Povežite se sa nama

Izdvojeno

PUT MOJKOVAC- LUBNICE POD LUPOM ISTRAŽNIH ORGANA: Bemax-u milioni, Mojkovčanima rupe

Objavljeno prije

na

Ne nazire se  kraj radova na putu Mojkovac – Lubnice, koje od 2020. izvodi kompanija Bemaks i koji treba da poveže Mojkovac sa budućim Ski centrom Žarski. Za ono što je do sada urađeno zainteresovano je Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju i Zaštitinik imovinsko pravnih-interesa Crne Gore

 

Prošle jeseni Bjelojevićka rijeka se izlila i oštetila novoizgrađeni put Mojkovac-Lubnice. Ovaj put treba da poveže Mojkovac sa budućim Ski centrom Žarski, u koji su uloženi milioni a daleko je od otvaranja.

Ne nazire se ni kraj radova na pomenutom putu, koje od 2020. izvodi kompanija Bemaks, a za ono što je do sada urađeno zainteresovano je Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju i Zaštitinik imovinsko pravnih-interesa Crne Gore.

Izgradnju puta sa Bemaksom je potpisala Vlada Duška Markovića. Iz Akcije za socijalnu pravdu su krajem 2020. upozorili da je cijena puta ,,u svega nekoliko mjeseci uvećana za četiri miliona eura, odnosno sa devet na 13,2 miliona, za koliko je ugovorena gradnja“.

Kako su radovi počeli krenula je i ogromna sječa šume. Krajem 2020. Uprava za inspekcijske poslove podnosi Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u Upravi za šume i njenoj Područnoj jedinici u Mojkovcu, kao i nepoznatog počinioca nezakonite sječe šume i probijanja puteva.

Naime, Uprava za šume se tereti da je dozvolila bespravne radnje u državnoj šumi u GJ Lepenac Pelješka Gora, na lokalitetu Bjelojevićka rijeka. Dozvolila je da se sječu stabla bez doznake, odobrenja, izvođačkog projekta, rješenja o usvajanju izvođačkog projekta, ugovora sa izvođačem radova… Navodi se da odgovorna lica u Upravi za šume nijesu spriječila nezakonito gazdovanje državne šume i preduzela mjere na suzbijanju bespravnih radnji, nije identifikovala počinioce tih radnji i iste procesuirala na zakonom propisan način.

Čuvar šume tvrdi da je 11. decembra 2020. obavijestio nadležne da se vrši probijanje puta, te da usljed toga dolazi do obrušavanja zemljišta, bukovih i jelovih stabala, da su stabla posječena na klizištu i stoje na licu mjesta a da je izvođač radova Bemaks. Iako čuvar tvrdi da je sve uredno prijavio, njegov nadređeni to demantuje i kaže da nikakvu prijavu nije dobio ni pismeno ni usmeno.

Šta god bilo, iz Uprave za inspekcijske poslove su konstatovali da zahtjev za sječu ne postoji, doznaka stabala nije vršena, izvođački projekat nije rađen, ne postoji ugovor za probijanje puteva i sječu šuma u državnom vlaništvu.

Nakon reagovanja Inspekcije, Uprava za šume Područja jedinica Mojkovac je sačinila komisiju i konstatovala bespravne radnje, ali nije ustanovila tačnu količinu bespravno posječene drvne mase, niti ustanovila tačnu širinu i dužinu probijenog puta… Po izjavi komisije činjenično stanje nije ustanovljeno zbog neprohodnosti i opasnosti po život, zbog izazvanih odrona i klizišta. Komisija je konstatovala da kada su oni bili tamo na posječenom putu se nijesu čule motorne šege, a primjetili su da su na putu prisutne mašine Bemaksa i Geneksa.

Ono što institucije ne spore je da je Bemaks lagerovao i čuvao posječena stabla. U septembru 2021. Direkcija za saobraćaj obavještava firmu Bemaks da nemaju više obavezu čuvanja drvne mase koja je posječena na trasi puta. Iz Uprave za šume napominju da nije izvršen prijem drvne mase koja je posječena, iz razloga što izvođač radova nije obavijestio PJ Mojkovac o izvršenoj sječi, i nije izvršio lagerovanje posječene drvne mase na zakonom propisan način. Preciziraju ,,da je drvna masa deponovana na više lagera (na pojedinim lagerima drvna masa je nabacana bez reda) neposredno uz put čija je izgradnja u toku. Dio drvne mase je oštećen prilikom izvlačenja (vuča i izvlačenje drvne mase je vršeno građevinskim mašinama-bagerima) i neadekvatnog lagerovanja”.

Tokom ove godine za ovaj slučaj zainteresovao se i Zaštitnik imovinsko pravnih interesa, pa je dobio informacije od institucija o gradnji ovog puta, radi eventualne nadoknade štete učinjene državi.

Sredinom ovog mjeseca, iz Uprave za šume, Zaštitniku odgovaraju, da u vezi sa radovima na trasi regionalnog puta Lubnice-Mojkovac, nije nađen Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa firmom Bemaks koja je izvodila radove. Iz Uprave za šume proslijedili su dopis svog službenika u kojem se Bemaksu odgovara na zahtjev za urgentno uklanjan drvne zapremine iz kruga gradilišta puta Mojkovac-Lubnice. U dopisu se konstatuje da je ,,Bemaks izvršio sječu i lagerovanje posječene drvne mase na trasi puta, ali posječena drvna masa nije bila primljena iz razloga što izvođač radova nije u toku radova obavijestio Upravu za šume PJ Mojkovac da se izvrši prijem posječene drvne mase”.

I dok u Upravi za šume tvrde da je sve urađeno nezakonito, investitor puta Uprava za saobraćaj navodi da je sve suprotno od toga, i naravno legalno. Bemaks je sjekao šumu uz kontrolu ovlašćenih lica iz Uprave za šume iz Mojkovca koji su vršili odznaku stabala, tvrde iz Uprave za saobraćaj. Dodaju da je sva sječa vezana za izgradnju puta izvršena u pojasu eksproprijacije, a posječena stabla lageraovana na trasi puta uz Bjelojevićku rijeku. Kažu i da im nije poznato da je vršena bilo kakva bespravna sječa.

Iz Uprave za saobraćaj optužuju Upravu za šume da su im se više puta, i oni i Bemaks, bezuspješno obraćali, da izvrše doznake za sječu stabala, a kasnije i da se posječena stabla odvezu sa gradilišta puta. ,,Odgovornost za nastalu štetu je isključivo na strani Uprave za šume koja svojim postupanjem, tj. nepostupanjem prouzrokovala štetu”, navodi se iz Uprave za saobraćaj u dopisu Zaštitniku.

Iz Uprave tvrde i da je nakon poplave i oštećenja puta u novembru 2022. izvođač bio spreman da izvrši sanaciju štete, ali da mu to nijesu dali mještani.

Mještani mojkovačkih sela Bjelojevići i Ambarine počeli su proteste u avgustu prošle godine.  Saopštili su da na taj način žele da spriječe mahanizaciju Bemaksa da se povuče, dok ne popravi ,,devastirani seoski pristupni put”. Mještani tvrde da je izvođač radova teškom mehanizacijom uništio put koji koristi nekoliko sela.

Prema podacima sa sajta Bemaksa put je skoro pa završen. Piše da su radovi u toku, navodi se veća cijena od ugovorene, 13 i po miliona eura. Nabraja se: zemljani radovi – iskopano 157 hiljada kvadrata, urađeno 100 odsto, 126 hiljada metara kvadratnih nasipa, urađeno 93 odsto, urađeno je i 93 odsto ili 30 hiljada kvadrata betonskih i armiranobetonskih radova. A od predviđenih 14 hiljada tona asfalterskih radova urađeno je 0 (nula) odsto.

Iz Uprave za saobraćaj su u cilju nastavka radova, krajem marta, sa Opštinom Mojkovac potpisali sporazum kojim se ova Opština ,,obavezuje da omogući nesmetan prolaz mehanizaciji Izvođača radova na dionici Mojkovac-Bjelojevići-Vragodo”. Na koji način, nije navedeno.

Da je Bjelojevićka rijeka bujična, te da ne treba otvarati nova klizišta, stručnjaci su upozoravali i ranije. Vojislav Radović, saradnik za urbanizam i građevinarstvo u Opštini Mojkovac, je 2010. dok je trajala javna rasprava za Prostorni plan Bjelasica-Komovi, predlagao da se trasa puta ne planira u zoni erozije vodotoka Bjelojevićke rijeke. Uzalud.

U dopisu ODT Bijelo Polje Zaštitniku imovinsko pravnih odnosa o ovom slučaju se navodi da prema potpisanom ugovoru između Bemaksa i Uprave za saobraćaj: Izvođač radova je odgovoran za radove i propuste bilo kog podizvođača, njegovog predstavnika ili radnika, kao i da je predviđeno da je izvođač dužan da na gradilištu preduzme mjere radi obezbijeđenja sigurnosti izvedenih radova…

Koliko su radovi bili sigurni pokazala je prošle jeseni rijeka koja je oštetila kilometar novog puta.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

FOKUS

MJESEC DO POPISA: Priprema, pozor, prebrojavanje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Više od 80 pitanja neći će se u upitnicima skoro 4.000 popisivača kada krenu na svoj posao. Sve je izvjesnije da će to biti 1. novembra. Kao i da će ih mnogi dočekati kao nezvane goste. Uz malo truda i dobre volje koja nije pokazana, sve je moglo biti mnogo bolje. Umjesto vjerskog i nacionalnog prebrojavanja mogli smo imati pravi popis

 

Kako se približava termin održavanje Popisa stanovništva, domaćinstava  i stanova, sve JE više onih koji smatraju da ga treba – odložiti. Jedni predlažu na mjesec, drugi kažu do daljnjeg. Odnosno, dok se ne steknu uslovi, tenhički ali i politički, za njegovo nesmetano održavanje.

Iz Vlade insistiraju da se popis održi u terminu koji su oni zimus zacrtali svojom Uredbom. Dakle, od 1. do 15 novembra.

“Mislim da smo dovoljno uradili da ne postoji ni teoretska šansa da bilo kome na pamet padne da pokuša da omete ovaj proces”, rekao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade sredinom septembra, priznajući da u Monstatu (državna statistika radi pod ingerencijom Ministarstva finasija) još nijesu završene sve pripremne radnje neophodne za nesmetano i tačno sprovođenje popisa.

Potom je i premijer Dritan Abazović, pritvrdio da do odlaganja popisa neće doći. “To se neće desiti. Ne pravimo od toga bauk. Od 1. do 15. novembra je popis i to je to.” Konačno i iz Monstata je saopšteno da trenutno nema zakonskih mogućnosti za odlaganje popisa.

Za neupućene, državni statističari su samo konstatovali da Crna Gora trenutno nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (parlament) koja bi mogla da stavi van snage ili izmijeni prošle godine osvojeni Zakon o popisu. Istovremeno su potvrdili  sumnje da oni za popis još nijesu spremni. Na zvaničnom sajtu Monstata, u dijelu koji se odnosi na predstojeći popis i danas (četvrtak 28. septembar), stoji informacija:  “Završena je priprema upitnika, dok je u finalnoj fazi priprema metodoloških i organizacionih uputstava za realizaciju popisa”.

Zoran RADULOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

HORIZONTI

POSLIJE NAPADA NA POLICIJU I KRVOPROLIĆA NA KOSOVU: Teški  izazovi za Beograd i Prištinu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u kosovskom selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave i krvoprolića  Nakon uspostavljanja kontole, kosovska policija je u manastiru Svetog Arhiđakona Stefana  pronašla  ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Predsjednik Srbije  Vučić je odbacio „insinuacije da iza incidenta stoji Srbija“  i rekao  da se te uniforme i oružje „mogu svuda nabaviti“

 

U ranim jutarnjim satima u nedjelju 24. septembra u kosovskom selu Banjska,  dobro naoružana paramilitarna jedinica je blokirala most sa dvoje oklopljenih vozila. Kada je stigla patrola kosovske policije da izvidi situaciju otvorena je vatra na njih. Policija je uzvratila vatru i pozvala pojačanje. Kasnije su paramilitarci upali u obližnji manastir Svetog Arhiđakona Stefana iz 14. vijeka odakle su nastavili sukob sa policijom do kasnijeg izvlačenja preko obližnjeg brda i šume i povukli se u Srbiju. Nakon što je policija ušla u manastir pronašla je ogromnu količinu naoružanja i opreme koje su paramilitarci ostavili pri povlačenju. Među zaplijenjenim oružjem su i ručni raketni bacači, granate, eksploziv i ostala oprema koja je dovoljna, prema riječima kosovske policije, za jedinicu od 100 ljudi.

Ni pet dana nakon krvavog oružanog sukoba u selu Banjska, tik uz granicu sa Srbijom, nije jasnija pozadina i motivi pucnjave  i krvoprolića.

Prva reakcija srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića prošle nedjelje, nakon informacija o pogibiji jednog i ranjavanju dvojice kosovskih policajaca je za mnoge upućene bila u najmanju ruku čudnovata. Vučićev nastup nije pratila uobičajena teatralnost i samouvjerenost priznavši da je njegovoj administraciji trebalo „mnogo vremena da ispitamo šta se dogodilo, šta se zbivalo jutros, tokom popodneva“. Štaviše, predsjednik je odavao dojam da i dalje nema sve informacije na raspolaganju što je odmah protumačeno kao previd, slučajni ili namjerni, srbijanskih službi. Ipak u svom prvom obraćanju naciji Vučić je zadržao političku prisebnost i osudio ubistvo policajca uz standardnu generičnu konstataciju da je kosovski premijer Albin Kurti „glavni organizator haosa na Kosovu i Metohiji… koji želi rat i skukobe“ navevši broj od 62 akcije policije na pretežno srpskom sjeveru zemlje. Od toga su navodno 56 bile „etnički motivisane“. Međutim, indikativno je da Vučić nije optužio Kurtija za izazivanje krvoprolića na noć između subote i njedjelje. Vučić je dodao i da su „trojica Srba stradala  sa KiM, dvojica od snajperske vatre sa velike udaljenosti, nepotrebno, dvojica su teško ranjena i pretpostavlja se da je četvrto lice stradalo“. Da je i četvrti napadač na policiju preminuo je bila novost je su do tada kosovske službe raspolagale informacijama da su trojica napadača likvidirani u razmjeni vatre. Četvrti je bio zapravo ranjen i kasnije izdahnuo u bolnici u Novom Pazaru u koju je, prema informacijama nezavisnih medija, dopremljeno 6 ranjenih iz istog sukoba. Vučić je opravdao i upad u manastir rekavši da je „naoružana grupa Srba došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu povređenih mladića i da su želeli da im pruže pomoć“. Istakao je da crkva „ni na koji način nije bila umešana u incident“. Ubrzo nakon toga Vučićevi mediji u zemlji i regionu su počeli pričati o Srbima koji su se morali organizovati da bi se odupreli „teroru takozvane policije Kosova“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo