Povežite se sa nama

DRUŠTVO

NACRT ZAKONA O PRIJEKLU IMOVINE, KONAČNO: Udar na mafiju ili još jedno golicanje ušiju

Objavljeno prije

na

Glavni novitet ovog zakona je da će teret dokazivanja biti na osumnjičenom a ne, kao što je do sada bio slučaj, na državi. Izabran je takozvani in rem model, čiji rodonačelnik je Republika Irska, gdje se pravni postupak vodi protiv imovine umjesto dosadašnjeg in personam – protiv određene osobe. Po novom zakonu, ako bude usvojen, neko može biti i oslobođen u krivičnom postupku, ali ako postoji sumnja da je imovina stečena nezakonito, ona ostaje pod istragom

 

U sijedu je Vlada konačno iznijela detalje dugo najavljivanog nacrta Zakona o porijeklu imovine kojim se predviđa oduzimanje i konfiskacija svega što je nezakonito stečeno. Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je nekoliko puta isticao da mu je pomenuti zakon prioritet u odnosu na sve druge debate oko popisa stanovništva, crkve, rekonstrukcije Vlade… Cilj je, kako potpredsjednik kaže, da se ovim, žargonski nazvanim – zakonom protiv mafije „stane na kraj nelegalnom bogaćenju – kriminalaca, funkcionera, mafijaša“.

Glavni novitet ovog zakona je da će teret dokazivanja biti na osumnjičenom a ne, kao što je do sada bio slučaj, na državi. Izabran je takozvani in rem model, čiji rodonačelnik je Republika Irska, gdje se pravni postupak vodi protiv imovine umjesto dosadašnjeg in personam – protiv određenog lica. Po sadašnjem Zakonu o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djeltanošću, morala je postojati krivična osuda iako je finansijska istraga bila moguća i tokom trajanja krivičnog postupka. Međutim, po novom zakonu, ako bude usvojen, neko može biti i oslobođen u krivičnom postupku, ali ako postoji sumnja da je imovina stečena nezakonito, ona  ostaje pod istragom.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić je objasnio na Vladinom press-u, gdje je prezentiran nacrt Zakona, da će tužilac na osnovu otvorenog izviđaja (nakon što se utvrdi osnov sumnje) formirati finansijske timove za ispitivanje imovine. Ako se prikupi dovoljno dokaza, onda se sačinjava izvještaj i pokreće građanski postupak kako bi se oduzela nezakonito stečena imovina.

„Teret dokazivanja je na onom ko je nezakonito stekao imovinu. Ako ne dokaže, ona ide Upravi za imovinu. Kad se pokrene finansijska istraga, imovina će biti zamrznuta. Presuda u građanskom postupku neće zavisiti od presude u krivičnom postupku“. U zakonodavstvu EU ovakav princip se uspješno primjenjuje već duže vrijeme.

Da je ovakav zakon i njegova dosljedna primjena sušta potreba, jasno je i domaćoj i međunarodnoj javnosti. Dosadašnje finansijske istrage koje je vodilo zarobljeno Specijalno državno tužilaštvo (SDT) su dale minorne rezultate uprkos statistici i dijagramima kojima navedeno tužilaštvo uobičajeno pribjegava kada treba prezentirati postojanje rezultata. Evropska komisija (EK) je u prošlonedjeljnom Izvještaju o napretku za 2021. godinu istakla „skromne rezultate“ postignute u oduzimanju imovine u slučajevima visoke korupcije. Ove godine privremeno je zamrznuta imovina u svega dva slučaja. U čitavoj 2020. godini u slučajevima visoke korupcije pravosnažno je oduzet jedino stan Milošu Maroviću, sinu odbjeglog Svetozara Marovića, bivšeg državnog i funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS). Vrijednost stana od 193 m2 u Budvi, koji je prešao u vlasništvo države, dodatno umanjuje postojeća hipoteka od 236.000 eura koje je prije sedam godina uzeo Miloš Marović na ime navodne pozajmice od jednog građanina Budve. EK u svom izvještaju navodi i nevjerovatne „rezultate“ Agencije za sprečavanje korupcije (ASK). Naime, „u četiri slučaja ASK je zatražila oduzimanje materijalne dobiti pred nadležnim sudovima koji su rezultirali jednom konfiskacijom u vrijednosti of 2.892 eura u 2020. godini i dvije konfiskacije u vrijednosti of 8.654 eura u prvoj polovini 2021. godine“.

Vlada je nacrtom predvidjela da se zakonom daju ovlašćenja za utvrđivanje poreske obaveze na neprijavljeni prihod. Takođe i imovina fizičkih lica koja se nalazi van zemlje moći će se procjenjivati na „pretpostavljeni dohodak kojim je stečena“. Taj neprijavljeni dohodak biće oporezovan po stopi od 80 odsto. Takođe, istraga se, kako iz Vlade navode u predloženoj ali ne i konačnoj verziji, može pokrenuti za vrijednosti imovine koje prelaze 50.000 eura.

Boris Marić je istakao da će se novim zakonom omogućiti pristup i bankovnim računima u zemlji i inostranstvu kako bi se istrage učinile što efikasnijim. Vlada je uz to osigurala ekspertsku pomoć Savjeta Evrope, Velike Britanije, Njemačke i Italije. Dosadašnje međunarodne istrage su uglavnom tapkale u mjestu godinama pod najraznovrsnijim izgovorima i do sada niti jedna od afera međunarodnog karaktera nije doživjela sudski epilog, uključujući i Aferu Telekom (slučaj podmićivanja državnih funkcionera kroz fiktivne konsultantske ugovore prilikom privatizacije Crnogorskog Telekoma). Ona je u Sjedinjenim Državama istražena i pravosnažno okončana, ali se u Crnoj Gori ne vidi ni početak kraja.

Nedavna posjeta Metjua Galicije, sina ubijene malteške novinarke Dafne Karuane Galicije, crnogorskoj Skupštini i razgovori sa potpredsjednicom Brankom Bošnjak i poslanicima vladajuće koalicije oko pokretanja parlamentarne istrage i saradnje sa EU i Maltom oko Afere Možura može eventualno dati podsticaj učinkovitijoj istrazi koja ima slične ciljeve sa predloženim zakonom. Pokojna Galicija je prije smrti istraživala energetske dilove između crnogorskih, malteških i azerbejdžanskih poslovnih krugova koji su doveli do multiplikacije troškova izgradnje vjetroelektrane između Ulcinja i Bara i čudnih transakcija između raznih offshore firmi iza kojih se kriju kompanije i računi osoba uključenih u radnje koje su sada pod istragom EUROPOL-a, upravo zbog ubistva pomenute novinarke.

Offshore kompanije i računi, koji su sami po sebi legitimni, su omiljeno pribježište onih koji žele sačuvati nezakonito stečenu imovinu. Finansijski istražitelji ističu da je međunarodna saradnja ključna kada je u pitanju sakrivena imovina. Dosadašnja curenja podataka kroz Panama papire, Rajske papiri, Offshore Leaks, Pandora itd. su samo potvrda neophodnosti međudržavne saradnje.

Ptpredsjednik Abazović je naglasio da „građani jedva čekaju da zakon stupi na snagu“ i da će se „targetirati dio imovine iz nekih poznatih slučajeva, koji nisu dobili epilog“. U pitanju je milionska imovina po riječima Abazovića i „treba da se pomogne budžet, ali i građani, školstvo, zdravstvo…“.

Nedavno je i Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić rekao da računa na novi zakon da će pomoći punjenju budžetskih sredstava kada je prezentirao svoju poresku reformu i ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje. Koliko su takva očekivanja realna u bliskoj budućnosti, veoma je upitno. Naime, Zakon je prezentiran samo u formi nacrta koji tek treba da prođe javnu raspravu i onda, ako mu se posreći, da uđe u skupštinsku proceduru u nadi da će nekada stići na red. U proceduri i na čekanju je već oko stotinu različitih akata koji se svakim danom nagomilavaju zbog blokade Skupštine od dijela vladajuće većine. Osim ako ne bude izglasan po ubrzanoj proceduri i uz pomoć dijela opozicionih stranaka koje ga načelno podržavaju, teško je zamisliti da će doći do njegove primjene u dogledno vrijeme. Čak i ako bude te sreće da se zakon usvoji, njegovu primjenu će dočekati nereformisano i zarobljeno tužilaštvo čije oslobađanje je veoma upitno u doglednom vremenskom roku. Pod pretpostavkom da se i to desi, proći će još mjeseci dok se ne smijene sadašnji i postave novi tužioci. Njih će na kraju dočekati zarobljeni sudovi čija reforma nije ni u nacrtima. Abazović i njegovi saradnici ističu da su svjesni prepreka koje ih čekaju a veći dio javnosti se i dalje nada da neće sve ostati na najavama i jalovim prepirkama koje su već pojele godinu dana nove vlasti.

Jovo MARTINOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

PO MILOSTI SPC-a: Ordenje za zaslužne političare

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ordeni SPC-a na grudima političara svjedoče o prevrtljivosti politike i promjenama težnji i interesa. I o kontinuitetu bliskosti SPC-a sa politikom

 

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije uručio je, protekle sedmice, na Miholjskoj prevlaci kod Tivta Orden prvog stepena Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca direktoru i predsednik odbora direktora Elektroprivrede – Nikoli Rovčaninu i Milutinu Đukanoviću, kao i predsjedniku i članici borda Rudnika uglja Dušanu Janjuševiću i Slavici Batinić.

Ordeni su dodijeljeni „za djelatnu ljubav prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a posebno za nesebičnu pomoć Manastiru Svetog Arhangela Mihaila na Miholjskoj prevlaci”. Rovčanin i Janjušević su funkcioneri Demokrata, a Đukanović Demokratskog fronta.

Opozicija je reagovala i optužila funkcionere vladajućih partija da su dobili ordenje za uništavanje državne energetske kompanije. Mimo politike, primjetno je da je EPCG od preuzimanja kompanije od strane nove vlasti ukinula neka sponzorstva za sportske saveze, muzičke i kulturne manifestacije. S druge strane, crkvi se sve češće izlazi u susret sa donacijama. Tokom ove godine EPCG je donirala novac za izgradnju skulpture Svetog Save u Goliji (5.000 eura), obnovu hrama u selu Muževice (3.000 eur), renoviranje i adaptaciju prostorija Parohijskog doma u Toploj (5.000 eura), održavanje i tekuće potrebe za Hram Sv. Dimitrija u Kolašinu (3.000 eura), kupovinu zemljišta zbog ,,nastavka aktivnosti“ za izgradnju Sabornog hrama na Žabljaku (10.000 eura).

I tokom prošle godine, EPCG je pomagao brojnim crkvama i manastirima po Crnoj Gori. Kako piše Pobjeda nova donatorska strategija izlazi u susret i  organizacijama bliskim crkvi: Institutu za srpsku kulturu, Klubu dobrovoljnih davalaca krvi Sveti Sava Nikšić, Matici srpskoj, NVO Miholjski zbor Pljevlja, Časopis za književnost, istoriju i kulturu Glas Holmij iz Kolašina, Udruženju srpskih epskih pjesnika Crne Gore Radovan Bećirović Trebješki, Bratstvu pravoslavne omladine Sveti Pantelejmon Tivat…

Pomoć SPC-u i od strane bivše vlasti nije bila neuobičajena, kada je to trebalo. To pokazuje i slučaj funkcionera DPS-a Predraga Boškovića. Obavljajući jednu od brojnih funkcija, Bošković je dok je bio predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja pomogao izgradnju pravoslavnog hrama u Pljevljima. I za to je od SPC-a dobio Orden Svetog Save.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

NASTAVLJAJU SE IGRE OKO ULCINJSKE SOLANE: Dosoljavanje soli

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kada se činilo da su otklonjene prepreke i da kreće revitalizacija Solane, opet su, odlukama Vrhovnog, pa Upravnog suda, stvari vraćene unazad, kada je riječ o vlasništvu nad tim prostorom u zaleđu Velike plaže od oko 15 miliona kvadratnih metara. Na potezu je ponovo Vlada Crne Gore

 

Upravni sud Crne Gore usvojio je prošlog mjeseca tužbu Akcionarskog društva za proizvodnju morske soli Bajo Sekulić Ulcinj u stečaju i poništio mišljenje Vlade, odnosno Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte iz jula 2021. godine, u kome je konstatovano nesporno državno vlasništvo nad zemljištem naše jedine fabrike za proizvodnju slanih kristala. Na osnovu toga Uprava za katastar i državnu imovinu, Područna jedinica Ulcinj, upisala je pravo svojine na ime države Crne Gore.

Upravni sud, prethodno je u aprilu, odbio tužbu akcionara, cijeneći da mišljenje Savjeta nije upravni akt. Tako nije mislio i Vrhovni sud, pa je Upravni sud u ponovnom postupku, preinačio presudu.

Tako je napravljen korak unazad što se tiče statusa Solane, odnosno vlasništva nad tim prostorom u zaleđu Velike plaže od oko 15 miliona kvadratnih metara. Vladin savjet je tek nakon deset godina donio mišljenje, na osnovu stava eksperata, da u procesu privatizacije za Solanu nije plaćena tržišna cijena. Podsjetimo se da je Eurofond za kupovinu većinskog paketa akcija, od oko 72 odsto, platio 800.000 eura. I to akcijama stare devizne štednje!

Ubrzo nakon toga u ovu najstariju ulcinjsku kompaniju je uveden najprije programirani, a onda 2011. i klasični stečaj. Eurofond je u cijelom tom periodu imao pravo korišćenja nad zemljištem Solane. Na prvom javnom pozivu za prodaju tog preduzeća stečajna uprava je navela početnu cijenu od 257 miliona eura.

Država je kao vlasnik zemljišta Solane, zvanično u katastarskim knjigama upisana početkom jula ove godine. Predstavnici manjinskih akcionara su, nakon toga, najavili tužbe koje bi državu, prema njihovoj procjeni, mogle da koštaju i preko 200 miliona eura. Oni tvrde da je u pitanju imovina 20 hiljada akcionara i da je država potvrdila da je izdala akcije bez pokrića. „Faktički je Vlada izvršila eksproprijaciju Solane, jer nemaju papire da je imovina bila državna“, smatraju oni.

U Vladi Crne Gore su uvjereni da je državi vraćena vrijednost od 200 miliona eura. Prema riječima premijera Dritana Abazovića, Solana je samo jedan primjer korupcije sa pečatom države. ,,Bivši vlasnici namjeravali su da prodaju Solanu za 250 ili čak i 300 miliona eura, koju su kupili za 800 hiljada. Ovaj problem traje 20 godina jer su oni bili povezani sa državnim vrhom”, rekao je on. Abazović je naglasio  da  rješavanje imovinsko-pravnih odnosa znači da država može nesmetano da pregovara o vraćanju proizvodnje i života na tom području, kojim već više od šest godina upravljaju Nacionalni parkovi Crne Gore.

Prije odluke Upravnog suda bili su optimisti i u civilnom sektoru. ,,Glavni kamen spoticanja bila je vlasnička struktura. Mi smo zahvalni jer je to pitanje riješeno”, kazala je direktorica Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) Jovana Janjušević.

Ta renomirana organizacija je osigurala donaciju od pola miliona eura koja bi se investirala u oporavak Solane. ,,Novac bi trebao biti usmjeren na izradu geodetske podloge. To je  preduslov za dalju izradu dokumentacije potrebne za obnovu nasipa i pratećih ekoloških dozvola, nabavku dva bagera, nabavku i instaliranje nove pumpne stanice 31, koja predstavlja samo srce Ulcinjske solane bez koje nije moguća buduća proizvodnja kao ni povoljno upravljanje hidrološkim režimom“, saopštila je Janjuševićeva.

Ona je najavila i izradu hidrološke studije. Ta studija  bi dala precizne informacije kako upravljati vodama Solane u cilju obezbjeđivanja povoljnog ekološkog statusa za mnoge ugrožene vrste koje zavise od zdrave i vitalne Solane, kao i očuvanje Natura 2000 habitata.

,,Uz saglasnost stečajnog upravnika, u toku je adaptacija budućeg muzeja i informativnog centra Parka prirode Ulcinjska solana koji će imati jedinstvenu umjetničku postavku”, navode iz CZIP-a.

Zahvaljujući podršci Njemačkog federalnog ministarstva za životnu sredinu i zaštitu prirode, CZIP će kroz naredne dvije godine razvijati šemu monitoringa biodiverziteta za Solanu kako bi ona bila operativna za buduće upravljačko tijelo.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Opštine Ulcinj su najavili da će do kraja ove godine osnovati zajedničko privredno društvo koje će upravljati Parkom prirode Ulcinjska solana.

,,Brojni primjeri iz regiona, Evrope i svijeta govore da smo na pravom putu, i da je turistička valorizacija bivših fabrika soli, okrenuta prirodi i ornitologiji, jedini održivi model. Opština Ulcinj je formirala i Sekretarijat za ekologiju koji će se aktivno uključiti u rješavanje problematike Solane i za tu svrhu imati i poseban namjenski budžet”, kazao je predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari.

Sva ova predviđena dinamika, na kojoj posebno insistiraju evropske institucije, je sada dovedena u pitanje. Iz Upravnog suda su saopštili da će u ponovnom postupku, Vlada Crne Gore imati u vidu primjedbe ukazane njihovom presudom, s tim što će tužiocu omogućiti učešće u postupku, shodno Zakonu o opštem upravnom postupku. ,,Na taj će mu  način omogućiti da u raspravi, iznese činjenice i pruži potrebne dokaze za svoje tvrdnje, s obzirom na to da mu to u prethodnom postupku nije bilo omogućeno. Nakon otklanjanja svih ovih nepravilnosti, tuženi će biti u mogućnosti da donese, novu i na zakonom zasnovanu odluku”, navodi se u obrazloženju presude.

Dok se čeka na novu odluku Vlade, u Ulcinju se nadaju da će se sistematskom i planskom devastacijom Solane konačno pozabaviti Državno tužilaštvo. Posebno zato što je u maju najavljeno razotkrivanje stečajne mafije koja je državu oštetila za desetine miliona eura. Među preduzećima u kojima najduže traje stečajni postupak, uz brojne nezakonitosti, je svakako i Ulcinjska solana.

Bivši radnici te kompanije ističu da do sada niko nije odgovarao za to. ,,I danas kada pitate te ljude iz Privrednog suda oni govore da su radili sve po zakonu. Zato ih mi radnici i zovemo – stečajna mafija“, rekao je Veselin Mitrović., nekadašnji rukovodilac finansija u Solani

                                                                                           Mustafa CANKA

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BRONZANA MEDALJA NA EVROPSKOM PRVENSTVU: Rukometašice pokazale kako se može

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok se Francuzi čude kako ih, pored brojnih prednosti koje imaju,  pobjeđuju crnogorske rukometašice, naše kažu da je to zbog toga što je igra u državnom dresu za njih više od sporta

 

Rukometašice Crne Gore u meču za treće mjesto na Evropskom prvenstvu pokazale su publici svu draž, neizvjesnost i katarzu igre. Željom i borbenošću savladale su dvostruke olimpijske prvakinje, reprezentativke Francuske.

Kao i prije deset godina kada su osvojile zlatnu medalju protiv Norveške (2012. Beograd), i ovaj put su do odličja došli u iscrpljujućim produžecima. ,,Sjećam se da sam se okrenula u pravcu klupe i pitala ko može da igra, sve su skočile i pokazale prstom na grudi”, priča o atmosferi i htjenju u produžecima selektorka Bojana Popović.

Bila je ovo prva pobjeda crnogorskih rukometašica nad Francuskom, još od Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Treba imati na umu da  Francuska ima 500 hiljada registrovanih rukometašica i rukometaša sa 3.300 klubova, 60 trenera koje plaća država, budžet od 21 milion eura dok je samo u njihovom savezu zaposleno 160 osoba…

O tom odnosu Francuske prema crnogorskoj, za njih, rukometnoj enigmi Bojana Popović je za Antenu M kazala: ,,Oni stalno pričaju o nama. Analiziraju na koji način, kako je to moguće da sa toliko registrovanih igrača i igračica, akademijama sa hiljadama djevojčica i dječaka, skautima koji po Africi traže i dovode talentovanu djecu… kako mi sa šezdesetak registrovanih seniorki uspijevamo da ih dovedemo u situaciju da se muče sa nama ili da ih pobijedimo, kao što smo sada. Ja vjerujem da će opet sada time da se bave, jer im ništa nije jasno. Baš ništa!”.

Za razliku od inostranih rukometnih stručnjaka, domaćima je sve bilo ,,jasno”. Iako, pored vaterpolista, jedine u ekipnim sportovima imaju kvalitet da se redovno takmiče na najvećim turnirima, rukometašice su u posljednjoj deceniji često bile na meti kritika. Nakon što su osvojile  srebro na Olimpijskim igarama u Londonu 2012, i zlato na EP u Beogradu, uslijedila je pauza sa medaljama. Na Svjetskom prvenstvu u Srbiji 2013. zaustavljene su u osmini finala, godinu kasnije postigle su uspjeh, ali bez medalje, osvojivši četvrto mjesto na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Hrvatskoj. Do medalje nijesu stigle ni na Svjetskom prvenstvu 2015. i 2019. Taj niz je prekinut bronzom iz Ljubljane, trećom medaljom osvojenom na velikim takmičenjima.

,,Nijesmo se bavili komentarima. Bili smo fanatici. I drugi vole ovaj sport, igraju ga na visokom nivou, ali mi dajemo mnogo više”, kazala je prva saradnica selektroke Maja Savić.

Pored uspjeha igračica, u rukometnom svijetu odjeknulo je i navijanje za reprezentaciju Crne Gore. Preko 10.000 ljudi gromoglasno ih je bodrilo  tokom tri meča grupne faze koji su odigrani u SC Morača u Podgorici.

Navijački karavan pratio je ,,lavice” u Skoplje, a dvije hiljade navijača pokazalo je euforičnu privrženost svojoj ekipi i u Ljubljani. U svim izjavama reprezentativke i stručni tim ne kriju da su u ovaj uspjeh ugrađeni i navijači. ,,Svaku riječ smo čuli. Ohrabreni smo bili, a ko ne bi bio nakon, Crna Goro, volim te“, istakla je Savić.

Publika je, nakon uspijeha u Ljubljani, rukometašice dočekala na Aerodromu u Podgorici. Selektroka Popović, nekada najbolja igračica svijeta, kojoj je ovo prva trenerska medalja, kazala je da se rukometni svijet pita kako prave ovakve rezultate: ,,Bez zajedništva i timskog duha možeš da budeš igrački genije, možeš da budeš ne znam kakav trener, ali neće biti rezultata. Mi smo bile tim u svim mečevima”.

Osvrnula se i na kritike, koje su u ovdašnjoj javnosti često jedina stvarnost: ,,Bilo je kritika, a valjalo bi ponekad uputiti i lijepu riječ, podržati i kada ne ide, jer su ovo naša djeca, koja vole ovo što rade, koja stvaraju neki svoj put i potrebna im je podrška. Hvala svima, i onima koji vjeruju i onima koji ne vjeruju, a mi ćemo se uvijek boriti do kraja i koliko možemo”, kazala je Popovićeva.

Svečani doček za rukometašice upriličen je i u utorak veče u SC MoračaBemax areni. Jovanka Radičević,  koja je proglašena za najbolje desno krilo evropskog šampionata, zahvalila se navijačima i svima koji su ih podržali. Ona je postigla preko 1.100 golova u nacionalnom dresu, a utakmica sa Francuskom bila je njena posljednja za reprezentaciju Crne Gore.

Milena Raičević koja je meč za bronzanu medalju propustila zbog povrede, po dolasku u Podgoricu, kaže: ,,Pobjeđivale smo na veliko srce, koliki god da imamo, srce je ono što prednjači, što nam daje snagu da osvajamo medalje”.

I dok je na sportskom terenu dokazana priča da talenat, pregnuće i srce donose uspjeh, mimo njega, bez kuraži i želje za uspjehom, sve i dalje ostaje u domenu pizme i podjela.

Lavice su osvajanjem medalje sportskim kritičarima zapušile usta, ali čak ni uspjeh ne može utišati one brojnije koje su povezane sa politikom. Ta podbadanja koja su pratila rukometašice i tokom ovog prvenstva, najčešće su banalna – od boje dresa, preko pjesme koje su slušale u autobusu… do stalnih zamjerki da su jedne od simbola ,,starog režima” te da previše napadno (njihovi kritičari kažu iritantno) iskazuju privrženost državi i njenim simbolima (preglasno pjevaju himnu, previše mašu zastavama…).

Da se te kritike i te kako reflektuju i na trenutnu vlast svjedoči nezadovoljstvo čelnika Rukometnog saveza, stručnog štaba i igračica zbog izostanka adekvatne podrške, prije svega finansijske, tokom organizacije i priprema za Evropsko prvenstvo. Već smo pominjali izjavu predsjednika Rukometnog saveza Crne Gore Petra Kapisode: ,,Ovo prvenstvo nijesu organizovale tri države, nego su ga organizovale − država Slovenija, država Sjeverna Makedonija i Rukometni savez Crne Gore”.

Slično je, po povratku iz Slovenije, govorila i jedna od najboljih rukometašica reprezentacije Milena Raičević: „Nijesmo imali nikakvu podršku od države, što je – ne znam koju bih riječ mogla da izaberem – jer je zaista to sramota“.

I selektorka Popović nije krila stav da je izostala pomoć države  Rukometnom savezu i ŽRK Budućnost. Naglasila je da su sportisti najbolji promoteri Crne Gore, a da podrška države rukometu izostaje: ,,Uvijek moramo da imamo sluha. Mislim da ga u posljednjih nekoliko godina nemamo i to je, po meni, tužno. Da li će biti bolje poslije svih ovih rezultata, vidjećemo. U rukometu je u posljednje dvije godine bila baš, baš loša situacija. To najbolje znamo mi iz Budućnosti. Prosto, za nas nijesu imali sluha, a ta djeca su morala kroz Budućnost da se stvaraju. Svi odlično znamo – da nema Budućnosti ne bi bilo reprezentacije”.

Skandalozno je da država ne pomaže selekcije koje osvajaju medalje i promovišu Crnu Goru, a čija je baza u vaterpolu u par primorskih klubova i za  ženski rukomet u Budućnosti. Posebno što su uvijek po srijedi politički a ne sportski razlozi.

Dugogodišnja saigračica i sadašnja pomoćnica selektorke Maja Savić objasnila je: ,,Dolazili su mi tokom prvenstva i nakon posljednje utakmice, sa pitanjima kako to da ‘mala’ zemlja, sa ovolikim brojem igračica, radi što radi. Nešto sam sakrila, a nešto nijesam, a razloga nema da ne kažem. Kada slušamo himnu, na ivici smo suza. Može patriotizam nekome da smeta, ali šta da se radi. Voliš, pa voliš svoju državu, sigurna sam da velika većina na sličan način razmišlja”.

S kakvim god emocijama većina i manjina bili, rukometašice su primjer i dokaz da se uz veliki rad, želju i istrajnost može postići naizgled nemoguće.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo