Povežite se sa nama

Izdvojeno

KONAČNO IZABRANI KANDIDATI ZA TUŽILAČKI SAVJET: Vlast ulazi u tužilaštvo, pravda ne izlazi iz VD stanja

Objavljeno prije

na

Pravosuđe je u velikoj krizi – čeka se kompletiranje Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, funkcije predsjednika Vrhovnog suda i Vrhovnog državnog tužioca su u VD stanju, a postoji i značajan broj upražnjenih sudijskih i tužilačkih mjesta

 

Gotovo pola godine tenzija, političkih prepucavanja, tužilačkih opstrukcija, izvjesno je, završavaju se krajem 2021. Sve je počelo u julu kada su poslanici Demokratske Crne Gore (Demokrate), jednog od konstituenata vlasti, odbili da podrže izbor advokata Nikole Bulatovića za člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika. Kandidat za njih nije bio podoban jer, kako su istakli, nije bila riječ o nezavisnom ekspertu, već čovjeku bliskog Demokratskom frontu (DF), još jednom od konstituenata vlasti.

Bulatović je lidera DF-a Andriju Mandića zastupao u postupku za pokušaj terorizma, u javnosti poznatiji kao „državni udar“. Demokrate navodno nijesu željele da podrže tog kandidata kako bi spriječili „politički uticaj“ na Tužilački savjet, koji po zakonu mora biti nezavisni upravljač državnim tužilaštvom. Zbog toga je od jula novi upravljački organ tužilaštva bio nepotpun, i samim tim, bez snage odlučivanja. Da bi uopšte mogao da radi, Tužilački savjet bi morao održati konstitutivnu sjednicu gdje bi konstatovao prestanak rada prethodnom sazivu i verifikovao mandat novom. Za to je potrebno svih 11 članova.

Naročito su nakon nereda na Cetinju i brojnih spornih reakcija Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), prsti upirani u Demokrate. Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović više puta je okrivio partiju predsjednika Skupštine Alekse Bečića za opstrukcije u borbi protiv organizovanog kriminala.

„Da smo do imali formiran Tužilački savjet do ovoga ne bi došlo“, kazao je nakon dešavanja na Cetinju 4. i 5. septembra.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koristio je gotovo svaki javni nastup da organe izvršne i zakonodavne vlasti predstavi kao nesposobne, a sebe kao nepobjedivog. Posljednji put se na jednoj javnoj tribini zahvalio Demokratama što su nijesu dozvolili promjenu Tužilačkog savjeta, koji bi bio „advokatski“ i „politički“, a ne „tužilački“. Iz Demokratske Crne Gore mu je na to poručeno da će ubrzo biti smijenjen.

U javnosti se sticao utisak da je glavni cilj izvršne i zakonodavne vlasti da Katnić više ne bude na čelu najmoćnije institucije krivičnog gonjenja u državi. To su pokušali na početku mandata da učine izmjenama tužilačkih zakona i rasformiraju Specijalno državno tužilaštvo (SDT), ali Venecijanska komisija nije podržala takvo rješenje. Zato su morali da idu sporijim putem – proširili su Tužilački savjet za jednog „uglednog pravnika“ i omogućili da vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca ne mora biti iz tužilačke organizacije. Time su proširili manevar djelovanja.

Nakon što je skupštinska većina prije nekoliko dana dogovorila konačnu listu kandidata za Tužilački savjet iz reda uglednih pravnika, čini se da će se u državnom tužilaštvu konačno desiti kadrovske promjene. Advokati Siniša Gazivoda, Miloš Vuksanović, Borivoje Đukanović i Filip Jovović će u novom sazivu tog tijela dati doprinos najavljivanim promjenama.

Nakon izglasavanja kandidata, čiju listu je utvrdio skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i odbranu, očekuje se  konstitutivna sjednica na kojoj treba da bude verifikovan prestanak mandata vršiocu dužnosti vrhovnog državnog tužioca Draženu Buriću i predložen  novi vršilac dužnosti. Od novog VD-a očekuje se da pronađe način kako da penzioniše (ili smijeni) Katnića i imenuje novog glavnog specijalnog tužioca. Ranije su za članove Tužilačkog savjeta izabrani državni sekretar u Ministarstvu pravde i ljudskih i manjinskih prava Boris Marić i četvoro tužilaca koji su izabrani na Konferenciji državnih tužilaca – Đurđina Nina Ivanović, Sanja Jovićević, Tatjana Begović i Nikola Samardžić.

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i odbranu 5. avgusta je predložio predsjednika Upravnog odbora Instituta alternativa Steva Muka za člana Tužilačkog savjeta iz reda civilnog sektora, ali ga poslanici još nisu izabrali jer skupštinsko tijelo i dalje drži taj predlog „u fioci“. Očekuje se da će i on zajedno sa ostalima biti izabran.

Boris Marić za Monitor kaže da se cijeli pravosudni sistem nalazi u krizi. Kada je riječ o tužilaštvu, brojni su problemi zbog neizbora upravljačkog organa.

„Zbog neizbora Tužilačkog savjeta tužilaštvo u cjelini ima brojne probleme, poput nemogućnosti da predloži programski budžet tužilaštva, rasporedi neraspoređene tužioce, adekvatno uđe u preispitivanje ocjenjivanja tužilaca… Problem i sudske i tužilačke organizacije su i slabi prostorni kapaciteti koji se što prije moraju naći na dnevnom redu“, pojašnjava Marić.

Međutim, mogućnosti Tužilačkog savjeta su ograničene. I sa njegovim izborom, Vrhovno državno tužilaštvo i dalje je u VD stanju. Kao i druge grane pravosuđa poput Vrhovnog i Ustavnog suda. Gomila upražnjenih sudijskih i tužilačkih mjesta čeka da se popuni.

Sve to čeka Skupštinu Crne Gore. Za izbor vrhovnog državnog tužioca, članove Sudskog savjeta i Ustavnog suda potrebna je dvotrećinska u prvom ili tropetinska većina poslanika u drugom krugu glasanja. Sagledavši trenutni odnos snaga u crnogorskom parlamentu niko nema toliku većinu, a čini se da je niko i ne traži.

„Ključ da se krene ka rješavanju problema nalazi se u Skupštini, u političkom dijalogu koji bi mogao da obezbijedi potrebne većine za izbor. Treba biti oprezan sa političkim dogovorima i javnost treba da insistira na kriterijumima i transparentnosti procesa političkih pregovora“, smatra Marić.

Dogovor oko ovih pitanja trenutno izgleda kao epska fantastika. Politički subjekti vlasti i opozicije toliko su ideološki i interesno udaljeni da kompromis oko ovih pitanja ne djeluje moguće. Teško je vjerovati da će bilo ko iz bivšeg režima glasati za kandidata aktuelne vlasti, koja na sva zvona zagovara hapšenje i procesuiranje funkcionera bivše vlasti. Zbog toga „VD pravosuđe“ može da potraje još dugo.

 

U VD stanju, ali i dalje na putu EU integracija

Pored svih VD stanja u pravosuđu, u sličnoj poziciji nalazi se i krovni resor Ministarstva pravde ljudskih i manjinskih prava. U junu je smijenjen bivši ministar pravde Vladimir Leposavić zbog relativizacije genocida u Srebrenici. Koordinacija tim resorom pripala je aktuelnom ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću.

Sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić ne smatra da nedostatak ministra pravde treba tumačiti kao nenadoknadiv hendikep organa. Važno je, kaže, da ministar bude što prije izabran, ali samo ministarstvo ima solidnu dinamiku i ispunjava obaveze sa naglaskom na EU integracije.

„Ministarstvo pravde ljudskih i manjinskih prava, prvenstveno radi na normativnim unapređenjima, tako da trenutno radimo na izmjenama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, svjesni da će se i drugi zakonski akti koji regulišu odnose u pravosuđu neminovno naći u procesu izmjena u narednoj godini. Cio proces se usklađuje sa obavezama iz pregovaračkog procesa sa EU. Ministarstvo je u procesu jačanja kapaciteta pravosudne inspekcije. I na kraju Ministarstvo pokušava dati doprinos otvaranju neophodnog dijaloga između tri grane vlasi, pravosudne, izvršne i zakonodavne, kao i unutar zakonodavne kao takve“, rekao je Marić.

On kaže da izmjene pravosudnih zakona treba da imaju fokus na kriterijumima za izbor, ocjenjivanje, napredovanje. Smatra da treba jasno izvesti disciplinski postupak i rad etičkih komisija, nadležnost Sudskog savjeta, postupanje po pritužbama i predstavkama građana i građanki od strane dva pravosudna savjeta.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo