Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Provincija za džeparac

Objavljeno prije

na

Univerzitet Donja Gorica raspisao je ove sedmice konkurs za postdiplomske studije na Fakultetu pravnih nauka i Humanističkim studijama. Da je kojim slučajem u oglasu izostao logo premijerove obrazovne firme, teško da bi i najoštrije oko uspjelo da primijeti da se ne radi o studijama na državnom univerzitetu. Prosto: većina predavača na Univerzitetu Donja Gorica angažovana je i na Univerzitetu Crne Gore. SAMI PROTIV SEBE: Profesor Radovan Vukadinović, najavljuju iz UDG-a, biće rukovodilac studija Međunarodni odnosi i Američke studije. Vukadinović je istovremeno kao gostujući profesor nekoliko godina angažovan i na Fakultetu političkih nauka državnog Univerziteta. Vukadinović je, inače, penzionisani profesor zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

Na studijama kojima će Vukadinović šefovati predaju: Ilija Vujačić, dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu, od osnivanja angažovan na državnom FPN-u Podgorici. Tu je i ugledni beogradski profesor Đuro Šušnjić, koji će predavanja držati i studentima državnog univerziteta, ali i studentima na UDG-u.

Na specijalističkim studijama UDG-a predavaće još jedan ugledni beogradski profesor – Branko Lubarda. Lubarda, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, takođe predaje na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu Crne Gore.

To nije sve: na spisku onih koji istovremeno predaju i na UDG-u i na Univerzitetu Crne Gore su i Ćedomir Čupić, profesor Beogradskog univerziteta i njegov kolega Vučina Vasović.

Osim profesora sa strane ima i ovdašnjih uglednih imena. Tako na Univerzitetu Crne Gore i UDG-a, ako su tačni podaci sa sajtova oba univerziteta, predaje i akademik Mijat Šuković.

NEPRIRODNO, ALI VRIJEDI: ,,Nije prirodno da naši profesori predaju i kod privatnika, ocijenio je nedavno rektor državnog univerziteta”, Predrag Miranović.

Miranović je objasnio da je Senat državnog univerziteta donio odluku na osnovu kojeg su gostujuća predavanja profesora državnog univerziteta dozvoljena van granica Crne Gore, uz saglasnost univerzitetskih vlasti, ali da su se ,,negativno” odredili prema tome da predaju i na privatnim univerzitetima u Crnoj Gori. ,,Ne može se igrati i za Budućnost i za Zetu”, htio je rektor da narodu približi problem konflikta interesa kod profesorskog zanimanja.

Profesori beogradskog i zagrebačkog univerziteta otuda nijesu obuhvaćeni odlukama državnog univerziteta. To što dobijaju honorar i od državnog i od privatnog premijerovog univerziteta nije nezakonito. Ne moraju da strepe od kazni iz Miranovićeve kancelarije.

Jesu li kazne stigle one koji su je zaslužili po propisima univerzitetskih vlasti, ne zna se. Rektor Miranović je, kaže, otkrio da dvojica profesora rade i na UDG-u i najavio njihove otkaze ukoliko se, kako su ,,mu obećali”, ubrzo ne odluče za samo jednog poslodavca. Miranović nije htio da otkrije imena dvojice profesora.

Dekan Ekonomskog fakulteta Milorad Jovović upozorio je skoro da ,,na Senatu vodi bitke da dokaže da nije logično da pojedini profesori predaju kod konkurencije”, te da u Senatu nemaju mnogo ,,razumijevanja” za njegove ideje i upozorenja.

ASISTENTI NA BRANIKU NAUKE: Iako beogradski i zagrebački profesori nijesu u sukobu sa zakonom, njihovo istovremeno gostovanje na državnom i na privatnom univerzitetu u Crnoj Gori otvara jedan drugi problem: kvalitet nastave.

Kako jedan čovjek, a da nije Sport Bili, može tokom pet radnih dana držati časove u Beogradu, Zagrebu, na dva podgorička univerziteta, i skoknuti do kakvog evropskog čuvenog fakulteta?

Neke od njih su zbog ,,naučnog tezgarenja” prozivale kolege van Crne Gore. Tako recimo profesor Radovan Vukadinović, osim na dva univerziteta u Podgorici, predaje i na Sveučilištu u Mostaru.

,,Na studiju Politologije imate prof. dr Radovana Vukadinovića, koji će „nositi kolegij”, dočim će taj kolegij zapravo nositi njegov novak, ili asistent, koji je diplomirao novinarstvo, pa stoga za ‘međunarodne odnose’ uopće nije kvalificiran”, pisao je nedavno o tom problemu Vukadinovićev kolega Dražen Pehar.

Tamošnje obrazovne vlasti su, uz razumijevanje da Mostar nema dovoljno osposobljenog kadra, naredile da se problem mora riješiti ,,s obzirom da se takvi profesori ne mogu u potpunosti posvetiti studentima”.

Većina profesora koji dolaze iz Beograda i Zagreba, na oba podgorička univerziteta imaju i po nekoliko predmeta, te po 45 časova po semestru.

UKRAS NA REVERU: Studenti sa državnog univerziteta objašnjavaju da većinu tih profesora viđaju tek dva puta mjesečno, dok najveći dio posla odrađuju asistenti. Nerijetko, objašnjavaju oni, profesori gradivo ne prilagođavaju crnogorskim prilikama, odnosno nijesu upoznati sa ovdašnjim razlikama u odnosu na Zagreb, Beograd, Mostar….

,,Naravno da je fizički nemoguće postići da se bude na dva, ili tri univerziteta sa tolikim brojem časova, onda se sav posao prebacuje na saradnike i asistente”, potvrđuje jedan od saradnika sa državnog univerziteta.

Izuzev problema nedostupnosti studentima, zbog zakonitog ‘tezgarenja’ beogradskih i zagrebačkih čuvenih profesora državni i Univerzitet Donja Gorica počinju ličiti jedan na drugi (bar kad su u pitanju društvene nauke). A ova bi dva univerziteta, lijepo je to primijetio rektor Miranović, trebali biti konkurencija.

Neko bi pomislio da ni osnivačima UDG-a, premijeru Milu Đukanoviću, profesoru Veselinu Vukotiću i Draganu Vukčeviću nije u interesu da liče na državni univerzitet. Pogotovu što je ovaj džabe, ili se duplo manje izdvaja za školarine. Ugledna beogradska i zagrebačka profesorska imena dobro dođu kao demokratski ukras. A profesorima nije zgoreg dupli džeparac u provinciji.

Milena PEROVIĆ-KORAĆ

Komentari

DRUŠTVO

AKO JE VESNA BRATIĆ IZABRANA U ZVANJE REDOVNE PROFESORICE UCG: Komisija po resavskom modelu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Izbor su pratile brojne primjedbe i sumnje na nepravilnosti. Bratićeva protivkandidatkinja Tanja Bakić tvrdi da Vijeće Filološkog niti Senat nisu sankcinisali Komisiju za pisanje izvještaja o kandidatima, iako su dva člana predala potpuno identične tekstove

 

Senat Univerziteta Crne Gore je 15. marta ove godine izabrao dr Vesnu  Bratić u akademsko zvanje redovne profesorica iz oblasti Anglistika – Anglofona književnost i civilizacija i Engleski jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Bratić je od kraja 2020. do kraja aprila 2022. bila ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta u 42. Vladi. Bratić nije bila jedina kandidatkinja, pored nje na konkursu za izbor u akademsko zvanje iz navedenih oblasti, koji je raspisan u junu prošle godine, prijavila se i dr Tanja Bakić.

Sam tok konkursa i izbor zanimljivi su zbog brojnih primjedbi i sumnje  na nepravilnosti koje su se dešavale tokom njegovog trajanja.

U septembru 2023. imenovana je Komisija za razmatranje konkursnog materijala i pisanje izvještaja u sastavu prof. dr Radojka Vukčevič sa Filološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Janko Andrijašević sa Filološkog fakulteta UCG i prof. dr Zoran Paunović sa Filološkog fakulteta u Beogradu. Nakon što je Andrijašević u oktobru iz zdravstvenih razloga odustao od rada u komisiji, za novog člana je imenovana prof. dr Vesna Lopičić sa Univerziteta u Nišu.

Krajem prošle godine u Biltenu UCG objavljeni su izvještaji o kandidatima članova Komisije. Sva tri člana Komisije pozitivno su ocijenili kandidatatkinju Bratić i dali preporuku da se Bratić izabere.

Prigovor na recenzije, u januaru ove godine, Vijeću Filozofskog fakulteta UCG, upućuje Tanja Bakić. Ona u njemu kao apsurd ocjenjuje da su dva člana komisije potpisala istovjetne recenzije. Dr Bakić tvrdi da su izvještaji prof. dr Zorana Paunovića i prof. dr Radojke Vukčević potpuno identični:  ,,Jedina razlika je u tome što je dr Paunović, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, koji izvorno govori ekavicu, pokušao da ekavizira tekst profesorke Vukčević, izvorno napisan na ijekavici. Nažalost, u tome nije savim uspio, ostavivši znatan dio predatog teksta u ijekavici”, napisala je dr Bakić.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

I DIREKTORICA ASK-A JELENA PEROVIĆ NA POPISU UHAPŠENIH DRŽAVNIH FUNKCIONERA: Duge vožnje dovele u pritvor?

Objavljeno prije

na

Objavio:

Na koji način je djelo počinila uhapšena direktorica ASK-a, preciznije, šta je od svega onoga što su joj spočitavali zaposleni u ASK-u, nevladine organizacije i budžetska inspekcija istraženo do nivoa osnovane sumnje u SDT-u nijesu objasnili. Njen advokat kaže kako “izgleda” da je procesuirana “zato što je službeno auto koristila više nego što u SDT-u smatraju da je trebalo”

 

SDT je, tvrde, prikupilo dovoljno dokaza na osnovu kojih su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), u srijedu, stavili lisice na ruke direktorici Agencije za sprječavanje korupcije Jeleni Perović. Tome je prethodio višesatni pretres prostorija Agencije.

I dok su pojedini mediji tvrdili da je uhapšena, SDT da nije, političari su se po ko zna koji put takmičili ko će prije da pohvali ili iskritikuje akciju. Perović je, nakon višesatnog pretresa službenih prostorija,  sprovedena do prostorija SPO-a. Osnovne detalje saznali smo iz saopštenja Specijalnog državnog tužilaštva koje se oglasilo ubrzo nakon što su mediji objavili slike njenog privođenja.

“Nakon pretresanja kancelarije i službenog vozila, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva službenici Specijalnog policijskog odjeljenja su lišili slobode J.P., direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije, zbog osnovane sumnje da je, tokom prošle i do aprila ove godine, učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, saopšteno je iz tužilaštva.

Na koji način je djelo počinila uhapšena direktorica ASK-a, preciznije, šta je od svega onoga što su joj spočitavali zaposleni u ASK-u, nevladine organizacije i budžetska inspekcija istraženo do nivoa osnovane sumnje u SDT-u nijesu objasnili. Zato je njen advokat Nikola Martinović, koji nije prisustvovao pretresu, medijima kazao da su službenici SPO tokom pretresa tražili dokumenta koja su već predata Specijalnom državnom tužilaštvu, a koja se odnose na putne naloge čelnika Agencije za sprječavanje korupcije i upotrebu službenih automobila. “Tokom pretresa nije nađeno ništa. Oduzeti su eletronski uređaji, a i neke njene privatne stvari. Oduzet je i kompjuter koji se nalaze u njenom kabinetu i dokumenta. Nema nikakve fame, ne radi se o nikakvoj organizovanoj kriminalnoj grupi. Izgleda da je Perović procesuirana zato što je službeno auto koristila više nego što u SDT-u smatraju da je trebalo”, kazao je Martinović  i dodao da provijava još jedna optužba – da su se u okviru Agencije protivzakonito dijelile neke varijabile.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 19. aprila ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

EUROPOL  IDENTIFIKOVAO NAJOPASNIJE KRIMINALNE MREŽE NA KONTINENTU: Mapa evropskog podzemlja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Da kriminalno savezništvo ne poznaje jezičke, nacionalne, rasne ili vjerske barijere možda najbolje potvrđuje podatak da je među članovima 821 registrovane kriminalne mreže zastupljeno ukupno 112 nacionalnosti, pri čemu je dvije trećine kriminalnih mreža sastavljeno od pripadnika više nacionalnosti

 

Europol je prošle nedjelje objavio analizu kojom su objedinjenji podaci svih država članica Evropske Unije i 17 partnerskih zemalja Europola van EU o najopasnijim kriminalnim mrežama u Evropi. Rezultat je popis najopasnijih i najorganizovanijih kriminalnih grupa i njihovih članova. „Napravljen je jedinstven skup podataka o 821 kriminalnoj mreži najvećeg rizika, s opsežnim informacijama o svim aspektima koji ih opisuju i pomažu u procjeni njihove prijetnje. Ove kriminalne mreže, čije članstvo premašuje 25 .000 pojedinaca, odabrane su na temelju kriterijuma prijetnje koju predstavljaju. Te su mreže aktivne u nizu područja kriminala, od trgovine drogom do krijumčarenja migranata, imovinskog kriminala i drugih“, piše u izvještaju objavljenom na sajtu EUROPOL-a. Da bi lakše razumjeli pomenuti broj pripadnika kriminalnih organizacija „najvećeg rizika“, pomenimo da je on veći od broja zimus popisanih stanovnika Kotora, Danilovgrada, Ulcinja, Tivta, Pljevalja… Takođe, podaci nedavno predstavljeni u Briselu pokazuju kako kriminalne organizacije usko sarađuju sa svojim kolegama iz regiona, drugih djelova Evropa ali i onima sa drugih kontinenata. Tako je u izvještaju pod nazivom “Dekodiranje najopasnijih kriminalnih mreža EU“ navedeno da je nekoliko različitih kriminalnih grupa, sastavljenih od članova porijeklom iz bivših jugoslovenskih republika – Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije „u velikom obimu“ uključeno u krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike do različitih evropskih odredišta. Analizom pobrojanih kriminalnih mreža identifikovane su njihove osnovne karakteristike i „snažno prisustvo“ širom EU i regiona Zapadnog Balkana. „Oni su, takođe, uspostavili veoma snažno prisustvo u Latinskoj Americi, iskorišćavajući mogućnosti za korupciju u ključnim lukama i u brodarskim kompanijama. Oni na taj način vrše sveobuhvatnu kontrolu nad snabdijevanjem kokainom. Neke od ovih grupa su specijalizovane i, u velikoj mjeri, uključene u razne oblike nasilja, profesionalne otmice i pogubljenja, korupciju, pranje novca, trgovinu oružjem i eksplozivom i falsifikovanim dokumentima. Nasilje se, uglavnom, koristi kao odmazda za izgubljene ili propale pošiljke droge, ali i za sticanje dominacije nad teritorijom ili lancem snabdijevanja”, navodi se u izvještaju. Europol je tokom izrade izvještaja na papiru stavio i ono što su u zemljama bivše SFR Jugoslavije shvatili i mnogi laici – da su pripadnici kriminalnih grupa u stanju da se u velikoj mjeri infiltriraju i zloupotrebljavaju legalne poslovne strukture. “To pomaže njihovim kriminalnim poslovima da napreduju, omogućava im da operu svoj kriminalni profit i štiti ih od otkrivanja. Osamdeset šest odsto najopasnijih kriminalnih mreža koristi legalne poslovne strukture, velika većina u EU”, navode iz Europola. Da kriminalno savezništvo ne poznaje ni jezik ni boju kože možda najbolje govori podatak da je analizom utvrđeno da je među članovima 821 najopasnije kriminalne mreže bilo zastupljeno ukupno 112 nacionalnosti, pri čemu je 68 odsto mreža sastavljeno od pripadnika više nacionalnosti. Kada je riječ o vođstvu – 82 procenta najopasnijih kriminalnih mreža, navode, nastanjeno je ili u glavnoj zemlji aktivnosti ili u zemlji porijekla ključnih članova. Polovina najopasnijih kriminalnih mreža, piše u analizi, uključena je u trgovinu drogom, kao glavnu kriminalnu aktivnost, dok je više od 70 odsto mreža uključeno u korupciju kako bi omogućile kriminalne aktivnosti ili ometale provođenje zakona i(li) sudske postupke. Nešto manji procenat, tačnije 68 odsto mreža, koristi nasilje i zastrašivanje kao sastavni dio svog modusa operandi. Govoreći na konferenciji povodom predstavljanja glavnih nalaza izvještaja, izvršna direktorica Europola Ketrin De Bol je naglasila da kriminalci cvjetaju u tajnosti. „Ali mi to mijenjamo. Ovaj izveštaj je najopsežnija studija o ključnim kriminalnim mrežama koju su organi za sprovođenje zakona ikada sproveli na evropskom nivou. Zahvaljujuci saradnji svih država članica EU i 17 zemalja partnera Europola, osvjetljavamo aktivnosti najopasnijih kriminalnih mreža u Evropi. Ovi podaci, koji su sada centralizovani u Europolu, daće agencijama za sprovođenje zakona prednost koja im je potrebna da bolje ciljaju i sprovode prekogranične krivične istrage”, navela je ona. Ova anazila, smatra i belgijska ministarka unutrašnjih poslova Anelis Verlinden, biće novo sredstvo u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala. “Ovaj izvještaj predstavlja značajnu prekretnicu za cijelu evropsku zajednicu, odražavajući našu nepokolebljivu posvećenost zaštiti i bezbjednosti naših građana. Iako je ovaj izveštaj, sam po sebi, veoma važno dostignuće, on je samo početak”, kazala je Verlinden. Posjedovanje ovih podataka, smatra belgijski ministar pravde Pol Van Tigčelt, predstavlja važno novo oružje u borbi protiv organizovanog kriminala. „Sada, prvi put, imamo sve ključne podatke o najopasnijim kriminalnim mrežama na jednoj lokaciji. Sljedeći korak je da različite policijske snage država članica nastave da obogaćuju ove centralizovane informacije kako bismo mogli dalje krivično goniti i rasformirati ove mreže”. Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson istakla je da je organizovani kriminal jedna od najvećih prijetnji sa kojima se suočavamo, prijeteći društvu korupcijom i ekstremnim nasiljem. „Moramo da znamo protiv čega se borimo, zato je mapiranje organizovanog kriminala ključni cilj naše strategije EU”. Sličnu poruku imao je i Evropski komesar za pravosuđe, Didije Rejnders. “Sudije i tužioci mogu da se bore protiv organizovanog kriminala samo ako su oslobođeni zastrašivanja, prijetnji ili pokušaja da utiču na njihov profesionalni integritet. Pošto najopasnije kriminalne mreže vode kriminalne operacije bez granica, prekogranična saradnja između stručnjaka je od vitalnog značaja.” Koliko ova analiza može koristiti Crnoj Gori u borbi protiv organizovanog kriminala, tek treba da vidimo. Za sada, čini se, o ovdašnjim kriminalnim klanovima i njihovim aktivnostima znamo više nego što smo sposobni da procesuiramo i dotjeramo do pravosnažnih osuđujućih presuda. Možda se, uz dodatnu pomoć EU i Europola, i to promijeni.

Svetlana ĐOKIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo