Povežite se sa nama

Izdvojeno

SUD I KAUCIJA: Advokati zabrinuti što osumnjičeni kriminalci ne mogu na slobodu

Objavljeno prije

na

Advokati su ponovo optužili sudstvo za donošenje „čudnih“ odluka nakon što je Apelacioni sud usvojio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i prihvatio sve optužbe protiv Petra Lazovića. Viši sud je ranije donio rješenje da su neosnovani djelovi optužnice, u vezi sa planiranjem ubistva šefa takozvanog „škaljarskog“ klana u Kotoru Advokatica Maja Zeković smatra da je  odluka Apelacionog suda „u najmanju ruku zabrinjavajuća“

 

Gotovo godinu prošlo je od hapšenja bivšeg policajca Petra Lazovića, sina Zorana Lazovića. dugogodišnjeg policijskog funkcionera.  Dok je njegov otac u javnosti povezivan sa kriminalnim strukturama, mlađi Lazović ima potvrđenu optužnicu za kriminalno djelovanje koje uključuje ubistva, trgovinu narkoticima, korupciju i policijsku torturu.

Ponuđeno jemstvo za njegovo puštanje iz spuškog istražnog zatvora, sada je dostiglo cifru od 7,6 miliona. Prvo jemstvo od 1,2 miliona ponuđeno je u oktobru prošle godine, ali Viši sud je odbio da ga pusti na slobodu.

Gotovo svaki sudija do sada je procijenio da ponuđeni novac nije dovoljna garancija da Lazovića zadrži u Crnoj Gori i na usluzi pravosudnim organima. Njegovi branioci smatraju da se ovakvim odlukama unižavaju Ustav, zakoni i pravosuđe. Oni su obično u javnosti krivili političare i medije za ono što se dešava njihovim klijentima. Neprihvatanje kaucija u slučajevima osumnjičenim za organizovani kriminal izazvalo je i čuveni štrajk advokata

“Pitanje jemstva u crnogorskom pravosuđu praktično ne postoji. Za svaki predmet za koji je neko od političara zainteresovan ili za svaki predmet na kojem neko od političara gradi političku karijeru ili kampanju, ovaj sud ne dozvoljava jemstvo”, rekao je advokat Nikola Martinović.

Advokati su ponovo optužili sudstvo za donošenje „čudnih“ odluka nakon što je Apelacioni sud usvojio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i prihvatio sve optužbe protiv Petra Lazovića. Viši sud je ranije donio rješenje da su neosnovani djelovi optužnice, u vezi sa planiranjem ubistva šefa takozvanog „škaljarskog“ klana u Kotoru. Viši sud je u aprilu potvrdio 14 od 17 tačaka optužnice protiv desetočlane grupe odbjeglog šefa takozvanog „kavačkog“ klana Radoja Zvicera. Među  njima su i policajci Petar Lazović i Ljubo Milović za krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, krijumčarenje cigareta…

Njegova advokatica Maja Zeković smatra da ne postoje pravno valjani dokazi ni za jednu od tačaka optužnice protiv Petra Lazovića. Smatra da je ovakva odluka Apelacionog suda „u najmanju ruku zabrinjavajuća“.

” Ovakvi iskoraci iz zakonskih regula, kao i višedecenijske stabilno utvrđene sudske prakse kako domaće tako i regiona, kad je u pitanju krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja, upućuju nažalost na pogodovanje pritiscima različitih krugova i odlučivanje na osnovu imena, prije nego na osnovu dokaza. Dakle, ovako postavljeni standardi, u sudskoj grani vlasti, predstavljaju poraz za pravni poredak zemlje, koja nikako da dovrši upravo Poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava, kao uslov za ulazak u EU“, saopštila je Zeković u reagovanju na odluku suda.

Hapšenje i procesuiranje Petra Lazovića bila je prekretnica u obračunu sa narko klanovima. Ranije su hapšeni samo pripadnici kriminalnih grupa, dok su iz tema procesuirani niži policijski službenici. Prema navodima optužnice, Lazović je bio operativno umiješan i u međuklanovska ubistva na teritoriji Crne Gore i Srbije. Većina ovih ubistava ni danas nije do kraja rasvijetljena.

Jedno od tih je i ubistvo Novljanina Šćepana Roganovića, zbog kojeg je prije nekoliko dana SDT uhapsilo još četiri osobe. On je ubijen 2020. godine u Herceg Novom. Treća je žrtva iz porodice Roganović od početka sukoba crnogorskih kriminalnih klanova. Njegov otac Niko (66) ubijen je u noći 26. jula 2017.  Policija nije otkrila dvojicu napadača koji su ga sačekali stotinjak metara od kuće u kojoj je živio i u njega ispalili više projektila. Tri mjeseca prije tog ubistva, teško je ranjen njegov mlađi sin,  brat ubijenog Šćepana – Duško...

Policija je zbog umiješanosti u ubistvo uhapsila Novljanina Marka Radovića, Slavka Radulovića i Miloša Gvozdenovića, a kao petog osumnjičenog označila Cetinjanina Iliju Milanovića (37), koji je od ranije u zatvoru. Kao naredbodavac označen je odbjegli šef „škaljaraca“ Igor Vukotić, brat ubijenog Jovana Vukotića. Zbog ubistva Roganovića pred podgoričkim Višim sudom  odgovaraju Dino Ibrahimović, Krsto Vujić, Mili Bajramović, Miloš Komar i Igor Glavaš. U tom predmetu specijalno tužilaštvo ima svjedoka saradnika – M. Đ. kojem je krajem marta, zbog bezbjednosti, promijenjen fizički izgled. Nedugo nakon likvidacije Šćepana Roganovića, koji nije pripadao organizovanim kriminalnim grupama, Novljanin Krsto Vujić označen je kao organizator i naručilac te likvidacije.

Advokat Željko Đukanović, potvrdio je da su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja nedavno u Herceg Novom pretresli stan njegovog branjenika Marka Radovića i njegove majke. “Nije pronađen bilo koji nedozvoljeni ili kompromitujući predmet koji bi njega, eventualno, doveo u vezu sa izvršenjem bilo kog krivičnog djela. Kako se nezvanično pominje da je razlog njegovog privođenja ubistvo Šćepana Roganovića, smatram da Marko Radović ne može imati dodirne tačke sa izvršenjem tog krivičnog djela, jer je u vrijeme izvršenja tog ubistva nalazio u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija zbog drugog krivičnog djela”, pojasnio je Đukanović.

Većina dokaza koja inkriminiše pripadnike kriminalnih klanova, prikupljena je nakon razbijanja SKY kriptovane aplikacije, posredstvom koje su kriminalci širom svijeta, pa i Balkana, nesmetano i bez filtera komunicirali. Advokati u Crnoj Gori tvrde da ova komunikacija ne može biti dokaz na sudu i da je to jedino na čemu tužilaštvo tereti optužbe protiv njihovih klijenata. Međutim, na suđenju Stefanu Kovaču zbog pokušaja ubistva Dejana Kašćelana u Beču, sudija Nenad Vujanović konstatovao je da SKY komunikacija predstavlja pravno valjani dokaz jer je dobijen putem međunarodne pravne pomoći od Francuske, a što je potvrdio tamošnji Kasacioni sud.

Na sudu je pročitan dio SKY komunikacije koji je pokazao brutalno ponašanje policajaca i pripadnika kriminalnih klanova. Sudija je rekao da su one važne radi identifikacije.

Saopšteno je da postoji sumnja da je odbjegli policajac  Ljubo Milović komentarisao fotografiju Miloša Markovića: “Eto ga kao prase rokće”.

“Pevaj Kovač, mamicu ti”, jedna je od prijetećih poruka. Sudija je naveo da postoji sumnja da je Radoje Zvicer napisao poruku: “Zamalo da stradamo od Alana Taipovog”. (Alan Kožar). U audio-poruci čuje se pjesma praćena zvucima harmonike, a u sudu tvrde da se slavilo ubistvo Kožara, jednog od visokopozicioniranih članova njima suprotstavljenog škaljarskog kriminalnog klana.

“’Idemo da koljemo Turke, ekstreme, iz Bijelog Polja, Rožaja, Bara…’” ‘Idemo Lazovići, Milovići, Zviceri, deri bre po Crnoj Gori’”. A potom se čuje se glas Ljuba Milovića: “Da se legitimišem Ljubo Milović, pa neka hapse, neka otvaraju telefon”.

Advokat Damir Lekić kazao je da taj dokaz govori sam za sebe, ali i da više niko ne može da kaže da se to ne dešava: “Postoji određena grupa policajaca koji nisu postupali po zakonu”.

Tužiteljka Jelena Protić objasnila je da je kompletna dokumentacija predmet analize, da je zbog mučenja formiran predmet u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i da je, prema njenim saznanjima, još u fazi izviđaja. Sudija je rekao da se ti dokazi moraju provesti kako bi se prikazale metode policijskog mučenja.

“Prikupljaju se svi podaci, identitet i okolnosti koje su značajne za taj postupak”, navela je tužiteljka.

Ivan ČAĐENOVIĆ

Komentari

Izdvojeno

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV VESELINA VELJOVIĆA: Skaj prepiska u centru pažnje

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se SDT stavom da je vijeće Višeg suda potvrdilo da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije predstavlja zakonit dokaz. Veljovićev advokat tvrdi suprotno

 

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića. Optužnicom je obuhvaćeno 15 osoba koje se terete za stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, pranje novca i zloupotreba službenog položaja. Podsjećamo, Veljović se tereti da je 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije koju je 2018. godine formirao Aleksandar Mrkić radi šverca cigareta i pranja para. Konkretno, tereti se da je 25. decembra 2020. godine Mrkiću dojavio da će policija pretresti prostorije koje koristi pripadnik njegove kriminalne organizacije Mujo Nikočević.

Nakon potvrđivanja optužnice, oglasilo se i Specijalno državno tužilaštvo koje se saopštilo da je vijeće suda potvrdilo pravno stanovište SDT-a da sadržina dekriptovane komunikacije preko SKY ECC aplikacije, pribavljena u postupku međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima, predstavlja zakonit dokaz. „Nema razloga da se dovodi u sumnju zakonitost procedure pred nadležnim inostranim pravosudnim organom koji je taj dokaz prikupio, te da se svakako međunarodna saradnja zasniva na međusobnom povjerenju, odnosno pretpostavci da je dokaz u drugoj državi pribavljen na zakonit način“, piše u saopštenju koje potpisuje specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Veljovićev advokat Mihailo Volkov u razgovoru za Monitor kaže da ga odluka Višeg suda kojom se potvrđuje optužnica protiv njegovog klijenta nije iznenadila. Naprotiv, tvrdi, to je i očekivao. „Nijesam vjerovao da će vanraspravno vijeće Višeg suda imati dovoljno pravne kuraži da obustavi postupak, posebno pri činjenici da se u dijelu Veselina Veljovića kompletna osnovana sumnja bazira samo na navodnoj skaj prepisci koja, uzgred, ni sama po sebi nije krivično opterećujuća. Svako onaj ko je bio u Višem sudu na tim ročištima zna kvalitet takvih rješenja i značaj samog instituta potvrđivanja optužnice koji će vrlo brzo da nestane iz zakonske procedure. Tako da s tim u vezi nijesam iznenađen“, kazao je Volkov.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

FOKUS

UDRUŽENI PODUHVAT VUČIĆEVIH POLITIČARA, UDBE I EPISKOPA SPC: Nemoć u UN iskaljuju na Crnu Goru

Objavljeno prije

na

Objavio:

Kampanja nakon najave premijera Milojka Spajića da će Crna Gora glasati u Ujedinjenim Nacijama (UN) Rezoluciju kojom se osuđuje negiranje genocida u Srebrenici, presuđenog od strane međunarodnog suda u Hagu vidno je orkestrirana iz ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovakva histerija protiv Crne Gore nije postojala ni u predvečerje referenduma o nezavisnosti 2006. godine

 

 

Od tzv. antibirokratske revolucije 1989. godine teško da je bilo toliko povika i gnjeva na malu Crnu Goru od strane srpskog sv(ij)eta diljem regiona. Razlog je navodna izdaja „bratske Srbije“ i „interesa srpskog naroda“ zbog najave premijera Milojka Spajića da će Crna Gora glasati u Ujedinjenim Nacijama (UN) Rezoluciju kojom se osuđuje negiranje genocida u Srebrenici, presuđenog od strane međunarodnog suda u Hagu. Kampanja je vidno orkestrirana iz ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Ovakva histerija protiv Crne Gore nije postojala ni u predvečerje referenduma o nezavisnosti 2006. godine. Tada je crnogorska Mitropolija predvođena pokojnim Amfilohijem Radovićem ostala po strani referendumske kampanje pozvavši se na jevanđeosku maksimu „caru carevo, Bogu božje“.

U ovom slučaju se prije pet dana u kampanju uključio i sadašnji mitropolit Joanikije Mićović kome norme Jevanđelja i hrišćanske vjere ne važe kada su politički interesi Beograda i Moskve u pitanju. Mitropolit se prvo na uskršnjoj liturgiji 5.maja u Podgorici, kojoj su prisustvovali premijer, predsjednik i drugi zvaničnici, pojavio sa ruskim carskim grbom na vladičanskoj kapi (mitri). Istina, na štitu grba nije bilo ruskog Sv. Đorđa, (vjerovatno ciljana „korisna nejasnoća“) ali je ornament svakako ruski stiliziran i poruka je jasna. Kasnije je, slijedeći  poruku patrijrha SPC  Porfirija,  Joanikije rekao da „pri­ča o sre­bre­nič­kom ge­no­ci­du ni­je na­uč­no ute­me­lje­na, ali je i te ka­ko po­li­tič­ki mo­ti­vi­sa­na“. Tamo se desio, rekao je  zločin ali „lobiranje, sponzorisanje i propagiranje priče o genocidu u Srebrenici, ne može nadoknaditi nedostatke dokaza za održivost te priče“. Poruka mitropolita je da Crna Gora ne treba glasati predloženu Rezoluciju kako bi „uvijek bila otvorena za istinu,…sačuvala svoje dostojanstvo…(i) svoju unutrašnju stabilnost“.

Da je unutrašnja stabilnost i koaliciona Vlada narušena vidi se i iz izjave lidera Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića koji je „saopštio premijeru da teško možemo nastaviti da podržavamo njegovu Vladu ukoliko CG podrži Rezoluciju“ u UN-u. Pojedini vučićevski mediji u zemlji i van su pozvali na organizaciju protesta i litije koje bi predvoditi episkopi. Andrija Mandić, predsjednik državne Skupštine i lider Nove srpske demokratije (NSD) nije prijetio izlaskom iz vlasti, na koju je toliko vremena čekao, ali je rekao da „mi srpski lideri u Crnoj Gori tu Rezoluciju i pokušaj da se Srbi proglase genocidnim narodom doživljavamo kao problem“.

Jovo MARTINOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

APELACIONI SUD SILOVATELJU MALOLJETNICE DUPLO SMANJIO KAZNU: Nasilje u produženom trajanju

Objavljeno prije

na

Objavio:

Iako je u ranijim presudama izrečeno da ne postoje olakšavajuće okolnosti te da je B.B. i ranije osuđivan, Apelacioni sud je naveo da je Viši sud ,,prestrogo odmjerio” kaznu, te je sa maksimalne od 15 smanjio na osam godina.  Odluka je izazvala bijes javnosti, brojne reakcije i proteste

Maloljetnicu od 15 godina je pod prinudom početkom 2020. u svoju kuću odveo 50-godišnji  komšija B.B. ,,Ako ne dođe kod njega da ga nešto posluša” roditelji će joj ostati bez posla. Prijetnje su pojačavane, zaprijetio je i da će joj oca ubiti.

Djevojčica je krila od roditelja šta joj se dešava, dok otac nije primijetio promjene u njenom ponašanju, pregledao njen telefon i pronašao poruke komšije. Potom je djevojčica bratu ispričala o nasilnim seksualnim odnosima koje je mjesecima trpjela. Porodica je slučaj prijavila policiji nakon čega je silovatelj uhapšen i pritvoren.

Viši sud je, u dva navrata u julu 2022. i novembru 2023, B.B. osudio na maksimalnu kaznu zatvora od 15 godina. Sud je utvrdio da je B.B. od januara do juna 2020, upotrebom sile i prijetnje, u više navrata silovao djevojčicu, prijeteći joj da će joj ubiti oca ako nekome kaže.

Apelacioni sud je u februaru prošle godine ukinuo prvostepenu presudu Višeg suda koju je potpisala i jula 2022. godine donijela sutkinja Vesna Kovačević. Ona je B. B. osudila na 15 godina zatvora, ali je tadašnjom odlukom Apelacionog suda silovatelj vraćen na ponovno suđenje. Nakon toga, u novembru prošle godine sudija Višeg suda Veljko Radovanović donosi istovjetnu presudu kao i sutkinja Kovačević.

Apelacioni sud je sada preinačio odluku i smanjio kaznu sa 15 na osam godina.

Iako je u ranijim presudama izrečeno da ne postoje olakšavajuće okolnosti te da je B.B. i ranije osuđivan, Apelacioni sud je naveo da je Viši sud ,,prestrogo odmjerio” kaznu. Posljednja odluka Apelacionog suda je pravosnažna.  Ako ona ostane na snazi B.B, koji je već četiri godine u pritvoru izaći će iz zatvora tokom 20**08.????

Odluka Apelacinog suda izazvala je bijes javnosti i brojne reakcije. U srijedu je ispred ovog suda održan protest više desetina građana.  ,,Strože kazne za zločine nad djecom”, ,,Smanjite silovanje, ne kaznu”, ,,Osam godina zatvora za doživotnu traumu”, ,,Produženo silovanje nema prenaglašen značaj”, neki su od transparenata koji su se mogli vidjeti na protestu.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 17. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo