Povežite se sa nama

Izdvojeno

CRNA GORA I POČASNO DRŽAVLJANSTVO: Utočište za bogate, i kad su bjegunci od zakona  

Objavljeno prije

na

,,Bez potrebe za preseljenjem ili znanjem jezika, bez intervjua za državljanstvo i bez potrebe da se odreknu postojećeg državljanstva”, reklamira se ekonomsko državljanstvo Crne Gore. Dovoljno je samo da imate para, a kršenje zakona u sopstvenoj zemlji do skoro nije bio problem. Nakon upozoranje iz EU, nova Vlada je najavila da se nakon 15 godina ova priča završava

 

Ruski oligarh Telman Ismailov, uhapšen 1. oktobra u Podgorici po potjernici koju je za njim raspisala Rusija. Ovaj Azerbejdžanac optužen je za krađu desetina milijardi rubalja, posjedovanje oružja i eksploziva, otmicu i prebijanje, te organizovanje dva ubistva. On tvrdi da nema nikakve veze sa ubistvom dvojice privrednika u Moskvi i da je ruska potjernica raspisana za njim proizvod političkog i ekonomskog progona vlasti Ruske Federacije. Ismailov je krajem protekle sedmice pušten iz istražnog zatvora nakon što je dobio azil.

Istog dana kada i Ismailov u Tivtu je uhapšen ruski milijarder i nekadašnji Putinov saradnik Igor Čujan, koga ruske vlasti terete za mito. Hapšenje ova dva ruska državljanina koji su nakon što su za njima raspisane potjernice u matičnoj zemlji utočište našli u Crnoj Gori, ponovo je u međunarodnim medijima otvorilo priču o maloj državi na Mediteranu sigurnoj luci za međunarodne kriminalce. Oba tajkuna su uprkos Interpolovim potjernicama za kratko vrijeme skrivanja u Crnoj Gori uspjeli  da ulože svoj novac i zarade, otvarajući restorane, kockarnice, butike… Bivša vlast u ovome nije nalazila ništa sporno, a posebno ako su bogati bjegunci od zakona imali veze sa šefom partije i države Milom Đukanovićem.

Utočište u Crnoj Gori našao je i bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra, nakon što je 2006. zbačen s mjesta premijera i bjekstvom izbjegao odlazak u zatvor. On je  posljednjeg dana 2008. dobio crnogorski pasoš po skraćenom postupku, na predlog Đukanovića, iako je u tom momentu bio krivično gonjen u rodnoj zemlji zbog korupcije. U avgustu je Šinavatrina kompanija Global TS Montenegro zatražila od Opštine Budva legalizaciju  divlje izgrađene prizemne zgrade na ostrvu Sveti Nikola.

Kontraverzni Mohamed Dahlan je državljanin Crne Gore od kraja 2010. Za bivšeg palestinskog ministra bezbjednosti, koji se sumnjiči za stomilionske prevare i kršenje ljudskih prava, Đukanović u predlogu za VIP državljanstvo MUP-u kaže da je ,,najvažniji promoter naših interesa na Bliskom istoku”.

Crnogorski državljanin od 2013. je i Malezijac Vejn Seng Pu, koji je u ljeto 2014. godine  uhapšen u Las Vegasu zbog organizovanja ilegalnog klađenja, kojim je nelegalno stekao oko 300 miliona dolara.

Uz obrazloženje da se radi o ekonomskom osnovu crnogorsko državljanstvo su stekli nasljednik bankarske dinastije Nataniel Rotšild, koji ima udjela u Porto MontenegruPetros Statis, vlasnik nekoliko firmi u Crnoj Gori koje imaju svoje razvijene poslove u oblasti turizma, medija, kao i vlasnik Oraskoma koji gradi turistički kompleks na Luštici i ostrvu Mamuli Samih Saviris.

Iako preciznih podataka nema smatra se da je od obnove nezavisnosti vlast izdala preko 450 počasnih državljanstava. Samo u izbornoj 2020. godini dodijeljen je 131 ,,zlatni pasoš” prema podacima Centar za građanske slobode (CEGAS).

Nakon brojnih domaćih negodovanja zbog netransparentnosti i dodjele počasnog državljanstva licima sa potjernica, a više zbog otvorenih kritika iz Brisela, bivša Vlada je 2019. utvrdila kriterijume za dodjelu ekonomskog državljanstva. Uslovi za dobijanje crnogorskog pasoša su ulaganje najmanje 450.000 eura u jedan od razvojnih projekata u Podgorici i primorju, ili 250.000 eura u sjevernom ili središnjem regionu. Uslov je i donacija glavnog aplikanta od 100.000 eura manje razvijenim opštinama.

Plan je bio da investitori, u zamjenu za crnogorsko državljanstvo, ulažu u razvojne projekte u turizmu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji. Međutim, za poljoprivredne projekte je interesovanje slabo, a za prerađivačku industriju nije ni raspisan javni poziv. Projekti se uglavnom odnose na izgradnju hotela po kondo ili mješovitom modelu, što podrazumijeva da sadrže stanove za prodaju.

Projekat je doživio fijasko. Iako je bilo planirano da će do kraja ove godine 2.000 stranaca dobiti ekonomsko državljanstvo, do sada ga je na osnovu gore navedenih kriterijuma steklo svega 290,91 investitor i 199 članova njihovih porodica.

Iz Evropske komisije su godinama pozivali Vladu da preispita ovaj program. Upozoravali su da takva šema sticanja državljanstva ulaganjem ima rizike kao što su pranje novca, utaja poreza, korupcija…

Nova Vlada je nastavila sa dodjelom ekonomskog državljanstva tokom ove godine, ali uz obećanje da će on biti završen na kraju godine.

,,Imajući u vidu nedostupnost podataka, a što budi sumnju, kao i ranija upozorenja EU, dobro je što se program okončava. Takvo sprovođenje nosi opasnost da trajno naruši ugled države, jer primanjem u državljanstvo bez adekvatne procjene, odnosno zbog finansijskih ulaganja, dovodi i problematične pojedince, koji su procesuirani ili optuženi u svojim državama, a to nije nešto što EU želi da vidi u državi koja teži njenom članstvu.  Ipak, ostaje da vidimo kako će se dalje odvijati stvari u praksi i da li će se u potpunosti odustati od ovog programa ili će doći do promjene oblika realizacije, a što bi moglo dovesti do potrebnog balansa u nekim aspektima vladavine prava i ekonomske dimenzije’’, kaže za Monitor Vasilije Radulović, saradnik na programima Centra za građansko obrazovanje.

U nedavnom saopštenju Porto Montenegra obavještavaju se bogati da uskoro ističe mogućnost dobijanja državljanstva putem ulaganja: ,,Program takođe odobrava crnogorski pasoš koji omogućava slobodu kretanja glavnom podnosiocu zahtjeva i njegovoj porodici u 124 zemlje, uključujući Šengenski prostor, Rusiju i Tursku”, dodaje se i da ,,investitori mogu da steknu uporište u jednom od najveličanstvenijih djelova Evrope, bez potrebe za preseljenjem ili znanjem jezika, bez intervjua za državljanstvo i bez potrebe da se odreknu postojećeg državljanstva, čime je sve lakše”. Samo da imaju pare.

 

Dvojno državljanstvo

Još od početka ove godine traje afera po kojoj ministar finansija Milojko Spajić, kao i smijenjeni ministar pravde Vladimir Leposavić imaju dvojno državljanstvo. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova odavno su obećali da će sve provjeriti i ukoliko ,,dođu do dokaza da pojedini ministri u Vladi imaju dvojno državljanstvo'“, pokrenuće postupak za gubitak crnogorskog po sili zakona.

U međuvremenu mediji su objavili da dvojno državljanstvo imaju i brojni funkcioneri partija vlasti. Iz Demokratskog fronta Simonida Kordić, Milun Zogović, Milo Božović, Rade Ranitović i Vladimir Dobričanin iz Ujedinjene CG.  Iz Demokrata predsjednik Opštinskog odbora te partije u Budvi Mijomir Pejović, koji kako piše Pobjeda nije upisan u birački spisak Srbije. A pravo glasa u Hrvatskoj nema ni njegova sugrađanka iz URA-e Božena Jelušić, koja pored crnogorskog ima i državljanstvo susjedne države. Još 2017. tužioci u više crnogorskih gradova ispitivali su navode Demokrata da sedam visokih funkcionera Demokratske partije socijalista ima strano državljanstvo.

,,Prema Zakonu o državljanstvu, dvojno državljanstvo se može ustanoviti međunarodnim ugovorima i sporazumima koje je potpisala Crna Gora, a na osnovu principa uzajamnosti. Dakle, sa pravnog aspekta dvojno državljanstvo javnih funkcionera nije upitno, dok je sa etičkog aspekta najblaže rečeno vrlo diskutabilno. Opravdano je zapitati se – da li građani  mogu vjerovati funkcionerima koji svakodnevno donose važne odluke koje se tiču budućnosti države, a da pri tom ti funkcioneri u cjelosti nisu vezani za našu državu tj. da imaju potrebu za ‘rezervnom’ državom”, kaže Vasilije Radulović.

On napominje da se o kršenju propisa radi u slučaju kada je riječ o glasanju u dvije države. Ističe da ,,zabrinjava pasivnost MUP-a u čijoj nadležnosti su ova pitanja. Iako je najavljeno iz samog Ministarstva da će provjeriti sve navode u vezi sa dvojnim prebivalištima javnih funkcionera, mi do danas nismo dobili nikakve konkretne informacije o tome”.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

PREMIJER U BEOGRADU: Ugovor za ponijeti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Temeljni ugovor sa SPC-om, iako su nove vlasti obećale suštinske reforme i odblokiranje evropskog puta, opet je razlog da crnogorsko društvo ostane na identitetskim pričama.  Ali i da opet porazmisli o svojim političkim klasama. Koje se smjenjuju, ali ne mijenjaju

 

Premijer Dritan Abazović, sa crnogorskom delegacijom, stigao je ove sedmice u Beograd. Ispred Palate Srbije priređen mu je doček, uz državne i vojne počasti. Oko svega potrudila se premijerka Srbije Ana Brnabić. Uslijedili su sastanci sa srpskim državnim funkcionerima –  Aleksandrom Vučićem, Ivicom Dačićem, Sinišom Malim… I svečarski govori. Poslije kojih se stiče utisak  da je „normalizacija odnosa Crne Gore i Srbije“, čakala samo Abazovića da sleti u Beograd.

Sve u svemu, nimalo nalik na prošlogodišnju posjetu tadašnjeg  crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića Beogradu, kog su skoro pa zaboravili na aerodromu. Sreća, došao je po njega ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, odjeven kao da ide na utakmicu. Ovoga puta bilo je mnogo svečanije i toplije i od rijetkih posjeta Mila Đukanovića Vučiću, iako su oba predsjednika označeni kao decenijski tihi strateški partneri. I sam Đukanović saopštio je svojevremeno da često telefonski prijateljski razgovaraju „kao dva odgovorna državnika“.

Šta je razlog drugačijeg tretmana srpskih vlasti prema novom crnogorskom premijeru, nije baš najasnije. Abazović dolazi iz partije kakve obično ne pogoduju profilu Aleksandra Vučića, a ni tamošnje političke klase na vlasti – građanska, proevropska, jasno i NATO opredijeljena. Abazović je bio jasan i oko  Kosova, svojevremeno kazavši da je to „gotova stvar i da neće biti povlačenja“.  Poznato je da su Vučićevi miljenici među crnogorskim partijama kadrovi Demokratskog fronta, koji su deklarativno sušta  suprotnost.  Pa ipak, novi crnogorski premijer kod srpskog predsjednika ima „zeleno svjetlo“. Jedan od vidljivih razloga mogla bi biti i kooperativnost Abazovića kada je u pitanju regionalna inicijativa Otvoreni Balkan, do koje Vučić prilično drži.  Do sada iz Crne Gore pozitivni signali za tu incijativu nijesu stizali. No, moguće je da je po srijedi i Abazovićeva spremnost da što prije potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom  (SPC) , kako je nedavno saopštio na sjednici Vlade.  „Tendencija da mi oko ovoga odvučete još dva ili tri mjeseca se neće desiti”, poručio je Abazović na Vladi onima koji su smatrali da se stvari odvijaju prebrzo i nedovoljno transparentno. Tik pred posjetu Beogradu, Vlada je obznanila i Radnu verziju Temeljnog ugovora, kako je saopšteno iz kabineta premijera – ,,usaglašenu između Vlade i SPC-a”.  Da imaju –  za ponijeti.

Status tog dokumenta, kada je u pitanju zakonska regulativa nije, međutim, još blizu usvajanja. „Komisija koja je usaglasila Radnu verziju je bila konsultativnog karaktera. Ministarstvo pravde je jedino nadležno za dogovore i pregovore po zakonu i mora predložiti rješenje  na Vladi.  Komisija  ništa ne može da odluči. Sve na kraju mora ići na Vladu, ako uopšte dođe na dnevni red“, objašnjava za Monitor dobro obaviješteni izvor iz Vlade.

U  SPC-u su zadovoljni. Abazović je u Beogradu posjetio i sprskog patrijarha Porfirija. Nakon sastanka, patrijarh je saopštio je da je postignuta načelna saglasnost o Temeljnom ugovoru između SPC-a i Vlade Crne Gore. Premijer tvrdi da je u Beogradu izboksovao ono što nije uspjelo njegovom prethodniku – da se ugovor potpiše u Crnoj Gori.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

EPCG – NOVA ŽRTVA POLITIČKIH IGARA: Visoki napon u odboru direktora

Objavljeno prije

na

Objavio:

Sporenja unutar vladajuće većine, a gledajući po dubini u nju bi se mogao uračunati i DF, dovele su do blokade borda direktora EPCG, ugrozile normalno poslovanje CEDIS-a i umanjile mogućnost da Elektroprivreda nađe strateškog partnera za prodaju 10 odsto njenih akcija koje će, u suprotnom, baciti u šporet. Uskoro, u pitanje može biti dovedeno i uredno snabdijevanje strujom

 

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je, na XX redovnoj Skupštini akcionara, dobila novi bord direktora, ali je zadržala stare nevolje. Uz poneki novi. Nova parlamentarna većina, oličena kroz Vladu Dritana Abazovića demonstrirala je kontinuitet sa prethodnim vladama Zdravka Krivokapića, Duška Markovića… U najkraćem: političke pozcije, uhljebljenja i preraspodjela moći važniji su od prosperiteta najveće, najznačajnije i najbogatije crnogorske kompanije u državnom vlasništvu.

Glasovima predstavnika Vlade koja, u ime države, kontroliše oko 88 akcija EPCG (98 odsto akcija sa pravom upravljanja) Skupština akcionara Elektroprivrede usvojila je ponuđene izvještaje o poslovanju kompanije u 2021. godini, a onda donijela odluku o razrješenju svih članova Odbora direktora, osim predsjednika borda Milutina Đukanovića. Bez obrazloženja za razriješene i bez elementarnih podataka o predloženim/novoizabranim članovima borda. Osim njihovog imena i prezimena: Vladan Joković, Tahir Đonbaljaj, Adis Balota, Martin Ćalasan, Nenad Marković i Emir Strujić.

Ako su u Vladi bili saglasni sa ponuđenim izvještajima i ocjenama o radu EPCG (,,Najbolji rezultat u istoriji kompanije”, tvrdi izvršni direktor Nikola Rovčanin) zašto su mijenjali menadžment? Prema najavama, nakon promjena većine članova borda uslijediće i izbor novog izvršnog direktora. Do smjene Rovčanina doći će za koji mjesec, kažu izvori Monitora, čim se za to steknu uslovi, odnosno, profunkcioniše novi Odbor direktora.

Možda u Vladi, ipak, nijesu zadovoljni radom EPCG i iskazanim poslovnim rezultatima. Tome bi u prilog moglo ići insistiranje Vladinog predstavnika na Skupštini da se promijeni predložena odluka menadžmenta i izabere novi revizor. To bi dalo smisao insistiranju na novom bordu direktora i, sljedstveno, novom izvršnom direktoru. Nova nepoznanica: zašto je u tom slučaju funkciju zadržao Milutin Đukanović, formalno najodgovorniji čovjek za poslovne rezultate EPCG?.

Postoji samo jedno objašnjenje – politička trgovina vladajuće većine sa DF-om, i naum da se sa rukovodećih mjesta u državnim kompanijama udalje predstavnici Demokratske Crne Gore. Jadnima nagrada a drugima kazna za iskazanu i očekivanu (ne)kooperativnost. Ili je to, ipak, stvar ličnih odnosa i procejna premijera Abazovića koji je, vidjeli smo u direktnom prenosu jednog osrednje režiranog igrokaza, na sjednici Vlade insisitirao da Đukanović zadrži mjesto u bordu EPCG.

Sa njegovom odlukom nijesu se složile tzv. suverenističke stranke. Uslijedio je njihov kontraudar. Istog dana kada je izabran novi bord, na njegovoj prvoj sjednici, ostavku je podnio Adis Balota (SDP). Pošto ostavka jednog člana znači pad cijelog borda, svjedočićemo novoj, sada vanrednoj, skupštini akcionara i izboru novog borda. Pa, vjerovatno, sve ispočetka. Kao potvrda očiglednog: sada u Vladi imamo rivalitete slične onima na relaciji Vlada – Skupština koji su obilježili mandat prethodne Vlade.

Politički oponenti su i u Balotinoj ostavci pronašli povod za različito tumačenje pravnih normi i dodatno podizanje tenzija. Koliko to može štetiti Elektroprivredi nije bitno, preča je odbrana državnih i nacionalnih interesa. Uglavnom, u saopštenju iz EPCG tvrde da je Milutin Đukanović izabran i za predsjednika novog borda direktora Elektroprivrede. Balota, i partije koje stoje iza njegove odluke o ostavci, kažu da to nije tačno.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HOTELI SVETI STEFAN I MILOČER NEĆE RADITI NI OVOGA LJETA: Biseri pod ključem

Objavljeno prije

na

Objavio:

Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje

 

Najluksuzniji crnogorski turistički brend, grad-hotel Sveti Stefan sa hotelom Miločer, neće otvoriti svoja vrata za turiste ni ovoga ljeta. To je odluka zakupca, kompanije Adriatic properties, koja zapravo nije javno izrečena, ali su hoteli na kraju juna i dalje zatvoreni, bez znakova bilo kakvih radova koji bi se odnosili na pripremu objekata za prijem gostiju.

Ekskluzivno ljetovalište u Paštrovićima, pored dva hotela sadrži nekoliko zasebnih vila u miločerskom parku, restorane i kafeterije, veliki spa centar i tri najljepše prirodne pješčane plaže na Crnogorskom primorju. Svi navedeni objekti su zatvoreni, parkovi i travnjaci su već duže vrijeme neodržavani, plaže napuštene i neuređene, bez mobilijara i pratećih usluga, zbog čega poznati turistički kompleks na junskoj vrelini djeluje zaista tužno.

Sudbina zakupljenog ekskluzivnog ljetovališta, pitanja u vezi sa nastupajućom sezonom i planovima zakupca koji blokadom Svetog Stefana nanosi veliku štetu crnogorskom turizmu, pokrivena su velom tajne. Prvi put u istoriji hotela Sveti Stefan događa se da neko iz sezone u sezonu bez objektivnog razloga, stavi katance na elitne hotele, da iz turističkog prometa isključi najvrednije što Crne Gora ima, a da Vlada ne reaguje.

U Budvanskoj kompaniji Adriatic properties na početku prošlogodišnje turističke sezone odlučili su  da zatvore hotele kao reakciju na proteste mještana koji su se protivili izgradnji stanova za tržište u Miločeru, na lokaciji starog Hotela Kraljičina plaža, i tražili da im se omogući prolaz javnim stazama kroz naselje koje je zakupac blokirao. Mještani su porušili kapije koje su sprečavale prolaz stazom iza male Kraljičine plaže, što je bio okidač za zakupca da zatvori hotele pod izgovorm da su njegovi gosti izgubili zagarantovanu privatnost.

Najagilniji među učesnicima protesta bili su čelnici lokalnog odbora URA-e, partije čiji funkcioneri u Vladi nemaju odgovor kako riješiti nastalu situaciju koja traje drugu godinu zaredom.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka prvog jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo