Povežite se sa nama

Uncategorized

Povratak s predumišljajem

Objavljeno prije

na

Vraća se. Kako i dolikuje demokratskim državama DPSDP modela, vijest o novom premijeru stigla nam je prvo iz Partije. Tek potom je predsjednik Filip Vujanović saopštio da će predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića pismeno obavijestiti o odluci da za mandatara predloži aktuelnog predsjednika DPS-a, bivšeg predsjednika Crne Gore i premijera u šest (uglavnom nepotpunih) mandata – Mila Đukanovića.

Vujanović je, očekivano, ustavnu obavezu da parlamentu predloži kandidata za sastav nove vlade iskoristio da ponovo demonstrira svoju fasciniranost likom i djelom partijskog lidera. Istovremeno je iskazao uvjerenje da će šef biti ,,posvećen interesima Crne Gore u integracionim procesima, afirmaciji njenog međunarodnog ugleda i obezbjeđenju dobrog ekonomskog ambijenta”.

Iskustvo nas uči – biće upravo suprotno. Milu Đukanoviću se može spočitati mnogo toga (i spočitava se) ali ga niko i nikada neće optužiti da je na bilo koji način doprinio integracionim procesima, međunarodnoj afirmaciji ili poboljšanju ekonomskih performansi Crne Gore.

Najkraće podsjećanje: zemlja u kojoj je Milo Đukanović, još kao tinejdžer, postao dio uticajne političke elite brojala je 22 miliona stanovnika i imala ponudu da postane članica tadašnje Evropske zajednice. Đukanović je bio među onima koji su između integracija i Evrope, i nacionalizma i rata izabrali – Slobodana Miloševića. ,,Slobodan Milošević je nešto najbolje što se moglo desiti Jugoslaviji u ovom trenutku…”, besjedi Đukanović u prvim godinama svoje vladavine, ,,ponosan sam da u ovim istorijskim trenucima mogu da budem rame uz rame sa njim u odbrani tekovina revolucije”. Dubrovnik i Vukovar, Srebrenica i Bukovica, Morinj i Štrpci ali i Kaluđerski laz i Murino djelići su te odbrane.

Slično je i sa tezom o afirmaciji međunarodnog ugleda naše male domovine. Ekološka država je jedna od rijetkih pozitivnih odrednica koje se vezuju uz današnju, Đukanovićevu Crnu Goru. Unesemo li u pretragu na Google-u frazu Crna Gora ekološka država kao rezultat dobićemo nešto više od 41.000 različitih odrednica. Zamijenimo li na istom mjestu ekološku državu pojmovima kriminal i korupcija broj pronađenih odrednica skočiće više od šest puta – na 267 hiljada. No, i to je ništa. Kada Google-u prepustite pretragu fraze Milo Đukanović kriminal korupcija kao odgovor dobijete 566.000 odgovora. E, to je afirmacija po mjeri aktuelnih crnogorskih vlasti!

Jednako je nemjerljiv Đukanovićev doprinos crnogorskoj ekonomiji. Kada su se Milo (Đukanović), Momir (Bulatović) i Svetozar (Marović), uz pomoć Slobodana Miloševića i njegovih tajnih službi, dočepali vlasti u Podgorici, dva državna brodara – Jugooceanija iz Kotora i barska Prekookeanska plovidba imali su u vlasništvu više od 40 brodova koji su tada Crnoj Gori donosili godišnji prihod veći od kompletne turističke privrede. Još Milo nije potrošio ni treći premijerski mandat (1996-1998) a crnogorski brodovi su, svi do jednoga, završili na dobošu. Ili u starom gvožđu.

Koliko je taj podvig koštao Crnu Goru? Ove godine će, prema zvaničnim računicama, turizam Crnoj Gori donijeti nekih 650-700 miliona eura (bez njemačkih turista koje smo imali prije 20 i nešto godina). Računajmo da bi isti prihod ostvarila i trgovačka flota, da je opstala pažljivo vođena i razvijana od ‘90-ih do danas. Onda to pomnožimo sa 22 godine (od 1991. do danas). Ta, istina, gruba, računica kaže da je Milo Đukanović, kao personifikacija izvršne vlasti u eri DPS vladavine, samo uništenjem crnogorske trgovačke flote ovoj zemlji uskratio prihod veći od 15 milijardi eura. Katastrofalni zemljotres iz 1979. godine jedva da je pričinio veću štetu. S tim što na Milovoj strani nijesmo računali uništenu metalnu, tekstilnu ili drvoprerađivačku industriju koje danas prepoznajemo samo u tragovima, dugovima i štrajkovima.

Nameću se zato dva pitanja. Prvo je, da tako kažemo, lične prirode: Zašto se Milo Đukanović kao osvjedočeno neuspješan premijer iznova vraća ,,na mjesto zločina”? Drugo, važnije – koliko će građane koštati njegov sedmi pokušaj da se igra državnika a istovremeno zaštiti svoje ekonomske interese i interese ljudi iz svog najbližeg okruženja?

Od Prve banke i Vektre, preko Eurofonda i KAP-a, Svetog Stefana, Avale i Luštice, do Jugopetrola i Elektroprivrede, svaki posao prve familije ili njihovih poslovnih partnera iz zemlje i inostranstva krenuo je naopako. Negdje su precijenili vlastite mogućnosti, negdje podcijenili skrivene partnere i finansijere, na trećem mjestu zaboravili na dokazanu istinu da se sve tajne – prije ili kasnije – objelodane. Koliko god to bilo nepoželjno ili opasno za njihove aktere.

,,Veoma sam umoran, jer je bilo veoma teško biti odgovoran za vođenje države posljednjih 15 godina”. Ovako nas je Milo Đukanović pozdravio u oktobru 2006. godine. Pošto su suverenisti ubjedljivo dobili prve izbore u nezavisnoj Crnoj Gori, šef je bez najave svoje saradnike i javnost upoznao sa odlukom da se povuče iz politike i posveti porodici i biznisu. Brzo se pokazalo da mu privatni biznis ide jednako loše kao i državni.

A onda se – vratio. Te 2008. godine tranzicioni biznismeni iz Đukanovićevog okruženja vjerovali su (pokazalo se pogrešno) da će njegov povratak na mjesto premijera preokrenuti negativne trendove na ovdašnim berzama. Tamo su svakodnevni gubici gutali njihovu zaradu iz poslova sa duvanom, naftom, masovnom vaučerskom privatizacijom. Nije pomoglo.

Poneko se, ipak, okoristio. Iz 2008. godine je ostala i sljedeća priča: Dok je Vlada Mila Đukanovića pripremala promjene Zakona o porezu na dobit pravnih lica, u namjeri da oporezuje dio zarade koju su kompanije ostvarile trgovinom akcija na berzi, Aco Đukanović je proglasio stečaj svoje kompanije Monte nova. Tako su akcije iz vlasništva njegove kompanije (Prva banka, Zavod za urbanizam i projektovanje, Rudnik uglja…) prešle u posjed Đukanovića. Predstojeće izmjene nijesu se odnosile na fizička lica, pa ni Aco nije morao platiti ni centa novog poreza. Eto šta je slučajnost.

A ostali – kako se ko snašao. Registar hipoteka i zaloga svjedoči o poslovnim dometima biznis elite koja je premalo brinula o pokretnoj i nepokretnoj državnoj imovini koja im je dopala šaka, a previše o tome kad gospodar igra košarku i gdje čeka novu godinu. Isti se sada (pokazaće se – jednako uzaludno) nadaju da im Đukanović može skinuti sa vrata nervozne bankare, uspaničene klijente i(li) nemilosrdne istražitelje. Kao da budući premijer nema prečih briga.

Njegov povratak na presto posljednji je pokušaj da odgodi ono što smo svi skupa nazvali sanaderizacija Crne Gore. Samo su Đukanović i njegovi tvrdili da je tako što nemoguće, a mi se nadamo da je – neminovno.

Ivo Sanader će narednih dana čuti prve presude. Milo Đukanović će, pričaju, u novu vladu vratiti stare provjerene kadrove: Predraga Boškovića i Branimira Gvozdenovića. Kažu kako će i dugogodišnji generalni sekretar Vlade Žarko Šturanović dobiti novu, važniju ulogu. Ekipu će, šuška se, osnažiti i beznadežno odani Zoran Jelić. Kako god bilo, supruga Vukica Jelić nastaviće da komanduje Zavodom za zapošljavanje. Uloga izuzetno značajna ima li se na umu Đukanovićevo obećanje da će u ovom mandatu zaposliti 40 hiljada ljudi. Toliko ih nije zaposlio, sve skupa, od kada je došao na vlast. Izuzev tokom mobilizacije 1991. i napada na Dubrovnik.

Naravno, Đukanovićeva obećanja se moraju tretirati više kao stilske figure, koje ne obavezuju. Kada je prijesto prepustio Željku Šturanoviću poručio je nešto kao ,,nikad više”. Vratio se ljut. ,,Potreban nam je autoput prema sjeveru, a ne dokumentacija o njemu”, poručio je prije povratka 2008. Danas se auto-put i ne pominje. Nema ni dokumentacije, ni džade. A nema ni para. Samo je pitanje o sudbini 100 miliona eura od prodaje Telekoma koje su, navodno, namijenjen za gradnju puta Bar – Boljare svrstano u red onih zbog kojih se sudi za veleizdaju. Jednako, ne treba pominjati ni sedam miliona koji su iz nekog razloga, nakon prodaje Telekoma, legli na račune ,,sestre i prijatelja”. Sa mjesta premijera Đukanović će biti u prilici da efektnije priprijeti onima koji se ne pridržavaju tih pravila.

Da nastavimo priču o dosljednosti. Kada je, ponovo, napuštao državnu funkciju 2010. godine, na polovini mandata, Đukanović je rekao da su dvije decenije na državim funkcijama ,,suviše veliko i teško breme” i da je ,,konačno sazrelo vrijeme da neko mlađi, sa entuzijazmom i energijom”, preuzme upravljanje državom. ,,Danas smatram da je prirodna i lako razumljiva moja želja da, nakon napornih 20 godina bavljenja politikom, sebi pokušam da obezbijedim nešto više životnog komfora, mira i slobodnog vremena”, govorio je tada. Nije pominjao odgovornost koju on ima prema biračima, kao nosilac koalicione liste koja sastavlja vladu. Toga se sjetio tek nakon oktobarskih izbora. Ne prije – svjestan da bi obznanom svog nauma mogao negativno uticati na ,,entuzijazam i energiju” Igora Lukšića i njegovih školskih drugova u ministarskim klupama. Iako Đukanović kaže: „Ako pobijedite na izborima, onda postajete dio očekivanja javnosti koja očekuje odgovoran odgovor na to povjerenje”, bliže je istini da ga na čelo vlade vraćaju iste želje zbog kojih je odatle otišao prije dvije godine – da sebi obezbijedi više životnog komfora, mira i slobodnog vremena. Đukanović se, u najkraćem, vraća da bi se borio protiv sanaderizacije.

Iskustvo prethodnih vlada Mila Đukanovića uči nas da ćemo njegovim povratkom dobiti još lošije ekonomske rezultate i još više pravne nesigurnosti. Matematički je dokazivo da je u svakom svom mandatu Đukanović privredu ostavljao u gorem stanju nego što bi je zatekao na početku. Zvuči nelogično na prvi pogled, ali tako je rasla zavisnost građana Crne Gore od njega i novca zarađenog u špekulativnim poslovima, raznoraznim tranzitima i tranzicijama državne imovine. Rastuće beznađe, smiješano sa vješto plasiranim strahom da uvijek može biti još gore, pokazali su se kao dobitna formula vladavine Mila Đukanovića.

,,Imao je izrazit psihološki dar za prikrivanje, odnosno bio bi najubjedljiviji onda kada bi sakrivao neki podatak ili činjenicu”, prisjeća se Momir Bulatović zajedničkih dana. ,,Narodski rečeno, savršeno je lagao i to do te mjere u kojoj bi i sam povjerovao u svoje konstrukcije”.

Cijena za to su: Jugooceanija, Prekookeanska plovidba, Luka Bar, Obod, Radoje Dakić, Titeks, Montex, Željezara, KAP, Rudnici uglja i boksita, Lenka, Košuta, Vumko, Gornji Ibar, Fabrika celuloze Berane, Tara, Bojana, Drvoimpeks, HTP Ulcinjska rivijera, HTP Boka, Arsenal, Zeta film…

Pošto se šef i formalno vrati na prijesto, da vidimo ko će to od nadležnih smjeti da priupita nešto o suđenju najodgovornijima za deportaciju izbjeglica, lažnim izvještajima o finansiranju DPS-a, aferi Telekom, nepravilnostima uočenim u poslovanju Prve banke, aranžmanima Miomira Mugoše sa Čedomirom Popovićem i njegovim Carinama ili ugovorima koje je gradonačelnik Bara Žarko Pavićević sklapao sam sa sobom ili sa Acom Đukanovićem? Ko će sada Branimira Gvozdenovića pripitati za građevinske dozvole kojima je, kao resorni ministar legalizovao divlju gradnju u Budvi?

Sigurno je da neće biti dosadno. Samo zamislite kako, prvog premijerskog dana, Đukanović u Grandu čeka da mu se pridruže Oleg Deripaska i Sergej Šojgu, kako bi riješili probleme oko KAP-a, dok im jezičke i poslovne finese tumači Milan Roćen.

Nažalost, to neće biti smiješno.

Zoran RADULOVIĆ

ČEGA SE BOJE KRUPNE RIBE
A za kuma – zatvor

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

DNEVNI BORAVAK  ZA STARE U KOLAŠINU ZATVOREN:  Godine čekanja, mjesec i po radovanja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dugo čekani Dnevni boravak za stare u Kolašinu radio je samo mjesec i po. U lokalnoj upravi i Centru za socijalni rad ne može se dobiti informacija kada bi taj servis mogao biti ponovo dostupan korisnicama

 

Najstariji Kolašinci ponovo su bez prostora gdje bi mogli da provode određeni dio dana, ali i da dobiju toli obrok i najneophodniju stručnu podršku.  Privilegiju da imaju na raspolaganju servis za podršku, pripadnici „trećeg doba” u toj varoši imali su samo od novembra do kraja decembra prošle godine. Najavljivan  od 2018, adaptiran dvije godine, Dnevni boravak za stare u Kolašinu zvanično je otvoren u novembru prošle godine. Od Nove godine, vrata tog prostora su zaključana, a trenutno je teško dobiti odgovor na pitanje do kada. Prema nezvaničnim informacijama iz Centra za socijalni rad Kolašin i Mojkovac, resorno ministarstvo,  koje je nosilac tog projekta, čeka da se u vođenje servisa uključe ili lokalna uprava ili licencirana NVO.

Dnevni boravci za stare u Crnoj Gori otvarani su u saradnji sa Kancelarijom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj, kroz projekat razvoja kapaciteta usluge socijalne zaštite u našoj državi. U okviru tog projekta trajalo je i dugo adaptiranje prostora u Kolašinu. Opština je dugo prolongirala odluku o određivanju lokacije. Sada smatraju da su sve svoje obaveze prema najstarijim sugrađanima završili, ustupajući prostor za Dnevni boravak. U kolašinskoj lokalnoj upravi još ne znaju koje bi trebalo da budu njihove obaveze  u  funkcionisanju  tog servisa. Kako je za Monitor kazao Sekretar za finansije Dragan Bulatović, još nijesu dobili zvanični dopis sa sličnim očekivanjima sa bilo koje adrese.  Zbog toga, objašnjava, ne mogu ni kazati da li će Opština i na koji način doprinijeti projektu.

„Lokalna uprava je, skupštinskom odlukom, za potrebe Dnevnog boravka za stare ustupila prostor od 80m2 u zgradi koja je opštinsko vlasništvo. Taj objakat se nalazi u Ulici Jagoša Simonovića. Nemamo, koliko je znam, nikav upit, predlog  incijativu ili informaciju o načinima na koje bismo se mogli uključiti u funkcionisanje tog servisa. Obaviješteni smo kad je počeo da radi. Ne znam ništa o zatvaranju niti kako funkcioniše“, kazao je Bulatović.

Na sajtu JU Centri za socijalni rad Crne Gore, uz informaciju o početku rada, piše i da će Dnevni boravak korisnicima u Kolašinu pružati usluge toplog obroka, psihosocijalne podrške, sitnih medicinskih usluga… Takođe i organizovanje društvenih igara, dnevno posluženje, realizaciju radionica u saradnji sa osnovnim školama, orgnizovanje izleta…

Tokom kratkog rada, u Dnevnom boravku bilo je svega nekoliko korisnika. Uglavnom onih koji su u stanju socijalne potrebe. No, njihovo iskustvo govori da je taj servis, čak i u tom kratkom  periodu, bio nedostupan mnogima kojima je podrška neophodna.

„Bila sam svega dva dana. Nije bilo loše. Dobijali smo sok, kafu, jedan obrok, koji je donošen iz obližnjeg restorana. Imali smo televiziju i mogućnost za društvene igre. Bilo je toplo i udobno. Međutim, i da nastavi da radi, ne znam kako bih više mogla da dolazim. Ta kuća je u centru grada, a ja živim u prigradskom naselji, dva i po kilometra daleko od centra. Svaki put treba da platim taksi u oba pravca, što nije malo s obzirom na to da sam korinica socijalnih davanja. Uostalom, za taj novac bih mogla bih sebi taj jedan obrok da obezbijedim”, kaže sedamdesetdvogodišnja Kolašinka.

Ona tvrdi da bi trebalo razmisliti i o načinima da se u staračka, i uglavnom samačka domaćinstva, besplatni obrok nekako dopremi, pa da korinici ne moraju dolaziti. Tvrdi i da je čula od ostalih rijetkih korisnika kratkotrajnog rada servisa Dnevnog boraka da im je komplikovano da dolaze svakodnevno.

„Bilo je korisno jer sam se poslije dužeg vremena zatvorenosti u kući, srela sa nekim vršnjacima. Razgovarali smo, gledali TV… Pričali smo o zajedničkim mukama, a nije ih malo. Predugo traju dani kad je čovjek bolestan, star i sam… Nijesu nas obavijetili o zatvaranju Dnevnog boravka, čula sam nešto da je problem plaćati struju, a to bi, valjda, trebalo Oština da radi. Dobro bi bilo da ga ponovo otvore, pa ko može da dolazi, nek’ dolazi, ko ne može, neka sjedi kući, kao i do sada”, priča sagovornica Monitora.

U Opštinskoj organizaciji penzionera Kolašin gotovo da ne znaju ništa o načinu na koji je zamišljen rad Dnevnog boravka. Niko ih, tvrde, nije pitao za savjete niti pokazao incijativu da ih uključi u funkcionisanje. Iako su prostorije Udruženja penzionera i Dnevni boravak u istoj zgradi, kažu da su potpuno neinformisani.

„Dok se prostor uređivao pružili smo tehničku podršku, koliko smo mogli, s obzirom na to da smo u istoj zgradi. To je sve. Čula sam da je ideja da se tamo pružaju usluge starima u stanju socijalne potrebe. Ni to precizno ne znam. U svakom slučaju, podržavamo svaki oblik osnaživanja i pomoći najstrijim, ali uz brižljivo analiziranje njihovih stvarnih potreba. Čini mi se da je to izostalo”, kaže predsjednica kolašinske organizacije penzionera Ljiljana Tatić.

Ona podsjeća na veliki broj starijih ljudi na seoskom području, kojima su, kaže ona, usluge Dnevnog boravka daleko i nedostižne. Tatić kaže da je u Kolašinu oko 1.400 penzionera, te da ni njihov položaj nije zavidan. Potrebana im je, zaključuje ona, višestruka i multidiscplinarna podrška. Objašnjava da je pandemija donijela nove strahove, izolovanost i nove egzistencijalne probleme.

„Podjednako bitno kao i novac za osnovne potrebe je uključivanje starijih u aktivnosti koje su primjerene njihovom zdravstvenom stanju i starosnom dobu. Druženje, zabava, razgovori, izleti… sve bi to upotpunilo i uljepšalo njihovu svakonevnicu. Mi se trudimo, i pored orgraničenih sredstava, da dio tih potreba i zadovoljimo. Međutim, opet, ostaje veliki broj naših vršnjaka izvan toga. Ili su daleko od grada ili su bolesni”, objašnjava ona.

Organizacija penzionera u Kolašinu koristi prostor od oko 80m2, uključujući i kancelariju. No veliki problem je održavanje, zagrijavanje i plaćanje računa za struju. Iz opštinske kase ove godine će biti izdvojeno svega 1.000 eura za to udruženje. Imaju još 400 eura prihoda od članarina. Polovinom novca dobijenog iz lokalnog budžeta, kažu, kupili su drva za ogrjev, a račun za struju im je opterećen i ratama kojima otplaćuju raniji dug. Od Opštine su  ove godine tražili oko 5.000 eura. Međutim, taj zahtjev su iz lokalne uprave ocijenili kao neosnovan.

Dragana ŠĆEPANOVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

JAVNI POZIV ZA NOVINARSKA ISTRAŽIVANJA IZ OBLASTI ŽIVOTNE SREDINE I POGLAVLJA 27

Objavljeno prije

na

Objavio:

 Imate li ideju za novinarsku priču od javnog interesa, želite li da istražujete teme od značaja za Crnu Goru i proces evropskih integracija, vezanih prije svega za Poglavlje 27 i zaštitu životne sredine? Da li hoćete da uz trening i mentore iz zemlje i regiona, rukovodeći se najvišim standardima, razvijete temu koja vas zanima? Hoćete li da se vaša priča objavi u regionu, da se prevede na engleski jezik, dopre do čitalaca van našeg govornog područja?

Ako na ova pitanja odgovorite potvrdno, prijavite svoje ideje za istraživačke tekstove od javnog interesa vezane za proces evropskih integracija. Autori najboljih prijedloga će proći  trening, koji će se održati u Crnoj Gori krajem aprila 2021.

Nakon trenga, izvršiće se selekcija. Tri kandidata sa najboljim idejama, novinarskim vještinama i znanjima, uz mentorsku podršku uredničkog tima iz zemlje i regiona, realizovaće svoje istraživačke projekte.

Nakon završetka istraživanja, svi radovi će biti objavljeni na sajtovima CIN-CG-a i BIRN-a, kao i u posebnoj dvojezičnoj publikaciji i e-knjizi.

Pravo apliciranja imaju svi novinari iz Crne Gore sa istraživačkim sklonostima i iskustvom. Pored treninga, mentorske i  uredničke podrške, odabrani kandidati dobiće i 1000 eura za rad na pričama (umanjenih za oko 9% poreza na honorare).

Konkurs se sprovodi u okviru projekta Istraživačko novinarstvo, ekološke teME, učešće građana/ki, koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Prijave sa prijedlozima se šalju do 26. marta 2021. godine, na email: konkurscincg@gmail.com i assistantcincg@gmail.com.

Formulare za prijavu možete preuzeti na ovom LINKU

Ukoliko imate dodatnih pitanja, pošaljite ih na e-mail: konkurscincg@gmail.com ili na   assistantcincg@gmail.com.

Komentari

nastavi čitati

Uncategorized

CONDITIONS FOR CONDUCTING PHYSICAL EDUCATION: Coronavirus Returned Youth to Sports

Objavljeno prije

na

Objavio:

Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city – these were images of everyday life of young people in Podgorica. Closure of schools and one-month home isolation made the teens, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates

 

The new emergency situation caused by spread of COVID- 9, closure of schools and one month home isolation, made teenagers, after loosening of prevention measures, massively physically active. Podgorica streets these days are full of young people, who enjoy riding bikes, scooters, roller skates… Basketball is played on the sports fields in the blocks. “Tracksuit” style can be seen throughout the city.

The situation was completely different before the coronavirus. Empty, broken playgrounds and benches, young people staring at smartphones while walking through the city. Taking photos for Instagram was a favourite sport. Cafés, bookmakers, rare bikers – these were images of everyday life of young people in the capital. Now, after a month long isolation, Podgorica has another, more beautiful face that resembles some European “smart city” with fewer cars, cleaner air and a wide range of alternative traffic.

As high school students told us, before the closure of schools, physical education classes were attended only by students who liked sports. Professors, they said, had an understanding, so they closed their eyes to those who were not interested in sports. The conditions for teaching in high schools range from poor to almost ideal.

– It all depends on the professor. New, young professors insist on work at the beginning, but gradually they also abate. Only those who want, attend physical education classes, mostly guys. I have no need to do that. I spend time learning some other subject with my friends. That's a great option. We have the equipment and space, the conditions in the gym are excellent. We have a lot of sections – skiing, cycling, hiking, swimming which operate at full capacity – said M.M. student of “Slobodan Skerovic” Grammar School.

And while in Grammar School students have the opportunity to socialize and have fun during organised recreational extracurricular activities, in some high schools there are high irregularities, so physical education classes have not been implemented at all.

– During four years of my education, I’ve entered gym only few times. We have almost never had that class. We use that time to take a break from school at a nearby café or to walk. We often see physical education professors sitting in cafés across the school – told us A.P. student of Economic High School “Mirko Vesovic”.

We should seek reasons for avoiding physical education classes, whose impact is vital for adolescents’ psychophysical development, also in breakthrough of new technologies. They captivate youth minds, tying them up to computers and surfing on the Internet.

– There is a sports court in the block, it's great, but it happens that there is nobody to play basketball with, everyone is online and it bothers them to go out – says S.L.

Besides that, teenagers mostly spend time in cafés, playing raffle or filling out bookmaker tickets or just hanging out in the street. Researches show an increase in drug, alcohol and gambling addictions among youth. The age limit for addicts is getting lower every year. It seems that the former campaign Sports against Drugs (2010) would be even more needed for young people today, giving them clearer insight into promising different reality. And maybe coronavirus isolation achieved that much faster.

– A new basketball court was built in the backyard of my building. A lot of kids play there. The courts are much better than before. Finally something starts to change – said M.Z.

Director of “Vaso Aligrudic” Electro-technical High School Veselin Picuric, points out that, thanks to the new young professors, physical education classes take place regularly, as well as that students within this subject have possibility to learn dance basics. He adds that outdoor sports fields were renovated three years ago in cooperation with the Ministry of Sports and are constantly available to recreational athletes in the area. However, the school gym is still inadequate.

– Sports hall, built in the early 70s, is deteriorated and has never been generally reconstructed. The roof leaks, the old wooden windows have collapsed, so we have to repair the floor every year. It is the only sports hall that was not renewed within the Energy Efficiency Program in Public Institutions three years ago. It is used by approx. 3,000 students from Electro-technical, Chemical and Civil Engineering high schools. Those children deserve a normal gym and adequate conditions – explains Picuric.

Despite their different starting positions, the most fortunate ones seem to be those students who have a good elementary school teacher who succeeds in fulfilling his/her mission despite the existing restrictions – to develop good recreational habits in young people through fun and socializing, often with his/her ideas, enthusiasm and extracurricular activities.

– All professors who take kids to competitions do it because they love their job. And it’s not the point to be the first, as some people think, but to participate. I often take kids to watch a game, skiing, swimming… And during this crisis period, physical education takes place on online platforms, and children submit their videos with successfully done exercises. We all do our jobs, but each of us in his/her own way. Guests in the class are also our friends, actors, singers, athletes, who explain children why they love sports. It is important not to experience sports as a competition, but to focus on awakening in children the desire to play a sport. Only then our mission is successful. It is not easy for us, because we are fighting against technology, lack of free time and everything else that makes modern life – said teacher of physical education at Primary School “Pavle Rovinski” Velimir Vlahovic.

It would be good to get good ideas and habits in place, and bad ones to bring to a minimum.

 

Balloon sports halls as an alternative

School gyms and outdoor courts are not the only places where young people engage in sports activities. During bad weather, young people opt for the use of balloon sports halls, although they are not satisfied with the quality of air inside them. “I prefer open space, it's healthier, only when the weather is bad, I opt for balloon sports halls, though the air is stale inside. Renting is not expensive, it depends, we give from 1.5 to 2.5 euros each – this is not expensive when more people gather to play”, said high school student M.K.

Renting costs are acceptable for children and income from balloon sports halls is used for school purposes. “70% out of income generated from balloon sports halls owned by schools, goes to school and 30% to Fund for Talents of the Ministry of Education”, told us Dijana Lakovic, Director of Elementary School “Pavle Rovinski”.

School management in Grammar School “Slobodan Skerovic” plans to invest income which they generate from balloon sports hall in an innovative way. “The contracts with the owners of balloon sports halls expire next year. Generated profit is used for school purposes. Part of my second mandate development plan includes building of a park space behind the school and possibly, restoring an athletic track”, announced Zoja Bojanic, Grammar School Director.

 

Reconstruction and construction of halls

The Ministry of Education points out that a lot of money has been invested in construction and reconstruction of the existing sports infrastructure in recent years.

Only last year, 16 projects, concerning reconstruction or construction of gyms throughout Montenegro were carried out, independently or in cooperation with other entities. Sports halls of Primary School “Ristan Pavlovic” in Pljevlja, Maritime High School in Kotor, Primary School “Marko Miljanov” in Bijelo Polje, Primary School “Salko Aljkovic” in Pljevlja, Grammar School in Cetinje, Primary School in Rozaje, Grammar School in Tuzi, Primary School “Blazo Jokov Orlandic” in Bar, Primary School “Oktoih” in Podgorica, Primary School “Orjenski bataljon” in Bijela and many others were equipped, constructed or reconstructed, as well as sports fields in Plav and Gusinje. Reconstruction of sports hall in Grammar School and Vocational High School in Rozaje will start soon, as well as construction of sports hall in Primary School “Lovćenski partizanski odred” in Cetinje.

Irena CEJOVIC
Elena DABETIC

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo