Povežite se sa nama

DRUŠTVO

RADNICI U TRGOVINI, MODERNI ROBOVI: Izrabljivanje, na inspekcijske oči

Objavljeno prije

na

Bile nekad inspekcije rada koje su radile svoj posao. Sada rasplet prvog dijela Tesne kože djeluje kao bajka. Ono kad direktor firme (Nikola Simić) završi u zatvoru jer je pronevjerio novac radnika, gdje ga čekaju i drugi direktori: generalni, finansijski, njihovi pomoćnici, te različiti načelnici i rukovodioci.

Danas se radnice u supermarketima s pravom plaše da razgovaraju sa novinarima. Boje se, kažu, za svoje radno mjesto. Gdje zakoni ove zemlje – ne važe. Al boljeg nemaju.

Često, objašnjavaju naše sagovornice, rade i po deset sati. Puno radno vrijeme tokom državnih praznika se podrazumijeva. Slobodni dane imaju svake druge nedelje, odnosno dva puta mjesečno.

„I to, kako nas koji dan zapadne”, kaže naša sagovornica.

Zakon o radu jasan je: ,,puno radno vrijeme iznosi 40 časova u radnoj nedjelji”. A prekovremeni rad se uspostavlja radi ,, prevencije neposrednog nastupanja opasnosti po bezbjednost i zdravlje ljudi ili veće materijalne štete; elementarne nepogode; požara, eksplozije, jonizujućih zračenja…; epidemije ili zaraze koja dovode u opasnost život ili zdravlje ljudi; zagađivanja vode, namirnica “. Dakle, sem ako se u marketima i maloprodajama, ne pripremaju za armagedon – zadržavanje radnika, poslije osam sati rada, nije opravdano.

Zakon o državnim i drugim praznicima takođe kaže da su državni praznici neradni. ,,Ukoliko je praznik nedjelja, neradna su dva naredna dana”, kaže slovo zakona. Ipak u praksi je malo drugačije. Ovogodišnji Praznik rada je pao u nedjelju. To bi trebalo da znači da su ponedeljak i utorak bili neradni. Sem, što se u većini prodavnica, radilo puno radno vrijeme. Takođe, po zakonu, prekovremeni rad može trajati ,,samo onoliko vremena koliko je neophodno da se otklone uzroci zbog kojih je uveden”. Ne smije biti duži od 10 sati nedjeljno. A dnevnica za prekovremeni rad je regulisana opštim kolektivnim ugovorom i uvećava za 40 procenata.

Od radnice u jednom supermarketu saznajemo da kao nadoknadu za taj cjelomjesečni prekovremeni rad, zaposlene od tog poslodavca dobijaju „vaučere” u novčanoj protivrijednosti od 20 eura, koje mogu iskoristiti u istoj toj trgovini. U Zakonu o radu ne postoni dio o naturalnoj razmjeni. ,,Zarada, odnosno naknada zarade, isplaćuje se u novcu”, kaže član 33 Opšteg kolektivnog ugovora. Ni pomena o bonovima. Nikom ništa.

„Djelatnost trgovine ima oko 40.000 zaposlenih. Ovim radnicima se manipuliše ugovorima na određeno ili angažovanjem agencija za zapošljavanje. U poslednjih godinu i po se pojavljuju i blanko ugovori o sporazumnom raskidu radnog odnosa koje poslodavac daje zaposlenima, kada je primoran da ih primi na neodređeno. Država ne reaguje”, objašnjavaju u Uniji slobodnih sindikata (USSCG).

Male plate su najmanji problem, objašnjavaju zaposleni u trgovini. Srećni su što je redovna. Nevjerovatan je podatak, međutim, da se zaposlenima u maloprodaji, solidarno, svakog mjeseca, odbija određeni iznos za neku pretpostavljenu, hipotetičku grešku ili manjak. U nekim supermarketima se radnicama koje rade na voću i povrću, odbija deset eura svakog mjeseca „ jer se roba oštetila”. U zakonu stoji da je jedini način da se odbije dio od plate putem sudske presude.

Odbiti od plate radniku se može, kaže zakon, i ako se „sprovede postupak o disciplinskoj mjeri zbog povrede radne obaveze”. Radnik se samo tada može novčano kazniti tako što će mu se odbiti „do 20 odsto mjesečne plate, do tri mjeseca”. U toj odluci, objašnjavaju pravnici, mora pisati ko je donio odluku, kada, zbog čega, koji su dokazi iznijeti. Ona mora sadržati i pravnu pouku, na koju se radnik može žaliti sudu.

Šta je sa inspekcijom rada?

U periodu do 2013. Inspekcija rada je sebe, recimo, proglašavala nenadležnom za kontrolu rada prazničnim danima. Razlog je bio taj što su poslodavci, uz saglasnost nekih lokalnih uprava, dobijali odobrenje da rade u dane državnih praznika i pored toga što nisu „privredna društva i drugi oblici obavljanja privrednih djelatnosti, čija priroda djelatnosti ili tehnologija rada zahtijevaju neprekidan rad”.

Inspekcija se, kasnije, od 2013. do danas, proglašavala nenadležnom za kontrolu rada tokom praznika. Sada je razlog bio drugačiji. Naime, tokom avgusta 2013. stupio je na snagu Zakon o dopunama zakona o državnim i drugim praznicima. Ovim zakonom je jasno rečeno da dozvolu za rad u praznične dane izdaje Ministarstvo ekonomije. Dopunama Zakona je predviđeno da Ministarstvo ekonomije donese i podzakonski akt kojim će se urediti kriterijumi i pravila za izdavanje dozvole za rad u praznične dane. Takođe i to je trebalo biti gotovo u roku do šezdeset dana. Ipak, do dana današnjeg, nije.

To je, po mišljenju Unije slobodnih sindikata, omogućilo nekim poslodavcima da rade tokom praznika, i pored toga što nisu mogli dobiti dozvolu za rad. Naime, dok god Ministarstvo ne izda podzakonski akt, ne može izdavati ni dozvole poslodavcima za rad prazničnim danima.

Nedavno su se iz Unije slobodnih sindikata obratili i ombudsmanu koji je preporučio Ministarstvu ekonomije da se taj podzakonski akt donese, kako bi Zakon o dopunama zakona o državnim i drugim praznicima mogao da se primjenjuje.

Zato ne trebaju da čude rezultati istraživanja NVO Zid o tome koliko radnici imaju povjerenja u institucije koje se bave zaštitom radnih prava. Apostrofirano je da zaposleni koji dožive povredu radnih prava ili nasilja na poslu najčešće nastavljaju da ih trpe i ne reaguju.

A razlog tome je što je najveći broj ispitanika (45%) mišljenja da su neki inspektori korumpirani a neki nijesu; 39% njih smatra da je veliki broj inspektora korumpiran; 10% smatra da su svi inspektori korumpirani; 6% ispitanika je mišljenja da inspektori uopšte nisu korumpirani.

Zato istraživanje zaključuje ,,da ispitanici smatraju da institucije ne doprinose stvaranju dostojanstvenih uslova za život građana, uslova u kojima će biti rasterećeni od strahova”.

Svojim nečinjenjem – čine upravo suprotno.

I mada je sve ovo opšte poznato, i zato izgleda kao tirada ili otkrivanje tople vode ,,postupak oneobičavanja od strane institucija sistema je dovršen. Iščašena realnost u kojoj je jedno propisano, a drugo se praktikuje – je prihvaćena.

Aleksandra DRAGOVIĆ

Komentari

DRUŠTVO

VIŠE STANOVNIKA UMIRE NEGO ŠTO SE RAĐA: Epidemija Bijele kuge u Crnoj Gori

Objavljeno prije

na

Objavio:

Korona, siromaštvo, iseljavanje, besperspektivnost neki su od razloga što je u Crnoj Gori prošle godine, prvi put od Drugog svjetskog rata, zabilježen negativni prirodni priraštaj. Negativan trend se ove godine pogoršava

 

Prirodni priraštaj u Crnoj Gori na kraju aprila bio je čak minus 1.218, a bijela kuga je prisutna u 21 od 24 opštine, pokazali su, početkom ovog mjeseca prezentovani, podaci Monstata. Od početka godine do kraja aprila rođeno je 2.178 beba, a preminulo je 3.396 građana. Pozitivan prirodni priraštaj bilježi se u Budvi gdje je broj rođenih za sedam veći od umrlih, Rožajama 13, a u Podgorici, koja je grad koji ima najviše rođenih, svega dva.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je broj preminulih za 1 odsto veći od broja rođenih. To je prvi put od Drugog svjetskog rata, da je priraštaj negativan. Na kraju 2020. prirodni priraštaj je bio negativan u 17 opština, a tokom ove došlo je do povećanja negativnih trendova u još četiri grada, najviše na sjeveru zemlje. U pljevaljskoj opštini natalitet je u konstantnom padu, za šest mjeseci 2021. godine rođene su 62 bebe. U maju je rođeno 17, a u junu 10 beba. Statitički podaci govore da se posljednjih godina u Pljevljima na godišnjem nivo rađa do 200 beba, a prije dvadeset godina rađalo se i do 1.300 djece. Ove godine se prvi razred upisuje 160 đaka prvaka, a prije 30 godina upisivalo se 450.

Sa prosječnom platom od 300 eura na sjeveru ne može se planirati porodica, pa se mladi iz ovih krajeva stalno sele u inostranstvo i prema jugu države. Nezvanični, pošto zvaničnih nema, podaci govore da je Crnu Goru u posljednje tri decenije napustilo oko 150.000 građana. Nezaposlenost, male plate a ogromne cijena stanova, razlog su što se mladi u Crnoj Gori, najkasnije u Evropi, odvajaju od porodice, tek sa 32 godine.

Poslovna politika većine preduzeća je da se žene još uvijek prilikom intervjua pitaju da li planiraju zasnivanje porodice, što im se ubraja u otežavajuću okolnost. A majke su prve koje, kada nastupi kriza, ostaju bez posla.

Na sve ovo tokom prošle i ove godine nadodala se i korona kriza. ,,Kada je pandemija počela već smo imali najavu negativnih trendova kada je u pitanju priraštaj. Ta priča o koroni je bila iznenađujuća i razarajuća za društvo. Tako da su se pored svih društvenih faktora sada umiješali i biološko medicinski faktori koji su doveli do pada prirodnog priraštaja”, ocjenio je nedavno za Radio Slobodnu Evropu demograf Miroslav Doderović.

U Crnoj Gori je, do sada, od korona virusa umrlo 1624 osoba. Prema analizi Vijesti u periodu od jula 2020. do aprila 2021. svaka peta smrt bila je povezana s koronavirusom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat i Instituta za javno zdravlje porast mortaliteta ne ogleda se samo u preminulima od posljedica virusa. Od jula (2020) do aprila (2021), izuzevši zvanične žrtve korone, umrlo je 535 osoba više u odnosu na petogodišnji prosjek. Kada se uporedi sa istim mjesecima 2020. i 2019. godine, umrlo je 598 osoba više.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Vakcinacija zakočila

Objavljeno prije

na

Objavio:

U grupi od 20 do 29 godina u procesu vakcinacije je oko 18 odsto mladih ljudi. Tokom zimskih mjeseci jedan od važnijih oslonaca pored vakcinacije biće poštovanje propisanih mjera, nošenje maske u zatvorenom prostoru, najavljuje epidemiološkinja Milena Popović-Samardžić

 

TXT: U Crnoj Gori je do srijede prvu dozu vakcine primilo 165.022 građanina (36,1 odsto punoljetnog stanovništva), a dvije doze 147.184 (32,2 odsto). Od 4. maja, kada je počela masovna vakcinacija protiv korona virusa, ukupno je dato 312.206 doza vakcina.

Vakcinacija ne teče brzinom kojom bismo željeli, kaže za Monitor epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Milena Popović – Samardžić. ,,Građani odlažu vakcinaciju za septembar. Moramo ih upozoriti da je za kompletiranje vakcinacije i konsolidaciju imunog odgovora potrebno dva mjeseca od primanja prve doze. Sada se vakcinišemo da bismo bili bezbjedni u oktobru”.

Ona ponavlja apel Instituta na građane da ne oklijevaju i ne odlažu vakcinaciju. ,,Vakcine protiv COVID-19 su bezbjedne i učinkovite u domenu prevencije teških formi bolesti i fatalnih ishoda. Efikasnost vakcina u prevenciji simptomatske infekcije izazvane delta sojem je niža nego što je bila u odnosu na alfa soj. Svaka nova mutacija virusu daje veću otpornost na vakcinu. To je upravo jedan od razloga zašto vakcinacija mora biti brža i obuhvat mora biti veći jer virus mutira u osjetljivom domaćinu”, kaže Popović-Samardžić.

Predviđa se da nas očekuje teška zima, ako se globalni proces vakcinacije nastavi ovom dinamikom i virus nastavi da mutira ovom brzinom.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

BUDVA UOČI GODIŠNJICE IZBORA BEZ KOALICIONOG DOGOVORA: Carević samo Demokratama nudi savez

Objavljeno prije

na

Objavio:

Nije baš jasno zašto je Marko – Bato Carević izašao sa ovakvom ponudom iako je znao da ona neće biti prihvaćena. U ranijim izjavama prvi čovjek budvanskih Demokrata, Mijomir Pejović kazao je, kako među potpisnicima koalicionog sporazuma o formiranju vlasti moraju da se nađu svi oni koji čine vladajuću većinu na državnom nivou. Uključujući i GP URA koja do sada nije učestvovala u pregovorima

 

Uskoro se navršava godina od izborne pobjede Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore na lokalnim izborima u Budvi, ali taj jubilej, po svemu sudeći, neće biti obilježen sklapanjem postizbornog koaliconog sporazuma o formiranju vlasti u najvećoj turističkoj opštini. Tokom proteklog desetomjesečnog perioda vlast u Budvi funkcionisala je, sa neznatnim izmjenama, na podjeli resora između DF-a i Demokrata ustanovljenoj na osnovu rezultata  prethodnih lokalnih izbora održanih 2016. godine. Kako se odnos snaga na avgustovskim izborima promijenio u korist stranaka koje čine Demokratski front, one očekuju i novu raspodjelu i veći udio u vlasti u opštini Budva.

Nakon izbora izostao je ozbiljan  dijalog među strankama kojima su Budvani iskazali povjerenje. Zamijenjen je međusobnim optužbama i žestokim kritikama čak i u okviru izbornih koalicija. Postkoalicioni dogovor nije postignut, ali je u međuvremenu došlo do preraspodjele mandata među strankama.

Lider lokalnog DF-a i predsjednik  Opštine Budva Marko – Bato Carević  nedavno je sa pobjedničke liste DF-a koja je osvojila 14 odborničkih mandata, isključio dvije partije, SNP i Pravu Crnu Goru. U odmazdi prema dojučerašnjim partnerima koji nisu glasali za njegov godišnji izvještaj, odlučio je i da im oduzme i sve funkcije koje su njihovi kadrovi zauzeli. Time se budvanski DF sveo  na 11 odborničkih mjesta. Desetak dana kasnije Carević ponovo intrigira političku scenu u Budvi miroljubivom ponudom Demokratama, o podjeli vlasti na novim osnovama.

Predsjednik Carević poslao je mejl Demokratskoj CG sa predlogom sporazuma o postizbornoj koalicionoj saradnji, konstituisanju, organizaciji i vršenju vlasti u Opštini. Ponuda se odnosi na zajedničko formiranje gradske uprave u punom trajanju mandata, do 2024. godine. Nova koalicija imala bi ukupno 17 mandata, odnosno tijesnu većinu od 33 odbornička mjesta u SO Budva.

Sporazum predviđa da se budvanska vlast uspostavi na sljedećim osnovama- Demokratski front sa 11 mandata ostvario bi učešće u vlasti sa 64,7 odsto a Demokratama sa 6 odbornika preostaje 35,3 odsto. Kolač vlasti u Budvi bio bi precizno podijeljen na dvije političke opcije.

„Potpisnici sporazuma konstatuju da se vlast konstituiše uz postojanje potpunog legitimmiteta i legaliteta koje su članice koalicije ostvarile na istorijskim izborima održanim 30. avgusta 2020. za šta postoji nesporno utvrđena volja većine građana Budve. Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na osnovu temeljnih načela demokratije, Ustava CG, Zakona o izboru odbornika i poslanika, Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta Opštine Budva…. uz poštovanje principa izborne volje građana i proporcionalno broju osvojenih glasova odborničkih mandata“, navodi se u predlogu sporazuma.

Predlog za formiranje vlasti potpisale su tri partije članice DF-a,  Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Pokret za promjene. Njime je jasno stavljeno do znanja da se ne odnosi na isključene SNP i Pravu CG.

„Vlast u Opštini Budva uspostavlja se na period punog trajanja mandata, odnosno na period od četiri godine od dana posljednjih izbora za izbor odbornika u SO Budva. Potpisnici sporazuma ostaju otvoreni za participaciju drugih političkih subjekata u vlasti koji dijele iste ili slične stavove i principe političkog djelovanja bez ucjena u bilo kom segmentu i pravcu djelovanja. Potpisnici sporazuma se obavezuju da u skupštinskom radu koordiniraju rad klubova odbornika radi postizanja što većeg stepena saglasnosti po svim pitanjima koje spadaju u djelokrug rada Skupštine opštine Budva kao i izvršne vlasti. Obavezuju se da poštuju princip jedinstvenog djelovanja i glasanja u SO Budva za odluke koje  je zakonom i Statutom Opštine predviđeno da se odlučuje većinom glasova od ukupnog broja odbornika“, navedeno je u tekstu.

Branka PLAMENAC
Pročitajte više u ptampanom izdanju Monitora od 23. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo