Povežite se sa nama

RAZBIJENO OGLEDALO

Sport i ljepota

Objavljeno prije

na

Pred referendum u „proročanskom nadahnuću” spomenuh prijatelju svoju uvjerenost da će Crna Gora u vaterpolu biti svjetska sila. Naravno, nijesam nikakav stručnjak za vaterpolo niti za bilo koji sport, čak ni za fudbal. Što se vaterpola tiče uživo sam gledao jako davno samo jednu utakmicu u Splitu podno Marjana, čini mi se na Zvončacu, pa i nju jedva, jer se nije moglo od uzavrele publike. No nagledao sam se vaterpola na televiziji još od vremena herojskih prvih prenosa. Važnije od „bliskih susreta” s vaterpolom bilo mi je stara politička opservacija, koja se protezala i na jugoslovenski sport. U Jugoslaviji, a onda pogotovo u tzv. „državnoj zajednici” samo prividno držalo se do republičkog, odnosno, nacionalnog objektivnog kriterija u stvarima „zastupljenosti”. Prividno se držalo do toga da se u reprezentativne sportske selekcije uzimaju oni koji su zaista najbolji. Crnogorce je uglavnom moglo da zapadne da „brane boje” Jugoslavije, odnosno, „Srbije i Crne Gore” ako su prije toga otišli u neku drugu i „veću” jugoslovensku „sredinu”, tj. u Beograd ili ako je kvalitet nekoga sportiste, koji je nekim čudom bio zatrajao u Crnoj Gori, toliko neosporan da ga se nikako nije moglo izbjeći.

Kad sam izustio da će Crna Gora biti sila u vaterpolu prijatelj me čudno pogledao. Iz pristojnosti nije pokušao da mi ospori tvrdnju. Blago je odmahnuo glavom. Ipak, njegova me skepsa nije razuvjerila. Iako su aktivne i registrovane vaterpoliste mogli gotovo prebrojati na prste, Crnogorcima nikada nije pripalo pravo da, bez kompleksa i bez omalovažavanja od strane onih „većih”, sami selektiraju momke za svoju reprezentaciju. I nikad nijesu bili naćerani da budu sami sa sobom i da na sebe preuzmu potpunu odgovornost za ono što će učiniti na sportskom polju. I nikad u sportu nijesu ośetili slast realizovane mogućnosti da se bez ikakvih problema i kompleksa mogu uspješno nositi s „boljijema i višijema”! O mogućnostima Crnogoraca u sportu sudio sam na osnovu analogije s Crnogorcima u istoriji. Sve što su valjano radili u svojoj istoriji Crnogorci su uglavnom sami učinili kad su vjerovali u svoju snagu! Kad su ih drugi uzimali u savezništvo služili su im kao ponižavana i namagarčivana istorijska tegleća marva, kojoj su stradanja, patnje, pogibije i poniženja obrtali na sprdnju!

Što se vaterpola tiče pokazalo se da smo se prevarili i moj prijatelj i ja. Kad je konačno došla do prilike Crna Gora u vaterpolu se nije iskazala kao svjetska sila, nego kao super-sila! Što se drugih sportova tiče pokazalo se da državica sa stanovništvom koje broji koliko i malo poznate evropske varošice ima žitelje koji mogu ostvarivati fascinantne rezultate u sportu po evropskim i svjetskim mjerilima. Mogu to, jer su počeli shvatati da se u tom kultivisanom agonu i po pravilima koje utvrđuje veliki i ozbiljni svijet, kao i u svim drugim životnim stvarima, težište i glavni oslonac mora tražiti u sebi. Ko to zna i umije postići, cijeli je svijet njegov!

Kad sam gledao ono zastiđe iz Đenove pomislio sam: Hvala ti Gospode što sretno izmače Crnogorce da se i tu ne obrukaju. Kad su se naši momci bastano povrnuli s Vemblija Crna Gora nije poavetala od neumjerenosti i sreće. Obradovala se gospodski i s mjerom. Taman kako treba! Prije neki dan rukometašice Budućnosti u Viborgu činile su nešto što je mnogo više od igranja rukometa. Stvarale su „po zakonima ljepote”.

Ni u sportu niti u životu ne može se tražiti više od bastanosti, gospodstva i ljepote!

Milenko A. PEROVIĆ

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Poštena inteligencija

Objavljeno prije

na

Objavio:

I prije nego što je propao tzv. socijalizam neki su se sprduckali s izrazom ,,poštena inteligencija”. Poslije pogotovo. Više je razloga bilo toj ironičkoj frivolnosti. Najbenigniji razlog bio je u tome da su karakteristične legitimacijske i ideološke fraze i slogani prošloga društvenog sistema postali toliko izlizani od prekomjerne upotrebe, da su se mogli doimati još samo kao banalnosti, groteske i najordinarnije laži. Finije uši ih više nijesu mogle slušati ni podnosti. No, osveta sile zemljine teže uvijek pogađa one koji su postali preziratelji gravitaciju i onih koji su ih učili da se ona mora poštovati – makar i trapavim i klecavim hodom – pa su se u neobavezujućim mislima prepustili slobodnim igrama levitiranja. Mnogi koji se sprdao s parolom ,,fabrike radnicima – zemlja seljacima” ubrzo je propištao od blagodeti i pravde tzv. ,,tranzicije”. Mnogi koji je laprdao kako ,,su nas lagali” parolom o bratstvu i jedinstvu omastio je potočinu u pokušajima da smakne inovjernoga i drugonacionalnoga susjeda. Mnogi koji su su rugali očajničkom apelu, iščupanom iz strašnih iskustava naših uzajamnih sveopštih satiranja u Drugom svjetskom ratu, da se mir „čuva kao zenica oka”, vođeni slijepcima i prevarantima ubrzo su izgubili i zenice i oči i život. Jedino su našli mir. Vječni! Oni koje je podušivao teški smijeh na pomen „najvećeg sina naših naroda i narodnosti” doživjeli su da ih za Goleš planinu godinama i godinama zavode najopakiji kurvini sinovi! (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Šajlokova funta mesa

Objavljeno prije

na

Objavio:

Osudilo me za „mobing”. Presuda novosadskog suda kaže, a „patriotski” mediji po Srbiji i Crnoj Gori naveliko telale i poduplavaju da sam opaki počinilac kažnjivog djela „mobinga”. I bilo je odista toga „mobinga” u mom slučaju. I ima ga i sad. A viđećemo koliko će ga još biti. Ne vjerujem da će tako lako prestati, jer ne zavisi od mene. Nijesam ga ja činio, nego ga nada mnom čine! Čini ga država Srbija. Zlostavlja me svojom jurisprudencijom, javnim tužilaštvima i tzv. „medijima”. Zlostavlja me i onim službama i strukturama čije se djelovanje ne može direktno viđeti u javnosti, još manje dokazati. Zlostavljaju me i nekakve ad hoc izmišljene nevladine organizacije. Sveukupno, teški mi teror priređuju sve sami borci za slobode i ljudska prava. (više…)

Komentari

nastavi čitati

RAZBIJENO OGLEDALO

Konstrukcijska greška

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ko je prije neko veče gledao finalnu utakmicu Kupa Srbije u fudbalu mogao je lako shvatiti u čemu je bila konstrukcijska greška prve i druge Jugoslavije, pa i onoga što su prevarantski nazivali trećom Jugoslavijom. Ne mislim da pravim visokoparne analize fudbala ni da raspredam „sociološki” o odnosu fudbala i politike. Hoću da kažem samo nešto o „čistoj” politici, tj. o patologiji jedne „politike” koja drma južnoslovenskim prostorima od 1918. godine. I drmaće ta „politika”, bojim se, još zadugo. Utakmicu su u Beogradu igrali Partizan iz Beograd i Vojvodina iz Novoga Sada. Golema je konstrukcijska greška u svijesti o pravednosti što se takve utakmice moraju igrati u glavnom gradu. Konstrukcijska greška je što je ko zna kad ušutkan potonji čovjek koji se nije dao uvjeriti da je samorazumljivo da se utakmice finala igraju u Beogradu i kad učestvuje neki od beogradskih klubova. Naprosto, radi se o nesportskoj, tj. nepoštenoj favorizaciji klubova iz Beograda. Konstrukcijska greška svake države je kad se trpi i održava takva konstrukcijska greška. (više…)

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo