Povežite se sa nama

INTERVJU

RIČARD BIRN, NOVINAR I PISAC, VAŠINGTON: Konflikt može biti „vječan“, ali rat ne mora

Objavljeno prije

na

Moj osjećaj je da Kina i drugi priželjkuju situaciju sličnu onoj koja je stvorena u Koreji 1950-tih godina. Kraj otvorenog rata između Rusije i Ukrajine, ali i uzavrelo i nelagodno primirje bez „ugovora“ koji bi bio jasan signal kraja konflikta

 

MONITOR: Malo prije američkih predsjedničkih izbora 2020, u Bijeloj kući je potpisan takozvani Vašingtonski sporazum. Manji dio tog sporazuma je realizovan, ali najveći dio nije. Iako je to za Donalda Trampa bio predizborni marketing u spoljnoj politici, Sporazum je imao i ekonomski važne elemente, za obje strane. Ali izgleda da je Bajdenov kabinet to potpuno zanemario?

BIRN: Sveukupno posmatrano, Bajdenova administracija Trampovu spoljnu politiku vidi kao seriju velikih grešaka i promašaja (posebno kada se radi o Iranu), a takođe i koruptivnu. Tu bi trebalo razmotriti slučaj Ukrajine i Trampove aktivnosti koje su ga dovele do prvog impičmenta. Jedini od Trampovih predloga koji je Bajdenov tim nastavio da razrađuje su takozvani „Avramovi dogovori“ na Bliskom istoku.

Tako da nije nikakvo iznenađenje što se na Vašingtonskom sporazumu sada ne radi. Kao što ste i sami primetili, to je bila samo predizborna politika.

MONITOR: Tramp se, poslednjih mjeseci suočava sa tri različite vrste optužnica. On je, međutim, po istraživanju koje je objavio Njujork tajms, na visokih 54 posto podrške među Republikancima, više neko svi ostali kandidati zajedno. Koliko ova suđenja mogu naškoditi Trampovoj ambiciji da se opet takmiči sa Bajdenom?

BIRN: Politička matematika u Sjedinjenim državama je vrlo komplikovana. Većinu u SAD čine Demokrate i nezavisni, tako da bi Tramp sa teškom mukom mogao da pobedi u novembru 2024., čak i uz sistem elektorskog koledža (elektorske glasove) koji, u sadašnjem obliku, favorizuje Republikance. U  unutarstranačkim kampanjama za nominaciju Demokratske i Republikanaske partije, odlučuju samo birači unutar tih partija. Tramp bi mogao da dobije podršku većine republikanskih glasača i da se njegovo ime pojavi na glasačkom listiću u novembru 2024. Svejedno, on nema gotovo nikakave šanse da pobedi u čitavoj zemlji.

MONITOR: Ima analiza u kojima se tvrdi da Vladimir Putin ratnu strategiju podešava prema tajmingu američkih predsjedničkih izbora, u 2024-oj. Navodno, Putin čeka da vidi rezultate tih izbora, prije nego što se odluči da li će ući u mirovne pregovore. Tramp obećava da bi brzo zaustavio rat u Ukrajini. Kako zamišljate politiku SAD, u Ukrajini i u drugim djelovima svijeta, u slučaju da Tramp dobije izbore?

BIRN: Putin možda neće moći da čeka do 2025. godine da bi video šta će se u američkoj politici događati. Ako bi Tramp pobedio, spoljna politika SAD bi se preokrenula u korist Rusije (Putin je Trampu pomogao da dobije izbore 2016.).

Ali,  kao što sam napomenuo, Trampove šanse da pobedi  2024. ostaju male. Za mene je najvažnije pitanje da li bi još neko od kandidata u Republikanskoj partiji radio u korist Rusije. Jedan od Trampovih suparnika, Kris Kristi, upravo je posetio predsednika Zelenskog u Ukrajini. Tako da-možda niko ne bi.

MONITOR: Nedavno su u Džedi (SA), Ukrajina, zapadne zemlje, Kina i predstavnici još nekoliko desetina zemalja, razgovarali o osnovama budućih mirovnih pregovora. Henri Kisindžer je skoro bio u Kini, sreo se i sa Si Đinpingom. Može se pretpostaviti da su razgovarali i o kineskoj ulozi u rješavanju problema sa Rusijom.. Od koga i od čega zavisi balans u globalnoj moći, poslije završetka rata u Ukrajini?

BIRN: Mislim da se odgovor na ovo pitanje nalazi na bojnom polju. Ukoliko Ukrajina uspe da povrati veliki deo svoje okupirane teritorije, bilo bi mogućnosti za mir. Ako se to ne dogodi, biće to strašan i dugotrajan rat. Mogućnost da se Rusija ponovo pridruži Evropi, razmatraće se u budućim decenijama. Moje je mišljenje da će se Ujedinjeno kraljevstvo pre vratiti u EU nego što će se Rusija vratiti u Evropu- sa ili bez Putina.

Svetska zajednica željno očekuje kraj ovog rata, a napadi Rusije u vezi sa snabdevanjem hranom, u poslednjih nekoliko nedelja, čine pronalaženje rešenja još hitnijim. Zbog toga, Kina i druge strane koje su podržale Rusiju 2022. i u prvim mesecima 2023. godine , traže načine da se rat što pre završi.

Moj osećaj je da Kina i drugi priželjkuju situaciju sličnu onoj koja je stvorena u Koreji 1950-tih godina. Kraj otvorenog rata između Rusije i Ukrajine, ali i uzavrelo i nelagodno primirje bez „ugovora“ koji bi bio jasan signal kraja konflikta. Tako da konflikt može biti „večan“, ali rat ne mora. I svi ponovo mogu prodavati žito.

MONITOR: EU i UK su veoma angažovani u ukrajinskoj krizi… Ali su SAD glavne, ne samo u vojnom i humanitarnom, već i u političkom smislu. Ima onih koji smatraju da EU nema dovoljno snage da vodi svoju sopstvenu politiku  i zato što nema sopstvene odbrambene snage i organizacije. Kako vidite odnose između EU i SAD?

BIRN:  Smatram da SAD preuzimaju glavnu ulogu u podršci Ukrajini. zato što su, uprkos unutrašnjim političkim podelama, politički najjedinstvenija zemlja.  Postoje i neki američki političari koji bi više voleli da Rusija pobedi u ovom neizazvanom ratu koji je pokrenut na Ukrajinu, ali su oni u velikoj manjini.

I Evropska unija je široko ujedinjena oko Ukrajine, ali pozicija Mađarske koja se drži zasebno i u korist Rusije, problem je za stvaranje utiska potpunog jedinstva u ovoj podršci. Postoje i  trgovinski problemi koji su za EU nastali sa otpočinjanjem napada na Ukrajinu, a koje SAD ne moraju da rešavaju.

Mnogo više stvari ujedinjuju SAD i EU nego što ih razdvajaju. Ali porast globalnih kriza zbog pitanja energije, klime i tehnologije posmatraju se prilično različito u Briselu i Vašingtonu. Ovo različito gledište moglo bi, možda,  da prouzrokuje više problema u budućnosti.

MONITOR: Nedavno je preminuo Danijel Elsberg poznat po političkom skandalu Pentagonski papiri. Uzbunjivač Džulijan Asanž još čeka na svoju „sudbinu“. Oni su  u različita vremena obilježili istoriju otkrivanjem nekih od najvećih tajni moćnih u svijetu. Ali, bez slobodnih medija i hrabrih novinara, njihova otkrića bi bila uzaludna. Kako danas stojimo sa nezavisnošću i profesionalizmom?

BIRN: Hrabri novinari uvek traže hrabre izvore-i izvore sposobne da daju korisne informacije iz oblasti kojom se bave. Tako da je kvalitet novinarstva u nekom društvu obično u vezi sa „džepovima“ moralne snage i želje za pravičnošću i istinom koji postoje u zajednici. Kada postoji i taj prostor u kojem su dobri ljudi podržani i gde mogu da kažu istinu, pravo nazavisno novinarstvo ima šanse da opstane.

Elsberg je u tome, odličan primer. On je imao tu moralnu odlučnost i pristup informacijama koji su novinarima dali snagu da budu hrabri.

U SAD je važno primetiti da još postoje neki ljudi-kao bivši pomoćnik u Beloj kući Kasidi Hačinson ili uzbunjivač Rialiti Viner (Reality Winner), koji su voljni da javno iznesu istinu, ne obazirući se na posledice. Novinari (i obični građani), se okuraže kada vide neki primer hrabrosti.

Nezavisne novine, TV i radio stanice su, takođe, od suštinskog značaja. Tačno je, potrebni su nam hrabri ljudi. Ali, istovremeno, moramo imati i mesta gde oni mogu da ispričaju svoju priču.

MONITOR: Pisali ste o Dubravki Ugrešić i Dušanu Makavejevu. Oni su i umjetnici komunisitčkog vremena, kada su se bavili posebnim temama-kroz svoju alternativnu poziciju. U devedesetim, Ugrešić se nije uklapala u novu atmosferu nezavisne i prilično nacionalističke Hrvatske. I morala je da napusti zemlju. Ima li nešto univerzalno i „za vječnost“  u djelima koja su pisali u vrijeme realnog socijalizma ili jugoslovenskog „posebnog puta u socijalizam“?

BIRN: Veoma se divim Dubravki Ugrešić. Mislim da će njena dela živeti još dugo, jer je ona verovala u nužnost nastojanja da se književnost i čovečanstvo razvijaju na načine koji bi zagovarali čestitost i unapredili naše živote i društvo.

Mnogi kritičari koji se bave Jugoistočnom Evropom, smatraju Ugrešić za neku vrstu Jugonostalgičarke, ali ja mislim da to nije tačno. Mada se ona kao umetnica pojavila u poznijem dobu postojanja Jugoslavije, njen rad nije poziv da se ta država ponovo uspostavi ili oživi. Umesto toga, ona se bavi hrvatskim nacionalizmom koji (kao i svaki balkanski nacionalizam), jeste uzmicanje od budućnosti. Ona taj nacionalzam ne vidi samo kao „kič“ već kao nešto mnogo strašnije –kao izdaju moćnih i vizionarskih strujanja ljudskog osećanja i samosvesti, koje čitaoci pronalaze kod Krleže i Kiša.

Mnogo sam naučio od Dubravke Ugrešić-a isto tako i od pisaca kao što je Daša Drndić. Ono što sam od njih naučio nije o regionu ( ili o regionalnoj literaturi). To je primer kako veliki pisci kritikuju ono što smatraju lošim-a zatim nam nude čak i nešto što je vrednije. Primer kako postati bolje ljudsko biće u vremenima punim izazova.

 

Uticaj SAD na Balkanu na niskom nivou

MONITOR: U intervju za Monitor 2011.  rekli ste da je uticaj SAD na Balkanu na najnižem nivou za prethodnih 70 godina. Ali, taj se uticaj nastavlja do danas, posebno u slučajevima normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, takođe i u BiH, možda i u Crnoj Gori, sa pokušajima u Srbiji…Da li administracija Džozefa Bajdena ima slično viđenje ovog pitanja kao Klintonova?

BIRN: Dvanaest godina je dosta vremena. Ali, svejedno-moje mišljenje je ostalo isto. Da je uticaj SAD ostao na niskom nivou. Postoje neke stvari u kojima su Sjedinjene države još angažovane-što ste i pomenuli, ali su one fokusirane samo na dva polja. Jedno je održavanje mira, na Kosovu i u Bosni. Drugo je angažovanje protiv uticaja Rusije. To vidimo i u Crnoj Gori, kroz dešavanja poslednjih godina. Ako SAD vide da se taj plamen negde razbuktava, trude se da ga ugase.

Pretpostavljam da nema šanse da se dogodi Dejton 2

 MONITOR Imate kritički stav prema efektima Dejtonskog sporazuma.. Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavljuje da je taj sporazum stub RS i koristi to u donošenju krajnje kontroverznih odluka. Ali,  međunarodna zajednica, EU i SAD više ne pominju „Dejton dva“,iako su to ranije činile. Zašto?

BIRN: Nikome se, u to vreme, Dejtonski sporazum nije dopadao. Osnovni njegov cilj je bio zaustavljanje najgoreg sukoba u Evropi posle Drugog svetskog rata-sve do ovog u Ukrajini. Kao u slučaju svakog kompromisa, niko nije dobio ono što je želeo. Ja smatram da su arhitekte Dejtonskog sporazuma  taj dogovor videle kao prelazno rešenje, kao privremeni sporazum. Zamišljali su da će se Bosna i Hercegovina razviti u multikulturnu demokratiju pod budnim okom i uz autoritet Visokog predstavnika.

Nije nikakvo iznenađenje što  Dodik sada toliko voli Dejtonski sporazum. To je najbolja nagodba koju će Republika Srpska ikada dobiti- i on zato od njega neće odustati. A bez srpske zajednice u Bosni ne može biti „Dejtona dva“. Pretpostavljam da nema šanse da se to dogodi. Pozicija Sjedinjenih država je: „ Čemu razgovor o tome?“

Nastasja RADOVIĆ

Komentari

INTERVJU

SINIŠA GAZIVODA, ČLAN TUŽILAČKOG SAVJETA I ADVOKAT: Mora se odustati od političke kontrole pravosuđa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Političkim elitama do sada je bio prioriet da kontrolišu pravosuđe i od takvih pretenzija se konačno mora odustati. Izvršna i zakonodavna grana vlast treba da se usmjere na to da stvore uslove i otklone prepreke pravosuđu kako bi ono moglo efikasno da se bavi pojedinačnim predmetima, a ne da se politika bavi predmetima

 

MONITOR: U autorskom tekstu Pravosudna reforma u deset tačaka naveli ste ono što treba uraditi kako bi se Crna Gora nakon 20 godina pravosudne reforme bar približila nezavisnom i profesionalnom pravosuđu.  Po vama, i dalje smo daleko od tog cilja jer nije bilo reformskog i odlučnog zahvata. Zašto ga nije bilo, već samo, kako ste rekli, kratkoročnih i prelaznih rješenja?

GAZIVODA: Kada obratimo naročitu pažnju na period od obnove nezavisnosti i početka puta ka učlanjenju u Evropsku uniju, vidjećemo da je jedan dio posla zaista urađen, naročito u dijelu harmonizacije zakonodavstva sa evropskim pravnim okvirom. Međutim, kada je došlo do toga da se moramo baviti prevođenjem tim odredbi sa papira u stvarnost, onda smo se zagubili u tim kratkoročnim i prelaznim rješenjima, odnosno pokušajem da glumimo reformu i to naravno nije dalo rezultate. Prema tome, probali smo sve samo nijesmo probali suštinsku reformu i ja sam, u tekstu koji ste pomenuli, nastojao da iz svoje vizure konkretizujem u deset tačaka što je to što treba uraditi. Važno je napomenuti da se u međuvremenu promijenio i kontekst, imamo jasnu poruku da bez rješavanja pitanja iz poglavlja 23 nećemo riješiti ni jedno drugo poglavlje.

MONITOR: Može li se taj reformski zahvat izvesti bez odgovornih i za to odlučnih političkih klasa, imajući u vidu da, između ostalog, na važna imenovanja zbog neuspjelih političkih dogovora čekamo godinama?

GAZIVODA: Ne može. Reformski zahvat se može izvesti samo ako to bude prioritet. Usudiću se da kažem, jer to mogu i da argumentujem, da je na temu pravosuđa političkim elitama do sada bio prioriet da ga kontrolišu i od takvih pretenzija se konačno mora odustati. Izvršna i zakonodavna grana vlasti treba da se usmjere na to da stvore uslove i otklone prepreke pravosuđu kako bi ono moglo efikasno da se bavi pojedinačnim predmetima, a ne da se politika bavi predmetima. Takođe, treba se uzdržavati od populističkih mjera koje samo podižu očekivanja građana i nerijetko čak i ometaju pravosudne organe u poslu i fokusirati se na teške zadatke koji zahtijevaju ozbiljnu posvećenost. U tom kontekstu bih napomenuo da mi na današnji dan nemamo Strategiju reforme pravosuđa, odnosno da je posljednji strateški dokument iz ove oblasti istekao 2022. godine, a u međuvremenu nije ni napisan novi, a kamoli da se započelo sa njegovom realizacijom.

MONITOR: Tokom pregovora o formiranju nove vlade često se ističe da je neophodna stabilna vlada kako bi došlo do tih imenovanja.  Zar ta imenovanja ne treba da budu pitanje konsenzusa? 

GAZIVODA: Suština Ustavnih izmjena iz 2013. godine, koje su uvele da se sudije Ustavnog suda, članovi Sudskog savjeta i vrhovni državni tužilac biraju kvalifikovanom većinom, upravo je bila u tome da se širim konsenzusom dođe do najboljih kandidata. Poenta je bila da se spriječi mogućnost da parlamentarna većina sama bira podobne kandidate, te da opozicija učestvuje u procesu kako bi se osiguralo da izabrani kandidati imaju nesporan integritet i nesporne profesionalne kvalifikacije. U dosadašnjoj praksi taj cilj je izigravan pa se često umjesto dijaloga do izbora određenih lica dolazilo partijskom pogodbom. Tvrdnja da vladu treba da podržava najmanje 49 poslanika kako bi se došlo do imenovanja u pravosuđu, pokušaj je da se ustavne odredbe o kvalifikovanoj većini u potpunosti obesmisle. Ukoliko to bude pristup onda postoji velika opasnost da ove pozicije uđu u raspodjelu partijskog plijena između koalicionih partnera koji čine vlast i to bi bio nesumnjiv korak unazad u pravosudnoj reformi.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

NIJAZ SKENDERAGIĆ, LJEVIČAR IZ SARAJEVA: Populizam najgore vrste je u modi

Objavljeno prije

na

Objavio:

Uprkos agresiji Miloševićeve Jugoslavije prema ostalim republikama i razaranju i krvavom raspadu Jugoslavije devedesetih godina prošlog stoljeća, živa je i dalje volja i ideja „običnih“ ljudi da sarađuju, žive i egzistiraju jedni sa drugima

 

MONITOR: Pred dvije godine ste odbili ponuđenu kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva ispred SDP BiH, partije čiji ste osnivač i dužnosnik bili. Nedavno ste izjavili da više ne želite biti potpredsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH. Djeluje da se još više distancirate od javnog života i angažmana. Koji su razlozi?

SKENDERAGIĆ: Ja volim biti timski igrač. Danas su na društveno-političkoj sceni uglavnom solisti koji misle o sebi  u superlativima uz odsustvo bilo kakve vrste samokritike i kritike. Populizam najgore vrste je u modi. To ne vodi nigdje. Više nego ikad nedostaju lideri, vizionari kojima će borba za opće dobro biti ispred ličnih interesa, borbe za fotelje i lične koristi.

MONITOR: Često se referirate na vrijednosti NOB-a i socijalističke SFRJ pa i na ličnost Josipa Broza Tita, kao zanemarene i omalovažavane. Smatrate da sadašnji lideri istovremeno kritikuju i podražavaju Tita. Šta je zaostavština toga vremena i ideologije koju bi, i danas, trebalo uzimati u obzir u političkom i javnom životu?

SKENDERAGIĆ: Zaostavština NOB-a, socijalizma, ali i Josipa Broza Tita na ovim prostorima – pa i u samoj  Bosnu i Hercegovinu je, uistinu, ogromna. Sve ove tekovine su uveliko utjecale na  sva društva u republikama i na njihov preobražaj u moderna, s tim da bi tu fokus stavio na Bosnu i Hercegovinu, iz razloga što je ratom razorena republika tridesetak godina poslije bila domaćinom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Taj samo jedan primjer – a ima ih mnogo više, uveliko govori sa kolikim entuzijazmom se radilo na obnovi zemlje i na njenoj pretvorbi iz ruralne i razrušene u modernu državu. Svakako kada govorimo o Jugoslaviji, NOB-u, socijalizmu nikada ne bih stavljao znak jednakosti kao što neki uporno stavljaju, između tih pojmova i Josipa Broza Tita. Tito je uistinu bio simbol tog vremena i generacije, ali nikako ne može biti samo on odgovoran za sve dobro ili loše u tom vremenu, a bilo je i jednog i drugog. NOB, socijalizam i Jugoslaviju su stvarali i oblikovali njeni narodi. Za njena civilizacijska dostignuća zaslužan je svaki borac koji je sa opancima i sa korom hljeba krenuo u antifašističku borbu i što je svrstao Jugoslaviju na pobjedničku stranu historije, ali i svaki profesor, direktor, radnik, doktor, seljak koji je dao svoj doprinos da Jugoslavija postane napredna i moderna država. Uprkos agresiji Miloševićeve Jugoslavije prema ostalim republikama i razaranju i krvavom raspadu Jugoslavije devedesetih godina prošlog stoljeća, živa je i dalje volja i ideja „običnih“ ljudi da sarađuju, žive i egzistiraju jedni sa drugima. Također, tu su brojni univerziteti, bolnice, ceste… sve su to vrijednosti koje treba njegovati i razvijati  i u današnje vrijeme. Današnjim liderima nedostaje moralna i politička odgovornost koja je postojala u jugoslovenskom socijalizmu.

MONITOR: Vas smatraju pripadnikom liberalnog krila SKJ. Liberali s kraja 1960-tih u Srbiji su pod pritiskom odstupili sa vlasti (Nikezić, Perović, Tepavac) kao „anarho-liberali“ i „tehnokrate“ istovremeno, a nacional-liberali u SK Hrvatske (Dapčević-Kučar, Tripalo) smijenjeni su, uz odlazak još hiljada rukovodilaca u institucijama, SK i privredi. Da li je uopšte bilo moguće biti „liberalno krilo“ jedne komunističke partije, pa i SKJ?

SKENDERAGIĆ: Kao i svaka društvena pojava tako i komunizam kao ideologija ima svoj evolucijski tok. Smatram da su liberalne ideje bile plemenite i u interesu građana i Jugoslavije, ali mislim da nije bilo razumijevanja sa obje strane po tom pitanju. Možda su došle prerano, a možda smo i shvatili prekasno da nam je potrebna reforma, ali svakako mislim da jugoslovenski komunizam nije bio sovjetski model komunizma već autentični politički model koji je imao svoja dostignuća, ali i domete.

Komentari

nastavi čitati

INTERVJU

VESELIN RADULOVIĆ, ADVOKAT: Nepodnošljiv nedostatak odgovornosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Afera Tunel je pokazala da brojnim institucijama u Crnoj Gori rukovode nesposobni, neodgovorni i neozbiljni kadrovi, koji više liče na učesnike rijaliti programa nego na javne funkcionere i koji svojim činjenjem i nečinjenjem svakodnevno ugrožavaju bezbjednost, pravni poredak i vladavinu prava

 

MONITOR: Crnu Goru potresa slučaj Tunel, odnosno iskopani tunel do depoa Višeg suda. Šta taj slučaj govori?

RADULOVIĆ: Afera tunel pokazala je brojne slabosti u bezbjednosnom sistemu Crne Gore i ponovo podsjetila na nepodnošljiv nedostatak ljudske i objektivne odgovornosti na strani osoba koje rukovode institucijama. Takođe, ova afera je pokazala da funkcioneri, umjesto da snose odgovornost, ovaj događaj koriste u svrhu nepristojnog političkog marketinga i da istovremeno čak ugrožavaju istragu na više načina. Na kraju, afera tunel je otvorila pitanje i mogućeg ugrožavanja rezultata koje su u prethodnom periodu postigli Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje.

Najjednostavnije rečeno, ova afera je pokazala da brojnim institucijama u Crnoj Gori rukovode nesposobni, neodgovorni i neozbiljni kadrovi, koji više liče na učesnike rijaliti programa nego na javne funkcionere i koji svojim činjenjem i nečinjenjem svakodnevno ugrožavaju bezbjednost, pravni poredak i vladavinu prava.

MONITOR: Kakve on sve posljedice može imati ?

RADULOVIĆ: Brojne su posljedice koje ovaj slučaj može imati i mislim da ćemo se sa tim posljedicama upoznavati u danima i mjesecima, a moguće i godinama koje slijede. Popis stvari iz depoa Višeg suda još nije završen, tako da se ne zna šta nedostaje, šta je eventualno dodato, na čemu su eventualno vršene ispravke, odnosno koje stvari su i u kojoj mjeri kontaminirane.

Najteže posljedice bi mogle biti u tome da kontaminacija dokaza bude odlučujuća za ishod nekog postupka, odnosno donošenje oslobađajućih presuda. Tako bi mogli doći u situaciju da se potpuno devalviraju rezultati koje su u prethodnom periodu ostvarili Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje. Samo postojanje mogućnosti za tako nešto dovoljan je razlog za utvrđivanje odgovornosti, počev od objektivne, pa sve do krivične odgovornosti.

MONITOR: Ko sve treba da snosi odgovornost zbog ovog slučaja?

RADULOVIĆ: Odgovornost postoji na strani gotovo svih institucija čiji rad je vezan za bezbjednost i pravosuđe. Na strani Uprave policije i ANB-a postoji odgovornost zbog toga što se ovakva kriminalna djelatnost vršila na takvoj loakciji. Prosto je nevjerovatno da strani državljani u centru grada, na 30 metara od Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda, u neposrednoj blizini državnog tužilaštva, Ustavnog suda, Skupštine, Vlade, Centralne banke, iznajme stan i više od mjesec dana vrše takve radove, odnosno prokopaju tunel do depoa Višeg suda u kome se nalaze ključni materijalni dokazi iz najvažnijih krivičnih predmeta. Da li možete zamisliti da se to desi u nekoj uređenoj državi i da ove službe, prvenstveno kontraobavještajna djelatnost, o tome nemaju pojma?

Takođe, postavlja se pitanje kako su strani državljani znali gdje se tačno nalazi prostorija do koje su prokopali tunel i kako su znali šta se u njoj nalazi. Šesnaest i po godina se bavim advokaturom i nebrojeno puta sam bio u zgradi Višeg suda, na brojnom suđenjima, ali je ne znam tačno gdje se taj depo nalazi i šta je u njemu. Niti me to zanima, niti ja to uopšte treba da znam. Sa druge strane, i prije i nakon ovog događaja, danima slušamo gdje je ta prostorija i šta se u njoj nalazi, kako je obezbijeđena i slično. Bez tih informacija izvršioci nijesu mogli izvesti ovu akciju, a te informacije su saznali zahvaljući slučajnim ili namjernim propustima rukovodstva Višeg suda. Namjerni propusti bili bi osnov za krivičnu odgovornost, a slučajni za objektivnu. U svakom slučaju, odgovornost postoji, ali je izostala kao što izostaje godinama. Osim toga, izjave i ponašanje predsjednika suda, kao i premijera i predstavnika izvršne vlasti nakon ovog događaja predstavljali su ozbiljno ometanje i ugrožavanje istrage, što je dodatan razlog za odgovornost. Na kraju, izvršna vlast, kako aktuelna tako i one prethodne, odgovorne su za ambijent i loše uslove u kojima pravosuđe radi.

MONITOR: Skupština je u blokadi već šest mjeseci, vlada je u tehničkom mandatu, još se čekaju izbori u pravosuđu. Kakve to sve posljedice ostavlja na društvo?

RADULOVIĆ: Skupština je u blokadi šest mjeseci, ali i kada nije bila u blokadi ona nije vršila svoje nadležnosti. Podsjetiću da mi već četiri godine nemamo VDT-a u punom mandatu, a već pet godina nemamo sve članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika. Kada se prisjetimo kako je tekao postupak izbora sudija Ustavnog suda i kako je ta institucija bila jedno vrijeme u blokadi, onda je jasno da živimo u partitokratskom društvu u kome je sve podređeno interesima poličkih partija i njihovih lidera, političkoj trgovini i korupciji koja je odavno dominantan model ponašanja političara. Posljedice takvog sistema mi živimo decenijama i one će biti sve teže i ozbiljnije ako izbori u pravosuđu ne dovedu do toga da pravosuđem upravljaju profesionalci sa integritetom. Do tada ćemo imati nasljeđe koje nam je ostavila Vesna Medenica i njene kolege i prijatelji, koji su istovremeno i zajedno sa njom upravljali crnogorskim pravosuđem.

MONITOR: Specijalno tužilaštvo otvorilo je više važnih procesa protiv visokih funkcionera pravosuđa. Ipak, može li današnje pravosuđe te postupke dovesti do kraja na adekvatan način?

RADULOVIĆ: Ja vjerujem da može ako se suzbije uticaj onih aktera koji su bili dominantni u pravosuđu u vrijeme vladavine Vesne Medenice, od kojih su brojni i danas akteri najznačajnih postupaka koji se vode pred crnogorskim sudovima, uključujući i postupak protiv nje. Sve dok su su takvi kadrovi uključeni u te postupke i dok i dalje koriste ranije koruptivne šeme i veze, postoji ozbiljan rizik da se i ti postupci završe neslavno poput, na primjer, postupaka protiv Svetozara i Miloša Marovića i ostalih pripadnika budvanske kriminalne grupe.

Mnogo je aktera iz tih postupaka koji su i danas akteri u aktuelnim postupcima, umjesto da Medenici prave društvo na optuženičkoj klupi i da im profesionalno pravosuđe obezbijedi pravo na pravično suđenje koje su oni uskratili mnogima.

MONITOR: U kakvom je stanju danas pravosuđe, i šta je osim izbora nedostajućih funkcija neophodno preduzeti?

RADULOVIĆ: Osim izbora u pravosuđu na način koji bi na ključnim pozicijama doveo profesionalce sa integritetom, neophodno je uspostaviti sistem odgovornosti u kome će svako odgovarati za kršenje zakona.

Takođe, mislim da bi u kompletnom pravosuđu trebalo sprovesti sistem vetinga koji bi doveo do oduzimanja imovine svima u pravosuđu koji ne mogu dokazati njeno zakonito porijeklo i udaljenje takvih kadrova sa pozicija na kojima su bili i na kojima su sada. Vjerujem da bi značajan broj takvih sami napustili funkcije kada bi se postupak pokrenuo kako bi izbjegli dokazivanje zakonitosti porijekla imovine, a kako se desilo i u Albaniji kada je taj proces pokrenut.

MONITOR: Kolika je  odgovornost političara za to stanje?

RADULOVIĆ: Ključna odgovornost je na njihovoj strani jer su oni kreirali i oni održavaju ambijent u kome su korupcija, nepotizam, klijentelizam i partijska poslušnost dominantni modeli ponašanja. Zaštita partijskih i ličnih interesa, kao i zaštita nezakonito stečene imovine, prepreka je reformi pravosuđa i uspostavljanju društva vladavine prava jer bi u takvom drušvu brojni političari ostali i bez slobode i bez imovine.

Milena PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo