Povežite se sa nama

Izdvojeno

PREGLED 2021.: Godina iznevjerenih očekivanja

Objavljeno prije

na

Da li je do velikih očekivanja ili nerealnih obećanja, tek skoro nijedno obećanje građanima nije ispunjeno. Vlast je kao spas lansirala program Evropa sad. Nećemo dugo čekati da vidimo hoće li zaživjeti

 

Godina na izmaku  dočekana je tiho uz nadu da će nakon promjene trodecenijske vlasti biti bolja od prethodnih. Problemi su se mogli naslutiti i krajem protekle godine kada nije usvojen budžet, a do dogovora i njegovog usvajanja je došlo tek nakon pola godine – sredinom juna.

Kohabitacija između predsjednika države i nove vladajuće većine odmah je zapala u ćorsokak, odbijanjem Đukanovića da potpiše u Skupštini usvojene zakone, među kojima i Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Krajem januara  Skupština je ponovo usvojila zakone pa je Đukanović po slovu zakona bio primoran da ih potpiše.

Očekivanja da će se DPS reformisati nakon izbornog poraza, pala su u vodu nakon kongresa ove stranke krajem januara. Đukanović je ostao neprikosnoveni lider, a iz vrha stranke su elimisani partijski veterani – bivši premijer Duško Marković, bivši ministar i predsjednik Opštine Nikšić Milutin Simović i bivši ministar i potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović.

Prvi zahtjevi za rekonstrukciju Vlade zabilježeni su već u januaru od strane Pokreta za promjene. Od tada do sada DF uporno insistira na rekonstrukciji, rušenju, ili kakvom god modelu nove Vlade u kojoj će ući članovi ove stranke. Funkcioneri DF-a  najavljivali su čak i proteste protiv ,,sopstvene” Vlade.

Prvih dana februara Apelacioni sud Crne Gore  je ukinuo prvostepenu presudu u slučaju Državni udar. Objašnjeno je da je ukinuta jer su počinjene  bitne povrede odredaba krivičnog postupka. Andrija Mandić i Milan Knežević koji su u ovom procesu nepravosnažno osuđeni na po pet godina zatvora poručuili su da imaju ozbiljnu namjeru da se suoče sa svima koji su im montirali lažni sudski proces, a kao nalogodavca su označili Mila Đukanovića. Iz Demokratske partije socijalista ocjenili su da je odluka Apelacionog suda donijeta u atmosferi kontinuiranih pritisaka nove većine na pravosudne institucije.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić i pored najava da će momentalno podnijeti ostavku ako tužilaštvo ne ispuni očekivanja u slučaju Državni udar, ostavku nije podnio. Do danas. Vladajućim partijama, koje tokom cijele godine nijesu mogle da se dogovore oko izbora Tužilačkog savjeta, Katnić je dobrodošao kao opravdanje što pravna država nije uspjela da zaživi, kako su obećali i kako du građani očekivali.

Premijer Zdravko Krivokapić nastavio je da se čudno ponaša u dodiru sa crkvenim ritualima – ljubljenje odra, pričešće iz iste kašike u jeku pandemije, i ostale bogougodnosti… Premijer je tokom cijele godine izbjegavao da se vakciniše i da primjer građanima zemlje koja je tokom jeseni bila u samom svjetskom vrhu po broju oboljelih. Javnost je morala da trpi priče da je medicinski fenomen i da ima ogroman broj antitijela.

Ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić je krajem marta u Skupštini povodom Srebrenice izjavio kako je spreman da prizna da je učinjen genocid tek kada se to nedvosmisleno utvrdi. Presude međunarodonog suda u Hagu – ne važe.  Nakon pritiska stranaca i dijela javnosti, premijer je zatražio njegovu smjenu. Realizovana je u junu. Tada je izglasana i Rezolucija o Srebrnici, koja je izazvala bijes DF-a iz kojeg su optužili premijera, Demokrate i URA-u da su u saradnji s DPS-om proglasili Srbe za genocidan narod. Najavili su  mogućnost vanrednih izbora i protesta. Uključila se i zvanična Srbija, čiji je državni vrh optužio Crnu Goru da donošenjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici radi protiv srpskog naroda.

Uoči lokalnih izbora u martu šef države i DPS-a Đukanović optužio je svoje političke protivnike za izdaju države, povampirenje politike ‘90-ih, te pripadnost Srpskom svetu – novoj oznaci za projekat velike Srbije.  Nije pomoglo. I pored najviše osvojenih glasova, nakon dvije decenije DPS je izgubio vlast u Nikšiću, a početkom decembra i u Mojkovcu i Cetinju.

Tokom proljeća kroz crnogorske gradove defilovale su patriotsko-komitske autokolone. U toku jedne od njih u martu u Bijelom Polju napadnut je i pretučen novinar Sead Sadiković. Dio ,,patriotskih” medija je sve učinio da Sadikovića predstavi kao napadača.

Tokom proslave Dana nezavisnosti, 21. maja, na Cetinju je razvijena najveća crnogorska zastava, veličine 5000 kvadrata i teška 700 kilograma. Nekako u isto vrijeme, Prijestonica je objavila da joj je propao posao sa  firmom Montenegro Bio Science o proizvodnji industrijske konoplje, poput neslavnog poduhvata sa otvaranjem fabrike čokolade.

Život je tekao. Početkom aprila, nakon mjesec i po, u 10 crnogorskih opština bašte kafića počele su ponovo da rade. A 4. maja, nakon mnogo peripetija i kašnjenja u nabavci vakcina, počela je masovna vakcinacija građana protiv korona virusa.

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou je, krajem aprila, objavio da je 175 javnih funkcionera od bivše vlasti dobilo stanove ili stambene kredite po povoljnim uslovima iako su mnogi već imali stanove. Stanove i povoljne kredite Vlada je dijelila i sudijama  tužiocima iako je zakonom bilo propisano da u cilju očuvanja njihove nezavisnosti to rade Sudski i Tužilački savjet i Ustavni sud. Bivša vlast je sa stanovima i kreditima pripomogla ukupno 580 osoba i u tu svrhu potrošila 25 miliona eura. Nakon što je ova informacija objavljena pojedini su se branili da su nezakonite  privilegije zaslužili.

Da se na regule  slabo privikavaju i u novoj vlasti potvrdio je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović. On je u TV emisiji priznao da je, nelegalno, već oko 30 godina pomalo gradio kuću na selu u zaleđu Budve. Nakon osude javnosti, premijer je presudio da Mitrović ostaje ministar uz obrazloženje da nije ništa nelegalno uradio otkada je stupio na funkciju.

Premijer Krivokapić se krajem maja naprasno obreo u Beogradu. Da, kako je rekao, usaglasi datum potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC-om. Iz crkve su ga optužili da je tom prilikom ugovor u Beogradu  trebao i da se potpiše. Pridružio se i DF koji je uz optužbe za izdaju  tražio  da premijer podnese ostavku. Demokrate i URA su tada odbili taj zahtjev.

Uprkos epidemiji, Vlada je odlučila da otvori granice tokom ljetnje turističke sezone. Sezona je bile veoma uspješna, prihodi do kraja septembra iznosili su 700 miliona eura.

U jeku sezone  jedna od najčuvenijih klasičnih superjahti Kristina O, koja je nekada pripadala Onazisu, uplovila je u marinu Porto Montenegro u Tivtu. Tada je i  Ministarstvo finansija i socijalnog staranja odlučilo da se za 8.164 korisnika materijalnog obezbjeđenja i 16.343 penzionera sa najnižom penzijom podijeli po tri litra ulja!

Česta poskupljenja goriva i namirnica doveli su do pada kupovne moći, pa je Vlada ograničila osnovnu cijenu hljeba na 50 centi.

Krajem avgusta desila se i najveća zapljena kokaina u istoriji Crne Gore. Policija je zajedno sa Upravom prihoda i carina u magacinu u Zeti oduzela skoro tonu i po ove droge. Droga je otkrivena u pošiljci banana koje su stigle iz inostranstva u luku Bar. Uhapšeni su Budo i Marijana Krstović koji negiraju povezanost sa švercerima i tvrde da im je sve namješteno. Procjenjuje se da je vrijednost zaplijenjene droge preko 100 miliona eura.

Tenzije oko ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru trajale su tokom cijelog ljeta, uz optužbe vlasti i opozicija za provociranje sukoba. Dotadašnji episkop budimljansko- nikšićki Joanikije izabran je, krajem maja, na Saboru Srpske pravoslavne crkve u Beogradu za novog mitrolopita crnogorsko-primorskog. Barikade, probijanje pilicijskih kordona, suzavci, gumeni meci, obilježili su ustoličenje 5. septembra na Cetinju. Epilog – više od 50 građana i policajaca povrijeđeno tokom sukoba na Cetinju, uz veliku sreću da nije došlo do žrtava.

U okviru globalne istrage o of-šor kompanijama pod nazivom Pandora papiri, a koju je vodio međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara u saradnji s partnerima iz 117 zemalja, početkom oktobra, MANS je otkrio tajne poslove predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog sina Blaža koji su sklapali tajne ugovore o upravljanju imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže kompanija na više of-šor destinacija. Glavni specijalni tužilac Katnić je to toliko ozbiljno shvatio da je od Đukanovića zatražio pismeno izjašnjenje. Objasnio je da su pitanja  greškom stigla na adresu premijera Krivokapića.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u novembru je posjetio Crnu Goru. Nakon posjete plasirane su teze o povlačenju Đukanovića iz politike i formiranju manjinske vlade koja bi mogla da utiša tenzije i napravi iskorake na zakočenom putu u EU. Đukanović je izjavio da niko iz međunarodne zajednice od njega nije tražio da se povuče. Lideri URA-e, CIVIS-a, SNP-a i manjinskih nacionalnih  stranaka – potpisali su, sredinom decembra, Memorandum o saradnji.

Premijer Krivokapić je početkom godine obećavao da će postavljanje u institucijama javnog sektora biti sprovedeno u skladu sa načelom kompetentnosti kandidata. Desilo se sasvim suprotno, kao i ranije, presudna je bila partijska knjižica. Po dubini smo dobili partijsku podjelu izbornog plijena.

Zakon o porijeklu imovine bio je najavljen do kraja proljećnog zasjedanja Skupštine. Ništa od toga. Sada se Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom najavljuje za početak sljedeće godine.

Naposljetku, Vlada je obećala realizaciju projekta – Evropa sad. To podrazumijeva povećanje minimalne zarade na 450 eura i svih zarada za najmanje 17 odsto. Za početak, Evropa sad,  mora  da prođe glasanje  u parlamentu. Ostalo je u božjim, i u rukama ministra finasija Milojka Spajića.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

NOVA TRAGEDIJA NA CRNOGORSKIM PUTEVIMA: Drumovi straha

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ovonedjeljna nesreća na putu Cetinje – Budva ponovo je aktuelizovala pitanje odgovornosti za neprekinut niz tragičnih udesa na našim putevima. Samo policija ne može mnogo kada na jednoj strani imamo stara vozila, upitne drumove i odsustvo vještine, iskustva i saobraćajne kulture kod vozača, a na drugoj nedostatak kadra i opreme

 

Stručnjaci pokušavaju da utvrde zašto je autobus firme Papović, bez kontakta sa drugim vozilima, najmanje 15 metara udarao u odbojnu bankinu na krivini, prije nego je probio zaštitnu ogradu i sa 30 putnika sletio u provaliju. Nesreća se dogodila prije nekoliko dana na Obzovici, mjestu između Cetinja i Budve. Dvoje putnika izgubilo je život, jedan je i dalje životno ugrožen, a još dvadesetak putnika i vozač autobusa zadobili su teže i lakše povede. Vozač je uhapšen.

Razmjere tragedije najvjerovatnije bile bi i mnogo veće da gusto granje i šiblje nijesu amortizovali pad i zaustavili autobus da se, nakon slijetanja, surva još dublje u provaliju.

Istog dana u udesu na Žabljaku povrijeđen je motociklista, dok je prethodnog dana na teritoriji Crne Gore registrovano 16 saobraćajnih nezgoda. Iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije kazali su da se tog dana u Podgorici dogodilo deset, u Baru pet i u Nikšiću jedna saobraćajna nezgoda. Izdato je 326 naloga za uplatu novčanih kazni i podnijeto 77 prekršajnih prijava. Policija je oduzela dva para registarskih tablica.

Crnogorski putevi i dalje liče na ratište. Samo prošle godine poginulo je gotovo 60 osoba i pored formalno pooštrenih kazni za prekršaje u saobraćaju.

U svijetu gotovo 1,3 miliona godišnje pogine u saobraćaju, procjena je Svjetske zdravstvene organizacije. Riječ je o deset puta većem broju od stradalih u ratovima – Globalni indeks mira (Global Peace Index) procijenio je da je u ratnim konfliktima prošle godine stradalo 238 hiljada ljudi. To nije utjeha, već upozorenje.

Najteža saobraćajka u ovom vijeku kod nas se dogodila prije deset godina (2013) u kanjonu Morače. Autobus sa 46 putnika sletio je sa mosta, kod Manastira Morača. Prevozio je rumunske turiste u Crnu Goru,  stradalo je 18 osoba, njih 29 je povrijeđeno. Rumunski autobus kretao se dvostruko brže od dozvoljene brzine na toj dionici magistrale. Desetak godina ranije, na granici sa Kosovom, u saobraćajnoj nesreči poginulo je deset osoba, uključujuci dvoje djece, dok je 31 osoba povrijeđena. Autobus sa 40 putnika je saobraćao na realciji Ulcinj – Kosovo, kada je sletio s puta i prevrnuo se niz liticu.

Saobraćajni inženjer Mirko Đurović ističe da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda u Cnoj Gori nepoštovanje brzine i da vozači nijesu dovoljno iskusni. On upozorava i da je previše saobraćajnih nesreća  na ovom malom prostoru.

“Na putu od Podgorice do Budve dosta se brzo vozi. Put nije loš, ali vozači precjenjuju svoje mogućnosti i voze maksimalnom brzinom. Ako se desi neki kiks on u toj situaciji ne može da se snađe i onda šeta ne cesti, lijevo – desno i najčešće se tada desi saobraćajna nezgoda”, pojasnio je Đurović. On kaže da naši vozači „nijesu baš iskusni“ jer imaju vrlo malo pređenih kilometara u toku godine.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HIRURG NIKOLA FATIĆ OPET OPTUŽEN: Istraga o navodnom uzimanju organa, Fatić se ne oglašava  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok tužilaštvo istražuje prijavu protiv hirurga Nikole Fatića, mediji špekulišu da je po srijedi nezakonito uzimanje organa. Fatić se ne oglašava. Iz partije Alternativa tvrde da se istražuje da li je hirurg ,,odnio” medicinski otpad – tromb. Čekaju se nalazi obdukcije da se saopšti u kom će pravcu krenuti istraga. Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali on nije odgovarao na naše poruke. Izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji

 

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je istragu kojom je obuhvaćen vaskularni hirurg Kliničkog centra Crne Gore Nikola Fatić na osnovu krivične prijave koju je protiv doktora podnijela porodica preminulog pacijenta. Iz tužilaštva je saopšteno da će nakon utvrđivanja rezultata obdukcije tijela pacijenta koji je preminuo nakon operacije u KCCG u Podgorici, a kojeg je operisao doktor Fatić, biti utvrđen dalji tok istrage.

Na navode medija po kojima je porodica pokojnika podnijela prijavu zbog navodnog protivpravnog oduzimanja ljudskih organa ili djelova tijela, odnosno zbog navodnog nesavjesnog liječenja njihovog člana porodice iz tužilaštva se nijesu javno izjašnjavali.

Iz Uprave policije je potvrđeno da je tokom vikenda policija pretresla prostorije hirurškog odjeljenja Kliničkog centra u Podgorici, te prikupljala obavještenja vezana za navode iz krivične prijave, odnosno tužilačke istrage. Takođe je saopšteno da je policija pretresla i privatnu ordinaciju doktora Nikole Fatića.

Iz Kliničkog centra Crne Gore je saopšteno da će po dobijanju rezultata obdukcije i policijske istrage ,,biti odlučeno o svim radnjama koje će biti preduzete u vezi sa ovim slučajem, bez prejudiciranja”.

Mediji pišu da se Fatić sumnjiči da je teglu sa ostacima dijela organa, aorte, koju je operisao, neovlašćeno iznio iz Kliničkog centra i odnio u svoju privatnu ordinaciju. On se sumnjiči da je, nakon što je porodica vidjela teglu sa etiketom na kojoj je bilo napisano ime pacijenta i alarmirala policiju, to vratio u jednu od prostorija KCCG u kojoj je nađena prilikom pretresa.

Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali nije odgovarao na naše poruke. A izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji.

Dok je cijeli slučaj obavijen ćutanjem, jedina se oglasila organizacija Alternativa koja je objavila da je policija pretresala prostorije gdje borave hirurzi, ali prema njihovim saznanjima, tom prilikom nije pronađen nijedan dokaz o eventualnoj trgovini organima. Iz ove organizacije su saopštili da se ne radi o organu nego o trombu: ,,Treba da znate da taj vrsni vaskularni hirurg nema ni svoju kancelariju u Kliničkom centru. Prinuđen je da stvari ostavlja gdje stigne, da je šikaniran i proganjan od strane istih onih koji sad plasiraju aferu o ‘trgovini organima’. Optužuju ga da je kući odnio ‘tromb'(medicinski otpad) koji je izvadio pacijentu”.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KAKO SE REGION BORI SA CIJENAMA: Snagom države protiv poskupljenja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vlade Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije pokušavaju olakšati inflatorni udar na građane. Riječ je uglavnom o administartivnim mjerama kojima se ograničavaju neke cijene u maloprodaji. Analitičari upozoravaju da bi mjere mogle imati i kontraefekat u vidu nestašica ili uvoza nekvalitetnijih ali jeftinijih proizvoda. U Crnoj Gori nemamo sličnih briga. Naša Vlada za skupću ne mari

Dok crnogorske vlasti brinu postizborne brige, drugi probaju raditi ono što im je u opisu posla. Makar zbog toga što njih izbori tek čekaju. Ili građani  očekuju da se vlast odgovorno odnosi prema nevoljama koje je donijela inflacija.

Nakon kolega iz Evrope, i vlade država u regionu odlučile su da se uhvate u koštac s visokim cijenama osnovnih životnih namirnica.

Prvo se pred TV kamerama pojavio predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vućić. On je, u svom reality stilu najavljujući akciju Bolja cena – cena za narod predstavio tridesetak proizvoda koji će, makar do kraja godine, potrošačima biti dostupni po cijenama koje su  10 do 30 odsto niže od onih iz prve polovine septembra. Dakle, u Beogradu su iz potrošačke korpe probrali dio proizvoda (brašno, ulje, razni mliječni prizvodi, mesne prerađevine, kupus, grašak, marmelada, šampon za bebe, deterdžent…) odabrali po jedan, uglavnom domaći, proizvod i propisali mu jedinstvenu cijenu u svim trgovinama u zemlji. Uz računicu da će domaćinstva, kupujući baš te proizvode, moći da uštede više od 30 eura mjesečno.

Glavna zvijezda te akcije, uz Aleksandra Vučića, postala je jeftina (najjeftinija) salama u omotu, narodski –  parizer, koja se proizvodi u nekoj od fabrika Miroslava Miškovića.

Prvo su potrošači primijetili da na etiketi parizera piše kako sadrži samo 35 odsto mesa. Onda su stigle ocjene da nešto što je toliko jeftino ne može biti dobrog kvaliteta.“ Znači, 400 grama hrane za pse košta kao kilogram parizera za penzionere koji promoviše Vučić”, objavio je jedan od opozicionih političara. Potom je Vučić organizovao radni doručak na kome su on i dvojica njegovih saradnika iz Vlade Srbije (ministri finansija i trgovine) pravili sendviče sa Miškovićevim parizerom. Opozicioni političari i mediji primijetili su kako kamere nijesu zabilježile da je Predsjednik Srbije zaista jeo ponuđeni obrok.

Sve to, zapravo, nije toliko važno, jer ne može sakriti suštinu, smatra urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk. “A istina je da se u poslednje tri godine cena hrane u Srbiji povećala 57, 8 odsto – od toga je meso poskupelo za više od 50 odsto; mleko, jaja i sir više za 70 odsto, povrće za više od 80 odsto i to su zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku. U isto vreme u Srbiji je povećana penzija za 36 odsto, medijalna zarada koju prima više od polovina zaposlenog stanovništva u Srbiji povećana je za 43 odsto. Predsedniče, ako su primanja građana povećana za ovoliko odsto, a hrana poskupela za 58 odsto, da li se u Srbiji bolje živi, bez obzira na ovaj vaš parizer kome ste oborili cenu“, rekao je Ćulibrk gostujući na televiziji N1.

Dok se političari i analitičari u Srbiji spore o tome koliko će ove mjere istinski uticati na zaustavljanje inflacije i poboljšanje standarda građana, niko ne dovodi u pitanje to da će mjere trajati onoliko koliko je to obećao Predsjednik Srbije. Makar trgovci i proizvođači platili visoku cijenu toga što se baš njihov proizvod našao na listi Bolja cena. Kao što se već desilo proizvođačima žita, mesa i ulja, nakon prošlogodišnjih ograničenja cijena i zabrane izvoza za neke strateške poljoprivredne proizvode.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo