Povežite se sa nama

DRUŠTVO

Spinovanje Cetinja

Objavljeno prije

na

Snabdijevanje vodom crnogorske prijestonice sišlo je sa naslovnica makar na par dana. Umjesto ove, svakog ljeta aktuelne teme, na red je došla i jedna sasvim drugačija -muzička priča. Protekle nedjelje devetnaest građana crnogorske prijestonice obratilo se „otvorenim pismom gradonačelniku Aleksandru Bogdanoviću povodom organizacije koncerta Zvezde Granda na Cetinju”. Oni u cilju podizanja nivoa kulturnog života i obnova manifestacija koje su ime grada pronijele planetom, upozoravaju da je Cetinje iako kulturno degradirano u posljednjih dvadeset godina, smoglo snage da se i u takvim uslovima i pod neviđenom izolacijom, odupre mnogo većim izazovima i sačuva svoje dostojanstvo. Istom prilikom su uložili najoštriji protest i neslaganje sa odlukom da se na Cetinju organizuje ova manifestacija. Peticiju potpisuju Krsto Mijanović, Mladen Zadrima, Dragan Cvetković, Dejan Drašković, Mili Laušević, Petar Špadijer, Siniša Gazivoda, Srđan Janković, Ivan Galić, Goran Popivoda, Ivan Popivoda, Tanja Zadrima, Andrija Nikolić, Jelena Đukanović, Ljubomir Đurković, Mladen Stojanović, Marija Jovanović, Danilo Brajović i Boris Bastać. Oni su dobili podršku i sa tri cetinjske akademije.

Već sljedećeg dana dobili su odgovor. Uvažavajući stavove svojih sugrađana, Bogdanović je odlučan da podrži koncert, za koji tvrdi da nije nastup nove generacije Grandovih zvijezda, već slavljenički koncert mladog Cetinjanina, pobjednika tog takmičenja.

Oni koji stoje iza pisma gradskoj upravi tvrde da već ovim saopštenjem cetinjska priča dobija jedan novi tok. „Protestno pismo je postiglo svoj cilj, i sa distance od ovih skoro neđelju dana mogu da kažem da je, jednim dijelom, priča otišla u pogrešnom pravcu, zahvaljujući prije svega perfidnom podmetanju iz kabineta gradonačelnika da se radi direktno protiv interesa našeg sugrađanina. To je čista laž i podmetačina”, izjavio je za Monitor novinar Mladen Zadrima, jedan od inicijatora pisma.

Potpisnici peticije su u više navrata napomenuli da protiv mladog pjevača nemaju ništa i da je cijela priča namjerno spinovana, a kulturna poruka pisma marginalizovana. Takođe su naglasili da se grad nije odužio brojnim Cetinjanima koji su osvajači nagrada na prestižnim takmičenjima, a koji su svoja muzička znanja ponijeli sa tamošnjih akademija.

„Ono što je suština svega je da je otvoreno pismo ukazalo na nešto što se htjelo krišom uvaliti Cetinju i to nasred Trga kralja Nikole. Dakle sa mjesta sa koga je kroz dvije decenije stalno slata poruka otpora i negodovanja svemu onome što je predstavljalo kič i šund – prevashodno u političkom životu i svim nusproduktima tih politika, pa i ove koja se zove Zvezde granda”, dodao je naš sagovornik.

Krsto Mijanović napominje da Cetinje ima i komercijalnijih prostora od gradskog trga na kome bi trebalo da se održi koncert. „Ukuse prepuštam pojedincima, ali ako se nešto odvija na Trgu kralja Nikole, na kojem su se donosile sve sudbonosne odluke vezane za Crnu Goru, i tu se stavi nekakav Grand šou kao kulturni događaj godine, to je problem” – rekao je Mijanović. On kao problem vidi ne samo mjesto koncerta već i odlučnost gradske uprave da se on održi. „Upravo je ona ta koja treba da profiliše kulturnu politiku grada, pogotovo grada kao što je prijestonica Cetinje”.

Konačnu odluku gradonačelnik je saopštio u četvrtak. U njoj je rečeno da Trg kralja Nikole nikada nije ni bio u planu kao lokacija koncerta. ,,Pokušaj pojedinaca, koji su minulih dana obmanjivali javnost – ne samo u vezi sa događajem, već i lokacijom održavanja koncerta, predstavljaju krajnje nekorektno i zlonamjerno djelovanje”, navedeno je u dopisu Opštine Cetinje.

Organizatori ovakav razvoj događaja smatraju pobjedom, zahvajuju se svima koji su ih podržali, a mladom sugrađaninu žele uspjeh u karijeri.

Potpisnici protestnog pisma su svjesni da su došla neka druga vremena i da bi grad pod Lovćenom ovakvim manifestacijama podržanim od lokalne uprave, pa još na trgu, mogao izgubiti svoju prepoznatljivost. Mladen Zadrima ovakve akcije u kulturološkom smislu smatra nokautom za Cetinje. Upravo zbog toga su se i obratili gradskoj upravi.

Zadrimi je jasno je da su stasale generacije kojima ništa nije pružano osim kiča i populizma i smatra da nije začuđujuće postojanje otpora ovakvim stavovima. „Pogotovo ako uzmete u obzir da organizator, lokalna uprava Cetinja, preko spleta svojih i interesa pojedinaca koji su ‘spojeni’ na nju, oštricu pisma sa sebe usmjerava na pojedinca, kako bi se opravdala za svoje postupke nakon što je veliki dio javnosti, a posebno one urbane i progresivne, bio preneražen odlukom da se nešto što više i neću imenovati bez samo kao ‘NEŠTO’, dogodi na Cetinju”, prokomentarisao je Zadrima za naš list.

Razgovor za Monitor Mladen Zadrima zaključuje riječima: „Kao slobodan pojedinac tražim da se lokalna uprava konačno odredi da li je samo deklarativno za kulturni život koji se sastoji u promovisanju Marine Abramović, sa čijim se imenom stalno licitira, da li je budućnost cetinjske đece u univerzitetskom centru koji se radi ili u petparačkim manifestacijama? Sve zajedno ne može i ne ide”.

Da kod nas ipak može, posebno ljeti, dokaz je južnija turistička prijestonica. U Budvi se jedanak na pjeni od mora održavaju koncerti ozbiljne muzike, predstave, Grad teatar i turbo folk začinjenim golišavim starletama na šipci. Svi znamo šta je od ovoga u prvom planu.

Dragan LUČIĆ

Komentari

DRUŠTVO

ZLATNO DRŽAVLJANSTVO I NOVA VLADA: Repriza

Objavljeno prije

na

Objavio:

Krivokapićeva Vlada odustala je od nastavka davanja ekonomskog državljanstva, na osnovu novčanog ulaganja. Tome je doprinijela i kontinuirana kritika, projekta bivših vlada, ekonomskog državljanstva od strane  Evropske komisije. Uvođenje zlatnog pasoša na osnovu vrijednosnih kriterijuma zvuči kao repriza

 

Premijer Zdravko Krivokapić nedavno je najavio da će značajne ličnosti koje imaju veze sa Crnom Gorom dobiti počasno državljanstvo. Prvi kojima će uručiti, kako je rekao, ,,zlatni pasoš” biće pjevač Željko Joksimović i teniser Novak Đoković.

Premijer nije precizirao na osnovu čega će se dijeliti pasoši, sem uopštene priče – o porijeklu starinom, dodirne veze sa Crnom Gorom i ,,vrijednosti koje zajednički dijelimo”.

Najava dolazi mjesec dana nakon protesta zbog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, nakon kojih je usvajanje ove odluke odloženo.

Otvaranje pitanja sticanja državljanstva otvorilo je brojne probleme koje je prošla vlast ostavila iza sebe. Pa je vrlo neoprezno što je premijer baš sada pokrenuo priču o ,,zlatnom državljanstvu”.

Crna Gora, za razliku od država regiona, ima restriktivne zakonske norme kada je u pitanju sticanje državljanstva. Tu silu zakona najbolje osjećaju desetine hiljada građana koji zbog rigoroznih pravila ne mogu da regulišu boravak u Crnoj Gori. Mnogima od njih džaba su i decenije provedene u Crnoj Gori. S druge strane brojni su oni koji imaju državljanstvo druge države a uredno glasaju u Crnoj Gori.

Iz dijaspore tvrde da se novim izmjenama njima čini nepravda, te da se na ovaj način eliminišu iz političkog života Crne Gore. Prije nedavnih izbora u Herceg Novom ispostavilo se da čak 1.973 birača u ovoj opštini imaju biračko pravo i u Srbiji.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da su počeli provjeru 8.000 građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova zbog logične pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo neke od tih država. Saopšteno je i da će 2.108 biti upoznato sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države, uz napomenu da će te osobe dobiti priliku da se izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Još se ispituje i tvrdnja Srđana Perića, iz Organizacije KOD, da ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i finansija i socijalnog staranja, Vladimir Leposavić i Milojko Spajić, imaju dvojno prebivalište.

Izborno, politički i ekonomski bivša vlast je manipulisala dodjelom državljanstva. Zato najave premijera, bez jasnim kriterujuma ovako zveče.

Prethodne DPS vlade su od 2008. do 2020. godina dodijelile 390 počasnih državljanstava. Samo tokom prošle godine dodijeljeno je čak 115 počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. U prethodnom periodu, od 2008. do 2020,  netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, pri čemu ni danas ne postoji javno dostupan zvanični registar tih lica.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

U SUSRET 29. GODIŠNJICI OD DEPORTACIJA I PENZIONISANJU VDT-A IVICE STANKOVIĆA: Šest godina od Strategije za istraživanje ratnih zločina, ni jedna jedina istraga

Objavljeno prije

na

Objavio:

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice stravičnog zločina – deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga

 

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, simbolično, odlazi u penziju 25. maja. Uoči 29. godišnjice zločina nezapamćenog na ovim prostorima, a možda ni u svijetu. Deportacije bosanskohercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, koje su u njoj našle utočište bježeći od ratnih strahota u svojoj državi. Prije nego ode, Stanković mora da odgovori na pitanje zašto u proteklih šest godina primjene njegove Strategije za istraživanje ratnih zločina nije pokrenuta ni jedna jedina istraga.

Ivica Stanković je, kao vrhovni državni tužilac, 2015. godine donio Strategiju za istraživanje ratnih zločina. Tokom tog perioda, Specijalno državno tužilaštvo (SDT), koje je bilo nadležno za primjenu te strategije pod rukovodstvom Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, procesuiralo je samo jedan predmet, protiv okrivljenog Vlada Zmajevića zbog ubistva civila na Kosovu, i to ne na sopstvenu inicijativu, već mu ga je ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije.

,,Time nije pokazan proaktivan pristup kakav se od tužilaštva očekivao na osnovu Strategije”, smatraju iz Akcije za ljudska prava (HRA). Iz te NVO su pozvali Stankovića da, prije odlaska sa funkcije, odredi bilo koji datum za raspravu sa zainteresovanim stranama o primjeni Strategije o istraživanju ratnih zločina, jer je bio nadležan za nadzor nad njenom primjenom.

Usvajanju Strategije je, podsjećaju iz HRA, prethodio analitički izvještaj eksperta Evropske unije (EU) Mauricija Salustra, koji je u decembru 2014. godine kritikovao dotadašnje procesuiranje ratnih zločina u Crnoj Gori. Kako je istakao tom prilikom, državni tužioci nijednu istragu nijesu pokrenuli na sopstvenu inicijativu. Sem njega, i Evropska komisija (EK) je, više puta, u godišnjim izvještajima o Crnoj Gori isticala da tužilaštvo nije pokazalo odlučnu borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i da nije podizalo optužbe za komandnu odgovornost, saučesništvo ili pomaganje i podsticanje.

Andrea JELIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

ZNACI: Na ovome svijetu

Objavljeno prije

na

Objavio:

Premijer Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje opasne poruke. Koje se iako on preferira metafiziku,  mogu materijalizovati. Ove sedmice razdvojio je građane na “prijateljske” i neke druge

 

Milosrdni premijer Zdravko Krivokapić, u ovom prolaznom svijetu, nastavlja da diskriminiše, što progovori.

Prethodne sedmice nas je podučio da ne postoji samo materijalni, već i duhovni svijet, koji je važniji, te pojasnio da oni koji u njega vjeruju mogu da, u ime te vjere, krše zemaljske propise. Ove sedmice je nastavio da razdvaja građane.

Neki su građani, pojasnio je, prilikom susreta sa predsjednicom Republike Srpske, Željkom Cvijanović, „prijateljski“.

Krivokapić i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović susreli su se kod naplatne rampe na putu Meljine – Petijevići, čime su ozvaničili ukidanje putarine na tom dijelu puta.

“Jedan namet manje za građane i sve naše turiste koji dolaze u Herceg Novi, a naročito građane prijateljske”, naveo je Krivokapić Koji su građani prijateljski, a koji manje prijateljski nije pojašnjavao.

Krivokapić iz sedmice u sedmicu šalje dvosmislene ili opasne poruke. Koje se iako preferira metafiziku, mogu materijalizovati. Posebno opasna je ona po kojoj je Ustav akt manje važan od Biblije i duhovnog svijeta.

Kada je prošle sedmice upitan da objasni zašto nadležni organi ne reaguju na kršenje zdravstvenih mjera kada ih krši Mitrpolija crnogorsko primorska, u vrijeme vjerskih okupljanja, Krivokapić je to ovako objasnio: “Ja mislim da se to ne može definisati zemaljskom pričom. To je u domenu metafizike. Ne znam kako vi to doživljavate ali ja to tako doživljavam”.

Milena PEROVIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od petka 14. maja ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo