Povežite se sa nama

DRUŠTVO

SREDNJA UMJETNIČKA ŠKOLA ZA MUZIKU I BALET VASA PAVIĆ NEDJELJAMA BEZ RUKOVODIOCA: Novo, staro bezakonje

Objavljeno prije

na

Ukoliko je namjera iz ministarstva Bratićke bila da se novim usvojenim izmjenama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju izvrši i novi izbor svih direktora, onda je trebalo unaprijed razmišljati o prelaznim rokovima za izbor školskih odbora i direktora. Monitorovi dobro upućeni sagovornici kažu da je bilo sasvim dovoljno vremena da se ispoštuju procedure

 

Srednja umjetnička škola za muziku i balet Vasa Pavić nedjeljama je bez direktora/ke. Sem nezvaničnih informacija o tome ko će biti novi – drugih nema. Zbog toga se ne može zaključiti tromjesječje, nema ko da potpiše platne liste, niti ugovore zapošljenima kojima se svakog mjeseca obnavlja ugovor o radu. To nije jedina škola u Crnoj Gori koja se u prethodnom periodu našla u takvom stanju.

Nekoliko članica Nastavničkog vijeća škole Vasa Pavić prije dvadesetak dana podnijele su prijavu Upravi za inspekcijske poslove, odnosno kancelariji Prosvjetne inspekcije, zato jer je sjednica održana putem mejla i mimo svih pravila i procedura. Ni po jednoj tački dnevnog reda nije se glasalo po protokolu, pa niti jedna odluka nije donijeta zakonito. Sjednica se još i preklapala sa sjednicom Nastavničkog vijeća osnovne škole, a komentari i prigovori profesora nijesu uvaženi.

Prosvjetni inspektor Vesko Joksimović, koji je potom izvršio inspekcijski nadzor, utvrdio je da školom rukovodi osoba bez legitimiteta i zakonskog utemeljenja, jer je Miri Popović, donedavnoj v.d. direktorici škole, istekao mandat.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) još uvijek nije raspisalo konkurs za direktora škole. Nova vršiteljka dužnosti će, prema nezvaničnim informacijama, najvjerovatnije biti nastavnica Tijana Ilić.

Inspektor Joksimović je u svom rješenju zahtijevao da se ponove dvije sjednice koje su urađene nezakonito. Prva se ticala izbora predstavnika za školski odbor. Druga, koja je trebalo da se obnovi, je sjednica održana 12. oktobra, na kojoj tadašnja v.d. direktorica nije usvojila nijedan prigovor kolega u vezi sa nelegalno organizovanim ponovnim popravnim ispitima. Riječ je o učenici, sada već punoljetnoj, koja je mimo svih propisa dobila gotovo desetak prelaznih ocjena (dvojki) i upisana u četvrti razred škole Vasa Pavić.

,,Problem sa održavanjem tih sjednica je to što ih je organizovala osoba koja nema legitimitet da saziva sjednice. Posljednjeg četvrtka u oktobru je v.d. direktorica, kojoj je istekao mandat dvije nedjelje ranije, sazvala te sjednice, pri čemu je na prvoj izvršen ponovni izbor predstavnika za školski odbor, tj. potvrđeni su kandidati koji su i na prošloj odabrani, a druga sjednica, zakazana odmah nakon prve, na kojoj je trebalo da se ponište nelegitimni popravni ispiti nije ni održana”, kaže za Monitor zapošljena u toj školi, profesorica harfe Milica Kankaraš.

Prema njenim riječima, umjesto te sjednice, Popovićka je opomenula profesore da ne smiju da se obraćaju medijima. ,,Zaista je zastiđe da se izbor za predstavnike školskog odbora održi sa mjesec dana zakašnjenja da ne bi mogao biti u roku raspisan konkurs za direktora i da bi škola na kraju došla u situaciju da nema sjednice za zaključenje prvog tromjesečja. Zastiđe je i što nastavnicima bivša direktorka govori da ne smiju javno reći da se ne može zaključiti tromjesečje, niti da nema ko naše platne spiskove da potpiše. Od nastavnika/profesora se traži da ćute, pognu glavu i da se ne obraćaju medijima ako ostanu bez plate zbog nečije neodgovornosti”, ističe Kankaraš.

Kako je mandat bivšoj v.d. direktorici trajao do 12. oktobra, to znači da je, prema zakonu, još u julu trebalo da bude formiran školski odbor, a da najkasnije do 12. avgusta bude raspisan konkurs za direktora.

Umjesto toga, krajem avgusta održana je sjednica za izbor predstavnika za školski odbor i posljedice toga su izostanak konkursa, kao i kašnjenje sa usvajanjem Godišnjeg plana rada.

Monitorovi dobro upućeni sagovornici kažu da je, da se poštuju odredbe Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, bilo sasvim dovoljno vremena za sprovođenje procedura – da se legitimno formira školski odbor i raspiše konkurs za direktora ili da se makar na vrijeme zatraži imenovanje novog v.d. direktora. Ukoliko je namjera iz ministarstva Bratićke bila da se novim zakonom (novim usvojenim izmjenama pomenutog zakona) izvrši i novi izbor svih direktora, onda je trebalo unaprijed razmišljati o prelaznim rokovima za izbor školskih odbora i direktorka.

Nije Vasa Pavić jedina škola do sada koja se zbog neimenovanja direktora, odnosno vršioca dužnosti, našla u stanju potpunog bezakonja i rasula.

U junu ove godine, čak 12 škola je bilo u istoj situaciji. Za sazivanje sjednica i rukovođenje radom nastavničkog vijeća nadležni su rukovodioci. Kako ih u tim školama nije bilo, nastavnička vijeća tih ustanova nijesu se mogla ni odazvati pozivu MPNKS-a da predlože v.d. direktora/ku.

Iz Prosvjetne zajednice Crne Gore tada su upozorili da iz resornog ministarstva postupaju mimo zakona. Ukazali su i na haos koji takvo funkcionisanje izaziva u prosvjeti. ,,Zašto MPNKS postupa mimo zakona, ostaje nam da se pitamo“, kazala je tada medijima predsjednica te zajednice Olivera Leković.

Od tada se, s obzirom na sadašnji slučaj u školi Vasa Pavić nije raskinulo sa tom praksom. Monitor se obratio vladinom resoru kojim rukovodi ministarka Vesna Bratić i pitao zbog čega se čeka sa konkursom za direktora/ku te škole. Tražili smo od nadležnih i da nas informišu koliko je još škola (osnovnih i srednjih) sada bez direktora i koji su konkretno razlozi zbog kojih ne dolazi do imenovanja direktora. Do zaključenja ovog broja Monitora nijesmo dobili odgovore.

,,Krajnje je vrijeme da izrastemo u građansko društvo i da se ne bojimo gubitka posla ako javno skrenemo pažnju na kršenje zakona. Prvi mi u prosvjeti moramo biti primjer, jer ako učenicima budemo prenijeli da je u životu najbolje prećutati svaku nepravdu – ova zemlja zaista nikakvu budućnost ne može imati”, zaključuje Kankaraš.

Andrea JELIĆ

Komentari

DRUŠTVO

TRIDESET I DVIJE GODINE OD NAPADA NA DUBROVNIK: Oprema sa Ćilipa kao podsjećanje na zločin

Objavljeno prije

na

Objavio:

Ukradena aerodromska oprema, kako najavljuje premijer, doći će pred tužilaštvo. Zbog ratnih zločina tokom opsade Dubrovnika tužilaštvo u Crnoj Gori još nije pokrenulo nijedan krivični postupak

 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović objavio je u utorak da je pronađena i evidentirana oprema koja je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992. Premijer-glasnik je obznanio da je oprema završila u tužilaštvu.

,,Nakon 30 godina, zahvaljujući rukovodstvu Aerodroma Crne Gore, prilikom popisa imovine ove državne kompanije, pronađena je i evidentirana oprema za koju se sumnja da je ukradena sa Aerodroma Ćilipi, tokom napada na Dubrovnik 1991-1992, najsramnije stranice crnogorske istorije koju je ispisalo tadašnje rukovodstvo”, napisao je Abazović na Fejsbuku. Dodao je da za razliku od prethodnih Vlada, ova ne bježi od prošlosti, već se sa njom suočava kako buduće generacije iste greške ne bi ponavljale.

Hrvatski mediji prenijeli su ovu izjavu uz podsjećanje da je ,,oprema koju su JNA i crnogorski rezervisti ukrali s Ćilipa jednim dijelom, kako se vjeruje, završila je u zračnoj luci Tivat, a većina u zračnim lukama u Beogradu, Nišu i Podgorici”. Ističu i da ,,vrijednost opreme koja je ukradena iz dubrovačke zračne luke, prema tvrdnjama nekadašnje uprave aerodroma Ćilipi iznosi 10 milijuna eura”.

Na Abazovićvo ,,otkriće” oglasila se bivša savjetnica direktora Aerodroma Biljana Knežević koja je objavila dokument kojim se podsjeća da je bivši direktor Ranko Bošković 2004. godine kolege u Hrvatskoj obavijestio da je oprema u Podgorici i Tivtu.

U dokumentu se navodi spisak sredstava od kojih su na aerodromu Tivat već tada neka bila rashodovana ili nisu bila u funkciji, dok su korišteni elevator, troje samohodnih stepenica, servisno i vatrogasno vozilo… Na aerodromu Podgorica sva sredstva sa Ćilipa, te 2004, bila su van funkcije ili su rashodovana.

Vlada i premijer o ovome kao da ništa ne znaju iako je ovo prvi pisani  dokument kojim se priznaje da je dubrovački aerodrom opljačkan i da je dio opreme završio u Crnoj Gori. Značajan, jer je prethodna vlast, na čelu sa DPS-om, sve činjela da nametne kolektivnu amneziju na ovaj dio nečasne istorije u kojoj su njeni čelnici igrali vodeće uloge.

Epopeja o vraćanju imovine sa aerodroma Ćilipi traje duže od dvije decenije. Rukovodstvo dubrovačkog aerodroma  je prvo od JAT-a, koji je bio vlasnik svih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, tražilo povrat svoje imovine. Kada je 2003. formirano preduzeće Aerodromi Crne Gore prepiska je nastavljena sa rukovodstvom kompanije koja gazduje aerodromima u Tivtu i Podgorici.

Predrag NIKOLIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

GLOBALNI INDEKS ORGANIZOVANOG KRIMINALA ZA 2023. : Na lošem glasu

Objavljeno prije

na

Objavio:

„Porast tokova kokaina u luci Bar i široko rasprostranjene veze mreža sa grupama iz Latinske Amerike, EU i Zapadnog Balkana pokazuju da su organizovane kriminalne grupe porijeklom iz Crne Gore uspostavile konsolidovanu kriminalnu mrežu“, piše u Izvještaju kojim smo, prema indeksu  organizovanog kriminala, rangirani kao 5. u Evropi i 54. na svijetu

 

Crna Gora je rangirana kao peta u Evropi na Globalnom indeksu organizovanog kriminala za 2023. godinu. Od 193 države u svijetu, Crna Gora je na 54 mjestu.  To piše u Indeksu transnacionalnog organizovanog kriminala u svijetu koji je prije tri dana predstavila Globalna inicijativa za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC).

Ni ovo istraživanje nije moglo proći bez onih koji su zaslužni za ovaj (ne)zavidan položaj – kotorskih kriminalnih klanova.

“Grupe formirane u mafijaškom stilu su dominantna vrsta kriminalnih mreža u Crnoj Gori. Klanovi “Škaljari” i “Kavači” su najistaknutiji akteri i prvenstveno se bave pranjem novca i trgovinom kokainom iz Latinske Amerike. Dva klana su koristila značajne količine nasilja, koje se preko granice prelilo u Srbiju i Evropu. Vođe kriminalnih grupa ili visokopozicionirani članovi koji služe kazne u Crnoj Gori često regrutuju nove snage u zatvorima. Sofisticiranost kriminalnih mreža je u porastu. Porast tokova kokaina u luci Bar i široko rasprostranjene veze mreža sa grupama iz Latinske Amerike, EU i Zapadnog Balkana pokazuju da su organizovane kriminalne grupe porijeklom iz Crne Gore uspostavile konsolidovanu kriminalnu mrežu“, piše u Izvještaju.

Oni ukazuju i na ono što odbija da prizna vladajuća elita koja neumorno prst krivice upire u svoje prethodnike. „Kriminalne mreže su uglavnom povezane sa mafijaškim grupama i trgovinom kokainom i povezane su sa korumpiranim lokalnim političarima i policijom. Postoji značajan politički uticaj u kriminalnim aktivnostima, koji potiče iz najviših ešalona države. Policija je takođe često uključena u zaštitu kriminalnih aktera, a u nekim slučajevima i pripadnici tajne službe. Državni akteri štite imovinu kriminalaca. Široko rasprostranjen politički uticaj i veze sa organizovanim kriminalcima stvaraju strah među organima reda, čineći ih nevoljnim da efikasno djeluju protiv organizovanih kriminalaca, čime se povećava nekažnjivost. Pored toga, korupcija osigurava zaštitu kriminalnih mreža unutar javnih institucija. Čini se da je prisustvo stranih domaćih i privatnih kriminalnih aktera u Crnoj Gori nisko u odnosu na druge kriminalne aktere. Prvi uglavnom učestvuju na tržištu krijumčarenja ljudi, dok se drugi fokusiraju na finansijske zločine i šeme pranja novca.”, navodi se u izvještaju koji je, naglašavaju autori, sačinjen na osnovu podataka iz ove godine.

Kada je riječ o političarima, u Izvještaju se posebno ističe da je zemlja gurnuta u duboku političku nestabilnost otkako je manjinska vlada zbačena izglasavanjem nepovjerenja u avgustu 2022. godine.

“Uprkos kontinuiranim političkim krizama, privremena vlada je uložila napore u borbi protiv organizovanog kriminala, posebno u borbi protiv trgovine kokainom i šverca cigareta. Međutim, tenzije i nepovjerenje unutar vladajuće koalicije i nedostatak konstruktivnog učešća svih političkih partija na plenarnim sjednicama, doveli su do kašnjenja i neefikasnosti u poboljšanju ključnih zakona. Parlament tek treba da pokaže u praksi svoju posvećenost reformskoj EU agendi i da poboljša svoju koordinaciju sa vladom u pogledu zakonodavnih inicijativa”, navodi se u izvještaju.

Svetlana ĐOKIĆ
Pročitajte više u štampanom izdanju Monitora od 29. septembra ili na www.novinarnica.net

 

Komentari

nastavi čitati

DRUŠTVO

HIRURG NIKOLA FATIĆ OPET OPTUŽEN: Istraga o navodnom uzimanju organa, Fatić se ne oglašava  

Objavljeno prije

na

Objavio:

Dok tužilaštvo istražuje prijavu protiv hirurga Nikole Fatića, mediji špekulišu da je po srijedi nezakonito uzimanje organa. Fatić se ne oglašava. Iz partije Alternativa tvrde da se istražuje da li je hirurg ,,odnio” medicinski otpad – tromb. Čekaju se nalazi obdukcije da se saopšti u kom će pravcu krenuti istraga. Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali on nije odgovarao na naše poruke. Izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji

 

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je istragu kojom je obuhvaćen vaskularni hirurg Kliničkog centra Crne Gore Nikola Fatić na osnovu krivične prijave koju je protiv doktora podnijela porodica preminulog pacijenta. Iz tužilaštva je saopšteno da će nakon utvrđivanja rezultata obdukcije tijela pacijenta koji je preminuo nakon operacije u KCCG u Podgorici, a kojeg je operisao doktor Fatić, biti utvrđen dalji tok istrage.

Na navode medija po kojima je porodica pokojnika podnijela prijavu zbog navodnog protivpravnog oduzimanja ljudskih organa ili djelova tijela, odnosno zbog navodnog nesavjesnog liječenja njihovog člana porodice iz tužilaštva se nijesu javno izjašnjavali.

Iz Uprave policije je potvrđeno da je tokom vikenda policija pretresla prostorije hirurškog odjeljenja Kliničkog centra u Podgorici, te prikupljala obavještenja vezana za navode iz krivične prijave, odnosno tužilačke istrage. Takođe je saopšteno da je policija pretresla i privatnu ordinaciju doktora Nikole Fatića.

Iz Kliničkog centra Crne Gore je saopšteno da će po dobijanju rezultata obdukcije i policijske istrage ,,biti odlučeno o svim radnjama koje će biti preduzete u vezi sa ovim slučajem, bez prejudiciranja”.

Mediji pišu da se Fatić sumnjiči da je teglu sa ostacima dijela organa, aorte, koju je operisao, neovlašćeno iznio iz Kliničkog centra i odnio u svoju privatnu ordinaciju. On se sumnjiči da je, nakon što je porodica vidjela teglu sa etiketom na kojoj je bilo napisano ime pacijenta i alarmirala policiju, to vratio u jednu od prostorija KCCG u kojoj je nađena prilikom pretresa.

Monitor je pokušao da kontaktira Fatića, ali nije odgovarao na naše poruke. A izjavu od njega nijesu uspjeli da dobiju ni drugi mediji.

Dok je cijeli slučaj obavijen ćutanjem, jedina se oglasila organizacija Alternativa koja je objavila da je policija pretresala prostorije gdje borave hirurzi, ali prema njihovim saznanjima, tom prilikom nije pronađen nijedan dokaz o eventualnoj trgovini organima. Iz ove organizacije su saopštili da se ne radi o organu nego o trombu: ,,Treba da znate da taj vrsni vaskularni hirurg nema ni svoju kancelariju u Kliničkom centru. Prinuđen je da stvari ostavlja gdje stigne, da je šikaniran i proganjan od strane istih onih koji sad plasiraju aferu o ‘trgovini organima’. Optužuju ga da je kući odnio ‘tromb'(medicinski otpad) koji je izvadio pacijentu”.

Vesko Pejak iz partije Alternativa tvrdi da događaj predstavlja nastavak pritiska na ono malo ljekara koji pružaju otpor javašluku i neredu koji vlada u ,,elitnoj” zdravstvenoj instituciji Crne Gore: ,,Nije bio dio tima koji naplaćuje operacije, tima koji namjerno odlaže termine pacijentima da bi se liječili u privatnim klinikama, tima koji piše lažne prekovremene! Dr Nikola radi kao savjestan ljekar, ne uzima mito, svakog pacijenta savjesno prima i pomaže”.

U periodu kada je KCCG rukovodio Jevto Eraković, Fatić je 2018. dobio otkaz. Početkom ove godine, postala je pravosnažna presuda kojom je KCCG dužan da Fatiću isplati 32.000 eura zbog nezakonitog otkaza i suspenzije.

Prije ove Osnovni sud u Podgorici je donio presudu kojom je utvrđeno da je Fatić pretrpio zlostavljanje na radu kod poslodavca Kliničkog centra Crne Gore od avgusta 2017. do juna 2018. godine neraspoređivanjem  na radno mjesto u zakonom propisanom roku, uz neosnovano obavezivanje na obavljanje probnog rada i neopravdanim izolovanjem zaposlenog.

U vrijeme kada je bio pred otkazom, Monitor je u martu 2018. pisao o problemima u KCCG: ,,Pacijentkinja J. S. primljena je u Centar za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra CG 9. marta. Dr Nikola Fatić procijenio je da se radi o bolesnici koja je za hitnu operaciju, jer je nakon pretraga ustanovio trombozu abdominalne aorte i kompletnog aortoilijakalnog segmenta. Međutim, nadležni zabranjuju operaciju uz obazloženje da pacijent nije hitan slučaj. Na urgenciju porodice i pismenu preporuku dr Fatića da se liječenje nastavi van KCCG, J. S. dobija uput za nastavak liječenja u Klinici za vaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije. U Beogradu je tretiraju kao hitan slučaj i u roku od jednog sata primaju u operacionu salu i uspješno operišu”.

Sada se čeka nalaz obdukcije da se vidi u kojem smjeru će tužilaštvo usmjeriti ovaj slučaj.

Patoanatomski otpad

Iz Kliničkog centra Crne Gore su objasnili da se hirurški odstranjeni djelovi krvnih sudova i organa uništavaju kremiranjem ili sahranjivanjem.

,,Prema članu 167 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, sa djelovima ljudskog tijela koji su hirurškim zahvatom ili na drugi način odstranjeni, postupa se na način koji propisuje Ministarstvo, uz saglasnost nadležnog organa opštine. Za svaki hirurški odstranjeni dio ljudskog tijela obavezno se vrši patomorfološka i histološka obrada”, navode iz KC CG. Pojasnili su da je patoanatomski otpad medicinski otpad koji uključuje djelove tijela, amputate, tkiva i organe odstranjene tokom hirurških zahvata, tkiva uzeta u dijagnostičke svrhe, fetuse, placente i drugi anatomski otpad koji zahtijeva posebne uslove zbrinjavanja.

,,Radi se o ljudskim organima i djelovima tijela koji se kasnije skladište u posebnom prostoru na niskim temperaturama do konačnog odlaganja, odnosno, sahranjivanja u grobnici u vlasništvu Kliničkog centra”, naveli su iz KCCG.

Predrag NIKOLIĆ

Komentari

nastavi čitati

Izdvajamo