Povežite se sa nama

Izdvojeno

VLADI PODOBNOST I POSLUŠNOST VAŽNIJI OD STRUČNOSTI: Dubina profesionalce ne trpi

Objavljeno prije

na

Izvršna vlast se intenzivno, uglavnom voljom premijera Zdravka Krivokapića i ministra finansija Milojka Spajića, oslobađa (ili to uporno pokušava) kadrova čiji je angažman, prema percepciji zainteresovane stručne i laičke javnosti, obilježio kvalitetan rad i značajni ostvareni rezultati

 

Aleksandar Damjanović više nije v.d. direktora Uprave prihoda i carina.

Većina u Vladi prihvatila je, na elektronskoj sjednici održanoj prošlog četvrtka, prijedlog resornog ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da Damjanovića, nakon što mu je istekao šestomjesečni mandat vršioca dužnosti direktora Uprave, na tom mjestu zamijeni Milena Petričević. Vlada je prethodno, početkom oktobra, Petričevićevu imenovala za v.d. generalnog direktora Direktorata za nadzor nad radom Uprave prihoda i carina. Takođe na prijedlog ministra Spajića.

Vijest da je Damjanović sklonjen sa čela Uprave koja je, uz Upravu policije, kadrovski najbrojnija u cijelom sistemu javne uprave, a po opisu posla najznačajniji kontrolor i sakupljač državnih prihoda (carine, akcize, porezi, koncesije od igara na sreću…) nije naišla na odobravanje. Naprotiv, odluci su se javno usprotivile partije vlasti i opozicije, finansijski i ekonomski stručnjaci i analitičari, dio zaposlenih u novoformiranoj Upravi prihoda i carina (nekadašnje Uprava prihoda, Uprava carina i Uprava za igre na sreću skupa imaju oko 1.200 zaposlenih). Dok su, u direktnom kontaktu sa premijerom i ministrom finansija isto uradili pojedini članovi Krivokapićevog kabineta ali i Vladini partneri iz sjenke sa diplomatskim pasošima, uglavnom, zapadnih zemalja.

Ogromna većina njih smatra da je Damjanović, rezultatima u minulih šest mjeseci, zaslužio povjerenje i priliku da nastavi započeti posao. Uz puno veću podršku Vlade, prije svega Ministarstva finansija, koje se svojski potrudilo da mu onemogući formiranje saradničkog tima (deset pomoćnika predviđenih sistematizacijom nove Uprave). Damjanović je, još početkom ljeta, Vladi dostavio listu kandidata za upražnjena rukovodeća mjesta, dio njih je u međuvremenu dobio i saglasnost Vladine Komisije za kadrovska i administrativna pitanja, ali Spajić ni jedan od tih prijedloga nije dostavio Vladi na izjašnjavanje. A njegovo Ministarstvo nije raspisalo konkurs za direktora Uprave u punom mandatu.

I pored toga, Damjanović je na svoj konto upisao (neočekivano) dobru primjenu Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, što je državi ljetos donijelo rekordne prihode po osnovu naplate PDV-a; Ozbiljne rezultate na suzbijanju ilegalnog tržišta duvanskih proizvoda namijenjenih domaćem i međunarodnom tržištu; Rekordnu zapljenu kokaina na teritoriji Crne Gore (skoro 1,5 tona) u operaciji koja je inopartnerima pokazala da, nakon promjena u rukovodećem kadru, mogu računati na kvalitetnu saradnju sa ovdašnjim carinicima i policijom…

Sve to nije bilo dovoljno za obnovu v.d. mandata, makar do raspisivanja konkursa i izbora direktora Uprave koji bi bio po mjeri čelnika Ministarstva. Štaviše, po procjeni ministra Spajića, Damjanović, njegovi saradnici i ovdašnja javnost nijesu zaslužili ni elementarno objašnjenje odluke o prekidu saradnje. Umjesto toga plasirana je priča o navodnom dogovoru prema kome će bivši čelnik Uprave prihoda i carina angažman nastaviti u Odboru direktora Investiciono-razvojnog fonda, Monteputu, ili na nekom sličnom državnom poslu.

Damjanović je sve to demantovao da bi, u razgovoru sa novinarom Monitora potvrdio da se tokom primopredaje dužnosti u Upravi sreo sa ministrom Spajićem, razgovarao sa njim, ali nije dobio adekvatno objašnjenje prošlonedjeljne odluke. ,,Ja i dalje čekam obrazloženje”, objašnjava Damjanović, ,,a životno i političko iskustvo me uče da se takve odluke, bez argumenata i objašnjenja, donose onda kada ste dužni da ispunite neko obećanje ili se nalazite pod velikim pritiskom”.   On ne želi da se bavi pretpostavkama jer bi na taj način, kaže, mogao ugroziti rad institucije (Uprave) ,,koja je važnija od bilo kog pojedinca”.

Dok Spajić ćuti, njegovu odluku pokušava da opravda državni sekretar u MFSS Janko Odović. ,,Moramo da se naviknemo u Crnoj Gori da su svi smjenjivi. Saradnja s Damjanovićem bila je jako dobra. Ministar finansija je njega pozvao u svoj tim i postavio mu zadatke koje je on ispunio ili nije ispunio…”, kazao je Odović. ,,Od svega toga se pravi mnogo buke bez razloga. Uvjeren sam da će Damjanović i ubuduće imati mjesto koje će biti vrlo odgovorno u ovoj Vladi i generalno administraciji”. Onda je sekretar MFSS, možda i nehotice, odao jednu tajnu. ,,Iz mog iskustva, kako je Petričevićeva pružila plan rada Uprave, mislim da će rezultati biti bolji”. Sad znamo da je Milena Petričević imala priliku da, nekome i negdje, prezentuje svoje viđenje budućeg rada Upreve prihoda i carina. Takvu šansu Aleksandar Damjanović nije dobio. Ostaje pitanje – zašto? Ako nije preporuka ranijeg poslodavca. Damjanović je bio (opozicioni) poslanik sa dugogodišnjim iskustvom a iz profesionalne biografije Milene Petričević štrči podatak o  radu u kabinetu odbjeglog tajkuna Duška Kneževića.

Već iz prvog obraćanja nove v.d. direktorice saznali smo da će njen prioritet biti ,,sankcionisanje svih oblika nezakonitosti koje direktno utiču na obezbjeđenje stečenih prava budžetskih korisnika”. Dakle, ključna riječ u planu tima Spajić – Odović –Petričevićeva, čije je iskustvo u tom poslu jako upitno, je sankcionisanje. A to nas vraća na početak priče i pitanje zašto je Aleksandar Damjanović morao da ode?

U Upravi prihoda i carina radi mnogo ljudi, kao što u Vladi ovih dana duva mnogo vjetrova – pozicionih, opozicionih, privatnih i onih sa predznakom inostranog faktora – pa do novinara stižu brojne spekulacije.

Jedne kažu da je mjesto direktora Uprave kaparisano još zimus, u polu-zvaničnoj podjeli resora po dubini među članicama vladajuće koalicije. I da se Damjanović nije mogao uklopiti u taj plan. Po drugima, bivši v.d. direktora, prosto, nije pokazao dovoljno očekivane servilnosti i uslužnosti prema nadređenima iz Ministarstva. Do mjere da su oni iz medija saznali za operaciju koja je prethodila rekordnoj zapljeni kokaina. Koja je, usput budi rečeno, bila tajna. Neki mediji su već pisali o pretpostavci da se Damjanović preigrao u pokušajima da sa pripadnicima UP-a iskorijeni švercerska gnijezda iz Luke Bar. I da se time zamjerio nekome ko je bio i ostao dovoljno moćan da može da imenuje i smjenjuje (ne)podobne javne funkcionere. Najzanimljivija je, možda, priča o tome kako je u Upravu prihoda, iz Ministarstva finansija, prije nekoliko mjeseci stigao usmeni zahtjev da se posebna pozornost posveti minulom radu velikih kompanija čiji su vlasnici bliski DPS-u. Kako bi se od njih uzeo što veći novac. Kako je, tvrde naši sagovornici, Damjanović ostao dosljedan neselektivnom pristupu  – bilo je što je bilo. Sad čekamo sankcionisanje.  Po, navodno, autentičnom spisku preduzeća u koji je Monitor imao uvid.

Pitanje je da li ćemo i kada saznati gdje je tu istina. A čelnici Vlade nastavljaju da rade na čišćenju svojih redova od nedovoljno poslušnih profesionalaca. Skoro dva mjeseca Zdravko Krivokapić traži način da smijeni Zorana Brđanina, direktora Uprave policije koji je za kratko vrijeme pobrao simpatije u zemlji i inostranstvu. Ali se premijeru  neoprostivo zamjerio insistiranjem da se policija, tokom događaja koji su pratili ustoličenje mitropolita Joanikija, drži zakona i naređenja svojih starješina, a ne ratoborne kombinatorike ostrašćenih amatera iz gluve sobe. Nasljednik je, kažu, već spreman.

U stvorenom ambijentu pomalo paranoičnih pokušaja da se vlast što duže zadrži, na meti bi se mogli naći još neki novoimenovani čelnici državnih institucija ali i po koji ministar. Pod uslovom da se sadašnja Vlada održi dovoljno dugo da bude u prilici sprovesti svoj naum: samozvani eksperti na vrhu, strogo kontrolisani poslušnici – do dna. I sankcionisanje.

 

Šta je zakon spram ministra

Prije Aleksandra  Damjanovića, iz Ministarstva finansija istjerana je državna sekretarka Mila Kasalica. Takođe nakon uspješnog angažmana oko primjene Zakona o fiskalizaciji, i manje uspješnih pokušaja da od ministra Spajića dobije detalje o ugovorenom hedžing aranžmanu i njegovim efektima na javne finansije. Vlada je Kasalicu razriješila na Spajićev zahtjev, bez obrazloženja i rasprave, ali i bez neophodnog mišljenja Komisije za kadrovska i administrativna pitanja. Na istoj sjednici, sekretarka Ministarstva odbrane razriješena je uz kompletnu dokumentaciju.

Konačnu riječ o tom razrješenju daće sud, ali je za našu priču zanimljivo obrazloženje iz Rješenja o razrješenju koje je potpisao premijer Krivokapić.  Citiraćemo ključni dio tog dokumenta:

,,Ministar finansija i socijalnog staranja je, u skladu sa odredbama člana 30 stav 4 Zakona o državnoj upravi, predložio da se razriješi državna sekretarka u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Mila Kasalica, mr ekonomskih nauka. U obrazloženju predloga je naveo da je Rješenjem Vlade Crne Gore od 11. februara 2021. godine, za državnu sekretarku u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja imenovana Mila Kasalica i da, imajući u vidu da je članom 30 stav 4 Zakona o državnoj upravi propisano da državnog sekretara imenuje i razrješava Vlada, na predlog ministra, predlaže da Vlada donese rješenje o razrješenju državne sekretarke mr Mile Kasalice”.

Ako ministar može da predloži, može i da smijeni – rezonuju Spajić i Krivokapić, a većina u Vladi podržava. I ko mari za zakonom predviđene procedure, smišljene da se spriječi pretvaranje države u feud.

Zoran RADULOVIĆ 

Komentari

FOKUS

VLADIN LIJEK ZA GLAVOBOLJU: Obećavaju povišicu, pripremaju nove dažbine

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok prosvjetni radnici, policajci, nemedicinsko osoblje u državnom sistemu zdravstva, državna i lokalna administracija… iščekuju informacije o iznosu/procentu obećane povišice, iz Vlade sve glasnije najavljuju kako se ,,ozbiljno razmatra” ponovna naplata doprinosa za zadravstveno osiguranje

 

Iz nedjelje u nedjelju, na sjednicama Vlade slušamo o povišicama plata zaposlenima u državnoj administraciji i javnom sektoru. Prošle nedjelje najavljene su veće zarade policajcima iz Specijalnog policijskog odjeljenja koji rade sa tužilaštvom i zaposlenima iz IT sektora u javnoj upravi. Vlada je pripremila prijedlog izmjena Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Usvoje li se one, ubuduće šefovi kabineta ministara, načelnici, inspektori, savjetnici, referenti… iz sve tri grane državne vlasti i lokalnih samouprava, sve skupa oko 20.000 državnih službenika, platu neće primati po osnovu postojećeg Zakona i ranije propisanih koeficijenata (od 9,4 do 2,6) već će o njoj, uz pomoć sindikata, pregovorati po osnovu Opšteg kolektivnog ugovora (kad bude potpisan). Što bi trebalo da im donese veće zarade.

Između sjednica, ministri objašnjavaju kako je stanje u državnoj  kasi ,,neodrživo”, žale se na ,,naslijeđene probleme”  i tragaju za kreditorom spremnim da pozajmi novac (do 350 miliona) predviđen nedavnim rebalansom budžeta za 2022.  Prema saznanjima Monitora zajmodavca smo izgleda pronašli u Njemačkoj. Samo još da saznamo koliko je on spreman pozajmiti i kolike će biti kamate.

Onda slijedi malo prazničkog opuštanja, pa potraga za novim kreditima. Svejedno da li će na vlasti biti 43. ili 44. Vlada. Prema prijedlogu Zakona o budžetu za narednu godinu državnoj kasi nedostajaće oko 700 miliona.

Para treba više nego ikad. Samo za uvećane neto plate i penzije – okruglo 1.000.000.000 (milijardu) eura. Procente povišica ne znamo, ali imamo obećanje resornog ministra da će oni biti približni stopi ovogodišnje inflacije. Ugrubo, između 15 i 20 odsto.

Dok prosvjetni radnici, policajci, nemedicinsko osoblje u državnom sistemu zdravstva, državna i lokalna administracija… sa nestrpljenjem iščekuju informacije o iznosu/procentu ponuđene povišice, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić najavljuje kako se ,,ozbiljno razmatra” ponovna naplata doprinosa za zadravstveno osiguranje. Riječ je o državnim dažbinama koje su programom Evropa sad ukinute od ove godine zbog čega je, pored ostalog, došlo do značajnog povećanja neto zarada u Crnoj Gori.

,,To moramo da uradimo kako bismo obezbijedili održivost sistema zdravstva”, saopštio je Šćekić obrazlažući da je program Evropa sad ozbiljno ugrozio održivost zdravstvenog sistema. I da je o tome kako, kada i kome vratiti obavezu plaćanja doprinosa za zdravstvo već razgovarao sa ministrom finansija.  ,,Nijesmo konkretizovali, ali svakako da smatramo da kroz institucije sistema mora da se vrate izdvajanja za doprinose za zdravstveno osiguranje”.

U prvi mah, bilo je neobično da tako krupno finansijsko pitanje – doprinosi za zdravstveno osiguranje donijeli su, lani, državnoj kasi više od 180 miliona – ne pronalazimo u predloženom budžetu za ovu godinu. Pošto je period od 12 mjeseci, u najboljem slučaju, vremenski okvir u kome bi aktuelna Vlada u tehničkom mandatu mogla da projektuje svoje poteze. Taman kada smo pomisllili  da su premijer Dritan Abazović i njegovi preostali ministri zagledani u budućnost mnogo dalje nego što bi trebali, ministar Damajnović je, koliko-toliko, pojasnio stvari.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

INTERNET PREVARE U OBLANDAMA LAŽNOG MARKETINGA: Meta naivni i nezaštićeni

Objavljeno prije

na

Objavio:

Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje prevarne oglase koji prenaglašavaju efekte ponuđenih proizvoda, sadrže neistinite tvrdnje da će on biti dostupan samo u kratkom roku ili uspostavljanje i vođenje tzv. piramidalnih programa… Ipak, baš takve sadržaje svakodnevno susrijećemo na portalima i društvenim mrežama

 

Na portalima i društvenim mrežama zapljuskuju oglasi koji nude priliku da se bez mnogo truda i novca oslobodimo zdravstvenih i finansijskih problema. Ponuda je bogata: riješite se dioptrije bez operacije, zaboravite na dijabetes, obnovite oštećenu hrskavicu na zglobovima, izliječite neplodnost, prostatitis ili smršajte 50 i nešto kilograma za 28 dana.

Ponuđene metode su, kako piše, nove i revolucionarne, dok ljekari i farmaceuti pokušavaju da ih zataje ne bi li sačuvali dobru zaradu. Često se naglašava kako je za čudesno otkriće zaslužan neki crnogorski student/studentkinja. Doduše, kako svjedoče kolege iz okruženja, ako istim  oglasima pristupite sa internet adresa iz neke druge zemlje, bude da je pronalazač njihov a ne naš zemljak.

Timski rad? Ili najobičnija prevara? Biće drugo.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Europskom kongresu urologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je bio na bini. Bio je to Veselin Mitrović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje prostatitisa i spriječenje smrtonosnih posljedica. Razvoj lijeka koordinirao je profesor Aleksandar Mišić, urolog na medicinskom institutu”.

Tako počinje tekst koji u naslovu tvrdi da je pronađen lijek koji prostatitis uklanja poslije prve terapije. Slijedi razgovor sa dvojicom ,,pronalazača”, fotografije, opis teškoća (i prijetnji) kojima ih je navodno  izložila farmaceutska mafija. Čitav sajt djeluje prilično poznato. Počevši, nerijetko, od fotografije osobe koja vodi dnevnik na nekoj od ovdašnjih televizija. I, kako izgleda, baš čita vijest o našem genijalnom studentu (fotografija mu je u pozadini) i njegovom nevjerovatnom otkriću.

Tokom istraživanja naišli smo na makar tri slučaja da su novinari/novinarke iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine bili žrtve zloupotrebe takvih montaža. Neko je pozajmio njihovo ime/fotografiju da bi dao vjerodostojnost reklamama za svoje čudotvorne proizvode.

Sajt sa revolucionarnim lijekom nudi brojne sadržaje karakteristične za obične portale (politika, ekonomija, zdravlje, zabava…). Samo što oni, umjesto očekivanog sadržaja, vode do oglasa za kupovinu prostamida, kako se zove novootkriveni ,,lijek”.

Tu piše kako se za nekoliko minuta završava petnaestodnevna akcija tokom koje je ,,lijek” moguće kupiti u pola cijene, iako ni tada nije jeftin – 39 eura. Treba, ipak, požuriti pošto na lageru, pokazuje brojčanik, ima još samo nekoliko komada.     „Preporučujem da Prostamid što prije naručite. Program se neće ponoviti uskoro”, podstiče i profesor koordinator.

Za nepovjerljive, tu je istraživanje o učinkovitosti lijeka. ,,Prostamid distribuiramo u Crnoj Gori više od mjesec dana i proveli smo anketu među 10.000 naših klijenata”, kazuje jedan od ,,pronalazača” uz rezultate navodne ankete: Normalizacija mokrenja i prestanak neugodne boli – 99% ispitanika;  Lakoća i učinkovitost liječenja – 100% ispitanika; Poboljšanje potencije – 92% ispitanika; Nisu uočene nuspojave i ovisnost – 100% ispitanika.

Kako ne kupiti takav lijek? Ili neki sličan, a dostupan samo u virtuelnoj stvarnosti.

,,Ove godine se dogodilo nešto nevjerovatno na Evropskom kongresu dijabetologa. Sva publika je stajala 10 minuta i pljeskala momku koji je na bini. Bio je to Mićan Vujović – student iz Nikšića. On je predložio upotrebu jedinstvene formule koja dopušta potpuno izlječenje dijabetesa i spriječavanje smrtonosnih posljedica”, piše u tekstu na sajtu na kome se promoviše ,,unikatni lijek” koji reguliše dijebetes poslije prve terapije.  Djeluje poznato?

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

MINISTAR PRAVDE MARKO KOVAČ PREDLOŽIO ALBANSKI MODEL: Vetingom do reforme pravosuđa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ministarstvo pravde, na čijem čelu je u tehničkoj Vladi Marko Kovač,  predlaže veting sistem u reformi pravosuđa, koji bi podrazumijevao ispitivanje imovine nosioca pravosudnih funkcija, istraživanje njihovih veza sa kriminalnim grupama, provjeru njihovih kvalifikacija…

 

Crna Gora je više puta kretala u reformu pravosuđa. Nikada iskreno. Tome svjedoče slučajevi bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović više puta je kao argument o neiskrenosti navodila optužnice za pranje novca protiv kriminalnih grupa Safeta Kalića i Darka Šarića. Iako su zbog loših optužnica na kraju oslobođeni optužbi, svi koji su učestvovali u tom predmetu su napredovali u karijeri.

Izvještaji međunarodnih organizacija upozoravaju da su kriminalne strukture uvezane sa određenim državnim službama, dok nam korupcija nagriza cijeli sistem. Obje vlade formirane nakon parlamentarnih izbora najavile su zakone o porijeklu imovine i lustraciju. Mđutim, još nemamo nacrte tih zakona, niti javnu raspravu.

Ministar pravde u tehničkom mandatu Marko Kovač provukao je prošle sedmice da se razmišlja o uvođenju veting sistema u pravosuđu. Riječ je o sistemu reforme pravosuđa koji se pokazao uspješnim u susjednoj Albaniji. Državne službe bi provjeravale porijeklo imovine sudijama i državnim tužiocima, kao i njihove veze sa kriminalnim strukturama. Ukoliko bi pravosudni funkcioneri bili kompromitovani, razriješili bi se dužnosti, a njihov predmet bi preuzelo tužilaštvo. Međutim, cijelu provjeru mogli bi da spriječe ukoliko podnesu ostavku. U Albaniji je na ovaj način preko 45 odsto ljudi uklonjeno iz pravosudnog sistema. Većina njih je podnijelo ostavku kako bi se obustavio proces provjere.

Ivan ČAĐENOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 2. decembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo