Povežite se sa nama

Izdvojeno

CRNA GORA I POČASNO DRŽAVLJANSTVO: Utočište za bogate, i kad su bjegunci od zakona  

Objavljeno prije

na

,,Bez potrebe za preseljenjem ili znanjem jezika, bez intervjua za državljanstvo i bez potrebe da se odreknu postojećeg državljanstva”, reklamira se ekonomsko državljanstvo Crne Gore. Dovoljno je samo da imate para, a kršenje zakona u sopstvenoj zemlji do skoro nije bio problem. Nakon upozoranje iz EU, nova Vlada je najavila da se nakon 15 godina ova priča završava

 

Ruski oligarh Telman Ismailov, uhapšen 1. oktobra u Podgorici po potjernici koju je za njim raspisala Rusija. Ovaj Azerbejdžanac optužen je za krađu desetina milijardi rubalja, posjedovanje oružja i eksploziva, otmicu i prebijanje, te organizovanje dva ubistva. On tvrdi da nema nikakve veze sa ubistvom dvojice privrednika u Moskvi i da je ruska potjernica raspisana za njim proizvod političkog i ekonomskog progona vlasti Ruske Federacije. Ismailov je krajem protekle sedmice pušten iz istražnog zatvora nakon što je dobio azil.

Istog dana kada i Ismailov u Tivtu je uhapšen ruski milijarder i nekadašnji Putinov saradnik Igor Čujan, koga ruske vlasti terete za mito. Hapšenje ova dva ruska državljanina koji su nakon što su za njima raspisane potjernice u matičnoj zemlji utočište našli u Crnoj Gori, ponovo je u međunarodnim medijima otvorilo priču o maloj državi na Mediteranu sigurnoj luci za međunarodne kriminalce. Oba tajkuna su uprkos Interpolovim potjernicama za kratko vrijeme skrivanja u Crnoj Gori uspjeli  da ulože svoj novac i zarade, otvarajući restorane, kockarnice, butike… Bivša vlast u ovome nije nalazila ništa sporno, a posebno ako su bogati bjegunci od zakona imali veze sa šefom partije i države Milom Đukanovićem.

Utočište u Crnoj Gori našao je i bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra, nakon što je 2006. zbačen s mjesta premijera i bjekstvom izbjegao odlazak u zatvor. On je  posljednjeg dana 2008. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, na predlog Đukanovića, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije. U avgustu je Šinavatrina kompanija Global TS Montenegro zatražila od Opštine Budva legalizaciju  divlje izgrađene prizemne zgrade na ostrvu Sveti Nikola.

Kontraverzni Mohamed Dahlan je državljanin Crne Gore od kraja 2010. Za bivšeg palestinskog ministra bezbjednosti, koji se sumnjiči za stomilionske prevare i kršenje ljudskih prava, Đukanović u predlogu za VIP državljanstvo MUP-u kaže da je ,,najvažniji promoter naših interesa na Bliskom istoku”.

Crnogorski državljanin od 2013. je i Malezijac Vejn Seng Pu, koji je u ljeto 2014. godine  uhapšen u Las Vegasu zbog organizovanja ilegalnog klađenja, kojim je nelegalno stekao oko 300 miliona dolara.

Uz obrazloženje da se radi o ekonomskom osnovu crnogorsko državljanstvo su stekli nasljednik bankarske dinastije Nataniel Rotšild, koji ima udjela u Porto MontenegruPetros Statis, vlasnik nekoliko firmi u Crnoj Gori koje imaju svoje razvijene poslove u oblasti turizma, medija, kao i vlasnik Oraskoma koji gradi turistički kompleks na Luštici i ostrvu Mamuli Samih Saviris.

Iako preciznih podataka nema smatra se da je od obnove nezavisnosti vlast izdala preko 450 počasnih državljanstava. Samo u izbornoj 2020. godini dodijeljen je 131 ,,zlatni pasoš” prema podacima Centar za građanske slobode (CEGAS).

Nakon brojnih domaćih negodovanja zbog netransparentnosti i dodjele počasnog državljanstva licima sa potjernica, a više zbog otvorenih kritika iz Brisela, bivša Vlada je 2019. utvrdila kriterijume za dodjelu ekonomskog državljanstva. Uslovi za dobijanje crnogorskog pasoša su ulaganje najmanje 450.000 eura u jedan od razvojnih projekata u Podgorici i primorju, ili 250.000 eura u sjevernom ili središnjem regionu. Uslov je i donacija glavnog aplikanta od 100.000 eura manje razvijenim opštinama.

Plan je bio da investitori, u zamjenu za crnogorsko državljanstvo, ulažu u razvojne projekte u turizmu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji. Međutim, za poljoprivredne projekte je interesovanje slabo, a za prerađivačku industriju nije ni raspisan javni poziv. Projekti se uglavnom odnose na izgradnju hotela po kondo ili mješovitom modelu, što podrazumijeva da sadrže stanove za prodaju.

Projekat je doživio fijasko. Iako je bilo planirano da će do kraja ove godine 2.000 stranaca dobiti ekonomsko državljanstvo, do sada ga je na osnovu gore navedenih kriterijuma steklo svega 290,91 investitor i 199 članova njihovih porodica.

Iz Evropske komisije su godinama pozivali Vladu da preispita ovaj program. Upozoravali su da takva šema sticanja državljanstva ulaganjem ima rizike kao što su pranje novca, utaja poreza, korupcija…

Nova Vlada je nastavila sa dodjelom ekonomskog državljanstva tokom ove godine, ali uz obećanje da će on biti završen na kraju godine.

,,Imajući u vidu nedostupnost podataka, a što budi sumnju, kao i ranija upozorenja EU, dobro je što se program okončava. Takvo sprovođenje nosi opasnost da trajno naruši ugled države, jer primanjem u državljanstvo bez adekvatne procjene, odnosno zbog finansijskih ulaganja, dovodi i problematične pojedince, koji su procesuirani ili optuženi u svojim državama, a to nije nešto što EU želi da vidi u državi koja teži njenom članstvu.  Ipak, ostaje da vidimo kako će se dalje odvijati stvari u praksi i da li će se u potpunosti odustati od ovog programa ili će doći do promjene oblika realizacije, a što bi moglo dovesti do potrebnog balansa u nekim aspektima vladavine prava i ekonomske dimenzije’’, kaže za Monitor Vasilije Radulović, saradnik na programima Centra za građansko obrazovanje.

U nedavnom saopštenju Porto Montenegra obavještavaju se bogati da uskoro ističe mogućnost dobijanja državljanstva putem ulaganja: ,,Program takođe odobrava crnogorski pasoš koji omogućava slobodu kretanja glavnom podnosiocu zahtjeva i njegovoj porodici u 124 zemlje, uključujući Šengenski prostor, Rusiju i Tursku”, dodaje se i da ,,investitori mogu da steknu uporište u jednom od najveličanstvenijih djelova Evrope, bez potrebe za preseljenjem ili znanjem jezika, bez intervjua za državljanstvo i bez potrebe da se odreknu postojećeg državljanstva, čime je sve lakše”. Samo da imaju pare.

 

Dvojno državljanstvo

Još od početka ove godine traje afera po kojoj ministar finansija Milojko Spajić, kao i smijenjeni ministar pravde Vladimir Leposavić imaju dvojno državljanstvo. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova odavno su obećali da će sve provjeriti i ukoliko ,,dođu do dokaza da pojedini ministri u Vladi imaju dvojno državljanstvo'“, pokrenuće postupak za gubitak crnogorskog po sili zakona.

U međuvremenu mediji su objavili da dvojno državljanstvo imaju i brojni funkcioneri partija vlasti. Iz Demokratskog fronta Simonida Kordić, Milun Zogović, Milo Božović, Rade Ranitović i Vladimir Dobričanin iz Ujedinjene CG.  Iz Demokrata predsjednik Opštinskog odbora te partije u Budvi Mijomir Pejović, koji kako piše Pobjeda nije upisan u birački spisak Srbije. A pravo glasa u Hrvatskoj nema ni njegova sugrađanka iz URA-e Božena Jelušić, koja pored crnogorskog ima i državljanstvo susjedne države. Još 2017. tužioci u više crnogorskih gradova ispitivali su navode Demokrata da sedam visokih funkcionera Demokratske partije socijalista ima strano državljanstvo.

,,Prema Zakonu o državljanstvu, dvojno državljanstvo se može ustanoviti međunarodnim ugovorima i sporazumima koje je potpisala Crna Gora, a na osnovu principa uzajamnosti. Dakle, sa pravnog aspekta dvojno državljanstvo javnih funkcionera nije upitno, dok je sa etičkog aspekta najblaže rečeno vrlo diskutabilno. Opravdano je zapitati se – da li građani  mogu vjerovati funkcionerima koji svakodnevno donose važne odluke koje se tiču budućnosti države, a da pri tom ti funkcioneri u cjelosti nisu vezani za našu državu tj. da imaju potrebu za ‘rezervnom’ državom”, kaže Vasilije Radulović.

On napominje da se o kršenju propisa radi u slučaju kada je riječ o glasanju u dvije države. Ističe da ,,zabrinjava pasivnost MUP-a u čijoj nadležnosti su ova pitanja. Iako je najavljeno iz samog Ministarstva da će provjeriti sve navode u vezi sa dvojnim prebivalištima javnih funkcionera, mi do danas nismo dobili nikakve konkretne informacije o tome”.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

NOVA TRAGEDIJA NA CRNOGORSKIM PUTEVIMA: Drumovi straha

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ovonedjeljna nesreća na putu Cetinje – Budva ponovo je aktuelizovala pitanje odgovornosti za neprekinut niz tragičnih udesa na našim putevima. Samo policija ne može mnogo kada na jednoj strani imamo stara vozila, upitne drumove i odsustvo vještine, iskustva i saobraćajne kulture kod vozača, a na drugoj nedostatak kadra i opreme

 

Stručnjaci pokušavaju da utvrde zašto je autobus firme Papović, bez kontakta sa drugim vozilima, najmanje 15 metara udarao u odbojnu bankinu na krivini, prije nego je probio zaštitnu ogradu i sa 30 putnika sletio u provaliju. Nesreća se dogodila prije nekoliko dana na Obzovici, mjestu između Cetinja i Budve. Dvoje putnika izgubilo je život, jedan je i dalje životno ugrožen, a još dvadesetak putnika i vozač autobusa zadobili su teže i lakše povede. Vozač je uhapšen.

Razmjere tragedije najvjerovatnije bile bi i mnogo veće da gusto granje i šiblje nijesu amortizovali pad i zaustavili autobus da se, nakon slijetanja, surva još dublje u provaliju.

Istog dana u udesu na Žabljaku povrijeđen je motociklista, dok je prethodnog dana na teritoriji Crne Gore registrovano 16 saobraćajnih nezgoda. Iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije kazali su da se tog dana u Podgorici dogodilo deset, u Baru pet i u Nikšiću jedna saobraćajna nezgoda. Izdato je 326 naloga za uplatu novčanih kazni i podnijeto 77 prekršajnih prijava. Policija je oduzela dva para registarskih tablica.

Crnogorski putevi i dalje liče na ratište. Samo prošle godine poginulo je gotovo 60 osoba i pored formalno pooštrenih kazni za prekršaje u saobraćaju.

U svijetu gotovo 1,3 miliona godišnje pogine u saobraćaju, procjena je Svjetske zdravstvene organizacije. Riječ je o deset puta većem broju od stradalih u ratovima – Globalni indeks mira (Global Peace Index) procijenio je da je u ratnim konfliktima prošle godine stradalo 238 hiljada ljudi. To nije utjeha, već upozorenje.

Najteža saobraćajka u ovom vijeku kod nas se dogodila prije deset godina (2013) u kanjonu Morače. Autobus sa 46 putnika sletio je sa mosta, kod Manastira Morača. Prevozio je rumunske turiste u Crnu Goru,  stradalo je 18 osoba, njih 29 je povrijeđeno. Rumunski autobus kretao se dvostruko brže od dozvoljene brzine na toj dionici magistrale. Desetak godina ranije, na granici sa Kosovom, u saobraćajnoj nesreči poginulo je deset osoba, uključujuci dvoje djece, dok je 31 osoba povrijeđena. Autobus sa 40 putnika je saobraćao na realciji Ulcinj – Kosovo, kada je sletio s puta i prevrnuo se niz liticu.

Saobraćajni inženjer Mirko Đurović ističe da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda u Cnoj Gori nepoštovanje brzine i da vozači nijesu dovoljno iskusni. On upozorava i da je previše saobraćajnih nesreća  na ovom malom prostoru.

“Na putu od Podgorice do Budve dosta se brzo vozi. Put nije loš, ali vozači precjenjuju svoje mogućnosti i voze maksimalnom brzinom. Ako se desi neki kiks on u toj situaciji ne može da se snađe i onda šeta ne cesti, lijevo – desno i najčešće se tada desi saobraćajna nezgoda”, pojasnio je Đurović. On kaže da naši vozači „nijesu baš iskusni“ jer imaju vrlo malo pređenih kilometara u toku godine.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HIRURG NIKOLA FATIĆ OPET OPTUŽEN: Istraga o navodnom uzimanju organa, Fatić se ne oglašava  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok tužilaštvo istražuje prijavu protiv hirurga Nikole Fatića, mediji špekulišu da je po srijedi nezakonito uzimanje organa. Fatić se ne oglašava. Iz partije Alternativa tvrde da se istražuje da li je hirurg ,,odnio” medicinski otpad – tromb. Čekaju se nalazi obdukcije da se saopšti u kom će pravcu krenuti istraga. Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali on nije odgovarao na naše poruke. Izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji

 

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je istragu kojom je obuhvaćen vaskularni hirurg Kliničkog centra Crne Gore Nikola Fatić na osnovu krivične prijave koju je protiv doktora podnijela porodica preminulog pacijenta. Iz tužilaštva je saopšteno da će nakon utvrđivanja rezultata obdukcije tijela pacijenta koji je preminuo nakon operacije u KCCG u Podgorici, a kojeg je operisao doktor Fatić, biti utvrđen dalji tok istrage.

Na navode medija po kojima je porodica pokojnika podnijela prijavu zbog navodnog protivpravnog oduzimanja ljudskih organa ili djelova tijela, odnosno zbog navodnog nesavjesnog liječenja njihovog člana porodice iz tužilaštva se nijesu javno izjašnjavali.

Iz Uprave policije je potvrđeno da je tokom vikenda policija pretresla prostorije hirurškog odjeljenja Kliničkog centra u Podgorici, te prikupljala obavještenja vezana za navode iz krivične prijave, odnosno tužilačke istrage. Takođe je saopšteno da je policija pretresla i privatnu ordinaciju doktora Nikole Fatića.

Iz Kliničkog centra Crne Gore je saopšteno da će po dobijanju rezultata obdukcije i policijske istrage ,,biti odlučeno o svim radnjama koje će biti preduzete u vezi sa ovim slučajem, bez prejudiciranja”.

Mediji pišu da se Fatić sumnjiči da je teglu sa ostacima dijela organa, aorte, koju je operisao, neovlašćeno iznio iz Kliničkog centra i odnio u svoju privatnu ordinaciju. On se sumnjiči da je, nakon što je porodica vidjela teglu sa etiketom na kojoj je bilo napisano ime pacijenta i alarmirala policiju, to vratio u jednu od prostorija KCCG u kojoj je nađena prilikom pretresa.

Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali nije odgovarao na naše poruke. A izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji.

Dok je cijeli slučaj obavijen ćutanjem, jedina se oglasila organizacija Alternativa koja je objavila da je policija pretresala prostorije gdje borave hirurzi, ali prema njihovim saznanjima, tom prilikom nije pronađen nijedan dokaz o eventualnoj trgovini organima. Iz ove organizacije su saopštili da se ne radi o organu nego o trombu: ,,Treba da znate da taj vrsni vaskularni hirurg nema ni svoju kancelariju u Kliničkom centru. Prinuđen je da stvari ostavlja gdje stigne, da je šikaniran i proganjan od strane istih onih koji sad plasiraju aferu o ‘trgovini organima’. Optužuju ga da je kući odnio ‘tromb'(medicinski otpad) koji je izvadio pacijentu”.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

KAKO SE REGION BORI SA CIJENAMA: Snagom države protiv poskupljenja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vlade Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije pokušavaju olakšati inflatorni udar na građane. Riječ je uglavnom o administartivnim mjerama kojima se ograničavaju neke cijene u maloprodaji. Analitičari upozoravaju da bi mjere mogle imati i kontraefekat u vidu nestašica ili uvoza nekvalitetnijih ali jeftinijih proizvoda. U Crnoj Gori nemamo sličnih briga. Naša Vlada za skupću ne mari

Dok crnogorske vlasti brinu postizborne brige, drugi probaju raditi ono što im je u opisu posla. Makar zbog toga što njih izbori tek čekaju. Ili građani  očekuju da se vlast odgovorno odnosi prema nevoljama koje je donijela inflacija.

Nakon kolega iz Evrope, i vlade država u regionu odlučile su da se uhvate u koštac s visokim cijenama osnovnih životnih namirnica.

Prvo se pred TV kamerama pojavio predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vućić. On je, u svom reality stilu najavljujući akciju Bolja cena – cena za narod predstavio tridesetak proizvoda koji će, makar do kraja godine, potrošačima biti dostupni po cijenama koje su  10 do 30 odsto niže od onih iz prve polovine septembra. Dakle, u Beogradu su iz potrošačke korpe probrali dio proizvoda (brašno, ulje, razni mliječni prizvodi, mesne prerađevine, kupus, grašak, marmelada, šampon za bebe, deterdžent…) odabrali po jedan, uglavnom domaći, proizvod i propisali mu jedinstvenu cijenu u svim trgovinama u zemlji. Uz računicu da će domaćinstva, kupujući baš te proizvode, moći da uštede više od 30 eura mjesečno.

Glavna zvijezda te akcije, uz Aleksandra Vučića, postala je jeftina (najjeftinija) salama u omotu, narodski –  parizer, koja se proizvodi u nekoj od fabrika Miroslava Miškovića.

Prvo su potrošači primijetili da na etiketi parizera piše kako sadrži samo 35 odsto mesa. Onda su stigle ocjene da nešto što je toliko jeftino ne može biti dobrog kvaliteta.“ Znači, 400 grama hrane za pse košta kao kilogram parizera za penzionere koji promoviše Vučić”, objavio je jedan od opozicionih političara. Potom je Vučić organizovao radni doručak na kome su on i dvojica njegovih saradnika iz Vlade Srbije (ministri finansija i trgovine) pravili sendviče sa Miškovićevim parizerom. Opozicioni političari i mediji primijetili su kako kamere nijesu zabilježile da je Predsjednik Srbije zaista jeo ponuđeni obrok.

Sve to, zapravo, nije toliko važno, jer ne može sakriti suštinu, smatra urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk. “A istina je da se u poslednje tri godine cena hrane u Srbiji povećala 57, 8 odsto – od toga je meso poskupelo za više od 50 odsto; mleko, jaja i sir više za 70 odsto, povrće za više od 80 odsto i to su zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku. U isto vreme u Srbiji je povećana penzija za 36 odsto, medijalna zarada koju prima više od polovina zaposlenog stanovništva u Srbiji povećana je za 43 odsto. Predsedniče, ako su primanja građana povećana za ovoliko odsto, a hrana poskupela za 58 odsto, da li se u Srbiji bolje živi, bez obzira na ovaj vaš parizer kome ste oborili cenu“, rekao je Ćulibrk gostujući na televiziji N1.

Dok se političari i analitičari u Srbiji spore o tome koliko će ove mjere istinski uticati na zaustavljanje inflacije i poboljšanje standarda građana, niko ne dovodi u pitanje to da će mjere trajati onoliko koliko je to obećao Predsjednik Srbije. Makar trgovci i proizvođači platili visoku cijenu toga što se baš njihov proizvod našao na listi Bolja cena. Kao što se već desilo proizvođačima žita, mesa i ulja, nakon prošlogodišnjih ograničenja cijena i zabrane izvoza za neke strateške poljoprivredne proizvode.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 22. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo