Povežite se sa nama

Izdvojeno

EKONOMSKO DRŽAVLJANSTVO: Nas i Rusa, dvjesta miliona

Objavljeno prije

na

Od 317 ekonomskih državljanstava koje je dodijelila odlazeća Vlada dvije trećine – 198 su licima iz Rusije, iz Kine 19, Ukrajine 14, Libana 14, Kazahstana, Uzbekistana i Srbije po devet i ostalih 45. Nakon početka rata sve je više zahtjeva bogatih ruskih državljana za ekonomsko državljanstvo Crne Gore

 

Spisak osoba koje su tražile ekonomsko državljanstvo na osnovu ulaganja od 250.000 eura, objavio je ove nedjelje na Tviteru poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević. On je sračunao da je 29 aplikanata uplatilo ukupno 7,25 miliona eura i istakao da se radi o urgenciji nečije djece.

Knežević je i u januaru, kada je Vlada Crne Gore naprasno, uz oštre kritike Evropske unije, produžila program dodjele ekonomskog državljanstva zatražio od tužilaštva da pokrene istragu. S ciljem da se utvrdi da li su djeca najvećih Vladinih funkcionera posredovala u prodaji ekonomskih državljanstava i da li je zbog nečije djece protivno stavovima EU produžen ovaj program.

Jasno je na koga Knežević cilja ako se zna da je najviše predloga za prijem u počasno državljanstvo, preko 300, prema podacima Centra za građansko obrazovanje (CGO), uputio odlazeći premijer Zdravko Krivokapić. A on je u ovome bio široke ruke za 15 mjeseci njegova Vlada je dodijelila ukupno 317 počasnih državljanstava. To je nešto manje od polovine ukupnog broja dodijeljenih, DPS vlade kontinutiteta su od 2009. do kraja 2020. dodijelile 390 ekonomskih državljanstava. Čak je i vlada Duška Markovića za 11 mjeseci 2020. imala manju produktivnost po ovom pitanju od Krivokapićeve Vlade, dodijelila je samo 115 počasnih državljanstava.

Kako Crna Gora kuburi sa natalitetom, za nešto više od deceniju, bogati koji su kupili državljanstvo popravili su statistiku. Prema podacima Agencije za investicije, ukupan broj onih koji su kupili državljanstvo i članova njihovih porodica je 2.297.

Kako su na ovaj način državljanstva dobijala i lica sa potjernice, poput Taksina Šinavatre, Mohameda Dolhana, Vejn Seng Pua, iz Brisela odavno protestuju protiv ove prakse. Evropska komisija je 2019. ocijenila da se šeme preko kojih se dobija državljanstvo kvalifikuju kao bezbjednosni rizik zbog moguće infiltracije organizovanog kriminala, pranja novca, utaje poreza i korupcije.

Svjesna kritika, a i zbog obećanog otklona od prošle vlasti, nova Vlada je u martu prošle godine obećala da će ukinuti program ekonomskog državljanstva, saopštivši da bi „produženjem programa ekonomskog državljanstava bile ugrožene evropske integracije države i kompromitovan njen evropski put”.

Možda i zbog toga što smo na tom putu tapkali u mjestu, Vlada krajem decembra odlučuje da ipak produži ovaj program na godinu dana. Protiv ove odluke su bili ministri unutrašnjih i vanjskih poslova Sergej Sekulović i Đorđe Radulović, ali su preglasani.

Kritike nijesu prestajale, pa je sredinom februara, Komitet za pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (EP) usvojio izvještaj o zakonodavnoj inicijativi kojim se utvrđuje niz mjera za rješavanje problema povezanih sa „investicionim šemama za državljanstvo i boravak“. U saopštenju se tvrdi da su „zlatni pasoši” etički, pravno i ekonomski nepoželjni i predstavljaju nekoliko ozbiljnih bezbjednosnih rizika. Uz zaključak da ga treba postepeno ukinuti. Nakon toga je Delegacija EU u Crnoj Gori zatražila od Vlade Crne Gore da što je prije moguće ukine šemu ekonomskog državljanstva. U pismu koje je, krajem februara, ministru ekonomskog  razvoja Jakovu Milatoviću uputila šefica Delegacije EU Kristina Oana Popa navodi se da žale zbog odluke crnogorske Vlade da program produži na godinu. Popa u pismu podsjeća da je EU konstantno savjetovala Crnu Goru da razmotri obustavu tog programa i da je to naglašeno u godišnjem Izvještaju Evropske komisije, sa preporukom da se program obustavi što prije.

Ovaj problem je dodatno usložnjen nakon ruskog napada na Ukrajinu. Od 317 ekonomskih državljanstava koje je dodijelila odlazeća Vlada dvije trećine, 198 su licima iz Rusije, iz Kine 19, Ukrajine 14, Libana 14, Kazahstana, Uzbekistana i Srbije po devet i ostalih 45. Iz CGO su ranije naveli da u više slučajeva sticanja državljanstva prijemom Krivokapićeva Vlada čak nije ni saopštila osnov dodjele. Oni su naveli deset rješenja koja ne sadrže osnov prijema, šest za osobe ruskog i četiri za osobe ukrajinskog porijekla. Nakon početka rata sve je više zahtjeva bogatih ruskih državljana za ekonomsko državljanstvo Crne Gore.

Međutim, početkom ove nedjelje MUP je poslao dopis odlazećem premijeru, Agenciji za investicije Crne Gore ali i agencijama, koje imaju ovlašćenja za posredovanja prilikom apliciranja i promociju programa ekonomskog državljanstva, da neće donositi odluke po zahtjevima za prijem u crnogorsko državljanstvo  lica od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes države sve dok im se ne dostave dodatna mišljenja agenta za ocjenu međunarodne podobnosti, ali i Sektora za finansijsko obavještajne poslove Uprave policije. MUP je do dobijanja dodatnih mišljenja blokirao dalje izdavanje ekonomskih državljanstava zbog toga što je Evropski parlament, 1. marta 2022. godine, izglasao Rezoluciju kojom se traže strože sankcije protiv Rusije i očekuje od zemalja EU i saveznica da preispitaju sve korisnike takozvanih ,,zlatnih viza” i da ukinu, one koje se pripisuju ruskim državljanima i njihovim porodicama, sa ogromnom imovinom, a posebno onima ,,koji su povezani sa sankcionisanim pojedincima i kompanijama u Ruskoj Federaciji”.

Iz odlazeće Vlade su uporni i nedavno su, kako prenosi RTCG, kazali da neće ukinuti ekonomska državljanstva jer su procijenili da taj program ne može ugroziti naš evropski put.

Iz Milatovićevog resora podsjećaju da su program naslijedili od prethodne Vlade i dodatno ga unarijedili, kao i da će sa krajem 2022. definitivno staviti tačku na dodjelu ekonomskih pasoša. ,,Ministarstvo je utvrdilo da je Program ekonomskog državljanstva dao doprinos crnogorskoj ekonomiji, prevenstveno razvoju sjevera”, naveli su iz Ministarstva.

U isto vrijeme dok tvrde da se zahvaljujući ovom projektu sjever razvija, iz Vlade je saopšteno da je šest projekata uklonjeno sa liste razvojnih u oblasti turizma preko kojih se moglo doći do ekonomskog državljanstva. Razlog uklanjanja je taj što nijesu dostavili bankarske garancije u korist Vlade i zbog neispunjavanja investicionih obaveza. Većina ovih projekata odnosila se na sjever – Hotel Bobotov hotel and resort na Žabljaku, po kondo modelu poslovanja, zatim Elite Hotel & Residence Kolašin, takođe po kondo modelu poslovanja, projekat izgradnje turističkog kompleksa Hotel sa vilama Žabljak, po klasičnom modelu poslovanja, projekat izgradnje kondo hotela Kolašin Resort & Spa, projekat izgradnje Hotela Black Pine Mojkovac, no kondo modelu poslovanja.

I Centar za građanske slobode (CEGAS) pozvao je, ove nedjelje, državno tužilaštvo, Finansijsko obavještajnu jedinicu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Agenciju za sprečavanje korupcije da ispitaju rad Agencije za investicije u dijelu datih mišljenja o aplikantima za dodjelu ekonomskog državljanstva. Istakli su da dodjeljivanje ,,ekonomskih državljanstava proizvodi nelagodu, pravnu nesigurnost kod crnogorskih građana, osjećaj nepravde i upućuje na činjenicu nemanja jasnih i izvedenih politika dobijanja crnogorskog državljansta”. Govori i o tome da je nova vlast nastavila praksu stare, da za bogate pravila ne važe.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

NOVINARKA PROTIV MAFIJE: Olja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Istraživačka novinarka Olivera Lakić i njen portal Libertas obavještavaju  javnost o vezama državnih struktura sa organizovanim kriminalom. Ona još nije dočekala optužnicu protiv kriminalaca koji su je prije četiri godine s leđa upucali ispred ulaza zgrade, gdje stanuje. Prije toga je bila meta više fizičkih i verbalnih napada, koji nijesu do kraja rasvijetljeni

 

Da li bi i kada Specijalno državno tužilaštvo (SDT) procesuiralo bivšu predsjednicu Vrhovnog suda Vesnu Medenicu, koja se trenutno nalazi u istražnom zatvoru, ili ponovo otvorilo istražni postupak u slučaju sumnjive saradnje između pripadnika Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Petra Lazovića i Ljuba Milovića, da portal Libertas nije objavio dokumenta Europol-a (evropske policije), koja ih sumnjiče za teška krivična djela? Možda bez tih informacija ne bismo ni znali da je SDT već zatvorilo slučaj policajaca-saradnika kavačkog klana.

Nakon objavljene dokumentacije Europola uslijedilo je hapšenje Vesne Medenice i još najmanje 12 osoba zbog sumnje da su bili dio organizovane kriminalne grupe. Miloš Medenica je još nedostupan tužilaštvu, navodno se u Beogradu liječi od bolesti zavisnosti.

Prema istraživanjima Libertasa, Europol je tužilaštvu i policiji u julu prošle godine dostavio dokument sa transkriptima komunikacija policijskih službenika Petra Lazovića i Ljuba Milovića sa poznatim kriminalcima Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkovićem i drugima. Kada je prošlog ljeta objavljeno da su Lazovići omogućili Belivuku i Miljkoviću, beogradskim kriminalcima optuženim za teške zločine, da uđu u Crnu Goru, bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ubjeđivao nas je da je Zoran Lazović „najbolji crnogorski policajac“, dok je njegov sin samo izvršavao službene zadatke.

Specijalni tužilac Saša Čađenović u januaru je, za vrijeme Katnićevog mandata, donio odluku da u radnjama mlađeg Lazovića i Milovića nema krivičnog djela. Novoizabrani glavni specijalni državni tužilac Vladimir Novović naložio je da se predmet ponovo otvori. Milivoje Katnić je saopštio da nije Čađenović odbacio prijavu protiv Lazovića, već Specijalno državno tužilaštvo dok je on njime rukovodio. Ponovo je pojasnio kako je policijski službenik radio svoj posao.

„Čađenović je uzeo komunikaciju, fotografiju, stotine poruka. Petar Lazović je dao izjavu na 40 strana. Nakon toga su pozvane starješine da daju izjavu, izvršena je provjera podataka – da li su pokrenute mjere tajnog nadzora, angažovani svjedoci saradnici… Po onome što ja znam, Europol je izanalizirao našu odluku i prihvatio činjenicu“, kazao je Katnić za Antenu M. On tvrdi da su dokumenta Europol-a objavljena „nelegalno“, i da se time crta meta njemu i njegovoj porodici. Cilj je, kaže, „da se Crna Gora predstavi kao država koja ne može da funkcioniše kao samostalna, suverena, antifašistička država“.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 13. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

PREDSJEDNIK PRIVREDNOG SUDA – VOĐA ORGANIZOVANE KRIMINALNE GRUPE?: Od Vrhovnog suda do ZIKS-a

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iskustvo  uči da bi do pravosnažnog okončanja postupka protiv Blaža Jovanića i Vesne Medenice mogle proći godine. Crnogorsko pravosuđe još će se duže nositi sa posljedicama njihove vladavine. Ako dobije priliku da se oporavi

 

Nedugo za Vesnom Medenicom, nekadašnjom VDT i višestrukom predsjednicom Vrhovnog suda, u pritvorsku jedinicu spuškog zatvora (ZIKS, ili po novom, UIKS) stigao je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić. Direktno iz kancelarije nakon što je, prema nezvaničnim informacijama, osumnjičen da je zloupotrijebio položaj i formirao kriminalnu organizaciju koja je, u makar desetak stečajnih postupaka, stranke oštetila za iznose koji se mjere milionima eura.

I površno upućeni u višedecenijska dešavanja u pravosuđu prepoznali su, u tom spletu okolnosti, još jedno preklapanje u biografijama dvojca koji je, godinama, vedrio i oblačio ovdašnjim sudnicama. I blisko sarađivao – formalno i, sumnja se, neformalno – na predmetima od zajedničkog interesa.

Kada je Blažo Jovanić, sa mjesta parničara i sudije Osnovnog suda u Podgorici, u aprilu 2014, neočekivano izabran za predsjednika Privrednog suda, preskačući uobičajenu dinamiku napredovanja u sudskoj hijerarhiji, analitičari nijesu imali dileme o uzrocima njegovog profesionalnog uzleta. Baš kao ni u ocjeni da je za tu odluku, operativno, najzaslužnija bila Vesna Medenica. Razlike su bile samo u interpretativnim finesama.

Jedni su  imenovanje Jovanića cijenili kao „pokušaj Medenice da zaštiti predmete koji se direktno tiču članova i poslova uže familije Đukanović“, dok su drugi bili direktniji, tvrdeći da je Jovanić „doveden na tu odgovornu funkciju direktno po nalogu Aca i Mila Đukanovića, a sve u cilju da se kontroliše prodaja imovine Kombinata aluminijuma u stečaju“.

Slijed događaja potvrdio je ova predviđanja. Ali i pokazao da se Jovanićeve ambicije nijesu zadržavala samo na zaštiti interesa  prve familije.

Pronevjera novca iz blagajne Vrhovnog suda, 2006. godine, dovela je Jovanića u fokus interesovanja javnosti. On je tada, kao šef  kabineta tadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Ratka Vukotića osumnjičen da je zloupotrijebio položaj i učestvovao u pronevjeri skoro 330 hiljada eura iz sudske kase.  Jovanić, tada već sudija Osnovnog suda, oslobođen je sumnji usljed nedostatka dokaza (ceh je platila blagajnica).

O kolopletu veza i uticaja svjedoči i epizoda iz poslovne biografije njegovog brata Bora Jovanića. On je, kao carinik, osuđen na godinu zatvora zbog primanja mita u vrijeme kada je Blažo već bio sudija Osnovnog suda. Nakon pola izdržane kazne pomilovao ga je tadašnji predsjednik Filip Vujanović. Na prijedlog Duška Markovića, ministra pravde iz tog doba. Javnost je, zahvaljujući NVO MANS, saznala da je Jovanić vraćen na posao u Upravu carina, suprotno svim zakonskim propisima. Podigla se prevelika prašina, Jovanić je napustio Upravu carina i novi posao našao kod Aca Đukanovića.

Kao sudija Osnovnog suda Blažo Jovanić je opravdao očekivanja svojih zaštitnika i promotera. Po tužbi Stanka Subotića osudio je Monitor. Kada je propao pokušaj da nas osudi za nanošenje duševnog bola kontroverznom tužiocu (čije je saslušanje odbio) Jovanić je Monitor proglasio krivim zato što, navodno, Subotićevo reagovanje nije objavljeno na zakonom propisan način.

Vijesti je osudio zbog prenošenja izjave poslanika Nebojše Medojevića koji je kritikovao (tadašnju) privatizaciju Željezare u Nikšiću i doveo u pitanje kredibilitet njenih novih vlasnika. Isti su, da pomenemo, kasnije pobjegli iz Nikšića ostavljajući dugove a odnoseći sa sobom svu vrjedniju pokretnu imovinu kompanije.

Konačno je dara prevršila mjeru, pa je Jovanić, kao sudija u postupku po tužbi kompanija Lutrija i Džek pot (Sava Grbović i Branislav Mićunović) protiv Daily Pressa (izdavač Vijesti) i MANS-a, izuzet zbog pristrasnosti. Tek nakon trećeg zahtjeva tuženih.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 13. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

UZ DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM: Naši majski porazi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Šta je nama njihova borba dala? Poneki vijenac na memorijalima palim borcima više govori o licemjerju potomaka nego o slavi predaka, a iskazivanje vojne moći tokom invazije na susjeda daleko je od svijetle antifašističke istorije

 

Slavio je opet ovog vikenda Stari kontinent i Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. Kokteli, vijenci, koncerti, vojna parada na Crvenom trgu, a u srcu Evrope – rat.

Ove godine Danom pobjede se obilježilo 77 godina od kraja Drugog svjetskog rata, a Danom Evrope pet godina manje od pokretanja inicijative za stvaranje Evropske unije. U zemljama EU posebna važnost se daje Danu Evrope i deklaraciji Roberta Šumana koja je udarila temelj evropskom pomirenju i otvorila vrata da stari neprijatelji, prije svih Francuska i Njemačka, krenu novim putem.

U Njemačkoj i Francuskoj danas – Emanuel Makron se sreo sa veteranima iz Drugog svjetskog rata na ceremoniji pod Trijumfalnom kapijom, da bi narednog dana govorio na konferenciji Budućnost Evrope u Strazburu. Predložio je i novu evropsku organizaciju koja bi omogućila demokratskim evropskim nacijama da pronađu novi prostor za političku saradnju. Naravno, centralni dio govora bila je aktuelna situacija u Ukrajini.

U  Rusiji tradicionalna vojna parada. I kod njih umjesto sjećanja na desetine miliona onih koji su dali živote za neki bolji svijet, sve puca od političkih poruka koje se vrte oko rata u Ukrajini. Slovo Z je tu da podsjeti, ako je neko imao nedoumica. Vladimir Putin je u govoru ponovio da se ruska vojska u Ukrajini bori za bezbjednost Rusije i da je razlog za invaziju to što NATO prijeti Rusiji na njenim granicama. „Rusija je pozvala Zapad na otvoreni dijalog, potragu za kompromisnim rješenjem uz međusobno uvažavanje interesa. Sve je bilo uzalud. Zemlje NATO-a nisu htjele da nas saslušaju, što znači da su imale potpuno drugačije planove. Bile su u toku pripreme za operaciju u Donbasu, invaziju na zemlju koja je istorijski naša, uključujući i Krim. U Kijevu su objavili potencijalnu nabavku nuklearnog oružja, a NATO je počeo da preuzima vojnu kontrolu na teritorijama sa kojima se graničimo“, govorio je Putin.

Na strazburškoj konferenciji ni Makron, a posebno Ursula van der Lejen nijesu ispustili da kontrastiraju događaje obilježavanja velikog praznika u Rusiji i Strazburu. Osvrćući se na ženu koja se pojavila sa svojom bebom na svečanosti u Strazburu, Lejenova je rekla da želi da 9. maj proslavi „ovu sliku, daleko moćniju od bilo koje vojne parade“.

Mi na Balkanu, Evropa u malom. Samo mnogo gori. Ne odričemo se zlog sjemena.

Dragan LUČIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 13. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo