Povežite se sa nama

OKO NAS

SOKOLJ BEGANAJ, PRVI ROM MAGISTRAND U CRNOJ GORI: Imam kartu za budućnost

Objavljeno prije

na

Sokolj Beganaj je prvi Rom iz Crne Gore koji je magistrirao. Sada radi u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava, u Odjeljenju za unapređenje, zaštitu i prava Roma i Egipćana. Oženjen je i ima dvoje djece. Potiče iz siromašne porodice.

,,Bilo nas je osmoro djece. Petoro braće i tri sestre. Roditelji su bili nepismeni. Otac je imao dva ili tri razreda osnovne škole. Vodili smo težak život kao i većina Roma. Tokom osnovne škole mnogo toga nismo imali. Kada bi moj brat dolazio iz škole onda sam morao uzeti njegovu odjeću i obuću”, priča Beganaj.

Završio je Osnovnu školu Luka Simonović u Nikšiću. Nakon toga se upisao u srednju školu, gdje je učio za rudara. No, tada se desila nesreća u jednom rudniku i otac ga je nagovorio da napusti taj smjer i upiše nešto drugo.

,,I upisao sam smjer za saobraćajnog tehničara. Ono što mi je bila pokretačka snaga je bio profesor u toj školi. Jednog dana sve u odjeljenju redom je pitao koju smo osnovnu školu završili i sa kakvim uspjehom? Objasnio sam da sam pohađao rudarski smjer, i da sam druge godine pao jer sam htio da se prepišem… On je rekao da škola nije za Rome i da bi bolje bilo da idem kući, da porodici pomognem, umjesto što gubim vrijeme u školi”, prisjeća se Beganaj. ,,Još je rekao da sam najgori đak i da ne poznaje nijednog Roma koji je završio školu. Sagnuo sam glavu, dok je govorio. Onda sam se ispravio i rekao: ‘Obećavam da ću da završim ovaj smjer!’ Nasmijao se i rekao da će to biti teško”.

Sokolj kaže da se poslije toga zainatio, i počeo da uči. ,,Ubrzo sam dobio prvu četvorku u svom životu. A onda su krenule i prve petice. Kada je profesor koji mi je uputio kritike otvorio dnevnik i vidio moje ocjene, začudio se. Izveo me pred tablu i ispitao. Dobio sam peticu iz oba stručna predmeta. Na kraju školske godine dao mi je ruku i čestitao mi. Ti si uzor za sve generacije koje budu došle, rekao mi je”, priča Beganaj.

To što je uspješno završio srednju školu, objašnjava, ulilo mu je veliko samopouzdanje. Počeo je da razmišlja o fakultetu. ,,OSCE je zaslužan za moje obrazovanje, odnosno projekat koji su oni pokrenuli 2001-2002. Okupili su nas dvadesetak koji smo imali srednju školu i ponudili tri solucije – da budemo menadžeri na nekom projektu, da se obučimo za novinare, i upišemo fakultet. Ja sam se opredijelio za fakultet. Upisao sam smjer Predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Nikšiću”, priča naš sagovornik.

Tokom studiranja, Beganaj je radio paralelno u Javnom komunalnom preduzeću: ,,Čistio sam ulice. Svojim šefovima sam objasnio da studiram. Oni su me podržali. Prije podne sam išao fakultet, poslije podne čistio ulice”.

Prva ocjena koju je dobio na fakultetu je – desetka. ,,Iz sociologije. To je bila dodatna motivacija za mene. A nije bilo jednostavno. Trebalo se uklopiti u sve to. Kada sam upisao fakultet imao sam 37 godina”.

Nakon osnovnih, upisao je i specijalističke studije, i konačno – magistrirao. Tema: Antidiskriminativni pristup u predškolskom sistemu vaspitanja. Istraživanje koje je vršio bazirano je na nivou Crne Gore. Magistarski će braniti za mjesec dana.

Poručuje mladim Romima: ,,Sada se pružaju posebni uslovi da se obrazujete i iskoristite šansu. Obrazovanje je naša budućnost. Bez obrazovanja ne možemo puno, to je naša karta za našu bolju budućnost”.

Teuta NURAJ

Komentari

Izdvojeno

PODRŠKA ŽENSKOM PREDUZETNIŠTVU NA SJEVERU: Mrvice iz opštinskih kasa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Većina opština ispoštovala je formalnu obavezu, pa su i ove godine opredijelili sredstva za podršku sugrađankama koje bi da pokrenu ili unaprijede svoje biznise. Međutim, prema broju i vrsti projekata kojima su konkurisale, jasno je da se žene na sjeveru još sa strahom upuštaju u preduzetništvo

 

Prema ocjeni Privredne komore Crne Gore (PKCG) žensko preduzetništvo je najbrže rastuća kategorija u preduzetničkom svijetu. Podrška s lokalnog nivoa tom vidu ženskih poslovnih incijativa, ipak, na sjeveru, stagnira već tri godine. U većini opština, bez obzira na visnu budžeta, sredstva koja se godišnje izdvaju da osnaže žene preduzetnice ne prelazi 10.000 eura. Tako je, na primjer, u Brenama, čija je opštinska kasa ove godine „teška“ više od devet miliona eura, ali i u Kolašinu i Mojkovcu čiji su dvanaestomjesečni prihodi polovinu tog iznosa.

Odluku da pomažu sugrađankama, koje bi da se oprobaju ili unaprijede svoje biznise, opštine u Crnoj Gori nijesu donijele same. Ženska politička mreža (ŽPM) uspjela je 2018. godine da se izbori da se u lokalnim budžetima opredijele posebna sredstva namijena podsticaju razvoja ženskog preduzetništva. Naredne godine, oko 15 opština uvelo je posebnu budžetsku liniju za podršku preduzetništvu  svojih sugrađanki.

No, od tada do danas, sredstva koja se izdvaju za tu namjenu ostaju ista, s izuzetkom rijetkih opština koje su ih povećale. Na primjer, nakon što je dvije godine zaredom u budžetu Opštine Bijelo Polje za žensko preduzetništvo izdvajano po 10.000 eura, ove godine su taj iznos udvostručili. Očekivano, s obzirom na to da su bjelopljski prihodi i rashodi planirani na skoro 12,5 milona eura.

Berane ne slijedi taj primjer. Iz budžeta će ove, kao i prethodne dvije  godine,  izdvojiti  samo 10.000 eura za sufinasiranje biznis planova žena u tom gradu.

Iz Opštine su najavili da će podržati projekte koji podstiču ekonomski razvoj opštine, predviđaju otvaranje novih radnih mjesta, podstiču razvoj poljoprivrede i ruralnog područja… Prednost će imati i projekti koji podstiču razvoj organske poljoprivredne proizvodnje, turizam, doprinose afirmaciji i valorizaciji kulturnog potencijala…

Dragana ŠĆEPANOVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

BOGATSVO LJEKOVITOG I AROMATIČNOG BILJA U CRNOJ GORI: OD KANTARIONA DO BRĐANKE: Zaboravljeni rasadnik mogućnosti

Objavljeno prije

na

Objavio:

Crna Gora je, sa svojih četiri hiljade vrsta biljaka koje žive na njenoj teritoriji, u odnosu na svoju veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Šanse za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima

 

Sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja može biti veoma isplativa  djelatnost u Crnoj Gori. Oko četiri hiljade vrsta bilja živi na njenoj teritoriji. Od toga, preko 700 vrsta ljekovitog bilja je u upotrebi. Flora Evrope broji oko 11 hiljada različitih biljaka, a Balkansko poluostrvo oko devet.  Crna Gora je, u odnosu na veličinu, centar raznovrsnosti i velikog broja endema. Mogućnosti za njihovu eksploataciju su brojne, ali uz mjere zaštite i očuvanja prirode, kao i podrške malobrojnim uzgajivačima i proizvođačima.

,,Prepoznavanje i poznavanje biljaka je velika vještina koja se stiče godinama”, objašnjava za Monitor biološkinja Dragana Saveljić. Pravilno sakupljanje ljekovitog bilja podrazumijeva posjedovanje osnovnog botaničkog znanja – sposobnost poznavanja vrste i njene biologije i ekologije, gdje raste, kako se razmnožava, u kojoj fazi je najbolje brati i slično. ,,Iako naizgled veoma slične, biljke se među sobom veoma razlikuju po sastavu i kvalitetu biljne droge. Ako se sakupi biljka koja nema upotrebnu vrijednost, sve mora da se baci, trud propada. Još je gore da  ljekovitu biljku zamijenite sa potencijalno ili stvarno otrovnom, odnosno štetnom vrstom.  Bilo je trovanja ljudi, i sa fatalnim ishodom, zbog nepoznavanja ljekovite flore”, kaže Saveljićeva.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvojeno

ŠUME I POHARE: Ima li kraja

Objavljeno prije

na

Objavio:

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore upozoravaju da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta.  Ovih su dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem kako bi se hitno zaustavila  nezakonita eksploatacija državnih šuma od privilegovanih koncesionara, tajkuna

 

Drvoprerađivači sa sjevera Crne Gore poručili su da se hitno mora zaustaviti dalja nezakonita eksploatacija državnih šuma od, kako kažu, privilegovanih koncesionara. Preciznije – tajkuna.

Oni su se ovih dana u Plavu dogovorili da formiraju delegaciju koja će zatražiti hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i njegovim saradnicima. Cilj je definisanje daljih koraka oko gazdovanja državnim šumama.

Koliko štete trpe drvoprerađivači, građani, lokalne samouprave i država od gazdovanja neki od njih su stavili i na papir.

Plavljanin Edin Šarkinović kaže da država i lokalne zajednice gube ogromne prihode, zbog toga što se ne obavlja finalna obrada drveta. Prema njegovim riječima, koncesionari dobijaju drvnu masu po cijeni sedamnaest eura za kubik.

„Bilo koji od njih, koji se mogu na prste ruke prebrojati, za neku za njih smiješnu količinu od 5.000 kubika dobije za 85.000 eura, a PDV na tu sumu iznosi 17.500 eura. Ako bi tu količinu sirovine izrezali, osušili i uglačili na standardnu debljinu, dobili bi vrijednost od 1.550.000 eura, a PDV bi bio 325.000 eura” – kaže Šarkinović.

On napominje da bi složenije obrade, poput izrade vrata, dostizale trostruko veće iznose. „Ovo dovoljno govori koliko se gubi što nema finalne obrade i što se izvozi oblovina” – objašnjava Šarkinović. Da ovakav način gazdovanja šumama nije pošten i ne donosi nikakvu dodatnu vrijednost Crnoj Gori, prošle sedmice saopštio je i premijer Krivokapić. On je najavio suzbijanje mnogih problema koji su, kako je rekao, prerasli  čak i u organizovani kriminal. „Došlo je vrijeme da se stane na put svima koji bjesomučno koriste šume, uništavaju puteve, a ne daju nikakve dodatne vrijednosti Crnoj Gori” – izjavio je premijer prilikom posjete Beranama.

Ta izjava premijera Krivokapića je ohrabrila drvoprerađivače da se okupe u Plavu. Saglasili su se da se samo zajedničkim djelovanjem svih drvoprerađivača i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prirodnih i drugih vrijednosti, može zaustaviti pohara i uništavanje državnih šuma.

„Ovaj skup su podržale 62 nevladine organizacije iz čitave Crne Gore. Konačno se mora stati na kraj nezakonitim radnjama. Zadatak radnog tijela kojeg smo formirali biće da se u razgovoru sa premijerom Kivokapićem i njegovim saradnicima iznađe najbolji model za upravljanje državnim šumama. Tu se, prije svega, moraju zaštititi interesi lokalnog stanovništva i dati šansa drvoprerađivačima da, baveći se finalnom preradom drveta, lako dolaze do sirovine, što do sada nije bio slučaj” – kaže Esko Barjaktarović, drvoprerađivač iz Plava. Sa tog skupa je poručeno da se više ne smije dozvoliti da koncesionari sa strane raubuju državne šume, a da pritom lokalno stanovnioštvo ne može da obzbijedi ni ogrjevno drvo.

Tufik SOFTIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 30. jula ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo