Povežite se sa nama

OKO NAS

IMA LI KOLAŠIN PREDSJEDNIKA OPŠTINE:  Kad zakone tumači kako ko hoće

Objavljeno prije

na

Posljednja sjednica SO nije donijela rješenje dileme da li predsjedniku Opštine Kolašin Milosavu Bulatoviću mandat prestaje, nakon što je pravosnažno osuđen za zloupotrebu položaja. Bulatović tvrdi da nema čega da se stidi, dok opozicija prijeti krivičinim prijavama i njemu i šefu lokalnog parlamenta

 

U kolašinskoj zakonodavnoj vlasti nema saglasnosti oko toga da li ta opština još uvijek ima predsjednika. Dio odbornika opozicije tvrdi da je Milosavu Bulatoviću mandat prestao po sili zakona, odmah nakon pravosnažne presude, kojom je proglašen krivim za zloupotrebu službenog položaja.  Bulatović ne želi da da ostavku, iz njegove Demokratske partije socijalista (DPS) ocjenjuju da je dovođenje u pitanje njegove podobnosti za tu funkciju politikanstvo.  Predsjednik Skupštine opštine (SO) Milan Đukić, pak, kaže da konstatovanje ostavke Bulatoviću nije njegov posao.

Bulatovića je, lani, Specijalno odjeljenje za organizovani kriminal, korupciju, terorizam i ratne zločine Višeg suda u Podgorici, proglasilo krivim za zloupotrebu službenog položaja iz član 416, stav 1, Krivičnog zakonika Crne Gore. Sud mu je za to krivično djelo odredio i uslovnu osudu od šest mjeseci zatvora na dvije godine. Kako piše u obrazloženju odluke, kriv je, jer je 3. oktobra 2018. godine, u prijavi za stručno osospobljavanje Policijskoj akademiji u Danilovgradu, svojeručnim potpisom i pečatom lažno prikazao da Marko Matović radi na poslovima komunalnog policjaca.

Matović, tada, konstatuje sud, nije bio u radnom odnosu. Tek u decembru iste godine Bulatović ga je rješenjem postavio za v.d. načelnika Komunalne policije. Prethodno je razriješio dotadašnjeg prvog čovjeka te službe Zorana Kujovića. Predsjednik Opštine je, kako piše u obrazloženju odluke Višeg suda, kasnije platio Matoviću stručno osposobljavanje u iznosu od 446 eura iz budžetskih sredstava.

U odluci, sutkinja Suzana Mugoša podsjeća da je jedan od uslova iz javnog poziva Policijske akademije u Danilovgradu za prijem polaznika za stručno osposobljavanje za zanimanje komunalni policajac/policajka stalni radni odnos na tim poslovima. Bulatović je, zatim, piše u presudi, Matovića rješenjem 5. decembra 2018. godine postavio za v.d. načelnika Komunalne policije, protivno odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi. Takođe, kako je obrazloženo, predsjednik Opštine pritom nije sproveo postupak „da za v.d. odredi lokalnog službenika iz organa lokalne uprave, stručne službe, odnosno, posebne službe…” Konstatuje i da je „nesumnjivo utvrđeno” da je Bulatović „svjestan svog djela i njegove zabranjenosti, protivpravnim iskorištavanjem svojeg službenog položaja pribavio korist Matoviću”.

U svojoj odbrani, tokom javnog pretresa, predsjednik Opštine Kolašin je naveo da se ne osjeća krivim i da je radio u najboljem interesu građana. Kazao je i da je iznos, uplaćen iz budžetskih sredstava za obuku Matovića, vratio od svog novca i, na taj način, obeštetio Opštinu.

„Objasnio je da je tačno da su s računa Opštine platili kurs za Matovića, jer su ga tako savjetovali njegovi saradnici, s obzirom da nije pravnik, pa mu procedure nijesu bliske… Na pitanje specijalnog tužioca, optuženi je odgovorio da, kada je u prijavi za pohađanje kursa, naveo da Matović obavlja poslove u komunalnoj policiji, nije mislio da čini krivično djelo. Tako su ga, rekao je, saradnici informisali i rekli da je to jedini način da Matović ode na taj kurs”, piše u odluci Višeg suda.

Bulatović je kazao i „da nije popunjavao prijavu, već su to činili njegovi saradnici, ali da je tačno da je potpisao prijavu”. Reko je i da se „u toj, kao i u mnogim drugim situacijama, oslonio na rad svojih saradnika, jer je imao mnogo posla i ta materija mu nije bliska”.

Apelacioni sud je, nakon što se predsjednik Opštine žalio, preinačio presudu. Pravosnažnom presudom određeno mu je uslovno tri mjeseca zatvora na godinu.

„Nijesam učinio ništa nečasno, zbog toga neću ni podnijeti ostavku. Novac uplaćen za Matovićevu obuku sam iz svog džepa uplatio na račun Opštine. Želio sam da se školuje jedan mladi čovjek, koji je u Kolašinu zasnovao porodicu i koji je, u krajnjem, svoj posao obavljao pošteno i odgovorno. Tako kao ja su radili i u svim drugim opštinama. To je lako zaključiti, samo ako se neko potrudi da provjeri. Osim toga, odnedavno Policijska akademija omogućava građanima da sami uplate obuku i završe je”, reko je Bulatović Monitoru.

U odborničkom klubu Demokrata, međutim, tvrde da pripremaju krivične prijave, kako protiv Blatovića, tako i protiv šefa lokalnog parlamenta Đukića.  Kako kažu, obojica su se oglušila o zakon, a predsjedniku Opštine je „po sili zakona prestao mandat, onog trenutka kad je presuda postala pravosnažna.

Uporište za svoje tvrdenje nalaze u članu 65, stav 4. Zakona o lokalnoj samoupravi.  Tim stavom je precizirano da predsjedniku Opštine mandat prestaje po sila zakona kad je „pravosnažnom presudom osuđen za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje funkcije”.

„Đukić je obavezan da postupi po zakonu, jer Skupština bira i razrješva predsjednika. Ukoliko tako ne postupi, preduzećemo sve neophodne pravne radnje i protiv Bulatovića i protiv njega, kako bi obojica snosili odgovornost zbog nepoštovanja zakona. Jasno je da predsjednik SO, nepostupajući prema obavezama, direktno štiti Bulatovića u nezakonitostima”, kažu u toj partiji.

Đukić se, međutim, poziva na član 61, stav 2, Zakona o lokalnoj samoupravi. Tvrdi i da nije još ni od koga dobio pravosnažnu presudu. Kopiju presude koju su mu dostavili odbornici Demokrata dostavio je sekretaru Skupštine, od koga očekuje i pravno tumačenje obaveza SO.

„Prestanak mandata predsjednika Opštine zbog podnošenja ostavke i po sili zakona konstatuje se aktom skupštine.“ To piše u Zakonu o lokalnoj samoupravi.  Svakom ko hoće da govori istinu je jasno da ja nemam pravo da donosim nikakve akte, već to može samo Skupština. Ukoliko dobijem zvaničnu presud od Opštine, koja je oštećena strana u postupku, ja ću je proslijediti Službi SO. Sve ostalo je manipulacija”, odgvorio je Đukić Demokratama.

Iz kolašinske Socijalističke narodne partije (SNP) kažu da su očekivali od Đukića i lokalnog parlamenta da konstatuje prestanak mandata. Nepostupanje po presudi, tvrde, „predstavljalo bi školski primjer nepoštovanja Zakona o lokalnoj samoupravi“.

I dok svako tumači zakon po svom, Kolašin ostaje opština u kojoj se ne zna da li je predsjednik Opštine zakonito vodi.

                                                                                                                                                Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

KOLAŠIN U SURET LOKALNIM IZBORIMA: Doskorašnji protivnici pod istim političkim kišobranom

Objavljeno prije

na

Objavio:

U Kolašinu su se odlučili da izborne liste ispune, uglavnom, novim licima. Takav pristup učesnika lokalnih izbora mogao bi  donijeti novi kvalitet, ali može biti i riskantan kada je riječ o rezultatima

 

Sastav izbornih lista učesnika lokalnih izbora u Kolašinu  svojevrsna je kombinacija  partijskog podmlađivanja i  političkih  transfera,  koji su,  u nekoliko slučajeva,  spojili čak i  doskora ljute političke  oponente. Uz to, neuobičajeno za kolašinske prillike, na listama gotovo svih partija, koalicija i pokreta dominiraju nova lica.

U izbornoj trci u Kolašinu učestvovaće  SNP, Grupa birača ,,Za naš Kolašin – dr Momčilo Vukčević”,  pokret „Zajedno gradimo Kolašin“ (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti), Evropa sad,  koalicija ,,Idemo ljudi” (Demokrate i Ujedninjena), DF i URA.

Željka Vuksanović, koja je bila dugogodišnja predsjednica OO SPD i bivša predsjednica Opštine našla se na listi URA, na čijem je čelu  Miodrag Vlahović,  koji do sada nije bio aktivan u političkom životu garada. Vuksanović će tako ubuduće u Opštinskom odboru URA sarađivati sa Milanom Đukićem, aktuelnim predsjednikom Skupštine opštine (SO). I Đukić je, bez zvaničnog saopštenja, iz Grupe birača (GB), koja je u tom gradu dugogodišnji vjerni saveznik Demokratske partije socijalista (DPS), prešo u URA. Međutim za njega nije bilo mjesta na izbornoj listi te stranke.

Vuksanović  je, tokom minule skoro dvije decenije, najoštriji kritičar kako DPS-a, tako i GB-a, čije je lokalne lidere Mila Šukovića i pokojnog Miletu Bulatovića  optuživala za zloupotrebu, pa čak i podnosila krivične prijave protiv njih.

Kritički se osvrtala, tokom minule četiri godine, i na rad koalicije  čiji je kadar bio Đukić, kao i na način na koji je on obavljao funkciju predsjendika SO. Đukić je, pak, u drugoj polovini mandata aktuelne kolašinske vlasti (DPS, GB i Socijledmokrate)  oštro kritikovao rad nekih svojih koalicionih partnera iz izvršne vlasti. Kamen spoticanja u vladajućoj kolašinskoj koaliciji bilo je i neuspjelo osnivanje RTV-a, kao i infrastrukturni projekti za potrebe MOSI igara.

Razlaz sa GB-om u kojoj je započeo političku karijeru Đukić nikad nije objasnio, ali konflikti između njega a i lidera GB-a Šukovića traju, navodno, već više od godinu. Šuković se , međutim, odlučio da naziv, pa i vrh  izborne liste prepusti dr Momčilu Vukčeviću, koji je u lokalni parlament ušao kao odbornik DPS-a.  Odmah nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, Vukčević je napustio tu stranku i do sada djelovao kao nezavisni odbornik, mada je svojim glasom davao podršku svim predlozima izvršne vlasti.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

NAKON LIKVIDACIJE JOVANA VUKOTIĆA – NAZIRE LI SE KRAJ RATU KLANOVA:  Krvavi niz

Objavljeno prije

na

Objavio:

Broj uniformisanih policajaca  i inspektora u civilu koji su u utorak obezbjeđivali sahranu Vukotića u selu Čevo nadomak Cetinja, upućuje  da službe nijesu željele da ovaj čin prepuste slučaju. Više je razloga zbog kojih se vjeruje da rat klanova nije stao

 

Da li će likvidacijom Kotoranina Jovana Vukotića biti okončan osmogodišnji krvavi rat između škaljarskog klana čiji je bio apsolutni vođa i kavačkog, čije vođe su većinom u zatvoru, pitanje je na koje ni bezbjednosne strukture nemaju odgovor.

Broj uniformisanih policajaca ali i inspektora u civilu koji su u utorak obezbjeđivali sahranu Vukotića u selu Čevo nadomak Cetinja, jasno upućuje  da službe nijesu željele da ovaj čin prepuste slučaju već se strogo vodilo računa da se i ovom prilikom očuva bezbjednost stotinak onih koji su došli da se oproste sa ubijenim.

U spisima  predmeta koji su formirani protiv pripadnika obje kriminalne grupe navedeni su njihovi planovi da određene članove suprostavljenog klana likvidiraju upravo u vrijeme sahrane Vukotića.  Do realizacije takvog plana ipak nije došlo.

S druge strane, broj oproštajnih poruka u vidu čitulja ali i sadržaj pojedinih, razlog je više da se vjeruje da će uslijediti nastavak krvavog rata. Tako se u nizu oproštajnih čitulja izdvojila i jedna kojom se poručuje da će  se nastaviti tamo gdje je Vukotić stao.

,,Škaljarski kriminalni klan jeste obezglavljen, ali to ne znači da je došao kraj likvidacijama. Ubistvom Vukotića škaljarci jesu zadobili težak udarac, ali upravo zato vjerujemo da će njegovi podanici krenuti osvetničkim putem”,  smatra sagovornik iz bezbjednosnog sektora.

Vukotić je ubijen 8. septembra u Istanbulu, a tamošnji istražitelji su za samo 8 dana uspjeli da sklope mozaik zločina i uhapse čak 14 osoba za koje se vjeruje da imaju veze sa njegovom likvidacijom. Tako su 16. septembra u opsežnoj akciji uhapšeni Radoje Živković, zvani Žuti i Zdravko Perunović, koji su, prema optužbama,  organizovali egzekuciju. Kako je zvanično saopšteno, pronađeno je i oružje iz kojeg je za milion i po eura ubijen Vukotić.

Tamošnji istražitelji su utvrdili da je, navodno, Radoje Živković platio milion i po eura lideru turske kriminalne grupe Binaliju Džamgozu za organizaciju ubistva, koji je u julu uhapšen u Crnoj Gori i nalazi se u Istražnom zatvoru.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

TUŽILAŠTVO I POLICIJSKA TORTURA: Vide mučenje, ali ne i mučitelje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Službenici Uprave policije su tokom 2020. godine mučili Jovana Grujičića, Benjamina Mugošu i Marka Boljevića kako bi iznudili priznanja i dokaze za podmetanje bombe u Hotelu Grand i ispred kuće visokog policijskog funkcionera Duška Golubovića. Tužilaštvo u predmetu mučenja Grujičića vidi mučenje, ali ne i mučitelje

 

Crnogorski istražni organi od 2015. godine nijesu otkrili ko je bacio bombu na Hotel Grand i  na kuću tadašnjeg visokog policijskog službenika Duška Golubovića. Međutim, ponovo su otkrili da su službenici sistema skloni da upotrebom brutalne sile fabrikuju dokaze i iznude potrebna priznanja i svjedočenja.

Tužilaštvo je za ova krivična djela izvelo pred sudiju Jovana Grujičića i Benjamina Mugošu, dok je Marko Boljević naveden kao svjedok. Sva trojica su naveli da su pod prisilom dali prvobitne izjave u policiji. Međutim, u sudskom postupku pravosnažno su oslobođeni Grujičić i Mugoša. Njihov pravni zastupnik – advokat Damir Lekić za Monitor kaže da je utvrđeno kako je Grujičić u vrijeme izvršenja krivičnih djela bio na liječenju u psihijatrijskoj ustanovi u Dobroti.

Lekić i Boljevićev advokat Novica Milošević Osnovnom državnom tužilaštvu podnijeli su krivične prijave za torturu nad njihovim branjenicima. Domaći i strani vještaci medicinske struke utvrdili su da su sva trojica bili mučeni i zlostavljani u policijskoj stanici onako kako su opisivali tokom postupka.

Osnovno tužilaštvo je slučaj torture razdvojilo u tri predmeta. Za svaku žrtvu odvojeni predmet. Dok se u slučajevima Mugoše i Boljevića sumnjiče policajci i očekuju suđenja, u predmetu Grujičića je osnovna tužiteljka Maja Knežević po drugi put odbacila krivičnu prijavu protiv službenika policije.

Akcija za ljudska prava (HRA) izrazila je protest zbog takve odluke. Ističu da je tada medicinskim nalazima ,,potvrđeno da je mučen da bi se od njega iznudio iskaz”.

,,Grujičić je tada primoran da ‘prizna’ izvršenje krivičnog djela koje nije učinio – postavljanje eksplozivnih naprava na kuću Duška Golubovića i lokal Grand – a u međuvremenu ga je i sud pravosnažno oslobodio te optužbe”, saopštili su iz HRA.

U toj nevladinoj organizaciji smatraju da je odluka o odbacivanju krivične prijave donijeta bez sprovođenja djelotvorne istrage, koja bi bila ,,hitna, temeljna i nepristrasna”. Punomoćnik Jovana Grujičića, advokat Damir Lekić, podnio je pritužbu Višem državnom tužilaštvu u Podgorici protiv nove odluke o odbacivanju krivične prijave, a HRA je 9. septembra po drugi put podnijela pritužbu Tužilačkom savjetu zbog nesavjesnog i nezakonitog rada državnih tužilaca u tom predmetu.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 30. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo