Povežite se sa nama

Izdvojeno

PROCES BUŠENJA NAFTE SPORIJI OD OČEKIVANOG: Vlast gluva na upozorenja

Objavljeno prije

na

Zbog visokih pritisaka i abrazivnih dejstava na opremu, koncesionar je prinuđen da češće mijenja alat, pa proces bušenja nafte ide nešto sporije od očekivanog. Slično je i sa našim mogućnostima da zaštitimo Jadran u slučaju neke ekološke katastrofe. Ograničene su, postojeći sistem nije dovoljno učinkovit i potrebne su dodatne i djelotvornije mjere radi njegovog unapređenja, upozorava izvještaj Državne revizorske institucije (DRI)

 

Iako je bilo najavljivano za oktobar, zbog nepredviđenih okolnosti, na otkriće ima li ili nema nafte u našem podmorju moraćemo još da sačekamo. Makar do kraja godine. Posljednji izvještaj Državne revizorske institucije (DRI) na temu naših kapaciteta za zaštitu mora u slučaju iznenadnih zagađenja potvrđuje – nacionalni odgovor u ovom procesu nije dovoljno efikasan.

Zbog visokih pritisaka i abrazivnih dejstava na opremu, koncesionar je prinuđen da češće mijenja alat, pa proces bušenja ide nešto sporije od očekivanog. Slično je i sa našim mogućnostima da zaštitimo Jadran u slučaju ekološke katastrofe. Ograničene su. Postojeći sistem nije dovoljno učinkovit i potrebne su dodatne i djelotvornije mjere radi njegovog unapređenja.

To se ističe u reviziji uspjeha Upravljanje intervencijama u slučaju iznenadnog zagađenja u Jadranskom moru, koju je Državna revizorska institucija (DRI) objavila prije nekolika dana. Taj dokument sačinjen je u saradnji sa vrhovnim revizorskim institucijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije i Slovenije.

Crna Gora, ni nakon devet godina od izrade Nacionalnog akcionog plana za hitno reagovanje u slučaju zagađivanja mora sa plovnih objekata, nije uspostavila adekvatan sistem za reagovanje na iznenadno zagađenje većeg obima u dijelu zadovoljavajućih materijalno-tehničkih i kadrovskih resursa, izrade mapa osljetljivih područja, konstantne procjene rizika i drugih sličnih, značajnih pitanja.

Nije usvojen ni revidirani Nacionalni plan za hitno reagovanje u slučaju zagađivanja mora sa plovnih objekata iz 2011. Nije uspostavljena ni odgovarajuća koordinacija između svih učesnika koji imaju ulogu u Nacionalnom planu.

Nijedan regionalni sporazum za zajedničku reakciju nije potpisan. Nije došlo do ratifikovanja neophodnih konvencija, a nijesu ispunjene ni sve obaveze iz onih već ratifikovanih.

Trenutno aktivna bušotina, na 28 kilometara od obale, na krajnjem jugu Crne Gore, u moru između Bara i Ulcinja najdublja je u Jadranu. Time i najbliža istini.

Čini se da nikoga od nadležnih ne brine izvještaj DRI. Prošao je u tišini.

Monitor je zatražio komentar predstavnika resornog ministarstva, Ministarstva kapitalnih investicija (MKI). „Eni – Novatek je, u skladu sa obavezama iz Ugovora, izvršio 3D seizmička istraživanja krajem 2018. godine, a tokom 2019. godine izvršena je i obrada prikupljenih podataka, kao i geološke i geofizičke studije, a potom i Elaborat o zaštiti životne sredine, pod uslovima koje je odredila Agencija za zaštitu životne sredine. Mi smo apsolutno svjesni da Crna Gora nema mogućnost da se sama nosi sa potencijalnim ekološkim incidentima, pa baš zbog toga ta kompanija garantuje cjelokupnom svojom imovinom, koja je pozamašna, da će, u slučaju katastrofe, sanirati sve posljedice”, rečeno nam je.

Nijesu svi sigurni u to. Zenepa Lika, osnivačica društva Dr Martin Schneider-Jacoby i aktivistkinja za zaštitu životne sredine, upozorava na to da nam je preventiva uvijek slaba tačka. „Naravno da ih DRI izvještaj ne interesuje. I ovi, kao i prethodni, oglase se samo kada njima ide u prilog. DRI je jasno ukazao, i čak potvrdio, sve na šta je NVO sektor, od kada se saznalo za istraživanje nafte, upozoravao. Osim što smatramo da je crpljenje nafte suludo u jednoj zemlji koja je cijelu strategiju decenijama razvijala na turizmu i promociji divlje prirodne ljepote, prosto nemamo ni kadar niti iskustvo za ovakve posolove. Uvijek nam je preventiva slaba tačka. To je u skoro svakoj oblasti isto”, kaže ona za Monitor.

Prema njenim riječima, i novo rukovodstvo ignorantski je, i u potpunosti, „manipulisalo emocijama ionako nesigurnih građana zbog loše ekonomske situacije”. Zbog toga je NVO sektor i utihnuo – odlučili su da ne vode kampanju tokom turističke sezone, jer su znali da su građani željno isčekivali turiste, da bi radili i zaradili. „Cijeli su poduhvat proglasili „ekonomskim preporodom”. Da i ne govorimo o tome da su spekulativno izbacivali brojke i ignorisali gotovo 90 odsto građana sa primorja koji ne žele istraživanja nafte. Znači, nastavili su lobisti istim manirima kao i prethodnici”.

Zbog mogućih rizika koje nose potencijalne iznenadne pomorske nesreće, DRI je Vladi Crne Gore preporučila da radi  jačanja saradnje u zaštiti Jadranskog mora uspostavi stalan odbor ili platformu za stručnu saradnju za razmjenu informacija i iskustva. Savjetovano je širenje i prenos dobrih praksi, kao i za razvoj zajedničkih ekoloških projekata usmjerenih na prevenciju, sprečavanje i upravljanje odgovorima u slučaju zagađenja mora. Sve su te preporuke dostavljene predsjedniku Vlade Crne Gore, Ministarstvu kapitalnih investicija, Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvu vanjskih poslova i Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore. I tu će, kao po starom dobro običaju, čekati. Vlast ima druge prioritete.

Kako su Monitoru objasnili dobro upućeni izvori, da bi se ispoštovale sve preporuke Državne revizorske institucije, potrebni su milioni eura. Koji bi, sve i da ih imamo viška, umjesto za preventivu novih, bili predodređeni za rješavanje postojećih nagomilanih problema u državi.

„Nije spojivo dičiti se ustavno određenom ekološkom državom i istovremeno crpiti fosilne resurse. Dok se čitav svijet okreće novim izvorima energije, mi tvrdoglavo idemo putem koji drugi, i bolje opremljeni, ciljano ostavljaju u prošlost”, napominje Lika.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ukazala je na mnogo nepravilnosti u vezi sa ugovorom o istraživanju nafte. Iz MANS-a tvrde da ugovor nije sklopljen sa italijansko-ruskim konzorcijumom (Eni-Novatek), već da su se na tender javile ćerke firme iz Holandije i Švajcarske. Ugovor su potpisale unuke kompanije iz Holandije, osnovane nakon tendera. „Tako su se oni zaštitili od odgovornosti. Naše interese je štitila bivša vlast. Sjećate li se kako nas je zaštitila u prodaji KAP-a po sličnoj šemi i koliko smo to platili? Pozivamo Skupštinu da zaštiti javni interes i zaustavi bušenje dok se ne preispita ugovor”, upozorili su iz MANS-a.

Vlast je gluva na upozorenja.

Andrea JELIĆ

Komentari

FOKUS

PREMIJER U BEOGRADU: Ugovor za ponijeti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Temeljni ugovor sa SPC-om, iako su nove vlasti obećale suštinske reforme i odblokiranje evropskog puta, opet je razlog da crnogorsko društvo ostane na identitetskim pričama.  Ali i da opet porazmisli o svojim političkim klasama. Koje se smjenjuju, ali ne mijenjaju

 

Premijer Dritan Abazović, sa crnogorskom delegacijom, stigao je ove sedmice u Beograd. Ispred Palate Srbije priređen mu je doček, uz državne i vojne počasti. Oko svega potrudila se premijerka Srbije Ana Brnabić. Uslijedili su sastanci sa srpskim državnim funkcionerima –  Aleksandrom Vučićem, Ivicom Dačićem, Sinišom Malim… I svečarski govori. Poslije kojih se stiče utisak  da je „normalizacija odnosa Crne Gore i Srbije“, čakala samo Abazovića da sleti u Beograd.

Sve u svemu, nimalo nalik na prošlogodišnju posjetu tadašnjeg  crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića Beogradu, kog su skoro pa zaboravili na aerodromu. Sreća, došao je po njega ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, odjeven kao da ide na utakmicu. Ovoga puta bilo je mnogo svečanije i toplije i od rijetkih posjeta Mila Đukanovića Vučiću, iako su oba predsjednika označeni kao decenijski tihi strateški partneri. I sam Đukanović saopštio je svojevremeno da često telefonski prijateljski razgovaraju „kao dva odgovorna državnika“.

Šta je razlog drugačijeg tretmana srpskih vlasti prema novom crnogorskom premijeru, nije baš najasnije. Abazović dolazi iz partije kakve obično ne pogoduju profilu Aleksandra Vučića, a ni tamošnje političke klase na vlasti – građanska, proevropska, jasno i NATO opredijeljena. Abazović je bio jasan i oko  Kosova, svojevremeno kazavši da je to „gotova stvar i da neće biti povlačenja“.  Poznato je da su Vučićevi miljenici među crnogorskim partijama kadrovi Demokratskog fronta, koji su deklarativno sušta  suprotnost.  Pa ipak, novi crnogorski premijer kod srpskog predsjednika ima „zeleno svjetlo“. Jedan od vidljivih razloga mogla bi biti i kooperativnost Abazovića kada je u pitanju regionalna inicijativa Otvoreni Balkan, do koje Vučić prilično drži.  Do sada iz Crne Gore pozitivni signali za tu incijativu nijesu stizali. No, moguće je da je po srijedi i Abazovićeva spremnost da što prije potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom  (SPC) , kako je nedavno saopštio na sjednici Vlade.  „Tendencija da mi oko ovoga odvučete još dva ili tri mjeseca se neće desiti”, poručio je Abazović na Vladi onima koji su smatrali da se stvari odvijaju prebrzo i nedovoljno transparentno. Tik pred posjetu Beogradu, Vlada je obznanila i Radnu verziju Temeljnog ugovora, kako je saopšteno iz kabineta premijera – ,,usaglašenu između Vlade i SPC-a”.  Da imaju –  za ponijeti.

Status tog dokumenta, kada je u pitanju zakonska regulativa nije, međutim, još blizu usvajanja. „Komisija koja je usaglasila Radnu verziju je bila konsultativnog karaktera. Ministarstvo pravde je jedino nadležno za dogovore i pregovore po zakonu i mora predložiti rješenje  na Vladi.  Komisija  ništa ne može da odluči. Sve na kraju mora ići na Vladu, ako uopšte dođe na dnevni red“, objašnjava za Monitor dobro obaviješteni izvor iz Vlade.

U  SPC-u su zadovoljni. Abazović je u Beogradu posjetio i sprskog patrijarha Porfirija. Nakon sastanka, patrijarh je saopštio je da je postignuta načelna saglasnost o Temeljnom ugovoru između SPC-a i Vlade Crne Gore. Premijer tvrdi da je u Beogradu izboksovao ono što nije uspjelo njegovom prethodniku – da se ugovor potpiše u Crnoj Gori.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

EPCG – NOVA ŽRTVA POLITIČKIH IGARA: Visoki napon u odboru direktora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sporenja unutar vladajuće većine, a gledajući po dubini u nju bi se mogao uračunati i DF, dovele su do blokade borda direktora EPCG, ugrozile normalno poslovanje CEDIS-a i umanjile mogućnost da Elektroprivreda nađe strateškog partnera za prodaju 10 odsto njenih akcija koje će, u suprotnom, baciti u šporet. Uskoro, u pitanje može biti dovedeno i uredno snabdijevanje strujom

 

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je, na XX redovnoj Skupštini akcionara, dobila novi bord direktora, ali je zadržala stare nevolje. Uz poneki novi. Nova parlamentarna većina, oličena kroz Vladu Dritana Abazovića demonstrirala je kontinuitet sa prethodnim vladama Zdravka Krivokapića, Duška Markovića… U najkraćem: političke pozcije, uhljebljenja i preraspodjela moći važniji su od prosperiteta najveće, najznačajnije i najbogatije crnogorske kompanije u državnom vlasništvu.

Glasovima predstavnika Vlade koja, u ime države, kontroliše oko 88 akcija EPCG (98 odsto akcija sa pravom upravljanja) Skupština akcionara Elektroprivrede usvojila je ponuđene izvještaje o poslovanju kompanije u 2021. godini, a onda donijela odluku o razrješenju svih članova Odbora direktora, osim predsjednika borda Milutina Đukanovića. Bez obrazloženja za razriješene i bez elementarnih podataka o predloženim/novoizabranim članovima borda. Osim njihovog imena i prezimena: Vladan Joković, Tahir Đonbaljaj, Adis Balota, Martin Ćalasan, Nenad Marković i Emir Strujić.

Ako su u Vladi bili saglasni sa ponuđenim izvještajima i ocjenama o radu EPCG (,,Najbolji rezultat u istoriji kompanije”, tvrdi izvršni direktor Nikola Rovčanin) zašto su mijenjali menadžment? Prema najavama, nakon promjena većine članova borda uslijediće i izbor novog izvršnog direktora. Do smjene Rovčanina doći će za koji mjesec, kažu izvori Monitora, čim se za to steknu uslovi, odnosno, profunkcioniše novi Odbor direktora.

Možda u Vladi, ipak, nijesu zadovoljni radom EPCG i iskazanim poslovnim rezultatima. Tome bi u prilog moglo ići insistiranje Vladinog predstavnika na Skupštini da se promijeni predložena odluka menadžmenta i izabere novi revizor. To bi dalo smisao insistiranju na novom bordu direktora i, sljedstveno, novom izvršnom direktoru. Nova nepoznanica: zašto je u tom slučaju funkciju zadržao Milutin Đukanović, formalno najodgovorniji čovjek za poslovne rezultate EPCG?.

Postoji samo jedno objašnjenje – politička trgovina vladajuće većine sa DF-om, i naum da se sa rukovodećih mjesta u državnim kompanijama udalje predstavnici Demokratske Crne Gore. Jadnima nagrada a drugima kazna za iskazanu i očekivanu (ne)kooperativnost. Ili je to, ipak, stvar ličnih odnosa i procejna premijera Abazovića koji je, vidjeli smo u direktnom prenosu jednog osrednje režiranog igrokaza, na sjednici Vlade insisitirao da Đukanović zadrži mjesto u bordu EPCG.

Sa njegovom odlukom nijesu se složile tzv. suverenističke stranke. Uslijedio je njihov kontraudar. Istog dana kada je izabran novi bord, na njegovoj prvoj sjednici, ostavku je podnio Adis Balota (SDP). Pošto ostavka jednog člana znači pad cijelog borda, svjedočićemo novoj, sada vanrednoj, skupštini akcionara i izboru novog borda. Pa, vjerovatno, sve ispočetka. Kao potvrda očiglednog: sada u Vladi imamo rivalitete slične onima na relaciji Vlada – Skupština koji su obilježili mandat prethodne Vlade.

Politički oponenti su i u Balotinoj ostavci pronašli povod za različito tumačenje pravnih normi i dodatno podizanje tenzija. Koliko to može štetiti Elektroprivredi nije bitno, preča je odbrana državnih i nacionalnih interesa. Uglavnom, u saopštenju iz EPCG tvrde da je Milutin Đukanović izabran i za predsjednika novog borda direktora Elektroprivrede. Balota, i partije koje stoje iza njegove odluke o ostavci, kažu da to nije tačno.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER NEĆE RADITI NI OVOGA LJETA: Biseri pod ključem

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje

 

Najluksuzniji crnogorski turistički brend, grad-hotel Sveti Stefan sa hotelom Miločer, neće otvoriti svoja vrata za turiste ni ovoga ljeta. To je odluka zakupca, kompanije Adriatic properties, koja zapravo nije javno izrečena, ali su hoteli na kraju juna i dalje zatvoreni, bez znakova bilo kakvih radova koji bi se odnosili na pripremu objekata za prijem gostiju.

Ekskluzivno ljetovalište u Paštrovićima, pored dva hotela sadrži nekoliko zasebnih vila u miločerskom parku, restorane i kafeterije, veliki spa centar i tri najljepše prirodne pješčane plaže na Crnogorskom primorju. Svi navedeni objekti su zatvoreni, parkovi i travnjaci su već duže vrijeme neodržavani, plaže napuštene i neuređene, bez mobilijara i pratećih usluga, zbog čega poznati turistički kompleks na junskoj vrelini djeluje zaista tužno.

Sudbina zakupljenog ekskluzivnog ljetovališta, pitanja u vezi sa nastupajućom sezonom i planovima zakupca koji blokadom Svetog Stefana nanosi veliku štetu crnogorskom turizmu, pokrivena su velom tajne. Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje.

U Budvanskoj kompaniji Adriatic properties na početku prošlogodišnje turističke sezone odlučili su  da zatvore hotele kao reakciju na proteste mještana koji su se protivili izgradnji stanova za tržište u Miločeru, na lokaciji starog Hotela Kraljičina plaža, i tražili da im se omogući prolaz javnim stazama kroz naselje koje je zakupac blokirao. Mještani su porušili kapije koje su sprečavale prolaz stazom iza male Kraljičine plaže, što je bio okidač za zakupca da zatvori hotele pod izgovorm da su njegovi gosti izgubili zagarantovanu privatnost.

Najagilniji među učesnicima protesta bili su čelnici lokalnog odbora URA-e, partije čiji funkcioneri u Vladi nemaju odgovor kako riješiti nastalu situaciju koja traje drugu godinu zaredom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo