Povežite se sa nama

Izdvojeno

PODJELE UNUTAR PRAVOSLAVNE CRKVE ZBOG PUTINOVE AGRESIJE NA UKRAJINU: Mitropolit Joanikije u ulozi glasnogovornika Kremlja

Objavljeno prije

na

EP je prvi put eksplicitno izrazio „zabrinutost zbog pokušaja Pravoslavne crkve u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i BiH, a posebno u njenom entitetu RS, da promovišu Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrijednosti i učvršćuje odnose između države i crkve“. Patrijarh  Porfirije je tokom susreta sa šefom Delegacije EU u Srbiji Manuelom Žiofreom kazao da se SPC ne prepoznaje u kvalifikacijama EP-a „zbog toga što ne odgovaraju stvarnosti“

 

 

Evropski parlament (EP) je 9. marta donio rezoluciju kojom se osuđuju pokušaji Rusije da iskoristi napetosti među etničkim grupama na Zapadnom Balkanu kako bi raspirila sukobe i podijelila zajednice u cilju destabilizacije  regiona.

Na iznenađenje mnogih, EP je prvi put eksplicitno izrazio „zabrinutost zbog pokušaja Pravoslavne crkve u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, a posebno u njenom entitetu Republici Srpskoj, da promovišu Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrijednosti i učvršćuje odnose između države i crkve“. Ubzo je reagovala informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC) osudivši „stavlјanje SPC u ulogu uzročnika ‘napetosti među etničkim grupama na Zapadnom Balkanu“ te da je takav stav rezolucije „suprotan činjenicama i zalaganju crkve u svakodnevnom životu“. Srpska crkva je takođe ustvrdila da je njeno pominjanje „zasnovano isklјučivo na dubokim istorijskim predrasudama i tendenciozno kreiranim stereotipima“ koje „nije iznenađujuće, ali, svakako, jeste duboko razočaravajuće“.

Patrijarh srpski Porfirije Perić je 15. marta tokom susreta sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadorom Emanuelom Žiofreom potvrdio da se SPC ne prepoznaje u kvalifikacijama rezolucije EP-a „zbog toga što ne odgovaraju stvarnosti“. Srpski patrijarh je takođe nekoliko puta pozvao vjerni narod da se moli za mir jer „rat nikome nikada nije doneo dobro“. Patrijarh je namjerno izbjegao detaljnije se odrediti o ratu i slijedi liniju svog rođaka i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Sa druge strane, posmatrači i analitičari primjećuju da je SPC do sada jedina crkva koja dosljedno ćuti na rusku invaziju i razaranje Ukrajine. SPC je odbila zajedno sa patrijarsima drugih pravoslavnih crkvi osuditi bezumne postupke Kremlja koji, osim masovnog ubijanja civila, granatira i ruši pravoslavne crkve i hramove širom Ukrajine.

Prošle nedjelje mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Mićović je istupio iz navodno „neutralne pozicije“ koju zauzima Srbija i njena Patrijaršija. U besjedi nakon liturgije na Nedjelju pobjede pravoslavlja je prvo abolirao boljševičko-komunističku Rusiju za zločine i krvavi progon miliona pravoslavnih vjernika, sveštenika i arhijereja i izjavio da je zapravo „zlo bezbožništva, ateizma i komunizma došlo iz protestantske Evrope“. Ovakvu istorijsku novost nije ni probao pojasniti. Onda se osvrnuo na „događaje“ u Ukrajini koji su  „sve posljedice bezbožništva koje se tamo bilo ukorijenilo, i naravno, mnogi svjetski mešetari su tu gledali svoj interes“.

O kakvom se bezbožništvu tu radi je ranije „pojasnio“ Joanikijev brat i književnik Milutin Mićović koji je na društvenim mrežama objavio da je „rat posljedica bolesti, najviše ideološke, koju u posljednje vrijeme širi ‘demokratski NATO'“ i da onaj „ko se ne razumije u Svjetlost i Mir taj ništa ne zna ni o ratu, batrga se u stvarnosti kao zelenski“ (uz očigledno namjerno napisano ime ukrajinskog predsjednika malim slovom kao znak nipodaštavanja). Na kraju je 4. marta književnik Mićović, inače dobitnik državne nagrade Miroslavovo jevanđelje, nejevanđeovski se zapitao „Šta misle ove Crnogorci? Hoće li i oni u ukrajince?“ (uz ponovo napisano Ukrajinci malim slovom vjerovatno iz istih pobuda omalovažavanja).

Mitropolit Joanikije je dalje u besjedi nastavio da se moramo „saosjećati sa pravoslavnim narodom u Ukrajini, prije svega da se molimo za taj narod koji se, nažalost, međusobno zavadio, a i kod nas ima mnogo podjela i zavađa“. Mitropolit je još obznanio „otkrovenje“ čiji stil po mnogima neodoljivo podsjeća na Putinovog propagandistu Mariju Zaharovu, da je „ i Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina kao i da se ovdje kao i u Ukrajini naprave podjela i da nažalost dođe do sukoba kao što je došlo u Ukrajini“.

Na kraju besjede Joanikije je priznao da je „danas najteže Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, našoj braći koju predvodi blaženjejši mitropolit Onufrije“ opet prećutavši o kakvim se teškoćama radi.

Mitropolit Onufrije je poglavar Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini čiji zvanični naziv je Ukrajinska pravoslavna crkva- Moskovski patrijarhat (UPC-MP) i nju SPC i Joanikije smatraju za „kanonsku pravoslavnu crkvu koja je u jedinstvu sa Moskovskom patrijaršijom i sa svim drugim pravoslavnim crkvama u Vaseljeni“. Onufrijeva ruska crkva ima podršku oko 20 odsto ukrajinske populacije pretežno raspoređene na istoku zemlje koji trenutno podnosi glavni udar ruske agresije. Pravoslavna crkva u Ukrajini koju je priznala Vaseljenska patrijaršija (Majka-Crkva svih pravoslavnih sa sjedištem u Carigradu) ima podršku oko 65 odsto ukrajinskog stanovništva. Nju je  kao jedinu kanonsku crkvu priznala i Aleksandrijska patrijaršija zajedno sa grčkom i kiparskom crkvom, a procedura priznanja je pokrenuta i u još nekoliko pravoslavnih crkvi.

Nakon priznanja Pravoslavne crkve u Ukrajini, Moskvovska patrijaršija koju predvodi patrijarh Kiril Gunđajev je prekinula sve veze sa drugim crkvama koje su je priznale i krenula u uspostavljanje paralelne raskolničke pravoslavne crkve na globalnom nivou. U toj namjeri Ruska crkva najviše računa na SPC koja se još nije usudila da uđe u otvoreni raskol sa Carigradom i drugim crkvama za račun Moskve. Moskovski patrijarh Kiril je, po dokumentima iz arhiva tajnih službi na kratko otvorenim po raspadu Sovjetskog Saveza, još u mladosti postao doušnik i agent zloglasnog KGB-a pod kodnim imenom Mikhailov i kao sveštenik RPC je zastupao boljševičke stavove pred Svjetskim savezom crkava u Ženevi kako u Sovjetskom Savezu nema progona vjernika i crkve. Kasnije je Kiril postao poznat po raskalašnom i luksuznom životu i po trgovini cigaretama koje su odlukom Kremlja bile oslobođene akciza i koje je preprodavao na domaćem tržištu gdje je Ruska crkva zaradila milijarde dolara, a mnogi ga optužuju da su dodatne milijarde završile u njegovom džepu. Mnogi smatraju da stoga nije nikakvo čudo što Kiril podržava agresiju Vladimira Putina koji je i sam bio agent KGB-a

Očito je da više  nema više podjele među pravoslavnom braćom u Ukrajini koja se pričinjava Joanikiju. Za razliku od svog šefa Kirila, Onufrije je od početka rata pozvao svoj vjerni narod na jedinstvo i odbranu teritorijalnog suvereniteta i slobode Ukrajine i nazvao Putina bratoubicom zbog oružane agresije. Onufrije je opet prije nedjelju dana istakao da je njegova crkva –„crkva ukrajinskog naroda“ i da Ukrajina „prolazi kroz tešku golgotu izazvanu napadom na našu zemlju od strane trupa Ruske Federacije“ dodavši da „je poginuo veliki broj civila, uključujući starce, žene i đecu; uništena je humanitarna infrastruktura – bolnice, porodilišta, škole, sirotišta; a preživjeli su primorani da napušte svoje domove“. Do sada je sedam eparhija Ruske crkve u Ukrajini (UPC-MP) odlučilo da se više ne moli za patrijarha Kirila na liturgiji zbog njegove podrške agresiji dok se čitava Ruska crkva u Ukrajini moli za ukrajinsku armiju da se uspješno odupre agresoru. Takođe 280 sveštenika i monaha Ruske crkve u Rusiji je potpisalo javni apel kremaljskim nalogodavcima da prekinu krvoproliće navodeći da „ljudi koji daju ubilačka naređenja, idu ne u (vječni) život, nego u vječnu muku“ direktno aludirajući na Putina i njegovu kliku zbog bratoubilaštva. Ruska parohija Svetog Nikolaja u Amsterdamu je javno osudila ponašanje patrijarha Kirila i nakon prijetnji ruske ambasade napustila RPC i stavila se pod jurisdikciju Vaseljenske patrijaršije.

Do sada su ruske invazione trupe razorile ili teško oštetile 28 pravoslavnih sabornih hramova i crkvi uključujući i veliki saborni hram u Harkovu, na istoku zemlje. Na sajtu Onufrijeve crkve se detaljno navode razaranja hramova i zločini nad vjernicima koje vrše Putinove trupe.

Sve ove vijesti su glasno prećutane od strane mitropolita Joanikija i ostalih arhijereja SPC-a. Na portalu Mitropolije crnogorsko-primorske nema nijedne vijesti o stradanju pravoslavnih Ukrajinaca od ruke velikoruskog agresora već se kao vijest iz Ukrajine navodi upad u manastir Svete Trojice na zapadu Ukrajine i kako su neki manastiri opljačkani i monaštvu prijećeno od strane ukrajinskih ekstremista. Portal Mitropolije kao i SPC-a je glasno prećutao apel preko 300 svjetskih pravoslavnih teologa i profesora bogoslovije kojim se osuđuje „podrška mnogih iz jerarhije Moskovske patrijaršije ratu predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine“ koja je „ukorijenjena u obliku etno-filetističkoga religioznoga fundamentalizma, totalitarnoga karaktera, koji je nazvan „ruski svijet”. Bogoslovi teolozi navode da je  „načelo etničke organizacije Crkve osuđeno na (svepravoslavnom ) Carigradskome saboru 1872. godine. A to lažno učenje o etnofiletizmu je zapravo osnova ideologije ‘ruskoga svijeta“. Mnogi istu ideologiju prepoznaju u Srpskoj crkvi i konceptu „srpskog sveta“.

Onufrije je tokom protestnih litija Mitropolije crnogorsko-primorske nakon izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti davao snažnu podršku pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori i lično učestvovao u velikoj litiji u Podgorici zajedno sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem Radovićem. Joanikije i SPC su mu se „odužili“ ćutanjem   i podrškom Putinovom narativu. Za utjehu Ukrajincima ostaje simbolično sakupljanje humanitarne pomoći koje će SPC poslati Onufriju u Kijev, ako ga do tada Rusi ne sravne sa zemljom.

„Mi ne dijelimo i ne opredjeljujemo se politički između Rusa i Ukrajinaca, volimo ih jer su to naša braća“, ne trepnuvši zaključio je Joanikije.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

FOKUS

VLADIN LIJEK ZA GLAVOBOLJU: Obećavaju povišicu, pripremaju nove dažbine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok prosvjetni radnici, policajci, nemedicinsko osoblje u državnom sistemu zdravstva, državna i lokalna administracija… iščekuju informacije o iznosu/procentu obećane povišice, iz Vlade sve glasnije najavljuju kako se ,,ozbiljno razmatra” ponovna naplata doprinosa za zadravstveno osiguranje

 

Iz nedjelje u nedjelju, na sjednicama Vlade slušamo o povišicama plata zaposlenima u državnoj administraciji i javnom sektoru. Prošle nedjelje najavljene su veće zarade policajcima iz Specijalnog policijskog odjeljenja koji rade sa tužilaštvom i zaposlenima iz IT sektora u javnoj upravi. Vlada je pripremila prijedlog izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Usvoje li se one, ubuduće šefovi kabineta ministara, načelnici, inspektori, savjetnici, referenti… iz sve tri grane državne vlasti i lokalnih samouprava, sve skupa oko 20.000 državnih službenika, platu neće primati po osnovu postojećeg Zakona i ranije propisanih koeficijenata (od 9,4 do 2,6) već će o njoj, uz pomoć sindikata, pregovorati po osnovu Opšteg kolektivnog ugovora (kad bude potpisan). Što bi trebalo da im donese veće zarade.

Između sjednica, ministri objašnjavaju kako je stanje u državnoj  kasi ,,neodrživo”, žale se na ,,naslijeđene probleme”  i tragaju za kreditorom spremnim da pozajmi novac (do 350 miliona) predviđen nedavnim rebalansom budžeta za 2022.  Prema saznanjima Monitora zajmodavca smo izgleda pronašli u Njemačkoj. Samo još da saznamo koliko je on spreman pozajmiti i kolike će biti kamate.

Onda slijedi malo prazničkog opuštanja, pa potraga za novim kreditima. Svejedno da li će na vlasti biti 43. ili 44. Vlada. Prema prijedlogu Zakona o budžetu za narednu godinu državnoj kasi nedostajaće oko 700 miliona.

Para treba više nego ikad. Samo za uvećane neto plate i penzije – okruglo 1.000.000.000 (milijardu) eura. Procente povišica ne znamo, ali imamo obećanje resornog ministra da će oni biti približni stopi ovogodišnje inflacije. Ugrubo, između 15 i 20 odsto.

Dok prosvjetni radnici, policajci, nemedicinsko osoblje u državnom sistemu zdravstva, državna i lokalna administracija… sa nestrpljenjem iščekuju informacije o iznosu/procentu ponuđene povišice, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić najavljuje kako se ,,ozbiljno razmatra” ponovna naplata doprinosa za zadravstveno osiguranje. Riječ je o državnim dažbinama koje su programom Evropa sad ukinute od ove godine zbog čega je, pored ostalog, došlo do značajnog povećanja neto zarada u Crnoj Gori.

,,To moramo da uradimo kako bismo obezbijedili održivost sistema zdravstva”, saopštio je Šćekić obrazlažući da je program Evropa sad ozbiljno ugrozio održivost zdravstvenog sistema. I da je o tome kako, kada i kome vratiti obavezu plaćanja doprinosa za zdravstvo već razgovarao sa ministrom finansija.  ,,Nijesmo konkretizovali, ali svakako da smatramo da kroz institucije sistema mora da se vrate izdvajanja za doprinose za zdravstveno osiguranje”.

U prvi mah, bilo je neobično da tako krupno finansijsko pitanje – doprinosi za zdravstveno osiguranje donijeli su, lani, državnoj kasi više od 180 miliona – ne pronalazimo u predloženom budžetu za ovu godinu. Pošto je period od 12 mjeseci, u najboljem slučaju, vremenski okvir u kome bi aktuelna Vlada u tehničkom mandatu mogla da projektuje svoje poteze. Taman kada smo pomisllili  da su premijer Dritan Abazović i njegovi preostali ministri zagledani u budućnost mnogo dalje nego što bi trebali, ministar Damajnović je, koliko-toliko, pojasnio stvari.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

INTERNET PREVARE U OBLANDAMA LAŽNOG MARKETINGA: Meta naivni i nezaštićeni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje prevarne oglase koji prenaglašavaju efekte ponuđenih proizvoda, sadrže neistinite tvrdnje da će on biti dostupan samo u kratkom roku ili uspostavljanje i vođenje tzv. piramidalnih programa… Ipak, baš takve sadržaje svakodnevno susrijećemo na portalima i društvenim mrežama

 

Na portalima i društvenim mrežama zapljuskuju oglasi koji nude priliku da se bez mnogo truda i novca oslobodimo zdravstvenih i finansijskih problema. Ponuda je bogata: riješite se dioptrije bez operacije, zaboravite na dijabetes, obnovite oštećenu hrskavicu na zglobovima, izliječite neplodnost, prostatitis ili smršajte 50 i nešto kilograma za 28 dana.

Ponuđene metode su, kako piše, nove i revolucionarne, dok ljekari i farmaceuti pokušavaju da ih zataje ne bi li sačuvali dobru zaradu. Često se naglašava kako je za čudesno otkriće zaslužan neki crnogorski student/studentkinja. Doduše, kako svjedoče kolege iz okruženja, ako istim  oglasima pristupite sa internet adresa iz neke druge zemlje, bude da je pronalazač njihov a ne naš zemljak.

Timski rad? Ili najobičnija prevara? Biće drugo.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Europskom kongresu urologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je bio na bini. Bio je to Veselin Mitrović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje prostatitisa i spriječenje smrtonosnih posljedica. Razvoj lijeka koordinirao je profesor Aleksandar Mišić, urolog na medicinskom institutu”.

Tako počinje tekst koji u naslovu tvrdi da je pronađen lijek koji prostatitis uklanja poslije prve terapije. Slijedi razgovor sa dvojicom ,,pronalazača”, fotografije, opis teškoća (i prijetnji) kojima ih je navodno  izložila farmaceutska mafija. Čitav sajt djeluje prilično poznato. Počevši, nerijetko, od fotografije osobe koja vodi dnevnik na nekoj od ovdašnjih televizija. I, kako izgleda, baš čita vijest o našem genijalnom studentu (fotografija mu je u pozadini) i njegovom nevjerovatnom otkriću.

Tokom istraživanja naišli smo na makar tri slučaja da su novinari/novinarke iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine bili žrtve zloupotrebe takvih montaža. Neko je pozajmio njihovo ime/fotografiju da bi dao vjerodostojnost reklamama za svoje čudotvorne proizvode.

Sajt sa revolucionarnim lijekom nudi brojne sadržaje karakteristične za obične portale (politika, ekonomija, zdravlje, zabava…). Samo što oni, umjesto očekivanog sadržaja, vode do oglasa za kupovinu prostamida, kako se zove novootkriveni ,,lijek”.

Tu piše kako se za nekoliko minuta završava petnaestodnevna akcija tokom koje je ,,lijek” moguće kupiti u pola cijene, iako ni tada nije jeftin – 39 eura. Treba, ipak, požuriti pošto na lageru, pokazuje brojčanik, ima još samo nekoliko komada.     „Preporučujem da Prostamid što prije naručite. Program se neće ponoviti uskoro”, podstiče i profesor koordinator.

Za nepovjerljive, tu je istraživanje o učinkovitosti lijeka. ,,Prostamid distribuiramo u Crnoj Gori više od mjesec dana i proveli smo anketu među 10.000 naših klijenata”, kazuje jedan od ,,pronalazača” uz rezultate navodne ankete: Normalizacija mokrenja i prestanak neugodne boli – 99% ispitanika;  Lakoća i učinkovitost liječenja – 100% ispitanika; Poboljšanje potencije – 92% ispitanika; Nisu uočene nuspojave i ovisnost – 100% ispitanika.

Kako ne kupiti takav lijek? Ili neki sličan, a dostupan samo u virtuelnoj stvarnosti.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Evropskom kongresu dijabetologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je na bini. Bio je to Mićan Vujović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje dijabetesa i spriječavanje smrtonosnih posljedica”, piše u tekstu na sajtu na kome se promoviše ,,unikatni lijek” koji reguliše dijebetes poslije prve terapije.  Djeluje poznato?

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MINISTAR PRAVDE MARKO KOVAČ PREDLOŽIO ALBANSKI MODEL: Vetingom do reforme pravosuđa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarstvo pravde, na čijem čelu je u tehničkoj Vladi Marko Kovač,  predlaže veting sistem u reformi pravosuđa, koji bi podrazumijevao ispitivanje imovine nosioca pravosudnih funkcija, istraživanje njihovih veza sa kriminalnim grupama, provjeru njihovih kvalifikacija…

 

Crna Gora je više puta kretala u reformu pravosuđa. Nikada iskreno. Tome svjedoče slučajevi bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović više puta je kao argument o neiskrenosti navodila optužnice za pranje novca protiv kriminalnih grupa Safeta Kalića i Darka Šarića. Iako su zbog loših optužnica na kraju oslobođeni optužbi, svi koji su učestvovali u tom predmetu su napredovali u karijeri.

Izvještaji međunarodnih organizacija upozoravaju da su kriminalne strukture uvezane sa određenim državnim službama, dok nam korupcija nagriza cijeli sistem. Obje vlade formirane nakon parlamentarnih izbora najavile su zakone o porijeklu imovine i lustraciju. Mđutim, još nemamo nacrte tih zakona, niti javnu raspravu.

Ministar pravde u tehničkom mandatu Marko Kovač provukao je prošle sedmice da se razmišlja o uvođenju veting sistema u pravosuđu. Riječ je o sistemu reforme pravosuđa koji se pokazao uspješnim u susjednoj Albaniji. Državne službe bi provjeravale porijeklo imovine sudijama i državnim tužiocima, kao i njihove veze sa kriminalnim strukturama. Ukoliko bi pravosudni funkcioneri bili kompromitovani, razriješili bi se dužnosti, a njihov predmet bi preuzelo tužilaštvo. Međutim, cijelu provjeru mogli bi da spriječe ukoliko podnesu ostavku. U Albaniji je na ovaj način preko 45 odsto ljudi uklonjeno iz pravosudnog sistema. Većina njih je podnijelo ostavku kako bi se obustavio proces provjere.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo