSTITUT ZA ISTORIJU SARAJEVSKOG UNIVERZITETA: Politički je mit da je SDA bio jedini organizator otpora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Bosanskohercegovački političari zorno pokazuju da se ne može govoriti o političkim elitama, već je ovdje riječ o političkim klasama, koje su same sebi svrha

 

MONITOR: Još nema Vlade Federacije BiH, gdje SDA koristi procedure i pokušava da pokaže svoju nezamjenljivost i kroz predlog Bakira Izetbegovića o koncentracionoj vladi. Kako gledate na formiranje državnih institucija BiH poslije opštih izbora održanih početkom oktobra prošle godine?

OMERČIĆ: Dakle, sami ste rekli, gotovo je pola godine prošlo, polako se usvajaju budžeti na različitim nivoima vlasti, a to je čini se i najvažnije. Kako političarima, jer tako pokazuju da nešto ipak rade, te na taj način s jedne strane kupuju socijalni mir, a s druge pokazuju mladima, kako pojedincima tako i mladim ljudima s porodicama, da se stvari neće promijeniti, te da je zarad istog tog socijalnog mira, njihov odlazak iz ove zemlje poželjan, prihvatljiv i razumljiv. A što se tiče samog načina i ideja za formiranjem vlasti i ostanak u takvoj vlasti, bosanskohercegovački političari kroz ovakve primjere zorno pokazuju da se ne može govoriti o političkim elitama, već je ovdje riječ o političkim klasama, koje su same sebi svrha. Naravno, radi se o jednoj latentnoj prijetnji tipa: „Bez nas propadamo“. Pri čemu se svakako u obzir treba uzeti i svojevrsni politički mit o SDA kao jedinom organizatoru otpora i jedinoj političkoj organizaciji koja je branila međunarodni bosanskohercegovački politički subjektivitet tokom devedesetih, ali i nakon rata, kroz određene metamorfoze tog mita, sve do danas. Pri tome se mogu čuti ogromne ne samo revizionističke tendencije, nego i namjerne faktografske, činjenične zloupotrebe prošle historijske zbilje koje rukovodsvo te stranke gotovo svakodnevno plasira.

MONITOR: Kako gledate na spremnost građanskih partija kakvima se smatraju SDP i Naša stranka da uđu u široku koaliciju sa etno-nacionalnim partijama i formiraju Savjet ministara BiH kojim predsjedava Borjana Krišto iz HDZ-a BiH?

OMERČIĆ: Odlično ste primijetili, manifestacija simbola crvene, crvenog, u Bosni i Hercegovini ne znači da se radi o lijevim, radničkim partijama. Ljevica ne postoji, simbolika crvene boje u vanjskom identitetu ovih stranaka je još jedna laža. I, da, ovdje se samo možemo nadovezati na naprijed rečeno. Dakle, apsolutna je odsutnost bilo kakve odgovornosti prema vlastitom biračkom tijelu. Mene stvarno zanima na koji način ove stranke uspijevaju svoje članove, simpatizere i glasače uvjeriti na dobijanje glasa. To je prava marketinška umjetnost. Ali na ovakva su razočarenja ljudi u BiH navikli, i njihov je odgovor na to bio jedan, gotovo do umjetničke razine razvijen način, ne života, življenja, već preživljavanja, koji je em postao izlizan i iscrpljen, em pozivao na promjenu, koja se sada manifestira migracijama, stalnom nadom da je negdje drugdje, u stabilnijem društveno-političkom, kulturnom i ekonomskom  okruženju – bolje. Znamo da je približavanje ljevice desnici opasno po društvo, po zajednicu. No, kako se ovdje ne radi o ljevici, može se na pitanje njena nepostojanja nadovezati i pitanje: Postoji li zapravo i šta je to, kakvo je to, bosanskohercegovačko društvo?

Nastasja RADOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

DŽEMO REDŽEMATOVIĆ, PREVODILAC, GLAVNI IMAM ZA PODGORICU I NIKŠIĆ: Mahmud Derviš – poezija otpora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Derviševu poeziju suštinski može čitati samo onaj ko voli čitanje, pa onda voli čitanje poezije, a uz to voli i Palestinu. U suštini, onaj ko ima, i u sebi gaji, slobodarski duh, a protiv je bjelosvjetskih tirana i tiranija. Zbog svog otmeno hedonistilčkog stila života, teško da je on ikad pomislio da će njegovu poeziju prevoditi jedan imam. A, ja sam se toliko uživio u njegov svijet da sam ga doživio kao najrođenijeg

 

MONITOR: Protekle sedmice u Podgorici je održana promocija sabranih djela najpoznatijeg palestinskog i jednog od najznačajnijih arapskih pjesnika Mahmuda Derviša. Preveli ste sabrana djela u četiri toma. Kako ste došli na tu ideju da prevedete baš ovog pjesnika?

REDŽEMATOVIĆ: Ključ za ulazak u galaksiju Mahmuda Derviša bila je njegova kratka pjesma o cijeni rata. Ta pjesma je smirivala u sebi čitavu golgotu palestinskog naroda i države. Ona je glavni motiv mog bavljenja poezijom otpora o kojoj sam ranije imao tek skromno znanje. Evo te pjesme.

Rat će se okončati, lideri će se rukovati.

 Ostat će ta starica da čeka svoga sina šehida, i ta djevojka da čeka svoga voljenog muža i ona djeca da čekaju svoga oca junaka;

 ja ne znam ko izdade vatan ali vidjeh ko mu plati cijenu

MONITOR: Na promiciji prevoda je rečeno: „Mahmud Derviš je svjetskoj javnosti poznat po poeziji otpora, ali on piše i o izgubljenom djetinjstvu, neproživljenoj mladosti, identitetu, gubitku jezika…“ Njegova poezija nije posvećena samo Palestincima i Arapima, već je to poezija svih nas. Kako biste opisali ovog pjesnika?

REDŽEMATOVIĆ: Derviševa poetika ne govori samo o palestinskom iskustvu nepravde kosmičkih razmjera, već obuhvata univerzalnu borbu za slobodu svih ugnjetavanih i obespravljenih naroda. On svojim pjesmama pozdravlja i opisuje borbu za slobodu Španaca, Kurda, Egipćana i drugih naroda koji vape za slobodom i mirom, a njegovi pjesnički uzori su Dereck Walcott, Yanis Ritsos, Pablo Neruda… Često u svojim pjesmama pravi paralelu između Endelusa i Palestine, kao i autohtonih stanovnika Amerike nad kojim je izvršen genocid i Arapa. Njegova borba i nada u pobjedu izvire iz brojnih pjesama i stihova. On vjeruje i pjeva da će krv polomiti mač i   da Palestinac živi pola života, ali i da je ta pola bolja od smrti. Iako će kasnije u nekom intervjuu kazati da je splasnula njegova nada u bolje sjutra, Derviš u jednom distihu kaže da kad god napiše dvadeset redaka pjesme, primijeti da se opsada povukla za dvadeset metara.

Mahmud Derviš često u pjesmama govori novozavjetnim narativom i iskazuje miroljubivost i nadu u humanost ljudi. Njegov pjesnički genij je u sebi sažimao visprenog govornika i vizionara. Bio je čovjek širokih shvatanja, nije robovao stereotipima, bio je altruista, volio je ljude. Svojoj voljenoj djevojci Riti, Jevrejki koju su ubili cionisti, posvetio je divne pjesme. Bio je otmeni hedonista, vjerovatno naživljavajući život koji nije uspio živjeti u normalnim okolnostima. Zbog svog stila života,  teško da je ikad pomislio da će njegovu poeziju prevoditi jedan imam. Još u dalekoj Crnoj Gori. A ja sam se toliko uživio u njegov svijet da sam ga doživio ga kao najrođenijeg. Sanjao sam Mahmuda, dok sam prevodio. Nekad sam se znao nasmijati, nekada zasuziti. (Volimo život kad god možemo do njega doprijeti. Gdje god se smjestimo uzgajamo brzorastuće biljke, gdje god se nastanimo, požnjemo ubijenog čovjeka (…). Ruža manje).

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 24. marta ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

SRĐAN PERIĆ, JEDAN OD OSNIVAČA „PREOKRETA“: Ostanak Đukanovića štetan za Crnu Goru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Alternativa Đukanoviću valjalo bi da bude ona koja znači promjenu i istinsku građansku opciju

 

MONITOR: Pred nama su najneizvjesniji predsjednički izbori od 1997. Šta mogu donijeti?

PERIĆ: Izbori će donijeti ili produženje vlasti DPS-a u hibridnom obliku ili će se DPS nepovratno na dug rok razvlastiti. U slučaju svoje pobjede, Đukanović bi dobio politički džek pot – konsolidaciju u stranci – ako ga je iko ikad i ugrožavao, jer bi pokazao da je on jedina „karta” na koju mogu igrati. Potom bi dobio legitimaciju da je demokrata, jer nije onemogućio tranziciju vlasti. S obzirom da novo rukovodstvo ničim nije dovelo, u formalnom-pravnom smislu, u pitanje zakonitost u vezi sa porijeklom, odnosno sticanjem njegovog bogatstva, oni bi mu time i tu potvrdu pribavili. Dakle, on bi tako dobio maltene snagu suštinskog monarha koji bi birao ko će biti u Vladi, jer bi imao neposredan izborni legitimitet i snažnu stranku, sa kojom bi izvjesno – prije ili kasnije – sarađivali i oni koji nam govore da to sada ne rade, mada među njima ima i onih koji to tvrde i pored činjenice što su izabrani glasovima DPS-a. Kao kruna svega, on bi ponovo bio prihvatljiv za međunarodnu zajednicu. Ovo bi bila rezultanta nove vlasti i „zasluga” pobjednika od 30. avgusta – nekog manje, nekog više. Što je najgore, ovaj saldo bi bi porazan po crnogrosko društvo i obesmišljavao bi političke procese i izvjesno vodio pojačanoj apatiji koja bi ponovo išla naruku Đukanoviću.

U drugom scenariju i on i njegova partija bi izgubili i posljednju značajnu uporišnu tačku.

Da ne budem nedorečen: smatram da bi za Crnu Goru bio štetan njegov opstanak na vlasti. Jednako, cijenim da bi alternativa njemu valjalo da bude ona koja znači promjenu i istinsku građansku opciju. A koja bi to bila – akteri na sceni su to izjašnjavanje učinili besmislenim. Koga bi god podržali, bili biste optuženi za izdaju. Ta strana je imala pobjedničku kartu, ali je sebi otežala poziciju. To je njihova odgovornost – ne građana. Odgovornost treba tražiti od svih – ne samo od prethodne vlasti.

MONITOR: Kako vidite incident na Cetinju, i reakcije nakon toga?

PERIĆ: Potrebno je podrobno ispitati sve okolnosti. Naravno da nasilje treba osuditi, ali utvrdimo tačno šta se dogodilo. To je trebalo da bez uvijanja saopšti rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova. Kako je to izostalo – ostaje da uz pomoć medija tumačimo motive i ocjenjujemo u kolikoj mjeri je čiji iskaz tačan.

Da ne ostavim dilemu – svako ima pravo na slobodu govora i na okupljanje – sviđalo vam se to ili ne – do granice dok ne narušava nečije dostojanstvo. Jednako sam i za to da svako ima i pravo da protestuje ne narušavajući ničiji integritet – posebno ne onaj fizički. Svako odstupanje od toga je nedopustivo.

MONITOR: Šta je najbolji izlaz iz političke krize u ovom trenutku?

PERIĆ: Rješenje su izbori. Kada imate ovakav i ovoliki deficit legitmiteta izvršne vlasti uz velik broj promjena stavova u odnosu na one od prije 30. avgusta, onda je u redu da se konsultuju građani šta misle o svemu tome. To se radi na izborima.

Nova većina je i ovdje pokazala svu raskoš samodestrukcije pa će sada o tome, ali i o datumu izbora odlučivati poraženi na izborima iz 2020. godine i to sa biračkim spiskom koji je njihovo „čedo”. Uz očitu prećutnu saglanost obje strane da niko ne dira birače na koje oni drugi računaju, a koji bi se primjenom zakona morali brisati iz biračkog spiska. Od „fantoma” do onih koji su izgubili osnov da budu u njemu.

Na djelu je totalna destrukcija političkog sistema iz jednog osnovnog razloga: želja da se vlada bez podrške građana.

MONITOR: Nakon izbora troje sudija Ustavnog suda, stvorli su se uslovi za konačno proglašenje rezultata izbora i tranziciju vlasti u Podgorici. Očekujete li da će se to i desiti?

PERIĆ: Izgleda da se ne žuri sa tim da se izbori u Podgorici zaokruže i čeka se rasplet trke za predsjedničke izbore. Već čujemo najave koalicionih partnera, od kojih zavisi formiranje te vlasti, da sada nakon kandidature gospodina Milatovića za predsjednika države treba razmotriti ko bi bio kandidat za gradonačelnika. Dakle, predstava u najavi. Model preslikan sa državnog nivoa.

Mlad politički subjekt je dobio podršku od različitih faktora na javnoj sceni koja je bila lišena gotovo ikakve kritičke note. Nama se u kontinuitetu ponavljaju identične situacije – nova partija koja pobere simpatije, uzlet, glorifikovanje, potom ide u stagnaciju i pad. Kada bi se njegovala kritička misao ne samo u odnosu na bivšu vlast, već i odnosu na sadašnju ali i nove aktere – to bi svima pomoglo da se taj obrazac nastanka i razvoja novih subjekata ne dešava. Ako se to ne promijeni – nastavićemo sa istim uzletima i padovima.

Priče o mesijanskim atributima predsjednika stranaka su nezrele i na kraju koštaju mnogo. Da li smo zaboravili da smo imali „jezde“ i „dafine“ koji su nekada predstavljani spasiocima naših finansija i privrede? I tada kao i sada, ako samo posumnjate u nepogrešivost ekonomskog modela koji se promoviše, proglašavani ste neprijateljem „svijetle budućnosti”.

Nama su potrebni političari koji će biti dosadni, koji će raditi svoj posao, koji će nam polagati račune a ne pričati bajke o sebi, koji neće pripovijedati o etici i emociji, već nuditi i sprovoditi program.

MONITOR: Kako vidite tendenciju države da preuzima prethodno privatizovanja preduzeća i najavu osnivanja novih državnih preduzeća?

PERIĆ: Sve je podređeno partijskoj promociji i želji da se bude što duže na vlasti. Nedvosmislena potvrda tome su nasmijana ili zamišljena lica direktora državnih kompanija, zavisi od prilike. Riječ je o ljudima koje su partije postavile na čelna mjesta, a onda se oni promovišu na partijskim stranicama na društvenim mrežama kako fantastično upravljaju našim preduzećima. Nude se podaci koje ne možete provjeriti i na kraju taj oglas plati opet građanin – doduše posredno, jer prvo novac iz državnog budžeta ide stranci, a onda stranka plaća Facebook-u ili kome već.

Kada je to bazična postavka, onda je pretenciozno očekivati strategiju privrednog razvoja i akcione planove koje iz nje proističu. Sve je tu od prilike do prilike, od kamere do kamere. Tako ni dobre ideje ne mogu imati ni izbliza efektuaciju koju bi mogle ostvariti.

Nema ništa sporno u tome što je upravljanje trajektnom linijom Kamenari – Lepetani prešlo u državne ruke. Smatram tu inicijativu vrlo dobrom. Međutim, sve se odigralo nepripremljeno i traljavo. A mogla se upravo tu pokazati efikasnost i spremnost. Da se nekoliko mjeseci spremala ta odluka, i da država pokaže i snagu i efikasnost.

Onda imamo kupovinu imovine Željezare od strane EPCG, a da javnost osim opšte priče nije imala dostupan biznis plan i kalkulaciju da li je bilo jefitnije promijeniti sistmetizaciju EPCG i priključiti te radnike ovoj kompaniji – ako je cilj bio socijalna briga – što isto može biti u redu. Umjesto toga čuli smo najave, ali bez jasnih rokova i indikatora kada i šta će konkretno biti postignuto. Direktori javnih preduzeća kao da ne razumiju da oni upravljaju našim resursom i da su dužni da građanima objasne šta rade. Slična situacija je i sa Lukom. Ponavljam, u načelu to mogu biti i dobre ideje, ali one moraju imati jasne računice. Potom imamo najavu moguće privatizacije turističkog kompleksa na primorju. Ista stvar – nemamo konkretne cifre i javno dostupne podatke šta se želi time postići.

Takav opšti pristup nije iznenađujući od ljudi koji nemaju iskustva u privredi.   Čudi kada on dolazi od onih koji imaju nekog predznanja u realnom biznisu i koji znaju koliko je teško otvoriti jedno održivo radno mjesto, a ne pričati bajke o sveopštem blagostanju i rekordima.

Slikanje premijera, ministara svih naših vlada su možda najskuplje plaćene fotografije koje ćemo ikada imati. Vrijeme je da fokus usmjerimo ka građaninu, a da od političara umjesto samohvale dobijemo bilans učinjenog i to uporedimo sa obećanjima. Tako bi valjalo da gradimo odgovornost u praksi.

 

Nismo čuli snažnu integrativnu ideju

MONITOR: Kako ocjenjujete dosadašnju kampanju, koja se, čini se, prilično zaoštrava pred početak izbora?

PERIĆ: Sasvim je očekivano da kampanja kako ide prema svom finišu dobija na intenzitetu. Poenta je što ona nije porodila novu demokratsku vrijednost. Nismo čuli snažnu integrativnu ideju, jasnu viziju kako pokrenuti opštedruštveni dijalog, kako zaokružiti zajednicu koja je na ivici cijepanja – to je ono što bi predsjednik mogao da radi. Umjesto toga smo od većine kandidata slušali da će oni raditi ono što je zapravo posao premijera – povesti zemlju u prosperitet. No, kada izbezumite javnost neprestanim političkim spektaklom – drugačije nije bilo ni realno očekivati.

 

Igra oko izbora nove vlade vrijeđa inteligenciju

MONITOR: Politička kriza čeka rasplet. Vlada koju bi okupio Miodrag Lekić nema potrebnu većinu. Govori se i o rekonstrukciji tehničke, ali vremena je sve manje, pošto bi, kako je najavljeno, Milo Đukanović ove sedmice mogao raspustiti parlament. Kako to sve vidite?

PERIĆ: Igra oko izbora nove vlade i izmjene Zakon o predsjedniku do te mjere potcjenjuje inteligenciju građana da to postaje uvredljivo. Donešen je Zakon o predsjedniku, odnosno njegove izmjene i dopune, koji daje mogućnost da se izabere premijer bez da mu predsjednik povjeri mandat. Taj Zakon je veoma upitan sa stanovišta ustavnosti – ali ostavimo to da Ustavni sud utvrdi.

Dakle, donešen je Zakon koji omogućava izbor mandatara bez da ga predloži predsjednik, ali razrađuje i opciju da predsjednik može raspustiti Skupštinu. Nemam nikakve dileme da se u ovaj proces ušlo s namjerom da se dogovoreni mandatar ne izabere za premijera iako se kao o tome usaglasio 41 poslanik. Onda smo gledali medijsko prenemaganje, mentalno maltretiranje nacije pregovorima za koje je bilo jasno da su predstava. Šta god da je u pozadini, saldo je takav da je Đukanović dobio još jedan poklon – nova većina mu je dala novim zakonom mogućnost da on određuje kada će biti izbori.

Vratimo se sada i aspektu ustavnosti, jer je zakonom uređeno ono što propisuje Ustav. Dileme oko toga je već mogao da razriješi Ustavni sud. To bi bilo blagotvorno i pokazalo bi se da taj sud dobija na proaktivnosti. Međutim, to se nije desilo.

 

Dok sudije ne pokažu da su iznad partija, mi smo besudna zemlja

MONITOR: Imamo li sada zaista odblokiran Ustavni sud?

PERIĆ: Hajde da jednom pomjerimo perspektivu očekivanja. Tražimo da nam Ustavni sud pokaže nezavisnost, a ne da se nadamo da će to biti tako. Sve što je prethodilo izboru sudija ukazuje da se radi o partijskom dogovoru.

Neka sudije pokažu da su iznad toga. Do tada, mi smo suštinski besudna zemlja.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo