Povežite se sa nama

Izdvojeno

PROCES BUŠENJA NAFTE SPORIJI OD OČEKIVANOG: Vlast gluva na upozorenja

Objavljeno prije

na

Zbog visokih pritisaka i abrazivnih dejstava na opremu, koncesionar je prinuđen da češće mijenja alat, pa proces bušenja nafte ide nešto sporije od očekivanog. Slično je i sa našim mogućnostima da zaštitimo Jadran u slučaju neke ekološke katastrofe. Ograničene su, postojeći sistem nije dovoljno učinkovit i potrebne su dodatne i djelotvornije mjere radi njegovog unapređenja, upozorava izvještaj Državne revizorske institucije (DRI)

 

Iako je bilo najavljivano za oktobar, zbog nepredviđenih okolnosti, na otkriće ima li ili nema nafte u našem podmorju moraćemo još da sačekamo. Makar do kraja godine. Posljednji izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) na temu naših kapaciteta za zaštitu mora u slučaju iznenadnih zagađenja potvrđuje – nacionalni odgovor u ovom procesu nije dovoljno efikasan.

Zbog visokih pritisaka i abrazivnih dejstava na opremu, koncesionar je prinuđen da češće mijenja alat, pa proces bušenja ide nešto sporije od očekivanog. Slično je i sa našim mogućnostima da zaštitimo Jadran u slučaju ekološke katastrofe. Ograničene su. Postojeći sistem nije dovoljno učinkovit i potrebne su dodatne i djelotvornije mjere radi njegovog unapređenja.

To se ističe u reviziji uspjeha Upravljanje intervencijama u slučaju iznenadnog zagađenja u Jadranskom moru, koju je Državna revizorska institucija (DRI) objavila prije nekolika dana. Taj dokument sačinjen je u saradnji sa vrhovnim revizorskim institucijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Slovenije.

Crna Gora, ni nakon devet godina od izrade Nacionalnog akcionog plana za hitno reagovanje u slučaju zagađivanja mora sa plovnih objekata, nije uspostavila adekvatan sistem za reagovanje na iznenadno zagađenje većeg obima u dijelu zadovoljavajućih materijalno-tehničkih i kadrovskih resursa, izrade mapa osljetljivih područja, konstantne procjene rizika i drugih sličnih, značajnih pitanja.

Nije usvojen ni revidirani Nacionalni plan za hitno reagovanje u slučaju zagađivanja mora sa plovnih objekata iz 2011. Nije uspostavljena ni odgovarajuća koordinacija između svih učesnika koji imaju ulogu u Nacionalnom planu.

Nijedan regionalni sporazum za zajedničku reakciju nije potpisan. Nije došlo do ratifikovanja neophodnih konvencija, a nijesu ispunjene ni sve obaveze iz onih već ratifikovanih.

Trenutno aktivna bušotina, na 28 kilometara od obale, na krajnjem jugu Crne Gore, u moru između Bara i Ulcinja najdublja je u Jadranu. Time i najbliža istini.

Čini se da nikoga od nadležnih ne brine izvještaj DRI. Prošao je u tišini.

Monitor je zatražio komentar predstavnika resornog ministarstva, Ministarstva kapitalnih investicija (MKI). „Eni – Novatek je, u skladu sa obavezama iz Ugovora, izvršio 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. godine izvršena je i obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije, a potom i Elaborat o zaštiti životne sredine, pod uslovima koje je odredila Agencija za zaštitu životne sredine. Mi smo apsolutno svjesni da Crna Gora nema mogućnost da se sama nosi sa potencijalnim ekološkim incidentima, pa baš zbog toga ta kompanija garantuje cjelokupnom svojom imovinom, koja je pozamašna, da će, u slučaju katastrofe, sanirati sve posljedice”, rečeno nam je.

Nijesu svi sigurni u to. Zenepa Lika, osnivačica društva Dr Martin Schneider-Jacoby i aktivistkinja za zaštitu životne sredine, upozorava na to da nam je preventiva uvijek slaba tačka. „Naravno da ih DRI izvještaj ne interesuje. I ovi, kao i prethodni, oglase se samo kada njima ide u prilog. DRI je jasno ukazao, i čak potvrdio, sve na šta je NVO sektor, od kada se saznalo za istraživanje nafte, upozoravao. Osim što smatramo da je crpljenje nafte suludo u jednoj zemlji koja je cijelu strategiju decenijama razvijala na turizmu i promociji divlje prirodne ljepote, prosto nemamo ni kadar niti iskustvo za ovakve posolove. Uvijek nam je preventiva slaba tačka. To je u skoro svakoj oblasti isto”, kaže ona za Monitor.

Prema njenim riječima, i novo rukovodstvo ignorantski je, i u potpunosti, „manipulisalo emocijama ionako nesigurnih građana zbog loše ekonomske situacije”. Zbog toga je NVO sektor i utihnuo – odlučili su da ne vode kampanju tokom turističke sezone, jer su znali da su građani željno isčekivali turiste, da bi radili i zaradili. „Cijeli su poduhvat proglasili „ekonomskim preporodom”. Da i ne govorimo o tome da su spekulativno izbacivali brojke i ignorisali gotovo 90 odsto građana sa primorja koji ne žele istraživanja nafte. Znači, nastavili su lobisti istim manirima kao i prethodnici”.

Zbog mogućih rizika koje nose potencijalne iznenadne pomorske nesreće, DRI je Vladi Crne Gore preporučila da radi  jačanja saradnje u zaštiti Jadranskog mora uspostavi stalan odbor ili platformu za stručnu saradnju za razmjenu informacija i iskustva. Savjetovano je širenje i prenos dobrih praksi, kao i za razvoj zajedničkih ekoloških projekata usmjerenih na prevenciju, sprečavanje i upravljanje odgovorima u slučaju zagađenja mora. Sve su te preporuke dostavljene predsjedniku Vlade Crne Gore, Ministarstvu kapitalnih investicija, Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvu vanjskih poslova i Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore. I tu će, kao po starom dobro običaju, čekati. Vlast ima druge prioritete.

Kako su Monitoru objasnili dobro upućeni izvori, da bi se ispoštovale sve preporuke Državne revizorske institucije, potrebni su milioni eura. Koji bi, sve i da ih imamo viška, umjesto za preventivu novih, bili predodređeni za rješavanje postojećih nagomilanih problema u državi.

„Nije spojivo dičiti se ustavno određenom ekološkom državom i istovremeno crpiti fosilne resurse. Dok se čitav svijet okreće novim izvorima energije, mi tvrdoglavo idemo putem koji drugi, i bolje opremljeni, ciljano ostavljaju u prošlost”, napominje Lika.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ukazala je na mnogo nepravilnosti u vezi sa ugovorom o istraživanju nafte. Iz MANS-a tvrde da ugovor nije sklopljen sa italijansko-ruskim konzorcijumom (Eni-Novatek), već da su se na tender javile ćerke firme iz Holandije i Švajcarske. Ugovor su potpisale unuke kompanije iz Holandije, osnovane nakon tendera. „Tako su se oni zaštitili od odgovornosti. Naše interese je štitila bivša vlast. Sjećate li se kako nas je zaštitila u prodaji KAP-a po sličnoj šemi i koliko smo to platili? Pozivamo Skupštinu da zaštiti javni interes i zaustavi bušenje dok se ne preispita ugovor”, upozorili su iz MANS-a.

Vlast je gluva na upozorenja.

Andrea JELIĆ

Komentari

FOKUS

VLADIN LIJEK ZA GLAVOBOLJU: Obećavaju povišicu, pripremaju nove dažbine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok prosvjetni radnici, policajci, nemedicinsko osoblje u državnom sistemu zdravstva, državna i lokalna administracija… iščekuju informacije o iznosu/procentu obećane povišice, iz Vlade sve glasnije najavljuju kako se ,,ozbiljno razmatra” ponovna naplata doprinosa za zadravstveno osiguranje

 

Iz nedjelje u nedjelju, na sjednicama Vlade slušamo o povišicama plata zaposlenima u državnoj administraciji i javnom sektoru. Prošle nedjelje najavljene su veće zarade policajcima iz Specijalnog policijskog odjeljenja koji rade sa tužilaštvom i zaposlenima iz IT sektora u javnoj upravi. Vlada je pripremila prijedlog izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Usvoje li se one, ubuduće šefovi kabineta ministara, načelnici, inspektori, savjetnici, referenti… iz sve tri grane državne vlasti i lokalnih samouprava, sve skupa oko 20.000 državnih službenika, platu neće primati po osnovu postojećeg Zakona i ranije propisanih koeficijenata (od 9,4 do 2,6) već će o njoj, uz pomoć sindikata, pregovorati po osnovu Opšteg kolektivnog ugovora (kad bude potpisan). Što bi trebalo da im donese veće zarade.

Između sjednica, ministri objašnjavaju kako je stanje u državnoj  kasi ,,neodrživo”, žale se na ,,naslijeđene probleme”  i tragaju za kreditorom spremnim da pozajmi novac (do 350 miliona) predviđen nedavnim rebalansom budžeta za 2022.  Prema saznanjima Monitora zajmodavca smo izgleda pronašli u Njemačkoj. Samo još da saznamo koliko je on spreman pozajmiti i kolike će biti kamate.

Onda slijedi malo prazničkog opuštanja, pa potraga za novim kreditima. Svejedno da li će na vlasti biti 43. ili 44. Vlada. Prema prijedlogu Zakona o budžetu za narednu godinu državnoj kasi nedostajaće oko 700 miliona.

Para treba više nego ikad. Samo za uvećane neto plate i penzije – okruglo 1.000.000.000 (milijardu) eura. Procente povišica ne znamo, ali imamo obećanje resornog ministra da će oni biti približni stopi ovogodišnje inflacije. Ugrubo, između 15 i 20 odsto.

Dok prosvjetni radnici, policajci, nemedicinsko osoblje u državnom sistemu zdravstva, državna i lokalna administracija… sa nestrpljenjem iščekuju informacije o iznosu/procentu ponuđene povišice, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić najavljuje kako se ,,ozbiljno razmatra” ponovna naplata doprinosa za zadravstveno osiguranje. Riječ je o državnim dažbinama koje su programom Evropa sad ukinute od ove godine zbog čega je, pored ostalog, došlo do značajnog povećanja neto zarada u Crnoj Gori.

,,To moramo da uradimo kako bismo obezbijedili održivost sistema zdravstva”, saopštio je Šćekić obrazlažući da je program Evropa sad ozbiljno ugrozio održivost zdravstvenog sistema. I da je o tome kako, kada i kome vratiti obavezu plaćanja doprinosa za zdravstvo već razgovarao sa ministrom finansija.  ,,Nijesmo konkretizovali, ali svakako da smatramo da kroz institucije sistema mora da se vrate izdvajanja za doprinose za zdravstveno osiguranje”.

U prvi mah, bilo je neobično da tako krupno finansijsko pitanje – doprinosi za zdravstveno osiguranje donijeli su, lani, državnoj kasi više od 180 miliona – ne pronalazimo u predloženom budžetu za ovu godinu. Pošto je period od 12 mjeseci, u najboljem slučaju, vremenski okvir u kome bi aktuelna Vlada u tehničkom mandatu mogla da projektuje svoje poteze. Taman kada smo pomisllili  da su premijer Dritan Abazović i njegovi preostali ministri zagledani u budućnost mnogo dalje nego što bi trebali, ministar Damajnović je, koliko-toliko, pojasnio stvari.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

INTERNET PREVARE U OBLANDAMA LAŽNOG MARKETINGA: Meta naivni i nezaštićeni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje prevarne oglase koji prenaglašavaju efekte ponuđenih proizvoda, sadrže neistinite tvrdnje da će on biti dostupan samo u kratkom roku ili uspostavljanje i vođenje tzv. piramidalnih programa… Ipak, baš takve sadržaje svakodnevno susrijećemo na portalima i društvenim mrežama

 

Na portalima i društvenim mrežama zapljuskuju oglasi koji nude priliku da se bez mnogo truda i novca oslobodimo zdravstvenih i finansijskih problema. Ponuda je bogata: riješite se dioptrije bez operacije, zaboravite na dijabetes, obnovite oštećenu hrskavicu na zglobovima, izliječite neplodnost, prostatitis ili smršajte 50 i nešto kilograma za 28 dana.

Ponuđene metode su, kako piše, nove i revolucionarne, dok ljekari i farmaceuti pokušavaju da ih zataje ne bi li sačuvali dobru zaradu. Često se naglašava kako je za čudesno otkriće zaslužan neki crnogorski student/studentkinja. Doduše, kako svjedoče kolege iz okruženja, ako istim  oglasima pristupite sa internet adresa iz neke druge zemlje, bude da je pronalazač njihov a ne naš zemljak.

Timski rad? Ili najobičnija prevara? Biće drugo.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Europskom kongresu urologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je bio na bini. Bio je to Veselin Mitrović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje prostatitisa i spriječenje smrtonosnih posljedica. Razvoj lijeka koordinirao je profesor Aleksandar Mišić, urolog na medicinskom institutu”.

Tako počinje tekst koji u naslovu tvrdi da je pronađen lijek koji prostatitis uklanja poslije prve terapije. Slijedi razgovor sa dvojicom ,,pronalazača”, fotografije, opis teškoća (i prijetnji) kojima ih je navodno  izložila farmaceutska mafija. Čitav sajt djeluje prilično poznato. Počevši, nerijetko, od fotografije osobe koja vodi dnevnik na nekoj od ovdašnjih televizija. I, kako izgleda, baš čita vijest o našem genijalnom studentu (fotografija mu je u pozadini) i njegovom nevjerovatnom otkriću.

Tokom istraživanja naišli smo na makar tri slučaja da su novinari/novinarke iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine bili žrtve zloupotrebe takvih montaža. Neko je pozajmio njihovo ime/fotografiju da bi dao vjerodostojnost reklamama za svoje čudotvorne proizvode.

Sajt sa revolucionarnim lijekom nudi brojne sadržaje karakteristične za obične portale (politika, ekonomija, zdravlje, zabava…). Samo što oni, umjesto očekivanog sadržaja, vode do oglasa za kupovinu prostamida, kako se zove novootkriveni ,,lijek”.

Tu piše kako se za nekoliko minuta završava petnaestodnevna akcija tokom koje je ,,lijek” moguće kupiti u pola cijene, iako ni tada nije jeftin – 39 eura. Treba, ipak, požuriti pošto na lageru, pokazuje brojčanik, ima još samo nekoliko komada.     „Preporučujem da Prostamid što prije naručite. Program se neće ponoviti uskoro”, podstiče i profesor koordinator.

Za nepovjerljive, tu je istraživanje o učinkovitosti lijeka. ,,Prostamid distribuiramo u Crnoj Gori više od mjesec dana i proveli smo anketu među 10.000 naših klijenata”, kazuje jedan od ,,pronalazača” uz rezultate navodne ankete: Normalizacija mokrenja i prestanak neugodne boli – 99% ispitanika;  Lakoća i učinkovitost liječenja – 100% ispitanika; Poboljšanje potencije – 92% ispitanika; Nisu uočene nuspojave i ovisnost – 100% ispitanika.

Kako ne kupiti takav lijek? Ili neki sličan, a dostupan samo u virtuelnoj stvarnosti.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Evropskom kongresu dijabetologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je na bini. Bio je to Mićan Vujović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje dijabetesa i spriječavanje smrtonosnih posljedica”, piše u tekstu na sajtu na kome se promoviše ,,unikatni lijek” koji reguliše dijebetes poslije prve terapije.  Djeluje poznato?

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MINISTAR PRAVDE MARKO KOVAČ PREDLOŽIO ALBANSKI MODEL: Vetingom do reforme pravosuđa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarstvo pravde, na čijem čelu je u tehničkoj Vladi Marko Kovač,  predlaže veting sistem u reformi pravosuđa, koji bi podrazumijevao ispitivanje imovine nosioca pravosudnih funkcija, istraživanje njihovih veza sa kriminalnim grupama, provjeru njihovih kvalifikacija…

 

Crna Gora je više puta kretala u reformu pravosuđa. Nikada iskreno. Tome svjedoče slučajevi bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović više puta je kao argument o neiskrenosti navodila optužnice za pranje novca protiv kriminalnih grupa Safeta Kalića i Darka Šarića. Iako su zbog loših optužnica na kraju oslobođeni optužbi, svi koji su učestvovali u tom predmetu su napredovali u karijeri.

Izvještaji međunarodnih organizacija upozoravaju da su kriminalne strukture uvezane sa određenim državnim službama, dok nam korupcija nagriza cijeli sistem. Obje vlade formirane nakon parlamentarnih izbora najavile su zakone o porijeklu imovine i lustraciju. Mđutim, još nemamo nacrte tih zakona, niti javnu raspravu.

Ministar pravde u tehničkom mandatu Marko Kovač provukao je prošle sedmice da se razmišlja o uvođenju veting sistema u pravosuđu. Riječ je o sistemu reforme pravosuđa koji se pokazao uspješnim u susjednoj Albaniji. Državne službe bi provjeravale porijeklo imovine sudijama i državnim tužiocima, kao i njihove veze sa kriminalnim strukturama. Ukoliko bi pravosudni funkcioneri bili kompromitovani, razriješili bi se dužnosti, a njihov predmet bi preuzelo tužilaštvo. Međutim, cijelu provjeru mogli bi da spriječe ukoliko podnesu ostavku. U Albaniji je na ovaj način preko 45 odsto ljudi uklonjeno iz pravosudnog sistema. Većina njih je podnijelo ostavku kako bi se obustavio proces provjere.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo