Povežite se sa nama

Izdvojeno

PREGLED 2021.: Godina iznevjerenih očekivanja

Objavljeno prije

na

Da li je do velikih očekivanja ili nerealnih obećanja, tek skoro nijedno obećanje građanima nije ispunjeno. Vlast je kao spas lansirala program Evropa sad. Nećemo dugo čekati da vidimo hoće li zaživjeti

 

Godina na izmaku  dočekana je tiho uz nadu da će nakon promjene trodecenijske vlasti biti bolja od prethodnih. Problemi su se mogli naslutiti i krajem protekle godine kada nije usvojen budžet, a do dogovora i njegovog usvajanja je došlo tek nakon pola godine – sredinom juna.

Kohabitacija između predsjednika države i nove vladajuće većine odmah je zapala u ćorsokak, odbijanjem Đukanovića da potpiše u Skupštini usvojene zakone, među kojima i Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Krajem januara  Skupština je ponovo usvojila zakone pa je Đukanović po slovu zakona bio primoran da ih potpiše.

Očekivanja da će se DPS reformisati nakon izbornog poraza, pala su u vodu nakon kongresa ove stranke krajem januara. Đukanović je ostao neprikosnoveni lider, a iz vrha stranke su elimisani partijski veterani – bivši premijer Duško Marković, bivši ministar i predsjednik Opštine Nikšić Milutin Simović i bivši ministar i potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović.

Prvi zahtjevi za rekonstrukciju Vlade zabilježeni su već u januaru od strane Pokreta za promjene. Od tada do sada DF uporno insistira na rekonstrukciji, rušenju, ili kakvom god modelu nove Vlade u kojoj će ući članovi ove stranke. Funkcioneri DF-a  najavljivali su čak i proteste protiv ,,sopstvene” Vlade.

Prvih dana februara Apelacioni sud Crne Gore  je ukinuo prvostepenu presudu u slučaju Državni udar. Objašnjeno je da je ukinuta jer su počinjene  bitne povrede odredaba krivičnog postupka. Andrija Mandić i Milan Knežević koji su u ovom procesu nepravosnažno osuđeni na po pet godina zatvora poručuili su da imaju ozbiljnu namjeru da se suoče sa svima koji su im montirali lažni sudski proces, a kao nalogodavca su označili Mila Đukanovića. Iz Demokratske partije socijalista ocjenili su da je odluka Apelacionog suda donijeta u atmosferi kontinuiranih pritisaka nove većine na pravosudne institucije.

Specijalni tužilac Milivoje Katnić i pored najava da će momentalno podnijeti ostavku ako tužilaštvo ne ispuni očekivanja u slučaju Državni udar, ostavku nije podnio. Do danas. Vladajućim partijama, koje tokom cijele godine nijesu mogle da se dogovore oko izbora Tužilačkog savjeta, Katnić je dobrodošao kao opravdanje što pravna država nije uspjela da zaživi, kako su obećali i kako du građani očekivali.

Premijer Zdravko Krivokapić nastavio je da se čudno ponaša u dodiru sa crkvenim ritualima – ljubljenje odra, pričešće iz iste kašike u jeku pandemije, i ostale bogougodnosti… Premijer je tokom cijele godine izbjegavao da se vakciniše i da primjer građanima zemlje koja je tokom jeseni bila u samom svjetskom vrhu po broju oboljelih. Javnost je morala da trpi priče da je medicinski fenomen i da ima ogroman broj antitijela.

Ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić je krajem marta u Skupštini povodom Srebrenice izjavio kako je spreman da prizna da je učinjen genocid tek kada se to nedvosmisleno utvrdi. Presude međunarodonog suda u Hagu – ne važe.  Nakon pritiska stranaca i dijela javnosti, premijer je zatražio njegovu smjenu. Realizovana je u junu. Tada je izglasana i Rezolucija o Srebrnici, koja je izazvala bijes DF-a iz kojeg su optužili premijera, Demokrate i URA-u da su u saradnji s DPS-om proglasili Srbe za genocidan narod. Najavili su  mogućnost vanrednih izbora i protesta. Uključila se i zvanična Srbija, čiji je državni vrh optužio Crnu Goru da donošenjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici radi protiv srpskog naroda.

Uoči lokalnih izbora u martu šef države i DPS-a Đukanović optužio je svoje političke protivnike za izdaju države, povampirenje politike ‘90-ih, te pripadnost Srpskom svetu – novoj oznaci za projekat velike Srbije.  Nije pomoglo. I pored najviše osvojenih glasova, nakon dvije decenije DPS je izgubio vlast u Nikšiću, a početkom decembra i u Mojkovcu i Cetinju.

Tokom proljeća kroz crnogorske gradove defilovale su patriotsko-komitske autokolone. U toku jedne od njih u martu u Bijelom Polju napadnut je i pretučen novinar Sead Sadiković. Dio ,,patriotskih” medija je sve učinio da Sadikovića predstavi kao napadača.

Tokom proslave Dana nezavisnosti, 21. maja, na Cetinju je razvijena najveća crnogorska zastava, veličine 5000 kvadrata i teška 700 kilograma. Nekako u isto vrijeme, Prijestonica je objavila da joj je propao posao sa  firmom Montenegro Bio Science o proizvodnji industrijske konoplje, poput neslavnog poduhvata sa otvaranjem fabrike čokolade.

Život je tekao. Početkom aprila, nakon mjesec i po, u 10 crnogorskih opština bašte kafića počele su ponovo da rade. A 4. maja, nakon mnogo peripetija i kašnjenja u nabavci vakcina, počela je masovna vakcinacija građana protiv korona virusa.

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou je, krajem aprila, objavio da je 175 javnih funkcionera od bivše vlasti dobilo stanove ili stambene kredite po povoljnim uslovima iako su mnogi već imali stanove. Stanove i povoljne kredite Vlada je dijelila i sudijama  tužiocima iako je zakonom bilo propisano da u cilju očuvanja njihove nezavisnosti to rade Sudski i Tužilački savjet i Ustavni sud. Bivša vlast je sa stanovima i kreditima pripomogla ukupno 580 osoba i u tu svrhu potrošila 25 miliona eura. Nakon što je ova informacija objavljena pojedini su se branili da su nezakonite  privilegije zaslužili.

Da se na regule  slabo privikavaju i u novoj vlasti potvrdio je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović. On je u TV emisiji priznao da je, nelegalno, već oko 30 godina pomalo gradio kuću na selu u zaleđu Budve. Nakon osude javnosti, premijer je presudio da Mitrović ostaje ministar uz obrazloženje da nije ništa nelegalno uradio otkada je stupio na funkciju.

Premijer Krivokapić se krajem maja naprasno obreo u Beogradu. Da, kako je rekao, usaglasi datum potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC-om. Iz crkve su ga optužili da je tom prilikom ugovor u Beogradu  trebao i da se potpiše. Pridružio se i DF koji je uz optužbe za izdaju  tražio  da premijer podnese ostavku. Demokrate i URA su tada odbili taj zahtjev.

Uprkos epidemiji, Vlada je odlučila da otvori granice tokom ljetnje turističke sezone. Sezona je bile veoma uspješna, prihodi do kraja septembra iznosili su 700 miliona eura.

U jeku sezone  jedna od najčuvenijih klasičnih superjahti Kristina O, koja je nekada pripadala Onazisu, uplovila je u marinu Porto Montenegro u Tivtu. Tada je i  Ministarstvo finansija i socijalnog staranja odlučilo da se za 8.164 korisnika materijalnog obezbjeđenja i 16.343 penzionera sa najnižom penzijom podijeli po tri litra ulja!

Česta poskupljenja goriva i namirnica doveli su do pada kupovne moći, pa je Vlada ograničila osnovnu cijenu hljeba na 50 centi.

Krajem avgusta desila se i najveća zapljena kokaina u istoriji Crne Gore. Policija je zajedno sa Upravom prihoda i carina u magacinu u Zeti oduzela skoro tonu i po ove droge. Droga je otkrivena u pošiljci banana koje su stigle iz inostranstva u luku Bar. Uhapšeni su Budo i Marijana Krstović koji negiraju povezanost sa švercerima i tvrde da im je sve namješteno. Procjenjuje se da je vrijednost zaplijenjene droge preko 100 miliona eura.

Tenzije oko ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru trajale su tokom cijelog ljeta, uz optužbe vlasti i opozicija za provociranje sukoba. Dotadašnji episkop budimljansko- nikšićki Joanikije izabran je, krajem maja, na Saboru Srpske pravoslavne crkve u Beogradu za novog mitrolopita crnogorsko-primorskog. Barikade, probijanje pilicijskih kordona, suzavci, gumeni meci, obilježili su ustoličenje 5. septembra na Cetinju. Epilog – više od 50 građana i policajaca povrijeđeno tokom sukoba na Cetinju, uz veliku sreću da nije došlo do žrtava.

U okviru globalne istrage o of-šor kompanijama pod nazivom Pandora papiri, a koju je vodio međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara u saradnji s partnerima iz 117 zemalja, početkom oktobra, MANS je otkrio tajne poslove predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog sina Blaža koji su sklapali tajne ugovore o upravljanju imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže kompanija na više of-šor destinacija. Glavni specijalni tužilac Katnić je to toliko ozbiljno shvatio da je od Đukanovića zatražio pismeno izjašnjenje. Objasnio je da su pitanja  greškom stigla na adresu premijera Krivokapića.

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u novembru je posjetio Crnu Goru. Nakon posjete plasirane su teze o povlačenju Đukanovića iz politike i formiranju manjinske vlade koja bi mogla da utiša tenzije i napravi iskorake na zakočenom putu u EU. Đukanović je izjavio da niko iz međunarodne zajednice od njega nije tražio da se povuče. Lideri URA-e, CIVIS-a, SNP-a i manjinskih nacionalnih  stranaka – potpisali su, sredinom decembra, Memorandum o saradnji.

Premijer Krivokapić je početkom godine obećavao da će postavljanje u institucijama javnog sektora biti sprovedeno u skladu sa načelom kompetentnosti kandidata. Desilo se sasvim suprotno, kao i ranije, presudna je bila partijska knjižica. Po dubini smo dobili partijsku podjelu izbornog plijena.

Zakon o porijeklu imovine bio je najavljen do kraja proljećnog zasjedanja Skupštine. Ništa od toga. Sada se Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom najavljuje za početak sljedeće godine.

Naposljetku, Vlada je obećala realizaciju projekta – Evropa sad. To podrazumijeva povećanje minimalne zarade na 450 eura i svih zarada za najmanje 17 odsto. Za početak, Evropa sad,  mora  da prođe glasanje  u parlamentu. Ostalo je u božjim, i u rukama ministra finasija Milojka Spajića.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

RASPAD VLASTI: Pet modela raspleta

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nekoliko je načina razrešenja političke krize. Nema idealnog. Kad se sve sabere – koncentraciona vlada, po ugledu na onu koju je nekada predlagao Pokret Odupri se je  model koji bi omogućio da se smanje tenzije, i obezbijedi širok konsenzus neophodan za organizovanje izbora. Taj predlog nije na stolu

 

Nakon Inicijative za smjenu Vlade, koju je prethodne sedmice parlamentu podnijela lista Crno na bijelo (Građanki pokret URA i CIVIS) i dio opozicije – SDP, SD Bošnjačka stranka, Albanska lista, Albanska partija i dio poslanika DPS-a, premijer Zdravko Krivokapić ocijenio je da je u Crnoj Gori na djelu – ,,državni udar”. Ne znaš da li govori Krivokapić ili Milo Đukanović. Montiranu aferu državni udar, gledali smo kao odgovor Demokratske partije socijalista na realnu mogućnost da 2016. godine, izgubi vlast.

Đukanovićev DPS ipak je to doživio u avgustu 2020, ali je stanje ostalo – isto. U pokušaju da očuva Vladu, Premijer Krivokapić, poput Đukanovića, uzvratio je udarom na ,,izdajnike”. One koji ne staju uz njega. Smijenio je Sergeja Sekulovića sa pozicije v.d. ministra pravde, a samim tim i iz članstva Sudskog savjeta. I postavio – sebe. Tako je Krivokapić sada premijer, ministar pravde, i član Sudskog savjeta iako nije pravnik. Potom je smijenio Borisa Marića, direktora Direktorata za pravosuđe, i Danila Mrdaka, direktora Direktorata za zaštitu životne sredine. Ministra  spoljnih poslova Đorđa Radulovića povukao je nazad kući iz diplomatske posjete Makedoniji, što su tamošnji mediji okarakterisali diplomatskim skandalom.

Premijer se odrekao i nasleđa mitropolita Amfilohija, čiji je amanet po sopstvenom priznanju, kao premijer izvršavao. Sada, kada njegovoj Vladi prijeti smjena, Krivokapićeva Vlada je, bez dijela, ministara, poslala Patrijarhiji u Beograd izmijenjeni  Temeljni ugovor sa SPC-om, na potpis. U novom dokumentu umanjuje se, između ostalog,  istorijska uloga Mitropolije crnogorsko-primorske, i izbacuje termin Pravoslavna crkva, koji se vezuje za pokojnog mitropolita Amfilohija, odnosno njegove navodne namjere da Mitropoliju crnogorsko- primorsku učini autonomnom od SPC-a. Novim dokumentom dodatno je minimalizirana uloga države u upravljanju crkvenom imovinom.

Krivokapić je stigao i na čelo liste Zajedno za budućnost, potom i  na čelo Vlade,  o čemu je i sam više puta svjedočio, zahvaljujući uticaju Mitroplije crnogorsko- primorske, odnosno mitropolita Amfilohija, na dio tadašnje opozicije, koja sada čini parlamentarnu većinu. Uticaj litija – protesta koje je uoči izbora mjesecima organizovala Mitropolija, na rezultat izbora u avgustu 2020, bio je presudan. Kao i snažno pozicioniranje te crkve u politički život Crne Gore nakon izbora. Bliskost Mitropoliji, odnosno SPC-u, postala je ulaznica u državne strukture i pozicije, a njena želja prioritet. Predstavnici SPC-a stigli su čak i u vodeće tijelo državnog univerziteta.

U jeku političke krize u Crnoj Gori i potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović, otputovao je u posjetu srpskom partrijarhu Porfiriju u Beograd. O detaljima i razlozima  posjete,  nema zvaničnih detalja. Ona je okarakterisana kao – privatna. Abazović je nedavno gostujući na RTCG-u, kazao da Krivokapić ne bi bio premijer, da on nije na to uticao u razgovoru pod Ostrogom sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem. Tako je samo dodatno potvrdio ono što se zna – da je Mitropolija imala direktan uticaj i na sastav Vlade.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 28. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

SMIJENJEN BORIS MARIĆ, PONOVO OKRNJEN TUŽILAČKI SAVJET: Krivokapić želi odlučujući glas u tužilaštvu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Tužilački savjet je raspisao konkurs za novog vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca, koji ujedno predsjedava i tim upravljačkim organom, ali zbog smjene jednog člana možda ne bude potrebne većine za izbor VD-a

 

Članovi Tužilačkog savjeta konačno su održali prvu sjednicu i verifikovali mandat.  Tako je poslije skoro pola godine krize u tužilaštvu zbog političkih prepucavanja oko jednog spornog pravnika, TS profunkcionisao. No, izgleda, u pogrešno vrijeme.

U Skupštini je pokrenuto pitanje (ne)povjerenja Vladi Crne Gore, a prema javnim istupima poslanika vladajućih i opozicionih partija, početkom februara aktuelna garnitura izvršne vlasti neće dobiti povjerenje. Takva situacija odrazila se i na Tužilački savjet.

Premijer Zdravko Krivokapić preuzeo je rukovodstvo nad Ministarstvom pravde, ljudskih i manjinskih prava i smijenio državnog sekretara Borisa Marića. Tim resorom ranije je rukovodio ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, nakon što je u Skupštini smijenjen bivši ministar Vladimir Leposavić.

Marića je ranije Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava odredilo za člana Tužilačkog savjeta ispred te organizacije. Monitoru je iz tog resora pojašnjeno da smjenom sa funkcije državnog sekretara, po automatizmu on više nije član Tužilačkog savjeta. Tako je nakon šest mjeseci peripetija i političkih kompromisa ovo upravljačko tijelo ponovo nepotpuno. Pitanje je da li će Krivokapić do 4. februara uspjeti da popuni Tužilački savjet, s obzirom na to da predsjednik Skupštine mora da verifikuje mandat.

Više sagovornika Monitora smatra da bi Krivokapićev kandidat za Savjet mogao biti novoimenovani sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Andrej Milović. Nakon sada već izvjesnog „pada“ Vlade, on bi mogao biti Krivokapićev čovjek u Tužilačkom savjetu do izbora nove Vlade.

Marić je na konstitutivnoj sjednici Tužilačkog savjeta podržao kolegu – člana iz reda uglednih pravnika Sinišu Gazivodu, da se objavi poziv za vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca. On je bio jedan od šestorice koji su podržali taj predlog, dok je pet tužilaca bilo protiv. Bez Marića, odnosno predstavnika resornog ministarstva u Tužilačkom savjetu, neće se moći nadglasati tužioci.

Konstitutivna sjednica počela je zahtjevom Gazivode da se u što kraćem roku raspiše poziv kako bi se kandidati „ohrabrili da se prijave za krovno mjesto u tužilačkoj organizaciji”. Tužilački savjet ima zakonsku obavezu da na prvoj sjednici odredi VD VDT-a, ali Zakonom o državnom tužilaštvu nije precizirano na koji način bi to mogli učiniti. Gazivoda je naglasio da se to ne smije raditi kao do sada jer bi se u javnosti stvorila percepcija o netransparentnosti.

„Zbog toga smatram da je neophodno da proceduru učinimo transparentnom. Da je sprovedemo u skladu sa principom integriteta, omogućimo neku vrstu kompetitivnosti i pravnu prazninu popunimo tako što ćemo raspisati poziv koji bi bio konsultativnog karaktera, i iz kojeg bi vidjeli koja su lica zainteresovana za privremeno vršenje ove dužnosti”, predložio je Gazivoda.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 28. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MINISTARKA ZDRAVLJA KRŠI MJERE PROTIV KORONE: Politika joj preča od zdravlja građana

Objavljeno prije

na

Objavio:

Posljednji postupak ministarke zdravlja Jelene Borovinić – Bojović pokazuje da se nova vlast vratila na DPS postavke u kome je politika važnija od zdravlja

 

Partijski ciljevi i sumanuta poslijeizborna kombinatorika bili su važniji od zdravlja građana, pisao je Monitor nakon protestnog skupa u septembru 2020. na kome su se okupili tada nezadovoljni čelnici DPS-a i više hiljada ljudi u navodnoj odbrani države. Tadašnji predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) Milutin Simović nije prisustvovao skupu ali ga je podržavao svim srcem.  

Sličan scenario, pravdan većim političkim interesima, ponovio nam se ove sedmice. ,,Sa mojim dragim kolegama ministrima idem i ja”, najavila je svoje prisustvo protestu ministarka zdravlja Jelena Borovinić – Bojović potrešena najavom mogućeg formiranja manjinske vlade.

Političke igre, opet su se pokazale kao sprešnije od zdravlja. Mjerama koje su na snazi do 2. februara zabranjeno je okupljanje stanovništva u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima, organizovanje javnih priredbi, političkih i drugih manifestacija na otvorenim javnim mjestima, osim uz prisustvo ne više od 50 lica, uz poštovanje propisanih mjera.

Ministarka se ipak nije skroz zaboravila, pa je apelovala: ,,Molim i građane koji iz različitih razloga protestuju da se okupljaju u grupama do 50 ljudi uz nošenje maske i držanje odstojanja. Zdravlje nema alternativu”.

Iz udruženja Ugostitelji Crne Gore poručili su da su ,,zgroženi najavom Borovinić – Bojović da će prisustvovati protestu sa kolegama ministrima”, koji su ih zatvorili pred Novu godinu zbog epidemiološke situacije. ,,Nemamo riječi za takvo ponašanje ministarke i ostalih članova Vlade, koji na ovaj način pokazuju gdje su im građani i privreda, kao i da, kada su u pitanju njihovi inreresi, ne poštuju mjere koje donose”, saopštili su iz Udruženja ugostitelja.

Zbog oštrih reakcija javnosti ministarka se nije pojavila na protest.

Građanska inicijativa 21. maj podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu protiv ministara Milojka Spajića, Jakova Milatovića, Ratka Mitrovića i ministarke Vesne Bratić, zbog kršenja zdravstvenih propisa o suzbijanju širenja korona virusa prilikom učešća na protestu protiv manjinske vlade.

U Krivičnom zakoniku propisano je – ko ne postupa po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanju opasne zarazne bolesti kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine. Za ministre i ostale političare te mjere odavno ne važe.

Iz GI 21. maj poručili su da ,,ministri na taj način narušavaju povjerenje u institucije i rizikuju da je ostatak građana ne poštuje mjere”. Na pitanje zašto u krivičnoj prijavi nije ministarka zdravlja  koja je najavila da će biti na protestu tako motivisala građane da oni dođu, koordinator građanske inicijative Ljubomir Filipović, je kazao da ipak nije bila na licu mjesta pa je zbog toga i izostavljena iz krivične prijave.

Ministarka zdravlja je pokušala da objasni svoj postupak tvrdnjom da nije rođena u fotelji, da ne brani svoju poziciju već da izražava protest protiv namjere da se glasovima ljudi koji su protivnici nekadašnjeg režima sada upravo oni pokušavaju ,,nasilno vratiti na vlast”. Kazala je i da ,,vjeruje da to građani neće dozvoliti”, a da će ona sama, shodno svojim mogućnostima, biti brana za povratak DPS-a na vlast.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 28. januara ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo