Povežite se sa nama

OKO NAS

PRAVDA POBIJEDILA U VALDANOSU: Mir vraćen u uvalu mira

Objavljeno prije

na

Nakon više od četiri decenije, uvala Valdanos je vraćena vlasnicima. Pokazalo se da je to bilo prije svega pitanje političke volje. Sada preostaje da se masline revitalizuju, a uvala zaštiti. Od svih koji bi da degradiraju taj prekrasan prostor

 

– Ima nade za Crnu Goru! Sada je prirodno očekivati da se ovo ekonomsko, ekološko, kulturno i istorijsko blago, unikatna pejsažna cjelina, neće devastirati kao puno sličnih bisera pod starom vlašću. Očekujem od nove vlasti da primijeni postojeće zakone i hitno, kroz multidisciplinarni pristup, uklopi postojeće objekte, osmisli način gazdovanja i valorizaciju u skladu sa odgovornim razvojem, zabrani svaku dalju devastaciju i sačuva za buduća pokoljenja ovaj biser prirode”, kaže za Monitor građanski aktivista i lider Grupe za Valdanos Džemal Perović.

On tvrdi da je nakon četiri decenije uporne borbe ostvarena ,,pobjeda vrijednosti nad pohlepom koja treba da bude nauk svakoj vlasti, svakom građaninu i vlasniku, da postoji pravda i da je ona dostižna”.

Perović je sa predsjednicom Društva ,,Dr Martin Šnajder Jakobi Asociation”, ekološkom aktivistkinjom Zenepom Lika već predao predsjedniku Opštine Ulcinj Aleksandru Daboviću Inicijativu o privremenoj zaštiti ulcinjske Maslinade i uvale Valdanos. Inicijativa je, kako navode, naišla na podršku i gradonačelnika i Agencije za zaštitu životne sredine.

Da je praktično sve što se tiče Valdanosa u domenu političke volje pokazuje činjenica da je ta institucija praktično ostala nijema kada joj je prije 10 godina upućen na razmatranje zahtjev grupe nezavisnih intelektualaca da Valdanos postane Međunarodni ekološki centar.

Kao, uostalom, i sve druge državne institucije, koje nijesu smjele da se suprotstave štetočinskom naumu tadašnje vlasti o privatizaciji i betonizaciji predivne uvale. Desetljećima su varani vlasnici maslina kojima su one prevarno oduzete 1978. godine da bi se tu navodno pravila vojno-pomorska luka, brutalno su gažene sve zakonske odredbe, formirane tenderske komisije, čak nađen i nekakav investitor, famozni Cubus lux, a stoljetne masline i taj prostor propadao. Na sve molbe, zahtjeve i proteste Ulcinjana, vlast je ostala nijema i odlučna da, kako je ona to znala, protivno volji mještana i njihovih političkih predstavnika, valorizuje Valdanos.

,,Bila je to otvorena diskriminacija, koja je, na sreću, novom odlučnošću konačno prekinuta. Držati u žici oko 18.000 stoljetnih maslina je suludo. Bio je to ekocid. Zato je jedinstvena odluka svih prisutnih poslanika u državnom parlamentu, najveća pobjeda Crne Gore nakon 30. avgusta“, ocjenjuje za Monitor predsjednik Opštinskog odbora Građanskog pokreta URA Omer Bajraktari.

Odlukom o vraćanju imovine su svakako najzadovoljniji raniji vlasnici. ,,Žao mi je samo što ovaj dan nijesu dočekali moji roditelji. Otac nikada nije sumnjao da će doći taj dan kada će nam se one vratiti. Svi smo mi bili vezani za ove masline, one su nas othranile“, kaže maslinar i član Odbora za vraćanje maslina u Valdanosu Džemal Hadžibeti.

Inače, sedmina maslina u toj uvali, oko 2.400 stabala ukupno, ima status zavještanja, odnosno vakufa. Pripadaju vjerskim zajednicama – islamskoj, pravoslavnoj i katoličkoj.

Višedecenijska nebriga ostavila je katastrofalne posljedice na Maslinadu. ,,Prema elaboratu koji je uradio Biotehnički fakultet iz Podgorice, taj prostor je potpuno zapušten, obrastao samoniklim rastinjem i da podsjeća na prašumu”, kaže maslinar i ekonomista Basrija Derviši.

Prema njegovim riječima, u Valdanosu se osušilo oko 1.500 stabala, oko 4.500 treba regenerisati, a ostalih 12.000 stabala rigorozno se mora podmladiti rezidbom. ,,Za kompletnu revitalizaciju potrebno je između milion i po do dva miliona eura. Do punog roda, od momenta revitalizacije, može doći tek za sedam godina. Da bi se vratila uložena sredstva treba još najmanje toliko”,ukazuje on.

Hadžibeti i Derviši, kao i predsjednik Odbora za vraćanje Maslinade Luka-Batko Đakonović,  ističu da je i na ovom slučaju potvrđena istorijska istina, odnosno da je maslina kao majka: uvijek vas primi, kada god joj se vratite.

Zakonom o maslinarstvu Crne Gore iz 1992. godine, maslinjak u Valdanosu stavljen je pod posebnu zaštitu države, dok se u Zakonu o maslinarstvu iz 2014. godine ističe da „Maslinada Valdanos u opštini Ulcinj, Stara maslina u Baru i Velja maslina u Budvi uživaju zaštitu u skladu sa programom posebne zaštite masline koji donosi Ministarstvo održivog razvoja i turizma”.

Perović smatra da nakon što je na nekim djelovima ulcinjske Maslinade krenula gradnja čvrstih objekata nužno da čitava uvala Valdanos, kao jedinstveni ekosistem, bude stavljena pod veći stepen zaštite. ,,Najbolje bi bilo da to bude spomenik prirode ili park prirode. Da u tu uvalu mira, kako su je zvali mornari, konačno bude vraćen mir“, zaključuje on.

CZIP: Solana i Valdanos su magična mjesta, čeka se Vladin Savjet

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) upitali su javno: gdje povesti goste koji su proputovali čitav svijet, a imate svega jedan dan na raspolaganju i želite da zapamte vašu zemlju kao nešto posebno?

Njihov odgovor obradovaće Ulcinjane. ,,Povedite ih na Ulcinjsku solanu i Valdanos! Hiljade ptica koje odmaraju i zimuju na solani u ovom periodu unose mir koji ne možete kupiti na nekom drugom mjestu. Nakon toga posjeta Valdanosu, šetnja kroz stare masline od kojih su mnoge stare i preko hiljadu godina. Takva magična mjesta su posljednja takve vrste u Evropi”, tvrde iz ove renomirane nevladine organizacije.

Ulcinjani sa nestrpljenjem očekuju da se oglasi Savjet za privatizaciju ***** jer je, kako saznajemo, posebna Komisija za procjenu tržišne vrijednosti privatizovanih preduzeća utvrdila da li je u momentu privatizacije Solane plaćena stvarna cijena  za kupovinu tog najstarijeg ulcinjskog preduzeća. A u kojem već 8. godinu zaredom nema berbe!

Mustafa CANKA

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo